Jamo

Medlem
 • Content Count

  34
 • Joined

 • Last visited

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Location
  Varberg

Recent Profile Visitors

3 085 profile views
 1. Jamo

  Min Canossavandring

  Jag välkomnar hyperrealismen. När man sitter hemma och lyssnar så saknar man ju synintrycket som man får vid en live-upplevelse, och hyperrealismen är ett utmärkt surrogat att bidra till känslan "att vara där" vid hemmalyssnandet. Det viktiga är att trovärdigheten bibehålls i återgivningen.
 2. Jamo

  Nattlyssning

  En åtgärd du kan testa är att placera högtalarna så att de kopplas akustiskt till rummet. bigblue tipsade om Master-set-metoden här på forumet för ett par år sedan. Metoden finns beskriven på ett flertal ställen på nätet, ex.vis http://docplayer.net/41469017-Master-set-speaker-positioning-master-set-overview.html eller http://db.audioasylum.com/cgi/m.mpl?forum=speakers&n=215930&highlight=Master+Set&r= Metoden är ganska tidsödande men lyckas du så blir du belönad. Vi har haft högtalarna placerade på det här sättet i ungefär ett och ett halvt år. En märkbar effekt av metoden är att vibrationer i golv och möbler som exciteras av basen nästan försvinner. Jag vågar gissa att även stomljud i hus kommer att minska med Master-set-metoden.
 3. Jamo

  Högtalarplacering

  Ytterligare ett par intressanta observationer gjorde vi vid Master Set-uppställningen: Tidigare exciterade basen golv och möbler, man kände tydligt hur "allting" vibrerade i takt med basen. Efter Master Set-uppställningen nära nog försvann dessa vibrationer. En annan detalj: Sweetspot har så gott som förlorat sin betydelse. Man kan röra sig ordentligt i sidled utan att ljudbilden "tippar över". Vid stora förflyttningar ändras ljudperspektivet, men det gör det nog i en konsertsal också.
 4. Jamo

  Högtalarplacering

  Min son och jag gjorde en Master Set-uppställning av juniors högtalare förra hösten, strax efter att vi läst om metoden i bigblues tråd. Första försöket misslyckades, andra försöket blev riktigt bra, och vi har inte ändrat på högtalaruppställningen sedan dess. Vi gjorde dock inga försök med högtalarlutning så det kanske kan finnas mer att hämta. Resultatet blev en behaglig och avslappad musikåtergivning, utan spår av lyssningströtthet trots lyssning på ofta ganska höga ljudnivåer. En intressant sak noterade vi: Förstareflexerna i golv och tak minskade med 6 dB relativt direktljudet, vilket medfört att vi inte längre använder några absorbenter/diffusorer för att "ta" dessa reflexer. Vidare känns det som att vi inte vrider upp volymkontrollen så högt för samma ljudnivå. Jag tolkar detta som att direktljudet ökat 6 dB genom den koppling som åstadkommits mellan rum och högtalare.
 5. Vi har hamnat lite vid sidan om huvudämnet, ursäkta octavia. Vi vill veta mer om Aavik.
 6. ASR Emitter är nog ett praktexempel på förstärkare som inte vinner på annan nätkabel än fabrikantens egen.
 7. Det är nog inget konstigt med att tweaks fungerar bra i en del system men har ringa effekt i andra. Jag ser namn som Gryphon och Aavik, förstärkare i den högre skolan. Jag skulle inte bli förvånad om de kostat på sig att eliminera "skräp" som kommer in via kablarna, kolla gärna. I de fall där Lessloss' teori är giltig, så har enstaka bra nätkabel ringa effekt om resten av nätkablarna i anläggningen fungerar som antenner för högfrekventa störningar in i anläggningen. Apex har ovan en bra lista på anledningar till olika resultat med nätkablar. Till den listan vill jag lägga vilken musik man lyssnar till. Min uppfattning är att det är lättare att höra skillnader på akustisk musik med rumsinformation, svårare på musik med hög volym men ringa dynamik. Vad kan man förvänta sig för effekter av nätkablar som "har effekt"? Svårt att beskriva utan att bli flummig, men man får en känsla av att anläggningen "andas lättare", större lugn, större renhet, djupare "svärta" i musikåtergivningen.
 8. Detta är inte reklam, bara ett försök att tillföra fler infallsvinklar på detta med nätkablar. Lessloss har på sin hemsida en mycket pedagogisk framställning av vad de anser vara nyttan med "sista metern". Läs och begrunda om det kan vara trovärdigt. I vår anläggning fungerar det. http://www.lessloss.com/dfpc-series-p-213.html
 9. Jamo

  Vad snurrar?

  Sådana här trådar är en gåva till mänskligheten, hoppas väldigt många av forumläsarna delger oss andra vad ni har för favoriter. Jag gick igenom skivhögen och kom fram till att alla de bästa skivorna (i min smak) faktiskt är live-inspelningar, vad det nu kan betyda. Så här ser min lista ut: Monty Alexander trio: Montreux Alexander Ray Brown trio: Live at the Loa Eva Cassidy: Live at Blues Alley Diana Krall: Live in Paris Arne Domnerus: Jazz at the Pawnshop
 10. Vad är egentligen sanning avseende musikåtergivning? Om man sitter bredvid en duktig pianist som spelar på en bra flygel så låter flygeln på ett visst sätt. Om man står tre meter bredvid samma flygel med samma pianist så låter flygeln på ett annat sätt. Sticker man in huvudet under locket så låter flygeln på ett tredje sätt. Går man sen ner och sätter sig på tionde bänk i salongen så låter flygeln på ett fjärde sätt. Egentligen är alla situationerna lika sanna, fast väldigt olika. Det är ungefär som att ta ett foto, är bilden sann? Egentligen nej, för att den visar bara ett visst avsnitt av en helhet och dessutom under en väldigt kort tidrymd, man kan ljuga som tusan med en kamera. En skivproducent väljer en inspelningstekniker som placerar mikrofonerna och gör en inspelning med sin kompetens och smak, sedan mixas inspelningen och slutligen mastras det hela, ofta av helt andra personer, utvalda av producenten. Vad är sant efter denna procedur? Personligen finner jag det normalt meningslöst att tala om sanning avseende musikåtergivning, undantag kan finnas. Däremot tycker jag man kan tala om trovärdighet i musikåtergivningen, får jag en känsla "att vara där" när inspelningen görs? Denna trovärdighet kan mycket väl vara behäftad med överdrifter, men om överrealismen trots allt fortfarande känns trovärdig för mej, så kan den faktiskt förhöja min musikupplevelse. Blir det för mycket av det goda så "tippar det hela över" och trovärdigheten förloras, och då blir det sämre än ingenting. Min uppfattning är att inspelningar normalt är överrealistiska, men det stör oss inte utan snarare förhöjer vår upplevelse.
 11. Jamo

  Analoga sanndrömmar

  Inte bara mobilmaster, även wifi-nät, trådlösa telefoner och andra högfrekvenstillämpningar hjälper till att skapa en akustisk dimma i våra apparater. Det är intressant och lärorikt att läsa Lessloss syn på detta, se http://www.lessloss.com/dfpc-series-p-213.html
 12. Instämmer helt, för mej innebär pinpoint/perspektiv en betydlig förhöjning av musikupplevelsen. Visserligen är det överrealistiskt jämfört med live-situationen, men jag anser att det är en god kompensation för uteblivna synintryck när man sitter hemma och lyssnar via en anläggning.
 13. Jamo

  Mästarmöte har en vinnare!

  VARNING!! Att blanda jordat och ojordat i ett och samma rum kan vara en dödsfälla! Om man behöver bryta upp en jordloop är det säkraste sättet att använda en isolationstransformator. Ofta är det apparaten med störst nättransformator (slutsteget) som alstrar cirkulerande strömmar, låt den vara jordad och mata mindre effektkrävande apparater (försteg, RIAA, DAC, CD-spelare) via isolationstransformatorn. Edit - Förtydligande: Varningen avser apparaternas skyddsjord. Användning av Entreq-grejor är helt harmlöst ur risksynpunkt.
 14. Jamo

  Dämpfötter och sån't

  Lite tankar och erfarenheter kring dämpfötter, jag kanske slår in öppna dörrar men tar risken. Elektronik verkar prestera bra i bra arbetsmiljö, vilket innebär ren ström och frihet från vibrationer. Golv är bra basabsorbenter om de inte ligger stumt mot betong eller liknande, alltså kan rörelser i golv skapas av bastonerna från högtalarna. Då gäller det att "frikoppla" elektroniken från golvet genom att placera den på något fjädrande så att systemet av apparat och fjäder får en resonansfrekvens under hörbara frekvensområdet. SD-fötter, Feet of Silence och liknande är utmärkt. Dock, om apparaten själv genererar vibrationer, t.ex. en CD-spelare, eller apparaten själv sätts i vibration av musiken, bör man pröva fötter som också absorberar energi. Troligen fungerar SD-fötter här också, men också BDR-koner, Vibrapods och liknande. En högtalare kan sättas i rörelse av egna baselementet, och då kommer mellanregister och diskant att moduleras av basen, givet att de är riktade åt samma håll. Jag har erfarenheten att JMlab Mezzo fungerar dåligt med SD-fötter men utmärkt med medföljande fötter. Fast koppling mot golvet är viktig för att denna högtalare ska prestera bra.
 15. Jamo

  KKH - Med akustik i världsklass

  Va??!! Jag trodde aldrig att en Steinway kunde komma in i Bösendorfers högborg.