Erik Andersson

Branschmedlem
 • Content Count

  85
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Erik Andersson last won the day on December 24 2018

Erik Andersson had the most liked content!

Recent Profile Visitors

1 521 profile views
 1. Erik Andersson

  God Jul

  God jul och gott nytt år på er alla.
 2. Erik Andersson

  Mässan Göteborg 2018

  Jag ser mer yrkesmässigt på det hela. Mässor och utställningar ger en bra överblick om vad som händer i branschen. Därför är det glädjande.att ta del av det rika utbudet på denna mässa. Som jag ser det är det en motpol till alla domedagsprofeterior som florerar. Glädjande att även butiker ställer ut är positivt.
 3. Erik Andersson

  Mässan Göteborg 2018

  Hääärliga bilder! Göteborg ligger lite för långt bort för mig, men med dessa bilder och reportage, kan jag lugnt spara in på resan.
 4. Erik Andersson

  Tyssssssssssssssstnad - Thöress Full Function Preamp

  Hm, Mycket intressant, en kaskodkoppling med en transistor på topp. Det är en koppling som undertecknad och David Chessell utvecklade i början på 90 talet, alltså c:a 25 år sedan. Intressant att spekulera i om våra idéer inspirerat denna firma, eller om de har samma tänk som vi hade en gång. Ett schema vore intressant att ta del av!
 5. Erik Andersson

  Tyssssssssssssssstnad - Thöress Full Function Preamp

  Enligt databoken har 12SN7 vilket är samma rör som 6SN7 bortsett från glödspänningen, en förstärkningsfaktor på 20 samt branthet på 2,5 ma/v vilket är lågt i förhållande till nyare rörkonstruktioner som tex 6922. Av de utmärkta bilderna att döma innehåller försteget dessutom lågeffekttransistorer, hur användes de? Ingår de i förstärkningskedjan?
 6. Erik Andersson

  Tyssssssssssssssstnad - Thöress Full Function Preamp

  Vad satt det för drivrör (6922) i den Audionen? Ska definitivt inte brusa eller brumma om allt är som det ska. Röret 12SN7 som använts i detta försteg skall inte brusa det heller speciellt med tanke på den låga förstärkningsfaktorn samt låga brantheten.
 7. Erik Andersson

  Stänga av kyl och frys permanent för bättre ljud

  Skaffa ett gäng bilbatterier och kör anläggningen på dem då blir elnätet helt bortkopplat. När batterierna skall laddas se då till att använda ren kärnkrafts el för laddningen. Det sämsta är brunkolsel importerad från Tyskland,som färgar ljudet. Kolla med elleverantören..
 8. Erik Andersson

  Marten låter kanon...

  Varför och varför använder man den dag som idag är 211 röret som slutrör? 211:an är av "General purpose" typ och avsedd att i första hand drivas som Klass-C i sändare eller som Klass-B modulator. Dessa användningsområden kräver ringa eller ingen linjäritet. Av den anledningen är 211 röret tämligen olinjärt. Ett bättre alternativ med liknande typ är 845 röret vilket är avsett att för drift i audioförstärkare med Klass-A/AB drift. Ett annat bra rör är GM 70. Därmed inte sagt att denna förstärkare behöver var dålig men med "rätt rör" finns det chans att dra åt skruven ett par varv till
 9. Erik Andersson

  Premiärvisning av Edison Triod MK2

  Jag vill här ta tillfället i akt att tacka samtliga välljudsentusiaster som trotsade blåsvädret och besökte studion i Sollentuna. Trångt och varmt blev det, men humöret var på topp och ljudet blev mycket uppskattat. Så uppskattat att det blev sena kvällen innan vi stängde ner. Men tiden går fort när man har trevligt! Väl mött igen!
 10. Söndag 8/2 Kl:11-18 smygvisas Edison Triod MK2. Adressen är demolokalen i Sollentuna. Fullständig adress finns på www.erikasson.se För de som åker kommunalt är det buss 528 från Helenelund eller Sollentuna pendel, avstigning Norrängsvägen som gäller. Välkomna
 11. Erik Andersson

  Varför brummar det?

  Så snålt får man inte konstruera en regulatorkrets. Det händer ofta att nätspänningen inte når upp till 230 volt utan kanske bara 215-200 volt eller något liknande.
 12. Erik Andersson

  50W Klass A från Cheseaux-sur-Lausanne

  Påminner om en generalisering från ett grannforum. Vi får nog skilja på transistorer, pentoder resp lågohmiga triodrör. Push-pull eller single-endkopplingar mm. Lågohmigs triodrör som 845,300B 2A3 etc behöver ingen motkopplingsslinga om förstärkaren i övrigt är rätt konstrurerad.
 13. Erik Andersson

  50W Klass A från Cheseaux-sur-Lausanne

  Mja, i det här fallet är jag inte riktigt kompis med valet av småsignalrör. Bla användes ECC83 tydligen som drivrör. Detta rör är tämligen olinjärt vid "högre" signalnivåer. Det är nog mer lämpat som front-end i RIAA förstärkare mm. Jag är övertygad om att bättre val av driverrör skulle förbättra förstärkarens mätdata högst väsentligt. Hur mycket är svårt att sia om, det beror även på övriga kretslösningar i förstärkaren.
 14. Erik Andersson

  50W Klass A från Cheseaux-sur-Lausanne

  Om vi nu återgår till den aktuella förstärkaren så är den bestyckad med 845 rör. 845 är ett rör med strålande linjära egenskaper. Innan det började nytillverkas på 1990 talet, tror jag det var, var det närmast omöjligt att anskaffa. Som ersättning för 845 användes speciellt av japanska audiofiler röret 211. Det röret har tätare gallerdelning, högra förstärkningsfaktor, mindre gallerutrymme och bla därför har klart sämre linjäritet men i övrigt tillhör de samma familj. Men man fick ta vad som fanns. Anledningen till den relativt goda tillgången på 211 röret var att det användes som sändar och modulatorrör i amerikanska bombplan under WW2, därför fanns det stora surplus lager tillgängliga. I dag tillverkas 845 av ett flertal fabriker, varför något bruk av 211 röret knappast är motiverat. Nu har även det ryska röret GM 70 tillkommit vilket har i stort sett samma egenskaper som 845 förutom att det klarar högre anodeffekt.
 15. Erik Andersson

  50W Klass A från Cheseaux-sur-Lausanne

  Det finns två allvarliga fel med dessa högtalare: 1:Får inte rum i mitt vardagsrum, 2: Går troligen inte ens att få uppför min trappa. Men handen på hjärtat: Är det inte lite overkill med med Nagra slutstegen till dessa högtalare? Det torde räcka med goda 2-3 watt eller så.