AlfaGTV

Medlem+
 • Content Count

  1 461
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  38

Everything posted by AlfaGTV

 1. För att åter, "flog a dead horse" som de säger... Känner någon till metoder för att identifiera vilken utgåva av en platta man besitter på disk? Jag har t.ex. Oasis - (Whats the story?) Morning Glory i två utgåvor på disk, en från egen CD av "äldre" snitt och en version från en vän som jag tror är "remastered" för den är jäkligt mycket högre i utnivå. Jag skulle vilja kunna identifiera den release som jag inte själv har i låda på vinden.. Nu är väl denna platta från -95 eller nåt när allt började gå allvarligt på tok med "loudness wars" men vilken av dessa är minst förstörd eg? Om jag analyserar dessa i JRiver så visar det sig att den som är mindre högljudd faktiskt har samma R128 DR-rating, 4.7. Däremot bedöms den en enhet högre på DR-skalan:
 2. AlfaGTV

  Kompression och Remasters

  Okej, då borde SPARS och SID vara sökbar också, i nån mån. Mitt förtroende för Discogs är dock begränsat, men å andra sidan har jag bara använt det för vinyl-registrering. Jag tycker kvaliteten på registreringar är ganska dålig och det är svårt att identifiera rätt utgåvor. Jo, jag vet att det är upp till mig och alla andra som utnyttjar det genom att bidra med kvalitativ data, men det är inte helt lätt heller...
 3. AlfaGTV

  Kompression och Remasters

  Absolut! Det är inte en välljudande inspelning alls! Men, jag kanske skall ta och spela in spåret från original-plattan, bara för att jämföra dynamiken!
 4. AlfaGTV

  Kompression och Remasters

  Ja, givet! Men, var hittar man sådant sedan tänker du? Discogs? Jag är väldigt dåligt bevandrad på discogs när det gäller digitala utgåvor, och hur de identifieras.
 5. AlfaGTV

  Musikhörna och experimentverkstad

  Vad jag menade var att ha tillgång till en ren PCM-fil i 24/192 eller 24/176.4 från samma master, som INTE genomgått MQA-ifiering. Det är den sorts referens jag syftade på. Jag förstår att det är samma material du lyssnat till i de tre fall du nämner. Och för all del, njut av det du upplever som bäst,det gör jag också!
 6. AlfaGTV

  Musikhörna och experimentverkstad

  En relevant fråga! Det knepiga med denna jämförelse blir ju att ha en opåverkad fil som referens och ingen av dessa möter ju det kravet? Låt mig påpeka att det här handlar inte alls om vad som låter subjektivt bäst i ditt system, inte heller huruvida MQA är djävulens påfund eller inte! För det första, jag misstänker att något går fel någonstans i din uppspelningskedja (såvida du inte helt enkelt skrivit galet?) för MQA filer packas mig veterligen alltid upp till sina multipler, dvs en 24/48 MQA packas upp till en 24 bitars (okej, mest luft, men iaf) fil med samplerate 96Khz som i en MQA-medveten DAC uppsamplas/filtreras till antingen 192Khz eller 384Khz. Hade du utgått ifrån en 24/44.1Khz MQA hade den packats upp till 88.2Khz och sedan evt. uppsamplats/filtrerats till 176.4Khz eller 352.8Khz... För det andra, i den 24/48 fil du spelar i alternativ 3 har ett reellt bitdjup på runt 16-17bitar och har uppsamplingsinformation och autentisering etc inkodat "under brusgolvet" i filen du spelar. Man kan kalla det för en andra sorteringens fil om du jämfört med en "ren" PCM med 24bitars bitdjup och 176.4Khz samplerate. Ett flertal "kloka" gubbar har redan påvisat att en ouppackad MQA-fil har en sämre kvalitet jämfört med en vanlig RedBook CD med tanke på brusnivå och krav på filtrering etc. Jo, den har en del utökad information också som kommer till användning när den packas upp på korrekt sätt, med licensieringsbehäftad hårdvara... Jag kan dock hålla med dig, en vettigt behandlad MQA fil upplevs ofta trevligare än en 16/44.1, men de är nästa alltid "louder" också. Jag föredrar dock tveklöst den "rena" FLAC-ström som Qobuz erbjuder, i upp till 24/192Khz! Om ni provar, ge Ben Webster - Soulville t.ex. en chans! Inte fel!
 7. AlfaGTV

  Det ständiga sökandet

  Om jag ändå spekulerade i en DAC skulle jag titta två gånger på Vega G2 då den har streaming-möjlighet med bl.a. stöd för Roon. Den är inte lika avancerad transport som Aries och erbjuder en begränsad flora av anslutningar, men i ett Roon-ekosystem tror jag det är det mesta man behöver i en enda låda. Om man gillar hur den låter dvs!
 8. Jag saknar förmågan att följa med i alla matematiskt beskrivna resonemang men kan inte undvika att imponeras av ambitionsnivån här! En eloge till @calle_jr i synnerhet och andra bidragsgivare i allmänhet! Och som ni vet, "även en blind höna..." så jag tackar för kunskapsspridningen!
 9. AlfaGTV

  Det ständiga sökandet

  Prislappen på dessa kan lätt få både ägare och plånka att svettas lätt! Lite oklart om du refererar till din DAC eller Mimer då du skriver "funderar på en ersättare" men om du söker en transport tycker jag Auralic Aries G1/G2 är vettiga produkter med mycket god ljudkvalitet. De har ju även en helt OK display som visar aktuell platta, vilket iaf jag gillar.
 10. AlfaGTV

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Jag kan hålla med om "enkelheten" i uppspelning av filer men skulle ju kunna nämna nåt om linjära nätdelar och nätverkssegmentering och sånt... Men nä, jag nöjer mig med att gratulera till en hög nöjdhetsgrad och önska mycket lyssningnöje! Och hoppas att jag får tillfälle att ta del av ditt ljudideal när det passar!
 11. AlfaGTV

  En ovanligt balanserad tråd - diskussion

  Nejdå! Det ÄR fritt att tycka på Euphonia, för alla!
 12. AlfaGTV

  Det ständiga sökandet

  Eftersom jag själv fick tillbaka mitt RIAA från ombyggnation är jag väl medveten de olika skiftningar dessa kan gå igenom! Mitt Tom Evans lät först riktigt bra, sedan dåligt, några timmar senare bedrövligt och nu efter runt 25 timmar framkallar det nöjda leenden från lyssnaren! Jag uppfattar att det fortfarande förändras men nu är det mera nyanser än dramatiska skillnader. Är du nöjd med Bladlus-spelaren? Jag har ju själv haft två Embla som jag varit både supernöjd med och även sjukt missnöjd avseende mjukvara och uppdateringar.
 13. AlfaGTV

  BoJo,s anläggning

  Snyggt o prydligt! Och jag tilltalas av enkelheten i systemet, även om det inte är enkelt alls eg. Jag antar att rummet/systemet mätts upp med REW eller dylikt, och sedan resultatet lästs in som Convolution-filter i Roons DSP?
 14. AlfaGTV

  Det ständiga sökandet

  Det ser ut som en Allnic produkt, men det kanske du redan nämnt? Ser nu att du hade ett Allnic 1200 nåt på önskelistan på förra sidan. Skall bli intressant att höra dina intryck!
 15. AlfaGTV

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Absolut ingen osämja för egen del, jag gillar att diskutera och är lite obstinat! Men jag hoppas att du ser att din input är uppskattad, sund och kanske en ögonöppnare!
 16. AlfaGTV

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Det tycker inte jag, Roon har aldrig hymlat med att det är betydligt mindre kostsamt att bygga sig en egen NUC/ROCK och tillhandahåller all upptänklig info om hur man gör och vad som krävs för att erhålla officiell support. Men de har vunnit en helt ny kundkrets på att erbjuda Nucleus, som konkurrerar med Aurender, Innuos, CAD och vad de kan heta. Dessutom innefattar detta en hel supportorganisation i from av retailers etc som tillhandahåller direkt support, som @octavia rs är inne på. Och min mamma skulle i princip kunna köpa denna, koppla in den och få funktion! Hon skulle däremot ha bekymmer med att köpa komponenterna som krävs för att bygga själv och än värre, pyssla med mjukvaran... Know-How kostar... Och som du säkert märkt, finns det sällan någon direkt koppling mellan pris och en produkts prestanda (eller andra egenskaper) inom det gebit som vi diskuterar här på Euphonia! Bara för att förtydliga, din input är dock mycket uppskattad, inte bara för din kunskap, utan även för att du har lite helikoptervy över vår lilla fiskdamm!
 17. AlfaGTV

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Njae, det är ju faktiskt en paketerad lösning, supporterad och väl fungerande för den som inte själv knåpar ihop en NUC med minne, disk o operativsystem. Dessutom fläktlös och snygg! (Roon licensen ingår inte) För dig, eller mig, @octavia rs, @Taxmannen med flera är det inte nåt konstigt med att bygga en egen ROCK-server, men alla har ju inte den know how eller support som krävs inom detta speciella område. Jag kan hålla med om att det är lite häftigt prissatt, men i förhållande till andra musikservrar på marknaden är det ju rena rean!
 18. AlfaGTV

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Najs! Och en Cera-nåt har den fått också, trots sina specialtassar! Var det bara knepig tajming här, eller får du inte fram skivomslagen med Roon?
 19. AlfaGTV

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Troligen inga bekymmer, jag har en Aries G1 och jag kan inte hävda att jag hör någon skillnad vid trådlös anslutning jmf med kabel. Däremot har jag aldrig testat med POE utrustning. Hur funkar det förresten? Lägger man strömmen på något av de outnyttjade paren? Tänk vilken noja för audiofiler Blanda ström o signal i samma kabel!
 20. AlfaGTV

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Trevligt! Kan du förklara de dubbla routrarna? Eller är de mesh-members?
 21. AlfaGTV

  Roon 1.6 ute nu. Stöd för Qobuz m.m.

  Lika oklart som en livstidsdom inom svenskt rättsväsende!