AlfaGTV

Medlem+
 • Content Count

  1 958
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  55

Everything posted by AlfaGTV

 1. AlfaGTV

  Vad lyssnar du på just nu?

  Jag bestämde mig för att prova Qobuz Sublime+, samma som Studio men ganska rejält rabatterade downloads. Qobuz tycker jag är engelsman och fick betala £290 vilket med PayPal blev 3.700:- (~300/månad) Det är ingen större skillnad mot vad Studio kostar (tror det var ca 280/månad) men rabatterna på HiRez gör att det oftast blir billigare än att handla lågupplöst/lossy, vilket jag iofs inte skulle göra... Har också fått hyfsat snabba svar från kundtjänsten där de sett till att bl.a. Dominique Fils-Aimé blev tillgängligt, vilket det inte var tidigare. Summan av kardemumman bidde att jag vågar köpa ett helår av en tjänst som officiellt inte är tillgänglig i Sverige. Provar just nu en offline-platta med jag väntar på mitt provinköp via deras Download Store! :)
 2. AlfaGTV

  Maria - ett RIAAsteg

  RIAA-steg, försteg och myrsteg, vad månde bliva? Snyggt som sjutton verkar det bli iaf!
 3. AlfaGTV

  Figges ljudlåda

  Tekniskt magasin? Du ÄR rätt gammal va?
 4. AlfaGTV

  Roon 1.7 ute nu.

  Det enda jag "oroar" mig för är att beroendet till bandbredd och anslutning blir mer och mer avgörande för prestandan för att lyssna på mina lokala filer. I övrigt tycker jag det känns som att de gjort en hel del grovjobb och vi kanske kan skörda frukterna av det framöver. Just nu upplever jag inte några stora skillnader i vare sig handhavande eller utseende. (Jo, det skulle vara det ganska påträngande feta typsnittet som introducerats i vissa menyer då...)
 5. AlfaGTV

  Mästarmöte har en vinnare!

  Inspirerad av pratet om II:an så blev det den som jämfördes först, och där måste jag säga att remastern låter fylligare och faktiskt renare, både Bonzo och Plant får ta mer plats, osjälviskt nog av Mr Page. Jag föredrar remastern framför min tidiga US press, för att vara tydlig! Jag fortsatte med "Houses of the Holy" på US press, en tidig utgåva även denna. Här är det mera hugget som stucket tycker jag, remastern upplevs som fetare men originalet är tajtare med mera smack och dynamik. Och här ligger bästa låten! No Quarter! Nyfikenheten ledde mig till III:an också, och där är mitt tidiga US ex ganska välspelat och knastrigt. Remastern låter bra tycker jag men kanske jag saknar lite av dynamiken på originalet. Alla remastrarna ÄR mera loud, förmodligen med mindre dynamik. Det är inte alltid negativt vill jag hävda, det kan göra gott också! Här har jag dock en kul referens; Classic Records utgåva från 2007. Här var det klart vid de första tonerna på Since I've Been Loving You att de andra inte står pall... Ett helt annat pris på denna 200gr utgåva är det också, för övrigt mastrad av en annan begåvad kille, Bernie Grundman (tror jag) Glad i hågen och ståpäls efter Since.. upptäckte jag att en annan rolig vinyl anlänt, från Litauen! Saknade Moving Pictures i min Rush-samling, och ville ha en US-press efter att upptäckt hur jäkla bra de kan låta. Köpt via discogs och några dagar senare efter uppackning konstaterar jag att den är finare än graderingen påstod och den visar sig vara mastrad av vår vän Bob Ludwig dessutom! Man blir så jäkla glad att höra Rush på dessa utgåvor, för jag har alltid upplevt dem som lite skrälliga och tunna, men det gäller inte de tre jag nu har på vettiga Mercury-pressar, varmt rekommenderade!
 6. AlfaGTV

  Mästarmöte har en vinnare!

  Jo, så är det, i många fall. Det som förvirrade mig var att han nästan alltid creddas som "Bob Ludwig" på omslagen, men signerar i dead wax med "RL". Oavsett, jag håller honom som en av de bästa masteringteknikerna sedan vinyl började användas som material i skivor! Det är få som kommer i närheten!
 7. AlfaGTV

  Mästarmöte har en vinnare!

  Tack till er båda för inspiration, jag plockade genast fram Houses of The Holy igår och njöt av 2014-remastern! (Originalet skall spelas idag!)
 8. AlfaGTV

  Roon 1.7 ute nu.

  Roon har tagit ett steg mot att avskaffa Lifetime licensieringsmodellen; https://roonlabs.com/pricing.html Genom att höja priset på Lifetime till $699! Har man tvekat tidigare, så är det nog läge att be om det gamla priset ganska snart, om man tänker sig köpa lifetime. Priset på årlig licens är oförändrat, $119.
 9. Ja, det finns mig veterligen ingen apparat som kan/bör göra båda sakerna samtidigt. Uppspelning görs väl i realtid, medan ripp sker i uppskattningsvis 10x - 20x hastigheten. Dessutom brukar slot-in CD-enheter låta rätt mycket när de rippar! Min Bluesound Vault kan inte spela CD, den kan bara rippa dem till disk (och givetvis spela dem sedan), Embla frågar om du vill rippa eller spela när man petar i en skiva.
 10. Ska bli intressant att följa dina manövrer framledes! Och vi kanske kan få lite input på om du upplever skillnader mellan de rippar som görs på Innuos och de de som gjorts annorstädes? Jag rippar lite CD igen för jag vill ha ett grundutbud på min ny-gamla Embla, och den gör det riktigt bra uppfattar jag det som.
 11. @Bebop förklarade skillnaderna i transportsättet mellan DoP och Native DSD i sin post #11 på ett vettigt sätt. Däremot är jag rätt säker på att MSB hanterar den digitala audioströmmen som PCM innan den kan omvandlas av deras R2R (Resistor To Resistor Ladder technology, inte Reel 2 Reel ) även om Jussi Laako (HQPlayer m.m.) hävdar att det går att få en R2R-DAC att omvandla en 1Bits signal utan att översätta den. Egentligen spelar det inte så stor roll, kanske att @calm gillar uppsampling eller filer av PCM-typen bättre än DSD, men det kan ju givetvis vara precis tvärtom.
 12. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Tyckte det var dags att presentera min lya, anläggning och en del musik som får min puls att öka! Min anläggning är långt ifrån klar men trots en del skavanker och brister njuter jag dagligen av musik i olika former. Jag och sambon har nyligen flyttat till en lägenhet i ett lugnt område där jag nu försöker ordna till ett musikrum. I det förra rummet så trivdes mina NS-1000M som fisken i vattnet och deras bästa sidor kom verkligen till sin rätt. Tyvärr fungerade de inge vidare alls i det nya rummet och efter ett tags funderande togs det ett beslut. Även om mina bilder inte alls är i samma klass som @Apexorca och flera andra mycket duktiga fotografer här på Euphonia så försöker jag. Vad vi ser här är resultatet av en dagstur till Fredrikstens Fästning i Halden, där Karl XII stupade den 30:e november för snart 300 år sedan! Av en mycket trevlig gutt köptes dessa rejäla pjäser. Vi kan kalla dem halvsyskon till @octavia rs, @Taxmannen och @byZan TAD-pjäser. Dessa är nämligen byggda kring ett ganska likt mellanregister och diskantelement av koncentrisk typ. Designade av fransmän, byggda av kineser och trimmade av engelsmän och delarna levererade av amerikaner. Kan det bli nåt? Jodå det kan bli riktigt bra, och de har definitivt fått uppehållstillstånd.
 13. AlfaGTV

  Hemma hos Octavia rs

  Troligen skulle jag få väldigt svårt att skilja två lika mastrar från de båda tjänsterna... Så för egen del handlar det mer om att "rösta med plånkan" på en tjänst som både betalar artisterna bättre och marknadsför lite intressantare musik. Men, tveklöst så låter en HiRez stream från Qobuz väldigt, väldigt bra! Det är knappt, men en lokal fil föredras, tydligare än skillnaden mellan Tidal/Qobuz.
 14. AlfaGTV

  Hemma hos Octavia rs

  Jag har gjort samma resa som du vet, och av nån mystisk anledning känns hela mitt Roon-system raskare när jag disablar Tidal. Det kanske upplevs på samma sätt om man gör motsvarande med Qobuz, jag vet inte. Men känslan av Roon 1.5 närmar sig igen.
 15. AlfaGTV

  Vad lyssnar du på just nu?

  Här är nåt lite eljest för er! En lite speciell cocktai av kraut, ambient, electronica, folk och gud vet vad? Men det var fängslande oavsett! '
 16. AlfaGTV

  Hemma hos Octavia rs

  EtherReGen?
 17. AlfaGTV

  Figges ljudlåda

  Du är väl i Björkarnas stad då? Men, vad gör du där? Konsert?
 18. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Min bulvan i Oslo har slutligen haft anledning att besöka oss här i Dalarna. Tredje gången gillt? För en spottstyver blev denna Embla Basic med Classic DAC min, då den inte fungerar helt, de digitala ingångarna på bakpanelen vill inte låsa på samplingsfrekvensen uppfattar jag det som. Men, som streamer, CD-spelare, rippare och filspelare fungerar den utmärkt. Även försteg om man bara kör digitalt. Hjälps inte, men dessa låter riktigt jäkla bra fortfarande, trots sin ålder, trots den obefintliga servicen på mjukvaran. Ja, jag har en iPad kvar som fortfarande kör Bladelius-appen med den äran!
 19. AlfaGTV

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Nu känns det som att jag hackar på dig, men det är inte min avsikt! De installationer som finns ute för Synology och QNAP är fullt Roon-supporterade, lika mycket som ROCK. Det är bara det att det inte är Roon själva som utvecklat dessa installationspaket, men å andra sidan är communityn den som översatt och utvecklat extensions etc. @A/Wing. det var som sjutton! Jag hade inte väntat mig det resultatet? Hur hade du Aries och Vega ihopkopplade? Och som förklaring till varför Aries G2 kostar runt 45Tkr om den "inte tillför något"; Dels har den en mera kompetent streaming funktion med större buffertar med spelning från minne och trådlös anslutningsmöjlighet, men den möjliggör också att skapa en lokal server med en tillkopplad/installerad hårddisk. Dvs, med en Aries behöver du inte en separat server som Roon eller Minim snurrande någon annanstans.
 20. AlfaGTV

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Inte riktigt va? NASen har ju en Celeron 3455 medan Nucelus har en i3... Väljer man en enklare propp kommer givetvis index och analys att ta rejält mycket längre tid, men när det väl är klart märker man ingen större skillnad. (Lade in ett rejält bibliotek på min gamla MacMini med Core 2 Duo och den jobbade riktigt hårt i flera dygn, men när det var klart funkade den utan lagg och med bra sökfart)
 21. AlfaGTV

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Njae, du tar i litet.. De är ändå en NUC7i3 som rekommenderas för normala bibliotek och ingen eller enklare DSP. https://kb.roonlabs.com/FAQ:_What_are_the_minimum_requirements%3F Ändå mindre, de rekommenderar i3 Ivy Bridge, alltså 3nnn propparna. Jag har själv kört Roon med 100.000 spår på en sån prolle som @J/Wing refererar till, och som sitter i @A/Wing. NAS. Det är inget som är speciellt trögt, så länge man lägger databasen på en SSD och den är inte nämnvärt långsammare än mina ROCK-alternativ. Jag kör själv Roon på min NAS i de allra flesta fall och det är 100% stabilt och mycket raskt. Min NAS köpte jag beggad för runt 3Tkr utan diskar men med 16Gb RAM och en i3 3220 processor. Efter strul med Seagate hårddiskar gick jag tillbaka till WD Red för runt två år sedan och har inte haft en anmärkning på dessa sedan dess. Ett halvår innan köpte jag en beggad i5 3470T propp för att den är strömsnålare och kraftigare. Det var ganska simpelt att byta den och maskinen har varit otroligt trygg och effektiv med denna. Kollar just nu och jag har inte pillat på/bootat om NAS’en på 97dgr 8h 33min... Säg mig den Windowsburk (eller Mac för den delen) som går i 100dagar utan att käfta om omstart eller annat underhåll.
 22. AlfaGTV

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Ska inte besudla @A/Wing. tråd mera men stötte på en bra funktion i LightningDS, som inte är helt uppenbar. När man spelat ett album via LightningDS så blir "nu spelas"-skärmen svart, och jag har vant mig vid att bara backa från den och välja ett annat album... Men, på skärmen finns en knapp, "Play now". Klickar du på den så slumpar LDS fram en spelkö med 999spår ur ditt bibliotek, som Roons Radio-funktion, fast begränsat till ditt bibliotek! Och, Bluesound må ha löst möjligheten att spela från USB-pinne, men den gillar inte alla filformat! (Typ exFAT)
 23. AlfaGTV

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  "Riktiga vänner kommer med vinylskivor..." Skämt åsido, självklart ska det vara enkelt att komma med en USB-sticka eller en hårddisk och det är sällan ett bekymmer i olika sammanhang. Jag vill inte baktala Auralic, jag äger ju själv flera av deras produkter, men asiatiska tillverkare har ibland en lite annan syn på vad en tillämpning förväntas göra och inte göra. Lightning DS har många fördelar men också baksidor. Nånstans finns det dock en anledning till att jag kör Roon 85% av tiden jag streamar via mina Aries-burkar. Jag kan bara ta Bluesound som exempel här, sticker jag i samma USB-diskar i min Vault/Soundbar så kommer musiken på dessa automatiskt att bli tillgängliga via deras app.... Men, inte blandas med mitt ordinarie bibliotek. Genomtänkt och väl fungerande.
 24. AlfaGTV

  Warszawa Audio Show 2019

  Klart coolt att de demar med en Embla som källa 10 år efter att den introducerats, det är fantastiskt inom streaming-branschen!