AlfaGTV

Medlem+
 • Content Count

  2 014
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  56

Everything posted by AlfaGTV

 1. Såvida det inte handlar om oavsiktlig konfiguration någonstans så ter det sig mycket osannolikt att ena digitala kanalen skulle drabbas av en volymsänkning (vilket ju kräver en bearbetning av den digitala signalen) Jag ser det som nästan omöjligt... (ja, jag får väl smaska i mig hatten till jul då.. )
 2. Ser det som högst otroligt att felet skulle befinna sig på den digitala sidan, har du börjat med den enklaste felsökningein, återansluta interconnect mellan DAC och förstärkare? (Alternativt skifta ena sidan på kablaget för att se om det är källan som felar eller förstärkeriet?)
 3. AlfaGTV

  Har inte du heller fått någon AK4490EQ?

  Jag behöver definitivt tänka ett par varv till, om det ens hjälper! Men tack för dina tankar, de är katalysatorer för eget tänkande!
 4. AlfaGTV

  Har inte du heller fått någon AK4490EQ?

  Det brus vi ser på DSD-varianten ligger väl i stort sett utanför vår hörselförmåga antar jag? Alltså >20kHz Jag skärmdumpade tyvärr inte en bandbreddsfiltrerad FFT vid DSD64 men där var skillnaderna inte alls lika stora. Lite osäker på hur vi bör betrakta den "lägre" signalnivån för DSD också, om det är en "hängslen o livrem"-approach för att inte klippa signalen vi ser? Eller om faktiskt är ett kvitto på att vi inte kan "titta på en DSD-signal" på samma sätt som en PCM-snutt. Åtminstone inte i Audacity eller något annat editeringsprogram jag känner till?
 5. AlfaGTV

  Tar resan slut.....

  Först; Grattis! En till rullebør! Kommer säkert glädja husse i många år framöver! Den där mätarn var ju skum? Kopplingarna till vinyl-hastigheterna fattar jag inte?
 6. AlfaGTV

  Tar resan slut.....

  Tungt skit... Nya högtalarkablar?
 7. AlfaGTV

  Hemma hos Octavia rs

  Behöver man speciella pressverktyg för dessa TeleGärtner? Eller klarar du dig med ett Krone-verktyg och en presstång,typ?
 8. AlfaGTV

  byZan - Nytt i stugan #7

  Det verkar ju vara en trivsam förändring du upplever? Men nu får du väl "ge Bullen ett ben", vi vill veta vad du håller på med!
 9. AlfaGTV

  byZan - Nytt i stugan #7

  Det lät välan inte så illa innan heller? Men det viktigaste har du uppnått, ha kul alltså!
 10. Vill lägga till några saker; 1. Mekaniska vibrationer kan påverka läsbarheten eftersom fokus och avstånd mellan optisk PU och bör vara konstant. 2. Skivans yta och reflektivitet (både skick och kvaliteter) eftersom "innehållet" är dolt under plastens yta. 3. Det komplexa i att CD-skivor är av typen CLV, Constant Linerar Velocity. Innebär att motorn behöver förändra sitt varvtal under avspelningen av en platta konstant. (Medan en LP-skiva är av typen CAV, dvs Constant Angular Velocity, motorns varvtal är konstant. Visst, det innebär att informationsdensiteten kan vara högre i ytterkant på skivan där avläsningshastigheten är högre) Egentligen ganska märkligt ATT det fungerar och att en bra CD-transport faktiskt kan låta oerhört bra!
 11. AlfaGTV

  Hemma hos Octavia rs

  Precis, och jag är rätt säker på att de gula postbilarna var bättre på att få paketen till sina destinationer i tid! Med andra ord är det som så att blå bilar och nätverkskablar är sämre transportmedel!
 12. AlfaGTV

  Hemma hos Octavia rs

  Ja, det gjorde du nog om du tyckte att jag var provokativ! Jag använder ordet forumister, men jag syftade inte på Euphonianer. Det är i första hand internationella forum som Audiophile Style, Roon-forumet och liknande. Nä, här på Euphonia tycker jag att alla beskriver sina intryck på ett balanserat sätt, som förändringarna upplevs. Jag kastar säkert sten i glashus då jag säkerligen är inkonsekvent och överdriver upplevda skillnader ibland! Men tillbaka till sak, jag tycker fortfarande det är mycket intressant att läsa om hur dessa apparater upplevs påverka ljudet! Jag är bara inte övertygad om deras påverkan på paketerat innehåll. Däremot är jag med på att nätdelar kan pytsa ut otrevligheter både på strömnätet och även kanske i någon mån på signalvägar men ffa jordplan. Men det är för mig en lite annan femma.
 13. AlfaGTV

  Har inte du heller fått någon AK4490EQ?

  Tack för kåserierna, och att du fick mig att titta på hur dessa övningar faktiskt påverkar nåt så "simpelt" som en enkel fyrkantvåg! Jag vill absolut inte påstå att jag kan redogöra för olika funktioner och benämningar inom digitalteknik, men tycker mig hittat några käpphästar inom digitalljudet. Spara alltid filer i sin ursprungliga upplösning. Konvertera dem mellan olika förlustfria format on du så vill, men ändra inte heller på bitdjupet. Och ha alltid en backup på originalet! Med detta sagt, det finns mjuk- och hårdvara som kan vinna ljudmässigt på att serveras en ljudström i ett annat format än materialet levereras i... Tycker i alla fall jag! Jag får intrycket att ganska många, på andra sidan Atlanten ffa, gillar att sampla upp vanlig CD-upplösning till ganska extrema strömmar som t.ex. DSD512 och tycker det är det bästa sedan skivat bröd... Jag kanske har lite svårt att se vinningen med detta, eller höra kanske man borde säga!
 14. AlfaGTV

  Hemma hos Octavia rs

  Nåväl, jag ser nyfiket fram emot vidare rapporter om huruvida den förändrar ljudet under inbränningstiden, och givetvis om man upplever en skillnad mot en vanlig switch! Upplever era kommentarer som balanserade och uppriktiga, och min avsikt är inte att starta nåt krig, bara en öppen diskussion! Liksom @octavia rs kan jag tycka att många forumister målar produkters egenskaper i väääldigt starka färger, även där skillnader kanske är svåra att identifiera. Eller så hör jag bara sämre o sämre...
 15. AlfaGTV

  Har inte du heller fått någon AK4490EQ?

  En intressant artikel om just Coldplays nya, och hur de nått fram till en 24bit 96Khz master som sedan övriga format utgått ifrån! http://bobtalks.co.uk/blog/provenance/provenance-series-4-coldplay/ Det passade bra in i sammanhanget, apropå att transformera mellan olika format och domäner!
 16. AlfaGTV

  Hemma hos Octavia rs

  Har du nån teori varför en switch skulle behöva "brännas in"? Hypotesen är väl att etherReGen skall isolera bort eventuella störningar på jordplanet eller liknande? Kan väl knappast behöva sätta sig för att göra detta känner jag. Jag är våldsamt skeptisk till diverse de-crapifier prylar som sägs arbeta i den paketbaserade domänen (UDP/TCP) så, kom igen, "shut me up!"
 17. Ja, visst är det något annat än en ren FLAC... Jag tyckte dock att det var ganska intressant att ha ett MQA-album i samlingen också, men som du var inne på så har jag skrivit ett mail till Qobuz-supporten. De har ju avsagt sig allt samröre med MQA-material, så det ska bli intressant att se hur de svarar på detta. Och, välkommen förresten!
 18. Det du lyssnar till när dessa spelas är sannolikt Roons "uppackning" av MQA-formatet. Roon tar hand om den första delen av denna uppackning, dvs. till 24/88.2 eller 24/96 och det är det din DAC matas med. Har man MQA-medvetna DAC'ar som t.ex. Mytek, Lumin eller t.ex. Meridian kan dessa packa upp och även utföra det som kallas Rendering. Det handlar om hårdvarubaserad uppsampling och filtrering, anpassad enligt ett förutbestämt mönster. Utdatat kan vara ända upp 24bit 384Khz men oftast handlar det om 24/192 eller 24/176.4. Jag upplever ofta liknande effekter som du beskriver i början av citatet, då jag upsamplar (oavsett MQA eller så)? Ljudet har en tendens att få en mjukare topp men samtidigt med en viss "lyster" som i mina öron förstärker rumsinformation och bredd/djup.
 19. Du får skifta till Qobuz! Även om inte täckningsgraden är fullständig, så är det iaf ett flertal album som har dokumentation med sig, och tillgänglig.
 20. AlfaGTV

  Har inte du heller fått någon AK4490EQ?

  Vore det inte intressant att se hur något annat konverteringsprogram beter sig med materialet också? Lägga upp din fyrkants-snutt nånstans så ska jag mata den genom nåt kul program!
 21. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Tyckte det var dags att presentera min lya, anläggning och en del musik som får min puls att öka! Min anläggning är långt ifrån klar men trots en del skavanker och brister njuter jag dagligen av musik i olika former. Jag och sambon har nyligen flyttat till en lägenhet i ett lugnt område där jag nu försöker ordna till ett musikrum. I det förra rummet så trivdes mina NS-1000M som fisken i vattnet och deras bästa sidor kom verkligen till sin rätt. Tyvärr fungerade de inge vidare alls i det nya rummet och efter ett tags funderande togs det ett beslut. Även om mina bilder inte alls är i samma klass som @Apexorca och flera andra mycket duktiga fotografer här på Euphonia så försöker jag. Vad vi ser här är resultatet av en dagstur till Fredrikstens Fästning i Halden, där Karl XII stupade den 30:e november för snart 300 år sedan! Av en mycket trevlig gutt köptes dessa rejäla pjäser. Vi kan kalla dem halvsyskon till @octavia rs, @Taxmannen och @byZan TAD-pjäser. Dessa är nämligen byggda kring ett ganska likt mellanregister och diskantelement av koncentrisk typ. Designade av fransmän, byggda av kineser och trimmade av engelsmän och delarna levererade av amerikaner. Kan det bli nåt? Jodå det kan bli riktigt bra, och de har definitivt fått uppehållstillstånd.
 22. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Igår kväll fick jag tillfälle att besöka en vän med en intressant anläggning. Han (MB) har en hel del prylar och vi rätt lika i det avseendet att vi båda tycker det är kul med omväxling. Med andra ord vill man ha mer än ett par högtalare, försteg etc... Men nu hade han skaffat sig en ny vinylsnurra som han var jäkligt nöjd med, och med lite andra rockader så var det ett ganska annorlunda system som spelade än jag var på besök senast. Ni får ursäkta snapshotet med mobilkameran, det är inte så beskrivande men tyckte bilden blev OK. Vinylsnurran som tronar överst är en Avid Ingenium, med en Rega RB-303 arm och en Ortofon MC 20 Super lät det riktigt trevligt. RIAA-steget är det inbyggda i den kanonläckra Denon PRA-1000 förförstärkaren, en riktig läckerbit, och den låter dessutom riktigt najs! Kraften kommer sedan från de lite mindre Denon mono-blocken (POA-4400) som gör ett helt OK jobb, även om jag nog föredrar den Jungson Hedo som agerade slutsteg senast. Högtalarna är dock ett par superfina rariteter, ett par QLN Reference HD II tror jag de heter? Hursom spelade hela riggen riktigt trevlig musik och i sweetspot inmundigades det jästa drycker! Tackar MB!
 23. AlfaGTV

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Auralic har valt att lansera produkter som överlappar varann i funktion, och det tror jag ärligt att de ångrar, för de får otroligt mycket skit för de bristande streaming-möjligheterna i deras Vega, likväl som att de får kritik för liknande saker som tas upp här i tråden. "Vad ska man med en Aries till om man har en Vega?" Svaren på frågorna är tamesjutton inte lätta att ta till sig innan man själv verkligen testat på hemmaplan! Inte ens då är det klart som korvspad vad som krävs, och vad som kan rationaliseras bort. Jag kan både förstå @J/Wing ifrågasättande, likväl som handlaren måste utgå ifrån att "kunden har rätt" i dennes önskemål. Oavsett, jag gillar att du är beredd att omvärdera din tidigare uppfattning, det tyder på ett öppet sinne och ett bra öra tycker jag! Och jag är också lite nöjd över att Aries ändå tillför något! (Eftersom jag också har en, en G1 förvisso, men ändå) Vad gäller Lightning DS måste jag för övrigt säga att det fungerar riktigt bra som musikväljare och spel-app, det är ju inte Roon men det fungerar förvånande friktionsfritt för mig. Låna @J/Wing's iPad vetja, det är smutt att prova! Och hör av dig via PM om det är oklart hur du ska sätta upp Lightning DS/Lightning Server eller vad du nu vill använda! Även här är det luddigt hur man tänkt, men det blir ganska tydligt när poletten trillar ner!
 24. AlfaGTV

  P-Pans Musikhörna

  Jag trodde ju det var en "smygvinkel", men mer precis än så var det svårt att vara! Han är lurig Panen!