Jump to content

adi6606

Medlem
 • Posts

  38
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by adi6606

 1. Jag känner en B. Leidner sedan 10-12 år tillbaka. I början var han mest intresserad av gamla radio apparater. Rör så klart och Philips skulle det vara helst, inte nyare än 1959. Sedan skiftade intressedomän till SonabCarlsson och Carlsson högtalare (som jag också vurmade för under många år). På senare år blev det McIntosh elektronik och stora högtalare av olika typer och från olika tillverkare. Nu har vi inte träffats på flera år men jag tror att han skulle kunna vara pappa till de nya filter som Canton har begåvats med.
 2. Under en period har jag samlat SonabCarlsson högtalarna och har fortfarande kvar några par. I min "hifi-gömma" finns en samling vintage prylar där just OA-6 typ I från tidig 60-tal är ett permamment objekt (är där för att stanna). Andra av Stigs skapelser kom och gick, i varierande skick och olka stadier av renovering. Vissa enkelt renoverade par oav tex OA-116 lät i mina örön bättre än totalt renoverade OA-116. Altså renoverade filter, intern kablage, kontakter och samtliga nya element inköpta på hifikit resulterade inte i att OA-116 presterade bättre ljud!? Snarare tvärtom! Har även haft två par OA-2212 där ena paret var enkelt renoverad, altså kanter på samtliga element utbytta, och andra paret begåvades med alla nya element, nya filter och kablage. Jag föredrog enkelt renoverade OA-2212. Så mn tips är att altid börja med en enkel renovering, oavsett vilken högtalare det handlar om.
 3. Kul tråd! Min pappa jobbade statliga tv stationen (det fanns inga andra än statliga radio och tv stationer i f.d. Yugoslavia) så följdaktligen kom hela utrustningen från deras beredskapslagret. En EMT skivspelare som stod i en stor otymplig vagn med RIAA korten. Rörförstärkarna byggda av tekniker från tv och radio efter amerikanska ritningar(Fisher misstänker jag då det mesta som stod i studios och varstans på TV stationen hade Fisher märke på). Stora hornhögtalare a lá VOTT7 med JBL och Altec Lansing element. Även ett par andra högtalare med coaxiala element från Altec L. En Fisher tuner (1000 hetter den tror jag och den kom från av studios där man mätte hur det lät när man sände signaler). En stor rullbandspelare som jag inte minns vad den hette. 1982 kom ABC (amerikansk broadcasting network) som då fick rättigheterna för internationella sändningen av OS 1984 i Sarajevo (där jag kommer ifrån) och i samband med detta byttes det mesta av utrustningen på hela tv och radio i Sarajevo. Min pappa och några andra entusiaster räddade lite av det som kunde räddas men det mesta slängdes bara bort. Jag minns fortfarande när mini lastbilar åkte från lagret fulltproppade med gamla rör som bara slängdes på soptippen. Själv köpte jag min första riktiga stereoutrustning 1987 i Väst Tyskland för enorma 20000 DM (lika mycket som en sprillans ny WW Golf MK II kostade!?) men den hann jag inte njuta av mer än ett par år och då kom kriget. Minns bara att i början tyckte vi allihopa att det var mycket häftigt med CD-spelare och att det lät fantastiskt bra. Men efter bara ett par månader slängde jag mina nyinköpta högtalare ner i källaren och bytte dem mot ett par stora, otympliga högtalare som knappast kunde komma igenom dörren in i lägenheten. Dessa kom oxå naturligtvis från tv stationen Lät inte så mycket bättre men det lät mycket :cool: Idag inser/tror jag att Pioneer anlägningen kunde inte komma i närhet av det gamla anlägningen. Det var kanke därför musiken lyssnades mer i vardagsrummet där de gamla prylar stod.
 4. Skivspelaren ska hämtas i helgen. Tyckte väl att det var ngt. fel med pluggen, lite väl tunn. Den måste jag också skaffa. Kanske du Kansas kan tillverka en till?
 5. Jag har en likadan skivspelare som har skadats under transporten. Nu funkar den 100%. Jag har även bett om att koppla bort alla "onödiga" knappar så som huvudströmsbrytaren och start/stopp knappen som installerades av SR. Skivspelaren återställd till ursprungliga skicket. Nackdelen är att RIAA steget inte fungerar längre då den matas via SR:s anordning som inte finns längre. Men kanske en tube-box kan installeras i lådan!?
 6. Svart CD spelare. Pris 4500 kronor eller byte mot engelska förstärkare.
 7. Med Fluid tonarm och original borste. Bra skick, med plexilock och med rätt PU kan låta mycket bra. Pris: 10000 eller byte mot andra roliga stereoprylar. Gärna vintage
 8. Måste reducera samlingen så följande är till salu eller byte: Finnes: Technics SL-1100 i OK skick med original tonarm. Sony TTS-3000 med SME 3009, SR modifierad med RIAA steg inbyggt. Thorens TD-160B MKII med SME 3009 tonarm, saknar en gänga för locket. Kenwood KD-550 med SME III tonarm, mycket bra skick. Garrard 301 "gray", kosmetiskt mycket fint skick men har stått oanvänd sedan mitten av 70-talet [] Till den finns en Audio Technica AT 1005 II tonarm. Transcriptor Hydraulic Reference med Fluid tonarm i mycket fint skick. Sökes: Kom med förslag, just nu är det populärt med engelska förstärkare, riaa steg elle en dac med volymkontroll och analog ingång. Nås lättast på: adimirmuhic@hotmail.com
 9. Ett omaka par av tidiga modellen, Lund OA-25 eller McProud, där ena högtalaren är i ek och andra i jakaranda eller teak. Behöver nya elektrolyter i slutstegen, ena högtalaren brumar kraftigt. Pris: 7000 kronor.
 10. Vad är nu detta, Sondex S230 !? Åkte igår kväll iväg för att köpa ett Quad 303S slutsteg och kom hem med tre olika förstärkare Som vanligt ska tilläggas. Köpte Quad:en men oxå en Sansui AU-5900 och en förstärkare som jag aldrig hört talas om; Sondex S230. Jag har köpt flera stereoprylar av samma säljare under några år och vi delar någorlunda uppfattningen om vad välljud är så när han rekommenderade lilla, oansänliga förstärkaren från Sondex för en billig peng nappade jag på. Och har inte ångrat mig ett dugg. Det låter mycket bra. Mycket, mycket bra för 500 kronor som jag fick ge för den. Undrar om någon av hifi-rävarna har på forumet vet mer om den här förstärkaren!? Det står inte så mycket om den på nätet.
 11. Det vet jag inte, tyvärr. Under mina år som aktiv samlare har vi träffats många gånger alltid hemma hos honom. Köpte, sålde och bytte många apparater hos Åke. Här är en av hans annonser: http://www.blocket.se/vi/15677408.htm?ca=11_s
 12. Åke Nimrell i Åkersberga. Inte lika ordnat och kanske inte alltid i samma fian skick som Normanen. Men vill man se JBL Paragon och McIntosh stående i sällskap med Beveridge och Carlsson OA-6 typ I och en massa andra mkt fina apparater då är det Åke rätta mannen.
 13. Tack Mats! Nu har jag fått svar från två riktig tunga auktoriter angående E.A.R förstärkarna och har tappat lusten att skaffa yterliggare en renoveringsobjekt. Själv har jag oxå ett par förstäkare, några skivspelare och högtalare som väntar på bättre tider Så jag hoppar av budgivningen.
 14. Hittade en E.A.R 516 på Tradera och blev seriöst intresserad av att köpa den. Svårt att hitta info om modellen på nätet så jag undrar om det finns ngn här på forumet som känner till modellen. Steget kommer utan utgångsrör och har små skavanker här och där men...
 15. 4900 är billigt Jag har faktiskt haft tur på senare tid. Köpte ett par OA-2212 för 6000 kronor för ett par månader sedan. Ytterligare ett par, inte lika fina dock ändå, dök upp ett par veckor senare. Fick dem för bara 1500 kronor Det här med priser är svårt tycker jag. Ibland kan man se prylar säljas för bara en tredje del av priset dem kostade för bara några år sedan!?
 16. Själv hade jag ett par Technics SL 1000 MK II Pro. Häftig spelare. Favoriten är fortfarande Thorens TD-124, rem och drivhjul och 50 år på nacken men viril och energisk som få... Har även en Kenwood KD-550 med SME III tonarm som är en omtvistad tonarm. Bestickad med en Goldring 1022 lät inte alls dåligt. Däremot Dynavector 23R kunde inte komma till sin rätta med SME III. Har länge drömt om en Mickro Seiki DDX-1000 med MA-505 tonarmen. Mycket cool skivspelare.
 17. Jag fick mina med stativ gjorda i trä och betong. Kräver minst 40-50 cm från bakväggen, ganska stort avstånd mellan högtalarna och vinkling inåt. Sedan ska man sitta 2-3 meter bort från högtalarna. Och då låter det bra. Men det tar mycket plats för att vara en förhållandevis liten högtalare.
 18. För några månader sedan fick jag köpa ett par för 4900 kronor. Upptäckte snart att de var tämligen svåra att placera och bytte dem mot en skivspelare.
 19. Inte barnvänligt direkt. Halva butiken är det egentligen en videoaffäer med grov porr som specialité. För ett par år sedan skulle jag köpa en tandad rem till pitch justeringen för en Dual och barnen fick vänta i bilen.
 20. Kan nog stämma. Anledningen att jag har en E-203 är att jag fick för mig en gång i tiden att jag själv ska testa Accuphase E-203, Optonica SQ9100/SX91000 och en Hitachi (glömde beteckningen). Samtliga förstärkaren är med MosFet transistorer och är parallel testade av Hifi & Musik tidningen i början av 80-talet. Bästa recensionen fick Optonica trots sitt höga pris. Lyckades aldrig skaffa Hitachi stärkaren men jag ger inte upp i första taget.
 21. Jag har en Accuphase E-203 :cool: Men helt plötsligt blev sugen på att skaffa Quad 33/303. Undrar varför?
 22. Fisher X-100-A är en integrerad rörförstärkare som låter ljuvligt med lättdrivna högtalare. Även Dynaco MKIII med PAS3 för den som behöver mer kraft. Jag tycker även om Harman Kardon 930 och/eller 730 från 70-talet. Även Philips hade ett slutsteg som hette 22 AH 578 som var makalöst. Tunern ur samma serie sägs vara bra men jag hade bara för och slutsteget. Försteg var si så där, många touchknappar dock att leka med
 23. Urartade var fel ord. Ber om ursækt. Tråden handlade om olika saker, skivspelare tonarmar och lite annat. Jag var mest intresserad av att dela erfarenheter med andra Carlsson-fantaster om helrenoverade vs. delrenoverade høgtalare. CarlssonPlanet rekommenderar førstås hel renovering Och høgtalarna ær i mkt fint skick, jag ær hel nøjd. Tack Timbre!
 24. Nu är jag tillbaka från min resa till Göteborg. Och högtalarna, OA-2212 om ngn minns detta efter att tråden urartade, är uppkoplade och testade. Stora bjässar måste jag säga. De såg inte alls så stora när jag var på besök hos min nyvunne vän och provlyssnade hans exemplar. Men han bor inte i en 60-tals lägenhet häller Måste förstås renovera elementen först men redan nu kan jag säga att dessa kräver plats. Mycket plats, både fysiskt som högtalare men också ska det finns mycket utrymme för att ljudet ska kunna spridas. Och förstärkeri ska anpassas. Timbre har ett förslag om Quad 33/303 som sägs kunna driva dessa klenoder. Jag testade med lite olika prylar, på mkt låg nivån då kanterna är gamla och kan lätt spricka, och Audiolab 8000A lät faktiskt fint. Mest är jag dock förtjust, hittils ska tillägas, i ett par Dynaco MK III drivna med en Remus Minior. Återkommer med mere lyssnigsintryck efter renoveringen. Förstärkeritips uppskattas!
×
×
 • Create New...