Jump to content

Svanteborg

Medlem+
 • Posts

  527
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Svanteborg

 1. Har haft bägge, kommer fortsättningsvis hålla mig till Intel. Bägge fungerar antagligen lika bra till det du ska göra med dem, men en punkt som inte är så viktig i en speldator men kanske en av de viktigaste här, är hur mycket värme processorn alstrar. Det styr ju valet av kylare och därmed påverkar ju valet av processor direkt ljudnivån på burken. Har man datorn i ett vanligt chassi så kan man ju klämma in en stor luftkylare och köra den helt ljudlöst, men en liten HTPC-burk blir ju svårare och då spelar valet allt större roll.
 2. Min vän Kenny har som examensprojekt från musikhögskolan i uppgift att hålla en konsert med egenkomponerad musik, och jag tänkte att några här kanske är intresserade av att lyssna in, det är en digital konsert så har man möjlighet så får man gärna titta! Det kommer bli folkmusik och jazz till största delen. Länken går till Facebookeventet, om man inte har Facebook så kommer själva konserten streamas från musikskolans Youtube-kanal så man kan gå direkt dit också. Facebook: https://fb.me/e/Whflk6QA Youtube: https://www.youtube.com/user/hakeimh Man kan se några tidigare examenskonserter på kanalen redan nu, för att få en idé vad det handlar om. Varmt välkomna!
 3. Ambilighten är tagen till nästa nivå när man har tv:n i ett burspråk sådär!
 4. Du ska inte slå till på en Musical Fidelity klocka då? Inte långt ifrån dig dessutom! https://hifitorget.se/visa_annons.php/musical_fidelity_chronograph_131001.htm
 5. Jag tänkte mig inte riktigt för utan tog vanlig CD-kvalitet på mobilstreamen... Brände hela månadens datapott på två dagar i bilen. Nu kör jag offlinelistor nästan uteslutande när jag är utom räckhåll för wifi.
 6. Den gamla goda tiden då en centerhögtalare kunde stå uppepå TV:n
 7. Det hade varit kul om du kunde ladda ner appen "Buller" från Arbetsmiljöverket och jämföra med din mätare. Använder själv Buller men har aldrig sett hur de siffrorna står sig mot en riktig mätare, det vore kul att se om det är mer eller mindre exakt än de andra apparna du provat!
 8. Det här har jag läst om säkert 100 gånger men det är aldrig någon som sagt vilken skiva det är, kommer du ihåg det @Bebop? Hade själv velat höra hur det låter.
 9. Det enda jag kan säga om Krell förslagen är att volymkontrollen på KAV 300'n tyckte jag gick i alldeles för stora steg, det var nästan alltid så att nivån jag ville lyssna på låg mitt emellan två steg så det var antingen lite för högt eller lite för lågt. 400 var bättre i det avseendet med mindre hack mellan varje nivå.
 10. Håller med, Krellen ovan skulle sätta fart på dem! Annars bra erfarenheter av Hegel.
 11. I och med att CPU-kylaren har sina egna fläktar som blåser ut luft ur datorn så är det egentligen bara viss del av grafikkortets värme (det som inte kortets egna fläktar blåser ut bakvägen så att säga) som ska tas om hand, samt värmen från minnen och strömförsörjningen vilket brukar vara minimalt, så tre chassifläktar borde räcka mer än väl. Tips är att montera CPU-kylen i taket på lådan, där är den mest effektiv. Sedan en utblåsande fläkt i bak och två inåtriktade i fram så bör det vara klappat och klart! Du kan ladda ner styrprogram för både chassifläktar och CPU-kylaren där du kan ställa varvtal och se temperaturer. Den kommer med all säkerhet att ligga långt under gränsvärdena på temp så du kommer antagligen kunna ställa ner varvtalet på fläktarna ganska mycket om du tycker att ljudet stör. Om det inte stör så är det ju bara att blåsa på, lägre drifttemp betyder längre livslängd.
 12. Angående processorkylning så vill jag flika in att min bestämda uppfattning är att luftkylning är att föredra för den vanliga användaren. Vattenkylning, speciellt de färdigmonterade AIO kitten är långt mycket dyrare, alltid betydligt mer högljutt och kyler inte så mycket bättre än en luftkylare att det väger upp nackdelarna. Jag och sambon har identiska processorer. Jag köpte en AIO från ASUS (Ryujin 360, dvs 3 fläktar i radiatorn) och den vattenpumpen hör jag till och med när jag har hörlurarna på mig. Sambon har en Noctua luftkylare som kostade ungefär en tredjedel och skillnaden i CPU-temp vid samma last är inte mer än 5 grader. Släcker man ner hennes monitor så får man kolla på powerknappen på datorn för att veta om den är igång eller avstängd! Man kan bygga egna vattenkylningskretsar som är gott och väl så tysta, men det är inget man som glad amatör som bygger sin första dator rekommenderas att ge sig in på. Speciellt påtagligt blir det med de moderna glaslådorna som gärna ska stå uppepå skrivbordet, precis jämte skallen. Min står på golvet och låter ändå.
 13. Idag gjorde jag för första gången i livet egna pannbiffar! Utsökt! Och om husmanskostexperten @MatsT kände en rysning av obehag runt 17.00 idag så var det för att jag tog röd vinbärsgele till istället för lingonsylt
 14. Oj! Tänkte vidga mina vyer och provlyssna denna, men så förvånad jag blev när det var en mycket välkänd och välanvänd melodi! Ett sånt där kul exempel på klassisk musik som alla har hört men få kan namnet på
 15. Det är väl lite av ett signum för Metallica att låta sådär tycker jag. Jag gillar ju deras musik men att lyssna på den i den stora anläggningen känns bara som antiklimax...
 16. Jag flyttade högtalarna till att spela diagonalt i rummet som de tidigare högtalarna stod. Fördelen med trådlös överföring är att det endast är att flytta högtalarna, plugga i strömkablarna igen och köra med allt annat stående på samma ställe! Gjorde en ny rumskalibrering och nu såg kurvan helt annorlunda ut. Så här ser den gamla och den nya ut jämte varandra: Puckeln vid 35 har mattats av och flyttats fram till en bredare topp mellan 35-45 Hz ungefär. Sedan dippar det rejält på några ställen. Vet ej vad det beror på och det är ju ingen exakt utrustning jag har att mäta med heller, så jag tar det med en nypa salt. Säkert är i alla fall att i den nya placeringen så växer scenen rejält! Högtalarna har bara spelat cirka 80 timmar sedan uppackning bedömer jag och det har börjat släppa kring dem nu. Jag låter de spela åtminstone 150 timmar så har de gjort hälften av "inbränningen" innan jag ger mig på att finlyssna men det är ett stort nöje att sitta i soffan redan nu kan jag säga!
 17. Ser ju bestämt ut som en fjärr till en CD-spelare...
 18. Tackar! Ja det var ett antal faktorer i kombination som gjorde att jag vågade köpa olyssnat. Dels rumskorrigeringen som gör de adaptiva, sen min tidigare erfarenhet med Buchardt, och faktumet att det finns tester och recensioner på A500 att läsa och detta är ju i praktiken en förlängning på den. Sedan har man 45 dagar på sig för en förutsättningslös retur och pengarna tillbaka, så om allt ovan skulle skita sig så kunde jag ändå få pengarna och börja om med något annat. Mads är därtill mycket personligt engagerad och sitter själv och besvarar alla frågor på mail och chatt, på kvällar och helger. Snacka om kundservice!
 19. Jag hade helt missat att Metallica släppt en ny S&M2! Denna gång med San Fransisco Symphonic och på en stor arena istället för en teater. Ett givet tips!
 20. Ja! Det känns som att det ligger mycket tankekraft bakom detta projekt. Hubben är från Hansong/Platin, samma hub som System Audio använder till sina aktiva. Här kan man läsa mer detaljerat om man är intresserad av mätningar och tekniska data: https://www.buchardtaudio.com/a700-detailed-description Javisst, det är väl samma affärsmodell som Fyndbörsen kör med XTZ. Det har ju inte kunnat arrangeras någon mässa sedan dessa aktiva stativare och golvhögtalare släpptes, men snart ska det väl kunna gå. Jag är helt säker på att många som lyssnar på dem kommer bli imponerade, som vanligt! Ja, jag har inte lyssnat mer än väldigt allmänt hittills men de låter mycket bra. Det hörs att de inte lider av samma kompromisser som de passiva stativarna jag hade (S300 mk2) som jag tyckte spelade engagerat men inte så raffinerat. Jag kunde inte hålla fingrarna borta så jag testade rumskorrigeringen också. Man laddar ner Buchardts app till iPhone och kopplar ihop till Stereohubben, sen är det bara att trycka på Start. Det börjar brusa i högtalarna och en timer på 1 minut börjar ticka ner i telefonen. Man går runt med telefonen i rummet och den mäter frekvenskurvan kontinuerligt. Det är väl anledningen till att det bara finns till iPhone, man vet hur deras mikrofoner uppför sig även om de inte mäter helt korrekt, och kan anpassa algoritmen efter just den mikrofonen. Android finns ju från så många märken att ta fram algoritmer för alla sorters mikrofoner skulle bli för dyrt, så det finns planer på att släppa en extern mätmikrofon för att lösa detta men den finns inte idag. Så här ser det ut efter mätning: Jag hade inga enorma toppar och dalar, men tydlig baspuckel vid 35 Hz och en lite mindre vid ca 70 Hz. Sedan en rejäl dipp vid 100 Hz. Jag hade salongsdörrarna till mitt kontor som ligger jämte öppna när jag mätte nu, så rummet fortsätter bakom lyssningsplats ut dit, och även genom en portal till hallen så det är rejäla volymer. Jag ska prova med dörrarna stängda också. Så här ser den tillsnyggade kurvan ut: Trycker man på Transfer så skickas den nya kurvan till hubben, och ligger som standard sen. Man kan med ett knapptryck sätta igång eller stänga av korrektionen sedan så det är lätt att höra vilken skillnad den gör. Nu ska de få spela in sig i lugn och ro, sedan ska jag testa att flytta högtalarna. Bilden nedan visar hur de står nu, ljudbilden låter korrekt i mina öron och alla instrument är där jag är van vid att de är, fast att soffan skymmer den ena högtalarens basar. Mellanregister och diskant har ju fritt spelrum men det man missar är ju att den högra högtalaren får ingen golvreflex på samma sätt som den vänstra. Inget jag kan höra speciellt tydligt i alla fall. Förut stod den högra högtalaren där den vänstra står idag, och den andra stod längst till vänster i bild och hade mycket friare spelrum och då spelade jag dessutom på diagonalen i rummet. Ska flytta dem dit sedan och se om det gör något för rumsupplevelsen och 3Dn!
 21. En riktigt mörk och dunkel öl, 7,5% och smakar precis som finska påskdesserten Memma, dvs råg och malt för fulla muggar!
 22. Exakt min upplevelse också, varje gång har det slutat med att jag gått tillbaka till deras rum och suttit ytterligare en halvtimma innan hemresa. Jag har pratat med Mads Buchardt vid några tillfällen på mässan i Jönköping och han slår mig som väldigt kunnig och förtroendeingivande. Därtill har han en kompetent konstruktör och tillsammans lyckas de göra riktigt bra produkter till låga priser eftersom de säljer själva, utan grossister och agenter i ledet. Dåså, högtalarna är uppackade och uppställda, dags för nästa steg! Systemet styrs via en Stereo Hub som inte är Buchardts egna. Fjärren däremot är deras. En mycket behaglig och robust sak i aluminium med taktila knappar och LED-indikatorer för volym och vald ingång. Man kan använda fjärrkontrollen för att sätta olika nivåer på de olika ingångarna i hubben, men annars är det inte mycket mer än att höja och sänka volym och ingångsväljare. Play/Pause och Skip-knapparna antar jag kan användas om man spelar via USB men är osäker på detta. Närbild på fjärrkontroll Fick en bättre bild som visar valnötsfinishen i dagsljus också. Den är alltså aktiv och sluten låda, med fyra element i fram och två element i bak. 4x150W förstärkning per högtalare totalt. Jag kan faktiskt inte utläsa om de bakre är passiva eller om de på nåt sätt sitter ihop så att två kanaler driver de fyra basarna, och varsin förstärkare sedan tar hand om mellanregister/diskant. Bestyckningen är en 0,75" diskant som sitter i en "Wave Guide" av aluminium, inte riktigt ett horn men nånstans halvvägs? Mellanregistret är en 6" och därtill dubbla 6" basar i fram och dubbla 6" basar i bak. Delning sker vid 100/250/2800 Hz. Frekvensgången är hisnande 17-40.000 Hz (±1,5 dB!) så de gräver ända ner till källaren i basen. Signalen överförs digitalt om man använder hubben och skickas trådlöst i 24/96 till dubbla CS4398 DACar från Cirrus Logic. Man kan om man vill koppla in sitt vanliga försteg via XLR men då går man miste om mycket av finesserna med högtalarna, tex rumskorrektionen. Framåt i tiden ligger ett försteg ifrån Buchardt själva med alla dessa funktioner som kommer hålla avsevärt högre kvalitet än denna hub. Det går även att skicka signal trådlöst från vilken WISA-certifierad spelare som helst. En annan intressant finess är en inbyggd, automatisk "loudness" funktion. När man spelar under 70 dB kickar den in och gör att registren hålls samman precis som om man skulle spela på högre nivåer. Vad gäller rumskorrektionen så är det bara tillgängligt via en app som finns till iPhone. Jag har lånat hem en sådan men jag tänkte vänta med att testa detta tills högtalarna är inspelade och jag kunnat lyssna på dem ett tag. Mer om det senare alltså. Man kan också ladda ner nya "Master Tunings" till sina A500/A700. Det är än så länge endast släppt till A500, och ställer om styrningen på högtalaren så att den går från att vara en 2,5-vägs till en ren 3-vägs. Det går också att ladda ner inställningar om man vill ha dem till närfältslyssning tex i studio. Man lägger en fil på ett USB-minne, sticker in i bak på högtalaren och så är det klart. Ska bli intressant att se vad som kommer till A700 vad det lider. Efter en mycket enkel inkoppling av Stereo Huben står de nu och spelar musik, de ska ha upp till 300 timmar enligt manualen så jag ger mig inte på att säga något speciellt om ljudet ännu, med undantag av att jag tycker deras lösning för avkoppling mot golvet verkar fungera mycket bra. Jag känner inte ett darr i fotsulorna, till skillnad från mina gamla Vienna som gungade hela golvet med sina hårda kopplingar.
 23. Efter den bildbomben så står det klart att det här är Buchardt Audio A700, en helt ny högtalare som jag la en order på i ren spekulation i somras. Efter att ha läst om, och suttit med fingret på knappen på stativaren A500, så tänkte jag för mig själv att prisskillnaden mellan A500 och pre-order på A700 var överkomlig ändå... Och eftersom den är fullt DSP-styrd och har inbyggd rumskorrigering så kunde jag få den att funka i mitt rum även fast jag bytte position på hela setupen, och den ena högtalaren hamnade i ett hörn. Återkommer med lite info och tankar imorgon!
×
×
 • Create New...