AlfaGTV

Medlem+
 • Content Count

  2 278
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  65

AlfaGTV last won the day on March 26

AlfaGTV had the most liked content!

Recent Profile Visitors

5 048 profile views
 1. AlfaGTV

  Hjälp att åtgärda distortion

  Det låter som ett problem i skivspelare/puppa. Var i Sverige befinner sig skivspelaren? Du kanske har någon vinylguru i närheten som kan göra en utryckning? Står spelaren i absolut våg? Har du möjlighet att skriva ut kan du hämta en mall för din tonarm/spelare på t.ex. vinylengine.com och kontrollera horisontell spårvinkel. Den är nog den och Azimuth som är mest troliga när det gäller distorsion.
 2. AlfaGTV

  More or less lossless

  Nja... FLAC är ett asymmetriskt format när det gäller detta. Det har mycket större påverkan på hur lång tid det tar att packa filerna. Att packa upp filerna (vid avspelning) är det i praktiken ingen skillnad på och som vi numera vet är det inga som helst problem för en liten skrutt till hallonpaj att packa upp FLAC-filer. Det märks inte ens på CPU-konsumtionen... Det är också ganska liten skillnad på storlek mellan FLAC-5 och FLAC-9 (man med det menar att 5=std komprimeringsgrad och 9=kraftigare kompression) och det tar generellt sett mycket längre tid men man vinner väldigt lite plats. Jag skulle inte oroa mig alls egentligen, eftersom alla de förlustfria formaten kan konverteras till andra förlustfria format och tillbaka igen med identiska checksummor. Men, för egen del började jag med AIF/AIFF för det fungerade bra i min ursprungliga Mac-miljö. Sedan kom Embla in i mitt liv och då blev det en turbulent tid då jag först konverterade mitt bibliotek till WAV för Embla klarade inte av metadatat i AIFF-filerna. Men WAV tar mycket plats och det finns inget standardiserat stöd för metadata. Det blev FLAC, medelkomprimerad, för det fungerade för Embla utan konstigheter, men jag fick lämna mitt iTunes/Mac-baserade musikbibliotek vid den tiden. Problemet var att jag vid något tillfälle lyssnade efter skillnader mellan ljudet från Embla med WAV/AIFF och FLAC och WAV lät tydligt bättre i det sammanhanget... En kompromiss för mig blev då att konvertera biblioteket till okomprimerad FLAC, vilket jag INTE kunde skilja från vare sig WAV eller AIFF. Men, det tog MYCKET plats... Åren gick och biblioteket växte och mina uppspelningsmetoder förändrades och idag, med separat server och endpoint har jag återgått till medel/högkomprimerad FLAC, dels för stödet för metadata och dels att jag inte kan höra någon skillnad på den hård- och mjukvara jag har idag. (Roon skickar alltid PCM med sitt protokoll RAAT, och även JRiver gör det som UPnP-tjänst) Jag nyttjar EZ CD Converter för att bulkkonvertera och har så gjort under många år. Det har fungerat i stort sett helt fläckfritt och är mycket enkelt, väl värt sina får hundralappar. Jag håller faktiskt en kopia av musiken i AAC-format för bilen och andra sammanhang, det är enkelt.
 3. AlfaGTV

  Vad lyssnar du på just nu?

  Nya Pearl Jam, lite udda kanske? Det finns god potential dock!
 4. "Ombyte förnöjer" sägs det ju? Och i någon mån tror jag vi alla delar din nyfikenhet och om man kan kalla det så, "rastlöshet". Jag försvarar det ju ideligen genom att kalla det nyfikenhet, och det säga att "nyfikenhet är en dygd" Följer gärna dina tankar och funderingar. Tråkigt bara att man ska ha så svårt att få ändan ur vagnen att man missade upplevelsen av hemma-systemet... Skam den som ger sig...
 5. Absolut! Du kan kolla status i Inställningar-Allmänt-iPhone lagringsutrymme: Oops! Qobuz är uppe i 10Gb ser jag... Det är 28 album i varierande upplösning! (CD och uppåt)
 6. Jag tror du redan löst det hela? Som @octavia rs visar är det enkelt att aktivera ljud ut via din telefon. Och om du kör Roon-appen behöver du idag inte oroa dig egentligen. Den kan nämligen inte strömma musik till din telefon via det s.k. mobila nätverket, du måste vara ansluten till ditt lokala nätverk (=inga mobila datakostnader). Vill du däremot ha med dig några album när du är ute på golfrundan, eller vad ni pensionärer nu gör... Då kan du göra några album tillgängliga Offline. Välj ett album i Tidal-appen, och gör det till Favorit. Sedan klickar man på Nedladdning: När du gjort det kommer dina album som sparats i din telefon finnas listade under Min musik-Offline innehåll: (I Inställningar kan man välja vilken kvalitet på offline-innehåll man vill ha. Högre kvalitet~Större utrymmeskrav)
 7. Du är medveten om att du kan njuta Roon direkt i din iPhone hemmavid va? (Alltså via ditt nätverk) Bara så du inte förgås av väntan...
 8. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Inte riktigt, UPnP ligger uppe i applikationslagret, vilket bygger på de underliggande förmågorna i OSI-modellen. Alltså, jag kallar UPnP för ett nätverksprotokoll vilket är lite nonchalant för egentligen är det en tillämpning av de underliggande nätverksprotokollen TCP och UDP vilka i sin tur är beroende av det underliggande IP. (Som i sin tur är beroende av de lager som kallas media-lager, och sträcker sig ner till elektrisk signalering)
 9. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Det är inget som definieras av UPnP-standarden, allt bygger på väldefinierad och säker paketbaserad IP-trafik. (IP=Internet Protocol, grunden för kommunikation mellan system, även över nätverksgränser). För den nyfikne rekommenderar jag en titt på nåt som kallas OSI-modellen, det beskriver på ett bra sätt hur man definierar hur nätverk fungerar i olika skikt, från rent elektriska egenskaper i botten, och sedan mera abstrakta och logiska lager längre upp i strukturen.
 10. AlfaGTV

  En hifinörds bekännelse

  Nejdå, inte alls! Hade bara glömt.. (Tror jag "firar" genom att spela lite Saga - Amnesia från Worlds Apart! ) Men det betyder indirekt att du inte nyttjar Lumins gränssnitt primärt antar jag. Har du provat mappa upp din Roon-servers lagring som nätverksshare och spela med Lumin-appen? Jag ska inte förleda dig in på mera avvägar än jag redan gjort, men en del hävdar ju skillnader!
 11. AlfaGTV

  En hifinörds bekännelse

  Aha! Stöddigt att våga förverka garantin i en nästan ny apparat, som inte är jättebillig direkt! Kudos för den upptäckarglädjen! Givetvis ett grattis till uppgraderingen också, och att det verkar ha gett så pass bra effekt. Jag har ju "nosat" på Minin i eget system och tyckte den lät riktigt bra redan från början. Jag kanske har dåligt minne (eller är lat) men vad har du för serverlösning?
 12. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Tillägg; UPnP har givetvis brister i dess specifikation också vilket gör att man måste titta på ett subset av standarden för att t.ex. erhålla "gapless playback". Auralic och Lumin är två tillverkare som valt att tillämpa den snävare standarden OpenHome. Jag minns inte säkert men tror att en av de som stolpade upp kraven för denna standard är Linn, i samband med att de slog sig in på streamingmarknaden för runt 10 år sedan. Linn Klimax DSM är väl en av de streamers som förändrat mångas syn på streaming och filspelning. När jag använder uttrycket streaming betyder det inget annat än att jag avser filspelning, oavsett om filen kommer från Qobuz, min NAS, en USB-hårddisk kopplad direkt till apparaten eller internetradiostationen Radio Paradise. Linn hade faktiskt en jättebra beskrivning över streaming och ett flertal exempel.
 13. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  UPnP är ju bara ett nätverksprotokoll för att etablera kontakt mellan server, endpoint och kontroll. I vissa implementationer kan transkodning ske, men det är sällan så. Squeeze-systemet bygger t.ex. på en variant av UPnP men har etablerat möjlighet att transkoda filer för att t.ex balansera bandbreddskrav mot bearbetningshastighter i server eller endpoint. Så för mig är det här enkel filtransport, som när du kopierar ditt excelblad till lagringsytan eller skriver ut din PDF på skrivaren. Och som så många påpekar, utskriften blir ju inte färggladare för att jag kör en Siltech The Dream USB-kabel... Det kritiska sker i transportern, när dessa filer/paketdata ska omvandlas till en ljudström (där möjlighet till omsändning och felkorrigering upphör). I mina öron och baserat på mina tolkningar är UPnP likvärdigt med Squeeze och Roon's RAAT. Kanske till och med potentiellt mera välljudande för dess rudimentära utformning med större möjligheter för tillverkarna att utnyttja detta. Aries t.ex. väljer att buffra strömmen med UPnP-baserade strömmar, vilket inte kan göras när den körs som Roon Endpoint. Lite förklaring: Jag skrev ju också att "jag oftast utnyttjar UPnP-serven i NASen" vilket blev lite missvisande, för det är i sammanhang där jag utnyttjar Auralics Lightning DS. Roon är tveklöst min föredragna musikspelare och alla mina Auralic-enheter fungerar sömlöst som Roon ljudenheter, vilket är den vanligaste metoden jag utnyttjar.
 14. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Jag återgår en stund till mitt favoritämne, streamers! Jag har ju flera varianter på gång, både Roon-relaterade och även andra funktionella system. Jag gillar verkligen min Aries G1, tycker det är en höjdare med både mångsidighet och välljud i ett attraktivt paket (och yttre). Även Lightning DS, som är namnet på appen, har vunnit mig i många aspekter då den är mera rättfram än Roon men samtidigt överskådlig och snygg. Det här gjorde ju att jag högg en original Aries (med Femtoklockorna) till sovrumsriggen. Och Akkelis annonserade för några veckor sedan ut en Aries Mini till ett vettigt pris och min nyfikenhet gjorde att den hamnade här hemma! Märkligt, men jag hade ju en passande sBooster BoTW Eco också? Vad gör denna lilla tingest då? Jo, den spelar musik! Dels analogt via RCA men den har även optisk och elektrisk SPDIF ut, likväl som möjlighet att ansluta en USB DAC. Och, den kan agera som musikserver, dels för andra Auralic-prylar men även andra UPnP-baserade grejer som TV-apparater och Hemmabioreceivers. Det finurliga är att man kan peta i en hårddisk direkt i apparaten! Så det har jag gjort, en 2Tb hybriddisk blev det. Jag kör oftast med de UPnP-servrar som tillhandahålls av min NAS, men jag har tankar på någon from av stug-lösning som är selfcontained, mera än Roon iaf. En fördel att köra med Auralics egen Lightning Server, som finns i alla Aries-produkter men inte med möjlighet att installera en intern disk, är att man får fler möjligheter när det gäller urval i musikbiblioteket. Här ser ni t.ex. att man kan välja importdatum och upplösning med mera. (just här har jag menyn över bläddringmetoder öppen, när jag valt t.ex. Album så sveps det blå fältet undan åt vänster och du ser bara omslagsvyerna i bakgrunden) Hur låter den då? (Jo, den låter... ) Jag upplever den, via de analoga utgångarna, som neutral och rak utan egentliga egenheter, men den saknar en del upplösning jämfört med många andra streamers. Å andra sidan är den ganska "odigital" utan fnissel i toppen eller någon tunnhet i mellangärdet. Kanske lite tam när det gäller dynamik och brusgolv. Jag hävdar att den låter snäppet sämre än min Bluesound Vault... Men, som jag nämnde, man kan ju ansluta en DAC till denna via flera olika gränssnitt och via USB (som är det enda jag provat f.n.) så låter den riktigt trevligt och det blir genast svårare att skilja ut den ljudmässigt från mina andra lösningar. Det betyder inte att den är likvärdig med t.ex. Aries G1 som transport, nej, G1:an är tydligt bättre på allt. Men om man vill prova streaming och inte ha allt för mycket investerat så kan jag med gott samvete rekommendera en beggad sån här.