Jump to content

AlfaGTV

Medlem+
 • Posts

  3 571
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  91

AlfaGTV last won the day on June 26

AlfaGTV had the most liked content!

Recent Profile Visitors

7 020 profile views
 1. Aha, det var dit kosan styrde! Hoppas ni fick lyssna till annat än bara denna! @P-pan, är det en sandstensskiva under Bardo eller har du gjutit en egen i lättbetong/flytspackel? Snyggt är det iaf!
 2. Trevligt med riktiga skivbutiker! Jag tycker mig känna igen både @Bebop och @calle_jr själv här, men i något yngre upplagor?
 3. Vilken kväll? Men grattis till att du är uppe på hojjen igen!
 4. Ja, det här är ett "bekymmer" för den som även intresserar sig för de händelser som omger en inspelning och dess hantering. Här tyckte jag MQA faktiskt hade en poäng men det visar sig ju att man tar den "bästa utgåvan man har digitalt" vilket troligen betyder en söndermastrad/mixad version som kanske till och med är uppsamplad. Den kör man sedan genom MQA-fabriken för att tillföra ytterligare artefakter i form av höjt brusgolv, problematisk återgivning på icke-MQA DACar. Men oavsett, det finns ju fantastiska möjligheter att "försegla" digitala filer med kontrollsummor och certifikat från utgivare som faktiskt betyder något för lyssnaren. Och allt detta kan göras med öppna, verifierbara metoder och gränssnitt. Dessutom utan att låsa in sig i licensieringscirkusen och de kostnader dessa medför i samtliga led. Idag är det i praktiken omöjligt att verifiera både konsistensen och härkomst på ett digitalt album, oavsett om man fått det av grannen eller köpt det på HDTracks eller Qobuz...
 5. För egen del, som samlat på mig 2-kanals musikfiler sedan mitten på 90-talet så har det varit stabilt. Visst, jag började med MP3 för då kostade lagringsutrymmet ordentliga slantar. Det var liksom inte aktuellt att lagra alla sina CD på datorn 1996... Men från, säg millenieskiftet så har jag rippat CD-skivor för att kunna lagra dessa på telefoner och iPods. En lite skakig start gjorde att jag provade rippa komprimerat först, men jag lärde mig ganska snart att ha ett "arkiv" med okomprimerad musik, som inte "pillades" med. Detta har givetvis alltid haft backup, oftast på externa USB-diskar. Det här arkivet har växt, och faktiskt bulkkonverterats mellan olika okomprimerade format flera gånger. När jag t.ex. skaffade min första Embla runt 2012 så hade jag runt 1Tb med musikfiler. Emblan hade många goda egenskaper, men också många sämre, t.ex. dess kinkighet på valet av format. Där och då provade jag ALAC, AIFF, FLAC och WAV. Eftersom jag alltid haft mer än ett alternativ för uppspelning så har kompatibilitet och funktionalitet (i aspekten metadata, omslag etc) varit en käpphäst, faktiskt mer så än den absolut högsta ljudkvaliteten. Embla gillade t.ex. helt okomprimerad musik bäst, alltså WAV eller AIFF. Problemet var att den inte fattar metadata inbäddat i filerna, utan tolkar detta som musik... Jag hade givetvis omslag och metadata inbäddat i mina AIFF, eftersom jag då också spelade med iTunes och Apple Remote. Embla kräktes ur sig en kaskad av vitt brus vid varje låtskifte om det förekom metadata och ffa omslagsbilder i filen... Jag hade länge mitt bibliotek i WAV utan metadata på en extern 1Tb-disk som en kopia av AIFF-arkivet. Tiderna förändrades dock och Amarra möjliggjorde fjärrstyrning via Apple Remote men också möjlighet att spela FLAC. Det här gjorde att jag vid något tillfälle konverterade mitt bibliotek till FLAC istället, för det gillade Embla också, och jag kunde streama samma filer till alla aktuella uppspelare. Jag provade även okomprimerad FLAC vilket fungerade fint för mina dåvarande behov. Jag har slutligen landat i att "normalkomprimerad" FLAC är funktionellt för samtliga mina krav, och det fungerar med alla uppspelare. Vid tiden för detta skaffade jag någon av mina första NASar, och den (i aktuell skepnad) har sedan dess alltid hållit masterdatat för min musiksamling. Idag har jag två QNAP NAS'ar, den "stora" är min masterdatabas och den backupar regelbundet till den "lilla" som också funkar som UPnP-server. Den stora kör Roon Server samt Plex för filmdistribution. Så, idag laddar jag ned min filinköp på lämplig arbetsstation, kanske MacBook Pro eller iMac, kopierar dessa till "stora" QNAP'en. Sedan har jag script som klonar biblioteket till lilla QNAP'en, samt till min numera primära Roon Server samt eventuella andra servrar med lokal lagring. Men filer och rippar hamnar alltid i masterdatabasen först!
 6. Gör du det här manuellt, eller har du någon backup-rutin som distribuerar filera automatiskt?
 7. John Abercrombie möjligen? Det känns som en ECM-representerad artist iaf! Edit: Äh, jag inser att denne inte uppfyller villkoren i ledtrådarna, att va vid liv t.ex. Lessen John, R.I.P!
 8. Den här är ju imponerande, eller humoristiskt, eller bara uppseendeväckande! Jag har aldrig hört Stabi XL men skulle gärna lyssna till den! Jag är nog mera inne på en Stabi M till eget lyssningsrum dock?! Den här typan av förstasidor beskriver ju ändå att vinyl lever, i högsta grad, och att intresset för även den här typen av spelare (prisklass ~ nybil) frodas!
 9. Jag har en tidigare version, den trekantiga. Jag gillar den, kommer fram emellanåt. Den ruskar ju om upphängningen lite grann också! Även denna fuktas ibland med lite diamond cleaner. Däremot gör det mig rätt irriterad att det hävdas handla om ultraljudsrengöring? Det är ju för sjutton en piezoelektrisk vibrationasalstrare som knappast vibrerar med fler cykler än 500Hz...
 10. Min högst personliga åsikt är att det är rent dravel. Men andra tycker annorlunda. Min personliga favvo är den vanliga enkla ortofon-borsten, ett par försiktiga drag i "skivans rotationsriktning" tar hand om merparten. Jag fuktar den ibland med lite nålrengöring Eller skaffa en fläcksuddare, sänk diamanten på denna två tre ggr - klart!
 11. Ahumm! Acoustic Signature? TA-500 isf tror jag. Det var ett snabbt hopp? Men en sak blir jag "sne" på, det är montage med skruvarna underifrån! 😳 Det måste varit en engelsman som kommit på det!
 12. Då förstår jag bättre varför du ser så pass höga temperaturer i skärmdumpen. Har du bildat dig nån uppfattning om varför det kan vara fördelaktigt att "trycka gasen i botten" med Euphony? Jag menar, Roon använder ju 1 Core enbart +1 för varje ljudzon vid uppspelning. Att undvika speed stepping kan jag förstå, men när jag tittar på min egen i7 8700 när den kör Roon så fiser den varmluft bara... Belastningen är så låg att jag inte ens med uppsampling till DSD256 kan få den att steppa upp till maxfart.
×
×
 • Create New...