Jump to content

MatsT

Medlem+
 • Posts

  2 087
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  56

Everything posted by MatsT

 1. Jag är också förvånad över hur lika det ser ut och att det ser så bra ut också. Det här blir intressant att följa.
 2. Jag har just verifierat detta! Det blev så eftersom jag gjort en rockad med transformatorer. Tidigare körde jag LL1933 1:8 med Denon DL-S1 och eftersom den transformatorn nu används till AT-OC9XML så behövde jag använda Hashimoto M-X till DL-S1 (som tidigare användes med Audio Note Soara). Den var kopplad 1:30 och jag provade snabbt igår, det lät kasst! Idag lödde jag om transformatorn så att den blev 1:15 istället men det blev ändå inte alls lika bra som det var med LL1933 1:8. Det lät överdämpat och jag började tunna ut oljan i flera steg och då fick jag tillbaka ljudet som det ska vara. Den ökade resistiva belastningen som ges av ändrat omsättningstal från 1:8 till 1:15 medför en dämpning av PU'en som gör att oljedämpningen blir för kraftig eftersom de båda dämpningarna samspelar. Med 47k på RIAA-ingången motsvarar det 735 ohm som PU'en ser och med 1:15 motsvarar det 209 ohm. Jag har lite högre ingångsresistans på mitt RIAA men kommer inte ihåg exakt vad jag valde. Upptäckter görs ofta av en slump men det skadar inte att ha tänkt i rätt banor innan slumpen inträder.
 3. Att ett par droppar olja kan ge så stor skillnad! Det är mycket tystare bakgrund vid spelning med PD-121 nu och skillnaden jämfört med tidigare syns tydligt på stroboskopet där det var en synlig ändring varje varv förut och nu är det bara som ett långsamt gungande så motorstyrningen agerar avsevärt mjukare. Tonhöjdsskillnader tror jag inte hörs, det är faktiskt en väldigt bra motor men det minskade bakgrunds-oljudet ger definitivt en hörbar skillnad i tystare passager. Alla vibrationer ger också i någon mån modulation av musiksignalen och jag får känslan att förbättrad drivning ger samma typ av förbättring av ljudet som minskad återkoppling. Det blir stabilt och lugnt på något sätt men inte med någon brist på "snap and slam" utan snarare bättre sådan också. Jag har justerat vidare och har nu funnit en bra "sweet spot" för min smak och kan redan avge ett betyg på Audio Technica AT-OC9XML. Det blir MVG. Det finns inte så mycket att klaga på egentligen. Det finns skillnader mellan den och mina andra PU'er precis som det finns skillnader mellan dessa också. Det är nog mycket smak och prioriteringar som avgör vilken man föredrar. För sitt pris tycker jag att den är fantastiskt. Jag kör AT-OC9XML i en SME 3009 S2 med oljedämpning och vidare in i en Lundahl LL1933 kopplad 1:8 och det gör rejäla skillnader ( i mina öron) vid ändring av oljedämpning och även VTA är ganska känsligt. Det gäller att hitta rätt och för dem som inte har oljedämpning att ta till så ger resistiv dämpning en förändring som påminner om oljedämpning men det är inte fullt ut jämförbart. Jag vill ha så låg resistiv dämpning som möjligt beroende på att jag använder SUT och sådana påverkas också av resistans så det är inte bara PU'en som får ändrat ljud vid förändrad elektrisk last med SUT. Audio Technica anger minst 100 ohm som last för OC9XML och jag har betydligt högre inimpedans i SUT'en så det är kanske inte så konstigt att det blir bättre med lite oljedämpning och denna påverkar även tonarmen så att den får mindre egenljud eller åtminstone inbillar jag mig att det är så och det kanske räcker?
 4. Jag har fortsatt inställningsarbetet och justerat oljedämpning både framåt och bakåt och förhoppningsvis hittar jag min "sweet spot" så småningom. Det tar tid och dessutom är säkert nålupphängningen under viss förändring fortfarande så jag måste ha tålamod. VTA har jag också justerat och dessutom har jag varit på skivspelaren också med lite service. En gammal bild som visar motorn på PD-121 och där finns ett litet hål nära centrumpinnen märkt "oil" så där har jag släppt ned ett par droppar olja. Anledningen till smörjningen är att jag märkte att bakgrunds-oljudet var markant högre vid avspelning med den här skivspelaren än den mycket tysta Dual 704. Jag har inte reagerat på det tidigare så det är bra att vidga sina vyer ibland. Det gjorde i alla fall nytta och nu är det mycket tystare och tallriken snurrar åtminstone dubbelt så länge efter stopp jämfört med tidigare. Jag hittade några bilder på motorn och där syns själva lagret på någon bild. Arbetet fortsätter men slutresultatet dröjer...
 5. Ett första intryck som får tas med en nypa salt eftersom det är tidigt i inställnings- och inspelnings-processen är att det inte finns något framträdande drag. Den spelar nyktert och korrekt, inga register som sticker ut. Bra detaljåtergivning och skala på ljudbilden men jag har inte hunnit få till oljedämpningen som till en början var lite för kraftig och då lät det lite kantigt och ansträngt uppåt i registren. Det försvann när jag tömt oljekaret och pytsat i tunnare olja och den korta stunden jag hade igår under de förutsättningarna kändes det bra. AT-OC9XML har en ganska mjuk upphängning och jag kommer att testa den i en Dual-skivspelare som jag tror att den kommer att hamna i till slut om det fungerar som jag hoppas. Mer beskrivningar och data: Dual Moving Coil Cartridge AT-OC9XML När jag letade upp informationen såg jag att det kommit en ny PU också som kanske kan bli ett alternativ framöver: Dual Moving Coil Stereo Cartridge AT-ART20
 6. Idag blev det lite HiFi-aktivitet. Ganska snabbt seglade ett behov av en ny PU upp, nålen på min Audio Note Soara har blivit sned och det rejält också. Inte mycket att göra åt saken så jag beslutade mig för att sätta in en ny PU i den berörda skivspelaren och det fick bli med begränsad budget. Det blev en sådan här: En ganska omtalad PU-serie och också ansedd som ovanligt prisvärd. Jag har velat prova någon AT-PU ett tag och det här var den som passade mig bäst av de som fanns i lager. Mest intresserad är jag egentligen av AT-ART9XA men det får eventuellt bli en sådan senare. Nu gällde det att få fast PU'en. Montering gjordes på ett Jelco-skal. Jag har provspelat och gjort de första injusteringarna. Det ska nog kunna fungera bra det här.
 7. Jag fick ett mail om att en efterlängtad PU anlänt så vi får försöka få till ett besök snart, även jag är mycket spänd på den här.
 8. Ibland måste man ta ledigt från HiFi-pyssel. En kompis ringde igår och meddelade att han är på plats i Bohusläns skärgård och eftersom vädret skulle bli lämpligt idag bestämde vi tid för avhämtning av undertecknad i Marstrand! Det har kommit mycket emellan så det var längesedan jag var på besök där så när det nu gavs en chans tvekade jag inte. Vi puttrade ut en bit och kom fram till slutdestinationen. Ett mycket trevligt avbrott även om jag hade planerat lite HiFi-aktivitet idag. Det finns tid för sådant senare...
 9. Jag förstår att mina skriverier om hur bra vintage kan vara är lite provocerande men det är inte meningen. Det går att köpa nya grejor som är minst lika bra, det kostar förmodligen mer (mycket mer) men sparar en del jobb med översyn och service. Jag håller på med vintage för att jag tycker det är roligt och för att jag kan komma över sådana apparater som man bara kunde drömma om på "den tiden". När det gäller Dual som jag hållit på med en del på sistone har jag fått omvärdera mina tidigare åsikter om att de var behändiga och trevliga att använda men kanske inte gav ett ljud i toppklass. Nu kan jag se att det nog är möjligt att trolla fram ett ljud i toppklass ur vissa av deras spelare. Det finns en del förbättringspotential hos både 1229 och 704 men med relativt enkla medel går det nog att få dem så bra att det räcker till i en mycket fin anläggning. Ett annat märke som kommit i ropet är Lenco och jag var inte så imponerad av dessa i yngre år. Jag tyckte att de var lite "smäckiga" och det tycker jag delvis frotfarande. Tonarmen går nog att få till så att den fungerar ett tag men den är inte toppklass och lådan är felgjord i original men drivverket är kanske inte så dumt ändå?! Det finns gott om exempel på ombyggda Lenco och jag har hört några som absolut presterar ett finfint ljud. Jag tycker att det är väldigt roligt när gamla konstruktioner dyker upp i ny tappning och ett som det verkar bra exempel är: HiFi News - Thorens TD 1500 Turntable Ett annat fabrikat som gjorde bättre skivspelare än man skulle kunna tro är B&O: HiFi News - B&O Beogram 1800 turntable Visst finns det moderna konstruktioner som drivit utvecklingen framåt en del: HiFi News - TechDAS Air Force III Premium Turntable Fina omdömen har också spelare från Brinkmann och SME fått och de är utan tvekan väldigt välgjorda och det gäller flera märken som omhuldas av medlemmar på det här forumet. Det finns många vägar att gå.
 10. Absolut och även av vinkelfelet skulle jag tro och det varierar också över skivan. Som sagt, helt enkelt är det inte.
 11. Bra formulerat men jag kan tänka mig att lägga till att det som man lyssnar på även påverkas av de faktorer du nämner. Det försvårar situationen och jag tycker att lyssning enligt ovan är bra men börja med att få till det så bra som möjligt utan antiskating för att sedan applicera sådan. Det kan möjligen bli så att en korrigering som gjorts innan antiskating lagts till kanske behöver justeras igen. Vem har sagt att det är enkelt?
 12. Micro-spelaren får vänta även om den verkar helt rätt på det mesta. Jag spelar med en lite billigare skivspelare så länge. Dual 704 har flyttat in i vintage-anläggningen. Det spelar fint och det blir inte sämre av att den står på vägghylla nu. Phonosteget i Sansui AU-999 håller måttet och låter utmärkt, jag har valt 100k som ingångsresistans (valbart) och PU'en som jag använde till en början (OM10) har fått byta av. Jag använde en ADC XLM mkII i spelaren som blev ersatt så jag ville prova den i DUAL 704 som har en tonarm som lämpar sig för just en PU av det slaget. Montering och byte är enkelt så jag kom snabbt igång. Det fungerar ännu bättre med ADC-PU'en, nu börjar det låta nästan magiskt bra! Jag har spelat med centrumvikt också och inte blev det sämre av det. När musiken är slut stänger skivspelaren av automatiskt och höjer upp armen, väldigt praktiskt. Jag måste spela mer innan jag är helt säker på hur det låter med olika musikmaterial och med andra "naturliga variationer". Just nu är jag väldigt nöjd och börjar vara lite irriterad över att jag inte visste hur bra det här kunde bli när jag var yngre. Att ADC XLM mkII kunde utmana även dyra MC-PU'er om den får rätt arm visste jag men förr i tiden använde jag inte tillräckligt bra armar när jag körde ADC. Min första lite bättre PU var en ADC 25 och en sådan hade jag velat prova nu, den var inte dålig alls!
 13. Jag har bättre koll på 70-80-talet och senare men egentligen var nog utbudet av bra skivspelare med modernt kvalitetsmått begränsat före det. De mest uppenbara kandidaterna att sätta in i ett system med Quad ESL och tillhörande Quad-rörförstärkare tror jag är: Thorens TD124: Still a Player: The Thorens TD124 Transcription Record Player Garrard 301: Garrard 301 Turntable Reviewed Thorens TD125: Vinylengine - Thorens TD125
 14. Tonarmen på Dual 704 och 721 är lite speciell. Ur servicemanualen: En video som visar hur motvikten är byggd: Det är en rätt udda lösning och det verkar faktiskt fungera bra i praktiken.
 15. Man får vara försiktig vid jämförelser med olika mätuppsättningar men jämförelser av olika spelare mätta av HiFi News borde fungera bra och det är intressanta skillnader. Här är en bra beskrivning av hur man kan åstadkomma egna mätningar. Measurements of a DUAL 1218 Turntable
 16. Motorn EDS-900 är värd ett eget kapitel. Beskrivning i Dual-manualen: Reklam från Dual för den aningen större EDS-1000: Intressant diskussion: Audiogon - Brinkmann Bardo Ett av inläggen är kanske extra intressant: Det är helt klart en av de mest intressanta drivningar som gjorts till skivspelare och om det är bra även i praktiken får framtiden utvisa.
 17. Jag har tittat på Boozhound och det ser väldigt fint ut. Jag tror säkert att det är bra men jag planerade snarare för ett eget bygge med 2SK170BL som jag inte hunnit med. Nu tror jag inte det blir av eftersom jag har ett rör-RIAA som jag trivs bra med och några till rör-RIAA på planeringsstadiet. Jag ska nog "pimpa" Little Bear först.
 18. Dual 704 kommer att få en permanent plats i lyssningsrummet, den får ersätta den lite modernare direktdrivna spelaren jag har i vintage-systemet. Dels passar den bättre in åldersmässigt men det är också en bättre skivspelare. Jag har fortsatt utprovningen och först körde jag med den medlevererade Shure M75D som gav ett gosigt och varmt ljud, inte alls dåligt men jag saknade lite öppenhet och detaljer. Därför monterade jag på en Ortofon OM10 som jag köpte ny för ganska länge sedan, den är bara provspelad några timmar så den lär hålla ett tag. Nu blev det bättre ljud minsann! HiFi-parametrarna infann sig och det blev en stor och luftig ljudbild med bra 3-D och det klingade riktigt fint tillsammans med Little Bear RIAA T8 som jag använde vid provkörning. Jag gillar det RIAA-steget som efter ombyggnaden blev tyst och fint. Det påminner ljudmässigt om rör-RIAA med ett naturligt ljud och utan tröttande tendenser. Jag hade med det till @persve senast jag var där och vi jämförde lite med annat och vi gillade båda hur det lät. Det är ett väldigt billigt RIAA som inte verkar finnas kvar längre men det finns nog en del liknande konstruktioner. Jag tror att det är en variant av något steg med 2SK170BL och ett exempel är: Le Pacific JFET RIAA Phono Preamplifier. Det är passiv RIAA-korrektion och single-matning så det kan inte vara så annorlunda egentligen. Ett par kondensatorer borde nog bytas till finare sort men det låter som sagt redan imponerande bra och i förhållande till priset är det löjligt bra! Jag ska prova med det inbyggda steget i Sansui 999 som nog är OK också, omdöme kommer framöver. Jag fick justera VTA efter PU-byte och det är enkelt på Dual 704. Det finns en steglös justering. När detta var gjort var det bara att njuta, det spelar riktigt fint och bildar ett väldigt prisvärt system. Det finns OM10 att köpa nya för under tusenlappen och den passar väldigt bra i en spelare med den här typen av lättviktstonarm. Jag har en OM40 Super också och den är säkert bättre men den sparar jag till något annat projekt, det duger fint med OM10 så länge.
 19. Jag har inte provat så mycket så jag vet inte men det är en intressant anti-resonator på armen och motor + styrning är mycket lik den legendariska 701. Utan att ha provat någon längre stund så är känslan att den här spelaren ger mycket prestanda för pengarna.
 20. Jag hoppar över några bilder från demaskeringen och går direkt på det hopsatta objektet vid provspelning. Inte behövde jag väl en skivspelare till? Nä, knappast men de är ju så roliga och inte så dyra heller...
 21. Det kom ett paket idag och det vore ju synd om det började växa mossa på det så jag startade uppackning direkt. Snapsglas? Det var något väl inplastat och fyrkantigt som jag här har lyft ur och då syns det att det är en låda i lådan. Jag lyfte ur den och hittade något runt. Jag lyfte ur den runda grejen också och nu kan man börja ana vad det är för något.
 22. När jag såg frekvensgången tänkte jag också att ett kort fronthorn borde vara lösningen. Kul att du provat det och jag är faktiskt förvånad att det blev så stor skillnad med en så kort "wave guide". Snyggt jobbat!
 23. Det går att få bra drivning på flera sätt men det verkar som om det är värt att fundera lite runt hur det görs trots allt. Jag har varit skeptisk till det här men hör att det finns vissa fördelar med stabil drivning. Min upplevelse är inte att det är takten i musiken som påverkas för att spelaren inte håller farten utan mer att transienter inte blir lika distinkta vid svagare drivning. Det kan upplevas som sävligare och förklara upplevelsen av "bättre driv" som ofta beskrivs. Jag tror att det också påverkar hur vibrationer förmedlas genom låda och drivning till tallriken. En spetsig form på modulationsbrusmätning av den typ som HiFi News gör är nog något att spana efter vid val av skivspelare. Ett mycket bra exempel på bra drivning med direktdrift(Technics SL-1000R turntable/arm): Fin drivning med rem(SME Model 12A Turntable): En bandspelare som jämförelse:
 24. Mätning av Dual 1218 från länkad artikel ovan: HiFi News mätning av Pro-Ject Debut Carbon EVO Turntable: Observera att det är mätningar vid olika frekvenser! Jag valde Pro-Ject-spelaren som exempel för att de visar mätning med 2 olika remmar. "Wow and flutter re. 3150Hz tone at 5cm/sec (plotted ±150Hz, 5Hz per minor division; red trace, round-section belt vs. black trace, flat belt)". Det visar att olika tjocklek på remmen ger olika hastighet och dessutom verkar den runda remmen vara för flexibel och spektrat "breder ut sig". Jag drar inga slutsatser så här långt av mätningarna utan konstaterar bara att det går att se skillnad på drivning. Det kunde lika gärna varit jag som skrivit texten som jag hämtat från den länkade artikeln: "So it’s time to put some records and witness the full glory of idler sound. But first, I should remind you what was the main sale pitch for these tables. It’s improved dynamics! I will admit that I was always quite skeptical regarding these claims. It’s just that I was really having trouble wrapping my technically spoiled mind around such statements. I mean, just imagine for a minute that this tiny needle tip is flying through the record groove and suddenly loud music passage begins. Groove modulation increases and needle starts moving around trying to track it. We are in microscopic dimensions here and you have to use electronic microscope to see anything really. And now, suddenly this negligible change in needle friction can some how make impact on heavy platter, with all of his motion momentum ? I mean, really ? But when you counter this action by using high torque motor to spin platter and couple it through massive reducer (idler-well), suddenly miracle happens! And you can hear this divine intervention on your speakers! In a mean time your brains will be hopelessly trying to figure out what a hell has happened, and they will interpret it as improved dynamics, faster attack and better rhythmics ? Come on…" Jag har dessutom dragit liknande slutsats om drivningen efter prov - det verkar ligga något i att det blir stabil drivning med mellanhjul.
 25. Intressanta mätningar på en Dual 1218 som är ganska lik en 1229. MV Audio Labs - Measurements of a DUAL 1218 Turntable Från samma ställe: A Little Taste of Idler Sound – DUAL 1218 För er som undrar varför jag snöar in lite på sånt här så tänkte jag försöka förstå på vilket sätt drivning och chassi hos skivspelare påverkar ljudet. Jag har förstås redan lyssnat men på något sätt vill jag koppla upplevelsen till konstruktionerna och deras fysik. Det var testerna i HiFi News som satte igång funderandet, jag tror att modulationsbrusmätningarna de använder kan vara en nyckel till förståelse.
×
×
 • Create New...