MatsT

Medlem+
 • Content Count

  1 063
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  29

MatsT last won the day on August 17

MatsT had the most liked content!

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/12288-musikh%C3%B6rna-och-experimentverkstad/
 • ICQ
  0

Recent Profile Visitors

3 273 profile views
 1. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Nu vet jag. Jag skulle bara provlyssna en liten stund men satt fast i fåtöljen i nästan 5 timmar, det är alltid ett bra tecken när det blir så. Modifieringen av försteget gjorde kanske ingen markant skillnad men nu fungerar det felfritt och låter väldigt bra. Jag är nöjd. Det är många gånger som jag undrat om det verkligen går att göra något ännu bättre och erfarenheten visar att det oftast går så det kommer säkert fler uppgraderingar vad det lider men nu tänker jag slappna av från uppgraderingstankar ett tag och bara njuta av musik.
 2. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Servicen är redan utförd och så här blev det. Jag har bytt potentiometern som kunde skrapa lite ibland och bytte då till 100k istället för 50k som satt förut. Det passar bättre med 100k i den kretslösningen jag kör och jag bytte även en av kopplingskondensatorerna till en lite rejälare. Det kan nog ge en anings förbättring av ljudet tillsammans med lämpligare potentiometer. Att byta till stegad volymkontroll blev för mycket jobb den här gången och även kondensatorer av extrem kvalitet får vänta till mitt nästa försteg (de är STORA). Jag hade funderingar på att byta ingångsväljaren också men även det kändes som orimligt mycket jobb just nu så jag har bara sprayat lite med kontaktspray och hoppas att det duger. Jag förväntar mig ett aningens spänstigare ljud med de åtgärder jag vidtagit och om en stund vet jag. Nu ska jag bara skruva ihop allting och provlyssna.
 3. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Nu händer det något igen! Någon har dragit ur rör ur någonting på servicebänken. Här är offret.
 4. MatsT

  byZan - Nytt i stugan #7

  Ska det inte vara "Roon byggdes inte på en dag"?
 5. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Det blev en liten ändring av planen för helgen men jag har börjat prova lite. Jag hade glömt att jag köpt 6SN7EH så jag installerade dessa istället för Psvane 6SN7 och samtidigt stoppade jag i nya EH-300B Gold. Förstärkaren är långt ifrån original, kretslösningen är min egen men låda och nätdel är original. Fungerar det då? Det fungerar fint. . Rören lät bra direkt ur förpackningen och utan uppvärmning men efter ett par timmar är det ännu bättre. Jag har spelat ett par nyare alster med Jennifer Warnes och Sophie Zelmani, deras senaste låter rätt bra trots att de är moderna inspelningar. Med nya rör låter det bättre än det gjorde förut och förut lät det bra - bättre än bra alltså... När jag satte på den här CD'n förstod jag hur stor skillnad det hade gjort. Det lät helt fantastiskt och musiken sorterades fram på ett sätt som jag inte hört förut. Så här långt är jag nöjd med helgens övning.
 6. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Hämtade ett paket idag. Ett matchat par med lite speciella 6SN7 hittade jag där och de ska provas i mina slutsteg framåt helgen och då passar jag också på att byta 300B till EH-300B Gold som jag haft liggande ett bra tag. När de förra gav upp stoppade jag i begagnade kinesiska 4300B och de har fungerat så bra att jag inte brytt mig om att stoppa i de nya. Jag vet dock att EH-300B låter en aning bättre i min setup så det ska bli intressant. Försteget ska få ny omkopplare, ny potentiometer och lite nya kopplingskondensatorer på samma gång. Det kommer att vara svårt att avgöra vad som ger vad i fråga om förändring men det är lika bra att köra allt på samma gång, det är en del pyssel med in- och ur-koppling.
 7. MatsT

  uppgradering! Tips

  När jag såg Ranefjords förslag kom jag att tänka på de här: AN-E Speaker Kits
 8. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Semestern tog slut och fort gick det också. Nu gäller det att ta sig an det vardagliga pusslet/pysslet och på semestern ägnade jag mig åt att andas ny luft och skaffa mig ett perspektiv och en överblick. Bilderna är från 3 av mina favoritlandskap, Värmland, Dalarna och Härjedalen. Arbetsbänken är röjd och vädret börjar bli mer lämpligt för arbete inomhus så jag hoppas att jag får anledning att återkomma med något lite projekt inom kort.
 9. MatsT

  Grundläggande termer i klassisk musik

  Mycket trevlig tråd och roligt med lite musik-exempel också!
 10. MatsT

  På jakt efter ny digitalkälla

  Jag känner igen mig i problematiken med att hitta funktionalitet som jag gillar i streamer-världen. För mig är CD-spelaren fortfarande förstavalet vid finspelning av digitala media men jag har en streamer som komplement. Jag har landat i en sådan här. För mig är det viktigt att den går att använda utan extern bildskärm eller bärbar pekskärm (mobil eller läsplatta). Jag är albumlyssnare och det går hyggligt enkelt att navigera fram till önskat album på USB-disk eller Tidal med fjärrkontrollen (eller rent av med knapparna på fronten) om det är organiserat på ett vettigt sätt. Jag använder ofta läsplatta men ibland finns den inte till hands eller behöver laddas och då är det bra med fjärrkontrollen som också ger ett mer direkt svar på kommandon. Det som saknas är kanske Roon men jag är inte så imponerad av den mjukvaran heller även om den nog är bäst just nu. Appen till Pioneer-streamern är sämre än Roon men den går att leva med för en albumlyssnare som inte har så bråttom. Med extern DAC låter den på ett för mig helt tillfredsställande sätt. Jag hoppas att det kommer fler och bättre streamers med ungefär den här uppbyggnaden men jag är tveksam till om det kommer att bli så, det verkar som att allt ska vara osynligt och styras med smarta telefoner just nu.
 11. MatsT

  Vad lyssnar du på just nu?

  Ett album med Clannad som jag inte hört tidigare. En fin inspelning är det och ljudet är påtagligt naturligt.
 12. Mycket intressant video med Rob Watts, tack för den.
 13. MatsT

  En ny era tar sin början

  Inspelning av användaren tar lite tid men den är betydelsefull. Jag håller med om resonemanget om att man måste vara beredd på att ändras en smula själv ibland.
 14. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Nu har det gått en kvart och ingen har gissat så jag får väl visa då. Skärpan ligger inte riktigt på texten så jag får hjälpa till lite till - det är en Denon DA-307. Den är gjord för användning med t.ex Denon DL-103 och det är en sådan som ska monteras på min arm. Jag har en DL-103 och en DL-103SA och troligen blir det den senare som kommer att användas. Det finns en inbyggd dämpare i armen och med DL-103 ger det följande resultat. hur Jag har provat kombinationen tidigare och tyckte att det var lovande men lagren bråkade lite då. Vi får se (och höra) hur det blir efter justering av lagren. Det finns också en magnetisk anti-skating som är elegant men jag använder som regel inte anti-skating men kanske med den här?
 15. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Jag nämnde att jag har en extra tonarmsplatta till PD-121 och idag har jag roat mig med att montera dit en tonarm, dock bara på plattan. Det fattas lite arbete men jag kontrollerade så att det gick att använda armen med en SME-släde som jag också har en extra av. Det bör gå fint om det inte blir för högt och det får jag återkomma till. Det lär dröja ett tag innan jag provar armen och anledningen till att den kom fram är att det är semester och lite tid fanns. Det började med att jag behövde justera lagren på tonarmen och det var ganska enkelt och verkar ha gått bra. Nu ser väl alla vad det är för arm?