rikard

Medlem+
 • Content Count

  437
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

rikard last won the day on December 4 2019

rikard had the most liked content!

1 Follower

About rikard

Recent Profile Visitors

1 083 profile views
 1. rikard

  Vad lyssnar du på just nu?

  great minds think alike!
 2. rikard

  Vad lyssnar du på just nu?

  Jag försöker emellanåt fördjupa mig lite i olika Stabat Maters, inte minst efter att ha blivit väldigt inspirerad av diskussionen på forumet tidigare. Eftersom jag också gillar Dvorak så faller det mig naturligt att rota runt lite där, och häromdan sprang jag på en liten (iaf för mig) udda version för piano, solister och kör. Läser man på litegrann så var detta ursprungskompositionen som Dvorak gjorde efter att han förlorat sin dotter (1875), först efter att sedan förlorat ytterligare två(!) barn 1877 återupptog han komponerandet och färdigställde det för symfoni. Hur som helst gillar jag det, det blir väldigt minimalistiskt, avskalat och vackert... Dvořák: Stabat Mater version for soloists, choir and piano Julia Kleiter (soprano), Gerhild Romberger (mezzo), Dmitry Korchak (tenor), Tareq Nazmi (bass), Julius Drake (piano) Chor des Bayerischen Rundfunks, Howard Arman
 3. rikard

  En hifinörds bekännelse

  Det tråkiga i kråksången är att jag förmodligen inte kommer ha så mycket att säga om den då både min streamer, DAC och USB kabel kommer vara splirrans nya. Jag vet bara sedan tidigare att det här är kabeln för mig då jag minns att jag blev väldigt nöjd sist (men det är några år sedan nu). Jag köpte 1 meter, vilket kanske var aningen för kort kom jag på, det vill verkligen till att den böjer sig som jag hoppas annars kan det bli problem och kanske en 1m kabel till salu... Hehe, ja det kan man lugnt säga... Nej, jag kommer nog hålla mig till standardkopplingen till en början, och sen beroende på kanske prova några av de andra rekommenderade konfigurationerna. Prova mig fram på vinst och förlust känns inte så lockande faktiskt, men vem vet, jag kanske blir helt besatt...
 4. rikard

  En hifinörds bekännelse

  Nu går vi händelserna i förväg här litegrann, men eftersom jag faktiskt efter lite funderingar hit och dit kom fram till att det med största sannolikhet blir USB av olika anledningar som jag vill köra så beställde jag kabeln från Holland idag, och jag har redan fått leveransbesked av UPS i början på nästa vecka, så kan jag väl dela med mig av detta här och nu... Ni som hänger på AudiophileStyle har säkert sett den förut, och ni andra har förmodligen inte sett någon konstigare USB kabel... Det här är en Phasure Lush ^2, den är ful, den är bångstyrig och den har sjuka konfigurationsmöjligheter för att ändra karaktären på den. Det är dock inte vad jag är ute efter i första hand, men jag har haft föregångaren till denna tidigare, Phasure Lush, som jag efter att ha jämfört och ägt en hel del olika USB kablar från världens olika hörn i alla dess prisklasser fann som den mest musikaliska och trevligaste USB kabeln av dem alla. Den här sägs vara ännu bättre och dessutom med John Swenson Shielding Guidelines teknik (aka JSSG 360), John Swenson är ett känt och väldigt respekterat namn för alla AudiophileStyle hangarounds.
 5. rikard

  Lumin - uppdatering av firmware

  Oj, här är man glad att man har råd med EN Lumin (åt gången), men för alla de som sitter med flera Lumins i olika rum kanske det är en välkommen nyhet... Kör man Roon så har man ju dock redan möjligheten att synca ihop endpoints.
 6. rikard

  En hifinörds bekännelse

  Jag trodde att de flesta DAC:ar hanterar det, men däremot klarar de då i regel bara DSD64/PCM192. dCS (mfl) har möjlighet att använda två AES kablar parallellt för att dubbla frekvensen till DSD128/PCM384, tydligen ska detta vara en standard men i mina snabba efterforskningar kring just dCS så var det lite otydligt om de faktiskt höll sig till denna standard eller om de hade en egen påhittad lösning.
 7. rikard

  En hifinörds bekännelse

  Återigen, tack för utförlig beskrivning. Och precis som du skriver så beror det på vad man har för grejer och det är ingen universallösning för allt och alla, och det blir definitivt inte automatiskt bättre med balanserade kablar. Är produkterna inte balanserade så blir det ju dessutom ett extra steg internt för att hantera det. Nu börjar det till slut bli ganska glasklart hur jag ska göra på kabelfronten efter lite tillfällig förvirring...
 8. rikard

  En hifinörds bekännelse

  Mmm, jag kanske har varit lite väl snabb att räkna bort USB, och kanske är det där jag till slut kommer landa av olika anledningar. Det skulle dessutom göra det väldigt enkelt för mig då jag vet precis vilken USB kabel jag vill ha (och den är dessutom inte så dyr). Och precis som du säger så är nog skillnaderna mellan AES och SPDIF så marginella så det är meningslöst att lägga tid på att jämföra dem, däremot kommer jag testa AES och USB, men tyvärr kommer det nog bli med olika kabel modeller så inte helt rättvist. Jag ska kanske något kontroversiellt på ett sådant här forum då påstå att jag i regel föredrar obalanserat RCA framför balanserade XLR när det kommer till analoga kablar... Vare sig min förstärkare eller framtida DAC är dessutom av balanserade modeller, Lumin är det dock. XLR kontakterna däremot är ju svåra att argumentera mot, de är helt klart bättre. Enda nackdelen med dem är att med Lumin så är det rätt tight att komma åt och lossa dem, men det är ju ingen avgörande faktor på något viss. Tack båda för grym input och tankar! Jag tror faktiskt jag kommit kommit till lite insikter här ikväll...
 9. rikard

  En hifinörds bekännelse

  Angående AES/EBU vs SPDIF förresten, är det möjligtvis nån som gjort någon jämförelse tidigare eller har nån åsikt om den ena eller andra? Jag läste nånstans om nån som tyckte att för honom lät AES/EBU alltid något vassare/tydligare/skarpare än motsvarande SPDIF, medans den sistnämnda var lite varmare/behagligare. Och nåt påstående där jämförelse mellan AES/EBU och SPDIF kunde ses som motsvarande (o)balanserad XLR/RCA analogkabel? Jag har aldrig kört nåt av det själv så det blir något nytt, har bara fåt för mig att AES är det man väljer i första hand, men SPDIF kanske inte ska underskattas?
 10. rikard

  En hifinörds bekännelse

  Sånt där kan ju såklart vara olika för olika prylar, men min tanke är att satsa på AES i första hand, men jag ska väl försöka få till nån slags utvärdering när jag väl har allting på plats och se vad som funkar bäst för mig. Men det känns just nu iaf inte som att de högre frekvenserna är något som kommer fälla avgörandet.
 11. rikard

  En hifinörds bekännelse

  YES! Det kanske kommer någon mer kartong att öppna snart... tyvärr sägs det att jag måste vänta lite till bara... Som alternativ till Lumin så övervägde jag faktiskt starkt en begagnad dCS Network Bridge. Du och jag har ju gjort lite liknande val längs vägen och det vägde faktiskt ganska tungt till dCS fördel där ett tag, men sen landade jag ändå i en Lumin.
 12. rikard

  En hifinörds bekännelse

  Definitivt. Sen tror jag att just när det kommer till upsampling att sådant är väldigt DAC specifikt och nu kommer jag köpa en DAC som jag tror svarar bättre på detta än vad Lumin gjorde. Trots detta så är jag ändå inne på att köra AES/EBU eller SPDIF istället för USB, jag är rädd att om jag går USB vägen så kommer jag snart sitta med diverse USB tweaks mellan prylarna. Detta kommer ju begränsa möjligheterna något, men det känns inte som en stor grej, något som jag definitivt kan landa i efter att ha experimenterat under några år.
 13. rikard

  byZan - Nytt i stugan #7

  Det kan jag tänka mig. Man ska inte underskatta tiden en DAC kan behöva för att stabilisera sig och värma upp ordentligt innan man utvärderar den. Tänk vad nära att du hade kastat bort hela din dCS rigg om du hade varit tvungen att fatta ett avgörande beslut där och då. Det var aldrig aktuellt att X1 skulle kunna ersätta S1 i stugan? Tänk vad kul att dra lite fiber kopplingar i stugan och nyttja X1:ans inbyggda optiska nätverksfunktion...
 14. rikard

  En hifinörds bekännelse

  Väl uppackad och på plats så kan man enkelt konstatera att den inte ger ifrån sig något ljud, inte minsta lilla pip ens. Det saknas fortfarande något ganska väsentligt... Min Lumin no. 3 är nämligen Lumin U1 Mini, en renodlad streamer utan DAC. Här har jag under det senaste året lite drygt gjort mitt yttersta för att skala ner antalet burkar och sitta nöjd i båten alltså tagit några steg tillbaka igen. Det är lätt att falla in i gamla vanor eller vad ska man skylla på? När jag ser vissa andra anläggningar här på forumet så känner jag ändå att jag har en relativt minimalistisk uppsättning och tänker inte skämmas för att det nu blir EN liten låda till åtminstone. Bara en liten... Detta FÅR ju dock vissa konsekvenser, och eftersom jag känner mig själv så kommer jag ju inte kunna låta bli att uppgradera ström och signalkablar vad det lider, men en sak i taget.
 15. rikard

  En hifinörds bekännelse

  Men, det här känns ju bekant... deja vu liksom! The Lumin is gone, long live the Lumin! Eller vad säger man? Jag som brukar säga att jag tycker det är kul med omväxling och variation, jag får nog snart revidera det uttalandet om mig själv för om jag räknat rätt så borde det här innebära Lumin nummer 3(!) här i mitt egna hem. Allt jag tidigare sagt och lovordat Lumin för är såklart fortfarande sant, jag är fortsatt ett stort fan av deras produkter, även om det lite hastigt och lustigt, oväntat rent ut sagt till och med, ändå blev dags för T2 att lämna mig. Det ska sägas att jag övervägde ett par olika alternativ faktiskt, det är ju aldrig fel att sondera marknaden och göra nya efterforskningar emellanåt, det händer trots allt litegrann på denna fronten, men i slutändan så kändes det ändå rätt och som att jag vet vad jag får och inte kommer bli besviken.