YYZ

Medlem+
 • Content Count

  996
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Reputation Activity

 1. Like
  YYZ reacted to calle_jr in Gissa musikern   
  Anthony Phillips.
 2. Like
  YYZ reacted to calle_jr in Vad lyssnar du på just nu?   
  Hon kommer till Skandinavien i november.
 3. Like
  YYZ reacted to Apexorca in Fototråden   
  Det har varit en del fyrfotografering i sommar. 
   
  Hållö en morgon sent i Juli.
   

   
   
  Tistlarna in förmiddag i början av Juli.
   

   
 4. Like
  YYZ reacted to calle_jr in Den dynamiska högtalaren - Det handlar om utstrålning   
  DEN DYNAMISKA HÖGTALAREN - DET HANDLAR OM UTSTRÅLNING
   
   

   
  Syftet med denna artikel är att ge en teknisk orientering om dynamiska högtalare som förhoppningsvis är mer populärvetenskaplig än den tyngre litteratur som finns i ämnet. Jag har ingen ambition att lära ut hur man bygger högtalare - bara hur de fungerar. Det finns mycket bättre litteratur för diy än vad jag kan erbjuda. Jag har ingen erfarenhet av det.
  Detta är ett hyfsat stort åtagande ändå, och läsaren måste ha överseende med att vi för de flesta delämnena endast skrapar på ytan, och många gånger är beskrivningarna kraftigt förenklade. En del ämnen är extremt kort hållna, och då är syftet mer att "flagga för" en viktig funktion för helheten, men som jag valt att inte beskriva pga bristande kunskap eller annan begränsning.
   
  Innehåll
  Vad är ljud? Högtalarens historia Dynamiska element Simulering och direktberäkning med dynamiska element Delningsfilter och dsp Kabinett Sammansatt högtalare Uppställning Placering Mysterier, spekulationer och tankar  
 5. Like
  YYZ got a reaction from Bolstad in Gissa musikern   
  Härligt LasseJ! 
  Helt rätt där @Bolstad med det brutna benet som hände när han ramlade av scenen på Ullevi. Kom tillbaka efter en andra paus gipsad.
 6. Thanks
  YYZ reacted to LasseJ in Gissa musikern   
  Dave Grohl?
 7. Like
  YYZ reacted to byZan in byZan - Nytt i stugan #7   
  Nu börjar snart hifi-säsongen på allvar för min del, semestern är slut och även om augusti är en sommarmånad så är det skönt att dra igång elektroniken för lite värmande musik och kalla fötter.
  Ser fram emot att få testa lite av de prylar vi testade i stugan i hemmet, undrar om de kommer att höras lika tydligt, eller? Ska i vart fall bli kul att testa och få en erfarenhet till att stoppa ner i ”ryggan”.
  Jag glömde paddan i stugan och blev såklart förbannad på mig själv för det, hur skulle jag nu kunna streama? Iofs så har jag ju både vinyl och R2R att tillgå, så ingen större fara egentligen, men klart irriterande att inte kunna leta lite nytt som kommit i sommar……jaja, jag spelade både vinyl och R2R!
   
  Var hemma hos ena yngsta sonen i går för att hjälpa honom med lite montering av nya hyllor etc. Då jag kom så stod det en oupppackad Marshall Woburn Multi Room på soffbordet och jag frågade; vad ska du med den där till och svaret blev; streama lite musik! Jag vill inte ha en massa dyrbara elektronikprylar som tar plats och kostar hutlöst och lägger hellre pengar på annat. Okej, men hur låter den då? Det blev uppackning och installation av app i hans telefon, den hittade nätverket och han började spela en gammal Spotifylista som han och jag tillsammans hade gjort för många år sedan. Det första som strömmade ut ur maskinen var "Keith dont go” och det lät väl som förväntat av mig och han tyckte det var okej för ändamålet?! Sedan blev det lite musik-quiz vilket var kul.
  Då vi satt där kom jag på följande: jag behöver ju heller ingen padda, jag borde ju oxå kunna använda telefonen! Glad över min tanke och smarthet åkte vi hem och jag testade direkt och det fungerade, man får inte vara dum
   
  /byZan
 8. Like
  YYZ reacted to P-pan in Gissa musikern   
  Helt rätt och riktigt.
   
  Grattis
 9. Thanks
  YYZ got a reaction from P-pan in Gissa musikern   
  Joni Mitchell? 
 10. Thanks
  YYZ got a reaction from P-pan in Gissa musikern   
  Joni Mitchell? 
 11. Haha
  YYZ reacted to lindome in Gissa musikern   
  Allt som inte är rätt blir ju galet i en sån här tråd
  Man måste väl röka på för att hänga med i denna frågesport....
 12. Haha
  YYZ reacted to calle_jr in Gissa musikern   
  Har du rökt skägg?
  Han var väl inte italienare!
   
 13. Thanks
  YYZ reacted to AlfaGTV in Gissa musikern   
  Men, Gino Vannelli då? Nu börjar det väl ändå brännas?  
 14. Like
  YYZ reacted to lindome in Tar resan slut.....   
  En gammal favorit gick sönder för ett par år sedan. Det var nog strax efter jag köpte mitt Riaa och ZYX pickup.
  Den har legat i sin originallåda orörd ett antal år, men jag kom att tänka på den då jag funderade på nya pickuper rent allmännt.
   
  Ena kanalen funka inte och nån gång i vintras så skickade jag min Benz Glider för reparation till Franz-Josef Schulte i Tyskland.
  Tålamod är kanske inte min starkaste sida, men efter diverse påtryckningar under våren så kom den till slut tillbaka fullt fungerande under semestern
  Ingenting är uppgraderat eller utbytt utan endast lagad så att både vänster o höger kanal fungerar.
   
  Naturligtvis hyfsat ivrig att testa så allting fungerar kopplar jag in den på min 1210:a o vips så har vi en digitaldödare ett par steg bättre än den gamla streamerkillern med Dl103
  @sprudel Skall vi köra en battle i höst?

 15. Like
  YYZ reacted to zood in Fototråden   
  Kåseberga
   

 16. Like
  YYZ reacted to bigblue in Fototråden   
  Soluppgång över Onsalafjorden

 17. Like
  YYZ reacted to bigblue in Fototråden   
  Tuborg-kvarteren, Köpenhamn

 18. Thanks
  YYZ got a reaction from torbjorn in Gissa musikern   
  Jag är ute och far efter Velvet Underground, och då Maureen Tucker.
 19. Thanks
  YYZ got a reaction from torbjorn in Gissa musikern   
  Jag är ute och far efter Velvet Underground, och då Maureen Tucker.
 20. Like
  YYZ reacted to P-pan in uppgradering! Tips   
  Det kommer du att göra igen och igen och igen och ....
  Jag är ganska övertygad om att du kommer att hitta vad du söker men efter ett framtida byte av elektronik så kommer
  det säkert att börja gnaga i andra äldre delar av systemet, som mentalt eller rent faktiskt, "antagligen" stryper vad den senaste uppgraderingen förmår att prestera.
  Kan inte annat än rekommendera att låna hem så mycket och olika prylar du förmår innan du gör slag i saken.
  Hemma-hos-lyssningar har säkert någon redan rekommenderat, för att verkligen ta reda på var din egen smakinriktning ligger, och det skriver även jag under på alla dagar i veckan.
   
  Ta sökandet med ro och mänskligt tempo...
  Det är lätt hänt att man graderar bort sig när man vill "upp" 
   
 21. Like
  YYZ got a reaction from GurraG in Vad lyssnar du på just nu?   
  Nytt från Opeth. Ny fullängdare till hösten 
  https://www.youtube.com/watch?v=yAh7XQ0whvg
   
 22. Like
  YYZ reacted to MatsT in Musikhörna och experimentverkstad   
  Semestern tog slut och fort gick det också. Nu gäller det att ta sig an det vardagliga pusslet/pysslet och på semestern ägnade jag mig åt att andas ny luft och skaffa mig ett perspektiv och en överblick.
   

   

   

   
  Bilderna är från 3 av mina favoritlandskap, Värmland, Dalarna och Härjedalen.
   
  Arbetsbänken är röjd och vädret börjar bli mer lämpligt för arbete inomhus så jag hoppas att jag får anledning att återkomma med något lite projekt inom kort.
 23. Like
  YYZ reacted to Bolstad in Gissa musikern   
  Då det verkar som vi är inne i jazzlandet och där är undertecknad inte väl bevandrad.
  Personen har en sorts koppling till en viss köksutrustning
  Tar då en av de få jag kan namnet på, Chet Baker?
 24. Like
  YYZ reacted to rikard in En hifinörds bekännelse   
  Såhär lite drygt en vecka senare efter återlämnandet så kom jag på mig själv med att knappt ha lyssnat på musik i veckan som gick, något som tillhör ovanligheterna. Det var så klart inte lika roligt längre, det är med andra ord riktigt farligt att låna hem grejer som man sedan blir väldigt fäst vid. Nu måste jag alltså vänja mig vid "tråklyssning" igen, iaf för ett tag eller obestämd framtid vad det ser ut som, hur orättvist är inte livet egentligen?! 
   
  Jag insåg också att tiden med mina spanska skönheter var alldeles för kort, eller kanske snarare passerade förbi alldeles för fort. Jag hann ju inte lyssna ordentligt, jämföra, byta plats, koppla om, flytta runt eller för den delen lyssna med ett analytiskt öra. Jag satt bara under några veckors tid och lyssnade på musik, det var det enda jag ville göra, det var det enda som jag tyckte behövdes. Nu börjar man nästan bli lite nostalgisk på kuppen dessutom, men kanske borde jag "testat" mer, eller inte, svårt att säga. Hur lyssnar eller testar man något "ordentligt" egentligen? 
   
  Jag gjorde bara några små snabba och högst ovetenskapliga jämförelser på morgonen innan jag packade ihop dem. Där en skällande hund eller en klingande triangel kanske något förvånande inte var lika enkla att vare sig upptäcka eller placera, mina nuvarande PMC högtalare gav en betydligt mer knivskarp bild av dessa, men ändå var helheten med Kroma mer avslappnad, lugn och harmonisk, mer "musikalisk". Det råder trots allt ingen brist på detaljer, och det jag funderar över kanske ändå är mer i stil med hur viktig en levande och naturlig presentation kanske snarare är över en exakt sådan, eller är det helt enkelt den "naturliga" presentationen som är exakt, och hur det som finns inspelat faktiskt återgivs för oss. Vad är rätt? Vad är fel? Gör jakten på detaljer oss ibland förblindade? 
   
  Kanske blev både filosofiskt och förvirrat på samma gång här. Lite av den "kraft" som jag kanske saknade med dessa små stativare har jag åter i mina golvhögtalare, men det är också en helt annan känsla av att lyssna på högtalare eller lyssna till musik som infunnit sig. Där jag inte på något sätt egentligen vill skriva ner mina nuvarande högtalare, jag gillar dem jättemycket och visst "duger de" som min fru tycker, mer än väl egentligen, men dessa Kroma hade ändå något speciellt och väldigt annorlunda mot de flesta andra högtalare jag testat eller lyssnat till. Kanske inte sådär vid första intryck eller en snabb lyssning, men ju mer jag lyssnade desto bättre och mer självklart var det. 
   
  Varför är det så svårt att byta högtalare, varför är steget så stort?! DAC:ar, streamers, förstärkare, kablar osv kan jag byta på löpande band, men högtalare är riktigt klurigt. Egentligen, känns det nog faktiskt som att min jakt på nya högtalare är över för den här gången, jag vet vad jag vill ha, det har jag vetat sedan jag hörde dem första gången, nu måste jag bara gå och drömma och sukta efter dem ett tag, och inte minst motivera för mig själv att jag kanske, eventuellt kan vara värd dem. Det är nog det som är den klurigaste delen i det hela trots allt.
 25. Haha
  YYZ reacted to rikard in The Cure live i Gbg   
  Jag insåg just att alla runt omkring mig blivit gamla... tur att jag fortfarande är ung.