Jump to content

Azur

Medlem
 • Posts

  170
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Everything posted by Azur

 1. Lite lättsmält musik när kvällarna börjar komma tidigare.. John Mayer - Sob Rock Ryan Adams - Gold
 2. Jag gillar verkligen designen på Kenwood spelaren! Har alltid varit lite svag för detta märke, vet inte riktigt varför mer än jag ägde en billig setup av detta märke under 80-talet.
 3. Grattis! Välkommen i Brinkmann klubben En investering som levererar för lång tid framöver!
 4. Snygg anläggning! Säkert välljudande också Det är något med Accuphase som alltid tilltalat mig. Någon gång kanske...
 5. Bra skrivet Bebop. Det är ju bland det roligaste här på Euphonia att se vilka anläggningar alla medlemmar har, oavsett pris! Oftast finns det en historia eller intressanta tankar bakom varför man har dessa saker.
 6. Jag hade turen att se henne på Nefertiti, faktiskt min första gång där. Sedan stängde de pga Corona.. Snacka om timing..
 7. Om du vet att du har samma inställningar inne i Spotify nu som tidigare och får den effekten får man vara väldigt nöjd! Bara att tacka och bocka, fast jag förstår inte riktigt varför det skulle bli så. Kanske nån kan förklara?
 8. Tack! Jag har ännu inte jämfört direkt med Bardon trots att båda är inkopplade till anläggningen. Tänkte vänja mig vid Pioneer spelaren och sedan byta tillbaka.. Men kanske finns det lite tid och energi imorgon att jämföra några skivor. I så fall ska jag återkomma med skillnaderna. Men så mycket kan jag säga att just nu, när arbetsdagen närmar sig sitt slut och Ben Webster spelar lugnt i bakgrunden, då låter det så bra att jag bara njuter Nä, skivspelarreparatör blir jag nog inte. Får fortsätta på den lokala biltillverkaren.. Men kul är det! Och din Balance är det säkrast att du kollar med någon annan, om det var den du tänkte på
 9. Tackar och bockar! Inget märkvärdigt egentligen utan bara en trevlig sysselsättning dessa dagar. Undrar hur länge det tar innan tankar på ett nytt projekt dyker upp...
 10. Tack @Bebop! Kul att se lite dokumentation från tiden det begav sig. Man kan ju undra hur den gamla svarven skulle stå sig mot en modern spelare i typ 5000kr klassen.. Kanske bäst att lämna den funderingen och bara njuta av spelaren som den nu står
 11. Försöker summera jobbet gjort på 70-tals spelaren. Som sagt hittade jag en begagnad Ortofon 2M Blue som monterades utan några problem. Jag fick ett bra intryck av denna pick-up både mekaniskt och rent ljudmässigt. Även på en sådan här gammal skivspelare spelade den med härligt musikalitet. Jag provade en gång en Otrofon 2M Black på min Transrotor ZET-1, innan det blev Lyra Delos, men tyvärr blev jag inte lika positivt överraskad där. Kan ha med övrig matchning att göra, eller helt enkelt högre förväntningar. En kul detalj på Pioneer PL-12D är "Overhang Checker" plastbiten under pick-up. Denna kan lyftas upp och användas för att mäta överhänget. Kul detalj men verkar inte så exakt spontant. Jag använde inte den för att ställa in pickupen utan det blev den vanliga verktygslådan med nålvåg, protractor, testskiva och diverse speglar mm. Nålvikten skall enligt Ortofon vara 1.8gr. Det prickades in ganska enkelt. Jag fick ta bort den extravikt som sitter skruvad direkt på tonarmens vikt, som jag gissar används för tunga pickuper. På denna arm kan azimuth inte ställas in utan att man lossar hela tonarmsröret. Det visade sig inte heller behövas utan det gick att hitta en bra inställning utan att behöva ta isär hela rasket. Puh! Anti-skate ställs in med en ratt på sidan av tonarmsbasen. Enkelt och smidigt. Enligt manualen skall värdet vara detsamma som för nålvikten. Det visade sig funka bra som riktvärde. På bilden syns även de skruvar som håller tonarmsröret i basen. Man lockas gärna släppa dessa för att kolla men efter att läst diverse varningar på nätet om just detta lät jag bli. Tydligen sitter det extremt små lagerkulor därinne som kan vara svåra att både hitta och åsätta dit om de ramlar ur. Jag kollade bara att det inte vara något uppenbart glapp och lät detta vara. Här en bild på anslutningarna. Spelaren fick nöja sig med Supra nätkabel och tonarmskabel. Jag tycker det räcker gott och min erfarenhet av Supra är att de är prisvärda. Som avslutning kan jag starkt rekommendera denna typ av projekt om man är lite retro-HiFi intresserad och rimligt händig. Utgår man bara från ett någorlunda bra exemplar (kanske är det svåraste att avgöra) är det helt möjligt att fixa själv och få en produkt som kan leva lite till och skapa mycket glädje. Allt till en mycket överkomlig kostnad jämfört med vad många av oss lägger på vår hobby
 12. Tack! Ja, den är inte så stilig.. Men den gör jobbet och kan enkelt bytas den dag jag hittar något snyggare. Jag tycker det är rätt coolt att inte förstöra eller ändra för mycket utan bibehålla originallösningen så långt som möjligt. Diskret uppdatering..
 13. Fram till detta läge var det mekanisk översyn och justering, inklusive byte av drivrem. Drivremmens egenskaper är viktiga för att få rätt hastighet etc. Just denna spelare kan man inte justera hastigheten på så remmen är det enda man kan pilla på. Den förre ägaren sade sig ha bytt rem men jag tyckte vid första uppstart att det lät som spelaren gick för fort så en originalrem beställdes. Den visade sig skilja en del från remmen som satt monterad.. Nu till det mer elektriska. Så här såg anslutningarna ut på baksidan i originalskick (ursäkta dålig bild): Inte så kul för de av oss som gillar kablar Jag ville gärna ha icke-fasta anslutningar. Inte främst för att kunna montera några värstingkablar men för att kunna smidigt koppla in och ut spelaren. Men lite kul är det ju att kunna ansluta något annat och testa.. Nya RCA kontakter, jordskruv och en nätbrunn inhandlades. Väl på plats blev det lite trångt men ok. Jag ville inte såga i plinten så det blev till att optimera placeringen lite. Själva jordanslutningen blev inte så snygg som jag ville men får bytas vid tillfälle.
 14. Fortsätter med undersidan av överdelen. Här syns de fyra assymetriskt placerade fjädrarna som kopplar av överdelen mot plinten. De är olika styva beroende på tex hur nära motorn de sitter. Innuti dessa fjädrar skall det finnas skumgummikuddar men som på nästan alla dessa spelare har de vittrat sönder. Dessa fick jag alltså ersätta. Syftet med skumgummit verkar vara att stabilisera fjädrarna så hela härligheten inte blir för "vobblig". Motorn syns nere till höger och är upphängd i tre gummibussningar som fortfarande var fräscha. Överst syns reglaget till tonarmshissen och genomföringen för tonarmskablarna upp i armen. Inget av detta modifierades. Det enda som jag gjorde var att justera hissen och spänna åt infästningen av tonarmsbasen aningen. Det man slås av är hur enkelt allt är. Inget onödigt tjafs här inte. Antagligen för att hålla priset nere och ändå få en robust lösning. Nästa steg var att gå på plinten. Botten var skavd och målades om. Här syns den sida som veter innåt skivspelaren. Det blanka är en heltäckande folie som fungerar som en skärm för störningar utifrån. Här gjorde jag en av få modifieringar. Botten täcktes av 3mm bitumen men uttag enbart för motorns ventilation och för anslutning till skärmen. Tanken var att öka massan lite och samtidigt minska möjligheten för vibrationer att påverka avspelningen. Själva plinten rengjordes och putsades upp med möbelpolish. Som tur var fanns inga slagmärken eller annat som behövde åtgärdas så resultatet blev ganska bra
 15. Lite bilder från renoveringen. Pioneer PL-12D har en lös överdel av pressad plåt som står på fjädrar i plinten. Det verkar vara en vanlig lösning för skivspelare från denna tid. Den relativ lätta gjutna tallriken är borttagen och de två skruvar som syns i spåren håller armar under överdelen för att säkra hela härligheten mot plinten. Till vänster ses motoraxeln sticka upp. Under den ses lösningen för att byta mellan 33rpm och 45rpm. En enkel men robust lösning med en arm som helt enkelt puttar upp/ned remmen på motoraxeln, som har två olika tjocklekar. Det fungerar faktiskt väldigt bra. Spindeln fick jag ta bort och rengöra samt olja in. I botten vilar den på en lagerkula som var lite sliten. Den ersattes av en ny keramisk variant. Finns att köpa av välsorterade cykelhandlare då denna typ av lagerkulor sitter i cykelkomponenter.
 16. Så här blev slutresultatet efter den förhållandevis enkla renoveringen: Här är plasthuven inte på plats. Den är väl helt ärligt inget under av design men fyller sin funktion när man inte spelar.. Jag skulle tro att denna skivspelare är ganska lik flera andra spelare från samma tid i uppbyggnad och funktion. Tänkte fylla på med några få bilder från renoveringen om det finns intresse.
 17. Nu är mitt lilla skivspelarprojekt klart. Jag ska lägga upp lite bilder imorgon men tänkte delge lite intryck så här efter några dagars spelande. Just nu är skivspelaren inkopplad med min vanliga anläggning och spelar parallellt med Brinkmann Bardo och Lyra Delos. Vilken pickup blev det då? Jo, som av en slump (som så många andra beslut i HiFi världen) hittade jag en begagnad Ortofon 2M Blue som gått lite. Eftersom denna spelare inte kommer nyttjas var dag (eller?) passade det perfekt. När man sitter i soffan och lysnar på helheten så måste jag säga att det låter bra! Jag vill egentligen inte jämföra med Bardo/Delos men det är ju den enkla referensen som jag känner till väl. Pioneer PL-12D med Ortofon Blue spelar stort, med mycket känsla och helt ok upplösning. Inga störningar, inget hörbart svaj och inga motorljud. Men självklart saknas det yttersta i timing, luftighet och lätthet. Men hade det inte gjort det hade jag nog sålt min Bardo..!! Det som slår en är hur kul det låter. Oavsett det är Rachmaninov, Dire Straits eller Yello på tallriken spelar det med skön känsla och livlighet. Jag tror många skulle bli förvånade hur bra det låter beaktat pengarna. Återkommer med lite bilder.
 18. På min McIntosh MC-452 kommer jag i typ 95% av fallen aldrig över 4.5W per kanal enligt mätarna. Detta med högtalare med 91dB känslighet. Och jag tycker inte jag spelar lågt, tvärtom ganska normalt för att bo i en lägenhet. Så jag kan bara hålla med att övrig reserv i förstärkare/slutsteg används sällan. Men det är klart att man varit uppe på flera hundra watt per kanal i korta stunder när omdömet varit sämre Men då är jag säker på att även andra i huset hörde vad som spelades..
 19. Ska försöka få upp några bilder senare. Just nu ligger den i delar och väntar på rem, kontakter mm. Men snart så.. Men alla ingående delar har rengjorts, smorts upp och putsats så förhoppningsvis kan den visa upp sig på sin bästa sida Det är en enkel konstruktion men som sagt ändå väldigt kul att riva ned, återställa och sedan sätta ihop igen. Även gamla saker kan få nytt liv och fortsätta sprida musik och glädje!
 20. Tack för förslagen. Förstår att det inte är någon idé att överdriva. Jag ska göra i ordning spelaren helt och sedan provspela befintlig pickup först. Mest kul att se vad den fixar. Jag tror att den kan spela trevligt och musikaliskt. Det kan bli en Ortofon 2M Red men vi får se.. Återkommer när allt är klart. Minst halva nöjet att att fixa iordning den
 21. I dessa pandemitider med många timmar inomhus måste man ju skaffa sig lite konstruktiva sysselsättningar. Sagt och gjort. Jag skaffade mig en skivspelare till. Det kan ju låta lätt vansinnigt men det är ett resultat av att jag under senaste åren samlat på mig lite äldre HiFi prylar från uppväxttiden. Och varför då inte ha en skivspelare till denna reservstereo Det blev en välvårdad Pioneer PL-12D, en ganska ordinär manuell standardmaskin från 70-talet som har remdrift, en stark motor och S-formad arm (som jag fattat är en egentillverkad sak). Renoveringen pågår och den skall få lite mindre uppgraderingar men absolut ingen större ombyggnad. Tanken är inte att den ska på något sätt tävla med min Bardo utan det är ett kul projekt som jag hoppas slutar i en trevligt ljudande maskin som passar reservstereon. Nu till frågan. Någon som har tips på lämplig pick-up till en sådan maskin? Just nu sitter det en Shure M75MG på armen med lite okänt status. Jag har dålig koll på vad som passar till armen. Budget max 2000kr (tveksamt om det lönar sig att montera något dyrare).
 22. John Mayer ”Where the light is” - Live in Los Angeles Grym liveskiva med härlig närvarokänsla. Kvällen till ära på LP
 23. Vilken snygg skivspelare! Måste erkänna att jag aldrig hört talas om denna.. Grattis och lycka till på den fortsatta vinylfärden mot välljud
 24. Otroligt vackert försteg! Gratulerar
×
×
 • Create New...