MatsT

Medlem+
 • Content Count

  1 063
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  29

Everything posted by MatsT

 1. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Nu vet jag. Jag skulle bara provlyssna en liten stund men satt fast i fåtöljen i nästan 5 timmar, det är alltid ett bra tecken när det blir så. Modifieringen av försteget gjorde kanske ingen markant skillnad men nu fungerar det felfritt och låter väldigt bra. Jag är nöjd. Det är många gånger som jag undrat om det verkligen går att göra något ännu bättre och erfarenheten visar att det oftast går så det kommer säkert fler uppgraderingar vad det lider men nu tänker jag slappna av från uppgraderingstankar ett tag och bara njuta av musik.
 2. Jag tänkte presentera lite av mina pågående experiment och andra tankar i en egen tråd. Det kommer att gå sakta framåt och vi börjar med en bild från lyssningsrummet då jag precis köpt huset som det är beläget i. Rummet var en starkt bidragande orsak till att jag tyckte om huset och jag såg att det var utformat på ett sätt som passar det jag vill ha ut av det.
 3. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Servicen är redan utförd och så här blev det. Jag har bytt potentiometern som kunde skrapa lite ibland och bytte då till 100k istället för 50k som satt förut. Det passar bättre med 100k i den kretslösningen jag kör och jag bytte även en av kopplingskondensatorerna till en lite rejälare. Det kan nog ge en anings förbättring av ljudet tillsammans med lämpligare potentiometer. Att byta till stegad volymkontroll blev för mycket jobb den här gången och även kondensatorer av extrem kvalitet får vänta till mitt nästa försteg (de är STORA). Jag hade funderingar på att byta ingångsväljaren också men även det kändes som orimligt mycket jobb just nu så jag har bara sprayat lite med kontaktspray och hoppas att det duger. Jag förväntar mig ett aningens spänstigare ljud med de åtgärder jag vidtagit och om en stund vet jag. Nu ska jag bara skruva ihop allting och provlyssna.
 4. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Nu händer det något igen! Någon har dragit ur rör ur någonting på servicebänken. Här är offret.
 5. MatsT

  byZan - Nytt i stugan #7

  Ska det inte vara "Roon byggdes inte på en dag"?
 6. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Det blev en liten ändring av planen för helgen men jag har börjat prova lite. Jag hade glömt att jag köpt 6SN7EH så jag installerade dessa istället för Psvane 6SN7 och samtidigt stoppade jag i nya EH-300B Gold. Förstärkaren är långt ifrån original, kretslösningen är min egen men låda och nätdel är original. Fungerar det då? Det fungerar fint. . Rören lät bra direkt ur förpackningen och utan uppvärmning men efter ett par timmar är det ännu bättre. Jag har spelat ett par nyare alster med Jennifer Warnes och Sophie Zelmani, deras senaste låter rätt bra trots att de är moderna inspelningar. Med nya rör låter det bättre än det gjorde förut och förut lät det bra - bättre än bra alltså... När jag satte på den här CD'n förstod jag hur stor skillnad det hade gjort. Det lät helt fantastiskt och musiken sorterades fram på ett sätt som jag inte hört förut. Så här långt är jag nöjd med helgens övning.
 7. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Hämtade ett paket idag. Ett matchat par med lite speciella 6SN7 hittade jag där och de ska provas i mina slutsteg framåt helgen och då passar jag också på att byta 300B till EH-300B Gold som jag haft liggande ett bra tag. När de förra gav upp stoppade jag i begagnade kinesiska 4300B och de har fungerat så bra att jag inte brytt mig om att stoppa i de nya. Jag vet dock att EH-300B låter en aning bättre i min setup så det ska bli intressant. Försteget ska få ny omkopplare, ny potentiometer och lite nya kopplingskondensatorer på samma gång. Det kommer att vara svårt att avgöra vad som ger vad i fråga om förändring men det är lika bra att köra allt på samma gång, det är en del pyssel med in- och ur-koppling.
 8. MatsT

  uppgradering! Tips

  När jag såg Ranefjords förslag kom jag att tänka på de här: AN-E Speaker Kits
 9. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Semestern tog slut och fort gick det också. Nu gäller det att ta sig an det vardagliga pusslet/pysslet och på semestern ägnade jag mig åt att andas ny luft och skaffa mig ett perspektiv och en överblick. Bilderna är från 3 av mina favoritlandskap, Värmland, Dalarna och Härjedalen. Arbetsbänken är röjd och vädret börjar bli mer lämpligt för arbete inomhus så jag hoppas att jag får anledning att återkomma med något lite projekt inom kort.
 10. MatsT

  Grundläggande termer i klassisk musik

  Mycket trevlig tråd och roligt med lite musik-exempel också!
 11. MatsT

  På jakt efter ny digitalkälla

  Jag känner igen mig i problematiken med att hitta funktionalitet som jag gillar i streamer-världen. För mig är CD-spelaren fortfarande förstavalet vid finspelning av digitala media men jag har en streamer som komplement. Jag har landat i en sådan här. För mig är det viktigt att den går att använda utan extern bildskärm eller bärbar pekskärm (mobil eller läsplatta). Jag är albumlyssnare och det går hyggligt enkelt att navigera fram till önskat album på USB-disk eller Tidal med fjärrkontrollen (eller rent av med knapparna på fronten) om det är organiserat på ett vettigt sätt. Jag använder ofta läsplatta men ibland finns den inte till hands eller behöver laddas och då är det bra med fjärrkontrollen som också ger ett mer direkt svar på kommandon. Det som saknas är kanske Roon men jag är inte så imponerad av den mjukvaran heller även om den nog är bäst just nu. Appen till Pioneer-streamern är sämre än Roon men den går att leva med för en albumlyssnare som inte har så bråttom. Med extern DAC låter den på ett för mig helt tillfredsställande sätt. Jag hoppas att det kommer fler och bättre streamers med ungefär den här uppbyggnaden men jag är tveksam till om det kommer att bli så, det verkar som att allt ska vara osynligt och styras med smarta telefoner just nu.
 12. MatsT

  Vad lyssnar du på just nu?

  Ett album med Clannad som jag inte hört tidigare. En fin inspelning är det och ljudet är påtagligt naturligt.
 13. Mycket intressant video med Rob Watts, tack för den.
 14. MatsT

  En ny era tar sin början

  Inspelning av användaren tar lite tid men den är betydelsefull. Jag håller med om resonemanget om att man måste vara beredd på att ändras en smula själv ibland.
 15. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Nu har det gått en kvart och ingen har gissat så jag får väl visa då. Skärpan ligger inte riktigt på texten så jag får hjälpa till lite till - det är en Denon DA-307. Den är gjord för användning med t.ex Denon DL-103 och det är en sådan som ska monteras på min arm. Jag har en DL-103 och en DL-103SA och troligen blir det den senare som kommer att användas. Det finns en inbyggd dämpare i armen och med DL-103 ger det följande resultat. hur Jag har provat kombinationen tidigare och tyckte att det var lovande men lagren bråkade lite då. Vi får se (och höra) hur det blir efter justering av lagren. Det finns också en magnetisk anti-skating som är elegant men jag använder som regel inte anti-skating men kanske med den här?
 16. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Jag nämnde att jag har en extra tonarmsplatta till PD-121 och idag har jag roat mig med att montera dit en tonarm, dock bara på plattan. Det fattas lite arbete men jag kontrollerade så att det gick att använda armen med en SME-släde som jag också har en extra av. Det bör gå fint om det inte blir för högt och det får jag återkomma till. Det lär dröja ett tag innan jag provar armen och anledningen till att den kom fram är att det är semester och lite tid fanns. Det började med att jag behövde justera lagren på tonarmen och det var ganska enkelt och verkar ha gått bra. Nu ser väl alla vad det är för arm?
 17. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Jag har dragit ut lite på beskrivningen av ljudet med kombinationen Luxman PD-121, SME 3009 S2 Imp med FD-200, Ortofon SPU Gold och Lundahl LL1933. Det är inte bara tidsbrist som gjort det utan också att jag har lite svårt att komma på någon bra beskrivning men jag gör ett försök. Det går inte att beskriva ljudet med vanliga HiFi-paramterar som diskant, bas, detaljrikedom, spårningsförmåga, dynamik, ljudbild, mellanregister, röståtergivning etc. Allt det där fungerar och intrycket är bara att det låter rätt. Inte en parameter som är bra utan allt smälter ihop till en helhet som låter naturlig och mycket tilltalande. Inget sticker ut men allt finns med, jag är lite smått chockerad av hur bra det blev och jag är inte så säker på att min SOTA med SME typ III och Denon DL-S1 är herre på täppan längre! Den gör också allt rätt utan att göra något väsen av sig men vi får se om det är dags att skruva lite på den också. Unamco med Jelco SA-750L och Luxman 115C låter för övrigt också oförskämt bra efter bara en kort tids optimeringsarbete trots placering på golvstående bord och en enklare Lundahl-trafo (LL9206). Det är roligt att greja med skivspelare.
 18. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  I urklippet från instruktionsboken nämns chassikonstruktionen och så här ser det ut i verkligheten om man lyfter av tallriken. Det är ett stadigt bygge och det är genomtänkt med styv och stum koppling mellan tonarmen och tallrikslagret precis som jag tycker att det ska vara gjort. Det är nog ingen slump att den låter rätt bra? Jag återkommer snart med hur bra jag tycker att det låter men idag tog jag en paus från Luxman-spelaren och installerade den här på Unamcon som fått en ledig plats sedan SPU'n flyttades därifrån. Det är en annan av mina favoriter.
 19. Verkar vettigt. Det fanns några intressanta kommentarer i texten men det kanske passar bättre att diskutera i en tråd om PU'er och tonarmar.
 20. Absolut och eftersom jag funderat en del kring PU och tonarm på sistone så ser jag direkt att samma modeller gäller. Högtalarfallet är dock lite enklare, den behöver inte vara upphängd så att den kan röra sig upp/ned och dessutom sakta förflytta sig över golvet. Om man ser högtalarelementet som nålen och lådan som PU-huset så blir stativet en tonarm ungefär som jag ser det. Grundförutsättningen för en låda som står still då elementet rör sig är hög massa i lådan och strukturell stabilitet. Om vi vill ha en rörelse av lådan som är liten i förhållande till elementet kan vi välja t.ex ett viktförhållande 1:1000 som ger 60dB dämpning av lådrörelsen relativt elementet. Lådans baffelyta är normalt lite större än elementets yta men det kan man nog bortse ifrån. Med ett viktförhållande enligt ovan går det bra att ha en fri rörlighet på lådan och i praktiken förmodligen med betydligt mindre lådmassa jämfört med luft- och element-massa som flyttas. Görs lådan för lätt behövs ett stativ eller någon infästning för att minska problemet. Det påminner om en tonarm som ökar rörliga massan när PU'en i sig själv inte har tillräckligt hög massa. Jag tänker mig att man kan sätta fast de bakre punkterna på lådan och ha rörlighet i de främre, då omvandlas rörelsen så att lådan rör sig upp/ned istället för framåt/bakåt. Vill man öka rörliga massan (vridmomentet?) mer kan "tonarmen" förlängas och då görs ett stativ som förlänger lådan bakåt så att fästpunkten är längre ifrån lådans mass-centrum. Lite lösryckta funderingar kring problemet som jag haft....
 21. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Jag har en del annat att göra så det får bli en uppdelad redogörelse. När jag köpte PD-121 var det huvudsakligen 2 skäl till det. 1. Den är snygg (sett med mina ögon) 2. Den är smidig att hantera Utöver det så är den tillräckligt bra för de flesta uppspelningssituationer jag har behov av. Tonarmen påverkar mycket och det är enkelt att byta tonarm eftersom den sitter monterad på en löstagbar platta med bajonettfattning. Jag har en extra platta också och så småningom lär det nog dyka upp något försök med någon annan tonarm. Fritt val (nästan) av tonarm alltså och vid hantering av skivor känns allting stadigt och den startar på ett halvt varv så uppspelningen är mycket smidig. Skivmattan är bra och har en försänkning i mitten där etiketten är och tillsammans med en skivpuck med klämfunktion hålls LP'n fast på ett bra sätt med god dämpning av resonanser i själva skivan. Har man en vikt måste man nog prova lite olika vikter och förmodligen är det lite skillnad med olika skivtjocklekar också, jag tycker klämfunktion är att föredra. Direktdrift ger vissa fördelar och i mitt tycke egentligen inga nackdelar om det görs rätt. I det här fallet görs det ganska rätt. Det finns spelare med direktdrift som är ännu tystare men i normalfallet och långt in mot extremare fall räcker tystnaden i PD-121 till. När det hörs något lågfrekvent buller är det i stort sett alltid från skivan. Svaj kan inte jag höra och om jag hör det beror det på ojämna skivor eller på att det finns på inspelningen. Någon ryckighet kan jag inte märka heller, regleringen av hastigheten är ganska snäll och det syns på stroboskopet att det är så. På det hela taget en riktigt trevlig skivspelare!
 22. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Dags att knyta ihop påsen med Luxman/SME/SPU nu, jag har finslipat uppställningen och lyssnat en hel del så nu vågar jag ha en åsikt men först lite bakgrund. Det är ganska många år sedan jag köpte min Luxman-spelare och ett tag körde jag den som huvudspelare i systemet och då lärde jag känna spelaren och hur man ska göra för att få den att spela bra. Det är faktiskt inte så svårt, spelaren har egentligen bara en svag punkt och det är upphängningen som faktiskt inte är helt dålig ändå. Den står på 3 justerbara fötter och dessa är förbundna med spelarens chassi via fjädrar med dämpanordning. Trycker man på spelaren i något hörn fjädrar den ned och återtar sedan ganska motvilligt sitt tidigare läge, jag skulle vilja sammanfatta upphängningen mer som dämpning än fjädring och det fungerar bra med stabilt underlag. Det finns beskrivet tillsammans med andra finesser i bruksanvisningen som jag gjort ett litet klipp från. Att upphängningen fungerar bäst med ett stabilt underlag märkte jag ganska snabbt. Jag började använda spelaren ställd på ett bord på ett måttligt stabilt trägolv med bjälklag under, det gick att använda och gav ofta ett acceptabelt resultat men jag ville ha ut mer av spelaren så jag fixade en hylla på väggen istället och då blev det mycket bättre!
 23. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Absolut, det är här klangpåverkan finns! Ser fram emot exempel och funderingar runt detta.
 24. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Jag har ju en skivspelare med vacuum-tallrik också men den ger inte så stort undertryck att skivorna blir helt plana ens i läge max. Däremot ger det en minskning av lågfrekventa störningar och även mindre resonanser i själva skivan mot högre frekvenser. Skivan blir inspänd och vilar i ytterkanten mot en silikonlist som dämpar och jag tycker att det fungerar fint. Yttre skivklämma är en intressant variant också. På den nu provkörda Luxman-spelaren har jag en gammal skivpuck i gummi som spänns fast och det är en urgröpning i skivmattan som gör att kombinationen fungerar fint men det är märkbart mer lågfrekvensstörningar än med SOTA-spelaren. Mattan på Luxman PD-121 är en av de bättre jag stött på. Kombinationen matta/inspänning är spännande att prova, det påverkar en hel del och det brukar skilja sig en del när det gäller vad som föredras. Kan bero på musiksmaken? Jag har lyssnat mer på SPU/SME och har fått byta transformatorn från Lundahl LL9206 till LL9133, det blev för ljus klang med LL9206 och LL9133 är bättre i alla avseenden. Det låter väldigt bra men jag behöver mer tid för att kunna ge riktiga omdömen.
 25. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Om stången är tung är det ingen större nackdel men det kan fungera bättre med en lätt stång om båten är tung och om man dessutom sätter dämpning vid stångens infästning som kan ta hand om en del av den energi som måste tas om han där.