Jump to content

shifts

Medlem+
 • Posts

  914
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

Everything posted by shifts

 1. Vilken fantastisk release 2.0 har varit så här långt. Börjar jag lyssna i Roon ARC i hemmet med musik i lurarna och traskar hemifrån, fortsätter det bara lira (mina lokala filer). Det är ju ren och skär magi. För övrigt (kanske redan är poängterat): 1.8 har inte internetaccess som krav, men 2.0 har det.
 2. Vad kan vara anledningen att samtliga mätta högerkanaler har skarpa dippar (och toppar på något ställe) jämfört med de tillsynes jämnare vänsterkanalerna? De skiljer sig åt på fler sätt, men det var vad jag reagerade på först.
 3. ByZan, dina morgonuppdateringar tillhör ett av mina favoritinslag på forumet.
 4. Ibland är det de enklaste av prylar (nåja) som skänker den största glädjen. Hade egentligen planerat för ett riktigt tvåkanalssystem som skulle ge ljud i köket, men insåg att vad ska vi då ha på balkongen, i badrummet och i barnrummet och på resan. Well, på resan var det faktiskt tänkt att ett litet tvåkanalssystem skulle få åka med, men besinnade mig. Det bidde en ljudpuck modell mellanstor i form av Bang & Olufsen Beosound A1 Gen 2. Hade hört den en gång innan på en gräsmatta en midsommar, men kunde inte riktigt erinra mig lätet så att säga. Den gör verkligen sitt jobb med bravur! Jag slipper lyssna till min frus podcasts uppspelade via mobilens högtalare, och hon blir glad över samma. Dessutom var det trevligare än jag trodde att kunna flytta med sig den där monoåtergivningen. Ljudet är hyfsat potent, men givetvis något avrullat i ytterkanterna av frekvenserna. Det är mest prat och bakgrundsmusik som spelas upp, och anpassar nog mitt lyssningskrav därefter. Är faktiskt lite sugen på att lyssna till de lite större av B&O:s högtalare, alltså de väggmonterade eller bänkstående. Det är något jag aldrig att jag skulle säga förut.
 5. Upptäckte en närliggande frustrationen som tangerar samma sak: Sökte på ett nytt album i Tidal via Roon. Hittar albumet ifråga. När jag försöker gå till albumet får jag veta att det ännu inte existerar. Det var supernytt, men udda att presentera det i ett sökresultat, utan att låta användare gå till utgåvan.
 6. Hade en stor Depeche-dag dagen innan det här beskedet kom. Kändes minst sagt en smula märkligt att läsa om det. Depeche befinner sig alltid högt upp i listan med band som får mest spelningar av mig per månad här hemma. Har ansett mig vara ett fan sedan mitten av 90-talet någon gång, så sen sett till när de startade. Med det sagt har jag aldrig sett dem live! Känns galet (och kändes galet redan innan dödsbeskedet). Kände att jag missade chansen redan för många år sedan, då jag inte varit intresserad av några av de senare albumen (det senaste jag kan gå igång på på riktigt är Ultra).
 7. Drar mig helt plötsligt till minnes en inristning i skolbänken jag hamnade i, första dagen på gymnasieskolan 1995: De Fleppards
 8. Läste detta som ouppfostrad hårdvara. Är den det tro?
 9. Det där borde vara lätt att verifiera medelst mätning, borde det inte?
 10. Har för mig jag såg -6dB någonstans, vilket ju är hyggligt. -3dB är väl kanske det man brukar ange dock. -3dB var det enligt infobladet Marcus länkade här under. Prima.
 11. Äntligen har Roon (1.8 Build 943) fått fullt stöd för Apples Magic Keyboard for iPad. Allt annat som är irriterande med Roon är småkrafs jämfört med detta. Helt fantastiskt. https://community.roonlabs.com/t/roon-1-8-build-943-is-live/201152/3
 12. Det Terminator säger. Det plus det hyfsat stora lyssningsavståndet. Det händer något positivt när man närmar sig tre meter och däröver. Det blir en annan mer avslappnad återgivning än när man hamnar i närfältet. Kan ju även handla om synintryck, men tror inte det är endast det.
 13. Spirit of Eden är varje gång jag lyssnar, det bästa albumet i världen. Sedan när jag hör ett annat bra album kan det ändras, men varje gång jag hör det så kommer jag på – ja just ja, det är bäst!
 14. Vet inte om det går att anlita @Engelholm Audio för akustikuppdrag i dag, men det har gått förr.
 15. Ja, det där såg ju helfint ut. Kan också tänka mig som några andra varit inne på att högtalarna helt enkelt triggar rummet annorlunda än de förra. Här ser det i alla fall ut som lyssningsplatsen är så pass nära högtalarlinjen, att direktljudet anländer hyfsat oanfrätt. Ser även ut som att högtalarna har bra avstånd mot närmaste reflekterande ytor på sidan samt bakväggen. Är nyfiken på hur intrycket av basen ändras om man förflyttar sig bakåt i rummet (även något framåt)? Jag antar att man hyfsat ofta befinner sig på annan plats i rummet, och hur uppleves tonbalansen då? Förstår att ljudbild och toppnivån är inte möjlig att bedöma, men just basens artikulation och balans? Risken finns ju alltid att man råkat placera lyssningsplatsen tryckminima/-maxima med otrevligheter som följd. Små ändringar i båda högtalarnas position samt lyssningsplatsen position kan nog ändra det hela dramatiskt. Har inte så många fler råd att ge, men är nyfiken på fortsättningen.
 16. Ser fantastiskt ut, grattis!
 17. Varken den föreslagna Boulder eller Gryphon är kraftfullare dock. Även om marginalerna är små blir båda frånåkta av Hegeln vid lägre laster. Det finns andra variabler, men just sett till levererad Watt, så är ingen av dem direkt potentare. Boulder 866 lämnar 200 W vid 8 Ohm, det är en väldigt liten skillnad (-1 dB) mot 250 W. Vid 2 Ohm lämnar Boulder-pjäsen 700 W (650 W uppmätt av Stereophile), vilket är mindre än H390.
 Diablo 300 lämnar 300 W vid 8 Ohm, det är en väldigt liten skillnad (+1 dB) mot 250 W. Vid 2 Ohm lämnar Gryphon-stärkaren 950 W, vilket är marginellt mindre än H390. Hegel H390 verkar vara stabil ner till 2 Ohm, och vid 4 Ohm knuffar den ur sig 2x490W enligt spec, vilket verkligen inte är fy skam. Mätningar visar att i 2 Ohm och 1 Ohm ger den 1.04 kW respektive 1.16 kW. Inte illa. Rekommenderad förstärkareffekt för 803D4 är 50–500 W, den kan alltså svälja mer i peak än någon av dessa tre förstärkare kan lämna om så krävs. Att gå upp i förstärkarstorlek är nog ingen nackdel vid högtspelande med dynamisk musikmaterial. Men personligen tror jag inte det är för att H390 är för klen som ljudet uppleves otajt, beslöjat och distant.
 18. Jag är kär i att dämpa lite kring högtalarna (första reflexen), men det finns andra skolor också. Är panelerna billiga går det ju alltid att prova utan större förlust, men för att göra rätt ingrepp är en akustiker en fin investering. Det låter som ett stort projekt, men det behöver det inte vara. Det är i alla fall en mindre investering att få analysen gjord (kanske inte åtgärderna, de kan kosta) än att köpa en ny apparat först. Man kan ju köpa nytt efteråt ändå!
 19. Kromin: Av hur du beskriver det låter det som det är akustiska orsaker till det du upplever som negativt, snarare än elektriska. Svårt att helt få en uppfattning utan bilder och kanske någon skiss av rummet. Har du öppen planlösning är nog det akustiska rummet bra mycket större än de angivna måtten. Vet du inte var du ska börja, föreslår jag ett samtal till en erfaren akustiker, som kan börja bena i vad du kan behöva för åtgärder. Jag tror inte en ny förstärkare kommer lösa grundproblemet, även om det är kul med nytt.
 20. Japp, det är ett Emotiva XPA5, första generationen. Det har fungerat väldigt bra så här långt tycker jag. Det är 5x200 Watt som samsas i lådan, vilket innebär att jag endast behöver denna, även om jag senare lägger till en i14 för centerkanalen. Två kanaler hanterar bassystemet och två kanaler till topparna. Tror även jag har en del headroom kvar då jag sällan spelar så det skakar i väggarna. Och det där sista tillsammans med storleken och otympligheten har gjort att jag sneglar efter ersättare, men det är svårt att göra det med mindre än två separata lådor, eller kanske till och med tre stycken. Två monoblock i klass AB för höger och vänster toppsystem, och klass D för basenheten är vad jag kikar mest efter, och gärna i en mindre storlek (Audiolab 8200MB vore perfekt för topparna, vilket är ett slutsteg jag gillar, men är svårfunnet numer). För klass D sneglar jag på Purifi-lösningar där det finns en del att välja på. Bassteget behöver vara stabilt ner till 3 Ohm, vilket alla klass D-lösningar inte är, så helt enkelt att hitta ersättare är det inte. Kanske är min XPA5:a en bra kompromiss? Färre kablar blir det i alla fall jämfört med de andra lösningar jag tittar på.
 21. @AlfaGTV: Profundus-modulerna är större och tyngre (det är de portade modulerna), men dessa är infra-varianten av Ingvars moduler som är något mindre. Men de väger nog kring 18–22 kg stycket eller så. Har faktiskt inte vägt dem. Men nej, det är inte alls konstigt att det sviktar, utan väntat. Helt intill golvet tror jag inte är fördelaktigt ur ljudperspektiv, men visst har jag även bollat den tanken. Hela poängen denna gång var att få undan allt från golvet, så att placera dem där känns verkligen som ett nederlag. Börjar det svikta för mycket får jag kanske jaga rätt på några ben att stödja upp med. En annan tanke var att bygga lådor i annat mått och göra dem grundare. Minns inte exakt men dessa kan göras ungefär 15 cm grunda eller så, på bekostnad av att andra mått sticker iväg. Det skulle då ge en möjlighet till mer väggnära placering och tyngdpunkten skulle hamna längre bak. Min fru motsatte sig idén om annan design på lådorna, då hon konstigt nog är väldigt förtjust i just denna utformning.
 22. Så här långt gör jag inte det, men det är lite tidigt att säga ännu. Tyngden från dem är nog egentligen i största laget för Elfakonsollerna, så de sviktar något framstupa, men än så länge marginellt. Det är det negativa jag kan komma på just nu. Men skillnaden i ljud är ordentlig från den golvstående positionen, men det har snarare med att jag triggar rummets resonanser på ett annat sätt med denna konfigurationen, än att de just befinner sig på hyllplan. Det finns ett alternativt sätt att ha dem här och de är att låta dem stå på golvet. I och med höjden på modulerna så skulle baselementet komma i ungefär samma höjd. Men det rena intrycket skulle hämmas avsevärt. Det ger ett luftigt intryck som jag har dem nu, vilket påverkar min känsla för hela anläggningen på ett positivt sätt. Det smittar av sig även på hur jag upplever ljudet. Varje bas delar ju på signalen från två kanaler (och just nu spelar de faktiskt i mono), så de rör sig ytterst marginellt – de vibrerar bara försiktigt oavsett hur starkt jag spelar. Därmed tror jag inte att det är några större problem med vibrationer här, men planen är att de alla ska få SD-kuddar med tiden för att frånkopplas underlaget. Tyvärr kommer även det påverka det rena intrycket.
 23. Nu börjar det bli ordning här och vi närmar oss målbilden för hur jag tänkt mig rummet. Åtminstone visuellt. Det saknas lite akustikåtgärder vid högtalarväggen, bassystemet ska skiftas till höger (ett nedrigt eluttag och utstickande kontakter lade smolk i glädjebägaren) och kablar som visuellt kan skymtas ska gömmas med någon enkel front. Men först ut blir att raden basar ska barnsäkras. Den bakre delen av rummet har fortfarande stora ingreppsplaner, men de får vara ett tag till. Filmduk ska på plats och surroundkanalerna behöver sina högtalare. Så här långt är jag mycket nöjd med förändringen, som hade betydligt större verkan på ljudet än jag trodde. Huvudhögtalarna (i14) stod längre ut förut, och tonkurvan har markant förbättras (förändrats?) med den väggnära placeringen de har nu. Upplever systemet som betydligt mer dynamiskt och klarare (ljusare/klarare/tydligare kan ju vara indikationer på en alltför förhöjd tonkurva som kan behöva kompenseras ned något) för tillfället. Förändringen är så pass markant att jag svårligen kan säga som det är enkom positivt. Utvärdering pågår. Behöver även justera ner basen en smula tror jag, då den horisontella placeringen även ökat deras nivå en hel del (de stod tidigare som två staplar intill huvudhögtalarna i14).
 24. Tack för tipset om svenska leverantören. Mitt Mojo-batteri är också slutkört och behöver helt klart bytas ut.🪫
×
×
 • Create New...