regamannen

Medlem
  • Content Count

    82
  • Joined

  • Last visited


Reputation Activity

  1. Like
    regamannen reacted to ulfsan in Vad lyssnar du på just nu?   
    Blev sugen på vinyl av någon anledning....
     

  2. Like
    regamannen reacted to byZan in Äpplet faller inte långt från päronträdet, eller?   
    Som en gammal vän av lyssnande på musik sedan lång tid tillbaka och tillika intresserad av vad som får mig att bli berörd av musik ljudmässigt (inte själva musiken avses här) har jag funderat på under alla år. Trodde nog som barn att bara det lät bra så var det bra men ju mer jag lärde mig att lyssna och jämföra ljudet via annan elektronik eller t o m live så förstod jag att ju mer jag vet desto mer förstod jag hur lite jag förstod. Det fanns en  utvecklingspotential i mig som jag tror är oändlig? Men att få ett ljudideal som passade mina öron och hjärta kom i tidig ålder och består om än att den delvis av naturliga orsaker har förändrats över tid. Jag kommer inte ihåg när jag blev så berörd av musik så tårarna rann ner för kinderna för första gången? Men jag var ensam för inte vågade jag visa att jag grät, pinsamt då, men idag näst intill befriande och för mig noterbart i både tal och skrift utan att ha en tanke på pinsamt eller så.
     
    4 söner som dagligen har växt upp med musik i hemmet, med olika genrer från olika källor, olika system vartefter de har bytts ut etc, men ingen av dem har egentligen hakat på farsans hobby mer än att de kommenterat vad de tyckt om de olika prylarna och musik genrer. Lite konstigt tycker jag, då jag själv som väldigt ung gillade när morfar spelade munspel, farsan som sjöng (om än falskt ibland) gamla folkvisor, Evert Taube m m och förmodligen redan då kände att musik berörde. Inget av detta märkte jag på grabbarna förrän den dag de förstod att jag blev så berörd av musik så tårarna t o m rann som den värsta vårfloden och att någon av dem sa ”- jag blir berörd när du blir berörd”. Numera blir de också berörda av musik även om jag inte sett några tårfyllda ögon live, men det är inte ett måste heller för att jag ska förstå att de blir berörda av musik.
     
    Nu har en av sönerna, han som fick mina B&W Signature Diamond för länge sedan frågat om jag kan hitta en billig förstärkare åt honom (den tidigare Thule har stått trasig i flera år) för han skulle vilja kunna spela lite musik från Spotify så hans barn får lyssna på lite musik.
    Spotify? Varför Spootify? Han tyckte att det räckte!
    Du måste ju ha en dac/streamer oxå? Jo men finns det inget allt-i-ett-maskin? Jo det gör det! Något billigt, vill inte lägga alltför mycket pengar på detta! Men du som alltid vill ha det bättre av det du nu ska ha, varför inte nu? Men ungarna är för små för att uppskatta det! Jaha, men jag började med denna hobby när jag var fyra år och uppskattade att det lät bättre än bra bara efter något år! Orkar inte diskutera detta med dig, kan du inte bara fråga runt bland dina polare om det finns något billigt som skulle kunna passa? Jo jag kan och ska göra det, för du litar mer på mina polare än mig verkar det som? Ha, du nöjer ju dig inte med något mediokert! Allt beror på vad man tolkar in som mediokert! Jo förvisso men fixar du då? Ja jag lägger ut en förfrågan på forumet så får du avgöra själv vad som blir bra för dina behov!
    Så nu ska hans högtalare matchas med en elektronik som kan orka driva dessa och som man kan spela Spotify på, förslag mottages för vidare distribution till en av mina söner där äpplet inte ens verkar ha ramlat ner än?!
     
    Till saken hör nog att hans snart fyraåriga son tydligen har sagt  -jag vill ha som farfar har, en padda där man kan välja musik och spela högre
     Äpplet faller kanske inte så långt från päronträdet ändå
     
    /byZan
  3. Like
    regamannen reacted to calle_jr in Har du hört detta?   
    Tack 
     
     
    Kolla denna dokumentär om Evelyn Glennie, som gör konserter worldwide trots att hon varit döv sedan hon var barn.
     

     
    Beethoven var döv under större delen av sin tid som kompositör. Från hans brev till nära vänner (översatt ty-->eng):
    "... It is curious that in conversation there are people who do not notice my condition at all; since I have generally been absent-minded, they account for it in that way. Often I can scarcely hear someone speaking softly, the tones yes, but not the words. However, as soon as anyone shouts it becomes intolerable..." "
    ... My hearing has grown steadily worse over the last three years, which was said to be caused by the condition of my belly..."
    "... For two years I have avoided almost all social gatherings because it is impossible for me to say to people "I am deaf". If I belonged to any other profession it would be easier, but in my profession it is a frightful state..."
     
    Man vet inte säkert vad som orsakade Beethovens gradvisa hörselnedsättning. Baserat på brev där han själv beskriver sina symptom och behandlingar av olika läkare så tyder det på otoskleros. Av någon anledning, möjligen ärftlig, förtjockas benet kring ovala fönstret och stigbygeln växer fast i detta. Stigbygeln kan därmed inte längre leda ljudet vidare från trumhinnan till hörselsnäckan. I vissa fall kan det botas med stapedektomi, dvs man byter ut stigbygeln mot en protes. Trots otaliga försök hade Beethoven såklart inte en chans till vettig behandling i början av 1800-talet.
     
    Det finns ofantligt många aspekter kring hur vi hör. Jag har bara skrivit om det som är mest basic.
    De flesta av våra sinnen är sammanflätade och påverkar varandra.
    För att bara ta ett par exempel kan musik ge oss gåshud (håren på armarna reser sig vilket är ganska sjukt), eller så får den oss att spy vilket väl är en extrem reaktion.
     
  4. Thanks
    regamannen got a reaction from calle_jr in Har du hört detta?   
    Mycket intressant och välskriven tråd - tack calle_jr för att du tar dig tid att dela med dig!
    Jag blir nyfiken på några detaljer. Dels hur vi uppfattar ljud med andra sensorer än våra öron. 
    Vi känner en bas i bröstkorgen! Jag hade en kompis som spelade säckpipa för döva barn och alla blev förvånade när de kunde dansa i takt. 
    Det beror förstås inte på att en säckpipa är speciellt högljudd (även om det stämmer) utan snarare på att barnen kunde uppfatta ljudet på andra sätt.
    Eller så är det mest en bra historia, vem vet :-)

    Det andra området är hur vi uppfattar riktningen på ljudet. Det är förstås en bra egenskap att snabbt kunna lokalisera ljud, en evolutionär utveckling under mycket lång tid. När vi sitter hemma och lyssnar blir det istället en rätt rörig ljudbild om vi inte har vettig akustik. Tyvärr är det få högtalare som adresserar problemet, tror jag?

    Alla dessa frågor och funderingar.
     
  5. Like
    regamannen reacted to ulfsan in Vad lyssnar du på just nu?   
    Brahms violinkonsert om 7 minuter....
     

  6. Like
    regamannen reacted to Apexorca in Vad lyssnar du på just nu?   
    Detta är 1981 inspelningen. Fantastisk pianomusik och en klassisk tolkning. Behöver väl ingen närmare presentation.
     
     
  7. Like
    regamannen reacted to Bebop in Vad lyssnar du på just nu?   
    I vår reser hon runt med Budapest Filharmoniker och dess dirigent Ivan Fischer med Sibelius violinkonsert. Vi har forummedlemmar som tar sig till Bryssel för att lyssna. Jag missar det pga semester tyvärr. Jag får trösta mig att jag sett henne livestream från Berliner Philharmonie.
  8. Like
    regamannen got a reaction from Bebop in Vad lyssnar du på just nu?   
    Efter tips från BeBop - Patricia Kopatchinskaja! 
    Fast en annan platta - Time & Eternity.
    Spännande tolkningar av blandning av klassiskt. Utmärkt platta!!
    BeBops tips, Death and the Maiden var nog bättre. Men Time & Eternity kanske mer.... inspirerande och mer omskakande. 
  9. Like
    regamannen reacted to Bebop in Ditt senaste skivinköp...., del 2.   
    2016 läste jag en artikel i Grammophone om en ny violinist som skakat om lite bland reaktionära företrädare för den klassiska musiken. Hon heter Patricia Kopatchinskaja med rötter i Moldavien.

     
    Hon är inte som alla de "andra" inom gemet. I huvudsak försöker både dirigenter och solister förverkliga kompositörernas intentioner. I många fall har det inneburit att modernare tolkningar idag inte låter som de gamla klassiska inspelningarna av den enkla anledningen att man vet mer idag om kompositörernas innersta tankar via forskning och nya källor som dykt upp. Sedan har vi de som tar musiken ett steg längre som lägger till egna tolkningar. Patricia tillhör denna kategori. Det stökar om lite i de "fina" salongerna.
     
    Grammophone skrev lyriskt om både henne och det då (2016) nysläppta albumet med Schuberts "DerTot und das Mädchen" som är ett av Schubert mest populära stycken skrivet för stråkkvartett 1824. Den hamnade på min inköpslista då men det är först nu jag köpt den (pcm 24/192). Här har Patricia Kopatchinskaja gjort ett eget arrangemang av de 4 satserna för stråkorkester och smugit in både äldre och nyare verk i småsatser mellan Schuberts, vilket ger en fantastisk stämning och helhet.
     
    Det här är bland de bästa klassiska albumen jag köpt på år och dag. Om ni är det minsta intresserad av klassisk musik är detta ett måste. Ljudet är fantastiskt. Det här är ett klipp från ett av favoritbolagen Alpha. Finns även på CD.
     

     
  10. Like
    regamannen reacted to Peo in Vägen från mätning av distorsion till musikalitet   
    Jag är ytterst tveksam till att man någonsin kommer hitta en korrelation mellan mätdata och lyssningsintryck. Den ena faktorn är (eller borde åtminstone vara) en exakt och hård parameter, medan den andra är en mjuk och baserad på personligt tyckande. 
     
    Det har passerat en hel bukett av "viktiga" parametrar under de år som jag har hållit på med hifi och det kommer säkert nya. Vilken/vilka det är som skapar dessa hajper är jag osäker på, men min misstanke ligger starkt åt marknadsföringshållet. 
    Under sent 70-tal var det mycket snack om DIM och så kom det ett gäng med Matti Otala i spetsen som drev frågan om TIM, men i dag ser man aldrig några värden på dessa parametrar i databladen.
    Varför?
    Har problemet upphört i moderna konstruktioner, eller har man tröttnat/gett upp och lagt fokus på något nytt "problembarn" istället?

    Ibland har jag varit övertygad om vissa parametrars viktighet, men med tiden har jag konstaterat att även prylar med relativt dåliga mätvärden faktiskt kan låta alldeles förträffligt.
    En förstärkare med en frekvensgång på DC-200kHz låter inte nödvändigtvis bättre än en med 30-16kHz och att 0,01% THD skulle låta sämre än 0,001% har jag heller inga belägg för längre.
    Någonstans går ju gränsen för när en parameter är hörbar och tillverkare/marknadsförare frotterar sig med siffror/värden på en nivå som kanske inte ens är relevant.
    Jag tror inte att någon hör ett svaj på 0,01% hos en skivspelare, men ändå används värden nere på 0,00001% som ett viktigt försäljningsargument till varför jag ska välja en viss produkt.
    När jag nu ändå är inne på siffror vill jag kommentera tillförlitligheten i tillverkarnas mätvärden.
    Ett mätvärde har ingen relevans om mätmetoden inte är definierad. Allt för ofta saknas nödvändig information om vilken mätmetod och vilka övriga förutsättningar som ligger till grund för de siffror som presenteras i hifi-prylarnas specifikationer. Denna brist gör att man inte kan väga flera apparaters mätvärde mot varandra.
    Hur har man gått tillväga när man kom fram till 0,00001% svaj hos skivspelaren ovan? 
    Är det en slumpmässigt vald skivspelare från produktionslinan eller är det ett specialtrimmat exemplar som användes? Det kan säkert göra stor skillnad.
    Spelade man en skiva under mätningen eller snurrade tallriken obelastad? Det kan säkert göra stor skillnad.
    Anslöts skivspelaren till ett "vanligt" vägguttag eller var det en perfekt matning utan frekvensavvikelser, med en überstabil spänning helt utan övertoner och transienter o.s.v.? Det kan säkert göra stor skillnad.
    Har testen gjorts i ett RFI-fritt mätlabb (en faradays bur) eller i en "vanlig" hemmiljö full av eterburna störningar?  Det kan säkert göra stor skillnad.
    Jag behöver nog inte fortsätta, ni förstår säkert vad jag menar och samma frågeställning gäller för alla apparater, inte minst förstärkare.
    Det finns tyvärr ingen standardmätmetod som alla måste följa, så de flesta mäter på sitt lilla vis och därför bör man inte dra alltför för stora växlar på tillverkarnas mätresultat.
    Jag tvivlar starkt på att det är enskild parameter som avgör om en produkt låter bra eller inte, det är nog snarare en kombination och troligtvis ingår även någon parameter som vi inte har lärt oss att mäta ännu.
    Även om vi är medvetna om parameterns existens är jag långt ifrån övertygad att vi mäter den på rätt sätt eller med tillräckligt hög precision.
     
  11. Like
    regamannen reacted to PKS in Det här med streaming....   
    Ja det är USB direkt från datorn. De flesta nyare DACar har detta alternativ, även i de lägre prisklasserna. Båda mina macar har också optisk ut via hörlursuttaget (som kan vara både digital och analog utgång) vilket jag har använt förut och det har också funkat bra. 
  12. Like
    regamannen reacted to PKS in Det här med streaming....   
    Jag kör direkt från min mac via USB till en DAC och tycker det funkar smidigt. Formatstödet blir på så vis inget problem och det är en för mig (eftersom jag hade en laptop liggandes) en väldigt billig och krångelfri lösning. 
     
    Jag tror att det är klokt att undvika airplay och bluetooth. Inte bara pga sämre ljudkvalitet, men även (min upplevelse) att det ofta tappar kontakten, inte kopplar upp som det ska osv. 
  13. Like
    regamannen reacted to Bebop in Det här med streaming....   
    Så kan det vara. Jag avsåg trådbunden mottagning/överföring direkt via ethernetkabel i ett nätverk till en streamer och sedan internt till en dac eller en extern sådan via spdif eller USB. Då håller man sig till samma standard. Vad Bluetooth och Airplay gör med infon vet jag inte. Den enda wifi jag använder är iPaden som jag använder som remote. För övrigt använder jag enbart ethernet, AES/EBU och USB. Bluetooth och Airplay är inget jag skulle blanda in i leken i "finanläggningen". 
     
    Edit:
    Hittade följande uttalande om Airplay. Jag kan inte kommentera eftersom jag aldrig använt det. Full länk
     
    What is the audio quality for this type of transmission?
    In contrast to Bluetooth connections, which sometimes lead to downsampling and loss of quality, AirPlay is transmitting “CD quality” audio (16bit / 44.1kHz). This can easily be verified with the Audio Midi Setup tool that is located in the Utilities folder in your app directory.

    For streaming content Apple is using the in-house Apple Lossless Audio Codec(ALAC). Here data density is permitted for up to 120 megabit per second. No matter what format the audio originally coded, your Mac or iOS gadget will turn it into a lossless audio stream. Only so-called “Hi-Res” Audio formats used by pros and audiophiles with higher resolution (e.g. 24 Bit / 192kHz) will be down-sampled to 16 Bit / 44.1kHz.
  14. Like
    regamannen got a reaction from AlfaGTV in Det här med streaming....   
    Tack för kloka svar!
    Det känns lite som om streaming är där PC-världen var på 90-talet. Det är inte helt enkelt att få bitarna att lira ihop. 
    Men det blir säkert bättre med tiden. Vi som konsumenter har förstås ett ansvar att ställa frågorna och kräva lösningar som funkar ihop. 

    Bebop - Inte helt säker på att jag håller med dig. Visst är signalen helt ok fram till hemmaroutern. Alla paket som skickas är ju kvalitetskontrollerade hela vägen. Men när de sen kommer till en iPhone/iPad och konverteras till Airplay eller Bluetooth så tror jag att det tappar innehåll. Men är inte helt säker på det?
    Men vad gäller hårdvarutillverkarna är vi helt överens, det är inte helt enkelt för dem att utveckla lösningar för alla olika tjänster. Det vore förmodligen bättre om det hade öppna APIer så att streamingtjänsterna kunde anpassa sig till hårdvaran. Ungefär som Apple och appar. 

    AlfaGTV - tack för tipsen! Jag får pallra mig iväg till Hifiklubben :-)
    Idagio är bra, en bra app, enkel att söka och hitta och mycket innehåll av allt möjligt. 
    På tal om Alfa Romeo - jag kommer ihåg en gammal Giulietta jag körde på 80-talet. Det var tider!!! 
     
     

     
  15. Like
    regamannen got a reaction from plind in Vad lyssnar du på just nu?   
    Daniel Norgren - en ny bekantskap som är riktigt spännande. 
    Svensk blues och lite country.
    Eftersom min förstärkare är på service, så lyssnar jag på Spotify, på iPhone. Det är sådär kul....
    Men jag gillar Daniel Norgren!
  16. Like
    regamannen got a reaction from calle_jr in Ditt senaste skivinköp...., del 2.   
    Ligger kanske lite efter, men Yo-Yo Man's inspelning av Bachs Cellosviter "Six Evolutions" var fantastiskt bra! 
    Gillar den skarpt!
    Dessutom min kära hustru börjat gilla Bach efter att ha lyssnat på den :-)
  17. Like
    regamannen got a reaction from calm in Gott nytt år.   
    God fortsättning på 2019!
    Jag var nere i Köpenhamn och Amsterdam i helgerna och såg till min glädje att det fortfarande finns massor av skivbutiker :-)
    Och bokhandlare, vilket också är trevligt!
  18. Like
    regamannen got a reaction from Apexorca in Jazz i Japan   
    Tänk att jazz var så stort i Japan? 
    Jag var där på semester och det spelades bra jazz mest överallt och det var många jazzklubbar. Jag blev lite förvånad. 
    Men passade förstås på att köpa några skivor, några japanska musiker och några japanpressningar av andra. 
    Fantastiskt bra kvalitet - både pressning och musiken :-) 

    Vi gick för övrigt förbi en liten skivaffär, Beat Records, i Sapporo men hade inte tid att gå in just då. Sen hade vi självklart svårt att hitta tillbaka, tills vi insåg att den låg precis runt hörnet från hotellet. 
    Och han hade massor av intressanta skivor :-)

    Så nu snurrar den gamla Regan så glatt!
  19. Like
    regamannen got a reaction from calm in Jazz i Japan   
    Tänk att jazz var så stort i Japan? 
    Jag var där på semester och det spelades bra jazz mest överallt och det var många jazzklubbar. Jag blev lite förvånad. 
    Men passade förstås på att köpa några skivor, några japanska musiker och några japanpressningar av andra. 
    Fantastiskt bra kvalitet - både pressning och musiken :-) 

    Vi gick för övrigt förbi en liten skivaffär, Beat Records, i Sapporo men hade inte tid att gå in just då. Sen hade vi självklart svårt att hitta tillbaka, tills vi insåg att den låg precis runt hörnet från hotellet. 
    Och han hade massor av intressanta skivor :-)

    Så nu snurrar den gamla Regan så glatt!
  20. Like
    regamannen got a reaction from AlfaGTV in Jazz i Japan   
    Tänk att jazz var så stort i Japan? 
    Jag var där på semester och det spelades bra jazz mest överallt och det var många jazzklubbar. Jag blev lite förvånad. 
    Men passade förstås på att köpa några skivor, några japanska musiker och några japanpressningar av andra. 
    Fantastiskt bra kvalitet - både pressning och musiken :-) 

    Vi gick för övrigt förbi en liten skivaffär, Beat Records, i Sapporo men hade inte tid att gå in just då. Sen hade vi självklart svårt att hitta tillbaka, tills vi insåg att den låg precis runt hörnet från hotellet. 
    Och han hade massor av intressanta skivor :-)

    Så nu snurrar den gamla Regan så glatt!