Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2022-03-05 in all areas

 1. I hifi världen så verkar det finnas en koncensus om vilka olika högtalarkonstruktioner som på något sätt stuckit ut genom åren. Högtalare som har förmedlat musik på ett sådant sätt att lyssnarna har beskrivit upplevelsen som något utöver det vanliga. Jag är själv nyfiken på dessa konstruktioner och har som ett litet mål att beta av dem på ett eller annat sätt. En av dessa högtalare är Quad ESL 57 - En över 60 år gammal konstruktion som av många än idag ser som klassledande vad gäller sättet att presentera mellanregister med klarhet och precision. För mer info om historien kring högtalaren: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Quad_Electrostatic_Loudspeaker Högtalarna ska stå minst 1,5m från bakvägg och lite vinklade mot lyssningsplatsen. Det är i mina ögon väldigt vackra skapelser, med träram i ek och ett koppar/bronsfärgat hölje. Fint hantverk. Touch and feel… Högtalarna är av en högspänningskonstruktion och kräver någon timmes uppvärmning innan de kommer till sin rätt ljudmässigt. Inget för den otålige eller klåfingriga. Högtalarterminalerna passar vanliga banankontakter, dock sitter de väldigt tätt ihop så en får passa sig så att det inte blir kortslutning. Rätt placerade så presterar högtalarna en helt otrolig detaljrikedom och soundstage. Basen är tillräcklig och går ner till ca 45hz. Behöver en djupare bas så är det att komplementera med basmoduler som är att rekommendera. Högtalarna är i dagsläget inte särskilt dyra, det finns dock en risk att en har sönder dem, vanligast är att en använder fel förstärkeri och spelar för högt och har sönder panelerna. En panel går på ca 2000kr och det är 3st i varje högtalare. Slutsteg som rekommenderas är Quad monoblock II, 2x15watt i 8ohm
  6 points
 2. Ja den har hållit på i 17år då i min första lägenhet sen blev de hus 2006, lägenhet igen 2010 när nya huset byggdes så där är många system i den här tråden tyvärr har många bilder försvunnit så de blir kanske inte så intressant att läsa tillbaka i den.
  3 points
 3. Det nya musikserver systemet är ju en hemmabyggd variant av Roons egna Nucleus. Med deras egna Roon core OS. Har under kvällen suttit och utvärderat detta. Och? Jo. Det är bra. Bättre respons. Lättare att handha. Mindre resurskrävande. Men framförallt så låter det bättre än motsvarande system i en windowsburk. Jag undrar om att jag numer har ett upp/avspelningssystem helt utan fläktar kan ha med saken att göra? Det låter renare, mjukare. Trevligare för öronen helt enkelt. Att operativsystemet helt är anpassat för musikstreaming kan ju också ha en del att göra med det hela! #fuckyoubillgates
  3 points
 4. En Denafrips Ares, första versionen. En trevlig uppgradering från Chord Mojo, som även om den var bra kanske inte var mest lämpad som stationär dac. Strömkabel till Ares är en Nordost Brahma i originalutförande och den står på tre Finite Elemente Ceraball. Stereosignalen skickas vidare genom ett par Nordost Frey RCA. Första versionen, med WBT-kontakter.
  2 points
 5. Jag provade just detta som en del av mitt gitarrspelande men insåg snabbt att det inte var för mig…mest för att jag inte var bra på det men också för att tiden är knapp och det var roligare att spela och lära sig nya stycken. Har nog inget djupsinnigt perspektiv på Audiophili men jag ser mig som en sådan. Ser det som en hobby där kärleken till musik, prylar, och teknik möts. Jag känner att jag hela tiden lär mig nya saker och upptäcker ny musik som berör. På många fora ser man ofta inlägg som handlar att motivera inköp av hifiprylar med storleken på skivsamling eller kärleken till musik. Trådar om prylar är alltid mer omfattande än trådar om musik.
  2 points
 6. Man rensar väl cache oftare än så. Kommer knappt ihåg vilka datorer jag själv hade för tre år sedan utan att aktivera sovande diskar.
  2 points
 7. Jag håller med! Det är en balansgång, och det kan bli likadant med musik. Man skapar sig en illusion om ett album där tex bandmedlemmar blir näst intill halvgudar, och när man fördjupar sig försvinner illusionen alltmer och därmed den initiala upplevelsen. Men ibland är det tvärtom, tex Bach, Miles Davis eller Frank Zappa.
  2 points
 8. Vad som bidrog till albumets koncept blev aktuellt igen.
  2 points
 9. Det är där vi som konsumenter kommer in och lättjefullt njuter av verket och frukten av upphovsmannens vedermödor. Men jag vet inte om jag alltid skulle tycka det vara njutbart att följa den kreativa processen i detalj. Många utvecklingsprojekt är långsamma processer med säkert en hel del bakslag och ändringar från ursprunglig idé. Den njutningen har sina begränsningar i vart fall för mig, mer för likasinnade kollegor möjligen? Calm
  2 points
 10. Lavardinen har varit med och drivit dem(med varsamhet på volymen) Risken finns för att den är för stark och har sönder panelerna. Jag har lånat ett par Quad Monoblock II på 2x15Watt som är specifikt framtagna för att driva högtalarna utan att de ska bli ”överladdade” om det är sant återstår att se. Spelar på måttfulla volymer. Ikväll har det varit mycket singer-songwriter. Jason Molina är en favorit. De flesta av hans inspelningar är ”one-take” live direkt på plats. Let me go
  2 points
 11. Det är kul med prylar och teknik, men det betyder inte så mycket om inte det blir roligt att lyssna på musiken. Bäst är det när både HiFi och musik samspelar. Här hemma är saknaden svår nu när mitt McIntosh slutsteg fortfarande är på service efter drygt en månad men ikväll spelas det på en blygsam Audio Pro T3 och ändå så rör sig foten oavsett om det är rock eller jazz. En pjäs stor som ett mjölkpaket som ändå spelar bra, helt trådlöst och batteridrivet ändå Ibland inser man att musiken ändå är det man lyssnar på och inte utrustningen..
  2 points
 12. Nu är Windows burken pensionerad. Det blev lite... mindre. Har under dagen försökt att städa upp lite på hyllan. Att föra över filmerna till DSen tar en evighet. Men det är på g. När allt är på plats ska jag försöka fixa Roons backup på DSen. Bävar lite för att fixa det, ärligt talat. Nästa grej blir lps till router, roon rock nucen, switchen och htpcn.
  1 point
 13. Den primära källan är en Allo DigiOne Player, som fungerar som Roon endpoint med RoPieee. Den har en Raspberry Pi 4 innanför skalet och strömförsörjs genom en 5V 3A ifi iPower X. Allon är kopplad till 8switch med en Sablon Audio Panatela Reserva Ethernet. Jag har använt och varit nöjd med min andra gula kabel @octavia rs byggt till mig (utöver den som sitter i NUCen). Sablonkabeln dök dock upp och jag tänkte att det var värt att testa den. @VoicesInMyHead har ju skrivit väldigt fina saker om de kablarna tidigare. När jag väl får stabiliserat systemet vad gäller antal burkar och kopplingar ska jag se om jag kan göra ett litet test nätverkskablarna emellan. Från Allon går signalen genom en Nordost Silver Shadow digitalkabel till…
  1 point
 14. Du har alltid en effektförlust i en säkring, kör man bra med effekt igenom en diazed så kan de bli riktigt varma utan att för den delen lösa ut.
  1 point
 15. Har du koll på vilken typ av mätarskåp du har idag normalt har man gänga 2 säkringar upp till 25A sen är 32A eller mer normalt 35A gänga 3 alltså en säkring med större diameter så att gå ifrån 25A till nästa steg innebär oftast en större operation än att byta bottenkontakt och säkring. Man måste lämna in föranmälan till nätägaren om säkrings höjning så de kan kolla att de överhuvudtaget går att säkra upp hos abonnenten iom. att de vill ha selektivitet mellan sin säkring i gatan kontra din huvudsäkring så att de löser ut på rätt ställe vid fel eller överbelastning. Även att serviskabeln klarar av belastning och den större säkringen i gatan kan behöva beräknas innan de ger sitt godkännande av säkrings höjning.
  1 point
 16. Ja, de blir ofta klara och går vidare i skapandet. Den aspekten är intressant. Det är nog väldigt olika hur den vågskålen ter sig hos olika tonsättare/musiker. Miles Davis gick hela tiden vidare och det gick inte att få honom att spela gamla verk live när han väl tagit ett steg till. Undantaget var lite i slutet då hans hälsa sviktade och han förmodligen insåg vartåt det barkade. Då blev det en liten tillbakablick då och då in hans liveframträdanden. Men Miles var egensinnig. Inte ens de största från de klassiska tonsättarna var helt immuna mot ära pengar och berömmelse. Jag tror det var Tchaikovsky som skrev den 3e pianokonserten för att han ville få pengar att köpa nymodigheten som då hette "bil". 3e slog ju fett... det blev en bil.
  1 point
 17. Jodå! RHCP har jag lyssnat mycket på genom åren. Tillhör favoriterna i den genren. Jag hade med ett album för provlyssning på The Sf. Det var faktiskt en RHCP, Stadium Arcadium, Slow Cheetah som gjorde att det tillslut blev de högtalare jag nu har.
  1 point
 18. Mitt eget tillkortakommande när det gäller motorik, fick mig att sluta spela piano som är min musikaliska modersmjölk. Det spelades piano och flygel i mitt barndomshem och det har givit mig min musikaliska skolning, bakgrund och känsla. De stycken som spelades av Mozart, Chopin, Schubert, Beethoven, Grieg mfl, inhemska kompositörer som Alfvén, Petersson-Berger, Stenhammar, Söderman mfl skapar än idag en speciell känsla och glädje av igenkännande. Det har jag viljat återskapa med min hifi-hobby, men i visshet att det aldrig går att efterlikna fullt ut. Men målet gör resan värd. Calm
  1 point
 19. Kör du Roon utan någon DSP ligger den ROCK maskin du köpt av mig runt 0,6A vid 19Vdc den "peakar" dock runt 2,8A när den bootar eller scannar biblioteket så man behöver en PSU som kan lämna 3A utan att svikta för övrigt är det möjligt att köra NUC ner till 12Vdc den drog runt 0,8A med det så man behöver inte hänga upp sig på att det "måste" vara 19Vdc.
  1 point
 20. AlfaGTV

  Hemma hos Octavia rs

  Jag inser nu att din tråd är en långlivad berättelse! Det här blir att bläddra i en annan dag!
  1 point
 21. Hm.. Det var ju tydligen tre år sedan, och sådant är ännu inte tillgängligt i "arkivet"! Och det är en försmak på hur det är bli 50+... Bara så du vet! Ja, de har aldrig varit speciellt tillgängliga, eller ens billigare. Men visst är det en rätt trevlig liten apparat? De är ju rätt kvicka för att vara så små och diskreta. Och, du minskar din energiförbrukning markant! Vad har den för strömförsörjning nu förresten?
  1 point
 22. AlfaGTV

  Vad lyssnar du på just nu?

  Det är tyvärr aktuellt kontinuerligt, någonstans för någon, på den här "lilla kulan"... Men, plattan är riktigt bra, och låter fantastiskt oavsett!
  1 point
 23. Double A

  Roon for dummies 😊

  Jag varvar provlyssning med att dammsuga marknaden på alternativ till Roon core på IMacen. Och detta företag har ett vettigt tänk, tycker jag😊. https://innuos.com/zen_mini_mk3/ Den kan tydligen både agera core och endpoint i en Roon setup. Har vi några här som kör någon av Innuos burkar och vill delge sig av sina erfarenheter?
  1 point
 24. Jag kan inte klaga på Windows funktionalitet egentligen. Det funkar. Men Bill Gates är en annan femma...🙂 Det är en en nuc som fått nya kläder i form av Akasas fina chassin av herr Octavia själv. Det känns ju onödigt egentligen att måste köpa en komplett nuc ock slakta den för att sedan sätta komponenterna i ett passivt chassi. Det finns ju att köpa Nuc moderkort, eller rättare sagt, det ska finnas det alternativet. Men det är omöjligt att få tag på om man vill bygga nytt.
  1 point
 25. Jag visste inte att @octavia rs körde Akasa-chassi? Eller var det en egen modd? Å jag tycker du är lite hård på entreprenören bakom Windows faktiskt. Jag är själv rätt impad av hur man faktiskt går från klarhet till klarhet med Windows, men även andra OS.
  1 point
 26. För en betraktare kan torrsim vara tråkigt, men i princip oavsett vilken utövare man väljer inom godtycklig profession så utgör torrsim 99% av den innovativa, kreativa och konstruktiva fasen. Oftast blir verk ointressanta för upphovsmannen när de lämnar den fasen, om vi bortser från de upphovsmän som i första hand vill tjäna pengar och berömmelse.
  1 point
 27. P-pan

  Dryckestråden

  Okej att Brittiska öarna lämnat "unionen" och att priserna på deras drycker tenderar att hamna bland molnen men... ... att krympa flaskorna för att dölja det "riktiga priset" känns väl sådär. Nåja, med fjärillar i magen, med tanke på vad nyheten eventuellt smakar, så skrider jag snart till verket... Önskar er, med en stillsam skål, en riktigt trevlig helg....
  1 point
 28. I väntan på elektrikern så får jag spisa vax. Bengans har nya bra påsar att bär hem dem i. Blandat, men mest Jazz.
  1 point
 29. Förstår att du ser det så utifrån din yrkeskompetens. Vissa likheter med en kompositör som jag såg på vår skärgårdsbåt under många år som satt och komponerade musik utan ett enda instrument ens i närheten, men syftet var säkert att det hela skulle komma att resultera i ett uppförande. Torrsim är säkert intressant men att glida fram i vattnet är säkert en roligare upplevelse. Calm
  1 point
 30. Idag fixades det med lite annat min NUC rensades och fixades till för transport till annan användare. Behovet av den har försvunnit så lika bra att avyttra den och fokusera på det som används idag.
  1 point
 31. Dags att få ner dem ljudliga intrycken utöver dem visuella av detta hem. Systemen som passerat hos @ishoot genom åren har alltid haft en röd tråd och nuvarande setup är helt i linje med hur denna resa en gång började. Det handlar om musik. Musik och engagemang. Det lirar otroligt lätt, luftigt och med en finfin närvaro och själ som är viktigt för att få mig engagerad och berörd. Det spelar organiskt, dynamiskt och väldigt homogent, inget som sticker ut eller tar över. Allt bara är där och jag får lust att bara dra på låt efter låt, genre efter genre. En av skillnaderna som jag upplevde mot förra besöket var att det blivit ännu tystare mellan tonerna. Bom tyst helt enkelt. En ruskigt fin svärta. Sedan fanns det ytterligare lite mer kött i botten som gav ett ännu stabilare fundament till övriga register, utan att på något sätt ta över. Riktigt riktigt fin musikupplevelse där jag skulle kunna sitta i timmar. Oavsett om det lirar via vinyl eller streamat så fins här inget att klaga på. Vinylen har ett litet försprång i hur det griper tag i mig, men det digitala är bra nära i leverans och engagemang. Riktigt välkomponerad anläggning mao. Hit åker jag snart igen!
  1 point
 32. Det finns inga "digitala kablar" påstår jag då! (För att erbjuda en diskussion, givetvis!) Alla signaler som överförs är analoga, de kan variera i bandbredd och amplitud givetvis, men till sist och syvende finns inga "ettor och nollor" i våra sladdar, bara representationer av dessa i form av fyrkantvåg eller liknande. Det är upp till mottagaren att göra en tolkning av signalens form för att vittja den på informationen.
  1 point
 33. Min usb kabel har dykt upp. Så nu blir det en liten kabel jämförelse i all anspråkslöshet. Audioquest Forest. Detta har varit min brukskabel i rätt många år. Den har fungerat klockrent och jag har inte haft något att anmärka på. Men det är klart att man funderar på över om det finns någon vinning ljudmässigt på en dyrare kabel? Entre' Audioquest Coffee. Ramlade över denna kabel på Rehifi för halva nypriset. Det var taget. Så vad händer när man kopplar in en kabel vars vars nypris var ungefär 10ggr mer än den gamla? Denna kabel har låda på magen. Ett batteripack. Mer vet jag inte om dbs systemet. Jag tror inte att det handlar om liknande funktion som Synergistic Research och deras aktiva skärm. Saxat från deras hemsida. "AudioQuest's patented Dielectric Bias System (DBS) puts all of a cable’s dielectric into a strong, stable electrostatic field which saturates (organizes) the molecules of the insulation." Låter ärligt talat ormoljigt. Efter att ha lyssnat på min gamla trotjänare, och efter en "Coffee break" (förlåt, men vi har väl många göteborgare här och ordvitsar är deras gebit😁) så kopplades kabeln med låda på magen in. Jag får intrycket att det blir mer av samma vara. Det blir lite som när man kopplade in Dolby brusreducering på kassettbandspelare, men utan diskantförlusten. Alltså återigen renare. Det gör att man undrar, blir det renare eller är det bara inbillning? Det kan ju liksom inte bli renare ad infinitum? Men detaljer i musiken framträder tydligare. Mycket tydligare. Bredden och djupet i ljudbilden har ökat. Speciellt bredden märks av ganska så dramatiskt! Jag måste vänja mig en stund med detta. Men det blir inte överanalytiskt och vasst. Det blir bara "mer". Förresten så plockade jag bort en switch. Igen. Efter att ha lyssnat med dubbla så känns det som att det blir för mycket av det goda. Jag tror att trots det blir renare på något sätt ändå inte är lika homogent och musikaliskt. Och med den här nya USB kabeln försvann lite av de fördelar seriekopplade switchar gav. Jag ska landa i det här och utvärdera var jag ska gå vidare med tweakandet. För det här var skoj!👍🙂
  1 point
×
×
 • Create New...