Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 2019-04-08 in all areas

 1. 16 points
  AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Nedsjunken i soffan efter ett mycket trevligt helgnöje! Vi masjävlar har nämligen haft besök av ett gäng entusiaster söderifrån. Vi, i det här fallet, innebär mig själv och Jojje66 från grannforat samt givetvis min "hårige vän" som han ibland får heta. Rozzo var också benämnd som "mobilabsorbenten" av @Audionet! Och, jo, givetvis är han en hund. Förutom Audionet och Jojje så anlände @figge, @byZan och "Snutten" (Också från Hififorum) på eftermiddan igår. Väl anlända fick de lite kylda drycker och tillgång till lyssningsrummet. Mycket roligt att få träffa dessa gentlemän och ta del av deras erfarenhet och kunnande! Vi käkade lite laxsoppa till förrätt och spelade mera musik, kollade också ungefär hur mycket man kan spela innan grannarnas tålamod tryter! Efter en stund tog vi en promenad i kvällen till Jojjes residens där han förberett en fantastisk varmrätt på kalvfilé och blomkålsmos. Supergott! Även här spelades givetvis musik, av olika karaktär och stil. Kvällen var inte längre kväll när jag och mobilabsorbenten vinglade hem i natten! Idag vaknade vi alla pigga och alerta (right... ) och samlades hos Lasses för lite provlyssning i butiken. Hos Lasse fick vi lyssna till ett par äldre Respons först, och sedan dessa Audio Solutions Figaro M. Källa var Goldnote vinylspelare med en Goldnote Donatell puppa och förstärkare var Mark Levinson 3805. Högtalarna har jag personligen hört flera gånger och kan inte annat än tycka de verkar prisvärda. I det andra rummet hittade vi dessa Cayin monoblock och försteg, drivandes ett par Apertura högtalare. Källa här var Technics SL-1000R med en VdH Frog puppa och ett Goldnote RIAA. Riktigt trevligt upplevde jag det som, intressanta rörprylar. Efter att vi terroriserat Morgan (på Lasses Hifi) hade jag bjudit in oss till en annan ljudvän som generöst öppnade sitt hem för oss. Olof spelar på Verity Audio Parsifal och Mcintosh elektronik samt Kuzma skivspelare. Som ni ser har Olof även några Svanå-vingar. En riktigt trevlig anläggning som spelar glatt och medryckande, med bra tryck när det finns. Några av helgens deltagare fastnade också på bild: Olof väljer spår på CDn medan byZan och Figge har bänkat sig i sweetspot. Tack som sjutton till alla för en supertrevlig träff!!! Och för egen del hade jag faktiskt fått mitt försteg ett par dar innan, har bestämt mig för ett försteg som tillåter linjenivå ut och har både XLR och RCA så jag klarar mig. Det bidde ett sånt här: Det är ett Moon Evo 740P, och jag är mycket nöjd med vad det bidragit med ljudmässigt. Härlig transparens, tydlig och klar ljudbild och rejäl dynamik och pondus.
 2. 16 points
  P-pan

  Nu tar vi lite ledigt...

  Vi fick tillfälle att fira 5 år med Perfect Sense så häng gärna med på kalas.
 3. 15 points
  Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Hur hjärnan funkar vet vi en hel del om men inte allt. Jag är bara glad för att den funkar allt som oftast, men förundras ändå ofta över hur? Med start i går kväll och i dag efter en del bärande trillade ändå en pollett ner, som man brukar säga. Vad det är vet jag inte men effekten är uppenbar. Men blir plötsligt helt klar över något som legat och grott och som jag inte vetat vad jag skall göra av. Vägt för och emot, känt efter, men varit osäker. Mängder av faktorer behövde hamna på rätt plats i skallen för att det skulle kännas rätt. En slags uppenbarelse, kanske. Nu känns det rätt och jag tror inte jag jag kommer att tveka mer. Det är nog som när man lär sig något. tex att gå eller cykla. Har man lärt sig det så kan men det, Sedan går det inte att INTE kunna det helt plötsligt. Jag och frugan hade en lugn kväll efter en lång båttur denna milda höstdag. Avslappnande med middag, levande ljus och musik. Klart man var i stämning...Satte oss sedan i soffan och lyssnade på musik. Välbekant musik vi båda gillar. Allt från Jazz, Bossa Nova, nytt modernt, pop mm. Gryphon och Krell Evo 202 har spelat de senaste veckorna. Vi spelade en del vi hört med den gamla Krell riggen. Både starkt och konversationsvolym. Då säger frugan efter ett tag. - Går inte musiken för långsamt. Det låter lite trött på något vis. -Hmmm. Fattar vad du menar.... Kollade faktiskt varvtalet på Brinkmann. Perfekt!!! Jag har försökt neutralisera mig mellan dessa anläggningar. Men det ÄR uppenbart. Det låter ju bra men det är inte samma sak. Bytte till Gamla Krell-riggen i dag. Satte frugan i soffan och repeterade låtarna från igår. Frugan reste sig och sa. - Det avgör saken, detta är mycket bättre. Helt kall är Krellriggen, men redan från början är den ett nummer större på det mesta. Där och då föll det på plats. Jag håller med frugan. Ffa det som handlar om tempo, takt, driv. Det medryckande. Dynamiken är bättre på alla volymer både micro och macro. Musiken flyttar mer in där vi är. Kontrollen i hela registret känns oändlig och distorsionen inljudet upplevs mindre. Det är renare. Rymden och luften är fantastisk. Det finns mycket att jämföra, tex att jämföra tekniska detaljer i ljudet, men det absolut viktigaste är att jag tycker det låter bättre och blir mer engagerad av all musik jag spelar. Det är så tydligen för mig nu, så även för frugan. Det var inget uttalat test i går kväll och i dag. Frugans reaktion var spontan. Den ruskade om mig lite och satte saker på sin spets, jag blev med ens upplyst om vad jag tyckte själv. Allt föll på plats i skallen. Triviala saker, men likväl intressant och roligt. De modifierade Krell 350 FPB och Krell KRC-HR får bli mitt första val. Jag gillar det bäst. Nu får jag börja fundera på hur jag skall organisera om i racket!!!
 4. 15 points
  Kjellpo

  En resa mot välljud

  Hej på er! Efter att ha följt alla spännande och lärorika diskussioner här senaste tiden tänkte jag passa på att bidra med min lilla anläggning som vuxit fram genom åren. Då jag utför mycket arbete hemifrån har musiken blivit en stor del av vardagen, med finlyssning flyttad till "efter arbetstid". Jag har haft ett antal högtalare genom åren, men fick nyligen möjlighet att förvärva, för mig, något av en drömkombo. Kanske ingen världsklass på bilderna men håll till godo! Vi börjar med högtalarna, Ett par Harbeth Compact 7ES-3 40th Anniversary. Dessa har allt jag söker hos en högtalare. Oavsett om jag lyssnar på gamla favoriter eller upptäcker helt ny musik vill man bara ha mer. Dom förmedlar musik på ett sånt oerhört engagerat och naturligt sätt. Riktigt roliga att lyssna på, med ett mellanregister som är lätt beroendeframkallande. Första gången jag hörde Compact 7 visste jag någonstans att för eller senare skulle jag ha ett par hemma. För några veckor sedan landade dessa i vardagsrummet och det har nog aldrig spelats så mycket musik som nu. Vidare till förstärkarsidan, En Luxman L505u. Synergin mellan Luxman och Harbeth har alltid varit något jag dragits till, gifter sig väldigt fint tillsammans! L505u är dessutom utrustad med en massa hifi-godis: hörlursförstärkare, RIAA för MM och MC, tonkontroller mm. Och så den primära signalkällan, med SUT, Vinylen snurras på en Pro-Ject RPM 9.1, med en Ortofon Quintet Black S, via en Ortofon ST-80 SE. Skivspelaren står på en platta svart diabas, med HRS Nimbus Coupler under. Har väldigt bred musiksmak, men senaste tiden har det blivit mycket Marcus Miller, Supertramp och Creedence Clearwater.. Allt typ av akustisk musik går också hett. Det streamas även titt som tätt via en Auralic Aries Mini. Enkelheten att streama musik är något jag fattat tycke för och det finns helt klart intresse att fundera vidare på en mer gedigen lösning. Och så här ser det ut i sin helhet, trevlig kväll!
 5. 14 points
  Apexorca

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Jag, bigblue och Kristian åkte ner i lite extra god tid till München i år. Först mellanlandning i ett regnigt Frankfurt. Därefter till ett "bara" mulet München. På den sena lunchen i vid vinylbutiken Shallplattenladen vid tunnelbanestationen Ostbanhof så diskuterade vi planen för vad vi vill se. Denna Thorens rullbandspelare måste vi absolut se i verkligheten. Tror den kommer ligga på runt 120-tusen, men vi får se. Ingen tid att förspilla. Ner med schnitzeln och ölen så går vi över korsningen till Stefan som har den bästa vinylbutik jag varit i. Sympatisk, kunnig och tjänstvillig som få. Han har haft denna butik som en hobby men har fått sluta med hans riktiga yrke och bara syssla med detta nu. Vi märkte att det var ännu mer skivor denna gång, betydligt mycket mer. Stefan har nog en katalogskalle för han verkar veta vad han har och var det står. Han kom ihåg vad jag hade köpt för 2 år sedan!!! (det gör jag ju knappt själv ) Stefan har ställt ut på mässan förr och de var så vi träffade honom, men han tycker det ger alldeles för lite. Det är bättre vi kommer till butiken säger han. Det har vi tagit fasta på och kan inte annat än att hålla med om det. Synd att man inte bor i München. Shallplattenladen hinner man inte gå igenom ordentligt på ett besök så här. Även om man inte hinner med det så kan det bli mycket plattor med hem. Det mesta, eller jag skulle nog kunna sträcka det till att nästa allt är i mycket gott skick dessutom. Alla plattor jag köpt här har varit mycket bra skick på. En Technics 1210 för provlyssning med lurar... ... och Genelec, Jeff Rowland och Thorens td124 MKII med extra stort armbord spelar riktigt bra ut i butiken. Jag köpte skivan han spelade när jag kom in... (tbm) Butiken fullkomligt badar i plattor högt och lågt. Ordning och reda, men det är så mycket skivor överallt och butikens alla tänkbara och otänkbara ytor är fullproppade med plattor. Man får ligga ner över backarna får att nå, men jag nådde inte längst in ändå. Det blev en stadig hög och liksom förra gången valde jag att skicka hem det för att slippa orangutangarmar. Mat igen vid Münchner Freiheit i området Schwabing. Vi gillar denna stadsdel. Konstaterar att mässan öppnar snart. Fokuserade, mätta och förväntansfulla kompisar. Nu hoppas vi på en god natts sömn och att öronen är i toppform i morgon.
 6. 13 points
  Dags att ta oss ner i källaren. Jag tänkte att här har väl @Amatören en liten "konversationsanläggning". Icke så... Now we are talking... "spik i foten..." Det var som ett slag i solar plexus å bara se detta. Mama Mia... Här är det filmanläggning med hornhögtalare. Även dessa högtalare är hembyggen, t o m spridningshornet. Amatören får återkomma med mer detaljer men i kort kan jag nämna att det är högtalare med öppen baffel utförda i gran/fur som brunlaserats. Elementen är "stooora" och klassiska. Basarna kommer från JBL's professional range. Diskanterna bakom spridaren är nog ännu mer prestigeladdade. Det är TAD's berömda TD 4001 som jag tror @Harryup pratat sig varm för i någon tråd. Magneten är stor som ett vitkålshuvud. Naturligtvis finns det också subbar. Inte så mycket för att få mer bas utan för att få ett större djup i ljudbilden. Det är också så jag hörde det när det kopplades bort. Här pratar vi element 20-fotsklassen. Amatören får ge lite mer specifikationer.
 7. 13 points
  calle_jr

  Pass Labs XA60.8

  Nu spelar jag rätt som det är med dessa:
 8. 13 points
  Apexorca

  Hemma hos Leif (Marten)!

  Det var ju musik också. Marten har ju minst sagt slagit sig in i världseliten. De presterar nya och extrema högtalare i Herrejösses-High-Endligan i snabb takt. Men nu vill Leif bygga lite mindre kostsamma högtalare som skall kunna prestera fullregister i musiken i lite mindre rum. Leif har provat detta hemma hos sig själv. Marten Oscar trio heter denna golvare som klarar sig ner en bit under 30Hz. Basport som vanligt nedåtriktad under högtalaren. Avståndet till golvet är därmed viktigt att man inte mekar för mycket själv med. Nyutvecklade membran som är lätta. Diskant-domen har en "lins" centrerad framför för att sprida ljudet bättre. Leif har trimmat detta system noggrant. Det känns som han gjort det lite som vi hobby-killar, med glädje och passion. Så klart har han förutsättningar som vi andra inte har med produkter och kunskap och resultatet är mycket bra. Det finns verkligen allt i musiken. Ordning och reda, dramatik, dynamik, känsla och en mycket ren återgivning. Lugna partier kan avbrytas av kraft i brottarbasen så man nästan hoppar till och förvånas över detta "lilla" systems resurser. Det för tankarna till upplevelsen i ett för mig grymt bra system i München i våras. Det var Einsteins system och det finns likheter här tycker jag. Det har framför allt med musikaliteten och att det är roligt att lyssna att göra, men för de som har intresse i rena och skära HiFi kvaliteer blir inte besvikna. Man kan bocka av de flest parametrar i ljudet med höga betyg. Helheten är det viktigast för mig och den är klockren. Skulle jag behöva ett "litet system" skulle jag lätt kunna leva glatt med detta.
 9. 12 points
  AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Så här ser det ut f.n. Även sambon konstaterade i morse att "de är ju faktiskt diskretare än de gamla", och det är riktigt högt betyg Jag har breddat lite grann och de står i runga slängar ca 50cm från bakvägg och ett par deci från sidoföremålen. Jag är helt säker på att de kan placeras ännu bättre i andra sammanhang men det här fungerar riktigt bra. Och som kuriosa kan det ju nämnas att @bfjohansson verkar varit husse till dessa för något år sedan!
 10. 12 points
  Nu har jag spelat via R2R i några dagar och njutit i fulla drag. Idag blev det lite streamat via Roon/Tidal vilket också var njutbart även om jag höll på med lite fix och trix bland skivor och pinaler som hade kommit i oordning av någon anledning. Helt plötsligt så dök det upp en vinylskiva som jag inte spelat på mååååånga år och det var Traks en 45rpm med låten Long Train Running från 1982 inköpt på Domus tydligen. Originalet med Doobie Brothers köpte jag 1973, bandet kategoriserades som "klassisk rock" och var en tidig favorit när det gällde pop/rock. Hursomhelst så slängde jag på Traks version och jäklar vad minnen som dök upp ur det fördolda, bl a en nyårsafton då vi dansade på ett bord, bordet finns kvar och är vårt köksbord idag. Ett bord jag aldrig kommer att sälja för det finns så mycket märken på det som talar om att morfar borrade och snickrade på det, mormor spände upp stickningar, brännmärken efter lödkolv, cigaretter och ljusstakar som tagit eld. Bordet är endast ca 7 år yngre än vad jag är men har varit med om mycket så det får gå i arv (min önskan). Hur lät skivan då? Jo den lät kanon även om inspelningen var annorlunda mot originalet, kul när man rotar runt ibland! /byZan
 11. 11 points
  Är det så här Thors urladdningar skall låta i hemmiljö Jag tror faktiskt det. Men låt er inte förledas. Här kunde vi också njuta av betydligt skirare toner. Följ med på ett besök hos @Amatören...
 12. 10 points
  Den Dynamiska Högtalaren - Diskussionstråd Redan när första diskussionen i vintras inleddes om voicing av högtalare och filterpåverkan, så kom frågan upp att beskriva en högtalare med element, delningsfilter, låda och portar. "Aldrig i livet" tänkte jag, det är alldeles för svårt och omfattande. Nu är vi snart där i denna tråd. Den är dock mycket svår att läsa i efterhand eftersom den innehåller diskussioner och nya infall och hoppande mellan delämnen och metoder högt och lågt. Jag har därför kondenserat ned innehållet härifrån i en låst artikel, samt kompletterat med några avsnitt för att göra det något mer komplett. Det finns fortfarande lite fel och luckor här och var, men jag känner att det är bättre att komma igång och publicera. Annars blir det väl aldrig gjort. Det är ett så pass brett ämne att man knappast kan ha alla luckor i huvudet på en gång. Så, kom därför gärna med frågor eller förslag till ändringar och tillägg i denna tråd. Eller så kan du bara läsa Artikeln börjar här; https://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/13182-den-dynamiska-högtalaren-det-handlar-om-utstrålning/
 13. 10 points
  Hej alla, Sitter här i soffan o lyssnar o njuter av Feeling Good med Randy Crawford och Joe Sample. Jag är är nog en person som på senare tid allt mer har förstått värdet för mig att njuta till musik med bra återgivning. Jag har väl alltid varit intresserad av HIFI och njutit av musik i olika former men på senare tid har jag tänkt lite djupare kring de saker som har en tydlig plats i mitt liv. Naturligtvis kommer barnen på första plats, men sen finns det ett antal saker och att njuta av bra ljudåtergivningar av musik jag gillar. Att betydelsen blev så tydlig gjorde att jag började uppgradera... Det är förstås en lång historia, men fokuset kring uppgraderingarna har hittills varit hög upplösning och bra högtalare. Eftersom jag tror att högtalarna är den mest kritiska komponenten så ville jag satsa mest där. I min högtalarresa har det passerad Audiovector X3 Super, Guru QM10 och Focal Aria 936 i nämnd ordning. Men efter att ha lånat ett par Monkar (stativare från Mårten Design) av en kompis kunde jag inte släppa den upplevelsen! Men jag vill ha golvare för att få hela registret. Efter en tid av letande fick jag se att Mårten skulle släppa en ny serie - Oscar. Mårten menade med dessa att man vill attrahera kunder med "rimligare" budget men ärva in "Mårten-ljudet" från dyrare serier. Jag blev väldigt intresserade och kontaktade Lars på Mårten, så det blev en tur till Mölndal. Efter att ha lyssnat, pratat och njutit en stund var valet enkelt för mig. Jag lade in en beställning på ett par Oscar Trio som jag njuter av i skrivande stund. De har nog gått 50-100 timmar nu så de kanske inte helt inspelade än - men riktigt trevliga ändå tycker jag. Jag kör idag i princip bara med streaming från Tidal. En annan uppgradering jag gjorde nästan samtidigt med högtalarna var DACen. Beställde en Chord 2Qute till bra pris från England. Tillsammans med förstärkaren, som för närvarande är en XTZ Edge (ICEPower klass D moduler) så har jag väldigt högupplöst ljud. Mårten är ju karaktäristiska för hög upplösning, vilket även gäller Oscar-serien. Chord DACen är även den bra på att återge musik med hög upplösning (nu menar jag inte sample rate) och med väldigt bra timing. Jag bestämde mig för 2Qute när jag läst recensioner på nätet och kolla på youtubeklipp av DAC-konstruktören Rob Watts... Efterföljaren Qutest var över min budget. Jag gillade videon kanske därför att jag både är HIFI-nörd och har jobbat rätt många år med elektronikkonstruktion. Hur som helst, nu är jag i väntans tider igen... inför kommande uppgradering gällande förstärkaren. Det blir en Nord One SE 500 MkII. Ncore-moduler. Hoppas på ett steg åt rätt håll gällande hur transienter och diskanten återges. XTZ Edge är visserligen riktigt bra med tanke på prislappen, men jag tycker diskanten är väl tunn även om jag gillar den högupplösta återgivningen. Men uppgraderingen betyder ju att jag ligger kvar i klass D. Jag tycker det finns fördelar med klass D som jag inte vill släppa samtidigt som jag nu söker lite mer musikalitet. Ännu naturligare återgivning - av vissa instrument. Jag vet att Oscar Trio kan ännu bättre. Bidra gärna med feedback och tankar kring hur vägen mot mer musikalitet men utan att tappa hög upplösning kan se ut. Återkommer med intryck efter uppgradering av förstärkaren :-) Må så gott! /Anders
 14. 10 points
  Vox

  Snurrigt hos Vox

  Igår eftermiddag ringde det på dörren och när jag öppnade stod där två DHL-killar med ett tungt paket till mig. Efter öppning nere i gubbskrubben öppenbarade sig denna tjusiga skapelse.
 15. 10 points
  Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Nu när jag har landat i ett svårt beslut och skall ha Krell FBP 350MC (modified) och Krell KCR-HR (modified) att spela med så tänkte jag reda upp lite i den alltför långdragna oordningen. Det blev långdraget men det skulle blivit ett kort test. Krell FBP blir mycket varma och jag tänker till att börja med ha dem framför racket. Som HiFi-nerd tycker jag dessutom det ser coolt ut med slutstegen på golvet. Men det ser ännu coolare ut om de har sitt egna hyllplan. Dessutom kan man ju städa golvet under lättare och man kan testa med olika fötter för att se vad som låter bäst. Jag har grunnat på detta lite. Skall jag fortsätta med SolidTech? De italienska Bassocontinuo-hyllplanen med läder är mycket fräcka. De ser dock lite klena ut för Krell (blink blink). I bakhuvudet finns en riktigt cool specialbyggd lösning som Anders på HiFi-Stället låtit bygga får många år sedan. Jag har alltid tyckt att det ser snygga, fräcka och coola ut. Dessutom är de svintunga och det passar också med min filosofi. Det förstärker intrycket av anläggningen. Jag ringde och undrade om man kunde beställa ett par. Svaret var nej. Jag fick köpa de som Anders hade. Stort tack för det. Så många gånger har de varit med på HiFi-Ställets demonstrationer och det är nästan en ära få använda dem till mina slutsteg. Tänk så många fina prylar som stått på dessa. Nästan så man blir lite nostalgisk... Nja, inte skall jag överdriva, men jag tycker de är grymt coola. Lite vulgo på ett stiligt sätt. Här kommer lite bilder. -------------------------------------------------- Krell KCR-HR skall in i racket på något vis. Hembioförstärkaren skall jag försöka hitta en smart lösning för så att jag kan använda mina The Sf till fronthögtalare utan trubbel. En plan var att köpa ett par vägghängda Sf Olympica som är otroligt snygga, men det känns onödigt ändå. Nu lutar det nog åt att ha en RCA-XLR adapter, köra min Arcam bioförstärkare från Pre-out på frontarna och byta kablar bakom Krell FBP350MC mär jag kör hembio. Det blir ju lätt gjort när de står framme. En ny RCA kabel på 3 m bör räcka för ändamålet. Adaptrar har jag sedan tidigare när jag testade olika RIAA-steg. Krell KCR-HR skall visst ha en ingång (S4) som tar signalen rakt genom försteget och ut i slutstegen men denna lösning körde jag på Krell 202 och det var några gånger då familjemedlemmar nästan misslyckades med fjärrkontroller och olika ingångar så att allt kunde gå åt fanders. Så det vill jag undvika och då är kabelbytet mer riskfritt. --------------------------------------------------
 16. 10 points
  Ni kan nu sluta att kalla mig en erfaren hifi-entusiast i fortsättningen om nu någon har gjort det För länge sedan och jag menar då verkligen länge sedan, kanske några månader efter att jag blev med Vivaldi så skulle jag testa lite andra kablar än de medskickade. Nu ska vi se om jag kommer ihåg rätt det jag nu kommer att erkänna för er; 1. Det första jag gjorde innan Vivaldi kom innanför dörren var att skaffa klockkablar för de fanns inte med? Det gjorde däremot de analoga kablarna. 2. När allt var inkopplat och efter att jag spelat ettag så var jag mycket imponerad av det jag hörde här hemma. Men hade hört det bättre hos andra och därför så började jag att ändra i alla de inställningar som Vivaldi erbjuder. 3. Visst fick jag det att låta lite bättre och var nog ganska nöjd då. 4. Jag spelade digitalt via Spotify, cd och Aurender men tyckte att det digitala inte hade en chans mot vinylen, inte ens i närheten faktiskt. 5. Tiden gick och jag ”glömde" nog bort att försöka vidareutveckla det digitala ljudet. Anledningar till det har jag många, men jag struntar i att försöka med bortförklaringar även om en del anledningar skulle kunna vara en del i det? 6. Nu är vi framme i tiden när Nucleus/Roon/Tidal skulle implementeras i systemet. Jo jag tyckte att det lät bättre i stugan även om det var mindre kostsam elektronik där. Nu fick jag huvudbry och började fråga runt om jag hade fel inställningar hemma i det för mig obehörigt svåra i att förstå dataspråk och vad det digitala egentligen gör vid olika inställningar. 7. Många lyssningar har gjorts av intresserade under årens lopp och ”alla" sa att de verkligen gillade vinylen men aldrig ett ont ord om det digitala mer än att det låter väl bra. Väldigt ödmjukt och ingen hårt dissande, även om det nog skulle varit berättigat kan jag tycka nu efter att nu ha fått till ett mycket bra digitalt ljud även här hemma (mer om det längre ner i inlägget). 8. Tiden gick och jag försökte tweaka till systemet men inga stora framsteg gjordes, även om jag tyckte att det blev lite bättre efter detta. Men jag var frustrerad över att stugans system spelade så pass mycket bättre. Funderade inte jämt på detta utan oftast när jag kom hem från stugans ljud i färskt minne. Dagen då poletten ramlade ner! 9. @Audionet var här i samband med resan till Falun och han grottade ner sig det digitala här hemma. Han var nog ganska säker på att jag hade gjort något som jag inte borde ha gjort i den digitala världen. Det var sant men inget som lyfte det digitala ljudet nämnvärt. Däremot så frågande han helt plötsligt om mina kablar som Vivaldi-stacken var kopplade med och om jag inte skulle testa några andra. Där och då, just i det ögonblicket kom jag på att det var något jag ”glömt" bort, det hade ju bara gått några år sedan jag skulle testa andra kablar Jag sa inget där och då (ber om ursäkt för det @Audionet) för jag skämdes så in i h****te så jag fick hjärtklappning på köpet (tror inte det märktes) och blev så j**la ställd, självförtroendet åkte ner i botten och jag tänkte att detta kommer jag aldrig att berätta eller erkänna för någon. Men jag mår lika dåligt av att inte vara sanningsenlig så därför år ni läsa detta. 10. Direkt efter att jag skjutsat ut @audionet till Arlanda och släppt av honom där så började jag fundera på kablar, jag har väl inga bättre än de medskickade till Vivaldi? Jag kom inte på några kablar som låg i någon låda någonstans, utan jag fick nöja mig med generösa erbjudandet att jag skulle få några kablar skickade av @Audionet för att jag skulle kunna testa och om jag kunde höra om det blev någon skillnad. 11. I veckan som var skickades kablarna men jag han tyvärr inte hämta ut dessa innan jag for ut till stugan. Ni som läst i vinkällartråden tror säkert att jag hade det mysigt där ute? Jo föralldel men mina tankar var någon annan stans och jag letade som besatt i lådor och kartonger i helgen och hittade ett par kablar men skulle behöva ett par till Okej jag får vänta till måndag då jag kan hämta kablarna på posten. Men väl hemma så började jag rota runt bland lådor och i kartonger och döm om min förvåning så hittade jag ett par exakt lika par, hade ingen aning om att jag ens hade dessa kvar, tror t o m att jag sålt dessa för länge sedan, men tydligen inte alla 12. Nu sitter det två par TaraLabs The One On Board i Vivaldi-stacken och jag lyssnar numera på ett fantastiskt ljud både från cd och Nucleus, hur svårt kan/ska de va? 13. Nu ska det bli kul att testa kablarna jag ska hämta ut i morgon och jämföra. Jag bjuder på detta och hoppas att ni finner denna fadäs så rolig att ni kissar på er?! Det hade jag gjort själv för inte kan väl någon vara så dum att man glömmer det viktigaste, kablar Ha en fortsatt trevlig söndag - för det kommer jag att ha, jag ska sitta uppe länge och njuta av ”ny” musik från den digitala världen PS orkar inte korr-läsa utan skickar det precis som det är skrivet ur minnet DS /byZan
 17. 10 points
  Vi bjuds in till vardagsrummet som tillika är musikrum och möts av ett par ordentliga pjäser... 235 cm i strumplästen slår de nästan i taket men bara nästan. Du får gå in och komplettera och rätta om jag nu skriver fel, @Amatören Det här är ju inga pjäser som går att hitta i någon produktkatalog. Det här är DIY i den högre skolan. Högtalarna är i princip två lika enheter, sånär som på diskanten, med subwoofer överst och underst. Jag avstår och gissar storleken på elementen. De får @Amatören verifiera så att det blir rätt, men det är rejäla bestar som är tillverkade av en italiensk firma. Diskanten är delvis egentillverkad. Baffeln är tillverkad av stavlimmad ek såvitt jag kunde se. Sidorna gissar jag är någon typ av formpressat material eller möjligen plywood (?). Amatören har en övertygelse att höga högtalare ger en bättre scen än "småhögtalare" oavsett om de kallas golv- eller stativhögtalare. Stora baselement ger också en helt annan bassignatur än vad småelement kan ge. Jag säger inte emot. Han menar också att den här typen av konfiguration med basar vid golv och tak är den bästa lösningen för att få bästa spridning och ljudbild. Hur driver man då sådana här kolosser? Här har det valts Emotivas kraftfulla slutsteg (i mitten) som jag ber Amatören beskriva bättre än jag kan. Den övre burken är ett aktivt filter för de olika delningarna. Det sitter inga delningsfilter i högtalarna. Subwoofrarna, alltså de stora baselementen drivs av ett eget slutsteg som kommer från Yamaha. Den mesta musiken hämtas via husets nätverk från hårddiskar eller via uppkoppling till Tidal. Men här finns också lite vinyl som vi fick höra via en ca 40 år gammal Dual-spelare som naturligvis Amatören renoverat grundligt och pickupen var Ortofons välljudande 2M Bronze, (MM-pickup). Om jag inte minns fel så använder Amatören försteg från Yamaha. Att bygga högtalare innebär oändligt med mätningar för att få den signatur man önskar. Graferna på följande bild visar hur de olika sektionerna mäter var för sig. Då var ju frågan hur detta lät... Jag tänkte att det här kommer väl sätta igång hela rummet med lågbas. Men så fel jag hade men ändå rätt. Vi lyssnade bl a på Steely Dan, Boz Scaggs och Stravinskijs Våroffer. Boz Scaggs i akustisk sättning svängde skönt och avslappnat med bra balans mellan registren. Stort ljud och en scen med fantastiskt djup. Det kändes som en ren livekänsla. Den akustiska basen var djup och ren men tog inte över på något sätt. Lite annat var det med Steely Dan. Här visade högtalarna att den kan avslöja inspelnings- och brister i kontrollrummet. När jag spelar den plattan hemma (Two Against Nature) har jag inte märkt att mixningen är så komprimerad i lägre registren. Basen bottnade inte riktigt. Istället slog den som slagskott i mellangärdet på ett obehagligt sätt. OK, vi spelade på nivåer som kan få folk i grannkommunen att klaga. I mer normala volymer var det mer som "vanligt". Stravinskij-inspelningen med Nederländska philharmonin lät fantastiskt fint. Det var nästintill som att ha hela orkestern framför sig. Vi satt en god stund till och bara njöt. När man hör ett par högtalare som detta så får man en bekräftelse på att det är dessa som är mest betydelsefulla för slutresultatet. Amatören lägger vare sig tid eller resurser på kablar, sofistikerade slutsteg och försteg för "fantasipengar". Han nöjer sig med bra kablar som är vettigt gjorda och med bra kontakter samt förstärkare vettigt prissatta men som också har kapacitet att leverera den kraft som behövs. Han nämnde att han provat ett Gryphonsteg på 100 watt men det fick respass. Den orkade helt enkelt inte med. Hos Amatören får man lägga till en nolla till på slutstegen. Det var dags för kaffe och småländsk ostkaka och sedan var vi beredda på att tacka för oss och åka hem. Men Amatören hejdade oss med att han har en anläggning till i källarplan. Vi stegade ner och undrade vad som gömde sig här nere...
 18. 10 points
  figge

  Mickes Musikrum

  Ni tål väl en bild på hela systemet?
 19. 10 points
  Matts

  Matts ljudprylar

  Tänkte skriva en rad om ett paket som levererades i veckan. En tanke har funnits ett bra tag men jag trodde det skulle få vänta ett tag till, jag skrev i mitt första inlägg att jag tänkte fokusera på vad en bättre streamer skulle tillföra men i ärlighetens namn så var det försteget som det behövde fokuseras på i första hand. Chansen dök upp på att testa ett försteg som jag hört och läst mycket gott om, en produkt som jag varit intresserad av men så vitt jag vet inte säljs av handlare i vårt avlånga land vilket gör det hela lite svårare. Då det är ett bildforum så kommer här just en bild 🙂 Ett Audible Illusions M3B. Ingen fjärrkontroll, två volympottar och definitivt ingen dac eller andra nymodigheter inbyggt, inte för att det är fel utan bara för att det inte inte är vad jag vill att mitt försteg ska innehålla. Ok en fjärr skulle varit trevligt dock... 😁 Separat strömförsörjning. Jag har mycket svårt för att låta bli att lyfta på locket på den elektronik jag köper, inte för att jag är speciellt kunnig eller utbildad i ämnet utan enbart för att jag tycker att det intressant samt ger en god dos ”feel good”, och just feel good är viktigt eller hur?! 😁 Kvalitets känslan är mycket god, reglage är gedigna och det känns mycket välbyggt. I dag är första gången jag verkligen kunnat lyssna och det låter mycket bra, nu ska det bara få spela musik och intrycken ska insupas! Trevlig helg! Mattsa
 20. 10 points
  Double A

  Cyclone! En ny modell är född.

  För ca 1.5 år sedan ringde en kund till mig och följande samtal utspelades. Kunden. Tjena Anders! Allt väl ? Jag. Hej du, jo men det tycker jag nog... Själv då? K. Jo här är allt bara bra, och ja måste säga att jag är så grymt nöjd med mina Tuvstarr! (Högtalare från Double A Design). Det är dom bästa högtalarna jag hört. J. Riktigt härligt att höra! Grattis! K. Mmmm..... men jag skulle vilja ha lite mer bas! J. Mer bas!? Men Tuvstarr spelar ju ner till 20-22 Hz !!! K. Jo dom spelar fantastisk bas, men ibland vill jag kunna spela riktigt riktigt högt, och då hänger dom inte riktigt me. J. Ok. Va tror du om att komplettera med ett par bastorn? K. Nej!!! Inga delade system! Det ska bara vara en låda per kanal! J. Men då kanske du behöver gå upp till ett par Storyteller (en lite större högtalare från Double A Design). K. Nja..... vill nog ha något större! J. Större? K. Ja, men det ska se ut som ett par Tuvstarr! Fast större. Jag vill nog ha dom i samma färg som mina Tuvstarr också. Kan du fixa det? Detta samtal va början på en mycket lång och spännande väg fram till en färdig produkt. Och i går kväll va det premiär! Det är lite som att vara med om en födelse att få koppla in kablarna i en helt ny modell, jag har mätt, beräknat, testat och lyssnat på dom olika komponenterna rätt länge, men det är först nu som allt sitter i den slutgiltiga lådan och man får skörda (förhoppningsvis) frukten av en idé. Cyclone är en liten trevlig två-vägshögtalare med integrerade basmoduler. Diskant/mellanregister har en känslighet på 90 db och impedans mellan 5-7 ohm. Basen består av 2 x 18” för lågbas och 2 x 9.5” för högbas. Basarna har sina egna förstärkare på 500 watt/register (integrerade i lådorna).
 21. 10 points
  jpa2

  JPA2 presentation

  hej jag läste Anders65ś inlägg och kände en pust av dåligt samvete att jag inte presenterat mig innan jag började med att lägga ut annonser. Jag har varit en aktiv musiklyssnare i omgångar. Idag är jag 45 år och min resa började väl när jag var 14år. vilken tonåring har inte stått som DJ och mixat skivor? Där började min resa, min första "HIFI" utsrustning var nog sjutton en sanyo, kan den ha hetat så, dessörinnan hade jag fått två sk bergsprängare. Efter tio år med mindre bra grejer, bla en JVC, som iofs hade bra krut i sig så var det dags för ngt bättre. Det tog mig till Hifiklubben i Växjö. Där köpte jag NAD's cd spelare och stärkare, minns inte vilka modellbeteckningar de hade, men i kombinaion med DALI concept 6 så hade jag en bra grund att stå och bygga på tyckte jag. Ganska snart köpte jag en skivspelare, och jag kan inte minnas den modellen heller. Men så köpte jag audiovector högtalare och då öppnade sig lyssnarörat en aning. många trevliga kvällar med vinyl jazz och slutna rum blev det. Efter en tid så tappade jag intresset, oklart varför. Jag sålde av mina grejer helt och hållet. Det var när telefonerna började bli sk smarta och jag misstänker att det tog överhand. För några år sedan så hamnade jag nere på Dennis Brunby i Kalmar och vi hade bestämt oss för att köpa en HIFI. Där landande jag i Naim atomen, AUdiovector QR3 och efter ngt år kompletterade jag med REL S3 subbas, som jag nyligen avyttrade till en medlem. Runt omkring utrustning är ett par Focal Elear, med en Ifi Dsd nano black label. Jag har sedan hittat ett par Beyer Dynamic DT770. som nätverkskabel har jag ISOTEK premiere Evo3 och Chord som högtalarkabel. Nu vill jag kliva upp i utrustning och det gör att jag måste sälja grejerna innan jag kan lägga beställningar. Jag har en del saker jag behöver ordna vidare med och det är bl a lägga jordad el i vardagsrummet, lyssnarrummet har inte optimal utformning så det kräver en del laborerande. Jag lyssnar uteslutande via Tidal, det har inte blivit av att jag köpt musik, trots att jag öppnat en del konton här och var. Jag tyckte det var synd att många återförsäljare inte sålde till Sverige, läs Qobuz bl a, HD tracks var en annan. Har en ganska blandad musiksmak och det är humöret som styr vad jag lyssnar på. I tonåren och upp till 20år däromkring så var det mkt britpop, och sedan kom det att bli lite klassiskt och sedermera mkt jazz. Bilder kommer i lämplig tråd. ha en trevlig dag/Johan
 22. 10 points
  Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Semester. Sommar, sol och en tur på havet i dag, men väl i land fick jag energi nog att ta tag i något jag borde gjort för 6 månader sedan. Det har tagit emot att göra detta av flera anledningar. Dels har jag haft sjukt mycket på jobbet och dels har jag velat testa Krellslutstegen med Gryphon allena för att se vad de går för. Krell har imponerat på mig och är vansinnigt roliga att lyssna till. Som jag skrivit tidigare gillar jag Gryphon bättre i basen som är djupare och mellanregister som är mer organiskt och med mer värme, men Krell vinner i driv och kraft i musiken och blir barnsligt roliga att bara lyssna till. Jag trodde också att försteget skulle vara ok men grynigare än Krell EVO 202 och lite lynnigt i jämförelse. Men men ack vad jag bedrog mig... Böket med att bära, flytta runt, koppla för korta kablar och koppla om och göra Spindelmannenövningar bakom racket passade dock bra att ta tag i nu på semestern. När väl jag sträckt kablar och lyckats "knö-in" det nyrenoverade försteget Krell KRC-HR i racket, så satte jag igång ett antal CD-plattor från min digitala MSB rigg. Mest pga att jag inte orkade koppla in vinylen också. Detta förstegs nya komponenter har 0 timmar i bagaget, men tänkte börja med detta noll-läge och se utvecklingen framöver. Jag är inte expert, men försteget skall vara uppgraderat med bättre komponenter på alla delar som har med signalen att göra. Det blev en start från noll även vad gäller nätström så allt var svinkallt, som en riktig svensk sommar alltså. Min i Racket mångåriga bästa kompis Krell EVO 202 tycker jag är jättebra. Hur skiljer den sig mot Krell KRC-HR (modified) Album nr 1 blir Daft Punk-Random Access Memories som har många bra egenskaper för att testa ett system med. Det absolut första jag hör innan jag ens hunnit sätta mig i soffan är att kraften och energin i basen och uppåt en bit är påtagligt starkare. Den förstärker tydligt de djupaste oktaverna och är mycket definierad och precis i basen. Jag hör också att det är en mycket bra rymd i ljudet som förmedlar inspelningens akustik och scen mycket bra. Det känns som om allt blev större och med ett sjutusans driv och slagkraft. Bigblue fick höra lite, jämförde och utbrast att det låter ju som rullband!!! Njaeee! Men ett steg ditåt vad gäller spruttet i musiken. Dock en bra jämförelse. Nr 2 var Massivie Attack- Mezzanine bara för att när jag märkte att basen blev så bra ville jag testa detta album som har grymt djup kraftfull bas som har massvis med karaktär. Dock är det svårt att gräva fram denna karaktär för alla system. Det finns mängder med coola nyanser och karaktär i de olika djupa basljuden och jag gissar att jag inte hört allt av detta ännu. Det visade sig att det hade jag nog inte för detta lätt fantastiskt. Kraftfullt, dynamiskt tryck och karaktär med övertoner etc som gjorde basen verkligt härlig att lyssna på. Check! Lämnar nu detta till förmån för Randy Crawfords ljuva stämma i ett Jazz-band. Nr 3 Randy Crawford & Joe Semple - No regrets är nog den platta jag använt mest till olika tester. Dels är det bra musik som jag aldrig tröttnar på och dels låter den bra och har många egenskaper som är bra att lyssna till när man testar prylar. Den låter klart och fint med de egenskaper i basen jag nämnt. Pianot klingar fantastiskt och framträder mer än jag är van vid. Dock är låter Randy som om hon är lite mindre. Saknar lite brösttoner mot vad jag är van vid. Hon har en fin klar stämma men den är lite ljusare än jag var van vid, vet ej om jag tycker det var bra. Rymden i inspelningen är riktigt bra. Det är bara rösten som jag är osäker på. Annars är det riktigt bra. Nr 4 blir Gregory Porter - Liquid spirit som har massa bra spår att testa prylar med samt är en bra platta jag inte tröttnar på. Gregorys röst låte bättre än Randys. Gregory har ju mer av tenorröst och han kan komma rätt högt och starkt, som en spintotenor tycker jag, men Randy är kvinna och är något ljusare ändå. Kanske gård et en gräns där där Krellen oinspelad gör en skillnad, men jag gissar att det kommer ändra sig. det brukar ju adderas värme uppåt i registren med tiden och dessutom öppnas ljudet än mer upp. Vi får se. Nr 5 en dag senare blev Stacy Kent- In love Again som jag också gillar mycket. Nu är prylarna varma och med 3h inspelning... Frugan börjar att spontandansa i köket? Det svänger som bara den blir frugans svar när jag undrar vad som flugit i henne. - Vet du at jag testar ett nytt gamalt försteg??? - Nä! Hmmm. Det är något som händer med ljudet som jag gillar. Vad som händer är alltid svårt at förklara. Lite har jag försökt ovan , men det viktiga är vad det som händer ger för effekt. Blir man gladare och mer engagerad är det ju helt rätt. Dock måste jag suga lite på detta och utvärdera inspelningen. Men det är klart lovande. Krell Evo 202 och Krell KRC-HR är båda kritikerrosade och kanske KRC-HR än mer så, men många år tidigare. Konstruktionerna skiljer sig åt. KRC-HR går ej at stänga av ens med "stand by"så man bara "mutar" den. Klass A så klart. EVO serien byggdes på annat sätt med inblandning av AB. Dan dÁgostino har ju gått tillbaka förbi EVO till FPB serien när han konstruerat sina senaste elektronik och utvecklat den riktningen igen. Kanske är det så att Krell var som bäst innan EVO? I alla fal med min smak. Bilder dök upp i huvudet på hur det låter och hur dessa försteg skiljer sig åt. Får se om ni hänger med i mina liknelser och om det säger något för er. Krell KCR-HR: Första bilden jag fick i skallen redan innan jag satt mig var en blomstrande sommaräng precis innan midsommar med full växtkraft och frodiga blad. Alla färger är på topp och det doftar härligt. Krell EVO 202: Samma sommaräng men någon vecka senare. Hårdare stjälkar som inte dryper när man knäcker dem, alla färger finns men något falnat. Något mer moget försiktigt. En vältränad friidrottare som fortfarande levererar, men med lite efterhängsen stäckning i vaden och klarar mycket på erfarenhet och rutin. KRC-HR i samma jämförelse är mer som när man precis slagit igenom med en medalj på ett VM eller OS. Finns inget motstånd varken i kropp eller tanke och skador läker till nästa dag. Rutinens fördelar ligger framför i tiden och stabiliteten kan bli bättre. Jag blev mycket överraskad.
 23. 10 points
  A/Wing.

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  NU KOMMER JAG. Det här är vad som testas
 24. 9 points
  Adagio

  En ny era tar sin början

  Efter att i flera år undrat och längtat efter att äga ett par Xxxxx Xxxxx....... har jag nu fatta ett beslut att lämna magnepan och dipolspåret till förmån för en helt annan princip. Med det lyckade försöket med REL till maggisarna kändes det som om den vägen ändå nått sin slutdestination, större/ bättre subbar? Gå upp till 20.7? Säkert bättre men såå mycket bättre? Nej det krävdes nog ett nytt spår. Forts följer.
 25. 9 points
  P-pan

  En hifinörds bekännelse

  "Hemma... hos"... är alltid bäst... Jag fick tillfälle att besöka Rikard under den gångna dagen så för intresserade tänkte jag visa lite bilder och fälla några kommentarer kring dessa... ... kan det vara något som "församlingen" kan tänka sig vara okej ? Rikard har redan givit sitt samtycke till att jag "skräpar ner" tråden så på den fronten är det lugnt.