Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2022-05-18 in all areas

 1. Du har helt rätt när det gäller nyplantering. Jag refererar snarast till befintliga bestånd. Vi hade stora kulturodlade ekbestånd i Sverige förr somm beordrades bl a av Karl XI då Karlskrona byggdes med start 1680. Det var för att säkra framtida tillgång av ek till framför allt varven och i synnerhet då i Karlskrona som hade isfria vintrar och enklare logistik. Östra Göinge i NO Skåne hade stora bestånd av prima odlad ek. Mest känt är kanske Visingsö som anlades på 1800-talet där det finns mycket fin raka och höga ekar. Det blev ett fasligt liv när Kährs fick koncession 2011 att göra ek-uttag från Visingsö. Jag arbetade på Tarkett i drygt 20 år och vi fick ibland kritik för att vi inte använde svensk ek istället för ek från Frankrike, Ukraina och Rumänien. Då fick vi berätta i ord och bild varför ”sparbanksekar” inte var lämpliga och för att det inte finns ett aktivt ekskogsbruk i Sverige annat än vid vägbygge och liknande. Att fälla ek för industriell användning är ingen möjlighet som ges i Sverige, vilket jag håller med om. Om vi pratar ekonomi så är det ingen god affär, som du är inne på.
  1 point
 2. Är de "bra" nog med vanligt trälim eller blir de "bättre" med en produkt som är gjord för att dämpa? Tänkte mest på produkter likt NoiseKiller Gul. https://vibratec.se/en/product/noisekiller-yellow/ Frågan har kanske ett självklart svar men frågar man inte så får man inget veta
  1 point
 3. conan

  Från Bebops hifi-horisont

  Seriöst med så pass hög vikt. Jag gillar tunga grejer inom hifi. Det låter besvärligt med justering i våg? Vissa plattor har en liten skevhet i sig och jag märker att det blir lite bättre om man justerar i våg för varje skiva. Det säger kanske mer om min buckliga skivor än om nåt annat ..
  1 point
 4. jag har alltid älskat att gå på konserter och åker gärna land och rike runt och även utomlands för sådana upplevelser, i år har jag hittills typ missat ALLT som jag bokat upp sedan tidigare pga sjukdom, att jag inte känt mig redo efter pandemin eller att jag helt enkelt inte fysiskt orkat förflytta mig då avståndet varit för långt. jag började känna för ganska längesen nu att om jag sett ett band så behöver jag inte se dem igen för det blir oftast inte bättre och man har en tendens att pliktskyldigt se band man gillar/gillade om och om igen för att bara bli mer besviken varje gång (läs Depeche Mode), jag tycker ju egentligen att det är roligare att försöka komma iväg och se och höra band jag INTE redan sett. Det får dessutom gärna vara lite mindre och "nyare" förmågor än gamla avdankade hjältar vars bäst före datum passerat sedan länge. Jag grämer mig fortfarande för att jag missade Fontaines D.C. och Just Mustard i våras trots att jag hade biljetter, och jag hade gärna sett Kaelan Mikla och Dream Wife mfl när de var här. Nu vet jag inte riktigt vad som hände med detta resonemang för efter att jag pratade med en gammal kompis så ser kommande schema ut som följande... Sisters Of Mercy Duran Duran Pet Shop Boys ...och då blev det dessutom inget med ungtupparna i vare sig Einstürzende Neubauten, Mayhem eller Tindersticks häromveckan. Nåväl, huvudsaken är väl kanske att börja komma iväg på spelningar igen, så får jag försöka hitta lite fräschare evenemang att besöka med tiden.... det ska ändå bli kul känner jag!
  1 point
 5. Sommar på Västkusten. Gjorde storrengörning av grillen i helgen och funktionstest. Allt är som det skall. Bara att grilla på. Kött i form av entrecote och oxfilet + grönmögelsås + rotfrukter i ugnen + kryddor... glömde ju svampen... så på med den. Till detta ett nyköpt Brunello di Montalcino med en ok årgång 2016. Borde mognat lite nu. Var tvungen att prova en flaska för att se hur den utvecklats. Bra kombination med maten, men den kommer vinna på ett antal år i källaren. Nu ung, lite kantig, mer fruktsyrlig mot vad den kommer bli, men man känner vad som lurar bakom hörnet. Inte den tyngsta Brunello jag druckit och det uppskattar jag. Jag tror den kommer bli bra. Gissar på att det kommer visa sig mer fullt ut först om 5-10 år. Slarvade lite med de sista slattarna...
  1 point
 6. den låter speciellt, jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det men jag gillar den starkt. sen ser den kanske inte lika cool ut som en Brinkman, AMG eller Kuzma mfl. Det är en lägre nivå på skivspelare, men den spelar med en oerhörd glädje tycker jag och den är helt rätt för mig här och nu, kombon med Audio Technica pickupen är också grym. sen får vi se i framtiden, jag är alltid öppen för att pröva olika saker när intressanta möjligheter dyker upp. det har varit väldigt roligt att prova lite olika RIAA's t.ex. jag har en del vinylskivor som det alltid är roligt att kunna spela, men däremot så händer det väl att jag prioriterar olika saker vid olika tillfällen. CD's sålde jag allihop för 15 år sedan och har inte saknat en sekund.
  1 point
×
×
 • Create New...