Jump to content

regamannen

Medlem
 • Posts

  89
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

2 352 profile views
 1. Intressant artikel - väcker en del frågor, vilket alltid är bra. Nu är jag ute på hal is, men sätter det inte också fingret på hur viktigt det är med akustik? Kanske alla ekon som studsar runt ställer till mer problem än om det är en analog eller digital källa? Det fanns motsvarande teknikkrig i fotokretsar, men det har nog försvunnit. De flesta är överens om att det är olika tekniker med olika förutsättningar. Men till sist handlar det om bilden blir bra eller inte. Men det är olika vägar fram till en "bra bild" Där fanns det också en tidsdimension, med andra dimensioner. Med digital teknik får du resultatet i realtid och med film dröjer det ett par timmar, dagar eller veckor innan du ser resultatet. Ibland är det bra att vänta, man får ett annat perspektiv och ibland är det förstås toppen att ha resultatet direkt.
 2. För många, många år sedan var jag med lite i popsvängen och spelade in några plattor. Då hade flera studios enkla små högtalare för att också simulera hur det skulle låta i bilar och på andra ställen. Jag hoppas att de fortfarande jobbar på samma sätt, att kolla hur inspelningen låter i olika sammanhang.
 3. Vinylbutiken.se är ett bra val också. Eller tacet.de om du vill ha klassisk musik. /Thomas
 4. Kul tråd. Tack för att ni delar med er av era synpunkter, det är lärorikt. För egen del besökte jag huvudkontoret hos Linn i Glasgow för många år sedan. I deras reception fanns det förstås en av deras anläggningar och jag minns så väl att den spelade så avslappnat. Det var bara musik, helt utan ansträngning. Påminde om när man kör en stor bil med en rejäl motor, bekvämt och avslappnat även när man kör fort. Den känslan har jag svårt att få till hemma, tyvärr.
 5. Tack för smarta svar! Det stämmer, jag bytte router också. Från en gammal standard ComHem router till en ny med WiFi6. Jag är nöjd med en extra uppgradering :-) Det är en förbättring på Idagio streaming också, men inte lika tydligt som på Spotify.
 6. Vi bytte internetleverantör i fastigheten, vilket innebär att hastigheten ökade från 100 MB/s till nästan 600 MB/s. Det är förstås kul och bra på en massa sätt. En fördel är att Spotify låter mycket bättre, mer transparens och dynamik. Jag hade inte alls förväntat mig det och blev förvånad. Jag förstår inte riktigt varför det blir så heller? Är det nån som har liknande erfarenhet? Eller som förstår vad det beror på? Det skulle också kunna vara så att jag inbillar mig, men jag hade inte ens funderat på om det skulle bli bättre ljud. Å andra sidan är det ju en billig tweak :-)
 7. Vid första anblicken är det lite stökigt när man letar efter ett klassiskt verk och hittar 30-40 olika inspelningar. Av samma verk! Jag strömmar via Idagio, så det händer ofta. Först är det ju lite frustrerande, vilken inspelning ska jag välja??? Men det också en fantastisk möjlighet. Häromveckan ville jag lyssna på Mozarts 25:e symfoni och hittade 30 olika inspelningar. Och när jag började kika så hittade jag en del riktigt intressant. En tidig och charmig inspelning från 1920 där ljudkvaliteten också var från tiden. Och sedan inspelningar från -50 & -60talen, klassiska. 80-talet lite mer bombastiska inspelningar och sedan dagens. De jag lyssnade på skilde sig förstås i ljudkvalitet men framförallt i musikalitet. Inte så att några var bättre eller sämre, det är ju mest en fråga om tycke och smak. Det är samma sak med pianostycken av Bach där jag hittat tre favoriter. En inspelning från Tacet, som låter lite bättre, Igor Levits tolkningar som jag verkligen gillar och en inspelning med Vladimir Ashenknazy från 2005. Sedan finns ju förstås Glenn Gould. Men att kunna botanisera bland alla olika inspelningar, musiker och olika tolkningar är verkligen spännande.
 8. Det är en generell frågeställning som ör svår att ge några konkreta svar på. Men jag är nyfiken på era erfarenheter. Jag planerar att komplettera min förstärkare och står inför valet att antingen köpa extern strömförsörjning för att få mer effekt ur förstärkaren. Eller att komplettera med en effektförstärkare och då bi-ampa (blir det korrekt svenska??) högtalarna. Fördelen med extern strömförsörjning är förstås högre effekt och "renare ström" med en ny transformator. Det blir också en enklare anläggning, kanske med bättre timing än att bi-ampa?? Fördelen med dubbla effektförstärkare är att man får bättre kontroll över högtalarna? Men, jag är ny på det här området och jag skulle uppskatta era synpunkter och erfarenhet. En förstärkare med rejäl effekt eller dubbla och bi-ampa?? (Finns det ett svenskt uttryck för att "bi-ampa"??)
 9. Norma med Maria Callas. Inte helt säker på att det är en favorit, men jag får ge den lite mer tid :-)
 10. Mycket intressant och välskriven tråd - tack calle_jr för att du tar dig tid att dela med dig! Jag blir nyfiken på några detaljer. Dels hur vi uppfattar ljud med andra sensorer än våra öron. Vi känner en bas i bröstkorgen! Jag hade en kompis som spelade säckpipa för döva barn och alla blev förvånade när de kunde dansa i takt. Det beror förstås inte på att en säckpipa är speciellt högljudd (även om det stämmer) utan snarare på att barnen kunde uppfatta ljudet på andra sätt. Eller så är det mest en bra historia, vem vet :-) Det andra området är hur vi uppfattar riktningen på ljudet. Det är förstås en bra egenskap att snabbt kunna lokalisera ljud, en evolutionär utveckling under mycket lång tid. När vi sitter hemma och lyssnar blir det istället en rätt rörig ljudbild om vi inte har vettig akustik. Tyvärr är det få högtalare som adresserar problemet, tror jag? Alla dessa frågor och funderingar.
 11. Efter tips från BeBop - Patricia Kopatchinskaja! Fast en annan platta - Time & Eternity. Spännande tolkningar av blandning av klassiskt. Utmärkt platta!! BeBops tips, Death and the Maiden var nog bättre. Men Time & Eternity kanske mer.... inspirerande och mer omskakande.
 12. Nu kanske jag ställer du dum fråga. Men när du kör från din mac till en DAC via USB - är det en USB kabel in till DACen du menar? Låter som ett enkelt alternativ - och det enkla är ju oftast det bästa :-)
 13. Tack för kloka svar! Det känns lite som om streaming är där PC-världen var på 90-talet. Det är inte helt enkelt att få bitarna att lira ihop. Men det blir säkert bättre med tiden. Vi som konsumenter har förstås ett ansvar att ställa frågorna och kräva lösningar som funkar ihop. Bebop - Inte helt säker på att jag håller med dig. Visst är signalen helt ok fram till hemmaroutern. Alla paket som skickas är ju kvalitetskontrollerade hela vägen. Men när de sen kommer till en iPhone/iPad och konverteras till Airplay eller Bluetooth så tror jag att det tappar innehåll. Men är inte helt säker på det? Men vad gäller hårdvarutillverkarna är vi helt överens, det är inte helt enkelt för dem att utveckla lösningar för alla olika tjänster. Det vore förmodligen bättre om det hade öppna APIer så att streamingtjänsterna kunde anpassa sig till hårdvaran. Ungefär som Apple och appar. AlfaGTV - tack för tipsen! Jag får pallra mig iväg till Hifiklubben :-) Idagio är bra, en bra app, enkel att söka och hitta och mycket innehåll av allt möjligt. På tal om Alfa Romeo - jag kommer ihåg en gammal Giulietta jag körde på 80-talet. Det var tider!!!
 14. Nu är det dags att fixa en riktig streaming. Idag använder jag Spotify och Idagio som källor, De går via nätet till min iPhone, vidare till AppleTV och en OppoDAC till förstärkaren. Det är en rätt dålig lösning, av flera skäl, så den ska nu ersättas. Min ambition är att signalen ska gå direkt från streamingtjänsten / nätet till en streamer/DAC. Den kortaste och enklaste vägen. Men efter att ha kikat runt på alla streamers inser jag att det bara är Bluesound som fixar det. (Sonos och Burmester går bort av andra skäl) Så nu har jag några frågor till den samlade kunskapen. 1: Är det nån som har erfarenhet av Bluesound Node2? Några synpunkter? 2: Är det egentligen ett problem att låta signalen gå omvägen via en iPhone/iPad och sedan till streamern via Airplay eller Bluetooth? Den kortare signalvägen, från nätet direkt till en Streamer/DAC är kanske bättre i teorin, men spelar det nån roll i praktiken? Hoppas att det är tydligt beskrivet - jag ser fram emot era kloka svar :-) Som en avslutande kommentar tycker jag det är dåligt att tillverkarna av hårdvaran ska styra mitt val av streamingtjänst. Jag får välja vilken jag vill, så länge jag väljer Tidal eller Spotify... Förmodligen blir det en Bluesound apparat, bara för att de är mest öppna!
 15. Jag stötte på en rätt cool vinylspelare på webben, där skivtallriken vilar på en magnetisk motor. Dvs ingen fysisk kontakt med vare sig motor eller själva plinten. I teorin är det ju fantastiskt, en spelare helt fri från återkoppling och rumble. Men hur är det i verkligheten? Är det nån som har bättre koll, läst nåt eller till och med lyssnat? Med tanke på priset kan det vara ett fynd. Eller inte alls.....? https://maglevaudio.com/
×
×
 • Create New...