Jump to content

sprudel

Medlem+
 • Content Count

  1 162
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

Posts posted by sprudel

 1. Jag har sista tiden suttit vid anlÀggningen och lÀst, samtidigt som jag spelat nya album pÄ en lÀgre nivÄ, inte lÄgt men inte stenhögt heller. Lyssnat in mig pÄ ny musik utan koncentrerad lyssning och det har varit givande. Jag upplever det som mycket trevligt och alla nyanser finns dÀr. 

  Bör nog tillÀgga att de flesta anser att jag spelar vÀldigt högt normalt sett, lÄter mig bombarderas av musiken och det gör sÄ smÄningom att öronen sjÀlvmant reglerar gnom att stÀnga av. Det Àr lÀtt att nÀr man vÀnjer sig vid hög nivÄ, höja Ànnu mer för maxad upplevelse och dÄ kommer örondisten in i spelet.

  HĂ„ller med dig Apex att det Ă€r svĂ„rt att Ă„terge naturliga instrument via en HiFi-anlĂ€ggning pĂ„ ett adekvat sĂ€tt. För nĂ„gra Ă„r sedan bad jag nĂ„gra elever pĂ„ musikspetsprogrammet pĂ„ Hvitfeldtska Gymnasiet komma hem och spela i mitt vardagsrum för nĂ„gra ljudkamrater. Vila och fiol blev det. Den upplevelsen satte verkligen avtryck hos de som tidigare inte upplevt detta i mindre rum. Dynamik och övertoner var de stora intrycken.😊

 2. 2 minutes ago, LasseJ said:

  Jag Àr uppfostrad i den gamla skolan av min far dvs vill man köpa nÄgot sÄ mÄste spara till det och sedan köpa kontant. T.ex. en ny bÀttre/större TV.
  Delvis lever jag efter den devisen fortfarande men idag Àr ju ekonomin som tur var bÀttre men jag köper fortfarande kontant sÄ inga lÄn pÄ hifi-köp.
  Vi har gemensam ekonomi sedan 40 Är tillbaka men frugan lÄter mig hÄllas sÄ lÀnge inköpen inte drabbar familjen. Hon brukar sÀga som sÄ att om hifi-köpen fÄr mig att mÄ bra sÄ Àr ju det positivt Àven om ibland (förmodligen rÀtt ofta) tycker att jag Àr knÀpp. Hon kan inte förstÄ detta med njutningen av musik men hon mÀrker ju din positiva effekten pÄ mig.

  DĂ„ Ă€r vi tvĂ„!😃

 3. Jag tycker det Àr svÄrt att pÄ ett tidigt stadium upptÀcka vissa skillnader mellan apparater, andra skillnader Àr pÄtagliga direkt.

  De som tar tid tenderar att att bli större med tiden. Om det nu beror pĂ„ att jag höjt min kĂ€nslighet för dem via nĂ„gon slags ”utbildning” eller om det Ă€r en placeboeffekt som slĂ„r till vet jag inte. Oavsett sĂ„ Ă€r det den lyssningsupplevelsen jag kommer att leva med i fortsĂ€ttningen och har jag hĂ€ngt upp mig pĂ„ nĂ„gon liten anomali som stör sĂ„ Ă€r det sĂ„. Likadant gĂ€ller ju en positiv egenskap som till en början Ă€r svĂ„rfĂ„ngad.

 4. Högtalares avstÄnd till vÀggen bakom spelar en avgörande roll för ljudupplevelsen, det blir förstÀrkningar och utslÀckningar av olika frekvenser beroende pÄ avstÄndet. Det hÀr kan bÄde öka och minska upplevelsen av en illusion, men framför allt döda viktiga register basomrÄdet. SBIR Àr vÀl bekant för de flesta hÀr pÄ forumet.

  HÀr Àr en sida som reder ut det ganska bra.

   

  http://arqen.com/acoustics-101/room-setup-speaker-placement/

   

   

 5. Jag har köpt en del olyssnat. 

  Mina Hypex ncore nc400 monosteg till att driva basar efter mycket lÀsande och tekniska specifikationer. De Àr kvar Àven om jag kommer att byta ut dem mot ett kapabelt klass AB nÀr jag hittar nÄgot som kÀnns bra. Vill helst inte ha switchade nÀtdelar i anlÀggningen.

  Mitt monsterslutsteg Conrad Johnson Premier 350 SA eftersom det inte finns att provlyssna i Sverige. Det stannar, och hade jag inte varit nöjd sjÀlv sÄ Àr det sannolikt lÀttsÄlt. 

  Chord Qutest köpt jag olyssnad efter att tidigare haft 2 Qute. 

  Köper man eftertraktade prylar Àr det inte svÄrt att sÀlja vidare. 

  Andra prylar har jag lyssnat pÄ bÄde hemma och i butik innan köp.

   

 6. 14 hours ago, AlfaGTV said:

   

  Jag vet inte hur din hela situation ser ut Sprudel, men hos S upplevde jag att Innuos Phoenix gjorde markant skillnad, till det bÀttre. Vi provade koppla in och ur den ett par gÄnger och effekten nÀr den plockades bort blev en lite rörigare presentation, dÀr bÄde jag och S hade svÄrare att följa musiken. 

   

  Han har sin anlÀggning (Respons Baby Grand, Karan KA I180, Aries G1, Chord Qutest) vid TV'n med accesspunkter och ett flertal switchade nÀtdelar i samma uttag. Ett vanligt vardagsrum alltsÄ, med vardagsrumskompromisser. Jag vet inte om det pÄverkar, men oavsett skÀl upplevde jag inte liknande skillnader hos mig mellan Aries G1 och DAC.

  NĂ€rmast till hands Ă€r vĂ€l att prova m-scaler till Qutest sĂ„ jag lĂ€ser gĂ€rna om upplevelserna hĂ€r i trĂ„den.😊

 7. 7 minutes ago, Bebop said:

  I min vÀrld Àr det en myt. NÄgon sÄdan pris/kvalitetskoppling tror jag inte pÄ. Det Àr skillnad pÄ kablar men jag tycker ofta den överdrivs och att det skulle finnas en naturlig och objektiv sanning om vad som Àr bÀst tycker jag ocksÄ Àr lite av humbug. Det finns alltför mÄnga kabeltillverkade, anser jag, som inte har nÄgra som helst argument utöver design och pris att komma med. Cardas har en tanke och en konstruktionsteknik som visar nÄgon form av logik, Àven Nordost och viss mÄn Transparent och Siltech men annars Àr det mest renhet pÄ kopparn, grovlek och silver som det pratas om. 

   

  Jag inbillar mig att i mÄnga fall hade det varit bÀttre att byta kontakterna till bÀttre don. Det har grupptestats mycket kabel hos mig under Ären och oftast Àr det sÄ att omdömena spretar Ät alla hÄll, vilket Àr ett tecken pÄ att det i regel handla om marginella skillnader. Ibland hör folk t o m skillnader pÄ kablar som inte Àr bytta men man tror att de har bytts ut. För 60,000 finns det i regel betydligt mer givande investeringar att göra, tycker jag. 

   

  Men det Àr sÄ det Àr med kablar. Det blir lÀtt lÀger. Jag tillhör de som anser att man skaffar en hygglig kabel nÄgonstans i mittfÄran. Sedan trimmar man med resten, inte minst placering, uppstÀllning och rummet.

   

  Det Àr vÀl dÀr jag ocksÄ landat, ungefÀr....

 8. Ber om ursÀkt Lindome om jag blir OT men jag har en undan till Bebop. Jag har CJ Premier 17LS2 och CJ Premier 350 SA pÄ 2x350W 8 Ohm som slutsteg. Kommer du ihÄg vilket försteget var som du lyssnade pÄ? Sannolikt var slutsteget samma som mitt.

 9. Det Àr nog av vikt att vi diskuterar försteg och slutsteg var för sig. Jag har valt rörförsteg men transistorbaserat som slutsteg. Conrad Johnson Àr den gemensamma nÀmnaren.TÀnker lite som Ulrik att för-och slutsteg utvecklats tillsammans.

  Jag Àr ÀndÄ nyfiken pÄ VTL försteg, dÄ jag tror att det Àr just försteget som ger mycket av de aspekter Bebop lyfter fram, ljudbild mm.

   

  Vilket album av Fleetwood Mac Àr det som syftas pÄ tidigare i trÄden? Tusk?

   

 10. 10 minutes ago, lindome said:

  @sprudel Jag har testat monoblocken MB 450 (tror jag de heter), har inte testat VTL försteg. Inbillar mig att för- och slutsteg vinner pÄ att komma frÄn samma fabrikat.

  Aha! Vad upplevde du med MB 450?

 11. On 2020-07-16 at 10:31, lindome said:

  Sitter just nu och njuter lite rullband med Buddy Tate och Harry Edison:)

   

  NÄgra reflektioner mellan de olika förförstÀrkarna frÄn Audio Research kan vara pÄ sin plats dÄ jag haft ett antal olika genom Ären.

  LS7 och SP9 pÄ lÄn runt 2005 kanske sÄ jag kommer inte ihÄg sÄ mycket mer Àn att jag ville ha ett försteg frÄn ARC.

   

  Ref 2 Mk2 var det första jag köpte. Mycket musikaliskt men en del brus. Fick testa en Ref 3 under en kort period och dÀr fanns inget brus minsann. Klart fastare presentation i musiken ocksÄ. 

  Kort dÀrefter 2013 fick jag chans att köpa en Ref 5, som jag levt nöjd med under 7 Är.

  Ref 40 Àr som en Ref 5 pÄ steroider, alla parametrar Àr bÀttre sÄsom bredd, djup, upplösning och en mer distinkt och tydlig basÄtergivning.

  Den hade gÀrna fÄtt stanna om jag haft tillrÀckligt med plats... Sedan Àr det ju ytterligare en hög med rör som skall underhÄllas:39:

   

  Audio Research Ref 6 levererar en tydligare skillnad gentemot bÄde 5:an o 40. MissförstÄ mig inte - arvet finns kvar med den fina luftigheten och detaljerna. Skillnaden ligger i mitt tycke i basen. Mellanbasen Àr snÀrtigare, tydligare och mer fyllig Àn tidigare:cool: Det passar förtrÀffligt till min favoritmusik soul och funk. Allting Àr rappare i presentationen utan att tappa fylligheten. Den djupa basen levereras i avgrunden mha de fantastiska Respons Magna Musicum:77:

   

  Som de flesta förstÄtt sÄ spelas det en hel del tape hÀr hemma. Dock Àr vinyl fortfarande den mest populÀra kÀllan hÀr hemma och det finns onekligen en del LP att vÀlja mellan hÀr.... 

  Första plattan att spelas med nya försteget var titelspÄret frÄn The Reddings - Awakening:tongue: HÀr finns allt som jag gillar och har aldrig hört den bÀttre!

  Awakening.png

  Oj, det dĂ€r ser fint ut!👍

  Hade varit mycket intressant att fÄ testa i setupen. Har du lyssnat pÄ VTL i din egen setup? 

  Deras försteg verkar riktigt fina.

 12. Kul att du provat lite olika usb. Klipper in min redogörelse frÄn i vÄras, hoppas OK:)

   

  Det tog lite tid det hÀr, men det beror pÄ att skillnaderna inte heller Àr jÀttestora. 

  Summering av lyssningar pÄ olika usb hos mig.
  Skillnaderna Àr inte enorma men de finns, kanske? Ska bli kul att senare se om jag kan ta dem i ett blindtest, men det fÄr bli efter öring- och mtb-sÀsongen. 

  Mina intryck:
  Supra Àr en bra kabel, mjuk, böjlig, bra kontaktdon, lite dov eller mörk i framtoningen. Jag fÄr en kÀnsla av att Anettes röst Àr mer hÀr i rummet Àn att jag Àr i inspelningsrummet.
  Nordost Blue Heaven, styvare kabel, bra kontakter, ljusare, öppnare, jag hör mer detaljer tydligare
  Nordost Heimdall2, lika styv som slÀktingen, bra kontakter, accentuerar de faktorer som Blue Heaven har, men större ljudbild. HÀr fÄr jag mer en kÀnsla av att jag Àr i inspelningsrummet Àn med Supra, hör mer reverb frÄn inspelningsrummet och mer 3D. 
  Oyaide, styv kabel, bra kontakter, den har en komponent av ”trasighet” eller vasshet i sig. Spelar mer i mitt rum Ă€n ger intryck av att jag befinner vid inspelningen.

  Har pĂ„ sista tiden spelat en och samma lĂ„t för att verkligen lyssna in mig, nĂ€mligen ”Without permission” frĂ„n Anette Askviks album ”Liberty”. Det Ă€r bra lĂ„t, gĂ„r an att lyssna pĂ„ men nu Ă€r jag ganska less pĂ„ den.

 13. 1 hour ago, lindome said:

  Hmm, ja Ref 40 Àr grymt bra.... Dock insÄg jag att platsen inte finns att placera 2 stora enheter i racket (eller pÄ golvet för den delen)

  Den fick Äka tillbaka till @Akkelis Audio  - stort tack för lÄnet:77: Den som nyper den kommer bli vÀldigt nöjd.

   

  SÄ blev det tomt igen - en stund iaf. Sedan dök en vÀn upp med ett försteg till lÄns.

  First Watt Pass Aleph 1.7 Clone. Kul att testa ett transistor steg som kompisen byggt sjÀlv och som dessutom lÄter vÀldigt bra!!

  Pass aleph.jpg

  Kul att du vĂ„gar testa👍

 14. 3 hours ago, Amatören said:

  Det var ett intressant pÄstÄende som jag gÀrna skriver under pÄ! :)

   

  Det tar ett tag innan man blir övertygad om vad som skiljer förÀndring frÄn utveckling, det Àr inte alltid de gÄr hand i hand. 

  Eftersom ljudupplevelser slÄr an pÄ emotionella strÀngar dÀr mottagarens respons varierar med dagsform mm sÄ fÄr det ta sin tid. 

  Trevlig tid oftast att Àgna sig Ät sin hobby.:sherlok:

×
×
 • Create New...