regamannen

Medlem
 • Content Count

  82
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by regamannen

 1. Det är en generell frågeställning som ör svår att ge några konkreta svar på. Men jag är nyfiken på era erfarenheter. Jag planerar att komplettera min förstärkare och står inför valet att antingen köpa extern strömförsörjning för att få mer effekt ur förstärkaren. Eller att komplettera med en effektförstärkare och då bi-ampa (blir det korrekt svenska??) högtalarna. Fördelen med extern strömförsörjning är förstås högre effekt och "renare ström" med en ny transformator. Det blir också en enklare anläggning, kanske med bättre timing än att bi-ampa?? Fördelen med dubbla effektförstärkare är att man får bättre kontroll över högtalarna? Men, jag är ny på det här området och jag skulle uppskatta era synpunkter och erfarenhet. En förstärkare med rejäl effekt eller dubbla och bi-ampa?? (Finns det ett svenskt uttryck för att "bi-ampa"??)
 2. Norma med Maria Callas. Inte helt säker på att det är en favorit, men jag får ge den lite mer tid :-)
 3. Mycket intressant och välskriven tråd - tack calle_jr för att du tar dig tid att dela med dig! Jag blir nyfiken på några detaljer. Dels hur vi uppfattar ljud med andra sensorer än våra öron. Vi känner en bas i bröstkorgen! Jag hade en kompis som spelade säckpipa för döva barn och alla blev förvånade när de kunde dansa i takt. Det beror förstås inte på att en säckpipa är speciellt högljudd (även om det stämmer) utan snarare på att barnen kunde uppfatta ljudet på andra sätt. Eller så är det mest en bra historia, vem vet :-) Det andra området är hur vi uppfattar riktningen på ljudet. Det är förstås en bra egenskap att snabbt kunna lokalisera ljud, en evolutionär utveckling under mycket lång tid. När vi sitter hemma och lyssnar blir det istället en rätt rörig ljudbild om vi inte har vettig akustik. Tyvärr är det få högtalare som adresserar problemet, tror jag? Alla dessa frågor och funderingar.
 4. Efter tips från BeBop - Patricia Kopatchinskaja! Fast en annan platta - Time & Eternity. Spännande tolkningar av blandning av klassiskt. Utmärkt platta!! BeBops tips, Death and the Maiden var nog bättre. Men Time & Eternity kanske mer.... inspirerande och mer omskakande.
 5. Nu kanske jag ställer du dum fråga. Men när du kör från din mac till en DAC via USB - är det en USB kabel in till DACen du menar? Låter som ett enkelt alternativ - och det enkla är ju oftast det bästa :-)
 6. Tack för kloka svar! Det känns lite som om streaming är där PC-världen var på 90-talet. Det är inte helt enkelt att få bitarna att lira ihop. Men det blir säkert bättre med tiden. Vi som konsumenter har förstås ett ansvar att ställa frågorna och kräva lösningar som funkar ihop. Bebop - Inte helt säker på att jag håller med dig. Visst är signalen helt ok fram till hemmaroutern. Alla paket som skickas är ju kvalitetskontrollerade hela vägen. Men när de sen kommer till en iPhone/iPad och konverteras till Airplay eller Bluetooth så tror jag att det tappar innehåll. Men är inte helt säker på det? Men vad gäller hårdvarutillverkarna är vi helt överens, det är inte helt enkelt för dem att utveckla lösningar för alla olika tjänster. Det vore förmodligen bättre om det hade öppna APIer så att streamingtjänsterna kunde anpassa sig till hårdvaran. Ungefär som Apple och appar. AlfaGTV - tack för tipsen! Jag får pallra mig iväg till Hifiklubben :-) Idagio är bra, en bra app, enkel att söka och hitta och mycket innehåll av allt möjligt. På tal om Alfa Romeo - jag kommer ihåg en gammal Giulietta jag körde på 80-talet. Det var tider!!!
 7. Nu är det dags att fixa en riktig streaming. Idag använder jag Spotify och Idagio som källor, De går via nätet till min iPhone, vidare till AppleTV och en OppoDAC till förstärkaren. Det är en rätt dålig lösning, av flera skäl, så den ska nu ersättas. Min ambition är att signalen ska gå direkt från streamingtjänsten / nätet till en streamer/DAC. Den kortaste och enklaste vägen. Men efter att ha kikat runt på alla streamers inser jag att det bara är Bluesound som fixar det. (Sonos och Burmester går bort av andra skäl) Så nu har jag några frågor till den samlade kunskapen. 1: Är det nån som har erfarenhet av Bluesound Node2? Några synpunkter? 2: Är det egentligen ett problem att låta signalen gå omvägen via en iPhone/iPad och sedan till streamern via Airplay eller Bluetooth? Den kortare signalvägen, från nätet direkt till en Streamer/DAC är kanske bättre i teorin, men spelar det nån roll i praktiken? Hoppas att det är tydligt beskrivet - jag ser fram emot era kloka svar :-) Som en avslutande kommentar tycker jag det är dåligt att tillverkarna av hårdvaran ska styra mitt val av streamingtjänst. Jag får välja vilken jag vill, så länge jag väljer Tidal eller Spotify... Förmodligen blir det en Bluesound apparat, bara för att de är mest öppna!
 8. Jag stötte på en rätt cool vinylspelare på webben, där skivtallriken vilar på en magnetisk motor. Dvs ingen fysisk kontakt med vare sig motor eller själva plinten. I teorin är det ju fantastiskt, en spelare helt fri från återkoppling och rumble. Men hur är det i verkligheten? Är det nån som har bättre koll, läst nåt eller till och med lyssnat? Med tanke på priset kan det vara ett fynd. Eller inte alls.....? https://maglevaudio.com/
 9. Daniel Norgren - en ny bekantskap som är riktigt spännande. Svensk blues och lite country. Eftersom min förstärkare är på service, så lyssnar jag på Spotify, på iPhone. Det är sådär kul.... Men jag gillar Daniel Norgren!
 10. Har ingen koll på Tidal. Jämfört med Spotify är det mycket bättre utbud och mycket enklare att hitta bra inspelningar. Fast bara för klassisk musik, så man får nog ha Idagio som ett komplement? Ibland vill man ju lyssna på annat också. Till exempel David Ritschard, charmig country från södra Stockholm.
 11. Riktigt bra streaming för klassisk musik. Hittade hit av en slump, vilket jag är glad för. En trevlig och intuitiv app med bra sökmöjligheter och bra presentation. Efter några dagars test är jag imponerad av bredden och djupet av innehållet, många bra inspelningar. Vad gäller ljudkvaliteten så är det "lossless audio" - min förstärkare hemma är på service, men det låter mycket bra i bilen och iPhone. En bra start. Premiumversionen kostar 13€/månad. Jag gillar den skarpt! www.idagio.com
 12. God fortsättning på 2019! Jag var nere i Köpenhamn och Amsterdam i helgerna och såg till min glädje att det fortfarande finns massor av skivbutiker :-) Och bokhandlare, vilket också är trevligt!
 13. Ligger kanske lite efter, men Yo-Yo Man's inspelning av Bachs Cellosviter "Six Evolutions" var fantastiskt bra! Gillar den skarpt! Dessutom min kära hustru börjat gilla Bach efter att ha lyssnat på den :-)
 14. Tänk att jazz var så stort i Japan? Jag var där på semester och det spelades bra jazz mest överallt och det var många jazzklubbar. Jag blev lite förvånad. Men passade förstås på att köpa några skivor, några japanska musiker och några japanpressningar av andra. Fantastiskt bra kvalitet - både pressning och musiken :-) Vi gick för övrigt förbi en liten skivaffär, Beat Records, i Sapporo men hade inte tid att gå in just då. Sen hade vi självklart svårt att hitta tillbaka, tills vi insåg att den låg precis runt hörnet från hotellet. Och han hade massor av intressanta skivor :-) Så nu snurrar den gamla Regan så glatt!
 15. Jag var inne och handlade julklappar på en av de mer "coola" butikerna här i Stockholm. Ni vet, bra läge, råa tegelväggar och coola kläder för ungdomar. Men döm om min förvåning när jag dessutom fick med mig en egen julklapp från butiken, Cody Simpson's platta Free. På vinyl!! Ett tydligt tecken i tiden - de delade bara ut vinylskivor. CD var tydligen inte tillräckligt coolt? Plattan var helt ok, lite tunn amerikansk pop. Läste dessutom att vinylförsäljning växer snabbar än streaming. Jag är nyfiken på vilka som köper vinyl nuförtiden? Och under tiden som jag funderar över det, så sätter jag nog på en platta. http://time.com/money/4056464/vinyl-record...aming-revenues/
 16. regamannen

  Jazz

  Nu är det Miles Davis - Sketches of Spain som snurrar. En fantastisk platta! Den ger verkligen musik åt Spanien, hett, intensivt och samtidigt lite lojt och långsamt.
 17. Nu har julmarknaden på Stortorget i Gamla Stan börjat och julstjärnan i den stora granen på Skeppsbron är tänd. Så nu är det dags för julmusik! Weeping Willows julskiva från förra året. Följd av Cantate Domino från 1976. Det får räcka för idag :-)
 18. Jag snubblade på här gamla tråden, från 2007, när jag googlade efter en Denon Skivspelare, DP-1300MKII. En klassiker som fortfarande säljs i Japan. Den är riktig cool! Men är det bra? Nån som har spelat på den eller hört den? Jag tror att det är en senare version av den spelare som Bebop länkade till i det första inlägget. Direktdrift eller remdrift? Hur ser trenden ut nu? För övrigt, det är kul med trendspaningar. Både som ett diskussionsunderlag nu men också om några år, när man sett hur det blev.
 19. Att ett litet projekt att köpa ny TV bänk kan bli så stort? Först är det två månaders leveranstid, vilket är helt galet!! Bänken är jättefin, precis som jag har tänkt mig. Nästan. Trots att det är just en TV bänk, byggd för att rymma alla olika apparater till TVn, så har de inte gjort något håll för sladdarna. Helt galet!! Dessutom måste jag förstås köpa en del nya sladdar, så att de räcker dit de ska. Ett litet projekt att byta TV bänk, som jag trodde skulle ta en halv dag, tar säkert en vecka istället. Phu.... Men till min stora glädje så låter det mycket trevligare när förstärkare och RIAA steg står i en riktig, rejäl Hifi-bänk istället för på en träbänk. Nu är det bara lite akustikfix kvar :-)
 20. Ett intressant ämne, bra fråga. Själv har jag flyttat runt i lossningsrummet, ett pågående projekt, och flyttade förstärkaren från en hyfsat stabil TV-bänk till en mer rejäl hifimöbel. Jag hade inte ens funderat på att det skulle påverka ljudet - men jag blev glatt överraskad över att det plötsligt lät "mycket bättre". Nu är inte jag tillräckligt vass för att kunna beskriva eller analysera på vilket sätt det lät "bättre". Men jag är nöjd ändå. Hade nån frågat mig innan jag flyttade förstärkaren om jag trodde att jag skulle höra nån skillnad så hade jag nog svarat nej. Att jag inte trodde att jag skulle höra nån skillnad på musiken. Den stora utmaningen är kanske inte att höra skillnader mellan olika förstärkare, utan snarare att förstå hur olika förstärkare spelar med olika högtalare i olika rum. Men det är kanske en annan diskussion.
 21. Die Kunst der Fuge - J.S Bach Spelad av Zhu Xiao-Mei - en intressant inspelning. Mycket liv och dynamik.
 22. Det blev ett lyft! Nu har jag flyttat runt högtalarna - tack för tipsen - och det blir ett rejält snäpp bättre än tidigare. Tyvärr är det 6 - 8 veckors leveranstid på en TV-bänk. Hur kan det ta så lång tid?? Sen blir det lite mer fixande för att få ordning på allt. Det är lite som att lägga pussel - en bit i taget.
 23. Grattis! Det är kul att byta lyssningsrum, som att börja om, på ett bra sätt.
 24. Ett uterum används ju bara några gånger på sommaren. Ett musikrum har man ju alltid glädje av!