YYZ

Medlem+
 • Content Count

  904
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Reputation Activity

 1. Like
  YYZ reacted to bigblue in Dags för nästa steg   
  Här är en intervju som gav mig väldigt mycket matnyttigt när det gäller klockor, digitala signaler, jitter och protokoll.
  Det är John Darko som intervjuar R&D ingenjören på Innous. 
  Nuno Vitorino menar att allt spelar roll i ett ett system - därför kommer man också få olika resultat. Det är t ex därför som vissa användare menar att USB är bäst från källan A. Medan andra som har samma källa (men annan DAC) får ett bättre resultat med en annan anslutning. Trots  att vissa menar att det är omöjligt då det handlar om ettor och nollor.
  Innous menar att varje anslutning/protokoll har sina egenheter och problem. Det handlar bara om att välja den man tror mest på och arbeta för att göra den så välljudande som möjligt. 
  Här fick jag också en bra förklaring till varför det uppstår avvikelser vid överföring av digital information. Trots att det "bara" är 1 och 0. Förklaringen, mycket enkelt, är att 0 och 1 representeras av en spänningsförändring (t ex 0 resp 5V). Och därmed har vi klivit in i den analoga världen vilket i sin tur innebär att man introducerar avvikelser från den perfekta (binära) fyrkantsvågen som eftersträvas 
   
  Varför digital audio inte bara handlar om 1 och 0.
   
  Väldigt intressant att lyssna till en duktig ingenjör som är ödmjuk inför faktumet att man inte vet allt eller kan mäta allt. 
  Istället menar han att "här står vi idag - men i morgon kan det dyka upp nya fakta som gör att vi ändrar vår position helt."
   
   
   
   
 2. Like
  YYZ reacted to Vox in Livet är fullt av kompromisser. Vad ersätta Magnepan 3.7i med?   
  Efter mycket funderande och en del lyssnande har jag nu bestämt mig för vilka högtalare det blir. 😍
  Jag ska hämta dem på måndag. 😀
 3. Like
  YYZ reacted to lindome in Tar resan slut.....   
  Lite statusuppdatering kring hifi, musik, band, LP, förvaring o fru såhär på alla hjärtans dag
   
  I söndags hade jag bokat bandspelarmeckardag med en kompis. I vanlig ordning berättar jag det ganska sent för min fru. 
  Alltid lika populärt
   
  Döm av min förvåning när jag sitter i bilen på söndag förmiddag och det kommer ett sms!!
  Förslaget var ungefär: "Kan vi göra om det lilla rummet så du kan ha alla dina grejor som inte får plats i övriga möbler(läs LP o Band) så jag kan få lite ro i själen"?
  Eeh - är detta en trickfråga tänker jag Men det var de inte, så nu är det bara till att shoppa loss igen.... Det står väl 3-400 LP längs med väggarna i vardagsrummet då alla hyllplan är fulla redan. Banden står i en garderob.... Där det skall hänga kläder egentligen
   
  Idag har det beställts hylla så nu tar det några veckor innan den är på plats, då skall musiken få plats utan att gömmas undan.
   
  Det kan finnas plats för nåt mer.... Kanske t o m nåt som skall kopplas in
  Återkommer om det.
 4. Like
  YYZ reacted to AlfaGTV in Vad lyssnar du på just nu?   
  2LP, Analogue Productions 45rpm.

 5. Haha
  YYZ reacted to octavia rs in byZan - Nytt i stugan #7   
  @byZan blir ett med koden 
   


 6. Like
  YYZ reacted to Amatören in A clock to rule them all   
  Jag ber om ursäkt om jag trampat på några ömma tår men min avsikt med mina inlägg var att belysa prisvärdheten, inte ifrågasätta ljudkvalitén!
  Givetvis så är det upp till var och en att avgöra vad man vill satsa sina pengar på, det lägger jag mig inte i. En del tycker om att resa, andra gillar bilar (en Koenigsegg för sisådär 30 mille på uppfarten, dä ni!) , en del satsar på vackra hem, andra gillar kläder osv. Valfriheten är vår!
   
  En liten anekdot. Jag är 63 år, har alltid varit intresserad och arbetat med teknik, i 25 år med sekundärkretsar i punktsvetstänger och annan utrustning, så vad gäller strömmar, material, Ohms lag,  magnetfält i och omkring apparater och kablar mm så anser jag mig besitta goda kunskaper i dessa områden. HiFi som hobby har jag haft sedan ungdomen då jag hörde Simon & Garfunkel på en kompis nya B&O anläggning och ljudet från en Revox A77 på en praktikplats. Jag var fast! Drömmen var länge en Revox, en Lenco L75 med Shure pickup, Technics förstärkare och JBL högtalare. Men jag var fattig så jag började bygga eller bygga om apparater som bekanta skänkte till mig eller som jag hittade på soptippar. Åren går och ekonomin blir gradvis bättre och jag kan satsa lite mer pengar på min hobby. Cervin-Vega, Infinity Kappa 90, Luxman, Harman Kardon, Accuphase, Thorens med SME-tonarm, Pioneér, Krell, olika kablar osv. Apparater kom och gick och ljudet blev bättre och bättre...men något var fel! Högerfoten slutade stampa takten, många skivor lät vassa och oengagerande trots att man kunde höra minsta lilla "pling" från en triangel och andetag från en sångare...jag hade hamnat i "HighEnd-träsket" där musiken presenterades korrekt, detaljerat och minsta lilla "fel" avslöjades obarmhärtigt! Perfekta inspelningar lär verkligen perfekt men, tyvärr, 80% av skivsamlingen lät "skit"! Då la jag ner hobbyn under ett antal år ända tills en kompis som har en musikaffär, Berts HiFi & Music i Sölvesborg, kopplade en CD till en stor PA-rigg med brus och allt och verkligen inga "rätt" på en HiFi-skala! Men LJUDET! LJUDET! Slagkraftigt, fysiskt, engagerande...WOW! Högerfoten stampade som en besatt, flinet i ansiktet hotade spräcka kinderna! Jag hade funnit mitt ljudideal och på den vägen är det, minus brus . Det är sättet som musiken presenteras på som är det avgörande, det är det som är det viktigaste! Slut anekdot.
   
 7. Like
  YYZ reacted to figge in Vad lyssnar du på just nu?   
  Nu då.
   

 8. Like
  YYZ reacted to byZan in Queen   
  Jag var och såg filmen i går och tyckte att den bara var ganska bra.
  Eftersom jag har följt Queen från början och läst om med- och motgång, deras artistvänner etc etc så tyckte jag att filmen inte återspeglade allt som jag vet, men å andra sidan så tror jag att de som inte visste alltför mycket om dem tyckte att filmen var riktigt bra. Gestaltningen av Freddie, Brian tycker jag de gjorde bra medans Roger och John kanske inte var lika bra. Men efter filmens slut hörde jag av yngre personer att de skulle lyssna på mer av Queen.
   
  Men helt oberörd var jag inte, när scenerna från Live Aid dök upp så kom minnena tillbaka och jag fick gåshud och tårar i ögonen. Om alla visste eller förstår hur jävla bra och denna spelning var och om hur alla världens artister stannade upp i katakomberna på Wembley och JFK i Washington för att bara se och lyssna på det i mina ögon absolut världsbästa live framträdandet (det senaste min uppfattning).
  Ja det finns mycket mer att berätta om Queen och det skulle inte förvåna mig om det kommer en tvåa som visar från efter Live Aid och fram till Freddies död? För visst är han en legend i musikvärlden? iaf för mig
   
  /byZan
 9. Like
  YYZ reacted to MatsT in Dags för nästa steg   
  Precis! Det räcker inte med att lära sig vad man själv tycker om utan för att kunna ta hjälp av andras råd behöver man veta vad de tycker också och skaffa sig en känsla för hur de uttrycker upplevda skillnader dessutom. Inte helt lätt och min enkla slutsats efter mångåriga försök är att jag kan bara lita på mina öron. Det minskar dock inte intresset för att läsa om andras erfarenheter, det ger också erfarenhet.
 10. Like
  YYZ reacted to AlfaGTV in Dags för nästa steg   
  Bra beskrivning!  Och visst ger erfarenheten en mera solid grund att stå inför vad man gillar, inte gillar och vartåt man vill komma.
  Tänkte på SGs krönika som givetvis belyser ett viktigt ämne, starka åsikter om produkter eller olika sätt att lösa ett behov är sällan eller aldrig "helt" underbyggda, och förtjänar kanske inte samma förtroende och ffa uppmärksamhet som erfarna recensenterna erbjuder.
   
  När blir man en legitim recensent då? Är det när man testat den sjuttioelfte DACen inom loppet av 8 månader, som Steve själv? Eller är det när man levt med en och samma DAC de senaste 12 åren? Eller är det under förälskelsefasen när en ny produkt öppnat ögonen för hur det kan låta? Alla har sin för- och nackdelar vill jag påstå. Eller är recensenter med kommersiella incitament att publicera goda recensioner helt förkastliga? (Vilket iofs väcker frågan vem som INTE har kommersiella intressen i en produkt man antingen köpt eller kanske också sålt?)
   
  Jag tror att det är bara den som tar del av skriverier och tankar som kan bedöma värdet i ett omdöme i skrift eller online... Eller när man följt en persons idéer tillräckligt länge för att tycka sig "greppa" den personens preferenser, så kan man kanske göra sig en bild av hur man själv kan uppleva en produkt som beskrivs på ett visst sätt. Tänker på att jag själv prenumererat på Hifi & Musik sedan våren 2007 vilket gör att man kan få en aning om vilka preferenser de stadiga skribenterna har. Glöm inte "kommersiellt intresse" enligt ovan..
   
  På Euphonia tycker jag man kan få en god blandning av teoretisk kunskap, praktisk erfarenhet och väl underbyggda åsikter och tankar. Kort sagt, mitt förtroende för Euphonia som informationskälla är mycket högt. Tack till alla medlemmar för detta men i synnerhet artikelgruppen!
 11. Like
  YYZ reacted to bigblue in Dags för nästa steg   
  Snubblade över Steve Guttenbergs senaste video-krönika. Där tar han upp ett ämne som irriterar honom något alldeles extra. Det handlar om folk som uttrycker starka åsikter om utrustning som de inte ens har hört. 
  Audiophiliac
  Och jag kan inte annat än att hålla med. Att tycka olika är helt ok och många gånger berikande så länge som det hela hålls sakligt. Men när man läser kommentarer om hur olika apparater eller kombinationer låter - trots att personerna i fråga aldrig hört dem är..... intressant.
  Här tycker jag att Euphonia i de flesta fall är ett utmärkt forum med gott om höjd i diskussionerna. 
  För egen del är besök på mässor och "hemma hos" en viktig del av av hobbyn. Detta stillar delar av min nyfikenhet och ger en betydligt mer nyanserad palett när det gäller att förstå vad olika delar kan tillföra och vad det kan beror på. Det gäller allt från kabellyftare och digitala klockor till högtalarmatchning och pickuper.  I det senaste fallet gick jag igenom 5 puppor på 6 månader innan jag kände att jag fått bäring på vad olika märken och prisnivåer kunde leverera. Att bli insatt i ett visst ämne är för mig lite grann som att gå runt i ett totalt bäckmörkt rum. Det går inte att stå still och säga hur rummet ser ut. Jag måste "gå omkring" för att känna vilka begränsningar som finns. 
 12. Like
  YYZ got a reaction from Perfect sense in letar ny förstäkare   
  Den är tillgänglig igen http://www.audionet.de/
  Fina grejer!
 13. Like
  YYZ got a reaction from Perfect sense in letar ny förstäkare   
  Den är tillgänglig igen http://www.audionet.de/
  Fina grejer!
 14. Like
  YYZ reacted to Bebop in Dags att damma av kassettbandspelaren...   
  Don't be that sure... Jag hade nog västra Blekinges första rullskridskor på 60/70-talet typ sådana som på bilden. Jag kände mig inte som en prins där jag gled fram utan snarare som en kung med en kassetbandspelare i axelband med Wilson Picket på högsta volym (det var innan Walkman och öronsnäckor gjort entré).
   
  Fast du har nog rätt... det blir nog ingen Prince-glidning idag.
   

   

 15. Haha
  YYZ reacted to calle_jr in Illustration av delningsfilter   
  Det var antagligen radioskuggan i Emmaboda som strulade till detta inlägg. Nu har jag tyvärr glömt vad jag tänkte skriva 
  Den som är trött på allt vad telefoni och data heter kan flytta till Emmaboda. Jag garanterar en 100%-ig tillvaro med mete, älgjakt, hemkört och Risk på fredagskvällen.
   
  Men här är till att börja med en altflöjt som jag normaliserat och pitchat en oktav så att grundtonen är 2150 Hz (ungefär C7):
   
  AltoFlute-C7.wav
   
   
  Såhär ser frekvensinnehållet ut för de knappa 3 sekunderna ton:
   

   
   
 16. Like
  YYZ reacted to byZan in byZan - Nytt i stugan #7   
  Trodde jag ja!
  Idag blev jag farfar igen och då får faktiskt min hobby ge vika. 
  Det blev en hon och alla i familjen är såklart jätteglada för att ha fått en ny medlem.
   
  /byZan
 17. Like
  YYZ reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Jag hade rätt mycket nostalgi i band-lådan!
  Tyvärr är ett par av fodralen tomma  Men det finns ändå en hel del kul däri. Detta var mitt portabla musikbibliotek runt 90-92! Flera av banden köptes på diverse segelrutter runt om i Europa och USA och gick många varv i kassettspelarna på båtarna och givetvis även i bilen på land.

 18. Like
  YYZ reacted to byZan in High End Mässan 2019 Stockholm 16-17 februari   
  En till som är anmäld och inbokad, välkommen @hrk
   
  /byZan
 19. Like
  YYZ reacted to byZan in High End Mässan 2019 Stockholm 16-17 februari   
  Nu har vi ett bord för 14 personer fr kl 18 och menyerna är beställda och konfirmerat nedan.
  Hej,
  Tack för matbeställningen.
  Ni är hjärtligt välkomna
   
  Med vänlig hälsning
  Savvas
  Belgobaren
  www.belgobaren.se
  08/24 66 40
   
  /byZan
 20. Like
  YYZ got a reaction from AlfaGTV in Vad lyssnar du på just nu?   
  Yes - 90125. Vinyl.
  Via ett fint testobjekt, den integrerade rörhybriden Aesthetix Mimas.
 21. Like
  YYZ got a reaction from AlfaGTV in Vad lyssnar du på just nu?   
  Yes - 90125. Vinyl.
  Via ett fint testobjekt, den integrerade rörhybriden Aesthetix Mimas.
 22. Like
  YYZ reacted to Bebop in Vad lyssnar du på just nu?   
  Felsnavning.... Visst är det Keith Carlock.
   
  https://youtu.be/uqUq7oFIjRM
 23. Like
  YYZ got a reaction from AlfaGTV in Vad lyssnar du på just nu?   
  Rush - Exit Stage Left. 2 × Vinyl, Reissue, Remastered, 200g, US  
  Har den även på VHS 
 24. Like
  YYZ got a reaction from Perfect sense in P-Pans Musikhörna   
  Stort grattis! Vilken fin nivå av förstärkeri.
 25. Like
  YYZ got a reaction from Taxmannen in Vad lyssnar du på just nu?   
  Vinyl