rikard

Medlem
 • Content Count

  123
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

rikard last won the day on June 24

rikard had the most liked content!

Recent Profile Visitors

560 profile views
 1. rikard

  Hemma hos Octavia rs

  Det börjar ju som kostnadseffektiva små prylar, men efter ett tag när man summerar ihop allting med kablar och strömförsörjning och grejer man skjutit till så kan det bli mycket pengar som sitter i alla de där små prylarna. Men det är ju kul att testa och labba, det skulle jag inte vilja ha ogjort på något sätt för egen del heller.
 2. rikard

  letar ny förstäkare

  Jag kan tänka mig att flera av de märken vi betraktar som "stora" eller etablerade high-end märken kanske inte är så värst vinstdrivande egentligen. Man ska ju såklart inte dra alla över en kam och det lär ju vara väldigt olika, men ibland får jag bilden av att en del tillverkare snarare är entusiaster som kanske ibland gjort sina pengar på annat håll genom åren, eller så går de helt enkelt runt på att sälja ett antal burkar då och då. Ju högre upp man klättrar på stegen, desto mindre lär ju den potentiella marknaden bli och även om priserna ökar så krävs ju att man skeppar ett antal förstärkare i månaden om man ska dra runt anställda, fabrik/kontor osv. Svårigheten uppstår väl när man försöker vara det där mellan företaget, när det lilla företaget ska växa... då vill det till att beställningar kontinuerligt fortsätter strömma in.
 3. rikard

  letar ny förstäkare

  Det man behöver tänka på är väl den dag man eventuellt vill sälja sin AudioNet så kan marknaden vara svår, men det är ju fortfarande lika bra produkter som tidigare och de har nog aldrig varit mer prisvärda än nu om man kan lägga beslag på nåt av de exemplar som finns tillgängliga. Man ska väl kanske inte göra reklam, men såg att ett HiFi företag i Brommas gamla brandstation säljer ut sitt demo ex av WATT för en "spottstyver", det är en förstärkare som jag lånade hem i våras och som jag hade kunnat sitta nöjd med under en lång tid framöver. Mycket förstärkare för pengarna helt enkelt som jag varmt kan rekommendera, och den passar dessutom väldigt bra så här i juletider också med alla röda lysande dioder...
 4. rikard

  letar ny förstäkare

  budgetlöst är alltid det bästa...
 5. rikard

  Vi tar det en gång till...

  @P-pan, du kan ju alltid göra så här...
 6. rikard

  Vi tar det en gång till...

  Marcus (@Perfect sense), vet du om de tittar på att inkludera ordentligt Roon Ready stöd till ethernet modulen eller om de tänker nöja sig med att bara stödja UPnP?
 7. rikard

  Mystiken lättar en aning

  Mycket tråkigt såklart... det var väldigt speciellt när han gick ut och annonserade sin egen död i förväg, men det var väl på nåt sätt även lite typiskt charmigt att skapa kaos och förvirring in i det sista. Jag vill återigen tipsa om en av mina favoritskivor med dem som jag tog upp för ett par veckor sedan, den är lite mer av den lättsmälta sorten.... men det är ett band vars kreationer man behöver ge lite tid för att komma in i, helt klart.
 8. rikard

  Anslutning av hifi till internet

  Absolut, jag håller med. Dock så skulle jag också säga att streamingtjänsterna förändrat sättet vi (jag) konsumerar musik på, det är betydligt fler album som passerar biblioteket nu för tiden, en del för att stanna för alltid, en del bara för en tid. Jag älskar hur Roon med Tidal integrerar med mina lokala filer i en härlig blandning, och hur enkelt det också är att slänga bort dem ifall jag tröttnar på dem. Album som verkligen fastnar och gör avtryck vill man såklart i högsta möjliga mån ha en lokal kopia på. Men det är också väldigt skönt att inte behöva hålla på och tänka på backup och hantering av alla dessa filer.
 9. rikard

  Anslutning av hifi till internet

  Man hittar ju albumen så riktigt så illa är det inte, men jag förväntar mig mer av en sökmotor idag. T.ex om man inte vet exakt vad en artist eller album heter så förväntar jag mig att fuzzy sökning resulterar i närmare resultat med vad man förväntade sig. Det finns en massa tekniker för sådan närliggande matchning idag. Men jag är övertygad om att Roon fortsätter utvecklas i en bra riktning. Du har en poäng med hobbyn, och jag har också spenderat massor med tid på att underhålla mitt musikbibliotek genom åren, det fanns alltid något att pilla med. Och det gör det fortfarande till viss del med Roon om man primärt använder sig av lokala filer, det är mest ett lite annat sätt att göra det på. En observation jag gjort för egen del är dock att Tidal integrerar så bra med Roon att det blir allt färre och färre lokala filer för min del, och med det också mindre administration och pill. Det är dock inget jag saknar.
 10. rikard

  Anslutning av hifi till internet

  Nää, man ska passa sig för att både pracka på andra och att bli påprackad saker och ting... de beslut man tar bör vara ens egna... När man gillar nånting väldigt mycket är det svårt att inte ryckas med och man vill att alla ska se samma sak som man själv. Men var och en bör upptäcka saker i sin egen takt och när man är redo för det. För mig kom Roon som ett svar på något som jag aktivt sökte efter och saknade. Spotify hade i juni 83 miljoner betalande användare, det ger kanske lite perspektiv på hur mycket vi som valt "alternativa" vägar att gå i livet har att säga till om....
 11. rikard

  Anslutning av hifi till internet

  Det är möjligt, men problemen uppstår väl då olika utgåvor kan skilja sig åt i tracklist och innehåll, vilket är något som Discogs hanterar men inte AllMusic. Roon försöker att automatiskt matcha dina skivor med vad den hittar i den här databasen, ibland blir det fel såklart, men vanligtvis så blir det rätt och väldigt bra. Ibland lyckas den inte matcha på egen hand och då finns det en liten "Unidentified" länk att trycka på där man kan få hjälpa Roon på traven att identifiera vad det är för konstig skiva man har. Ibland vill man ändra något liten som att prioritera den egna metadatan i något sammanhang, eller ett annat omslag osv, och här har man full kontroll. Min filosofi är dock att försöka ändra så lite som möjligt, om det inte är uppenbara fel, eller som exemplet med omslag där det kan skilja sig åt veroende på vilken utgåva man har osv. Hur som helst, det känns som det lätt blir Roon propaganda och försök till övertygelse hur bra Roon är i sådana här diskussioner och det var kanske inte avsikten med tråden egentligen. Det är inte helt enkelt med datoriserad musik, det finns för mycket möjligheter att vara alla till lags helt enkelt, på gott och ont. Jag tror dock att det är svårt att kämpa emot utvecklingen och det är oftast roligare att vara med på tåget än att sitta bredvid. En nackdel med Roon är ju att det kostar en slant att ta det tåget, både vad gäller licens för mjukvaran men även att man kanske behöver investera i en server och någon uppspelare och klient. Det är ju en startsträcka och investeringar som behöver göras såklart. Men de som är intresserade och vill ha hjälp ombord behöver nog inte vara rädda för att ropa på hjälp i det här forumet då jag är övertygad om att förstklassig undsättning och assistans skulle komma omgående från alla håll och kanter.
 12. rikard

  Anslutning av hifi till internet

  Det är precis det här som Roon gör så snyggt, den hämtar all metadata från en extern databas. Tyvärr är det inte Discogs utan Rovi (anses vara ledande metadata tjänst), som verkar licensiera mycket av sin metadata ifrån AllMusic. Och det är väl vad det handlar om just licensiering och rättigheter. Discogs skulle vara min personliga preferens också då den förmodligen är det mest kompletta och korrekta metadatan för alla olika utgåvor som finns. Men ingenting är felfritt, så inte heller Discogs. Det är dock svårt att uppnå 100% perfekt metadata, även i sina egna bibliotek om man underhåller dem manuellt tvingas man ibland till att välja eller prioritera sitt upplägg.
 13. rikard

  Anslutning av hifi till internet

  Jag tycker det är intressant att läsa kommentarer från "den motsträviga sidan", och Roon är på inget sätt perfekt eller passar för alla. Det som förvånar mig lite är dock att att det jag gillar med Roon är just hur det INTE känns som att jag använder en dator i musiklyssnandet, programvara som JRiver är betydligt mer komplext och ger mer intrycket av att man fortfarande håller på och administrerar filer på en dator, något som jag vill lägga bakom mig. Jag brukar även jämföra lite med metadatans intåg, i "begynnelsen" när MP3 filer började dyka upp och man kunde börja lyssna på musik via datorn på riktigt så var metadata oftast extremt bristfällig eller helt frånvarande, då organiserade man sina musikbibliotek i folder strukturer på hårddisken och döpte filerna lämpligt. Med metadata (ID3 taggar) så fick vi först bättre information av vad det var vi lyssnade på, men sedan började det användas även för organisering. Många minns säkert iTunes som lite föregångare där man började basera folderstrukturen på hpårddisken efter metadatan i filerna. Till en början var det många som blev upprörda för iTunes förstörde den ordning på hårddisken som de hade spenderat sjukt mycket tid på. I grund och botten handlade det dock om att släppa kontrollen litegrann, och låta datorn göra jobbet åt dig. Det hela resulterade i betydligt trevligare användargränssnitt där man istället för långa listor med låtar i musikprogrammen faktiskt kunde börja separera album för sig. Klassisk musik är komplext på alla sätt när det kommer till hur det ska visas och presenteras, man även här tycker jag Roon är överlägset allt annat jag sett. Ta nedanstående album som exempel, jag kan inte riktigt se hur jag skulle vilja ha det annorlunda idag, det är enkelt att urskilja olika stycken och partier. Sen håller jag med om att sökfunktionen är minst sagt bristfällig och det är inte alltid så lätt att hitta dit man vill. jag hoppas på förbättringar inom det området.
 14. rikard

  Anslutning av hifi till internet

  Jag skulle också vilja tona ner "problemet" litegrann, även om jag förstår att det kanske kan verka som en djungel. Men alla dessa möjligheter bidrar också till utveckling och förbättringar, men man kan ibland behöva vägledning i vilken riktning man ska gå. Precis som AlfaGTV skriver så finns det sedan långt tillbaka vissa standards som många tillverkare stödjer, men dessa kommer också med olika begränsningar och därför väljer en del att bygga sina egna gränssnitt för en bättre användarupplevelse. För oss som hänger på den här typen av forum så finns det för mig bara ett alternativ som är så mycket bättre än allt annat idag och det är Roon, där står man på en stabil grund och kan använda sig av en mängd olika protokoll och uppspelare, de har också lyckats göra det "krångliga" väldigt enkelt och användarvänligt. Det är väl dock frågan om vi tillhör den stora massan egentligen, där tror jag snarare man bör välja något som är kompatibelt med Spotify Connect (som blivit en väl accepterad standard bland stora "mainstream" tillverkare) eller Sonos. Däremot bör man kanske vara försiktig med dessa tillverkare som låser in sig i sina egna gränssnitt och inte har stöd för något annat, de som du nämner ovan är väl bra exempel.
 15. rikard

  En hifinörds bekännelse

  Oj oj, det har hänt så mycket i min anläggning sedan jag hade Norma förstärkaren så det är svårt att jämföra rakt av. Gryphon har jag dessutom inte hört, men i jämförelse med Audionet skulle jag nog säga att den sistnämnda har mer muskler, en mjukare mer "analog" och mörkare ljudbild, där Norma är mer högupplöst och transparent eller neutral om du vill. Jag gillade Norma jättemycket när jag hade den men en jämförelse med Audionet Watt är inte riktigt rättvis då det skiljer mer eller mindre det dubbla i pris dem emellan. Volymkontrollen har jag inget att anmärka på vad jag minns.