AlfaGTV

Medlem+
 • Content Count

  1 510
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  42

AlfaGTV last won the day on May 10

AlfaGTV had the most liked content!

Recent Profile Visitors

4 141 profile views
 1. AlfaGTV

  På jakt efter ny digitalkälla

  Ett annat märke som gör bra streamers, eller kanske snarare DAC'ar med streamingmöjlighet är ju Simaudio Moon. Tror @Perfect sense har en mycket trevlig Moon 380DSD med Mind2-modul som gör den streamingkapabel. Jag bedömer ljudkvaliteten utifrån den DAC som sitter i min egen Moon 430HAD som förvisso saknar streamingmöjlighet, men låter otroligt bra, utan egenheter. @byZan lösning i stugan tyckte även jag både verkade stabil, flexibel och mycket välljudande. Även den Lumin U1 Mini jag hade hemmavid häromveckan tyckte jag lät kanon, och var stabil och lätthanterlig.
 2. AlfaGTV

  Mästarmöte har en vinnare!

  Tack för svar Apex, tror mig fått ett grepp om vad man kan förvänta sig, olika bandare emellan!
 3. AlfaGTV

  Mästarmöte har en vinnare!

  Det här ska bli riktigt roligt att följa! Ruggigt imponerande maskiner som säkerligen kan prestera ett snäpp till med kalibrering och komponentval! Hur stor skillnad är det mellan bandare? Är det som att jämföra skivspelarverk? Eller pickuper?
 4. AlfaGTV

  Hårddisk att koppla till streamern.

  Nej, det har jag inte, min USB jordkabel jordar av USB strömmatningens minuspol, inte skyddsjorden. Jag vågar inte helt enkelt! (Min jordkabel har en tendens att "släcka" enheter om man ansluter den mellan Entreq-boxen och ett USB3.0 uttag! Inga problem på USB2.0 uttag dock!) Men jag provar gärna, jag kör ju med stjärnjordade chassin numera via jordskruven på min Nordost QB-8, jag kan gott prova med en USB kontakt också, med bara höljet då.
 5. AlfaGTV

  Hårddisk att koppla till streamern.

  Javisst! Och någon påverkan har säkerligen även denna. Men å andra sidan vet jag inte om det spelar så stor roll om det är USB eller en intern disk som tuggar i sig 5V. Svaret på den här frågan vill jag hävda är besvarad med ett Ja! Jag tog helt enkelt den lille ROCK-burken med sin switchade nätdel, bar ner den i källaren och anslöt den till samma switch som min ordinarie NAS/Roon Core är ansluten till. Jag har nu lyssnat, fram och tillbaka, och nu kan jag inte höra någon skillnad på de båda Core. (När den var ansluten uppe i lyssningsrummet hade den även en sBooster BOTW Eco 15V linjär nätdel) De befinner sig nu på bortre sidan av en trådlös länk som består av en Linksys AP-300 accesspunkt, en väldigt enkel TPlink 8-portars switch och simpel Cat 5E UTP patchkablage. Vill man ta med sig någon form av tips av detta, prova gärna med någon form av galvanisk avskiljning av din Roon Core från uppspelningsnätet, må det vara en fiberlänk, wlan eller någon liknande utrustning. Om det inte är möjligt, prova jorda av din Core med en Entreq eller likvärdigt. För mig hade det mycket tydligt påverkan!
 6. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Mina digitala äventyr fortsätter! I en tråd angående hårddiskar och bandbredd för streamers beskrev jag mina upplevda skillnader vid olika typer av lagringsmetoder och platser. Kontentan av dessa tester var att jag föredrar ljudet av Roon Core på QNAP NAS, galvaniskt avskiljd från uppspelningshårdvaran, oavsett typ av lagringsmedia. Jag är nyfiken på orsaken, men har en teori om att det handlar om störningar, i jordplanet eller på signalledare eller var det nu må vara. På den Intel NUC8i3 som agerat Roon ROCK på mitt kablade nätverk kunde jag nämligen komma mycket närmare NAS'ens upplevda prestanda genom att ansluta en Entreq Minimus till en av dess outnyttjade USB-portar? En liknande effekt som jag beskrivit att jag fick i förra lägenheten, där NAS'en var ansluten via kabel. På streamer-sidan har jag återupplivat en gammal kompis, nämligen min första "streamer" som jag tyckte kunde konkurrera med och även förbättra en bra CD-spelare! Det är alltså en gammal MacMini från 2010, med en Intel Core2 Duo-processor. Denna har streamat musik från NAS med hjälp av Amarra och iTunes med den äran för ett antal år sedan. Den har sedan kunnat utvecklas med mina streamingbehov och kört även JRiver Media Center, Audirvana, Tidal, Spotify och givetvis Roon Bridge. Nu ville jag prova en sak, nämligen att streama "native DSD" till min Moon 430HAD. För att detta skall fungera behövs Windows och en ASIO-drivrutin. Så, efter lite trassel lyckades jag installera Windows 7 32Bit på en liten partition på den inbyggda SSD-disken. Till detta kom Roon Bridge och Moons ASIO-drivrutiner. Och faktum är att det här låter trivsamt, jag slipper den overhead som DoP (DSD over PCM) ger, och detta höjer också bitrate för DSD-filer till DSD256, medan PCM kvarstår vid 32Bit/384Khz. Jag åstadkommer denna upplösning genom att uppsampla i Roon Core med den inbyggda DSP-funktionaliteten och det går utmärkt med de Cores jag nyttjar, processing speed hamnar strax under 3.0x. Jag upplever ett lite fylligare ljud, med en mjukare återgivning av de övre registren, utan att det blir för "smooth" och tappar rumslighet och konturer. Har lyssnat mycket med mina olika lurar på detta och giller det jag hör, tillsammans med denna DAC. (Baserad på ESS Sabre chip)
 7. AlfaGTV

  Hårddisk att koppla till streamern.

  Då har alla filer landat på ROCK med 4Tb SSD och servern har slitit med ljudanalys. Lite oklart varför då samtliga filer analyserats tidigare, men det har förmodligen med journalförda filsystem att göra, efter kopiering får de nya id'n som inte känns igen av Roon. Jag gjorde ett val, inte alla filer lades på intern disk utan ca 30K filer lämnades på NAS, det är de som jag lyssnar minst till och kan avvara i någon mån. Den lilla Roon ROCK-burken är därmed "självförsörjd" på det huvudsakliga mediat, mina egna filer. För att inte brodera ut det hela allt för mycket, angående ljudupplevelsen så kan jag inte höra någon förbättring. Jag föredrar både när ROCK hämtar filerna från NAS eller när själva NASen agerar Roon Core. Beror detta på att min NAS befinner sig "bakom" en trådlös brygga, med galvanisk avskiljning? Vet inte, men jag fick en kraftig och tydlig förbättring av ljudet genom att ansluta min Entreq Minimus till ett obrukat USButtag på Roon ROCK som genast närmade sig alternativet med Roon Core på NASen… Jag vill poängtera att det jag diskuterar och resonerar kring här, inte har någonting med USB Audio att göra. Det här är ren och skär(?) filhantering. USB Audio må ha sina för- och nackdelar men det är först när transporten/ljudbryggan får en paketbaserad dataström som omvandlas till en jitterkänslig ljudström nackdelarna kommer in, och kan ha en rimlig chans att påverkar det ljudliga resultatet. Och den änden har inte påverkats i den här utvärderingen, utan det har varit Auralic Aries G1 som tagit emot data via RAAT-protokollet (TCP/IP) över WLAN och sedan omvandlat detta till USB Audio för överföring till Nagra HD DAC.
 8. AlfaGTV

  Hårddisk att koppla till streamern.

  Du menar filöverföringshastighet till/från en vanlig snurrdisk? Som du säger, det är absolut inget problem. Redan en gammal USB 1.0 klarar de krav som "alla" ljudformat ställer. Ett par kommentarer ang listan med bandbredd, där anges bandbreddskraven i kbps, kilobits per sekund. Alltså, måttet jämförbart med vad din internetleverantör utlovar, eller ditt nätverk för den delen. Resonemanget nedan ang filstorlekar använder begreppet Byte, alltså "ordlängden" för att använda gammal IT-svenska. Det går vanligen ca 10 bitar per Byte beroende på hur man betraktar det. Och där FLAC-anges som format avses en normalkomprimerad FLAC, vilket brukar hamna på runt 60% av det ursprungliga PCM-datat. Konstaterade att det gick riktigt fort att klona 4Tb musikfiler till den nya SSD-disken i ROCK, klart redan tidigt i morse så baserat på min förra post så handlar det om under 12timmar. Bryter man ned det så betyder det i runda slängar runt 80MByte/sek. (Eller 800 000 kbps om man tittar på bandbredden)
 9. AlfaGTV

  På jakt efter ny digitalkälla

  Om ripparna saknar log-filer med CRC-data som validerats online, är det ju svårt att säga nåt om kvaliteten. De KAN vara perfekta, men det kan vara skräp också, men då är det oftast lätt att höra.
 10. AlfaGTV

  Hårddisk att koppla till streamern.

  En liten rapport så här i periodvilan (ej hockeyrelaterat)! Jag har fått min 4TB SSD Samsung 860 QVO och den har nu monterats in i min NUC8i3. Musiksynkning till den nya SSD-disken pågår! Innan dess har jag försökt skaffa mig en uppfattning om hur jag upplever eventuella skillnader mellan musik som lagrats på den interna disken, via extern USB-disk eller hämtas från nätverket. (Från min NAS, som förutom att vara Roon och Minim UPnP server också tillhandahåller utdelade mappar med media) Och mina öron har faktiskt förvånat mina förväntningar, om än eventuella skillnader är små. Jag trodde jag skulle föredra intern lagring, oavsett spinndisk eller SSD men i mina öron låter ROCK bäst när den hämtar filerna från ett share på NASen. Med lokalt lagrade filer tyckte jag mig inte höra någon skillnad mellan intern hybriddisk (SSD+spinn) eller om filerna låg på en extern USB med en vanlig snurredisk på 4Tb. Så, tillsvidare hittar jag mest välljud från ROCK när den hämtar sina mediafiler från ett nätverksshare, och spelar dem över samma nätverk till en Bridge/endpoint. Jag kan se en koppling med att jag ofta föredrar Auralic Aries och dess egna Lightning DS-mjukvara före Roon ljudmässigt, Aries har inte heller några lokala filer utan de kommer från NASens Minim server... Knepigt det hära, jag har inga skäl att framhålla till varför det kan vara så här. Några teorier? och, givetvis återkommer jag med en rapport om hur intern SSD upplevs i Roon ROCK.
 11. AlfaGTV

  På jakt efter ny digitalkälla

  Jag håller helt med dig Marcus, men vill ändå framhålla att streaming inte enbart handlar om tjänster beroende av eller på Internet. För mig handlar det till 85% om nätverksöverförda filer av egen härkomst. CD noggrant överförda till filer och lagrade på mitt eget nätverk, som spelas upp med en precision och närvaro som få CD-transporter klarar. Jo, vissa fixar det och även med någon fördel visavi filerna! Min egen AR CD-3 MkII är en sådan transport och troligen även C.E.C. Valmöjligheterna är vidsträckta och man bör alltid prova så man känner vad som ”passar behovet”!
 12. AlfaGTV

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Inte att förglömma Sirius G2, upsampler för ännu mer separation mellan funktionerna. Jag är nyfiken på om någon lyssnade till Auralic i München, och om man upplevde att Sirius/Leo tillförde något till en ren Vega G2-lösning? (Jo, jag förstår att det är vanskligt att avgöra i en mäss-situation)
 13. AlfaGTV

  Figges ljudlåda

  Den har idag DietPi vilket tillåter PCM192 och DSD64 tillsammans med Roon. Har också kört samma grunka med Ropieee, Volumio och PiCorePlayer där den ena har en bättre egenskap än den andra eller vice versa. Sammantaget har jag toppenförtroende för DietPi och den kan spela det biblioteket innehåller utan nedsampling, vilket ger fullgott resultat i mina öron.
 14. AlfaGTV

  Figges ljudlåda

  Vad Figge fått på plats är helt enkelt en likadan Roon-server som den @byZan har ute i sin stuga, en ROCK byggd på en NUC7i3 (120Gb m.2 SSD minne och 8Gb RAM, plats för en intern disk). Inkopplingen var i detta fall ytterst enkel, @figge har sin inkommande anslutning på andra sidan väggen från anläggningen sett. (Lätt att dra kabel, men WLAN funkar fint också) Musiken ligger f.n. på en extern 4Tb WD 2.5" disk och efter inkoppling och uppstart dök genast Roon upp i paddan. En kabel drogs ut till den lille tingesten i rislådan (Hittar inget bra chassi till denna, tips?) som är en Raspberry Pi 2B med en Sabre ESS9038Q2M. Den här lilla DACen låter som jag tidigare nämnt, pinsamt bra i förhållande till riktigt kostsamma alternativ. Har beställt en till Figge som är på väg från Kina då jag inte vill vara utan denna! Behöver leta rätt på ett lämpligt chassi dock så man inte råkar kortsluta något när sladdarna tar med sig den lilla apparaten på "upptäcktsfärd", därav rislådan! Och jo, för att hjälpa Figge med rippning och komplettering av musikbiblioteket har jag "byggt" en rippnings-PC baserad på Vortexbox 2.5 (ny release i mars!) som rippar CD'n automatiskt, lägger till taggar och ordnar en begriplig struktur. När CD'n är klar spottas den ut och Figge får byta ut den mot nästa. Hela processen tar ca 7-8minuter per CD och kommer väl fortgå ett tag! Apparaten är en slim desktop kontors-pc utan vare sig tangentbord, mus eller skärm, mycket diskret. Hela gränssnittet är tillgängligt via en websida på hans lokala nätverk, och om man önskar är den både en musikserver och spelare också. Filerna är också tillgängliga via nätverket och flyttas enkelt över till Roon vartefter de är färdiga. Lägg märke till hur enkelt detta framhålls! Jag låter som en bilförsäljare...