Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2022-06-28 in all areas

 1. Inte alls. Det är enbart bra, kul och positivt med dessa belysningar. Sen kanske man inte ska slå över på andra hållet och påstå att allt som hänt detta millenium är MBS. Jag tycker att den tekniska utvecklingen sedan ca 2005 har varit fantastisk. Det var lite snårigt, men de gjorde två studioalbum med JJ och ett gäng bortglömda album när hon hade lämnat. Min bedömning är att hon var på en annan nivå och det tålde de inte riktigt.
  4 points
 2. Om man ska göra en objektiv bedömning spelar väl utförandet i finmekanik en viktig roll. Det finns mycket skräp även idag, men om man studerar utformningen av viktiga detaljer i drivverk, tonarmar och pickuper så var väldigt få ens i närheten av de bästa lösningar man ser idag. Ofta var det inte ens möjligt. Med "viktiga detaljer" menar jag då sådana delar som har direkt kvantifierbar påverkan på överföringen av signal. Hur stor roll det spelar för "upplevelsen i sweetspot" är som vanligt upp till var och en. För många av oss är "70-talsljudet" en referens, dvs det är så det ska låta - rätt eller fel. För andra har referensen förändrats med tiden och påverkan från andra media. Det gör det ännu svårare att försöka vara objektiv om upplevelsen. Jag har själv en lite märklig upplevelse att LP från 50-, 60-tal låter bättre med spelare från den tiden, medan nya LP låter bättre med en nutida spelare.
  4 points
 3. Det måste varit torsk eftersom det inte blev något bad. /byZan
  3 points
 4. Den har jag umgåtts mycket med. En god vän hade en i många år. Han köpte senare en Nottingham Analogue ACE Spacedeck som var bättre. Men RX-1500 är cool! Men den här är ännu tuffare.
  3 points
 5. Jag förstår att mina skriverier om hur bra vintage kan vara är lite provocerande men det är inte meningen. Det går att köpa nya grejor som är minst lika bra, det kostar förmodligen mer (mycket mer) men sparar en del jobb med översyn och service. Jag håller på med vintage för att jag tycker det är roligt och för att jag kan komma över sådana apparater som man bara kunde drömma om på "den tiden". När det gäller Dual som jag hållit på med en del på sistone har jag fått omvärdera mina tidigare åsikter om att de var behändiga och trevliga att använda men kanske inte gav ett ljud i toppklass. Nu kan jag se att det nog är möjligt att trolla fram ett ljud i toppklass ur vissa av deras spelare. Det finns en del förbättringspotential hos både 1229 och 704 men med relativt enkla medel går det nog att få dem så bra att det räcker till i en mycket fin anläggning. Ett annat märke som kommit i ropet är Lenco och jag var inte så imponerad av dessa i yngre år. Jag tyckte att de var lite "smäckiga" och det tycker jag delvis frotfarande. Tonarmen går nog att få till så att den fungerar ett tag men den är inte toppklass och lådan är felgjord i original men drivverket är kanske inte så dumt ändå?! Det finns gott om exempel på ombyggda Lenco och jag har hört några som absolut presterar ett finfint ljud. Jag tycker att det är väldigt roligt när gamla konstruktioner dyker upp i ny tappning och ett som det verkar bra exempel är: HiFi News - Thorens TD 1500 Turntable Ett annat fabrikat som gjorde bättre skivspelare än man skulle kunna tro är B&O: HiFi News - B&O Beogram 1800 turntable Visst finns det moderna konstruktioner som drivit utvecklingen framåt en del: HiFi News - TechDAS Air Force III Premium Turntable Fina omdömen har också spelare från Brinkmann och SME fått och de är utan tvekan väldigt välgjorda och det gäller flera märken som omhuldas av medlemmar på det här forumet. Det finns många vägar att gå.
  3 points
 6. jag tänkte tagit ett dopp igår på "lunchen" men det var så mycket små fiskar som simmade runt vid bryggan så jag ångrade mig... jag är kanske lite badkruka också.
  2 points
 7. Jag tror mig förstå vad du menar, och vänder mig inte alls emot. Sen skall väl också nämnas att jag varken har spelare eller vinyler i någon mängd från vare sig 50 eller 60-tal som ni ju är inne på. Min musik- och vinylspelarsamling är ju i huvudsak från 70-tal och framåt med en antagen majoritet från 80-talet. Och givetvis en ny "puckel" på skalan från 2010 och senare... Hursom, jag var hem till staden igår och gjorde en del ärenden. Givetvis fick Bardo snurra ett par vinyler med sin Hana ML och jag verkligen njöt, och förundrades över hur bra jag gillade det. Även svägerskan kom in med ett "Oh jeflar va bra det här lät!" när jag skruvade på Old Man från Harvest (Neil Young) på en tidig US-press! Där har vi iaf en åldersskillnad på knappt 40 eller 50 år beroende på hur man räknar. Men den elektroniskt förstärkta musiken kanske inte påverkas i samma mån..
  2 points
 8. Ja! Mest spännande blir det när den får ta plats där den var tänkt att få ta plats. Men kul är det att få testa lite och förhoppningsvis få den inspelad innan det blir dags. Det beter sig precis så som min ARC Ref 10 gjorde, den låter inte riktigt bra i alla stunder, men det gjorde som sagt inte min Ref 10 heller. Den får stå och snurra så den får bli riktigt varm och jag slipper att frysa Nu blir det ett dopp/bad/simtur innan eftermiddagskaffet ska intas i skuggan, de e mycke nu! /byZan
  2 points
 9. Jag sitter inte direkt och lider när jag släpper loss Art Blakey & The Jazz Messenger på min SME eller Simon Yorke. Det låter utmärkt men det blir ändå annorlunda med min Kenwood och Ortofon 2M Black som jag får lite andra vibbar av. Samma sak när jag spelar på mina Carlsson OA 51 en trappa upp eller på mina Canton Ergo 72 DC ute i ”bodegan” med min Kenwood receiver KR 2600 (2x15W) Det är en annan sorts njutning. Jag tänker inte termer av vinnare och förlorare. Jag söker känslor och upplevelser snarare än teknik.
  2 points
 10. Beställ Cheap Thrills också. Om du inte har den redan. :-)
  2 points
 11. Nu kan jag väl inte påstå att jag känner mig speciellt provocerad, men då är ju jag lite "överallt" och tassar också. 🤓 Jag tycker det är jättekul att läsa om prisbilliga spelare som med lite handpåläggning kan få rejäl prestandahöjning, eller iaf musikglädje i vissa aspekter. Och att allt nytt inte är bättre per automatik. Men visst såldes det mycket smäck också, som kallades för skivspelare. Jag köpte en ny skivspelare i grannbyn, troligen på tidigt 90-tal, och av budget-skäl kom jag hem med en Dual av en modell jag inte riktigt minns, möjligen en CS-5000. Efter hemkomst och provspelning skavde det och jag återvände till butiken. Istället kom jag hem med en Thorens TD-166 MkV som blev min trotjänare under ganska många år. Nu ska väl erkännas att resten av anläggningen idag är av en tydligt högre kvalitet, framför allt RIAA-stegen. Och vad jag vill komma fram till är nog att ett väl intrimmat system med hög kvalitet på ffa RIAA-steget kan sätta nytt ljus på många av de skivspelare som vi gladeligen övergav när CD-skivornas brus- och knasterfria återgivning vattnade ur musiken under 90-talet... Jomän! Det är den jag beställt! Jag trodde BB&THC bara gjorde en platta under namnet? Edit: Jag har ingen koll.... Det ÄR iaf Cheap Thrills jag beställt...
  1 point
 12. Intressant iakttagelse! Jag har själv inte upplevt det ni beskriver utan tycker att moderna spelare har en oerhörd förmåga att plocka fram det bästa ur vinylen, oavsett ålder. Däremot fick jag förra helgen förmånen att höra bl.a. Ball and Chain från Big Brother & The Holding Company (Joplin) via Altec stora kompressorhorn och matchande gröna Altec förstärkare från samma era. I basen hittade vi ett par något modernare PA element i 18" drivna av några Crest-steg. Spelaren var däremot en Pro-Ject Classic med en Ortofon Quintet och RIAA vet jag inte ens. Live-känslan var enorm men det var även avsaknaden av frekvensextremerna. Skitkul, men inte min vardagsmat. Dessutom lät det inte så kul på modernare material. Men jag har beställt en reissue av Big Brother & The Holding Company!
  1 point
 13. Mitt i prick Jag har också varit inne på det i tidigare inlägg där jag tycker mina gamla Blue Note och Prestige (i huvudsak 70-talsutgåvor) får ett ”annat sorts driv” med min Kenwood-spelare och mm-pickup. En fråga är vad som bidrar mest; pickupen, armen, spelaren eller hjärnspöken. Jag har även en Empire 2000 Z som lurar på att förse med ny nål. Det finns ”NOS/NIB” att få tag på för ett par tusenlappar eller kopior för 6-700:-. Jag har aldrig kommit till skott. Jag vill helst ha en originalersättningsnål men tycker riskpengen är lite hög. Hur har de gamla NOS/NIB-nålarna åldrats? Samma sak med mitt hus? På sin tid var Empire S 2000Z en av de högst värderade och åtråvärda audiophile-pickuperna med väldigt goda omdömen, t ex The original 2000Z is one of the best cartridges ever made. Period. The cartridge with the flatest measured frequency response and ultra low effective stylus mass (0.2mG) - which was the lowest of any in the industry at the time.
  1 point
 14. musicus

  Youtube favoriter

  Little Feat mvh
  1 point
 15. Nice @byZan! Grattis. Riktigt spännande.
  1 point
 16. gsson

  Har jag hamnat fel, tro?

  Hej, jag vill passa på att introducera mig (jag gjorde faktiskt en registrering här 2015 - vad som hände sen minns jag ej). Jag heter Marcus och har alltid haft ett stort intresse för musik såväl som teknik. Som liten fanns det inget mysigare än att dra igång Iron Maiden och bygga med mitt Technic LEGO. Nu jobbar jag som ingenjör inom bygg och anläggning, hårdrocken går fortfarande varm och mina frontar från pojkrummet lever fortfarande... har i ett årtionde funderat på att uppgradera min stereoanläggning - nu är tanken att komma till skott med en någorlunda budget. Tanken är att samla in information och kunskap för att kunna motivera ett köp av en specifik vinylspelare, som ett första steg i att skapa en riktigt trevlig hifi-anläggning. Jag har inte särskilt mycket kunskap eller erfarenhet att bidra med i dagsläget men hoppas att jag kan delta i trevliga diskussioner här och kanske lära mig ett eller annat också. Hoppas att jag hamnat rätt. MVH Marcus
  1 point
 17. Joajan

  Har jag hamnat fel, tro?

  Hej Gsson! Hifi är kul på så många nivåer och erbjuder många lager av intressanta punkter att ägna sig åt. Själv tänker jag på teknik, design och akustik, även om grunden står på musiken. Jag ser min hifiresa som ett verktyg att ägna mig åt mitt musikintresse och jag lär mig mycket nytt på vägen, inte minst att uppskatta och hitta ny musik. Då och då får man nya bekantskaper också. Inte bara nya högtalare utan riktiga människor. Här på forumet, eller vid träffar och på mässor. Själv tillhör jag de som inte skriver här så mycket, utan läser desto mer, och jag uppskattar forumet mycket! Hobbyn är djup (ibland som ett kaninhål) så jag instämmer med föregående talare att det är en god idé att fundera på vilken filosofi man vill köra på helt enkelt. Här har jag själv kunnat ställa dumma frågor och fått bra svar till hjälp. Jag har också kvar mina frontar från pojkrummet, även om de är förvarade sedan jag flyttade hemifrån, för många år sedan. Lite svårt att sälja gamla klenoder... Kanske ska jag helt enkelt skänka de istället... Har du några speciella planer med anläggningen just nu?
  1 point
 18. I Tyskland finns ett företag som ibland har intressanta prylar. Jag har i huvudsak köpt tuners där genom åren. Där kan man bli a "fynda" denna: https://www.springair.de/de/geraete/plattenspieler-x/plattenspieler
  1 point
 19. Micro-spelaren får vänta även om den verkar helt rätt på det mesta. Jag spelar med en lite billigare skivspelare så länge. Dual 704 har flyttat in i vintage-anläggningen. Det spelar fint och det blir inte sämre av att den står på vägghylla nu. Phonosteget i Sansui AU-999 håller måttet och låter utmärkt, jag har valt 100k som ingångsresistans (valbart) och PU'en som jag använde till en början (OM10) har fått byta av. Jag använde en ADC XLM mkII i spelaren som blev ersatt så jag ville prova den i DUAL 704 som har en tonarm som lämpar sig för just en PU av det slaget. Montering och byte är enkelt så jag kom snabbt igång. Det fungerar ännu bättre med ADC-PU'en, nu börjar det låta nästan magiskt bra! Jag har spelat med centrumvikt också och inte blev det sämre av det. När musiken är slut stänger skivspelaren av automatiskt och höjer upp armen, väldigt praktiskt. Jag måste spela mer innan jag är helt säker på hur det låter med olika musikmaterial och med andra "naturliga variationer". Just nu är jag väldigt nöjd och börjar vara lite irriterad över att jag inte visste hur bra det här kunde bli när jag var yngre. Att ADC XLM mkII kunde utmana även dyra MC-PU'er om den får rätt arm visste jag men förr i tiden använde jag inte tillräckligt bra armar när jag körde ADC. Min första lite bättre PU var en ADC 25 och en sådan hade jag velat prova nu, den var inte dålig alls!
  1 point
 20. Jag spelar trumfen direkt, Micro Seiki RX-1500 En sådan står definitivt på önskelistan!
  1 point
 21. Jag har bättre koll på 70-80-talet och senare men egentligen var nog utbudet av bra skivspelare med modernt kvalitetsmått begränsat före det. De mest uppenbara kandidaterna att sätta in i ett system med Quad ESL och tillhörande Quad-rörförstärkare tror jag är: Thorens TD124: Still a Player: The Thorens TD124 Transcription Record Player Garrard 301: Garrard 301 Turntable Reviewed Thorens TD125: Vinylengine - Thorens TD125
  1 point
 22. Muffin

  Youtube favoriter

  1 point
 23. Hehe, man blir ibland ganska snabbt påmind om varför man inte orkar sälja saker på begagnatmarknaden... Jag fick lite svar på min annons igår kväll, nu var iofs alla dessa meddelanden från en och samma person, en riktig så kallad expert som förmodligen hade lite för mycket tid över till att hjälpa stackars audiofiler i nöd. Ändå lite komiskt att han bemödar sig med att berätta hur jag borde göra för att få bästa ljud hemma hos mig kan jag tycka. Han missade också att jag inte bara vill behålla dessa fötter själv utan även köpa fler, inte lura någon, men men det är inte alltid så lätt. Det är ju ändå bara ormolja allting vi håller på med. Jag förväntar mig verkligen inte att "normala människor" ska förstå vad vi håller på med när det kommer till vår hobby, men det är trist att folk känner att de behöver ägna så mycket tid och kraft på vad andra håller på med. Håhåjaja....
  1 point
×
×
 • Create New...