rikard

Medlem+
 • Content Count

  334
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

rikard last won the day on August 19

rikard had the most liked content!

1 Follower

Recent Profile Visitors

919 profile views
 1. Det är väl ett "problem" med mässor att man måste snudd på sitta i samma rum hela tiden för att inte missa något, medans vi var där så pratades det nämligen om just högtalarnas konstruktion men inte om kablarna. Jag hade personligen hellre lyssnat på det sistnämnda... Jag har dock väldigt svårt att förstå danska så jag uppfattade inte så mycket av vad som sades alls egentligen. Ansuz högre (och snudd på ouppnåeliga) nivåer D2, DTC och DTC Supreme är valfritt aktiva. Tror att det var mycket DTC Supreme kablage här. Verkar över lag som att det var väldig stor skillnad på ljud beroende på var i rummen man befann sig, vilket det så klart blir, men nästan mer än vanligt och det kanske också kan vara en bidragande orsak till folks ganska spridda och olika upplevelser av de olika rummen.
 2. rikard

  P-Pans Musikhörna

  Det tycker jag du gör rätt i för JAG tycker det är kul att lyssna på fysiska skivor hos dig... Det är för- och nackdelar med streaming, som med allt annat. Känslan är ju inte riktigt densamma, den är annorlunda, tillgängligheten är ett plus, och det kan även förändra sättet man lyssnar på musik. På gott och ont. Det är inte ovanligt att man hamnar i mer eller mindre långvarig post-cd-traumatisk depression och det är inte alla som helt återhämtar sig från detta. Men OM jag vore du (eller i liknande situation) och funderar på att börja bara "litegrann" med streaming så skulle jag börja väldigt enkelt. Först skulle jag inte ägna en tanke åt att rippa en massa cd-skivor eller hålla på med filer, det känns HELT onödigt, fortsätt lyssna på cd skivor som de är. Se streaming som ännu ett media bara, där det är enkelt att provlyssna på saker eller hitta ny musik, majoriteten av cd skivorna kommer ändå finnas där och det ena behöver inte utesluta det andra. Finns det en laptop och trådlöst nätverk kan man börja där, i med en USB kabel från dator till DAC och ett Spotify eller Tidal abonnemang. Färdigt! Familjeabonnemang gör eventuella fruar/döttrar/söner glada också. Sen kan man ta det därifrån, vill man inte ansluta en dator till anläggningen så finns det billiga lösningar typ HiFi-Klubbens Argon Stream (ca 1400 kr) där man kan få Spotify Connect, ansluta denna till DAC:en och sedan styra med Spotify appen ifrån telefon/dator/iPad. (Finns säkert andra liknande enheter idag, var ett tag sedan jag sonderade marknaden i denna kategori.) EDIT: Såg att Argon bara har optisk ut, så vill till att DAC:en har sådan ingång. En Sonos setup är inte heller helt fel, då kan man passa på att ljudsätta alla hemmets hörn. Dessutom kan Sonos högtalarna agera som framtida eventuella Roon högtalare. Vill man sedan upp på en mer seriös nivå så kan man satsa på en Lumin D2 (22000 kr) och nya XLR/RCA kablar (10000-50000 kr), även denna går att använda med Spotify Connect och styras ifrån dator/telefon/ipad osv. Roon är trevligt, men oftast overkill till en början och om man inte har eller behöver några lokala filer. Det kommer med krav om en extra server (ca 5000 kr för en NUC) samt Roon licensen (ca 5000 kr) så det springer snabbt iväg. Men annars så är CD och vinyl inte dumt heller...
 3. rikard

  P-Pans Musikhörna

  Måste säga att det är fantastiskt trevligt att ha ett sådant dedikerat lyssningsrum som @P-pan har, dessutom är det smart anlagt precis intill vardagsrummet så det känns ändå inte som att man är helt osocial mot resten av familjen när man kryper in där, vilket jag tycker är ett stort plus. Hela rummet verkligen andas musik och spelglädje, det är vinylskivor och CD-skivor bokstavligen överallt, i alla riktningar, precis som man vill ha det. Supertrevligt! Streaming (och rullbandare) lyser fortfarande med sin frånvaro, men det saknas inte direkt musik att lyssnas på. Angående den tjusiga Beethoven där i fönstret brukar jag tänka att han borde få följa med mig hem, men det skulle nog inte uppskattas av innehavaren. Var en väldigt trevlig afton och jag fick mycket nya musiktips att ta med mig hem istället.
 4. rikard

  Pass Labs XA60.8

  Pass Labs känns som trevliga grejer, och jag blir alltid väldigt avundsjuk när jag ser ditt Audio Note försteg. Det finns två (säkert fler om jag tänker efter) "favorit fabrikat" som jag önskar att jag hade fått haft något i min ägo av någon gång, Audio Note är ett av dem, Nagra är det andra. Vad är det för pjäs som står längst in i högra hörnet?
 5. rikard

  Hemma hos Octavia rs

  Hehe, okej det var ett longshot...
 6. rikard

  Hemma hos Octavia rs

  Var prylen möjligtvis orange?
 7. rikard

  Vad lyssnar du på just nu?

  Flera bra skivsläpp på sistone, Chromatics släpper efter 7 år och en massa kontrovers däremellan sitt sjunde album, det sjätte albumet "Dear Tommy" som var färdiginspelat och redo att släppas blev det aldrig något med. Igår kväll intog de Berns i Stockholm tillsammans med skivbolagskollegorna Desire i en riktigt trevlig spelning. Om ni minns filmen Drive med Ryan Gosling och dess fantastiska musik så var det Chromatics som låg bakom den stilbildande genren. Nick Cave förlorade för ett par år sedan sin tonårsson, förra albumet var ett kolossalt mörkt sorgearbete och nya "Ghosteen" tar vid på samma tema, men med något ljusare och mer optimistisk ton. Det är väldigt vackert den här gången. Nånting som båda dessa artister har gemensamt är att de här skivorna annonserades inte i förväg utan damp ner som överraskningar, i Nick Caves fall en veckas förvarning dock. Jag älskar när man gör på detta sätt, jag är så trött på skivor som annonseras flera månader i förväg och sen ska det släppas en 3-4 singlar så man hunnit tröttna på albumet innan det ens är släppt. Pluspoäng till båda här!
 8. rikard

  Vad lyssnar du på just nu?

  Martin Rev - See Me Ridin' Som andra halvan av legendariska Suicide tillsammans med Alan Vega så har ju Martin Rev såklart också släppt lite solo grejer på egen hand. Av någon besynnerlig anledning har jag aldrig lyssnat på dessa. Den här skivan var förvånansvärt beroendeframkallande hos mig idag och är redan inne på sitt tredje varv. Minimalistisk tuggummipop för Suicide fans...
 9. rikard

  byZan - Nytt i stugan #7

  En annan syn på det hela är ju såklart att pengamässigt så skulle jag ha råd med mina drömhögtalare om jag bytte ut alla kablar mot lakritssnören, det kanske till och med skulle bli bättre, vem vet. Men skulle jag kunna tänka mig det efter att ha gjort den resa som jag gjort hittills och med de förbättringar jag ändå upplevt kablar göra, tveksamt faktiskt.
 10. rikard

  byZan - Nytt i stugan #7

  Tyvärr kan man nog inte riktigt inte lita på någon i sådana sammanhang, knappt ens sig själv alltid... Under mitten av 90-talet så skrev en vän för en musiktidning, han recenserade en hel del skivor och han var brutalt ärlig, det slutade med att ett skivbolag hörde av sig till tidningen och krävde att min vän inte skulle få recensera några av deras skivor i framtiden. Och det är väl lite där vi är nu, det är väldigt sällan man läser kritiska recensioner eller tester. Allt är precis lika bra.
 11. rikard

  Mästarmöte har en vinnare!

  Är det dock inte lite olika intressen i det hela? I en studio vill man väl ha en så neutral återgivning som möjligt, inte färgad åt något håll medans i anläggningen hemma så kanske saker och ting kan må bra av en lite "varmare" presentation eller en kabel som tar fram mer detaljer t.ex. Det är ju efter marknad tweaks...
 12. rikard

  byZan - Nytt i stugan #7

  Min helt fördomsfulla tanke kring detta är att "studiofolk" egentligen är mer tekniker än musikaliska livsnjutare, kan man säga så eller blir det en på det?
 13. rikard

  byZan - Nytt i stugan #7

  klart du ska testa kablar, det är ju jättekul... jag har haft några av mina största hifi-wow ögonblick med just kabeltester. sen gäller det väl att hitta en nivå som känns rimlig för en själv, det kan lätt gå över styr och om det är många kablar man behöver så kan det snabbt bli väldans dyrt. Det är därför man kör integrerat, så man har råd med kablar... en kabeltillverkare som jag själv är lite nyfiken på men aldrig testat, och som kanske passar speciellt bra just i ditt fall är Echole, som din Absolare är internt ihopvirad med.
 14. rikard

  byZan - Nytt i stugan #7

  Om jag förstår rätt så var det din Nucleus som du satte på batteridrift? Kanske kan vara läge att lägga upp automatiska backuper om du inte gjort det redan ifall saker och ting mot all förmodan skulle gå sönder om du oplanerat skulle få slut på batteri ... Har du din Nucleus kopplad direkt till Lumin/Vivaldi eller trafiken via nätverket? Jag är lite förvånad över så stor förbättring/skillnad om Nucleusen befinner sig "nån annanstans" och inte i anläggningen så att säga, men allting påverkar ju som bekant.
 15. rikard

  byZan - Nytt i stugan #7

  För ett par år sedan så hade jag en SOTM mBPS-d2s för att driva en signalkälla med batteri, det var då ett av de smartaste sätten jag kunde hitta då det består av 2 batterier där det ena laddas medan det andra används och sedan switchar den utan att strömmen bryts. Jag ville inte hamna i en situation där batteriet inte var laddat när jag ville lyssna på musik.