MatsT

Medlem+
 • Content Count

  976
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  21

MatsT last won the day on February 3

MatsT had the most liked content!

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/12288-musikh%C3%B6rna-och-experimentverkstad/
 • ICQ
  0

Recent Profile Visitors

3 117 profile views
 1. För egen del är det nog detta jag skulle vilja testa först. Sänkt matningsspänning till synkronmotor har jag provat tidigare med bra resultat men det kräver en rotationsstabil tallrik. Håller helt med om detta, synkronmotorns största förtjänst är att den följer matningsfrekvensen blint och därmed inte behöver justeras. Tyvärr verkar det bli sämre och sämre stabilitet på el-nätet vilket ökar problemen med motortypen och då blir det till att generera matningen själv med stabil frekvens. Väldigt intressant att ta del av dina försöksresultat och slutsatserna ser för mig helt rimliga ut.
 2. MatsT

  Super HM-CD - kan det vara något?

  Jag gjorde ett test för ett antal år sedan och det finns redovisat i en tråd på HiFiForum. En mätbar CD-tweak. Jag håller det inte för uteslutet att materialet kan påverka vid CD-avspelning men efter rippning borde det väl vara samma data ändå oberoende av materialet.
 3. MatsT

  A clock to rule them all

  Mätkurvorna har jag svårt att tolka så det kan inte jag kommentera. Poängen med lösningen i den här tråden tror jag är det som visas i bilden (om det stämmer): Om jag förstår det rätt har de en lösning som utesluter PLL och då blir det såhär istället. PLL'er kan både lösa och generera problem så det är intressant att de är och rotar i i den delen av klockningen. Jag har själv lite nyvunna erfarenheter av PLL-justering eftersom min senaste streamer innehåller en justerbar PLL och det gör faktiskt rejäl skillnad när jag skruvar på den.
 4. MatsT

  Svart kubism skakar om.

  Jag är sedan lång tid anhängare av dipol-bas och speciellt när huvudsystemet har samma princip är det en vettig princip. Det är väldigt enkelt att bygga dipol-basar och de veckade varianterna går att få väldigt små också. Den svåra biten är att få till filtret och det finns inte så mycket färdigt att köpa men det finns en del rapporter om lyckade lösningar med DSP så det är nog den enklaste vägen att gå, förstärkaren behöver inte vara så märkvärdig så priset för en totallösning är rimlig. Om du bara behöver lite stöttning längst ned så kan man nog få till en passiv lösning (för dipol-kompenseringen) också men aktiva filter behövs ändå eftersom delningsfrekvensen lär hamna i närheten av resonansfrekvensen och därtill hörande impedanstopp. Ett aktivt delningsfilter är inte så svårt att hitta och en fas-justering ovanpå det är inte så svår att göra men för en passiv variant med enkelt filter kan man nog klara sig utan.
 5. MatsT

  A clock to rule them all

  Vilken trevlig diskussion det blev till slut.
 6. MatsT

  A clock to rule them all

  Det är ganska enkelt att förstå att du tycker att det är för dyrt och jag håller med om det för egen del. Sedan måste jag kommentera argumentationstekniken som jag tycker är osaklig (man måste inte ha dyra sladdar) och att du trampar på dem som trots allt finner glädje i att köpa spjutspetsteknik och är beredda att betala för det. En del gör det bara för att de har råd och då gör i alla fall deras pengar nytta för någon annan medan andra gnetar ihop pengarna och spenderar dem i förhoppningen att det ska ge mer livsnjutning. Om inte njutningen infinner sig så är det en dyrköpt läxa och förhoppningsvis stoppar det där. Jag tror det är svårt att hitta någon som har haft HiFi-hobbyn länge som inte gjort något dåligt köp som de ångrar och jag har definitivt gjort det. Det är nog en del av det som krävs för att finna sin egen väg. Att en del grejor är löjligt dyra i förhållande till vad de innehåller är sant och statusmarkörer går det att ta betalt för så vissa drar sig inte för att göra det. Andra ägnar livet åt att försöka hitta den optimala lösningen på något problem och lägger orimligt mycket tid på det och om de sedan skruvar ihop någon apparat byggd på tekniken och försöker sälja den blir apparaten i regel orimligt dyr i förhållande till nyttan den gör. Jag står alltid vid sidan och hejar på dem som försöker göra något och hoppas att de ska lyckas men så blir det inte alltid men utvecklingen drivs till en del av dessa entusiaster så vi ska vara glada över att de finns. Att det sedan går att producera extremt bra grejor till väldigt låga priser med känd teknik och stora resurser är en annan sak men tyvärr gör de nästan alltid någon kompromiss för att pressa priset eller för att förenkla tillverkning eller försäljning. Valet av grejor att köpa är fritt och diskussion om vad som är vettigt eller rimligt är förstås välkommet men tänk gärna lite på hur ni uttrycker er. Om klockan i den här tråden är vettig eller inte får andra avgöra. För mig blir det för dyrt men samtidigt har jag tillräckligt stor erfarenhet av klockmodifieringar för att tro att det nog kan bli lite skillnader.
 7. MatsT

  Dags för nästa steg

  Precis! Det räcker inte med att lära sig vad man själv tycker om utan för att kunna ta hjälp av andras råd behöver man veta vad de tycker också och skaffa sig en känsla för hur de uttrycker upplevda skillnader dessutom. Inte helt lätt och min enkla slutsats efter mångåriga försök är att jag kan bara lita på mina öron. Det minskar dock inte intresset för att läsa om andras erfarenheter, det ger också erfarenhet.
 8. MatsT

  Allo Sparky USBridge

  Spårnummer har jag varit tvungen att fixa även för att uppspelning ska ske med låtarna i rätt ordning vid användning av USB-disk. Vid DVD-rippning får jag aldrig med detta men dBpoweramp har bättre ordning vid CD-rippning.
 9. MatsT

  Allo Sparky USBridge

  Ungefär detta har jag försökt och det är ohållbart att sitta och göra sådant, då spelar jag hellre skivan. DVD-skivorna är dock lite jobbiga att spela eftersom jag inte har någon ansluten TV. Det är mycket krångel när man är lite gammaldags.
 10. MatsT

  Allo Sparky USBridge

  Jag har kikat lite på vad som lagras på CD-skivorna som Text/TAG och här är en fin sammanställning. CD Text Format Följande finns lagrat först som CD-.text. Där finns UPC/EAN code och detta borde vara tillräckligt för entydig identifiering av en CD men frågan är om rippningsprogram och program för editering av taggar använder detta? Jag har haft störst problem med hopblandning av filer/låtar när det gäller DVD-rippar som ofta saknar vettiga taggar och då kanske det kunde vara användbart med egen märkning av vissa relevanta data. Även egna inspelade filer måste kunna märkas upp på vettigt sätt. Tips på program? Jag använder dBpoweramp och MP3Tag.
 11. MatsT

  Allo Sparky USBridge

  Jag känner igen problemet och tycker att det verkar ganska generellt. Vi är kanske lite gammaldags och inkörda på albumhantering och fodral men visst borde man kunna åstadkomma något bättre system för att leta filer på en hårddisk? Jag har funderat lite på hur jag skulle vilja ha det men är inte helt klar än. Är skivnummer tillräckligt exklusivt för att använda som lagringsidentitet eller krävs det matrisnummer eller dylikt också?
 12. MatsT

  Illustration av delningsfilter

  Nu har jag lyssnat på samma sätt i bredbandshögtalare som med förra exemplet och kan bara hålla med, det var en förvånansvärt liten skillnad i detta exemplet.
 13. MatsT

  Illustration av delningsfilter

  Det var ungefär så jag menade, jag tror att klangpåverkan blir mindre men man ska nog skilja på långa och korta förlopp. För transienten kan det nog vara viktigt att det kommer lika i tid även för högre frekvenser. Mitt exempel med ljud utanför rummet indikerar att klangpåverkan inte berörs så mycket av tidsskillnader men i sweet-spot händer det desto mer. Där misstänker jag att det är det bra om olika frekvenser anländer rätt i tid. En förstörd signal går inte rätta till så det skadar inte att försöka göra rätt från början.
 14. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Jag kan möjligen ha fel när det gäller MQA på digitalutgången men av det jag sett hittills så verkar den inte skicka ut någon halv-uppackad men jag har ingen nytta av den funktionen så jag har inte undersökt så noga. Det finns en funktion för digital MQA-utgång så det kanske är lite annorlunda än jag uppfattade det? Största problemet vid navigering med fjärr är att det ryms för få tecken per rad och visst hade det varit fint med en liten bild också men med vettig biblioteksstruktur går det trots allt rätt bra. Kanske är det servern som gör att det blir jättekonstigt med album i flera versioner och dylikt som bara inte fungerar med tag-styrning. Jag bryr mig inte så mycket om det eftersom USD-disk fungerar så smidigt.
 15. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Musikserver har jag haft länge och den använder jag ytterst sällan. Det finns nog gränser för hur modern jag blir. Några rader om bakgrunden för testet då. Jag har varit nöjd med hur YBA-streamern kopplad via Tascam DA-3000 för omklockning till Wadia 121 låter och även hanteringen är helt OK när jag använder inpluggad HD. Musikserver via nätverket har jag inte använt eftersom mjukvaran är för dålig, det blir bara en röra av biblioteken som jag lagt upp. Om jag använder sökfunktion och gör spellistor går det använda men för albumspelning är det helt kass. Tyvärr är mjukvaran i Pioneer ungefär likadan så spelning från musikserver är utesluten i dagsläget. Kanske kommer det en uppdatering med Roon-möjlighet så småningom men inte heller den mjukvaran trivs jag med. Jag vill lägga upp mina egna strukturer och taggar fungerar inte för mig även om de är förbättrade som i Roon-fallet. Det är alltså inte i första hand förbättring av ljudkvaliteten jag har var ute efter när jag köpte en Pioneer N-50AE. Egentligen hade jag siktet inställt på N-70AE men jag hittade en ny och väldigt rimligt prissatt N-50AE så jag nöjer mig med en sådan så länge. Det är inga gigantiska skillnader och de viktigaste funktionerna för mig finns även på N-50AE. Det jag ville åt var möjlighet att spela DSD-filer och streaming från Tidal med full MQA-uppackning. Jag ville också ha digital utgång och digital ingång är inte heller fel att få med. Detta finns i Pioneer N-50AE och min förhoppning var att även ljudet skulle var anständigt. Jag har kört en tid med N-30AE i andra-anläggningen och är mycket nöjd med hur den presterar där och jag har också kört Pioneer XDP-100R i huvudanläggningen med rätt bra resultat då jag velat lyssna på Tidal. N-50AE och XDP-100R har båda Sabre-DAC'ar och borde fungera likartat tänkte jag. Det finns en del extra funktioner i N-50AE och från nätet hämtade jag den här listan: De 5 första raderna är inte mycket att orda om, det är vettiga funktioner. "Hi-bit 32" provade jag en stund och till en början tyckte jag att det kanske gav lite mer elegans åt ljudet men tämligen snart upptäckte jag en viss färgning också. "Up-Sampling" ger mig ingenting så det använder jag inte heller och "Auto Sound Retriever" provade jag och det verkar kunna "förbättra" sönderkomprimerat material men jag föredrar ändå att höra eländet som det är så det blir "DIRECT mode" som används för min del. Digitalfiltren ger lite olika ljudsignatur och jag trivs bäst med "SLOW" i det långa loppet även om det låter en aning avrullat på toppen. "SHARP" låter just skarpt i jämförelse men det blir för hårt och kantigt för mina öron och detta gäller vid spelning av 16/44.1 medan det i högre upplösning säkert spelar mindre roll. Sammanfattningsvis så är ljudet från analogutgången helt OK med dessa inställningar och jag kan lyssna länge utan att tröttna eller få ont i öronen men det saknas ändå något. Jag kopplade in min Wadia 121 DAC till digitalutgången och det var ingen tvekan, den är bättre i mina öron. Speciellt 16/44.1 låter avsevärt bättre men också med lite högre upplösning föredrar jag Wadia (även om skillnaden minskar) så den får förbli inkopplad. "Lock Range Adjust" visade sig vara en bra funktion och det gav stora skillnader med extern DAC så med rätt inställning blev det en riktigt skönsjungande kombination. Inte mycket att anmärka på ljudet med mina valda inställningar men med "fel val" kan det faktiskt också låta betydligt sämre så det skadar inte att prova lite och ta det lugnt när man gör det. Det ska fungera i längden för mig i det här fallet. Till sist de funktionerna jag var ute efter. DSD-avspelning fungerar utmärkt och även Tidal med MQA låter fint men jag måste kommentera funktionen lite. Det går att stänga av digitalutgången och då fungerar full MQA-uppackning men det kommer aldrig signal till den externa DAC'en. Det går också at välja vidarekoppling av den digitala MQA-signalen och då blir det signal på digitalutgången men bara med 24/48 och ingen uppackning av MQA. Min Wadia klarar inte detta så jag stänger av vidarekoppling av MQA och då blir det helt enkelt tyst via Wadia-Dac'en när jag försöker spela DSD eller MQA så det är bara att byta ingång på förförstärkaren och lyssna på analogutgången då. Ganska smidig hantering trots allt. Jag vill ha en nätverksspelare som går att hantera med bara en fjärrkontroll i normalfallet och det fungerar fint med USB-disk och den inbyggda displayen att stega fram bland mina bibliotek och filer där. Vid Tidal-spelning är det svårnavigerat på det viset så jag får nog finna mig i att använda en platta för det fallet så lite modernisering av mina avspelningsrutiner blir det faktiskt.