rikard

Medlem+
 • Content Count

  232
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

rikard last won the day on March 9

rikard had the most liked content!

Recent Profile Visitors

769 profile views
 1. rikard

  Vad lyssnar du på just nu?

  Jag blir alltid lite nostalgisk när jag ser Billy Idol's tidiga skivomslag, utan att egentligen lyssnat på dem. När jag var liten så köpte jag mycket skivor på postorder, jag älskade att bläddra i skivkataloger och jag minns en av de större (kan det varit "Skivor & Band" kanske?) som hade färgomslag på alla skivorna. Jag tyckte han såg så cool ut i sitt blonda hår och tuffa attityd, men jag vågade aldrig köpa hans skivor. Det var mest Depeche Mode som gällde på den tiden och det tog nog ett bra tag innan jag ens hörde Billy Idol. Till slut blev det ändå en kassett(!) med honom, när han långt senare (och lite väl sent kanske) började flirta med "Cyberpunk" vågen. Eller om jag fick den på nåt vis, har inget minne av att jag köpte den. En annan rolig grej från den tiden var nån form av skivklubb där det kom ett litet häfte en gång i månaden som man fick välja 2 skivor ifrån. Känns helt bisarrt idag. Hur som helst så höll jag alltid utkik i alla tidningar efter skivkataloger man kunde beställa. Hot Stuff i Älmhult blev ju såklart min guldgruva när jag hittade dem, men jag minns även t.ex Jannes Wax i Skövde, vars butik jag också fick syn på när vi var på husvagns-semester(!) med familjen. Kom därifrån med en hel bunt med Gary Numan skivor och nån fräck Art of Noise bildskiva. Sen fanns det många som försökte, som inte var så mycket mer än några kopierade skrivmaskinsblad, de kunde ha en del roliga skivor men blev kanske inte alltid så långvariga.
 2. rikard

  Säljes: Aavik U-150

  bump, nytt pris...
 3. Aavik U-150 integrerad förstärkare, inklusive inbyggda modulära DAC-kortet DAC-150. ca 6 månader gammal Kvitto och emballage Perfekt skick Pris 86.000 kr (Nypris: 134.000) (Säljer åt en vän som uppgraderar till en Aavik U-300)
 4. rikard

  På jakt efter ny digitalkälla

  Som före detta ägare av Lumin D2 (numera T2) så kan jag bara hålla med, D2 är en grymt trevlig streamer med inbyggd DAC till en överkomlig och prisvärd summa. Om det ska löna sig med separat DAC/streamer nu för tiden så behöver man nog allt steppa upp ett par nivåer, de integrerade lösningarna har blivit så pass bra. Dessutom är det ganska bekvämt och smidigt med mindre prylar... Tänk på att den inte har någon intern lagring dock, du behöver en NAS eller extern hårddisk för lagring av eventuella filer. För egen del så blir det helt klart mer och mer Tidal och allt mindre (nya) lagrade filer. En ganska tydlig och stegrande trend skulle jag säga.
 5. rikard

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Personligen fick jag även några sköna besked och insikter. Vi diskuterade i nån tråd för ett tag sedan om långlivad support på högtalare. PMC vars högtalare jag har lanserade en ny 'Signature' modell av Fact serien, och det bästa med det hela är att de kommer erbjuda det som ett uppgraderings-kit som man tydligen enkelt ska kunna byta ut på egen hand. Vem vet, kanske landar mina högtalar-bytes-planer i en simpel uppgradering?! Jag tycker hur som att det känns fantastiskt att man tar hand om sina äldre modeller och kunder på det här sättet istället för att bara köra på och lansera nytt. En annan av "mina" tillverkare är ju LampizatOr, i år hade de faktiskt ett (om än ganska litet) rum, tillsammans med högtalare från AudioNec. På detaljrikedom, holografisk ljudbild och ren och skär naturlighet tycker jag de var i en klass för sig. Jag har ju fortfarande inte sålt min Lampi DAC, men jag har ju kopplat ur den ur anläggningen och jag undrar om jag verkligen kommer kunna låta bli att investera i ett styck strömkabel och signalkabel och faktiskt behålla den. Det grusar verkligen mitt nerskalningsprojekt, men som DAC har de verkligen en speciell känsla som jag inte hör eller känner någon annanstans. Mmmmmm, tåls verkligen att funderas på. Kan bara rekommendera alla att bege sig till München, det är en riktigt trevlig mässa....
 6. rikard

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Man ska också ha i åtanke att ganska många som huserar på diverse forum har egna intressen och agendor, antingen som tillverkare, distributör eller återförsäljare. Märken man jobbar med eller äger själv sedan tidigare är kanske lättare att ta till sig och viljan att tycka om och pusha större. Jag läste rapporter från ett annat forum och var tvungen att gå tillbaka till dessa rum som den här personen höjde till skyarna, flera gånger till och med för att försöka förstå vad det är han hör som jag inte gör, medans han även bokstavligen klankade ner på andra rum.
 7. rikard

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Jag kan ge ett exempel på en artikel jag läste häromdagen, jag var i det rummet när "reportern" kom in, satte sig ner, började skriva det första han gjorde, frågade vad låten som spelades hette och vad det var för grejer vi lyssnade på. Han stannade i en och en halv låt innan han gick vidare och kan knappast bildat sig en rättvis eller ordentlig uppfattning om systemet med musik han inte ens kände till sedan tidigare. Visst, det var en gammal och erfaren man som säkert hört det mesta, men jag blev ändå helt förbluffad och tappade all form av respekt för dessa medier på en och samma gång.
 8. rikard

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Jo, det är som sagt var enormt många olika faktorer som spelar in när man lyssnar, och dessutom under olika tillfällen. Jag tycker ändå det är väldigt kul att läsa om folks personliga intryck. Ibland behöver man även ge det lite tid, kanske för att öronen ska vänja sig? Som exempel hade jag stora förväntningar på Wilson Benesch/CH Precision rummet, jag var där vid ett par olika tillfällen och blev nästan lite irriterad över att jag inte tyckte de utmanade högtalarna på nåt sätt, det var slätstruket, låg volym och faktiskt ganska tråkigt. På söndagen gick jag dock tillbaka en sista gång och blev sittandes en bra stund, efter ett tag var det som att pusselbitarna började falla på plats en efter en, den där basen fanns ju där, detaljerna likaså, och de började dessutom spela lite mer dynamisk musik och till slut satt jag bara och njöt och tyckte att det var så naturligt, oansträngt, mjukt och härligt på något sätt. Det fick avsluta mässan för min del och jag kände mig väldigt nöjd med den upplevelsen. Kaisers "rockkonsert" var också en häftig upplevelse. Kändes som en livekonsert medan Michael Fremer spisade skivor. Jag höll också Veritys rum väldigt högt.
 9. rikard

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Heh, jag hade verkligen en helt annan upplevelse i Nagra/YG rummet i år, till att börja med så var jag där inne inte mindre än tre gånger innan jag äntligen fick höra musik. Det byggde väl på min otålighet litegrann kan hända, jag tyckte presentatörerna var lite småtråkiga men ljudmässigt inte alls lika bra som förra året, då detta rum var en av mina absoluta favoriter och jag spenderade mycket tid i. Jag gillar verkligen Nagra, hade stora förhoppningar på YG, men tyckte det lät lite vasst och kantigt. Men som sagt, hade ingen jättebra position och gav dem förmodligen inte tillräckligt med tid. @HQ-Sound CH var verkligen överallt, snudd på så det blev för mycket faktiskt, hur bra de nu än må vara. Likaså med Magico.
 10. rikard

  Vad lyssnar du på just nu?

  @shifts kolla in det senaste projektet av David Tibet (C93) och Andrew Liles (Nurse With Wound) vid namn Nodding God om du inte redan gjort det. Ett ganska speciellt album med texter på språket Akkadian, om nu det säger något... Du måste nästan läsa lite om det först.... https://thequietus.com/articles/26443-nodding-god-play-wooden-child
 11. rikard

  Apexorca på HIGH END München 2019

  @Apexorca Missa inte PMC's demo av surround ljud. Jag har aldrig varit intresserad av fler än 2 kanaler och deras remastrade musik lockade inte nämnvärt på förhand. Men.... Råkade bli sittandes under 3 på följd efterkommande demonstrationer, under säkert 2-2.5 timmar. Dolby Atmos, 20 st högtalare. Wow! Remastrade versioner av Kind of Blue och Sketches of Spain som du aldrig hört dem förut, och aldrig vill lyssna på igen i en 2-kanals anläggning. Medan jag satt där så var även Miles Davis son (Erin) och brorson (Vince) fysiskt närvarande i rummet vilket var en cool bonus. De andra grejerna de körde var kanske ännu mer "wow" känsla på ur ett flerkanalsperspektiv och överlag var de väldigt duktiga på att demonstrera och berätta, med intressanta inslag av gäster osv. Varierat och roligt.
 12. rikard

  Vad lyssnar du på just nu?

  Helt riktigt, han är långtifrån ensam. Men på en topplista så vill jag nog ändå placera honom väldigt högt, om inte överst. Min strategi när jag gav mig på klassiskt (efter att ha misslyckats att fastna ett par gånger tidigare) var att fokusera på de stora kompositörerna, de kändaste verken osv. Och sedan ta det därifrån. Jag fastnade ganska snabbt tycke för Mahler, Dvorak, Beethoven, Schubert och Shostakovich. Något som inte funkar lika bra för mig är just Mozart, men kanske har jag bara inte hittat rätt väg in ännu. Sen finns det ju såklart en massa moderna kompositörer, men tyvärr (för dem) så finns det oändligt med material att sysselsätta sig med från de redan legendariska namnen... Schubert var inte bara ett stort fan av Beethoven, jag tycker även det är lite kul att han var kistbärare på Beethovens begravning och blev själv ett år senare begravd i närheten av sin mästare och inspirationskälla. Sedan blev han uppgrävd och ompaketerad en gång innan han slutligen grävdes upp för att flyttas och begravas en tredje gång på en annan gravplats, bredvid Beethoven. Händelserikt efter döden minsann. Schuberts "Fantasie" (ECM releasen nedan är grym) och även "Death and the Maiden" är två enkla verk att komma in i som nybörjare och som jag själv fastnade för och fortfarande tycker är bland hans bästa.
 13. rikard

  byZan - Nytt i stugan #7

  Allting har inte alltid en logisk förklaring... När jag haft lite strul med Tidal tidigare så har det oftast hjälpt att logga ut ur Tidal, och ibland att starta om nätverksgrejer. Starta om Roon ROCK servern, till och med starta om Roon klienten i vissa fall osv. Man får testa vad som går att testa. Funkar allt bra i övrigt? Kan du t.ex spela Spotify utan avbrott? Kan du spela Tidal via deras egna klient eller via Lumin istället för Roon? Vad säger mätsajter, typ som bredbandskollen.se osv?
 14. rikard

  byZan - Nytt i stugan #7

  Jag fick oxå fiber för ett tag sedan och vill minnas att jag upplevde viss instabilitet med Tidal i början, tror inte det har så mycket med fiber anslutningen i sig att göra utan mer nätverksförändringarna det innebär. . Prova stänga av allting en stund, kanske även logga ut ur Tidal ifrån Roon. Sen en fundering på hur nätverket ser ut, använder du en router "bakom" fiberdosan för nätverket som du ansluter grejerna till eller har du streamern osv kopplad direkt till fiberdosan? Här kan det alltså tänkbart vara en förändring mot tidigare?
 15. rikard

  Vad lyssnar du på just nu?

  Tror det var genom denna jag först såg Mariss namn, och om det inte var tips härifrån till och med. Vet att jag har sparat undan den men inte hunnit lyssna så mycket, Mahler (och just den 2:a med Ivan Fischer) var faktiskt vad som fick mig intresserad av att börja djupdyka ner i klassisk musik. Min Mahler period har sedan fått stå lite i skymundan för att bredda mig lite och upptäcka de andra kompositörerna.