Jump to content

MatsT

Medlem+
 • Posts

  2 143
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  57

MatsT last won the day on August 28

MatsT had the most liked content!

1 Follower

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/12288-musikh%C3%B6rna-och-experimentverkstad/
 • ICQ
  0

Recent Profile Visitors

5 917 profile views
 1. Intressant, VMS-serien var nog de första MM-PU'erna jag tyckte var riktigt bra och då var de kanske inte MM utan MI? Pickering har jag inte mycket erfarenhet av men har sneglat lite ditåt på sistone eftersom de är MI. AKG P8ES är också bland det bättre jag hört och skulle gärna prova men de verkar svåra att få tag i numera och verkar eftertraktade med höga priser som följd. Om OM-serien snarare är MI än MM faller en del av mitt resonemang men den serien är faktiskt också en av de som jag tyckt rätt bra om men i nuvarande testuppsättning föredrog jag andra PU'er. Man ska nog inte generalisera för mycket men det var en intressant spaning om MI/MM som jag fann när jag tittade bak. Jag har inget emot att bli överbevisad om att MM inte riktigt passar mig och till en del handlar det nog som alltid att få till en helhet med de byggstenar man har. Det här ämnet kanske förtjänar lite Google-grävande? Visst formas vi av vår egen historik och jag hävdar inte att det jag upplever nödvändigtvis behöver upplevas likadant av andra utifrån vår olika historik. Jag tycker att det är roligt att delge mina åsikter och få feedback runt dem och läser mycket gärna om andras upplevelser. På något sätt formar även dessa berättelser framtida upplevelser och kanske på något litet sätt bidrar till framåtskridande?
 2. Jag har fortsatt att lyssna en hel del via vintage-anläggningen och dess två skivspelare som nu har flyttats till samma hylla för bekvämare hantering. Vintage-systemets hjärta. Jag är väldigt nöjd med hur det presterar. Det har kommit en nyhet på ena skivspelaren idag och frågan är om det är OK på en vintage-spelare med en ny och modern PU? Det är trots allt i viss mån förbrukningsartiklar så man måste väl ändå få uppgradera den biten? Vi kikar på nyheten. Jag har fått en PU över i huvudanläggningen och jag har haft den i åtanke för en Dual-skivspelare hela tiden och nu var det dags. Den har kopplats upp mot en Lundahl LL9206 och det spelar mycket fint. Det är helt klart ett steg upp från ADC och Grado men de behöver faktiskt inte skämmas för sig i sammanhanget. De spelar också mycket fint och med likartad spelstil men AT-OC9XML är bättre på allt. Det blir ännu mer naturligt och dynamiskt med stor och detaljerad ljudbild. När jag tänker efter har jag aldrig haft en MM-PU som jag tyckt varit värd att spela med. Jag började med MI-PU'er redan 1972 eller nåt sånt och sedan hade jag ett par ytterligare innan jag gick över till MC-PU'er i slutet av 70-talet och sådana har jag haft sedan dess. Att jag blivit så nöjd med ADC och Grado har uppenbarligen att göra med ett ljudideal som formats för mycket länge sedan och MI (Moving Iron) spelar på ett likartat sätt som MC (Moving Coil) och fördelen som de har jämfört med MM (Moving Magnet) är lägre rörlig massa. Även MM av mycket hög kvalitet som Ortofon OM40 Super tycker jag har svårt att hänga med i svängarna och låter mindre naturligt enligt min smak. Det var lite roligt att tänka tillbaka och komma fram till att jag har en så lång historia när det gäller försmak för vissa PU'er.
 3. I dessa dagar med stigande levnadskostnader kan man förstås undra över mitt beslut att köpa ytterligare en skivspelare. Det är av två skäl: Den är billig, lite drygt en tusenlapp inklusive frakt från Tyskland. Det andra skälet är att jag ville ha en skivspelare i det här utförandet. Låda från Grundig. Med intressant design, framförallt av locket. Tyvärr har den fått en smäll i transporten så delen som bär upp skivspelarchassit har brutits sönder en aning. Inget större problem att fixa men det kommer att ta ett tag innan jag kan ställa upp den. Skivspelaren var mycket fint förpackad men tyvärr hade säljaren lämnat kvar skivtallriken i verket (med bra säkring så att den inte åker omkring) och den tyngden blev tydligen för mycket när någon hanterat paketet som såg fint ut. Det är tyvärr sånt här som händer.
 4. Inte för att jag behövde det men jag har köpt en skivspelare till. Det var inga större summor jag behövde punga ut med så det ryms inom nöjeskontot. Jag började med att rengöra och smörja lagren. En hel del smuts var det. Andra änden av bomullspinnen till andra delen av lagret. Rent var det inte. Frågan om det gör någon nytta har ställts och det kan jag meddela att det gör. Från att vara trögstartad går det nu relativt snabbt att komma igång och efter avstängning vid 33rpm snurrar tallriken i 1:45 minuter innan den stannar. Före smörjningen var det inte alls lika imponerande och efter lite inkörning och kanske en aning mer olja tror jag att det kan bli ännu bättre. Det är fina lager i Dual-skivspelarna.
 5. Jag har använt den här oljan till flera skivspelare och det har fungerat.
 6. Så är det. Det nämns i texten här. Det finns bekräftande bilder här. Edit. Hittade servicemanual för SP10 som innehåller schema på det som sitter i motorn.
 7. Då är det kanske mkII eller mkIII som har extern nätdel. Jag har inte exakt koll på IO-priserna men jag tror att de nya kostar drygt 50 tusen. Jag avvaktar tills vidare med fler PU-inköp, jag har så jag klarar mig ett tag.
 8. Jag har sett en Kondo IO-M och den finns relativt nära mig också men jag får vänta lite med större investeringar i PU'er. Det finns bara kort för DC-matning i PD-121, själva styrningen sitter förmodligen i motorn. Den fungerar och jag tycker att skivspelaren håller jämn fart lika bra som mina övriga skivspelare. Det gjorde en del skillnad att smörja motorn så jag tror att det har större betydelse hur lätt tallriken snurrar än hur komponentkvaliteten är i elektronikdelen.
 9. Så är det abslolut och även om den "vassa" slipningen på OM40 Super säkert belönar den som gör ett bra inställningsjobb så känner jag inte för att lägga ned det arbetet när jag har andra alternativ som jag föredrar. Lite så har det varit för mig med OM40 Super ända sedan jag köpte den att den i och för sig alltid låtit bra när jag testat den men jag har alltid haft ett alternativ som jag tycker bättre om så den har hamnat i "bra-att-ha-hyllan". Den är definitivt med god marginal bättre än OM10 som jag testat i samma spelare som jag använde nu senast. Den är också bättre än de av Dual medskickade PU'erna som jag provat och det är för att ta ett par exempel Dual M20E (Ortofon) och Dual DM-103 (Shure). Några varianter av Shure M75 som jag fått med vid skivspelarköp har jag också provat och de tycker jag är roliga att lyssna på en stund men sedan blir det för enformigt med det lite "feta" ljudet. Dual har använt konstruktioner från Ortofon och Shure och skillnaden är nog bara att de är gjorda för skruvlös montering (snap-in). Det är både en fördel och en fara med att kunna jämföra sida vid sida som jag gjort en del på sistone. Det blir en gradvis förbättring när skillnaderna avslöjas och den sämre får tillsyn och ofta går om den bättre som i sin tur får tillsyn. Faran är att musiklyssnandet blir lidande så det får inte bli för långa perioder av jämförande lyssning. Dessutom behöver upplevelsen sätta sig lite för att kännas långsiktigt stabil.
 10. Jag importerade min PD-121 från Italien så det är inte din gamla. På senare tid har jag lärt mig att det finns en PD-121A som ska vara snäppet bättre än PD-121. PD-121 har en SP10-motor medan PD-121A har en annan typ som benämns som friktionsfri, det är en magnet som hjälper till att lyfta tallriken så att friktionen minskar. PD-441 har samma eller liknande (?) motor som 121A. Att det såldes så pass många Soara hade jag ingen aning om så det kanske finns någon i drift fortfarande? Nu kastar jag lystna blickar åt Audio Note IO och kanske blir det en sådan någon gång i framtiden men jag vill inte ta den kostnaden nu. Luxman M-2000 har jag en som behöver översyn men det är fina förstärkare i den serien. Italienskt silver känner väl alla till?
 11. Nu har jag två skivspelare i vintage-avdelningen också. Tyvärr en dålig bild men jag orkade inte ta fram en kamera som klarar de besvärliga ljusförhållandena bättre. Jag får ta någon dag framöver för att dokumentera med högre kvalitet. Dual 1218 på ordinariebänken och Dual 704 på avbytarbänken. Det satt en Ortofon OM40 Super på 704'an men den byttes snabbt mot ADC XLM mkII eftersom det lät segt, tråkigt och beslöjat jämfört med 1218 och Grado FC+. Efter lite injustering låter 704'an utmärkt igen och är både tyst och med stadigt framförande som om den vore mycket större än den är. Båda spelarna är "spelglada" och musiken upplevs som "sprittande". Lite HiFi-floskler är svårt att komma undan men det viktigaste är att jag trivs med hur det låter och hur andra skulle uppfatta det har jag svårt att veta men i min bekantskapskrets är jag säker på att det finns några som skulle uppskatta sättet de här spelarna presenterar musiken på. Jag är själv överraskad av hur utklassad jag tyckte OM40 Super blev, det är en bra PU som är omtyckt av många och som borde fungera utmärkt i Dual-armen. Jag orkar inte jobba vidare med den kombinationen nu men jag kanske får användning för den på något annat ställe?
 12. Håller med, det bör vara en stabil klump som ställs ovanpå den fritt svävande plattformen. Det blir troligen ihop med något gammalt fint japanskt drivverk med direktdrift.
 13. Kan man ha för många skivspelare? Kanske men jag är i alla fall inte där än. Det anlände en till idag och provspelning pågår. Jag satte i Grado FC+ och anslöt skivspelaren till den lediga phono-ingången på Sansui-förstärkaren. Det spelar fint och tyst är den också. Jag har en Dual 1218 redan men den kräver en hel del arbete innan den är i full funktion så jag tog en genväg och köpte en genomgången 1218 i SABA-låda som är lite rejälare än standardlådan. Allt fungerar perfekt och det kan vara en hel del pill att få ordning på automatik och annat så jag är nöjd med mitt köp och kan ställa undan den gamla 1218 och ägna mig åt annat istället. Inte ens en genomgången 1218 är speciellt dyr och den spelar riktigt fint så nog tycker jag att det är prisvärt. Det är något visst med mellanhjulsdrift och den ska få ersätta 704'an i vintage-anläggningen. Det är roligt att kunna använda lite äldre teknik som fungerar och det finns inte så mycket att klaga på egentligen.
 14. Bra varumärke! Risken finns förstås att jag plockar ihop de dåliga bitarna om jag försöker mig på nåt potpurri? Jag håller på för att jag tycker att det är roligt och lär sig gör man nästan alltid av flitig aktivitet. Kanske blir det någon egenbyggd plint framöver men jag är mer intresserad av en extern lösning med "minus-k" och hoppas att jag får tid att göra något sådant. Det kommer att bli ett par skivspelare till som ska fixas i ordning men sedan tror jag att jag ska ägna mig åt lite rörförstärkarbyggen istället. Jag behöver rensa i mina hyllor och det finns en hel del planerade projekt som jag inte hunnit med. Även högtalarbyggen kommer det att bli men jag kan inte göra allt samtidigt.
 15. Nu har jag kört ett tag med Grado FC+ i vintage-anläggningen och trivs riktigt bra med den. Jag bytte tillbaka till ADC XLM mkII en stund och den spelar väl lite elegantare men Gradon är kanske roligare ibland. Jag kan leva med båda två och nu när jag vet det monterade jag Ortofon OM40 Super och till en början spelade den lite annorlunda jämfört med de båda andra, bättre i vissa avseenden och aningen sämre i andra. Det kändes som om det var "hugget som stucket" men efter injustering av VTA (enkelt på en Dual 704) så släppte det med OM40! Den är känsligare för VTA än de andra och det är väl en skarpare nålslipning så det är inte så överraskande? Jag har inte hunnit spela så mycket än men den får sitta kvar ett tag. Första-intrycket är mycket positivt så vi får se om det håller i sig. Jag håller på med skivtvättande och provlyssnar skivorna efteråt i vintage-anläggningen så det blir rätt mycket spelat. Jag borde alltså kunna bestämma mig relativt snart om vad jag tycker.
×
×
 • Create New...