Kronkan

Medlem
 • Content Count

  20
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

1 068 profile views
 1. Kronkan

  Loudness War - vad är det som låter?

  Hej! Det är länge sedan jag skrev i forat men vill uppmärksamma alla er musik och ljudintresserade om denna podd om teknik och ljudkvalité och dess första inslag. https://player.whooshkaa.com/shows/ino-lab-educational-podcasts Detta för kännedom men jag kommer troligtvis inte följa upp inlägget utan hoppas på en god dialog Vänligaste hälsningar
 2. Kronkan

  Vad har du för slutsteg?

  Det är våldsamt fina slutsteg som alla verkar ha Själv har ett budgetalternativ. Två monoblock från Audio Space med KT 88 rör. Har två uppsättningar av effektrör, dels JJ och dels Shuguang Black Treasure KT 88. Spelat de nya rören ett tag. Förhoppningsvis så att de skall kunna räknas som hyggligt inspelade. Så därför så har jag bjudit in några för att lyssna på mina två uppsättningar. Sedan kommer det att finns två uppsättningar med 6550 rör samt en uppsättning winged c. Det är också så att det ena uppsättningen av 6550 rören är hyggligt gamla. Alltså NOS men använda. Vill någon komma härifrån så är ni hemskt välkomna! Krävs ju inte att man är rörfantast utan att man vill skaffa sig nya lyssningserfarenheter. Denna gång en enkel och subjektiv jämförelse mellan olika rör. Det är på tisdagen den 28 okt med start ca 18.00. Plats Mölndal. Fallströmsgatan. Högtalare Martin Logan. Bara vinyl och Cd kan spelas.
 3. Kronkan

  Vinyl rengöring av skivor

  Idag fick jag bytt min lägenhets ventilationssystem. Fanns som tur vad inte reservdelar att skaffa till den gamla. Nu en variant med både värmeåtervinning samt återfår fuktighet till inluften. Har en mätare för relativ fuktighet. Och vill minnas att om denna sjunker under 30 % så har man ökande problem med statisk elektricietet. Den kalla luften på vintern bär mycket lite vatten. Värms upp och den relativa fuktigheten sjunker. Så att inte ha så torr luft hemma minskar problemen med statisk elektricitet. Kombinationen torr luft och att gnida vissa material mot varandra gör att det blir statisk elektricitet. Och nu har jag löst mina problem förhoppningsvis. Och denna gång betalar bostadsrättsföreningen. Vilket i och för sig är ju mina pengar det med.
 4. Kronkan

  Svanås vingar

  Ett par Avantgarde drivna av en Ear-förstärkning i ett rum med lite wingar ä min absoluta referens. En lyssning som flyttade min föreställning vad som går att åstadkomma.
 5. Kronkan

  Svanås vingar

  Tack Calm! Skivbackarna är, precis som du tror, från Granit. De har (hade?) också en skiva med hjul som var hyggligt billiga. Stadgar dock dem baktill med en tillsågad skiva av spånskiva. IKEA hade för några år sedan en enkel svart back lämplig för skivförvaring. Men den försvann ganska fort från deras sortiment. De backar jag har fungerar utmärkt om man stadgar den baktill. På golvet har vi 14 backar alla på hjul. 6 st hänger på väggarna på olika ställen. De backar som är upphängda på väggen och de som är direkt under dessa är belysta. Ingår i vår belysning som alltid lyser på kvällarna. Några skivor finns i bokhyllan också. Men det är ett opraktiskt sätt att förvara skivor på, enligt eget tycke. Svårt att hitta just den skiva man söker.
 6. Kronkan

  Mästarmöte har en vinnare!

  Själv så har delvis arbetat så att dämpa stenen på undersidan med bimuten och lägga den direkt mot underlaget. Därmed får du en minskning av resonanserna. Sedan mjuk koppling uppåt såsom för skivspelaren. När det gäller stenen på lådan till ML så är tanken med bimutenen under stenen nog bara att ytterligare öka vikten samt i nåogn mån kanske minska eventuella vibrationer kring fästet för panelen. Stenen under rörförsteget har bimuten mellan sig och underlaget. Kopplingen mellan försteg och sten är de gummifötter som den levererades med. Där inga åtgärder. Så har jag tänkt. Alltså både dämpa men också frikoppla. Om man frikopplar på ett hoppande underlag riskerar man att vissa frekvenser ändå passerar. Så bedömer jag att det är. Mindre hopp i underlaget borde minska det som ändå riskerar att transporteras vidare.
 7. Kronkan

  Svanås vingar

  För mig är projektet film,tv och musik i ett vardagsrum. Tillsammans har vi bestämt att en av gestaltningsprinciperna är att lyfta fram vinylskivan. Vi lever i en lägenhet med öppen planlösning. Det är ju inte så att jag kan bestämma över vårt vardagsrum. Samråd är ju det enda möjliga. Vardagsrummet har varit i en ständig förändring. Så här såg det ut för ett tag sedan. http://www.akkelisaudio.com/kundsystem-molndal-1.html Idag håller jag på att installera wingar. Så ovanför TV:n så kommer det nu att vara s-wingar i papp. De kläs in i linnéväv. Hustruns skivspelare (Empire 598) står idag bredvid modellbåten. Detaljer som inte syns i länken är att jag kan sitta bakom soffan i en mycket bra lyssningsposition. Där finns min dator m m. När vi flyttade till lägenhet så gjorde vi en funktionsplan över lägenheten. Så hos oss sitter vi inte vanligtvis och dricker kaffe i soffan när vi har gäster eller barnen på besök. Däremot så kan anläggningen och vinylen bli en del av festen. Exempelvis när jag fyllde 60 år så hade vi ryskt tema. Självklart mat, dryck, tilltugg men också musik. I Stringhyllan kan 16 Lp visas. Då enbart ryska skivor. Samt andra dekorationer såsom en rysk banderoll med något om fred som lånades in. Om jag haft en separat grotta skulle sådant inte kunna göras. Så nu försöker vi integrera anläggningen i det sociala livet då och då. Så på nyår brukar vi ha en musikquiz. Sedan kan det aldrig gå att nå så långt i återgivningen som om man bygger helt dedikerade rum där man kan göra lite hur som helst. Det går inte heller att ta hem grabbarna och sitta lite avsides. Så baksidor finns det självklart också.
 8. Kronkan

  Mästarmöte har en vinnare!

  Har några skivor svart granit med olika syften i anläggningen. På undersidan har jag klistrat bimuten för att minska resonanserna. Två skivor ligger ovanför själva lådan till mina Martin Logan. Syftet är att få panelen att bli stilla. Har mjuka fötter och ökat massan ca 10 kg per styck varav ca 7 kg sten. Panelen upplevs nu stilla. Alltså tynga lådan så att den blir mera stilla och därmed hjälper panelen att stå still. Sedan står en av mina skivspelare på en bänk med en glasskiva. Det är en Michell GyroDec. Den är just nu inte i funktion och skall bli en renodlad monospelare. Men den står på en skiva granit som också har bimuten klistrad under sig. Tanken är att resonanserna i underlaget skall minska. Annars är det en spelare med flytande upphängning. Rörförsteget som också står på samma bänk som spelaren har fått en samma behandling. Att ha några millimeter svart bimuten under den svarta graniten är inget som någon tänker på . Knappast heller att det är granitskivor.
 9. Kronkan

  Generellt om Högtalare

  Ang riktning Lite reflektion kring frågan om diffusion bakom/inåt panelen. En diffusor kommer alltid också vara absorberande i någon grad. Står panelen för nära bakvägen så skulle jag kunna tänka mig att någon svanå-winge försenar reflexen något. Vilket bör vara positivt i detta läge. Själv har jag en enkel variant som så att säga riktar reflexen framåt. Det enkla med den är nog att den mest är effektiv ovanför 1000 Hz. Skillnaden i gångväg är ca 10 cm. En svanåvinge är ju också effektivare längre ner. Gångvägsskillnaden är ju betydligt större. Samt försenar reflexen också. Så väggen kommer så att säga rent akustiskt vara längre bak. Så jag har alltså riktat reflexen framåt. I detta läge alltså. För att bidra med energi inom den del där ljudbilden skall vara.
 10. Kronkan

  Generellt om Högtalare

  Nu säger jag inte att ML är de bästa högtalare som finns. Vore du dock en ägare av ML skulle jag dock råda till att prova att ställa panelen helt lodrätt samt att diffusera snett bakom panelen. Helst så ha panelen minst ca 0,9 meter ut från diffusorn. http://www.akkelisaudio.com/kundsystem-molndal-1.html På dessa bilder så har jag ju fortfarande panelen svagt bakåtlutande. Men diffusionen framgår ju. Det går ju också att experimentera lite med kablar och förstärkning. Där har jag provat lite men inte gjort någon ändring än. Men diskanten går nog att påverka även här. akustiken i övrigt påverkar ju och där kan jag vad jag vet åstadkomma förbättringar. Mitt syfte var enbart att berätta om just mina ML speciellt vad jag gjort för att få dem att spela så bra som jag kan åstadkomma utifrån de resurser jag har.
 11. Kronkan

  Generellt om Högtalare

  Här kan mina senaste ML ses på Akkelis hemsida om kundernas system. http://www.akkelisaudio.com/kundsystem-molndal-1.html Helheten framgår inte. Dels på grund av det händer något då och då. Så idag har jag två skivspelare varav en skall byggas om till en ren monospelare. Sedan finns det några V-wingar bakom lyssningsplats och möjligt att jag även sätter upp mina två mindre s-wingar i papp ovanför TV:n. Idag är de utlånade till Sprudel som ville testa. Finns en tråd om detta på Faktiskt.se. Hemma hos mig så blir ljudet mindre hårt i diskanområdet. Finns en liten hårdhet som åtminstone jag kan förnimma. Min kära hustru upplever dock inte här något problem. Så man får se hur det går. Annars är det vårt vardagsrum ett gemensamt projekt. Har länge kämpat med en knepig rumsakustik. Har fortfarande basområdet något förhöjt men är ändå hemskt nöjd idag med hur det låter i hela basområdet. Har en lägenhet med alla inre väggar, golv och tak i absolut hårdaste betong. Yttervägar är dock i gips med stenull. Detta har lett till stora stående vågor. Angripit problemet på olika sätt. Mina tidigare ML som hae lite högre känslighet och som också hede en specifikation att spela något lägre kunde jag till slut mäta spelandes ner till 20 Hz på nivå. Detta klarar inte riktigt mina nuvarande. Jag har inte mät men körde ett svep som visade att nuvarande helt passiva ML i mitt rum och med mina justeringar klarat en att spela på nivå ner till 30 Hz utan att tveka. Sedan fortsätter den ner till 17 Hz fast med lägre nivå. En del av saken kan vara att jag också kör med pluggade basportar. Funnit att det jämnar till responsen och säkert gör att den klarar att spela något lägre. Alltså jag utnyttjar rummets stående vågor som ju både är problematiska men som samtidigt kan ge ett basstöd. Så en del absortion finns i min relativt djupa bokhylla 40 cm m m. Förstärkningen är rörmonoblock på ca 60 watt. Har bytt de flesta rör och provat mig fram till andra. KT 88 rören är idag de kinesiska Shuguang Black Tresure. Annars mest NOS. Men några har jag inte hittat något som låtit bättre. Trots att TangoTube så förtjänsfullt kunnat leverera förbättringar i de flesta fall. Sedan har jag rest upp ML så att det står helt lodrätt. Det är ett billigt och framgångsrikt tweak som alla ägare av ML och andra panelhögtalare borde pröva. Fick tipset från Stefan på Akkelis. Kollade sedan med vad Martin Logan själva skrivit. Hittade i någon manual på en av deraste dyraste och senaste modeller tankar om detta. Så startade en tråd om detta på Faktiskt.se http://www.faktiskt.se/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=59074 Lite om mina ML. För mig så innebär deras högre direktivitet att tidiga reflexer från sidoväggar och taket minskar. Speciellt när jag rest dem upp lodrätt. Det som inte framgår av Akkelis bilder är att jag använder mjuk koppling till golvet och att jag har två skivor i granit som ligger ovanför själva lådan. Någon reagerade att jag både hade Soundcares spiks samt mjuka fötter. Men med spiksen kan jag ställa in lutningen samtidigt höjer jag dem något. Vilket motverkar nackdelen med att panelen nu står rakt. Alltså reser jag mig så kommer jag ur zonen med mycket direktljud. Spiksen ger ju också ökad massa till högtalarna. Vilket jag också räknar som en fördel. Av bilder på Akkelis hemsida så framgår det ju att jag har några enklare form av diffusorer snett bakom högtalarna. De hänger på absorbenterna som jag fäst bredvid och ovanför TV:n. Fast diffusorerna har en liten distans mot absorbenterna så att basen lättare skall tränga in något bättre även bakom diffusorerna. En liten detalj det med.
 12. Kronkan

  Det fina vinyl-ljudet.

  Enligt våra värderingar så skulle det ju vara önskvärt. Sorgerligt att ljudkvalité i vår mening inte riktigt är gångbart. Många undantag finns säkert också. Men det finns ju fördelar också. Här har vi musikprofessorn själv som ger en historisk betraktelse på återgivning, musik m m. M
 13. Kronkan

  Det fina vinyl-ljudet.

  Jag betvivlar inte ett dugg att du har en kompetent anläggning som kan spela ett antal format på riktigt bra sätt. Jag kan bara rekommendera dig att lyssna och jämföra själv. Men alltså jag är inte ensam i välden att jämfört och alla med vinylen kan göra detta eftersom de sänder med cd:n. Klart att det på marginallen finns bättre spelare än min moddade E-sound. Men det är ju en erkänt bra "basspelare". Skillnaden mellan de olika utgåvorna finns ju där också. Lite löjligt att en vinyl klår cd-tugåvan på detta omrdåe men säker på att det är ett problem som finns i själva signalen. Själv har jag en annan förklaringsmodell. Musikindustrin gör medvetna val för att kunna sälja och kommunicera med olika kundgrupper effektivt. Eller så tar de hänsyn till kraven på Loudness War vid radiosändningar. Men troligt är det är en sammanlagd kommersiell bedömning som ligger til att olika utgåver är mastrade och mixade på olika sätt. ......................................................................... Men de kanske läst sådan här forskning som skildrar hur värderingsförändringar vad gäller hur musik skall låta. Så läs sammanfattningen av denna studie. iPod generation prefer MP3 fidelity to CD says study http://www.macworld.co.uk/ipad-iphone/news/?newsid=25288 "Acclaimed dance music producer Rennie Pilgrem is one who admits to mixing music on an iPod, although he is not a fan the sonic results. "To my ears iPods are not even as good quality as cassette tape," he said. "But once someone gets used to that sound then they feel comfortable with it." ......................................................................... Så jag och kanske andra får mer och mer inrikta oss på att lyssna genom vinyl eftersom den kan vara tillverkad efter mina/våra ideal som lyssnare.
 14. Kronkan

  Det fina vinyl-ljudet.

  Hej BeBop! Eftersom du har utsett min cd-spelare och andra sekunda cd-spelare till dagens huvudproblem gällande musikåtergivning. Detta kan du ju upprepa och tråden kommer inte vidare med min hjälp. Istället för att just nu fortsätta på ett sådant sätt så väljer jag att länka till andra trådar. Två om Tempest och en med annat exempel. ……………………………………………………………………………………. Här en länk till en amerikansk sida helt inriktad på BoB Dylan http://www.expectingrain.com/discussions/v...bf15388c21f121e “I have been listening to the downloaded version of 'Tempest' for 2 weeks now and thinking that it was a wonderful album and that it sounded great. LITTLE DID I KNOW!!! I got my vinyl today from Amazon - put it on while home at lunch, and immediately started crying (yes, I know, I cry a lot - but usually for good reason) - this album sounds totally different from what I've been listening to! I cannot believe the difference - his voice is so deep and full - the words are so clear - it's like going from listening to a cheap, tinny old transister radio to full volume FM stereo back in the day - What a wonderful album it truly is - I can't wait to hear the rest of the album - everyone needs to hear it on vinyl!!” …………………………………………………………………………………………………… En annan länk som diskuterar CD versus Vinyl men med annat exempel http://www.iorr.org/talk/read.php?1,1666599,1666608 I did the same and the sound from DVD is much better. Simple reason is because it's less compressed than on the retail CD. On vinyl vs CD matter, some vinyls are cut from a master expressly made for vinyl. Flacandvinyl mentioned Icky Thump which sounds incredibly good comapred to CD. Red Hot Chili Peppers' Stadium Arcadium vinyl uses also a different master. But generally speaking if you care about sound, vinyls are most of the time worth buying because they are a bit less compressed than CD's. One excellent sounding vinyl I bought recently is Bowie's Ziggy Stardust 40th anniversary edition. Vinyl sounds even better than the DVD audio which was included in the vinyl gatefold... Vidare i denna tråd där också DVD och CD jämförs “Here's a comparison of Some Girls in Texas CD and DVD audio track. This is the first minute of All Down The Line. First waveform is from CD, second waveform is from DVD audio track. As one can see the CD waveform is bigger which means the sound is louder. To get this louder sound level the CD track had peaks cut off and/or smashed. On the other side the DVD audio track has a full dynamic range. This is the reason why it sounds better than the CD” …………………………………………………………………………………………………………………………………. Åter till Tempest Fann en annan lank med samma rapport om vinyl versus CD gällande Tempest. http://forums.stevehoffman.tv/threads/dyla...2.296846/page-9 “In this case, the sound of the LP is certainly better than the CD”.
 15. Kronkan

  Det fina vinyl-ljudet.

  Klart att man skall söka en ärlig förklaring till att man hör något. Men säker att det inte är något problem med min cd-spelare som låter mkt bra. Här är den ngt ålderstigen men bra. Har en utmärkt Blueray-spelare också men finns ingen anledning så att säga spela cd på den. http://www.6moons.com/audioreviews/eastsound/eastsound.html Frågan är har du spelat vinylversionen av Tempest. CD-versionen är inte dålig. MEn på vinylen så finns det ett djup. Märkligt nog bedömer jag att riktigt lågbas också finns på vinylen men saknas eller märks inte på cd:n. Rösten blir så mkt bättre på vinylen. Det är klass-skillnad! I princip så behandlas cd-signalen och vinylen på samma sätt. Fast det finns ett riaa av Bladelius i signalvägen. Resten är rör. JAg har tidigare skrivit om jämförelser jag gjort där jag inte kunnat finna att cd:n levererat sämre prestanda. Detta gälland Led Zeppelin. Men också gjort andra jämförelser där det remastrade materialet inte varit till fördel såsom ngt med Rolling Stones.