Jump to content

Erik Andersson

Branschmedlem
 • Posts

  98
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Erik Andersson last won the day on July 24

Erik Andersson had the most liked content!

Recent Profile Visitors

2 723 profile views
 1. Ett tillägg: När ett rör testas i rörprovare görs det vid max effekt I annat fall är det inte någon verklig test. Däremot i kretsar är det mycket sällan sådant sker undantaget kan vara slutrör arbetande i Klass-A. Så i detta fall kan en något ökad anodström inte behöva vara en nackdel, kanske tvärtom, att steget bara mår bra av det med förbättrad ljudkvalitet.
 2. För att djävlas så testade jag en 5965 som ECC81 i Avon. Och det är rätt som du säger vid 2 volts gallerspänning och 250 volts anodspänning ökade strömen till det dubbla jämfört med ECC81.så en ökning i värme är trolig. Vad det sen betyder i din apparat beror på kopplingen, arbetspunkt mm så det är svårt att säga.
 3. Rör för datorer var försedda med en speciell typ av katod vilken klarade av att stå i cut-off läge under långa perioder. Det klarar normalt inte "vanliga" rör utan en beläggning kan uppstå vilket minskar emissionsförmågan sk "katodförgiftning" Dessa rör passar även som förstärkarrör.
 4. 12BH7 användes i Amerikanska och Japanska svart-vita TV apparater som Vertikal oscillator och slutsteg. Det rörde sig om apparater med 90 graders avlänkning.. Det är i princip en uppbiffad ECC82. Att 5685 blir varmare än ECC81 kan bero på att anodplattorna är större.
 5. A2900 är tänkt för datorbruk, svindyrt idag! ECC81 är ett mycket gammalt rör och användes i äldre ångradio på 40-50 talet som triodblandarsteg och oscillator. Vanligt var att dock att Hexod/Heptod/trioder användes (Typ ECH) men det var en massa patenträttigheter och avgifter involverade så för att frångå dessa avgifter änvändes ECC81 och även 6J6 för att frångå patenten. Den mindre förstärkningen som blev följden kompenserades med ett extra mellanfrekvenssteg. ECC81 kom även till användning i TV-apparater för olika ändamål.
 6. Jag måste erkänna en sak. Under alla år jag jobbat med the noise of valvamps har jag aldrig använt ECC81/12AT7 Jag tillhör ECC88 familjemaffian. Sedemera har jag även använt högbranta bredbandspentoder i tex Audion Silver Night monosteg, The Dream och nu som konsult även Knispel förstärkaren. Jag roade mig med att Googla lite på ekvivalenter till ECC81 och fann 5965/12AV7 mycket intressant. Detta rör har samma pin-out, något lägre förstärkningsfaktor (47) men det borde inte göra någon större skillnad. Däremot är triodkurvorna betydligt roligare jämfört med ECC81! Kan vara värt att testa kanske. Det gäller i första hand när röret arbetar med spänningsförstärkning, som katodföljare däremot förmodligen mindre betydelse.
 7. Jag noterar att RFT rören omnämnts i denna tråd. Jag har erfarenhet av RFT rören då jag tilsammans med Peter Qvortrup (numera Audionote uk) startade Audio Innovations i mitten av 1980 talet i Brighton. Vår målsättning var att masstillverka rörförstärkare som inte drastiskt sänkte bankkontot. Vi kunde av förklarliga skäl inte basera vår tillverkning med mindre rörposter ofta av surpluskarraktär. Genom ombud importerade vi rör OEM/RFT från DDR. Dessa rör fanns i stora kvantiteter. Jag var i början tveksam att använda rör från andra sidan järnridån. Dessa rör kom dessutom bulkpackade helt utan firmatryck. Det gällde typer som: EL34, ECC83, ECC82, ECC88 mm. ECC82 hade små "ynkliga" anodplåtar påminnande on ECC81, ingav inget förtroende alls! Men mina farhågor visade sig vara helt ogrundade! Dessa rör spelade utmärkt, mätte bra samt visade sig ha mycket bra hållbarhet, detta gällde även de andra typerna. När jag flyttade tillbaka till Sverige och lanserade Edison byggsatserna kom dessa utmärkta rör till användning även där med tillskott av EL84. Ett flertal av dessa förstärkare spelar gott efter c:a 35 år med RFT rören. Snacka om arbetshästar!
 8. Tack för intresset för min person. Det tycks råda lite frågor angående Teonex namnet. Teonex var ett firmanamn registerat av Peter Watson med firma PM components (tidigare anställd vid Mullard). Jag hade mycket affärer med den firman. Fick också många neutrala Teonexkartonger av honom. Jag har använt dessa kartonger till rör jag har som saknade ordentliga boxar. I detta fall med Tung-Sol rören så kom de troligen från ÖB (försvaret) med dåligt emballage det förklarar det hela. Nu hände det där för mycket länge sedan så det är omöjligt att komma ihåg. Men nog är rören "äkta" Tung-Sol aaltid!
 9. Att P60 har låg verkningsgrad är inte min uppfattning. I Ingvars "krypta" har jag avlyssnat dem med en 2,5 watt rörförstärkare med 2A3 rör. Hur det spelade? YAM.YAM!
 10. Stor privat samling av radiorör säljes på grund av platsbrist. Det mesta är fabriksnytt i original kartong. Jag har under närmare 50 års tid samlat på mig mängder av olika rörtyper. Ett gyllene tillfälle för dig som bla renoverar gamla "ångradio" mm från tiden det begav sig. Ett axplock: 6J7,1S4,6C4,DL21,E90CC,EBC11,EBF80,EL90,EL91,EF42,EL81,EL85,ECH11,ECH81,ECF80,CL6,UCH21,ECL11,EL83,6U7,6AC7,5Y3GT,EA50,EAA91,EAC91,EAF42,50L6,35Z3,35A5,12SK7,12SJ7,12SH7,DL91,DLL101,DL41,DAC25,6K7,6C6, mm mm. Maila för listor i PDF format över samtliga rör. Jag skickar och har telefon/Swish: 072 9485999. Specialpris för större antal rör diskuteras per telefon inte mail. Reservation för slutsålda typer.Miniorder för postpaket 300;. plus porto. OBS! Jag har endast kvalitets NOS (new old stock) rör och inget nytillverkar från tex kina. Jag har även rörhållare till äldre rörtyper. Önskar helst inte SMS, tack
 11. "Rikrigt" lödtenn från England Ersin Multcore 60/40, flyter ut underbart bra. Användes bla av Audion. Diameter 0,7 mm i rullar om 500 gram. Passa på NU! och köp så länge det finns.Pris 450:-/rulle.Erik Andersson Tel/Swish 072 9485999. erikasson@telia.com
 12. På Audion jordade vi höljet direkt till nätjorden, däremot jordade vi signaljorden till chassiet över ett 10 ohms motstånd, detta motstånd kunde kortslutas med en omkopplare om surr och brum beroende på dubbeljordning skulle uppstå, det var ett stort problem i England där sk "ring-main" användes.
 13. God jul och gott nytt år på er alla.
 14. Jag ser mer yrkesmässigt på det hela. Mässor och utställningar ger en bra överblick om vad som händer i branschen. Därför är det glädjande.att ta del av det rika utbudet på denna mässa. Som jag ser det är det en motpol till alla domedagsprofeterior som florerar. Glädjande att även butiker ställer ut är positivt.
×
×
 • Create New...