Jump to content

Kilgore

Medlem+
 • Posts

  967
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Reputation Activity

 1. Haha
  Kilgore reacted to octavia rs in Hemma hos Octavia rs   
  Jag kan tyvärr under pågående utredning inte kommentera detta @AlfaGTV  
 2. Like
  Kilgore reacted to Engelholm Audio in Återbruk - använd igen, istället för att slänga!   
  Återbruk
   
   
  Engelholm Audio Återbruk är en one-of högtalare som har sitt ursprung i ett 18 år gammalt par AP322 som jag och en kompis på Öland byggde runt år 2000.
  "Återbruk" är en stativhögtalare...men ändå lite mer! Gamla (golvstående) AP322 kapades i lämplig höjd och ett nytt bas/mellanregister och ett noga nyutvecklat filter va det enda som behövdes istället för att slänga. Filtret har som vanligt bra kvalitet och är av 2a ordningen, elektriskt. Impedans och frekvensgång är väldigt imponerande och tänker man in priset blir det ytterligare en nivå av stolthet hos mig. Diskantens fina ljud kommer av bra filter samt att baffeln är lätt fasad/facetterad vilket minskar baffelproblemen.   Finishen är i björkplywood som betsats i mahogny. Ett lager fernissa ger en blank yta. Trots 18 år på nacken plus en refresh, så är det ändå 6/10 i finish.   Ljudet då? Musikfrämjande, lättsamt, medryckande skulle jag påstå. Utsträckt bas till ca 35 Hz.   Bara detta paret existerar (såklart). Pris: 5900 kr (exkl stativ - t.ex. Solid Tech kan passa)

 3. Like
  Kilgore reacted to octavia rs in Det är inte så ofta jag köper nya hifi-prylar längre...   
  Jag tror inte vi kommer så mycket längre i denna tråd @CommonMode jag argumenterar varken för eller emot hur du bygger jag har inte den kunskapen och jag har valt mina komponenter i anläggningen efter hur de låter att TAD sen valt att ha dem dubbelisolerade de är inget jag kan påverka och ser det inte som ett större problem, är där något problem så är jag inte medveten om det så inget jag går och grubblar över direkt.
   
   
 4. Like
  Kilgore reacted to musicus in Det är inte så ofta jag köper nya hifi-prylar längre...   
  Herlig å se noen fortsatt investere i sölvskivene, grattis med ny spiller! 
   
  Ang high quality drivverk har ju också Accuphase ett högt presterande drivverk (10,5 kg) i sin DP-750 spelare!
   
  Accuphase DP-750
   
  mvh
 5. Like
  Kilgore reacted to LPL in Vilka strömkablar använder du i ditt primära system?   
  Med facit i hand så var det en jäkla tur att jag öppnade kabeln nu och inte senare. Den hade blivit öppnad förr eller senare, men nu diskuterade jag och @octavia rshur de hade gjort med skärmarna. Blev dock förvånad då montören gjort det enkelt för sig och kopplat ihop ledarna bredvid varandra och inte bökat med att få dem i kors som det ska vara enligt designen.
 6. Like
  Kilgore reacted to octavia rs in Vilka strömkablar använder du i ditt primära system?   
  Det beror väl troligtvis för att den "normala" kunden inte delar en kontakt och kollar hur de ser ut vilket man inte ska behöva göra heller för de är upp till tillverkaren att ha en fungerande egenkontroll som gör att fel inte uppstår. Även om man delar den så är det kanske inte det första man tänker på att den inte är rätt kopplad om man inte tittar väldigt noga. Jag har sett foto ifrån @LPL då kabeln till hälften är min och även jag som bad honom öppna den för att se hur de var gjort i kontakterna med de olika skärmarna osv.
   
  Om man serietillverkar en produkt så bygger man oftast en test utrustning som säkerställer att produkten är rätt kopplad. Felet som var i denna kabel orsakar inga personskador och troligtvis kommer ingen "höra" att de är felkopplat men om personen i fråga som koppla kabeln "råka" koppla fas och jord fel då är den potentiellt livsfarlig. En enkel test utrustning som testar att kontinuitet finns mellan rätt stift och kanske även mäter de elektriska värdena och stämmer av mot en referens hade säkerligen kunnat upptäcka fel som detta.
   
  Alla kan göra fel och de har hänt mig att man stått och drömt och kopplat fel men egenkontrollen hittar det och man kan rätta till felet så att det inte blir en allvarlig händelse.
   
   
  Jag har nog delat mer eller mindre alla kablar jag haft och att skruva ur två skruvar och dra tillbaka kåpan de har jag svårt att se skulle påverka garantin på en kabel (hur ofta går en kabel sönder?) och många gånger önska jag att jag inte öppnat och sett eländet.....
 7. Like
  Kilgore reacted to Engelholm Audio in Marten gasar på.   
  Coolt!
   
  Och visst måste man räkna med allt volymbortfall! Port, element, filter, stag - allt som äter volym måste såklart beräknas in för det är själva luftens volymen som is da shit.
   
  1a ordningens filter brukar i större grad kräva att t.ex. impedansen linjäriseras (potentiellt 3+2  komponenter) och att oroligheter i elementets extremområden hanteras (+2 eller +3 komponenter) och även att justera tonkurva (+2-4 komponenter). 1a ordnings filter handlar inte så mkt om antalet komponenter, egentligen. Det handlar om datapunkter i stil med fasvridning och impuls-/stegsvar.
 8. Like
  Kilgore reacted to calle_jr in Bashantering med öppen baffel   
  Efter en så arbetssam förmiddag  så var det dags för lunchpaus, och fru DoubleA hade fixat superb lax som jag tyvärr inte fick foto på. Det är nog iaf @P-pan lite tacksam för, han brukar bara bli så förbannat hungrig annars.
   
  Det som distraherade oss lite var dessa pågående byggen;
   

   

   

   
   
 9. Like
  Kilgore reacted to calle_jr in Bashantering med öppen baffel   
  Ja, han kanske är lite lik @Double A 
   
  Islandshästarna undrar också vem det är som fräser;
   

   

   

   

   
   
 10. Like
  Kilgore reacted to calle_jr in Bashantering med öppen baffel   
  Här har vi honom från fler vinklar.
  Dagen till ära, helt klädd i grönt;
   

   

   

   

   

   

   
   
 11. Like
  Kilgore reacted to LPL in Vilka strömkablar använder du i ditt primära system?   
  Fortsätter på temat strömkablar. Tyvärr visade det sig att det var fel på den iFi Nova-kabel som jag fick, men väntar på en ersättare. Under tiden har jag monterat ihop en ny kabel, jag tror det blir lugnt ett tag med DIY kablar efter denna...

   
   


  6 st teflonisolerade ledare i OCC-koppar med totalt 5 mm2 för L & N omsluten av folieskärm och 4 st ledare (3,2 mm2) för jord även den omsluten av folieskärm. Kablarna lätt virade med dämpande bomull och ytterligare en folieskärm.
   

  Valde att inte ansluta de inre folieskärmarna och drog ut tåtar i matande ände för att kunna välja om den yttre folieskärmen ska vara ansluten eller ej. Tyvärr är det inte ovanligt att man hittar spretande kardeler i köpeskablar så gör man det själv vet man vad man får. Har bara lyssnat lite kort men det verkar lovande.
 12. Like
  Kilgore reacted to calle_jr in Bashantering med öppen baffel   
  Det räcker man säger grillade kamben och Chimay så kommer han som ett skott.
  Han vet att det kan innebära arbete, men frestelsen är helt enkelt för stor.
   
   
  Man bankar och vänder när man fyllt upp. Då brukar det gå i 15% till.
  Om man inte bankar och vänder blir överramen inte fylld och har en zzzzingande ton.
  Jag tycker att sand på det här sättet är helt suveränt. Det samverkar och konstruktionsdämpar utan att sänka styvheten i ramen.
   
   
  Ja, och det går dubbelt så fort när man är två 
   
 13. Like
  Kilgore reacted to Engelholm Audio in Mat till vardag och fest - recept och tips   
  Hemma-pizza e inte dumt. 

 14. Like
  Kilgore reacted to octavia rs in Målet är ingenting, resan är allt   
  Ska du testa mer med separat bas framöver @Simon76 så hade det varit kul att få se @Engelholm Audio i arbete  
 15. Like
  Kilgore got a reaction from Simon76 in Målet är ingenting, resan är allt   
  Ja det var en mkt intressant och lärorik dag, tack för att jag blev inbjuden
  Alltid kul att prata högtalarelement, filter o lådor med Pär. Som sagt mkt bra högtalare Pär har fått ihop. Vilket inte förvånar mig, alla HT jag hört från honom har spelat långt över sitt pris, och alltid varit spelglada detaljrika och homogena. Jag har ett par gamla Mino som kontorshögtalare för tillfället, mycket nöjd.
  Nog de näst bästa högtalare du haft i din anläggning @Simon76 jag håller fortfarande TAD CE-1 högre, men de kostar ju också mer än dubbelt så mycket.
 16. Like
  Kilgore reacted to Engelholm Audio in Målet är ingenting, resan är allt   
  Tack!
  Att få testa mina högtalare i din anläggning va ju en bonus och prio ett för dagen va ju att komplettera med aktiva basar till dina TAD!
   
  Tackar!
   
  Tackar! Tror det va Engelholm Audio Eos vid det tillfället och det är en del delade komponenter och kvaliteter mellan dessa två modeller.
   
  Vi investerade ett par timmar vilket väl nästan få klassas som "snabbtest". Mängden alternativ att testa blir snabbt svindlande, när man har möjligheterna i DSP'n plus alla vanliga knep med placering, fötter, kablage (för de som är lagda så), med mera. Men med lite metodik så finns en rätt väl snitslad bana framåt.
   
  Mino är en klassiker och här kan man läsa om Mino-premiären. 15 år sedan...
   
  Tack för det och jag tar det som en utmaning och hoppas på revansch när mina högtalare "sitter ihop" (toppen är fn lös/frikopplad från basdelen idag vilket ger lite "skrammel") och när filtret är slutgiltigt!
 17. Like
  Kilgore got a reaction from Engelholm Audio in Målet är ingenting, resan är allt   
  Ja det var en mkt intressant och lärorik dag, tack för att jag blev inbjuden
  Alltid kul att prata högtalarelement, filter o lådor med Pär. Som sagt mkt bra högtalare Pär har fått ihop. Vilket inte förvånar mig, alla HT jag hört från honom har spelat långt över sitt pris, och alltid varit spelglada detaljrika och homogena. Jag har ett par gamla Mino som kontorshögtalare för tillfället, mycket nöjd.
  Nog de näst bästa högtalare du haft i din anläggning @Simon76 jag håller fortfarande TAD CE-1 högre, men de kostar ju också mer än dubbelt så mycket.
 18. Like
  Kilgore reacted to octavia rs in Vad har man en nätverksswitch till?   
  Enkelt förklarat de var ju det du ville ha  de är inte som att grena 230V i en grendosa. Där är filter, galvaniskavskiljning i portarna, en processor som fördelar inkommande paket till rätt utgång osv. osv.
   
  Hur vida den "kan" påverka ljudet som kommer ur dina högtalare är troligtvis högst beroende av vad du har för prylar på nätverket, hur du kopplat ihop det och hur känslig din ljudbrygga är som omvandlar den paketbaserade informationen ifrån ethernet till nåt som matas in i din DAC.
   
   
 19. Like
  Kilgore reacted to Neve in DAC/Streamer som försteg!??   
  Tack för tipset. Jag har enbart hört mycket gott om TAD. Härligt att höra att det finns DAC med bra försteg. Beklämmande att de ligger på den prisnivån😆. Det är tyvärr över min nuvarande budget. En streamer på det så är jag långt över. Då skulle jag också kunna fördela budgeten annorlunda. Jag kommer att hamna därikring till slut men vill inte stå naken tills jag fått ihop budgeten.
 20. Like
  Kilgore reacted to Simon76 in Målet är ingenting, resan är allt   
  Ja, och lärorik.  
   
  Den nya högtalaren från EA är överraskande bra och det är nog svårt att hitta en mer prisvärd ht från de mer etablerade(eller större) tillverkarna. 
 21. Like
  Kilgore reacted to Simon76 in Målet är ingenting, resan är allt   
  Idag har jag haft finbesök av Pär @Engelholm Audio och @Kilgore 
  Nya högtalare är under utveckling hos Engelholm Audio, dessa skulle nu testas med olika filterinställningar och vi provade även att köra den aktiva basenheten ihop med TAD.
   

   

   
  Det gäller att ha tungan rätt i mun när det ska kopplas filter. 
   

   

 22. Like
  Kilgore reacted to Neve in DAC/Streamer som försteg!??   
  Hej alla!
   
  tanken var att jag tänkte presentera mig innan denna tråd men jag insåg att jag blivit digital idiot med åren, och hittar inte tråden...ännu. 
   
  lite kort om min situation;
   
  för drygt 6 årsedan brann vårt hus ned, dock lyckades jag, tro det eller ej, övertyga räddningstjänsten att låta mig gå in med syrgas, tillsammans med ett par rökdykare och rädda högtalare och stereo. Jag ska tillägga vi då bodde i radhus och det brann ännu bara i huset bredvid i samma länga. 
   
  Hursom har det blivit några flyttar till tillfälliga boenden och magasineringar och anläggningen har inte packats upp förrns nu när vi köpt hus på landet. 
   
  jag höll på en hel kväll att packa upp, sortera, putsa och skruva ihop alltihop och väl inkopplat startar jag igång. Och...antiklimax. Det är helt tyst och fräser till i slutsteget, ett BAT VK75. Ett ingångsrör ryker till och dör, samt en drivlina till ett av effektrören steks.
   
  inte nog med det. Fjärren till försteget är borta efter alla flyttar, ett Kora Eclipse triodsteg. Hör av mig till Kora. Konstruktören har dött och företaget är uppköpt och har inga som helst ritningar eller dylikt. Av någon anledning startar alltid steget i mute-läge. Måhända av säkerhetsskäl, och kan enbart mutas av med fjärr. Gråt
   
  Jag håller precis på att kolla på streamer då skivsamlingen brann upp och har upptäckt att många modeller har försteg. Vi provade ett par dac/försteg precis när  det kom och vi vart INTE imponerade. Nu har det ju hänt enormt mycket på den fronten och tänkte kolla om någon har erfarenheter av detta, eller t.o.m kör direkt till slutsteg själva. 
   
  planen är dock att med tiden skaffa integrerat för att det ska ta lite mindre plats, men fram till dess måste jag spela på något. Jag vill inte ta lån för att köpa utrustning utan vill spara och kika/lyssna i lugn och ro. Har inte så bråttom. 
   
  Modellen jag hade riktat in mig på var auralic vega G1. Frågan är nu om det är värt att kanske satsa på vega G2.1 då den har bättre ”försteg” med analog volume, så att jag kan sitta lugn i båten tills jag hittat nytt steg. Givetvis även kanske andra märken men jag gillar den ljudsignaturen framför t.ex Naim och Lumin som jag kände saknade lite driv. 
   
  jag har vart en vända hos akkelis och lyssnat men steget var kallt i början så det blev lite fiasko. Men jag ska snart dit igen och ta lite mer tid på mig, men vill gärna ha lite kött på benen innan. 
   
  Fridens liljor!
  /
 23. Like
  Kilgore reacted to lindvall in Är hifi roligt igen? Del 2.   
  Så här sex år senare ser det likadant ut i det lindvallska hemmet. Inga apparatbyten, men det har blivit dags för ett rörbyte i Leben då ett gammalt Sylvania hade gett upp i förtid. 

 24. Like
  Kilgore reacted to Josaa in Josaa’s äventyr i Hifi   
  Hej igen, idag kom min egendesignade bänk från snickaren! Denna gång i valnöt och med Nero Assoluto sten. Storleken är anpassad för Brinkmannen som skall komma om några veckor. Jag kör än så länge med Novibra gummi mellan stålskenorna och graniten. Fötterna är Finite Elemente Cerabase-gillar dom då de är enkla att höjdjustera så allt blir i våg. Detta system är i ständig förändring pga projekt Mandrake som jag kommer återkomma till. Ställde in lite grejer för att spela: Shopper fixad Thorens Td124, HAT ström, emt 997 arm, Koetsu Jade platinum, Consolidated silver SUT, Shindo Monbrisson, Shindo Montrachet, torus trafo, Linn Akkurate Ds, kablar mest Luna...
 25. Like
  Kilgore reacted to byZan in Hemma hos Octavia rs   
  Jag slår av allt förutom dac'arna när jag är borta längre tider (1-2 v eller längre tid) ! Annars är det mesta på i stand-by-läge dygnet runt med få undantag förstås. Jag har också märkt att det även tar tid för elektroniken, allt från någon 1/2 tim till flera timmar beroende på elektronik innan de låter på topp. Dac’arna jag har ägt och äger slår jag i princip aldrig av eller ställer i stand-by, de tar uppskattningsvis några dygn på sig att prestera på topp. Om det beror på felkonstruktion, hörselfel eller placebo spelar för mig ingen roll, mina öron vill ha det så
   
  /byZan
×
×
 • Create New...