MatsT

Medlem+
 • Content Count

  1 117
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  31

MatsT last won the day on October 26

MatsT had the most liked content!

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/12288-musikh%C3%B6rna-och-experimentverkstad/
 • ICQ
  0

Recent Profile Visitors

3 367 profile views
 1. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Lådan är hopsatt och alla delar fanns med. Vad är då anledningen till detta inköp? Jag har några oavslutade förförstärkarprojekt och ett av dem är Kondo KSL-M77. Kretskortet av kinesiskt ursprung visade sig vara av ganska medioker kvalitet så jag kommer att göra en "hard-wired" variant av RIAA-delen med en lite bättre förförstärkardel (min åsikt) och funktionaliteten i den här inköpta lådan passar utmärkt för projektet. Det är mycket roligare att bygga egna konstruktioner om det finns en välanpassad låda och någorlunda snygg kan den också få vara. Att det står Kondo på den är inte så viktigt för mig men samtidigt lite kul eftersom det är något som faktiskt påminner om det som ska in i lådan. Jag kommer att använda förstklassiga komponenter och förhoppningsvis blir resultatet så bra att "lådan inte behöver skämmas". Min avsikt är inte att lura någon eller att göra anspråk på att det jag bygger är "äkta Kondo". Om det blir tillräckligt bra sätter jag en skylt med mitt eget namn på fronten. Om det blir för dåligt börjar jag om. Byggbeskrivning med mera lär dyka upp i tråden så småningom.
 2. DSD är inte lagrat som 0 eller 1 utan som ett antal bitar (kommer inte ihåg om det är 5 eller 6 eller något annat) som vid medelvärdesbildning (integrering/LP-filtrering) ger ökning eller minskning av signalnivån om bitarna bara klockas ut. Jag är dock osäker nu om det har skett någon omvandling av råsignalen innan den går att LP-filtrera. Ett litet klipp från Vacuum State Electronics FAQ. Det var de som började med modifikationer av SACD-spelare och inspirerad av dem gjorde även jag en sådan modifikation men det är länge sedan nu. Det verkar som att en efterföljande krets behövs.
 3. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Eftersom tomten tydligen är OK med för tidig sprättning har processen påbörjats. En byggsats till men i den här ingår just ingenting, bara en låda och ett par rattar.
 4. Det ligger mycket i det som står där och det går säkert att få bra resultat med diverse olika tekniker. Jag är i grund och botten lite förtjust i DSD-formatet eftersom jag är en ganska analog person och det är ett digitalt format som påminner mycket om en analog signal och det går faktiskt att spela av digitalsignalen direkt. Avkodningen av analog signal är också väldigt enkel och det kanske viktigaste är att det blir som det blir direkt och ingen mixer eller digital master kommer emellan. Samma fördel kan mycket väl anföras även för omvandling av PCM-master till DSD som calle_jr är inne på i den här tråden. Ju färre klåfingriga individer som mixtrar med ursprungssignalen desto bättre.
 5. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Tomten skickade med DHL i år. Förmodligen sprättas förpackningen upp före 24/12.
 6. Roligt experiment med PCM -> DSD -> PCM. Bruset som syns i DSD-fallet stör egentligen inte vågformen och därför kan man komma tillbaka till en snygg våg igen. Jag har lyssnat på nästan o-filtrerad DSD och då syns ingenting av nyttosignalen på ett oscilloskop men låter gör det ändå och faktiskt ganska bra dessutom! Ganska elakt mot efterföljande steg blir det förstås med MHz-signal på hög nivå.
 7. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Jag glömde nämna att elektrolyterna på analogkortet är Elna Silmic, de små fyrkantiga kondensatorerna är Rel-Cap RTE och de stora är Audio Note kopparfilm.
 8. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Jag väntar fortfarande på de sista komponenterna men jag har ändå haft begränsat med tid så det gör inte så mycket. Jag har kollat lite på vad komponenterna kostar och de är dyra, jag förstår att priserna springer iväg på apparaterna innan de når konsumentled. Om komponentvalet är sunt återstår att höra men visst ger det en skön känsla av exklusivitet och att kondensatorer är värda att satsa rejält på vet jag redan. Om motstånden som är Audio Note Tantalum är värda investeringen verkar för en ingenjör mer tveksamt men på totalsumman gör det inte så vansinnigt stor skillnad så jag överväger faktiskt att köra sådana i mina egna konstruktioner också framöver. Byggsatserna är väldigt trevliga med fina beskrivningar och jag tycker att de är roliga att jobba med. Mina ögon och händer är inte gjorda för minimala ytmonterade kretsar och motstånd så de här grejorna med rejäla proportioner är helt i min smak. Det borde inte dröja så länge innan RIAA-steget är igång och under nästa år kommer jag att öka takten på byggandet.
 9. Jag tycker att det brukar vara ungefär de skillnaderna mellan "MASTER" på Tidal och motsvarande CD-upplöst. De verkar vara noga med att mastern är bra och det är säkert det som hörs snarare än den högre upplösningen. Du får prova vidare så får vi mer kunskap om vad som kan förväntas, det tycker jag är väldigt intressant.
 10. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Det blev lite avbrott i bygget eftersom några motstånd och ett par kondensatorer saknades i leveransen. Inget större problem, bara att kontakta Brian och han såg till att leveransen kompletterades. Det tar dock lite tid men nu har jag fått leverans av motstånden från England men väntar på ett par kondensatorer som ska komma från Kanada. Jag kunde i alla fall bygga analogkortet i stort sett färdigt idag. Nu är det paus igen för skidsport på TV. Vi får se vad som händer sedan och hur lång tid det tar. Jag har inte så bråttom.
 11. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Nu är det paus i verkstaden igen och så här ser det ut just nu. Nätdelskortet är på plats i lådan och är anslutet i front-end. Kanske blir det ett pass till idag men apparaten lär inte bli klar den här helgen. Jag stressar inte med bygget utan tar det när det känns lämpligt. Det är ett trevligt kit med bra anvisningar och det är bra strukturerat också.
 12. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Nu är det paus i verkstaden men jag har kommit en bit till. Första kretskortet monterat och lött.
 13. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Jag kommer fortlöpande att visa lite bilder från bygget av L2 och L3 Phono. Fortlöpande är nog fel ord för det kommer säkert att ta en del tid innan allt är färdigt. Förra helgen hann jag med detta. Inte helt förvånande att man skulle börja med fötterna på apparatlådan. Det är likadana lådor för L2 och L3 Phono. Detta är L3 Phono och det är onödigt många hål för anslutningar. Dessa täcks över av medföljande bakpanel som har hål upptagna för att frigöra lämpliga hål. Mer detaljer för chassimontaget. Och efter en del skruvande och lödande hade jag fått ihop det här.
 14. MatsT

  Jag vill spela mina SACD-album

  Jag tror säkert att Marantz SA-10 är en fin maskin och jag skulle gärna prova en själv. Vad beträffar MMM så är det knappast så nydanande men kanske bra? Sony lanserade i grunden samma teknik på SCD-1. Sony SCD-1 Super Audio CD/CD player Direct Stream Digital Att det inte finns någon DAC eller digitala filter stämmer inte heller. Då PCM omvandlas brukar den först filtreras med något väl valt digitalt filter och SA-10 har valbara sådana så filter finns. Det spelar egentligen bara roll vid CD-upplösning eller liknande. Här är exempel på filter i Sony SCD-1. Att det bara behövs ett enkelt analogt LP-filter för att få ut DSD-signalen i analog form ligger i DSD-tekniken och det blir enklare att göra filtret ju högre frekvens det är.
 15. Tackar så mycket för en fin rapport.