Jump to content

Almen

Medlem+
 • Posts

  756
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Location
  Göteborg

Recent Profile Visitors

3 916 profile views
 1. Ja, det är mera min stil. Rent, klart, som en fjällbäck.
 2. Exakt min fundering! Men så tänkte jag: Jag vågar!
 3. Det är spännande att man tycker så olika! Jag såg dokumentären men orkade bara med början på konserten. Tyckte det var tråkig och förutsägbar repertoar och jag gillade inte riktigt hans frasering/timing. Men man blir glad av att se en så hängiven människa, och att det finns så många som gillar honom.
 4. Jag tycker detta är lika viktigt att bry sig om som att motarbeta loudness war. Jag är personligen inte så noga att det ska vara välproducerat och finputsat, men jag är allergisk mot plastiga produktioner med slarviga mixar och en massa dåliga pålägg. Förutom den traditionella kåren som lever kvar finns det en del nytt som också värnar om "trovärdigt" sound. T.o.m inom lofi-musiken, men man hittar många inom stoner. Och jag tror det är samma problem i grunden. Man rafsar ihop något snabbt, eftersom det inte är så viktigt vare sig med inspelningsproceduren ("det fixar vi i mixningen") eller med mixningen ("det fixar vi i mastringen"). När fokus ligger på att få ihop något som "hörs bra i radio", då blir det som det blir.
 5. Jag vet att jag tjatar och att intresset inte brukar vara så starkt här, men för de intresserade finns nu fortsättningen av Loudness War - vad är det som låter? på sr.se.
 6. Ja, det dokumentet innehåller väl ett normalt resonemang om man har en någorlunda nykter och ingenjörsmässig hållning i frågan (och kanske själv gjort litet tester med eliminerad förväntanseffekt). När ett kontrollerat lyssningstest som visar något annat publiceras är jag den förste att ändra mig. Anekdotisk bevisföring, branschens svammel, och önsketänkande från guldöron är inget som påverkar min hållning i frågan, i alla fall.
 7. Ja, fast du kan ju inte kan ta bort (den inre) skärmen med bebihållen funktion eftersom det är en av två ledare. Bara så du inte missförstod mig. Men nu ser jag att du tänkte använda två mittledare i en kabel, OK. Kapacitansen är inte så intressant i en högtalarkabel, kan jag tycka. Viktigast att hålla nere är resistans och induktans, och varje millimeter du ökar avståndet mellan ledarna ökar du induktansen. Och varje mikrometer du går ned i tjocklek ökar du resistansen. Tror inte heller att skin-effekten är särskilt märkbar i dessa applikationer.
 8. Geometrin på kabeln och dielektrikats egenskaper. Ja. Ja. Det spelar ingen roll.
 9. Stiligt! Nä, längden i sig är ju inte intressant med avseende på stående vågor i det här sammanhanget.
 10. Om jag vill undvika att underskatta deras intelligens, så: ja. Fast jag är inte övertygad om att de tänker att de luras, det är nog mera "vi fyller ju ett behov".
 11. Nej, jag vet, jag menar att det är du som kommer med kontroversiella påståenden. Jag hade lite andra förtydliganden och frågor i mitt inlägg, har du funderat på dem?
 12. [OT] Köp en elektrocochleograf. Elfa kanske har? [/OT]
 13. Nja, det är ju inte jag som kommer med kontroversiella påståenden som strider mot vedertagen fysik och elektronik, eller hur? Och jag kan tycka att fysik, elektronik och psykoakustik kan vara väldigt komplicerat, mer komplicerat än "jag vet vad jag hör, punkt slut". OK, och kabelns påverkan på ljudåtergivningen är den påverkan kabeln gör på den elektriska signalen som går igenom den. Så om den elktriska signalen inte ändras så ändras inte ljudåtergivningen? Om man nu tycker att blindtest är krångligt (vilket många uppenbarligen tycker) då borde det vara den enklaste sak i världen att mäta upp eventuella skillnader? Dagens mätistrument är som alla väl vet mycket känsligare än örat. Självklart kan man höra skillnad på kablar, eftersom det är en smal sak att konstruera en kabel som förändrar ljudet hörbart. Men det är också ganska enkelt att konstruera en kabel som inte gör det, vilket väl är vad vi diskuterar här? Vad jag menar är att ingen någonsin har visat att det går att höra skillnad på två kablar som mäter såpass lika att det enligt teorin inte skall gå att höra skillnad på dem. Det har gjorts ganska många försök (och faktiskt många blindtest), men hittills har ingen lyckats.
×
×
 • Create New...