Jump to content

shifts

Medlem+
 • Content Count

  763
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Reputation Activity

 1. Like
  shifts reacted to VoicesInMyHead in En hifinörds bekännelse   
  Nu när jag haft min Innuos PhoenixNET några veckor och klockor och annat bör ha stabiliserat sig så var det väl hög tid att göra ett litet test med och utan, vilket @magnuskan också fick mig att göra.
   
  När jag drar ut nätverkskabeln ur min accesspunkt så bootar den tyvärr om av någon anledning och nätverket försvinner några minuter. Jag gjorde därför ingen snabb A/B jämförelse fram och tillbaka utan lyssnade bara på musik en stund som jag brukar, när jag kopplade ur PhoenixNET var min spontana reaktion att det lät lite mjukare, varmare, gosigare och lugnare med PhoenixNET och helt enkelt lite vassare och kyligare utan. Jag kände direkt att jag ville sänka volymen ett steg då jag lyssnade på musik med gitarrer och det blir lätt lite för ansträngande. Efter en stund kopplade jag tillbaka den igen och ordningen var återställd.
   
  Inget vetenskapligt test, men fullt tillräckligt och uppenbart för mig att känna att den kommer stanna i min anläggning.
   
  Min anläggning kanske balanserar på gränsen till lite för ljust emellanåt och kanske behöver jag den här blöta härliga värmande filten som PhoenixNET lägger över den (inte på något negativt sätt alltså). Det låter helt enkelt väldigt mycket trevligare, behagligare och mer avslappnat med PhoenixNET i kedjan.
   
  Jag vill bara lägga till här att det är lätt att bli partisk och påverkad av inköp man redan gjort, man vill gilla det för att man lagt ut mycket pengar osv. Men som kanske bekant för en del som läser min tråd så har jag inga som helst problem med att rulla runt grejer och sedan ett tag tillbaka så har jag dessutom även installerat ett JCAT NET XE kort i min server. Min yttersta förhoppning var faktiskt därför att jag skulle känna att PhoenixNET inte längre var nödvändig, att det kanske skulle vara något bättre med den men så pass marginellt att jag skulle få svårt att motivera att ha kvar den kostnaden i anläggningen. Tyvärr blev det inte så. Stark köprekommendation kvarstår alltså. 
   
  Det enda som är lite beklämmande är att det får mig att fortsatt även fundera på vad en Innuos PhoenixUSB eller Ideon 3R Master Time skulle göra hos mig, trots mitt JCAT USB XE kort. 
 2. Like
  shifts reacted to plind in Nytt hos Plind   
  Hej svejs, nu händer det saker! 
  Lägenheten stylad och fotad. 
  Fick behålla en liten setup 🤪
   

 3. Like
  shifts reacted to Bebop in Vad är musikalitet i en subwoofer?   
  Ja, och en trevlig sådan. Det är ju lite knepigt att formulera ett mål när man inte vet var man startar ifrån. XTC mätprogram är en bra start att få lite hintar om hur det ser ut. Så gjorde jag också. Det visade helt tydligt vilka problem jag hade i stort. När @Engelholm Audio var här kom han fram till ungefär samma bild men med hans utrustning kunde han gå in på djupet och se hur mycket som kom från hörnen, från taket och golvet för att gaffla in till rätt lösning. Det tror jag sparade mig tusentals kronor jämfört om jag skulle ”härja” helt själv.
 4. Like
  shifts got a reaction from Bebop in Vad är musikalitet i en subwoofer?   
  Hej Bebop. Missade det här inlägget och vill så klart svara. Tyckte jag reserverade mig för saker jag inte kände till i dina två exempel, men gjorde det lite dåligt. Faktum kvartstår att de allra flesta kommersiellt tillgängliga baslösningar är gravt undermåliga – även dyra sådana. Varför det fortfarande är så kan man bara spekulera i. Lite väl kantigt kan villigt erkännas. Ångrade delar efteråt, men lät det stå ändå.
   
  Den detalj calle_jr lyfte ut var även det vitalt för inlägget, då jag inte påstår att det finns endast ett sätt att åstadkomma en lösning som låter fantastiskt. Det finns kanske andra mål med att komplettera ett system med externa basar, än att generellt sänka distorsionen i ett system. Det är däremot mitt mål och har svårt att se hur man ska nå fram till det, utan att samtidigt lyfta bort de frekvenser som generellt hanteras dåligt av ett toppsystem. Gör man det för långt ner, avlastar man för lite och ingen vinning finns.
   
  Vill värja mig mot en mening du skrev och det är om vem man ska lita på. Vet inte om du direkt refererade till var jag söker min kunskap och att den då skulle vara hämtad från självutnämnda experter på forum, men menade du det var det rätt plumpt skrivet (kanske för att jag skrev kantigt själv, men det var inte riktat mot dig). Det är dessutom fel. Svårt att tävla i vem som är mest expert, vilket även blir rätt fånigt.
   
  Angående ödmjukhet hoppas jag att de som lärt känna mig via forum och även träffat mig i person, märkt att jag lyfter fram ödmjukhet som någonting bra. Gör sällan tvärsäkra påståenden som sakers varanden, så som jag ofta finner andra i hifivärlden göra. Ödmjukhet är viktigt och inte bara gentemot hur man uttrycker sig, men även mot den kunskap man/jag (inte) har, samt vara ödmjuk inför sin egen hjärnas och hörsels tillkortakommanden och varseblivningsförmåga. Just den biten tror jag vi är hyfsat överens om, i alla fall om jag tänker tillbaka till tidigare korrespondens på forumet.
   
  Är nyfiken på calle_jrs lösning som för mig låter galen i teorin, men kan inte tänka mig att han skulle vara nöjd med en lösning som inte låter mindre än fantastisk.
   
  Allt gott!
 5. Haha
  shifts got a reaction from sprudel in Vad är musikalitet i en subwoofer?   
  Det var spetsigt skrivet så klart, men med bra produkter är integrering inte omöjligt. Vissa sticker ut hakan är på andra områden, men här känner jag mig rätt bekväm, så passar på.
 6. Like
  shifts got a reaction from sprudel in Vad är musikalitet i en subwoofer?   
  Slutna basar går djupare, men de nedre frekvenserna behöver lyftas med EQ, men behöver därmed även vara betydligt fler för att kompensera för den mindre output varje bas kan ge. Jag har sex slutna, vilket motsvarar ungefär två portade. Det är på alla plan dyrare att gå på slutna, men resultatet för mig har alltid varit bättre.
   
  Det stora misstaget de flesta verkar göra är att inte avlasta huvudhögtalaren de jobbiga frekvenserna under 80 Hz och låter de spela med neråt. Antingen hela vägen eller att brytpunkten läggs så lågt att inga distorsionssänkade vinster kan göras. Är inte man nog att redogöra för många andra fördelar som kommer med en delningsfrekvens kring 80 Hz, men det är ingen slumpa att THX-standarden lagt den där. Lyssnade precis på en intervju med Andrew Jones i podcasten The Occasional Podcast där han pratade om precis detta. De flesta verkar inte vilja ta fäste på denna vinning, vilket är svårt att förstå. Lyssna på Jones, han är klok.
   
  Argumentet brukar vara att de vill att deras fina högtalare som går hyfsat djupt också ska få spela bas, men då undrar jag vad det är för usla basmoduler man försöker para dem med om resultatet blir otillräckligt.
 7. Like
  shifts got a reaction from Govinda in PROGRESS PRODUKTIONS   
  Det fanns inte så mycket info på sidan heller tyckte jag. Hade svårt att få grepp om vad de har för bakgrund och musikalisk inriktning och sådant är ju alltid intressant att veta.
   
  Såg nu att det fanns lite Abu Nein, Agent Side Grinder och Henric de la Cour bland släppen, så bestämmer här med att japp, det är synth.
 8. Haha
  shifts reacted to VoicesInMyHead in To stream or not to stream, that´s the question!   
  Jag tolkar morgonens spellista som...
   
  Vivaldi - 4 årstiderna
  22-Pistepirkko - Birdy
  Depeche Mode - Stripped (motorljudet!)
  Yello - The Race 
 9. Like
  shifts reacted to Terminator in Hemma hos Terminator   
  Tack, kul att höra och roligt att entusiasmen kan smitta lite. Efter sommaren så hoppas jag gärna kunna ta emot besökare och även om det händer saker här så hoppas jag att både NAD-elektroniken och 804:orna står kvar. 
   
  Idag har även jag och min fru tänkt gå ut på tomten och börja mäta och planera lite inför en, som vi hoppas, 3-stegsraket som även innefattar bygge av ett dedikerat musikrum. Knappt så att jag vågar skriva ut det för det känns som att jag kanske lovar för mycket men planen är: 
   
  Bygg ett förråd på 10-15m2 till trädgrådsmöbler etc på tomten (finns några högtalarkartonger etc som också vill ha sin plats) Riv befintligt uterum som används som förråd idag och bygg ett nytt, men större, rum som dedikeras till stereon på samma plats När stereon fått ett eget rum så kan drömmen om ett större kök och matrum realiseras samtidigt som den befintliga balkongen utökas till att även vara ovanpå det nya stereorummet (jag förstår att det blir rörigt utan ritningar men jag lovar att det är en bra idé )  
  Stora planer, lär bli ganska kostsamt och tidskrävande även om vi inte kommer göra så mycket av jobbet själva, så vi får ha is i magen och ta det steg för steg. 
 10. Thanks
  shifts reacted to Peo in Peo's prylar   
  Det är två apparater/maskiner i hushållet som jag har förälskat mig i och som verkligen har förenklat min tillvaro. Den ena är robotdammsugaren

  och det andra är min nya skivtvätt. Eftersom detta är ett hifi-forum så ska jag enbart hålla mig till den sistnämnda.
  Efter en tid med många frågor adresserade till tillverkare, säljare och användare över hela världen blev det till slut en ultraljudstvätt, en Degritter.

  Jag har inte för avsikt att skriva en recension, det har tillräckligt många andra redan gjort, men jag kan stämma in i deras lovsång.
  Den är fantastiskt smidig att handha och den gör vad den ska.
   
  När detta skrivs har jag tvättat 92 skivor och resultatet är över förväntan. 

  Redan antalet tvättade skivor (92) skvallrar om hur smidigt den är, jag har totalt orkat tvätta 183 skivor med min vacuumtvätt på 8 år.
  Stoppa i en skiva, tryck på knappen och nästa gång man går förbi är skivan klar.

  Jag hade ju problem med att lufttorkade skivor hade högt bakgrundsljud (med en Audiodesk), det problemet har jag inte med denna tvätten. Den filtrerar kontinuerligt ytvattnet under tvättcykeln och jag har inte märkt att den lämnar något skit kvar på skivan.
  Så här ser filtret ut efter 25 skivor.

  Jag byter både filter och vatten efter 25 tvättar.

  Då tillgången på milliQ-vatten snart försvinner (jag ämnar gå i pension) har jag har förberett mig och testat om det är någon skillnad på de olika vatten som jag kan tänkas användas sen.
   
  Degritters manual säger följande:


  Många tillverkare skriver "Destvatten" som rubrik på etiketten, men det betyder inte att det är destillerat vatten. Man har tydligen valt att kalla demineraliserat/avjoniserat vatten för destvatten, vilket definitivt inte ska förväxlas med "äkta" destillerat vatten.
   
  "Destillerat vatten är vatten som genom destillation har gjorts mycket rent från lösta och uppslammade ämnen såsom metallsalter och mikroorganismer, som finns i vanligt, odestillerat vatten. Destillering innebär att vattnet kokas och övergår till ångfas varefter ångan kondenseras
  ner i ett rent kärl."
   
  "Demineraliserat vatten, även kallat avjoniserat vatten är vatten som har gått igenom ett par av jonbytarkolonner (Anjon, Katjon), så att alla positiva joner byts ut mot H3O+ (flera oxoniumjoner, om det var en jon med större laddning än +1) och alla negativa joner byts ut mot hydroxidjoner.
  Eftersom det blir lika många oxoniumjoner som hydroxidjoner (det måste ju ha funnits lika många positiva som negativa laddningar från början) blir det bara vatten på slutet. Däremot kan till exempel socker eller etanol ta sig igenom kolonnerna, eftersom de inte är joner."
   
  Demineraliserat vatten kan även skapas med en teknik som kallas omvänd osmos.

  Det som av vissa tillverkare kallas för batterivatten är nästan alltid någon form av filtrerat/demineraliserat vatten och är avsett för blybatterier, ångstrykjärn, luftfuktare o.s.v., men duger det till skivtvätten?
  Det är just det som jag ville veta.
  Bara för att XX har sagt att det går bra med... så är inte jag övertygad. XX må (i det här fallet) vara tillverkare av skivtvättar eller av "rent vatten", jag litar inte på dem ändå. Jag ser/hör dagligen hur "proffsen" hasplar ur sig påståenden utan att ha full koll och att då helt okritiskt gå på deras linje kan i vissa fall vara helt förödande. Det är väl klart som f_n att tillverkaren av demineraliserat vatten påstår att det är lika bra som destillerat vatten, han vill ju sälja sin produkt och han tar inget ansvar för om jag skulle förstöra hela min skivsamling eller min skivtvätt.
   
  De varianter av vatten som jag har jämfört är.
   
  1. Referensen - milliQ-vatten från ett lokalt lab.

   
  2. Apotekets "Vatten, Renat", Novelmedic - tillverkas genom mottryckssosmos (filtrering), inte destillation, vilket gör att produkten innehåller en viss mängd metalljoner. 149:00/5l (29:80/l)

   
  3. Biltema's Batterivatten (Avjoniserat)  (16:90/l)

   
  4. OKQ8 Batterivatten (Avjoniserat) (27:-/l)

   
  5. Kemetyl T-Vatten (Avjoniserat) 39:-/4l (9:75/l)

   
  6. Hornbach "Destillerat vatten", (men det är ren lögn, det är "bara" avjoniserat vatten). 29:-/5l (5:20/l)

   
  7. Inet, Alphacool Ultra Pure Water 99:-/l.  Avjoniserat + osmos (avsett för vattenkylda datorer)

   
  8. "Batterivatten" tillverkat av stadsvatten som filtrerats genom ett avjoniseringsfilter (Silex 1C). Vattnet filtrerades med ett flöde på 0,3 l/min

   
  Jag har mätt pH och konduktivitet på samtliga vätskor, men inte hittat någon solklar korrelation mellan deras mätvärden och resultat och därför finns det ingen anledning att presentera dem.
   
  Testen har gått till på följande vis.
  Fyra droppar av det testade vattnet har droppats på en helt ren spegel och fått självtorka under en huv (dammskydd).

   
  Spegeln undersöks sedan okulärt (med x10 lupp).
  Nästa test är i ett skivspår och då har jag använt Analogue Productions Ultimate Test Record -  track B6 "Silent groove"
  Även här var det fyra droppar (jämt fördelade) som fick självtorka under ett dammskydd.

  Skivan spelades och RIAA-stegets utsignal gick vidare till ett digitalt minnesoscilloskop som registrerade medel och peak-värdet (100 kS/s).
  Skivan tvättades med rent milliQ-vatten i Degrittern och sögs torr med min Hannl mellan varje kombattant.
  Varje vatten har testats två gånger och i slumpmässig ordning för att eliminera några tveksamheter. Resultatet var förvånansvärt konsekvent.
  För att ge en liten hint om skillnaderna så ger jag produkterna ett relativt betyg 0 - 5,0 där "vinnaren" får 5,0.
  Föga överraskande vann milliQ-vatten (5,0).
  Som god 2:a kom Alphacool Ultra Pure Water (4,8) .
  Kemetyl T-Vatten (3,0)
  Filtrerat stadsvatten (2,7)
  Apotekets "Vatten, Renat" (2,0)
  Hornbach "Destillerat vatten" (1,5)
  Sämst var OKQ8 Batterivatten och Biltema's Batterivatten med betyget <0,5
   
  Hur stor är då skillnaden mellan milliQ och Biltema's Batterivatten?
  Jag skulle inte ens fundera på att använda något vatten med ett betyg under 2 till min tvätt.
  Kemetyl T-Vatten efterlämnar inga synliga spår på spegeln, men oscilloskopet avslöjar ett något högre "noise"-värde än för milliQ. Jag behöver skruva upp volymen rejält för att höra det i lyssningsposition, men det behövdes definitivt inte på Hornbach "Destillerat vatten" eller OKQ8 och Biltema's Batterivatten. De lämnar både synbara och hörbara rester efter sig.
  De fungerar säkert alldeles utmärkt som batterivatten eller till strykjärnet, men är inte tillräckligt bra för den här tillämpningen.
  Med en vacuumtvätt är det nog OK, men inte vid själv/fläkt-torkning.
   
  Alphacool Ultra Pure Water för 99:- / l är i stort sätt lika rent som labbets milliQ, men priset är ju helt galet. För min del lär det nog bli Kemetyl T-Vatten för 10:- litern. (under 8:- om man köper en 25l dunk). 
   
  Det är synd att man som privatperson inte får äga en destillationapparat i det här landet, det hade nog varit det bästa alternativet annars.
   
  Nu återstår bara att kontrollera om Kemetyl T-Vatten håller samma kvalitet flaska efter flaska. Det får tiden utvisa.
 11. Like
  shifts reacted to calle_jr in Vad är musikalitet i en subwoofer?   
  Jag delar inte mina huvudhögtalare alls, och just nu delar jag subbarna flackt vid 500Hz.
   
   
  @shifts uttryckte det väldigt bra;
   
   
   
  Det finns ju väldigt renodlade koncept där varenda enskild driver i ett system med kanske 12-14 drivers styrs järnhårt helt åtskilda i både förstärkeri, kabinett och placering.
  Och andra system som överlappar, kompletterar och utnyttjas gemensamt för utjämning av rumspåverkan etc.
  Man har ju hört både bra och mindre bra av bådadera.
   
 12. Like
  shifts reacted to byZan in byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275   
  Återigen en sådan där underbar morgon startade 04:00 med frukost och sedan ytterligare en kopp espresso med ett nyöppnat paket kaffebönor. Denna kopp intogs i sweetspot lyssnandets på svensk musik och med en rundtur på forumet. Inspirerad av @Josaa så blev det en bild från platsen där musiken avnjuts.

   
  /byZan 
 13. Like
  shifts got a reaction from LPL in Vad är musikalitet i en subwoofer?   
  Ja, ett bra delningsfilter är A och O. Olika mål, olika krav, olika preferenser. Vissa nöjer sig på en viss nivå, men ska det gå till ytterligheter är denna bit ingenting jag själv skulle kunna ignorera. För högklassig lyssning tycker jag inte man ska nöja sig med mindre än att man faktiskt sänker distorsionen i systemet när man får chansen.
 14. Like
  shifts got a reaction from new order in Vad är musikalitet i en subwoofer?   
  Det var spetsigt skrivet så klart, men med bra produkter är integrering inte omöjligt. Vissa sticker ut hakan är på andra områden, men här känner jag mig rätt bekväm, så passar på.
 15. Like
  shifts got a reaction from new order in Vad är musikalitet i en subwoofer?   
  Slutna basar går djupare, men de nedre frekvenserna behöver lyftas med EQ, men behöver därmed även vara betydligt fler för att kompensera för den mindre output varje bas kan ge. Jag har sex slutna, vilket motsvarar ungefär två portade. Det är på alla plan dyrare att gå på slutna, men resultatet för mig har alltid varit bättre.
   
  Det stora misstaget de flesta verkar göra är att inte avlasta huvudhögtalaren de jobbiga frekvenserna under 80 Hz och låter de spela med neråt. Antingen hela vägen eller att brytpunkten läggs så lågt att inga distorsionssänkade vinster kan göras. Är inte man nog att redogöra för många andra fördelar som kommer med en delningsfrekvens kring 80 Hz, men det är ingen slumpa att THX-standarden lagt den där. Lyssnade precis på en intervju med Andrew Jones i podcasten The Occasional Podcast där han pratade om precis detta. De flesta verkar inte vilja ta fäste på denna vinning, vilket är svårt att förstå. Lyssna på Jones, han är klok.
   
  Argumentet brukar vara att de vill att deras fina högtalare som går hyfsat djupt också ska få spela bas, men då undrar jag vad det är för usla basmoduler man försöker para dem med om resultatet blir otillräckligt.
 16. Like
  shifts got a reaction from Rydberg in Vilka strömkablar använder du i ditt primära system?   
  De kom med apparaterna.
   
   
  Det skulle jag inte.
 17. Like
  shifts reacted to sprudel in sprudels tråd, mjukfötter till basar får konsekvenser   
  Klart! 😃
  Gick fort på forumet men tog en ansenlig tid i praktiken, många små delikata bekymmer att lösa, men det är kul.
  Basen blev annorlunda och mycket osorterad bas har transporterats via golvet som är bjälklag av lättbetong med flytande parkett. Mer nyanser och mindre rumpskak samt en mindre orolig fru, hon var verkligen orolig, jag med, när infratonerna fick igång golv och tak. Detta har minskat nu.
  Ljudet är bra, tror det var vettigt att ha streamer hängande på vägg istället för golvstånde hylla. Slutsteget vågar jag inte ha vägghängt, 45 kg! 
  Mycket annat än mjukfötter som hänt också med bättre kabeldragning, övergång till Qobus istället för Tidal så någon isolerad utvärdering av övergång till SD istället för möbeltassar blir det inte, men det var inte heller avsikten. Science ägnar jag mig åt på jobbet, det räcker så bra.
  Provar två stycken ICE-power 500 till basarna som alternativ till Hypex nc400 också, bra tryck i de här stegen, de stannar.
  De hanterar alltså enbart frekvenser under 80Hz, resten står CJ Premier 350 sa för med den äran.

 18. Like
  shifts reacted to Ampalang in Mat till vardag och fest - recept och tips   
  Nässelsoppa är en höjdare så här års. 


 19. Haha
  shifts got a reaction from Simon76 in I published music on Tidal to test MQA - MQA Review   
  Min bedömning är principiell.
 20. Like
  shifts reacted to Apexorca in Mästarmöte har en vinnare!   
  Jag tänkte ge mig på en digital spaning där jag inte är speciellt kunnig om detaljer, men om jag flyttar mig lite ut från mitt hifi-system och upp lite i atmosfären och betraktar den digitala sidan lite från ovan där jag lyckligtvis slipper se detaljerna, vad ser jag då? 
   
  Jag ser bara en stabil mittpunkt. Den heter CD. Även om den krymper så är den likväl det enda stabila och i sammanhanget oförstörbar. 
  Dit kom alla stora multinationella bolag tidigt med bra produkter och de låg bra till ffa inom normala konsumentprodukter. Jag har min första Yamaha CD-spelare kvar. Köpt 85-86. Funkar fortfarande, aldrig servad. Spelade dag och natt i säkert 10 år. 
  Det fanns även esoteriska bolag. Hur funkade prylarna vad gäller driftsäkerhet, användarvänlighet osv? Jo...TOPPEN.
  Nu finns så många olika lösningar att de inte en skulle få plats där en välfylld skivsamling en gång stod. Nyheter kommer innan många ens fått ordning på föregångaren. Var är alla stora etablerade bolag som med stor glädje kastade sig in i CD-världen då den var ung? Varför är det så många nya firmor som dyker upp och lever i bästa fall en generation i den digitala utvecklingen? Några finns kvar och kanske kan börja betraktas som stabila. Auralic tex.  
  Var är tex Sonys värsting-streamer? 
  Jag tror inte de vill vara med. För riskabelt kanske?
   
  Varför kan inte denna teknik byggas användarvänlig och stabil? Alla håller högst troligt inte med mig, men för mig är det den största anledningen till att jag inte hakar på detta. Ideligen nya mjukvaror och lösningar som är revolutionerande och allt blir gammalt fortare en ett paket mjölk. Dessutom krångel som till och med får engagerade proffs att få hicka. Ofta utan att vilja erkänna det. Jag har exempel som jag pga att inte hänga ut inblandade inte gör för tydliga, men nya hårdisc-lösningar och streamers som görs av ledande firmor på området är i princip omöjliga att hantera för vanligt folk som inte har datorer som intresse. När dessutom proffsen i månader går bet och få ge upp och istället låta allt spela med CD som källa så är saken klar för mig. Jag väntar. 
   
  Så kan det vara därför vi inte ser stora etablerade världsomspännande elektronikjättar spotta ur sig modeller för streaming och lokalt hårdisc-basserad musik pga att det är i grunden en säker teknik?
  Jag tror det är det att de inte vill blanda sig i en teknik som är så flyktig, svåranvänd och driftosäker för de allra flesta. 
   
  Jag har fortfarande inte något sug att börja med detta i min HiFi-anläggning. Jag har så mycket musik hemma på fasta medier som jag ändå inte hunnit penetrera och som jag vill lyssna på. Jag kör Tidal och Spotify i bilen. Funkar ofta men inte alltid. 
  Jag hängde med mycket mer på ny musik på 90- och 00-talet, men för mig har streaming-tjänsterna gjort det så osexigt i mitt tycke att jag drar mig för att söka ny musik. 
  Jag letar helst ny musik i bra skivbutiker. Älskar att diskutera med musik-engagerad och kunnig personal. Att få tips av dem och kanske beställa det som de inte har på plats i butiken. Att sedan komma hem, göra lyssningen till en högtidsstund. Lägga på vinylen eller CD-skivan. Öppna fodralet, kika på innehålet och njuta i min bubbla av musik utan vardagslivets andra umbäranden.
  Den bästa butik jag varit i på detta sätt och där jag lärt mig mest om nya intressanta grupper var en butik jag glömt namnet på i Stavanger på 90-talet. De lyssnade på mängder av ny musik och kunde mycket. De som jobbade där var som levande AI... !!!  De hade riktig Intelligens alltså. De var mycket bättre på det än de tips jag kan få digitalt. Här fick jag lära mig viktiga saker om musiken. 
   
  Detta är inte meningen att dissa de som denna nya teknik intresserar och de som gillar att lyssna och leta ny musik genom den. Jag inser att detta är ett mycket praktiskt sätt att göra detta... när det funkar. Jag är bara inte där ännu. Men jag kommer ju att hamna där när tekniken är så mogen att jag är mogen för den. Men som det känns nu är det ett tag kvar. 
   
  Just nu har jag spelat ett tag med CD-spelaren för att höra musik jag gillar och bara har på CD. Det funkar 100% och låter bra. Jag har tid att landa i ett album och sedan i lugn och ro byta album om jag inte kör om albumet igen. Avslappning.
   
   
  När tror ni det kommer system på den digitala sidan som blir stabila och robusta i drift? Om 1-2-5-10år. Eller är den här utan att jag vet om det?
   
   
   
 21. Like
  shifts reacted to byZan in byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275   
  Det ringde helt plötsligt på mobilen för en stund sedan, ett känt nummer så jag svarade och sa att det nappade och fick ett skratt tillbaka.
  Det blev att börja om, inte en gång utan flera ggr utan att det blev bättre, hmm hörde jag i andra enden……testa mitt andra konto, ett testkonto så hörs vi av senare…….
   
  När samtalet var klart så blev det en kopp kaffe för att lugna ner mig lite, varför blir det inte rätt när jag ger mig på datorer, hmm?
  Tog paddan och stängde ner alla appar, ström etc och startade upp igen, loggade in på de kontot som jag registrerat tidigare och vips så kom jag in och det såg ut precis såsom @AlfaGTV sa att det borde ha gjort från början. Vete fan hur det gick till men fick in Qobuz i Roon och nu spelar det.
  Så nu blir det till att utforska Qobuz och se om det blir en fortsättning på testperioden? Ser för ögat ut som snarlikt Tidal så jag borde kunna lära mig detta utan att behöva störa vänner på arbetstid?
   
  Tack för hjälpen @AlfaGTV även om det bara löste sig med att vi bara behövde prata en stund, undrar om vi var avlyssnade och att de tyckte att den gubben måste vi hjälpa att komma igång för han verkar helt lost när det gäller datorer?!
   
  Så jäkla glad att mina kunskaper när det gäller att fixa problem med datorer är att trycka - ctrl-Alt-Delete fungerar fortfarande
   
  Tack alla som har försökt bidra, ytan er vore jag en analog gubbe som bara kunde spela vinyl och band, vilket iofs inte är fel det heller.
   
  Nu blir det Qobuz vilket ska bli lite spännande att få utforska.
   
  Nu är allt gott och humöret är på topp vilket frugan märkte - har du vunnit på lotto eller varför är du så glad? Om hon bara visste, ville inte förklara varför utan sa bara att jag fixat lite med datorn och fått det att fungera som jag ville - men du sitter  ju med paddan, det är väl ingen dator? Suck! En del fattar ingenting
   
  /byZan 
 22. Like
  shifts reacted to Strmbrg in En vy över apparaturen samt lite resonemang   
  Mahlers fyra med Chailly på Decca.
  Snacka om luft, djup och klarhet!

  https://tidal.com/album/52265987

 23. Like
  shifts reacted to byZan in byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275   
  Då jag inte gillade att frugan funderade på dödsstädning så bokade jag om vaccinationstiderna till ett ställe där jag vet att det är Pfizer som står för dosern. Så nu har vi fått våran första dos för 1,5 tim sedan och inga reaktioner än så länge vilket känns bra. Sedan tror jag att man psykiskt/undermedvetet på något sätt har oroat sig? För nu känner vi båda uppåt/glada/energifyllda att vara inne i processen och ser fram emot att få träffa barn och barnbarn på närmare avstånd, kanske t o m få kramas lite
   
  /byZan
 24. Like
  shifts got a reaction from Strmbrg in Nå, hur är det med märkes-sounden och hur funkar det där med att matcha apparater av olika märke?   
  Bra där Bebop att nämna inspelningar och deras förutsättningar. Mycket fokus på att apparaterna och ingen hifi hemma kan ge livekänslan eller illusionen om att artisteriet sker i ens vardagsrum, men det är knappast utrustningens fel utan det är begränsningar hos inspelningarna som (för mig) mest förstör den illusionen. De flesta är helt enkelt på tok för kassa. Har inget med utrustningen som sådan att göra. Självklart hörs det att det är en inspelning när det är en inspelning med alla dess begräsningar.
   
  Dessutom tror jag faktiskt det inte är möjligt inom ramen för två kanaler på riktigt skapa den där sanna illusionen. Det behövs fler kanaler för att närma sig detta.
 25. Haha
  shifts reacted to VoicesInMyHead in byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275   
  Naaj!!  Det låter ju inte bra det här, vi har ju också precis tänkt bygga ut lite, jag vi vill ha ett större lyssningsrum vardagsrum så att vi får plats med lite större högtalare sittgrupp och med betydligt bättre akustik utsikt. Vi började faktiskt prata om det här långt innan pandemin dock, alltså borde vi få gå före i kön tycker jag.
×
×
 • Create New...