sprudel

Medlem+
 • Content Count

  1 109
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

Everything posted by sprudel

 1. sprudel

  byZan - Nytt i stugan #7

  Varför sampla om alls och inte använda ursprungsformatet?
 2. sprudel

  Shakti stones - still going?

  Vad händer om man stoppar in dem i micron?
 3. sprudel

  byZan - Nytt i stugan #7

  Jag är lite nyfiken på dina TAD CE1. Jag har ett par små Pioneer till TVn och de låter bra som tusan. Jämfört med Ref One, vad skiljer? Du hade väl B&W innan, hur upplever du TAD jämfört med dem? Nu får du författa!
 4. sprudel

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Vissa dagar låter det inte alls bra hemma hos mig, särskilt om jag är trött, eller inte i form. Andra dagar låter det toppen. Bäst, när jag varit ute och sprungit, cyklat eller haft en rejäl tennisomgång, speciellt en söndag.
 5. Jag anar en analogi till VW:s dieselgate där man anpassade bilarnas utsläpp efter testets körcykel för att få så bra värden som möjligt. Jakten på ”bra” resultat i de traditionella mätningarna av elektronik har antagligen en kostnad någon annanstans i konstruktionen som kan gå ut över den ljudliga aspekten. Här fins också en risk för bias så tillvida att medvetenheten om de fina värdena gör att lyssningsupplevelsen påverkas positivt, det måste vara bra.
 6. Startade en tråd på grannforat med en frågeställning som tangerar många synpunkter som lyfts i denna tråd. https://www.faktiskt.io/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=69631
 7. Calm! Du diskuterar de parametrar som jag lite slarvigt brukar omnämna som att det låter ”stereoanläggning” istället för hur jag uppfattar hur det låter i verkligheten. Ställer in mig i samma hörn som du (4-hörns övning) och reagerar också på att många anläggningar låter överdetaljerat med alltför glittrig diskant i förhållande till hur jag uppfattar det irl. Det kan verka förförande och fräckt, men är inte min tekopp. Helt OK om andra gillar denna form av loudness dock. Kan det vara så att bild-dimensionens avsaknad vid uppspelning kräver en kompensation i form av överdrivna detaljer i akt och mening att ge samma totalintryck som vid en live-upplevelse?
 8. För att det är kul att testa, inget annat och till en minimal kostnad.
 9. Jag vill rekommendera alla att prova ett enkelt och också billigt experiment, bara för skoj om inte annat. Det gäller högtalarkablar. Skaffa i rätt längd 2x1,5 mm EKK och koppla in med banankontakter, eller utan kontakter och skruva fast. Funkar fint upp till ca 3m. För större längder tar du 4x1,5 och korskopplar. Solid koppar med bra dielektrikum är det. Jag tror du blir överraskad.
 10. Många på forumet har ju en mängd tweaks med allt från olika hyllor/stativ till fötter och stömrenare mm. Kanske borde man någon gång prova att köra plain och skippa alla tweaks, bara för att se vad som händer. Det är lätt att tweaka bort sig , något händer och så kompenserar man med något annat osv.
 11. Det finns en komponent till som försvårar, nämligen de individuella preferenserna, och därmed olika EEG för olika individer.
 12. sprudel

  God Jul

  God Jul på er!☃️☃️
 13. sprudel

  Äntligen en ny "burk" till stereon

  Dan Lavry som konstruerar Lavry dacar och har massiv erfarenhet av digital signalbehandling hävdar att mer än 24/96 inte tillför något alls. DSD på enorma nivåer är jag också tveksam till, i alla fall av det jag hör. 24/96 och -192 pcm är tillfyllest. DSD i mitt system ger ett intryck påminnande om astigmatism som synfel, om ändock mycket lindrigt. Något är det där som jag inte riktigt gillar trots att apparaturen ska vara optimerad för DSD.
 14. sprudel

  Äntligen en ny "burk" till stereon

  XLR är en utmärkt kontakt. USB är faktiskt inget vidare kontaktdon enligt mig.
 15. sprudel

  Äntligen en ny "burk" till stereon

  Hur det fungerar är också avhängigt vilken överföring man har, och hur väl din dac kommunicerar just med den överföringen. Jag har valt usb då både Melcons ut är väl isolerad, och Chords in är detsamma. Det hade varit väldigt spännande att jämföra två olika setups med varandra, alltså streamer+dac i olika system. Bjuder du på middag kan jag komma ner😃
 16. Dåligt timad mässa och trevlig middag för min del tyvärr. Är i Cervinia och leker snögubbe då. Ha så himla trevligt!😊
 17. sprudel

  Äntligen en ny "burk" till stereon

  Ja, enligt mig finns det skillnader, definitivt. Jag har provat några olika också.
 18. sprudel

  Hur löser du streaming av egen musik?

  Jag använder inte Roon, även om jag prövat via olika streamers och har samma erfarenhet som bjf. Min Melco N1/A2 fungerar som både NAS och streamer då den har 2 inbyggda diskar om 3 TB vardera. Fungerar klockrent att använda via Melcos egen app på Ipad. Tidal via denna app kan kinka lite ibland, men det stör inte särskilt då jag har ljudkvalitet som preferens. Man kan välja mellan Twonky (original) eller Minim Server som jag valt för att hantera biblioteket. Melcon driver via usb Chord Qutest. Tidal fungerar utmärkt att både lyssna på och leta ny musik då det finns flera utgåvor av samma album vilket ger möjlighet att söka efter så lite komprimerade album som möjligt, tidiga utgåvor alltså. Är albumet viktigt ur kvalitetsaspekt jagar jag fast media på nätet över dokumenterat välmastrade sådana att rippa till Melco. Rippning via dB Poweramp.
 19. Jag förstår, men rekommenderar dig att prova en rippad fil för jämförelsen. Det kan innebära ett ljudmässigt lyft, och det vill man ju inte avstå, eller?
 20. sprudel

  Hemma hos JR.

  Låg distorsion till en viss nivå, ja. Därefter är det andra parametrar som spelar roll, och vissa redan tidigare. Tidigare parametrar är rum och högtalare, senare än den låga disten har du smutsigt nät via switchar och smutsigt nät via strömförsörjningen osv. Att övergripande jag så låga distsiffror som möjligt är lite onyanserat i mitt tycke, olika typer av distorsion ger helt olika effekter i lyssningsupplevelsen.
 21. Där hängde inte jag med. ”Jämförelse mellan MSB och streaming” . MSB är väl dacen både vid CD-uppspelning och Tidal? Vad du jämför nu, om jag förstått det korrekt är hur Tidal låter generellt jämfört med CD? Du vet faktiskt inte vilken master du har i de skilda fallen. Vad du bör göra är att rippa en CD i Innous och jämföra den uppspelningen med MSB som spelar skivan. Då har du två olika ”buffrade” filer av identisk master.
 22. sprudel

  Hemma hos Octavia rs

  Upplever du någon ljudmässig skillnad mellan Tidal och Qobuz?
 23. En bra streamer med fin isolering mot skräp från nätverket och en do bra dag så är du hemma!
 24. sprudel

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Från en DVD, ”30 Years of Blues”? Eller album ”Hold on” Finns på tuben
 25. sprudel

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Var inte den med bland mina länkar? Black Day med Christian Wiilisohn?