Jump to content

8x10

Medlem
 • Posts

  29
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by 8x10

 1. Jag håller helt med! Jag har fler än en gång blivit överraskad av blindtester. Och det är alltid spännande när det är flera som provlyssnar.
 2. Jag tycker också att längre perioder är bra att provlyssna innan man drar slutsatser. Ibland har jag fått för mig att något låter lite bättre för att efter en vecka inse att jag blir lyssningstrött snabbare och ändrar tillbaka. Ibland känns det som en viss karaktär kommer fram tex mer luft runt instrumenten... efter en vecka så har känslan övergått till för mycket av de övre frekvenserna. Det är lätt att snabbt anta och tycka, men hjärnan kan behöva lite längre perioder att anpassa sig för att höra detaljerna. Som när du går in i ett mörkt rum så känns det becksvart, efter ett par minuter så ser du ganska mycket detaljer och efter ett par timmar ännu mer.
 3. Ja den tackar jag för :-) Jag kör nu lika, Core till bridge direkt till DAC. Låter väldigt bra tycker jag :-) Och Bridge i Mac minin startar bra av sig själv så ingen skärm behövs... den kan stå lite halvt undangömd.
 4. Med Mac mini som bridge och sen USB till Hifi Rose Dacen så går det bra i exclusive mode.... Men ljudet är detsamma som direct från Core till Dac. Men om Jag låter Hifi rose vara Slutanvändare så ändrar ljudet karaktär. Mac minin har en egen karaktär på ljudet som färgar av sig ganska mycket, oavsett källa tycker jag. Jag kan inte få bort det med inställningar jag vet om, och alla Appar (Roon, Tidal, Apple Music) låter mer eller mindre lika från Macen. Jag ska fortsätta lyssna och låta andra komma och lyssna också. Och fortsätta testa nya inställningar och sätt :-) Roon har nog kommit hit för att stanna iallafall :-) Jag ska få låna en PC, så i slutet av veckan ska jag köra samma övning med PC istället för Mac och se om det blir ett annat resultat :-)
 5. I Apple Music har jag stängt av allt, I Tidal så är det väldigt begränsat, men Loudness ej valt, Master valt. Och I Roon så får jag inte upp något "Exclusive mode" på Hifi Rose. Jag har slagit av DSP filtren.
 6. Det är skumt för mig också… och väldigt frustrerande. En dedikerad streamer borde var bättre anpassad att leverera bra ljud. Och Hifi Rose är ju superläcker på alla sätt, så jag skulle ju gärna bara vilja köra den, ingen dator 🙂 Jag har en misstanke om att ljudet påverkas mjukvarumässigt i Macen. Något jag inte lyckats klura ut hur man stänger av? Jag har stängt av all påverkan i Midi inställningarna. Mer vet jag inte om… så kanske det är där ”felet” är? Men… om denna mjukvarupåverkan faller mig i smaken bättre så är det ju bara en bonus?
 7. Ja det är den bästa jag hittat. Jag kör inte över AirPlay, Apple Remote är bara en visuel Remote där du ser omslag och låtar ganska snyggt. Lite som Roon… Den kan styra både rippat och streamat material från Apple Music och skicka ut den genom USB till Dac. Airplay har jag testat, men då får jag inte mer än 16/44 i kvalite. Vilket är ganska ok ändå om man jämför mot blåtand. Ja jag har insett att det är svårt att jämföra…. Men man får testa under en längre period för att se hur de känns. Initialt så tycker jag De låter ganska lika i kvalite på Macen. Och lika på streamern. Den stora skillnaden är Mac som streamer mot Hifi Rose som streamer.
 8. Jag blev lyssningstrött tror jag av att bara köra halva låtar och analysera 😅 Men helt klart är Macen vinnare kopplad direkt mot Hifi Rose Dacen. Det verkar som den interna elektroniken alternativt mjukvaran är en flaskhals på Hifi Rose. För Dac-delen är väldigt bra… jag ska inte säga att streamerdelen är dålig, den låter fantastiskt bra. Men mindre djup/3D, mer tillbakadraget och mindre luftigt än med Macen direkt mot Dac. Samma resultat om jag kör Streamer med TIDAL, eller med Roon som bridge på streamern. Jag blev imponerad av Roon… men jag tror jag är ännu mer imponerad av Apple Music. fler högupplösta album, och ljudet är väldigt bra måste jag säga. Enkelheten om man har en IPhone eller IPad är en bonus. Så den ska undersökas närmare också 😅 Tidal, Roon (med TIDAL) och Apple Music låter väldigt lika från Macen… Apple Music har lite högre utvolym så det är lätt att den låter initialt bättre, men jag tror dom låter väldigt lika när man justerat volymen. Jag ska fortsätta lyssna under veckan och se hur det känns…
 9. Mina första intryck.... Roon: Varför har jag inte provat detta förut???? Gränssnittet är ju väldigt snyggt och väldigt lättnavigerat. Intuitivt och intressant att titta på. Enkelheten... jag installerade och den frågade om den fick scanna hårddiskarna, den hittade alla mina rippade album direkt. Sorterade dem snyggt och prydligt och lade till album cover, artistbilder etc.... 10 minuter och allt var redo att användas. Här skulle det vara ett par bilder tänkte jag, men hur laddar man upp bilder? Går det bara att länka från URLer?
 10. Nu har jag installerat Roon core på min IMac PRO på översta våningen, och Roon bridge på Mac minin som jag ska köra mot Hifi rose. Spännande 😊 Jag tänkte prova 3 sätt: 1. Med den inbyggda nätverksfunktionen i Hifi Rose så den hämtar direkt från Roon core utan att passera Mac Minin. 2. Genom Mac minin med USB till Hifi rose Dac 3. Genom Mac mini genom Stello D2 USB/coax converter… men också en jitterrenare. Denna manick har gjort underverk i mitt system förr så kan vara värt att se vad den gör. Den är begränsad till 24/96 så den kan vara förlegad… 4. Joker ej Roon Från Mac mini med nya Apple Music lossless har inte hunnit prova denna tjänst ännu, så kan vara spännande att se hur den står sig mot TIDAL 🙂 Återkommer….
 11. Ja dom små rackarna verkar hålla måttet länge 🙂
 12. Tack för tips! Ska läsa igenom din tråd och sen installera Roon ikväll 🙂 Min Mac mini är från 2011 så jag kanske får testa en nyare större burk här hemma 🙂
 13. Nu blev jag intresserad ☺️ Jag har provat lite olika lösningar för att få bort skärmen, men de har varit buggiga. När plugin inte startar måste jag fram med skärm och tangentbord för åtgärd etc… men, finns det en bra lösning där jag kan använda en iPad eller telefon som skärm så vore det perfekt. Då har jag ju streamer från dator och en dedikerad, jag kan varva dem som jag vill och få det ljud jag vill ha ☺️ Jag ska undersöka denna väg närmare också.
 14. Ja jag ska experimentera mer med Hifi rose 🙂 Men mitt dilemma är att när jag streamar TIDAL hifi plus från Hifi rose, och sen jämför mot Mac mini kopplad mot Hifi rose interna Dac med TIDAL så låter Macen väldigt mycket vi bättre. Jag vill ha den kvaliten från en streamer med intern Dac. Jag ska prova att koppla den som är brygga så Macen blir källan via ethernet, det kanske kan lyfta ljudet 🙂 Ska prova även att ha egna rippade skivor över ethernet, idag har jag dem över USB via SSD disk.
 15. Jag har också fått för mig att en dedikerad musik streamer har bättre grund mot störningar, jitter etc… kortare väg till utgångarna. Bättre förutsättningar helt enkelt…
 16. Efter Dacen kör jag idag en Mcintosh MA352 och Tannoy Eaton. En duo som jag verkligen gillar tillsammans… Med Mac minin och Dac har jag fått till ett ljud som jag är väldigt nöjd med. Men jag skulle gärna vilja ha bort dator och tv/skärm i lyssningsrummet. Ibland stör det min lyssning och estetiskt har jag en idé med mer minimalistiskt tänk. Så en bra streamer med inbyggd Dac vore en bra lösning. 🙂
 17. Bebop: jag har läst igenom din tråd och fått lite matnyttiga tips där 🙂 Jag ska definitivt titta närmare på en serverlösning och Lumin som alternativ.
 18. Jag undrade mest om någon annan haft liknande erfarenheter, utan att vara märkesspecifik. Förutom Ifi Zen Streamer med Zen Dac och HIfi Rose så har jag också testat Cocktail Audio N25 och Naim ND5. Alla med samma resultat, streamern är en flaskhals. Mac minin med deras respektive inbyggda Dac låter mycket bättre. Mer luft runt instrumenten, större ljudbild och mer kontroll i basen. Jag måste testa några streamers i dyrare prisklasser tror jag… Eller så börjar jag misstänka att kanske Macen förskönar ljudet mjukvarumässigt och jag blivit van med det? Men det låter ju mycket mer som de referenser jag har 🙂
 19. Vad har ni för erfarenheter med streamers vs andra sätt att streama. Jag har i många år kört en Mac Mini med Dac till datorn för att streama musik. Har funkat jättebra men tar plats då det behövs en TV eller en bildskärm… och jag vill gärna slippa TVn i lyssningsrummet. Nu vill jag hitta en enkel lösning att streama med, men har insett att streamers är svårt. Man får tumma rätt mycket på kvalitet eller antagligen öppna plånboken extremt mycket. Idag kör jag en Hifi rose RS250 som jag tycker är en snygg lösning. Men…. en 10 år gammal Mac Mini med en Audiolab M-dac låter avsevärt mycket bättre. Större ljudbild, bättre och precisare bas, och musiken ligger mer utanför/framför högtalarna. Med Mac mini och Ifi Zen Dac så låter det nästan i klass med Hifi rose… inte riktigt där men nästan…. Men nu till det intressanta… jag kopplar in Mac minin mot Hifi rose, skippar streamingen och bara använder dacen, då låter det avsevärt bättre, väldigt mycket bättre…. I klass med M-dacen. Men det blir en dyr Dac på detta vis… Jag har testat ett par olika streamingprodukter och funnit att streamingdelen är ett problem som försämrar ljudet i jämförelse med dator och Dac? Gör jag något fel? Har jag missat någon inställning? Jag kör TIDAL Hifi plus när jag jämför. Vad har ni för erfarenheter? Någon som känner igen problemet?
 20. Jag har också testat att bi-ampa med EKKJ och Nord Ost - Red dawn samtidigt.... Ekkj till baselementet och Nord ost till Diskanten, men det funkade mindre bra.... Nord osten har högre volym (förmodligen bättre ledare), så det blev ingen mer bas eller så... faktiskt sämre än bara Nord ost eller bara EKKJ. Men jag tyckte såklart att jag hade hittat en väldigt bra genväg till det perfekta ljudet :-)
 21. Ja det är en 4 x2.5 EKKJ. Skärmen använder jag som jord, jag har jord på både högtalare och förstärkare. Men jag vet inte om jag märker någon skillnad med jorden. Man kan nog bara klippa av skärmen om man inte vill använda den. Alternativt testa denna: https://billigtvvs.se/el/kabel/jordkabel-n1xv/jordkabel-n1xv-5-ledare-rv-k/?option=4292&gclid=EAIaIQobChMIvOSmp9Tv9AIVGvhRCh0dlAhoEAQYDCABEgJVffD_BwE
 22. Intressant :-) Jag kör Inte EKK men EKKj, 2.5mm2 i biwire (så 5mm2 totalt). Jag har testat många kablar genom åren och kommer alltid tillbaka till denna. Jag har inte testat Supra excalibur, men Andra supra kablar och en del Nord-ost (Bla Red dawn) Nord ost Red dawn lät bra, större ljudbild och mer högupplöst än EKKJ, men.... den saknade basfundamentet, och rösterna blev för ljusa.... EKKJn kanske är en sämre kabel teoretiskt, men den låter ganska mycket bättre i mitt system. Jag antar att man får testa sig fram med den elektronik man har tills man hittar rätt.
 23. Nu har jag exprimenterat hela helgen.... Har varit lite krasslig så det passade ju bra att vara hemma och pilla med stereon. Jag har inte blivit något klokare, men däremot har jag fått till ljudet nu. En reflektion; xlr ska gå åt ett specifikt håll!? Jag har aldrig tänkt på det, men man ser ju på in- och utgångarna och på kontakterna att kabeln ska sitta på ett speciellt sätt, jag har ärligt talat aldrig tänkt på det förr :-) Men när jag vände kabeln rätt så tycker jag att ljudet förändras? Psykologiskt eller på riktigt, jag vet inte, men jag tycker det blir en påtaglig skillnad, klarare ljud....kanske febern?? Men iallafall, efter lite pillande på Dacen, har flyttat jumprarna fram och tillbaka men fann att förinställningen fungerade bäst. Men när jag började skruva på skruvarna där bak hände det grejer, diskanten blev mer framträdande och mellanregistret öppnade sig. Den förinställda signalen var rätt låg. Sen har jag matat dacen från min Sonos förrut, får inte riktigt till det med den, det är bra ljud, men lite dovt och instängt. Så jag hoppade över den och kopplade in den direkt i MAC minin, och då blev det riktigt bra. Kör med Amarra music player. Kopplade fram och tillbaka mellan sonosen och macen ett tiotal gånger, och det är stor skillnad, mer pondus och attack i basen, mer detaljer i basen, inte lika hård diskant, men luftigare och tydligare... Så resultatet: Högre utgångsvolym på dacen = bättre. Sonos + XLR = inge bra, blir för dovt. RCA ok. Mac mini + XLR = Perfekt. RCA lite för mycket övre register. På något sätt tycker jag att det blir mer tryck i ljudet med RCA, lite mer diskant kommer fram och det blir högre volym. XLR ger ett lite luftigare ljud och inte så vass diskant. Så jag antar att beroende på komponenter i kedjan fram till slutsteget så kan man exprimentera med båda kablarna för ett bättre ljud :-)
 24. ?? Det har jag missat helt, ser inget om det i manualen (men jag har ju inte läst den så noga). Så jag ska koppla rött på com-porten i balanserat läge? Eller tvärtom? Ska prova :-) Det kan ju förklara en hel del.... Man lär sig något nytt varje dag, jag har inte ens tänkt tanken. SorenG: jag öppnade DACen och hittade Jumprarna, ser ju ut att vara enkelt, ska testa i helgen :-) Tackar för tipset!
 25. Är det någon som har erfarenhet av McIntosh MC275, RCA vs. XLR? Det är det jag kör, och det kanske är där problemet ligger som nämnts, inte i DACen. Men åandra sidan, när jag jämför med CD (McIntosh MCD205) så låter XLR bättre, egentligen är det inte så stor skillnad, men det blir lite mer pondus i ljudet med XLR. Produkterna (Benchmark - MC275) kanske helt enkelt inte är en bra matchning med XLR? Jag är iallafall nöjd med ljudet med RCA, men man strävar ju alltid efter små förbättringar i ljudet :-)
×
×
 • Create New...