Jump to content

Mr.Barbeque

Medlem
 • Posts

  32
 • Joined

 • Last visited

 1. Rent tekniskt är Thunderbolt ett _mycket_ trevligt gränssnitt med höga överföringshastigheter och trevliga funktioner. Jag tror dock inte det kommer att slå, om inte Intel sänker licenskostnaderna duktigt. Det är helt enkelt ett för dyrt gränssnitt att implementera för tillverkare av datortillbehör. Sedan är även själva kablarna proprietära, de innehåller hela tolv aktiva kretsar och en kort kabel från Apple kostar t.ex. 500 kr.... Vad gäller användningen i hifisammanhang, så är nog fördelen mest att snabbheten ger möjlighet att överföra mer högupplöst material (det är få USB-dacar som klarar 24/192 t.ex.). Men som sagt, rent tekniskt är Thunderbolt mycket trevligt och skulle egentligen kunna ersätta de flesta portarna på den dator!
 2. Jag tänker som så att förutsatt att inspelningen är ordentligt gjord med bra utrustning och, framförallt, inte sönderredigerad vid mixning/mastering, så borde en anläggning som mäter helt korrekt (tillsammans med ett rum som också mäter rakt) ge mig den största upplevelsen. Mitt ljudideal är alltså att musiken skall låta så nära live som möjligt. Jag lyssnar mestadels på akustisk musik, och när jag vet hur instrumenten låter i verkligheten så blir det också mitt ideal. Skulle jag dock hamna i situationen där jag har två apparater hemma där den ena mäter bättre, men den andra låter bättre i mina öron och enligt mina ideal så skulle jag naturligtvis välja den andra. Trots allt ska jag ju lyssna på musik med den, inte sitta och njuta över vackra plottar från en uppmätning. ;-)
 3. Vad man kan göra utan mätningar är ju diffusion på väggar och tak, t.ex. med Golden Horn-paneler eller motsvarande. Detta kan man knappt få för mycket av. Vad gäller absorption/dämpning så är ju absolut uppmätning att rekommendera (tycker jag), speciellt om man vill kompensera i basregistret för rummets förstärkningar. De "svarta grunkorna i taket" är antingen dämpning eller diffusorer! Dvs antingen "suger de upp" ljudet eller så sprider de ljudet i olika riktningar. Som sagt, diffusering kan du normalt ha så mycket du bara mäktar med estetiskt och ekonomiskt. Vad gäller dämpningen finns lite olika skolor. En del tycker man ska dämpa så mycket det bara går, men faran med detta är att det är MYCKET svårt att dämpa jämt över hela registret. Risken finns dessutom att för mycket dämpning upplevs som platt och dött. Här finns lite läsning om absorption vs diffusion http://diffusor.com/Akustik.htm .
 4. Naturligtvis är det inte fel om man passar på att jorda hela våningen om rören är dragna så att man ändå måste förbi med jordtråden där, men som jag förstod det så sa din elektriker att det inte var tillåtet att jorda rumsvis utan att man var tvungen att jorda hela våningen eller helst hela huset då? Detta är i så fall inte korrekt! På frågan hur man rent praktiskt skulle bära sig åt så är det ju bara att behålla gamla uttag och skarva vidare jordtråden i dosan bakom.
 5. Att blanda på en och samma säkring är inga problem, det är själva rummen det gäller.
 6. Det låter som din elektriker ville tjäna pengar! Att jorda rumsvis är helt okej.
 7. Det är som Calle säger. Att ta enbart i ett spänningsförande föremål är inte farligt (prova dock inte) om man inte samtidigt har kontakt med jord. Strömmen har helt enkelt ingenstans att "ta vägen". Har man enbart ojordade apparater i ett rum så är risken liten att man kommer i kontakt med en jordad yta samtidigt som man skulle ta i ett spänningsförande föremål. Detta är också anledningen till kravet på jordade uttag i närheten av diskbänk, våta betonggolv, badrum, utomhus osv, där man löper stor risk att ha kontakt med jord samtidigt somman kommer åt den spänningsförande apparaten. (Ett par noteringar är att det förr var tillåtet att i vissa fall blanda jordat och ojordat i samma rum, samt att man vid nyinstallation idag kräver jordat överallt (sådana där smala europaproppar undantagna, de får ändå bara användas till dubbelisolerade apparater som inte kan bli spänningsförande).)
 8. Jag förstår att elektrikerna är skeptiska till att börja röra om bland de gamla ledningarna och dra i jord i rören osv. Det är nämligen så att den gamla pappersisoleringen blir väldigt skör med tiden. Så länge ledningarna får ligga i fred brukar detta inte vara något problem, men det kan räcka med att man i stort sett tar i dem för att isoleringen ska falla sönder..... Vill du ha jordat så kan man så klart dra en ny utanpåliggande kabel som matar rummet (alla uttag inkl taklampa måste då jordas, man får inte blanda jordat och ojordat i samma rum). Egentligen hade naturligtvis det bästa varit att riva ut alla gamla ledningar och ersätta med nya, men det kostar ju lite mer. Tänker du behålla lägenheten länge så kanske det kan vara värt det dock?
 9. Det där med hur isolering påverkar är väldigt omdiskuterat. Många säger sig dock höra skillnad och det är väl ingen slump att många tillverkade (Jorma, Entreq, Anticables...) försöker minimera mängden material runt ledarna. Många säger även att t.ex. bomull eller teflon påverkar mindre än PVC. Jag vet inte, har inte jämfört Men på t.ex. svalanders hemsida kan DIYaren beställa såväl lackad som ren koppartråd, samt olika strumpor/isoleringar i tyg. Kanske något att titta på?
 10. Tycker du verkligen EKK låter så dåligt? Många på olika forum är lyriska över dess pris/prestanda, och även jag kör med EKK hemma i anläggningen. Dryg kommentar mot Adagio förövrigt...
 11. Mkt snyggt! Men det är onödigt att betala för EKK om man ändå ska skala väck ytterhöljet, EK är samma sak men ledarna löst!
 12. Alltså... hör man skillnad på att spela upp musik från iTunes respektive att spela upp från skrivbordet (alltså med quicklook?) så ska man nog lyssna en gång till. Både iTunes och QuickLook använder QuickTime-motorn för att spela upp ljudet, och det iTunes tillför är alltså själva biblioteksfunktionen samt Music Store osv. Mac OS X har den fina fördelen att den inte samplar om ljudet vilket t.ex. windows-mixern gör (det är detta som gör att man kan få bättre ljud i windows genom att använda t.ex. fooBar och speciella drivrutiner som går förbi mixern så ljudet blir bitkorrekt ut.) OM det nu mot förmodan faktiskt är så att han hör en skillnad mellan iTunes och QuickLook så beror det nog på att någon equalizer eller upsampling eller annat otyg ligger igång i iTunes.
 13. Den stora fördelen med XLR är, som nämnts, att det är mindre känsligt för yttre störningar. Tänk PA-världen. Där är det normalt att man har micar, lineingång från syntar etc på en scen där kablarna (XLR) samlas ihop och dras, ofta parallellt med strömkablar, till ett mixerbord som står bakom publiken. Mikrofonernas signal är mkt svaga och måste förstärkas rejält innan ljudet går ut i publiken och detta är faktiskt möjligt utan så mycket brus och andra störningar. Jämför med obalanserad RCA där man kan höra skillnad på hur nära strömkablar de ligger metern bakom hifi-racket... Sen kräver kondensatormicar 50 V fantommatning (likspänning) som man skickar i samma ledare i XLR-kabeln där ljudet går. Denna filtreras med högpassfilter för att inte få in den i förstärkaren, men det är en helt annan historia...
 14. Kul! Får se om man hinner komma in en sväng. Mkt bra initiativ!
×
×
 • Create New...