Jump to content

8x10

Medlem
 • Posts

  7
 • Joined

 • Last visited

About 8x10

 • Birthday 1972-09-02

Profile Information

 • Location
  Fagersta
 1. Nu har jag exprimenterat hela helgen.... Har varit lite krasslig så det passade ju bra att vara hemma och pilla med stereon. Jag har inte blivit något klokare, men däremot har jag fått till ljudet nu. En reflektion; xlr ska gå åt ett specifikt håll!? Jag har aldrig tänkt på det, men man ser ju på in- och utgångarna och på kontakterna att kabeln ska sitta på ett speciellt sätt, jag har ärligt talat aldrig tänkt på det förr :-) Men när jag vände kabeln rätt så tycker jag att ljudet förändras? Psykologiskt eller på riktigt, jag vet inte, men jag tycker det blir en påtaglig skillnad, klarare ljud....kanske febern?? Men iallafall, efter lite pillande på Dacen, har flyttat jumprarna fram och tillbaka men fann att förinställningen fungerade bäst. Men när jag började skruva på skruvarna där bak hände det grejer, diskanten blev mer framträdande och mellanregistret öppnade sig. Den förinställda signalen var rätt låg. Sen har jag matat dacen från min Sonos förrut, får inte riktigt till det med den, det är bra ljud, men lite dovt och instängt. Så jag hoppade över den och kopplade in den direkt i MAC minin, och då blev det riktigt bra. Kör med Amarra music player. Kopplade fram och tillbaka mellan sonosen och macen ett tiotal gånger, och det är stor skillnad, mer pondus och attack i basen, mer detaljer i basen, inte lika hård diskant, men luftigare och tydligare... Så resultatet: Högre utgångsvolym på dacen = bättre. Sonos + XLR = inge bra, blir för dovt. RCA ok. Mac mini + XLR = Perfekt. RCA lite för mycket övre register. På något sätt tycker jag att det blir mer tryck i ljudet med RCA, lite mer diskant kommer fram och det blir högre volym. XLR ger ett lite luftigare ljud och inte så vass diskant. Så jag antar att beroende på komponenter i kedjan fram till slutsteget så kan man exprimentera med båda kablarna för ett bättre ljud :-)
 2. ?? Det har jag missat helt, ser inget om det i manualen (men jag har ju inte läst den så noga). Så jag ska koppla rött på com-porten i balanserat läge? Eller tvärtom? Ska prova :-) Det kan ju förklara en hel del.... Man lär sig något nytt varje dag, jag har inte ens tänkt tanken. SorenG: jag öppnade DACen och hittade Jumprarna, ser ju ut att vara enkelt, ska testa i helgen :-) Tackar för tipset!
 3. Är det någon som har erfarenhet av McIntosh MC275, RCA vs. XLR? Det är det jag kör, och det kanske är där problemet ligger som nämnts, inte i DACen. Men åandra sidan, när jag jämför med CD (McIntosh MCD205) så låter XLR bättre, egentligen är det inte så stor skillnad, men det blir lite mer pondus i ljudet med XLR. Produkterna (Benchmark - MC275) kanske helt enkelt inte är en bra matchning med XLR? Jag är iallafall nöjd med ljudet med RCA, men man strävar ju alltid efter små förbättringar i ljudet :-)
 4. Jag antar att jag ska välja det som låter bäst i mina öron :-) Jag tror att det kan vara som många av er säger. Benchmark Dac1 kanske inte är riktigt balanserad. När jag kopplar in en cd-spelare (McIntosh MCD205) så låter den väldigt lika, kanske lite bättre faktiskt med XLR. Så tills vidare kör jag med RCA med Benchmarken.... och är väldigt nöjd med ljudet.... och slutar bekymra mig om vad som är rätt eller fel :-) Tackar för all input!
 5. Hur är det egentligen med alla kablar till DACar mm? Jag kör en Benchmark DAC1 till ett MC275 och jag tycker jag får bäst ljud med RCA, medan alla råd jag fått säger att XLR ger bäst ljud. Jag kör med Van den hul "The wave" RCA kabel och på XLR kör jag Van den hul "orchid". Skillnaden är med XLR blir ljudet lite dovare, mindre transparent, och många detaljer i de övre registren försvinner helt. På Diana Kralls "your my thrill - Quiet nights" så hör jag bra hur hennes kläder prasslar lite när hon rör sig, hur hon blöter läpparna ibland etc med RCA kabel, men försvinner helt med XLR. I de nedre registren är det också mer transparens och attack med RCA. Är det något fel med mina grejer då? Då proffsen säger att det borde vara tvärtom, att jag ska få mer transparens med XLR. Hur låter det för er, ni som testat mycket kablar? Ska det vara tvärtom, ska jag prova andra kablar eller är det fel på utrustningen?
 6. Hittade ett par bilder på en vinylskiva i närbild, närmare bestämt 500x förstoring och 1000x förstoring. Lite skoj att se hur ett vinylspår ser ut på riktigt. http://feber.se/foto/art/175836/vinylskiva...0_gngers_frsto/
 7. Intressant tråd, jag har hållit på och experimenterat ett tag nu med att kunna streama musiken på mitt kontor med bra ljudkvalité och det verkar inte helt enkelt. Och framför allt inte billigt. Jag började med en Squeezebox duet direkt kopplad till ett par Sentec M30 rörsteg och ut i ett par Supreme 42 högtalare. Ljudet blev sådär, har MAC och kör Itunes (MP3). Det lät tunt och vasst, ingen djupbas och diskanten lät lite ihärdig. Nästa steg blev att testa Flac vs Apple lossless, efter många tester föll valet på apple lossless då jag inte hörde någon direkt skillnad på format och mediaspelare (testade en massa olika, Quicktime, Songbird, Cog mfl.) Det blev en stor skillnad med Lossless, mer tryck över hela registret, men ändå inte superljud, bytte squeezeboxen mot en apple TV, använder de analoga utgångarna direkt, skillnaden mot squeezeboxen är liten men det blev lite mer djupbas och lite lenare diskant, rätt riktning iallafall. Bytte ut Sentec stegen mot en Lyngdorf SDA 2175, och det blev en helt annan ljudbild. Lånade samtidigt hem några DACar att testa mellan, jag provade Cambridge DacMagic och Lyngdorf TDAI 2200. Cambridgen levererade marginellt bättre ljud än Apple TVn, men Lyngdorfen fick mig att trilla av stolen, nu kom det ut ljud som låter bra, riktigt bra. Körde itunes (lossless)> Apple TV> optisk utgång till TDAI 2200 Införskaffade mig nya högtalare, Grundig audiorama + sub, och det passar mitt kontor väldigt bra. Så nu vill jag införskaffa mig en en TDAI2200, ekonomin tillåter det inte just nu, men jag vet vad som passar mig. Kan tänka mig att uppgradera högtalarna senare också för att få ännu bättre ljud. Jag testade aldrig squeezeboxen med optisk ut mot en bättre DAC, tror att det går att få ut lika bra ljud där med. Men jag tror att de lite billigare DACar som sitter i Squeezebox, Apple TV mfl är för enkla för att få riktigt bra ljud, om man är kräsen bör man testa externa DACar för att hitta det som passar sin smak och nivå. Kan ju också tillägga att jag testade att jämföra Apple TV optisk ut mot CD spelare, en NAD 545 analog ut (ingen superspelare kanske) på TDAI2200, och jag tycker det streamade ljudet låter mycket bättre, klarare, mer upplöst och djupare bas och lenare diskant. Vet inte hur mycket mina Grundig audiorama begränsar ljudkvalitén. Det vore intressant att testa lite finare högtalare och jämföra CD mot Itunes. Det var lite om mina experiment och erfarenheter :-)
×
×
 • Create New...