Jump to content

Almen

Medlem+
 • Posts

  756
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Almen

 1. Ja, det är mera min stil. Rent, klart, som en fjällbäck.
 2. Exakt min fundering! Men så tänkte jag: Jag vågar!
 3. Det är spännande att man tycker så olika! Jag såg dokumentären men orkade bara med början på konserten. Tyckte det var tråkig och förutsägbar repertoar och jag gillade inte riktigt hans frasering/timing. Men man blir glad av att se en så hängiven människa, och att det finns så många som gillar honom.
 4. Jag tycker detta är lika viktigt att bry sig om som att motarbeta loudness war. Jag är personligen inte så noga att det ska vara välproducerat och finputsat, men jag är allergisk mot plastiga produktioner med slarviga mixar och en massa dåliga pålägg. Förutom den traditionella kåren som lever kvar finns det en del nytt som också värnar om "trovärdigt" sound. T.o.m inom lofi-musiken, men man hittar många inom stoner. Och jag tror det är samma problem i grunden. Man rafsar ihop något snabbt, eftersom det inte är så viktigt vare sig med inspelningsproceduren ("det fixar vi i mixningen") eller med mixningen ("det fixar vi i mastringen"). När fokus ligger på att få ihop något som "hörs bra i radio", då blir det som det blir.
 5. Jag vet att jag tjatar och att intresset inte brukar vara så starkt här, men för de intresserade finns nu fortsättningen av Loudness War - vad är det som låter? på sr.se.
 6. Ja, det dokumentet innehåller väl ett normalt resonemang om man har en någorlunda nykter och ingenjörsmässig hållning i frågan (och kanske själv gjort litet tester med eliminerad förväntanseffekt). När ett kontrollerat lyssningstest som visar något annat publiceras är jag den förste att ändra mig. Anekdotisk bevisföring, branschens svammel, och önsketänkande från guldöron är inget som påverkar min hållning i frågan, i alla fall.
 7. Ja, fast du kan ju inte kan ta bort (den inre) skärmen med bebihållen funktion eftersom det är en av två ledare. Bara så du inte missförstod mig. Men nu ser jag att du tänkte använda två mittledare i en kabel, OK. Kapacitansen är inte så intressant i en högtalarkabel, kan jag tycka. Viktigast att hålla nere är resistans och induktans, och varje millimeter du ökar avståndet mellan ledarna ökar du induktansen. Och varje mikrometer du går ned i tjocklek ökar du resistansen. Tror inte heller att skin-effekten är särskilt märkbar i dessa applikationer.
 8. Geometrin på kabeln och dielektrikats egenskaper. Ja. Ja. Det spelar ingen roll.
 9. Stiligt! Nä, längden i sig är ju inte intressant med avseende på stående vågor i det här sammanhanget.
 10. Om jag vill undvika att underskatta deras intelligens, så: ja. Fast jag är inte övertygad om att de tänker att de luras, det är nog mera "vi fyller ju ett behov".
 11. Nej, jag vet, jag menar att det är du som kommer med kontroversiella påståenden. Jag hade lite andra förtydliganden och frågor i mitt inlägg, har du funderat på dem?
 12. [OT] Köp en elektrocochleograf. Elfa kanske har? [/OT]
 13. Nja, det är ju inte jag som kommer med kontroversiella påståenden som strider mot vedertagen fysik och elektronik, eller hur? Och jag kan tycka att fysik, elektronik och psykoakustik kan vara väldigt komplicerat, mer komplicerat än "jag vet vad jag hör, punkt slut". OK, och kabelns påverkan på ljudåtergivningen är den påverkan kabeln gör på den elektriska signalen som går igenom den. Så om den elktriska signalen inte ändras så ändras inte ljudåtergivningen? Om man nu tycker att blindtest är krångligt (vilket många uppenbarligen tycker) då borde det vara den enklaste sak i världen att mäta upp eventuella skillnader? Dagens mätistrument är som alla väl vet mycket känsligare än örat. Självklart kan man höra skillnad på kablar, eftersom det är en smal sak att konstruera en kabel som förändrar ljudet hörbart. Men det är också ganska enkelt att konstruera en kabel som inte gör det, vilket väl är vad vi diskuterar här? Vad jag menar är att ingen någonsin har visat att det går att höra skillnad på två kablar som mäter såpass lika att det enligt teorin inte skall gå att höra skillnad på dem. Det har gjorts ganska många försök (och faktiskt många blindtest), men hittills har ingen lyckats.
 14. Jag håller inte med om det sistnämnda - eller rättare sagt, jag tror att om man tror att man gör det så är man bedragen. Om man nu menar något med ordet "prestanda".
 15. Ja, om det blir stora skillnader vid kabelbyte så kan man ju misstänka att apparaterna inte är riktigt robusta.
 16. I resten av världen är man mer skeptisk och pragmatisk. Jag jobbar med telekom, där ethernetkablar används för att med Gbit-hastighet överföra telefonsamtal, sms, strömmande film och musik, och allt annat vi vill skicka digitalt. Det absolut viktigaste i konkurrensen är uppkopplingens kvalitet, att alla bitar kommer fram när de ska och kan avkodas korrekt. Om det då fanns förbättringar att göra på kablaget skulle man naturligtvis ha gjort det - det skulle ju finnas miljarder att tjäna på jämförelsevis små investeringar.
 17. Jodå, man kan lägga upp ett blindtest under hur lång tidsrymd som helst.
 18. Ja det är en viktig fråga som dessutom är evig känns det som. Visst skulle det vara bra. Kan det möjligen bero på att det inte är så enkelt som det låter och inte tillräckligt bra för att man skall få ett resultat som går att tolka och göra säkra slutsatser på? Ja, visst är det märkligt att alla skillnader försvinner när lyssnarna inte vet vad de lyssnar på. Ett nollresultat är förvisso inget bevis för något, men en lång räcka nollresultat + ingen detektion - lite borde det väl berätta för den uppmärksamma lyssnaren?
 19. Tänker du på optiska kablar då? Ethernet är ju väldigt robust och används flitigt i telekombranschen i Gbit/s-tillämpningar. En TP-kabel med skärmning är mycket okänslig för störningar. Det kan man ju om inte annat se på att inlägg på internet-forum sällan korrumperas i det avseendet, i alla fall. Det är ju inte så att ett inlägg plötslzz&//&6¤"#!"#¤?=``_.,:_-, eller hur? Nä, jag håller med ukiro och Rydberg. Och det är ju en enkel sak att påvisa eventuella skillnader för resten av världen med smart arrangerade blinda test. Varför är det ingen som lyckas med det, kan man fråga sig?
 20. Som signalkablar använder jag lite blandat av Supra och hemmagjort no-name, men är på gång att byta till lite bättre skärmat i form av Ino Audio il75s. Det blir ju lite signalkablar när man kör surround med analog överföring från källan... Sedan kör jag EKK 2x1,5 till fronthögtalarna och blandat HiFi-klubbens billigaste + EKUA 2x0,7 till bas- och surroundhögtalare. Allt fint gömt i diskreta kabelkanaler.
 21. Bryston 4B-ST till frontarna. Till surroundhögtalarna kör jag direkt ut från Denon 2308.
×
×
 • Create New...