rikard

Medlem
 • Content count

  101
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

rikard last won the day on June 24

rikard had the most liked content!

Recent Profile Visitors

461 profile views
 1. rikard

  byZan - Nytt i stugan #6

  Ljudmässigt håller Lumin (eller en liknande Roon endpoint lösning) hög nivå skulle jag säga. För egen del så gick tankarna för ett par år sedan i linje med att jag ville ha bort datorn ur musiklyssnandet, både ur ett ljudmässigt och praktiskt perspektiv. Detta påbörjades med JRiver men blev verkligen fulländat iom Roon där både användar- och admin gränssnitt eliminerar "datorn" ur ekvationen. Eftersom du redan kör Roon så skulle du kunna ta det hela ett steg till låter det som, men huvudsaken är ju att du själv är bekväm med hur du vill och väljer att lyssna på musik. Jag känner mig själv väldigt nöjd efter att ha provat både det ena och andra med streaming, usb och nätverks tweaks att ha landat i en superenkel och minimalistisk lösning där jag inte behöver fundera så mycket.
 2. LampizatOr Golden Atlantic Min kära DAC är nu det enda som återstår för mig att göra mig av med. Den som är sugen på lite rörmagi i en väldigt speciell D/A omvandlare borde inte behöva fundera för länge på den här. Den är som alla LampizatOr modeller speciallbyggd enligt kundens (mina) önskemål, det är en äkta balanserad design, med volymkontroll och fjärrkontroll. Den spelar upp till PCM384KHz och DSD256 och är ca 1 och 1/2 år gammal, i perfekt skick! Personlig hemkörning kan ordnas till de flesta platser inom vårt avlånga lands gränser. Den kommer i ett seriöst flight case för säkra transporter. 3.5 års garanti kvar! Nypris: 11.000 EUR + moms Säljes för 65.000 kr Tveka inte att höra av dig om du har några frågor.
 3. rikard

  byZan - Nytt i stugan #6

  Hehe, jag visste inte att det var ett "begrepp", men vi bor här ute sedan drygt 6 år tillbaka. Lugnt och skönt och väldigt vackert... Jag blev också lite fundersam till den där stenplattan när du beskrev den tidigare, därav min fråga kring den då. Vibrationer och underlag har ju större påverkan än man ofta tror, och kanske finns det ingen enkel formula som passar allt och alla utan det beror som vanligt på diverse olika faktorer, tycke och smak och olika erfarenheter. De fall som jag personligen haft där jag haft problem med att rummet spelat med för mycket eller ett behov av att tighta upp bas osv har jag fått ordning på det enbart med hjälp av "vibrationskontroll" eller "mekanisk jordning", i mitt fall Ansuz Darkz. Jag har alla mina grejer ståendes i en massiv MDF byrå vilket har funkat bra för mig, jag var inne på sten ett tag men backade från det, lite av samma anledning som tankarna gick hos Audionet ovan. Hur som helst, grattis till ett sjukt trevligt system. Minimalistiskt, rörhybrid integrerat och sedan dac/streamer i ett, precis som jag själv tänkt och gjort på senare tid, väldigt roligt att vi tänkt i liknande banor. Så enkelt det kan bli efter alla turer man haft fram och tillbaka genom åren, men det är väl en del av både ens egna och den tekniska utvecklingen.... Absolare var högst upp på min lista, den var dock utom räckhåll för mig den här gången av flera anledningar och jag sitter väldigt nöjd med nummer två på listan istället. Detsamma med Lumin, S1 kittlade men jag tog ett "moget" beslut om D2 tills vidare då det var lite mycket på en gång för min del. Trots att jag är väldigt nöjd med vart jag kommit med denna minimala setup så skulle jag dock inte vilja haft resan hit ogjord på något sätt.
 4. rikard

  byZan - Nytt i stugan #6

  Ingen dålig anläggning det blev i stugan, en riktigt vacker kombination... här i Roslagen så vill man inte nöja sig med halvbra... Jag är fortfarande lite nyfiken på hur det gick med stenskivan och träklossarna? Jag förmodar att klossarna blev kvar? Kan ni utveckla resonemanget kring dem?
 5. rikard

  byZan - Nytt i stugan #6

  Hehe, väldigt härlig berättelse med riktigt tuffa cliffhangers som sagt... Jättekul att höra att du uppskattade Lumin S1 också! Jag tycker Lumin produkterna är sjukt smidiga och fungerar precis som en Roon endpoint ska fungera, utan att göra avkall på det ljudmässiga. Jag vet ju vad jag själv tycker och känner för dem, men det är alltid kul att höra andra som bekräftar det och uppskattar samma sak. Ser som vanligt fram emot emot fortsättningen och resonemanget....
 6. rikard

  byZan - Nytt i stugan #6

  jaa, vad sa ni egentligen?? "en kopp kaffe på det här kanske?" "vi får klämma ihop oss i fåtöljen!" "bättre än så här kan det inte bli" "det ser ut at bli regn imorgon" "nu är det nog dags att gå och lägga sig" nyfiken i en strut....
 7. Likheterna finns ju såklart där, det vore konstigt annars som sagt. Jämför man dem sida vid sida dock så är det väl framförallt de lite nyare Raidho modellerna som är lite slimmade på samma sätt, men jag tycker ändå Børresen modellerna känns fräscha. Stativarna har fått lite av samma form som golvarna, medans Raidho D1.1 som jag förmodar ska vara närmsta konkurrent är av en betydligt boxigare formfaktor. I slutändan så är det ju matchning det handlar om och jag kan tänka mig att om jag själv hade valt Aavik spåret med förstärkeriet så hade det här varit en match made in heaven.... Oavsett så är det mesta de här galna danskarna hittar på oerhört intressant och det ska bli spännande att se vad de ställt till med nu....
 8. Jag tycker det känns lite som ett statement att namnge dem efter sig själv, han har förmodligen varit väldigt stolt och nöjd med alla sina fantastiska skapelser genom åren, men det är ändå något extra med att sätta sitt eget namn på nånting tänker jag. Jag har höga förväntningar och det råder nog inget tvivel om att det kommer vara riktigt bra högtalare, men sen är det ju det där som med Raidho som är svårt att bortse ifrån som nämns ovan.... placeringskänsligheten, jag tror inte att dessa kommer vara annorlunda på den fronten, men vi får väl se. Priset lär ju också vara en avgörande faktor och det ska bli spännande att se var de tänkt positionera dem nånstans. Högtalare står näst i tur att bytas hemma hos mig och det känns som väldigt bra tajming det här... om stativaren lever upp till förväntningarna, trivs hemma hos mig, och inte ruinerar mig fullständigt, så känns de definitivt som en tänkbar kandidat att utvärdera bland ett gäng andra intressanta högtalare. Jag ser iaf väldigt mycket fram emot att höra dem. Det hade ju varit ett ypperligt tillfälle för dem att provspela lite på Göteborgsmässan innan den riktiga premiären på RMAF Show....
 9. rikard

  byZan - Nytt i stugan #6

  Väldigt spännande läsning! En sak som slår mig gällande testet av Absolare, du ställde den på ditt golvstand av stål/sten, och de medföljande fötterna gjorde sådan markant skillnad att Monica var i rummet eller inte. Har du provat att placera den (med fötterna) någon annanstans, med ett annat underlag än just ditt golvstand? Jag tycker det låter oroväckande att det var snudd på "olyssningsbart"... Det kan vara knepigt att jämföra utrustning och man har ju sedan gammalt sina ljudideal och preferenser, samtidigt som man ska försöka vara öppen för något nytt eller bara mer av det man redan gillar.. Jag misstänker att en rör/hybrid kommer nog aldrig ha samma "snärtighet" i basen som en transistor motsvarighet, men dess organiska kvaliteter, livfullhet och magiska charm ändå kan få vågskålen att tippa över.... men det kan ju såklart tippa åt båda hållen beroende på preferens... Ser fram emot fortsättningen!
 10. rikard

  byZan - Nytt i stugan #6

  Topp! Jag skickar PM så tar vi det där...
 11. rikard

  byZan - Nytt i stugan #6

  Jag har en liten udda och rolig USB kabel, tillverkad av LampizatOr i silver och den kostar runt 4.000 kr som du kan få låna och testa och jämföra med om du vill. Jag har aldrig provat den själv då jag precis hade köpt en annan USB kabel när jag fick den och sen glömde jag bort att jag hade den. Har dock alltid varit nyfiken på den när jag tänkt på den, men nu har jag inte längre någon användning för en USB kabel så det är för sent för mig. Annars så säger jag som redan sagts, det gör skillnad som allt annat, men det är kanske inte den första kabeln man byter upp sig på i anläggningen.
 12. rikard

  En hifinörds bekännelse

  Jag har inte riktigt gjort dessa iaktagelser ännu så att jag kan beskriva dem i detalj, hela min anläggning med kablar, streamer och allt är nytt och håller på att spelas in och jag lyssnar mest sporadiskt. Jag har den alltid i stand-by läge och då är den sval, den låter bra mer eller mindre direkt, men ge den en kvart-halvtimma och den blir lite ljummen och förmodligen optimal temperatur för att prestera som bäst. Är den igång ett par timmar så kan den bli så varm så man inte riktigt vill lägga handen på den dock. Jag har den inuti ett skåp med öppen baksida och dörren stängd när jag inte lyssnar (dvs när den står i stand-by läge), häromdagen var det dock strömavbrott och då hoppade den igång när strömmen kom tillbaka medan jag var på jobbet och när jag kom hem så hade man helt klart fått brännskador om man försökt hålla handen på den. Jag har dock inte sett röken av vare sig mjölk eller vispgrädde, även när den var rykande het så lät det som det skulle. Jag var lite orolig för värmen innan då jag hade hört att den kunde bli varm, men måste säga att standby läget funkar kanon och jag har vant mig vid att slå av och på den.
 13. rikard

  En hifinörds bekännelse

  Nej, tyvärr kom jag aldrig dit... Jag gillar ju verkligen vad jag hört och sett av U-300 på mässor och events, och visst hade det varit kul att testa den på riktigt också. Jag tyckte nog dock det var lite mycket pengar, jag försökte ju trots allt skala ner "litegrann" åtminstone....
 14. rikard

  En hifinörds bekännelse

  ill att börja med så var alla integrerade som jag testade väldigt bra, jag hade kunnat leva med vilken som av dem för att njuta av musik på hög nivå. Det är småsaker som gör att man attraheras av det ena eller andra. Aavik U-150 gillade jag väldigt mycket funktions- och utseendemässigt. Den stora displayen för volymen, den stora volymkontrollen, den övergripliga designen osv. Med inbyggd DAC så är det här en riktigt smidig allt i ett maskin till en "överkomlig" peng om man tar i beaktande alla kablar man dessutom sparar in på. Nånstans så spökar det väl dock ändå i bakhuvudet att det trots allt är Class D och det helt enkelt inte kan vara samma själ och livfullhet i den, den känns väldigt korrekt men ändå inte på ett stelt och tråkig sätt. Den gör det riktigt bra. Audionet Watt hade kanske en lite för mig mer bekant ljudbild, lite varmare, lite rundare, lite livligare. Ljudmässigt så var Watt en väldigt trevlig bekantskap. När jag tänker på det så här i efterhand så var det nog lite motsatsen till Aavik att jag inte gick igång lika hårt på dess utseende, jag gillar inte när det är ett galler som topp för ventilation, även om det var lite "coolt" att det nattetid lös som en julgran invändigt. Jag hade svårt för volymreglaget som är väldigt speciellt, det fjädrar lite som om det hänger med ett gummiband. Sen kanske man inte använder det så ofta i praktiken så det är väl en ganska liten sak i sammanhanget. Ljudmässigt inget direkt att klaga på. Ypsilon Phaethon kändes dock som en helt annan nivå redan vid de första tonerna som kom ur den. Det kan låta konstigt, men jag kände väldigt tidigt att det här var helt rätt, den talade verkligen till mig på alla punkter. Utseendemässigt tycker jag den är grym, displayen kunde gjorts annorlunda dock, fjärrkontrollen var jag skeptisk till men lärde mig uppskatta. Jag hade egentligen inte bråttom med nånting, och på nåt sätt så gick det nästan lite väl snabbt på slutet, men när det känns rätt så gör det. Jag hade möjligheten att låna den under en längre tid då det var sommar och semester, men jag meddelade redan efter nån dag att jag ville köpa den. Ljudmässigt så tror jag att hybridkonstruktionen av både transformatorer och rör är en lyckad kombination som verkligen tilltalar mig, där man kommer ifrån det "opraktiska" med utstickande gigantiska rör. Den blir dock VÄLDIGT varm om den står på en längre tid, så man får försöka komma ihåg att sätta den i standby läge.
 15. rikard

  Musikhörna och experimentverkstad

  Verkligen superkul att läsa dina intryck och upplevelser kring Audio Note DAC:en... jag har alltid varit väldigt sugen och intresserad av både DAC och integrerade förstärkare från dem. De känns lite old-school, kanske inte direkt senaste tekniken med högupplöst material, USB anslutning, de förespråkar obalanserat osv, och precis som du kommit fram till så handlar det endast om hur det låter och inte om att mäta värden hit och dit. Jag har de senaste åren haft inte mindre än 3st Lampizator DAC:ar och jag vet att Lukasz himself varit väldigt inspirerad och influerad av just Audio Note och man kan betrakta dem som en stor förebild för hans egna DAC:ar. Tyvärr har min resa aldrig tagit mig hela vägen till Audio Note, men det skulle inte förvåna mig om jag nån gång i framtiden kommer att hamna där, på ett eller annat sätt. Om jag skulle få möjligheten att bygga ett andra system t.ex så skulle de stå högt upp på en sådan lista...