shifts

Medlem+
 • Content Count

  457
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

shifts last won the day on September 19

shifts had the most liked content!

Recent Profile Visitors

5 158 profile views
 1. Tror det beror på hur den upplevelsen är. Har sedan flera år slutat synka mina handhållna Apple-produkter via iTunes, vilket tidigare var ett måste. Nu sker backup mot iCloud och de gånger jag uppgraderar till nyare modell sker den synkningen i det närmaste automatiskt. Har ärligt aldrig behövt slå knut på mig själv för att flytta filer från en enhet till en annan. Är man däremot inte inne i Apples system helt och fullt är det nog garanterat knöligare. Att få ut bilder har varit ordentligt knöligt minns jag, men eftersom jag nu behåller alla bilder Apples värld tills de publiceras någonstans är det rätt smidigt. För riktig filhantering ser jag inte en iPad som ett äkta alternativ alls, men för just mitt beskrivna användningsområde fungerar det - hjälpligt.
 2. Min kamera är en Sony A6000 och fotar i RAW (inte RAW + JPEG då jag upptäckt att endast JPEG-filen kommer med i överföringen). Tanken är att bildöverföringen sker med 'USB-C till SD-kortläsare' (just nu med den 'Lightning till SD-kortläsare' jag har sedan tidigare och för först över till min iPhone), då jag upptäckt att jag endast får en mindre bra JPEG-version vid Wi-Fi-överföring. Kör just nu redigeringen i Affinity Photo for iPad och den största delen av tiden hittills har gått åt till att lära sig ett nytt program. Tidigare var jag helt helt bunden till Adobe CS-verktyg. Affinity är kraftfullt som tusan. Har även Lightroom for iPad, men valde av någon anledning att lära mig nytt. Kör inte pennan än, men den kommer. Fingrar funkar när jag håller på och lär mig den nya programvaran, men när jag vill ha upp hastigheten behövs pennan. Ansluter Magic Keyboard när jag behöver skriva lite längre saker (som inlägget ovan) och musstödet har jag testat, men det har mest förvirrat så här långt. Tanken är att redigeringen ska ske utan tangentbord eller mus.
 3. Dags för en ytterst liten uppdatering här, men än dock en uppdatering: Har länge funderat på hur jag ska bli väck med datorer hemma (de är oftast stora, tar utrymme och används i all mindre utsträckning). Förutom att surfa på nätet är mitt användande isolerat till bildredigering samt hanterande av mitt musikbibliotek i princip. Har sedan Apple lanserade sin första iPad-modell varit en glad användare, men de har aldrig varit ett seriöst alternativ till att ersätta en laptop. Fram till och med nu. När Apple hade sitt stora årliga event tidigare i år, när de presenterade sina nya operativsystem och tjänster blev jag ordentligt sugen att på riktigt försöka ersätta mina datorer (En ålderstigen iMac 27” samt en nyare MacBook Pro). iPadOS utannonserades. Beställde kort därefter en iPad Pro 11” och började vänta på höstens lansering av det iPad-specifika OS:et. Under tiden jag väntade bekantade jag mig med att helt hantera mina RAW-filer och bildredigering uteslutande via iPad. Det är fortfarande, som man säger på svengelska, en lärande kurva. Det största hindret för att helt byta från mer ”normal dator” till en padda har varit filhantering, men det som presenterades på eventet som gjorde att jag började hoppas på att kunna göra bytet var att man skulle kunna ladda ner, packa upp och flytta filer till andra SMB-anslutna diskar. Nu har jag testat några gånger och det fungerar! I helgen köpte jag musik via Bandcamp som jag brukar, laddade ner ZIP-arkiven till mitt iCloud-konto, packade upp dem och skickade dem sedan till /Music/ på min Roon ROCK. Framtiden är här! Nu återstår bara att lösa hur jag ska kunna rippa CD-skivor utan att använda någon av datorerna, men det finns ju redan en fix för i Roon (saknar dock en CD-ROM-drive för ändamålet).
 4. shifts

  Vad lyssnar du på just nu?

  Den där är faktiskt inte helt oäven och nyare än de jag sa tidigare. Hade glömt!
 5. shifts

  Vad lyssnar du på just nu?

  Ja, sådant här skojar man inte om. Eller beror ju på vad du syftar på, men om du menade nya skivan så gillade jag inte det jag hörde. Resten var ju på skoj.
 6. shifts

  Ditt senaste skivinköp...., del 2.

  :zoviet*france: - A Flock of Rotations (LP, Boomkat). Label: Vinyl-on-demand :zoviet*france: - Loh Land (LP, Boomkat). Label: Vinyl-on-demand Återutgivningar. Orginalen är för dyra för mig. Tyvärr väntade jag för länge med att beställa den även återutgivna storfavoriten Mohonomise innan den sålde slut. Den går för över €80 på Discogs nu någon vecka efter det.
 7. shifts

  Vad lyssnar du på just nu?

  Har inte lyssnat på nya M83, men har inte gillat något av hans album efter Before The Dawn Heals Us som kom 2005. Ska givetvis lyssna och har förhoppningar, men håller mig avvaktande skeptisk tills motbevisad. Uppdatering: Ledsen grappar, det har för min del tyvärr inte blivit bättre. Hälsningar Grinolle.
 8. shifts

  Den moderna jazzens utveckling

  Vansinnigt snyggt omslagdesign, vilket konstverk.
 9. Kul högtalarval, de är mycket fina skapelser. Äger i14 och är fantastiskt glad i dem, men skulle gärna stega upp mig till en signatur-modell. Efter att du tidigare nämnt Linnenberg Liszt har jag blivit mycket nyfiken på dem, ser ut att vara fantastiska steg. De har seglat upp som potentiella drömsteg för mig. Får jag chans ska jag definitivt ta en lyssning. Angående akustikbehandling så skulle jag inte tveka en sekund på att anlita Ingvar som akustikkonsult, för att åtminstone få hans utlåtande om förbättringar (och var de största bristerna är). Att kunna anlita högtalarkonstruktören även för akustikfrågor är verkligen en tillgång att ta vara på. Tror man inte på eller vill inte anrätta rummet helt efter de föreslagna åtgärderna, kan man ta delar av det och applicera (något jag själv gjort ett flertal gånger då jag bytt bostäder och lyssningsrum).
 10. shifts

  Frågeställning och eftertanke

  Har alltid haft svårt att ta till mig och intressera mig för de artister och grupper som känns som musikaliska kanon (helt efter mitt egna omdöme förstås! Mycket av den musik JAG lyssnar på, skulle säkert kunna klassas som sådana också av någon annan). Det har helt enkelt aldrig känts intressant, då musikens tassemarker och periferier intresserat mig mer. Det har förvisso inte så mycket med smak att göra, utan mer med upptäckarlusta och vad som hållit mig nyfiken. Men ska vi ta med smakomdömet: Många av "de där stora namnen" (ingen nämnd, ingen glömd) har för mig känts döden tråkiga. PS. Pink Floyd har alltid burit med sig ett mått av musikalisk feberdröm och något (i brist på bättre ord) kletigt, som jag verkligen inte uppskattat. Men det finns betydligt sömnigare musik och Pink Floyd är intressanta i sina experiment – det kan jag inte ta ifrån dem eller deras fans.
 11. shifts

  Ditt senaste skivinköp...., del 2.

  Olga Palomäki - Restricted Access (FLAC, Bandcamp). Label: Petroglyph Music https://petroglyphmusic.com/ Nivhek - After its own death / Walking in a spiral towards the house (FLAC, Bandcamp). Skáphe + Wormlust - Kosmískur hryllingur (FLAC, Bandcamp). Label: Mystískaos https://mystiskaos.bandcamp.com/ Burial - Claustro / State Forest (FLAC, Bandcamp). Label: Hyperdub https://hyperdub.net/ Coil - Theme From The Gay Man's Guide To Safer Sex (FLAC, Boomkat) Label: Musique Pour La Danse https://shop.mentalgroove.ch Coil - Astral Disaster Sessions Un/finished Musics (FLAC, Boomkat). Label: Prescription Ellen Arkbro - Chords (FLAC, Boomkat). Label: Subtext http://www.subtextrecordings.net The Black Queen - Infinite Games (FLAC, Bandcamp). Nick Cave & The Bad Seeds - From Her to Eternity (CD, Discogs). Flame 1 (Burial & The Bug) - Fog/Shine (FLAC, Bandcamp). Label: Pressure Flame 2 (Burial & The Bug) - Dive/Rain (FLAC, Boomkat). Label: Pressure Eleh - The Weight of Accumulation (FLAC, Bandcamp). Label: Important Records Wolfgang Rihm - Et Lux (CD). Label: ECM New Series Kristoffer Lo - The Black Meat (LP, Vinyl Engine). Steinbrüchel - Narrow (FLAC, Bandcamp). Label: Room40 http://www.room40.org Kevin Richard Martin - Sirens (FLAC, Bandcamp). Label: Room40 http://www.room40.org Mark Pritchard - Rakatak (June '19) (Track, FLAC, Bleep stores). Label: Warp Triad God - Triad (LP, Bandcamp). Label: Presto!? Eleh/Diane Pitre - Empty Summer Endless/Feel Free Installation (LP, Discogs). Label: Important Records
 12. shifts

  Tolkningar av Ottorino Respighis musik

  Helt nytt namn för mig. Rätt ointressant information för er, men skriver detta inlägg för att pränta in att jag måste bekanta mig. De två omslag ni visar här har jag hittat på Tidal, så det lyssnas förhoppningsvis i helgen. Tack för tips, ska bli kul att lyssna alldeles oavsett vad jag kommer tycka i slutänden.
 13. shifts

  Fototråden

  Finns Överstebrännvin kvar! Det var som tusan, hade för mig produktionen lades ner. Måste skaffa.
 14. shifts

  På jakt efter ny digitalkälla

  Jag har redan en NUC med Roon ROCK. Innuos verkar kunna köra Roon Core internt, men med vissa drawbacks i så fall: "With Roon installed, the following innuOS services will be disabled: Music Library - The Music Library will be removed from the innuOS Dashboard. Any changes to metadata and cover art will now be done through Roon. Music Player - The native innuOS memory music player will be disabled as Roon uses its own music player (Roon Bridge). UPnP and Sonos Integration - Roon creates its own device ecosystem so the UPnP Server and Sonos integration are disabled with Roon. Sonos are shown as Roon-Ready devices within Roon. If you have UPnP streamers, please check first if support for your devices exists within Roon. Music Streaming - Currently Roon only supports the Tidal streaming service. There's no support for Spotify, Qobuz or BBC iPlayer Radio. There is also no Internet Radio listings so Radio URLs need to be inserted manually." Från http://www.innuos.com/en/go/installing-roon Och vad jag har förstått är hårdvaran i de olika Innuos-produkterna inte riktigt efter den spec Roon har som rekommendation för en Roon Core (kanske gällde detta äldre versioner, har inte följt upp de här påståendena med någon egen undersökning). Därför tanken att Innuos kunde fungera som endpoint, även om man drar nytta av hanterandet av rippandet och hämtning av metadata osv. Det finns ju sällan gratisluncher och det är ju synd att bli av med listan på funktionalitet visat ovan. Det är särskilt den sista punkten jag såg som väldigt intressant med Innuos, att så enkelt kunna integrera med flera streamingtjänster.
 15. shifts

  På jakt efter ny digitalkälla

  Kan man rippa på Innuos och använda den interna lagringen där, delat mot separat Roon Core så filerna hittas, men ändå använda Innuos som endpoint? Hoppas det blev begripligt det där, det är ju något bakvänt användande...