Jump to content

Jamo

Medlem
 • Content Count

  47
 • Joined

 • Last visited

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Location
  Varberg

Recent Profile Visitors

3 334 profile views
 1. "Det ska inte smaka senap, den ska bara finnas där" sade vår matlagande bekant när hon lade en klick fransk senap i dressingen. Utan att veta så kan jag mycket väl tänka mej att en utökad bandbredd är en krydda som bidrar till en förhöjd musikupplevelse genom att släppa fram lite mer "sting" i transienterna och lite mer "skimmer" i de mera uthålliga tonerna, helt enkelt att anläggningen förstör mindre i musiken.
 2. När man är på Hörcentralen och kollar hörseln så får man lyssna på sinustoner, och då kommer man inte över 20 kHz, snarare tar det stopp vid betydligt lägre frekvens. Men musiken är inte sinustoner, musik är komplexa vågformer och transienter, och för att återge dessa korrekt behövs stor bandbredd. Det finns vågformer som teoretiskt kräver oändlig bandbredd för att återges korrekt. Således anser jag att man skall vara öppen för att det kan göra skillnad om en förstärkare eller pickup eller annat har en bandbredd långt över 20 kHz.
 3. Apropå illusioner, några av er har säkert redan sett den här artikeln, den har några år på nacken, men den har några trevliga infallsvinklar: http://www.nutshellhifi.com/library/illusion-engines.html
 4. Nu är det väl så att ordet illusion innebär att lura sinnena. För egen del vill jag söka illusionen för att förhöja min musikupplevelse med en extra dimension av närvarokänsla, "att vara där", att höra var artisterna står, att höra "hur rummet ser ut", att höra de subtila nyanserna från instrument och artist, "luftens daller", känslan att kunna gå fram och ta på instrumenten, allt detta trots att jag sitter hemma i källaren och lyssnar via ett par högtalare. Illusion innebär alltså inte nödvändigtvis sanningsnärmande, tvärtom kan över-realism hjälpa till att förstärka upplevelsen, givet att de
 5. På min alldeles egen personliga skala når illusionen nivån God när jag blir fuktig i ögonvrån av musikupplevelsen. När jag torkar tårar på halsen är illusionen Mycket God. Vid de sällsynta tillfällen när illusionen är så stark att det påverkar andningen får man nog anse att nu kan det nog inte bli bättre.
 6. Undrar just hur utbrett det är att ha den goda illusionen som mål för musikupplevelsen. Det är märkligt tyst på våra fora om den typen av spörsmål. Man kan tycka att bland de som lyssnar på akustiskt framförd musik borde finnas åtskilliga som strävar åt det hållet.
 7. Intressant ämne du tar upp. Min son och jag har, efter ett par imponerande demonstrationer, haft just förmedling av illusion som mål sedan tidigt 2000-tal. Under några lyckliga år 2006 - 2008 var vi faktiskt framme vid målet (fast det var lite svajigt). Sedan har resan varit kringelikrokig med arbete med ett akustiskt svårt rum och med apparater som vi hoppades kunna förmedla illusionen men som kanske inte riktigt förmår det. Att ha ett mål underlättar kolossalt. Att bara vara icke-tillfreds men inte ha någon tydlig riktning för att komma vidare är nog en frustrerande situation. Samtidigt
 8. En akustiker vi varit i kontakt med var av uppfattningen att sneda väggar löser inga problem, de bara flyttar problemen. Dessutom är det betydligt svårare att räkna på rum med sneda väggar än parallella, när man vill korrigera de problem som finns.
 9. Om mål: Det är nog svårt för de flesta att formulera ett specifikt mål för musiklyssningen. Samtidigt, om man har ett formulerat mål vart man vill komma så underlättar det kolossalt vid beslutsfattande och vid kontakt med handlare. Kanske våra handlare på forumet kan bidraga med typiska mål som kunder kan ha och som man kan identifiera sig med.
 10. Bra att veta, tack! Jag får hitta på något annat. För ett antal år sedan diskuterades ämnet på ett amerikanskt forum och då landade vi på "the emotional dimension of music reproduction", en lite tung definition av illusionen "att vara där".
 11. Med illusorisk musikåtergivning menar jag att jag utöver att höra själva musiken också upplever en närvarokänsla, att sitta bland musikanterna, känna var solisten står, att känna rummet som inspelningen sker i osv. För en del av oss (inte alla dessvärre) kan det innebära en stark emotionell upplevelse, en lyckokänsla så att tårarna rinner eller att man får gåshud eller rysningar längs ryggraden. Det här är säkert löjligt snack för en del (vilket jag respekterar), medan andra känner igen situationen väldigt väl.
 12. Hej Strmbrg, trevligt att du har upp detta ämne, det ska bli intressant att följa. Jag, och även min son, tillhör den lilla (?) skara som eftersträvar illusorisk musikåtergivning.
 13. Japp, en superklassisk rörprovare, AVO Mk 3.
 14. Jag välkomnar hyperrealismen. När man sitter hemma och lyssnar så saknar man ju synintrycket som man får vid en live-upplevelse, och hyperrealismen är ett utmärkt surrogat att bidra till känslan "att vara där" vid hemmalyssnandet. Det viktiga är att trovärdigheten bibehålls i återgivningen.
 15. En åtgärd du kan testa är att placera högtalarna så att de kopplas akustiskt till rummet. bigblue tipsade om Master-set-metoden här på forumet för ett par år sedan. Metoden finns beskriven på ett flertal ställen på nätet, ex.vis http://docplayer.net/41469017-Master-set-speaker-positioning-master-set-overview.html eller http://db.audioasylum.com/cgi/m.mpl?forum=speakers&n=215930&highlight=Master+Set&r= Metoden är ganska tidsödande men lyckas du så blir du belönad. Vi har haft högtalarna placerade på det här sättet i ungefär ett och ett halvt år. En märkbar effekt av metoden är att
×
×
 • Create New...