Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2021-11-21 in all areas

 1. fredrik

  Dryckestråden

  Bra att redan etiketten skvallrar om att detta blir toppen...
  6 points
 2. Inte uppdaterat på ett tag, jag tolkar det som att jag egentligen är ganska nöjd med hur det låter och jag har inga större behov av uppgraderingar eller funderingar kring den delen av vår hobby. Kan dock ”erkänna” att jag gick över till balanserad kabel mellan för- och slutsteg för ca två månader sedan. Jag hade det på att göra-listan och hade en annons ute efter en beg Supra Sword XLR och fick napp ganska fort. Ingen jag kände men jag chansade och Swishade över köpeskillingen och så fanns kabeln att hämta på uthämtningsstället två dagar senare. Inga A/B-jämförelser med gamla RCA-kabeln men det låter definitivt inte sämre. Kabeln i sig är lagom stel och bångstyrig och jag hade inte räknat med att XLR-kontakterna skulle bygga så mycket på djupet men jag fick inte dem i bänken så jag är nöjd. Desto mer spännande är att jag och min fru ska få ett första förslag på utbyggnaden av vårt hus nu till veckan. Fått skjuta på det två gånger pga sjukdom så vi hoppas verkligen att det blir av den här gången. Jag har kontakt med en i mina ögon mycket kompetent firma som lovat att stötta med konsulthjälp för att få till vettiga dimensioner och lösningar gällande lyssningsrummet redan från start för att i nästa steg kunna bistå med mer handfast hjälp och installation av Svanås produkter.
  4 points
 3. Här kommer lite bakgrund till varför Brahms hade prestationsångest pga Beethovens symfonier som allihop är banbrytande. Att få till symfonier är inte för alla inte en ens för begåvade tonsättare. Robert och Clara Schumann var mäkta imponerad av Johannes Brahms när han knackade på hos dem i 20 årsåldern. Brahms uppväxt i Hamburgs hamnkvarter var en mycket tuff miljö. De tog in honom i sitt hem han blev som en son i huset och han blev en slags storebror/extrapappa/vän till deras barn. Det var så klart en fantastisk musikalisk miljö för Brahms och det blev helt uppenbart mer än så. Brahms såg mycket bra ut och Clara flirtade hårt med Brahms, mint sagt. Claras dotter hade en "fling" med Brahms också. Det fanns fler kvinnor hans liv, någon förlovning osv, men det var Clara 14 år äldre som stod honom närmast i det sammanhanget. Det var Robert som satte pressen på Brahms som en "erfterträdare" till Beethoven redan tidigt. Robert hade psykisk sjukdom och han försökte ta livet av sig genom att slänga sig i Rehn under de första åren som Brahms bodde hos dem, men han räddades. Sedan skrev han mer eller mindre själv in sig på psyket där han tynade bort och därför fick alltså den blott drygt 20 åriga Brahms bekänna färg i familjen. Han verkar absolut tagit detta på allvar. Brahms skulle leva upp till musikaliska åtaganden, ta hand om en trasig familj, flirta med Clara och en dotter och säkert hantera en del bagage från sin uppväxt. Kort sagt en svår balansakt . Flera faktorer påverkar så klart varför Brahms hade sådan ångest för att skriva sin första symfoni. Men en viktig faktor var nog Roberts höga ambitioner med Brahms musik gjorde att Brahms väntade tills han var en bit över 40 innan han vågade sig på att "släppa" sin första symfoni. Liszt och Wagner gav sig inte på symfonier på det viset och inte Robert heller även om han gjorde en symfoni som blev rätt kass. Dessutom skällde Wagner och Liszt-gänget på Brahms musik och hans musikaliska följeslagare offentligt. De tyckte inte att han hanterade romantikens musik som de ansåg vara rätt. Dessa gubbar var ju inflytelserika i musiken och samhället i stort på den tiden. Det blev offentligt gräl och det tog Brahms hårt. Brahms backade helt undan dessa diskussioner till slut. Det blev "bara" 4 symfonier där Brahms skrev den första efter att han fyllt 40. Så klart skrev han annan musik hela tiden. Att Brahms är en av de främsta företrädarna för den romantiska musiken är säkert, men med lite nya inslag som retade somliga i hans samtid.
  3 points
 4. Avishai Cohen Live på Facebook.
  1 point
 5. Ett slumpmässigt fynd, det här är trevligt som sjutton, om man gillar musik med trip-hop, dub och electronica. Lite James Blake kanske?
  1 point
 6. calle_jr

  Tape Head Preamp

  Lite framsteg med huvudkortet till kanal 2; Jag har haft lite dialog med @Peo i helgen, och jag velar hur jag ska göra med kalibreringskortet. Det snyggaste är väl att mäta/lyssna och justera switcharna, och därefter byta ut kortet mot fasta komponenter med de uppmätta komponentvärdena. Nackdelen är om jag behöver byta tonhuvud, men i det läget är det väl inte en så stor sak att löda om Jag kan ju spara kalibreringskortet. Ett litet problem är att få plats, men jag får väl stacka på höjden då, eller montera på undersidan. Utan kalibreringskort blir det gott om plats på höjden i lådan.
  1 point
 7. Jag ser det mer som att försöka skapa de bästa förutsättningarna, sedan om, hur och i vilken omfattning det påverkar ljudmässigt är svårare att säga då det är en förändring som skett stegvis över tid. Jag har inte ens försökt att göra någon jämförelse då det rent praktiskt är knepigt. Vill man testa skulle man kunna plugga in olika elaka förbrukare som hårtork (halvfart), sladdimmer (mittläge), dammsugare eller liknande på samma fas där stereon är inkopplad och jämföra ljudmässigt. Det är en samverkan av många faktorer, för min del är detta tredje steget där en dedikerad matning från mätarskåpet var steg ett, steg två var en bra strömrenare och steg tre att städa bort de förbrukare som stör mest och värst. Det har dock lite mindre påverkan då jag redan genomfört steg ett och två. När jag bytte matning så kunde jag parallellt jämföra befintligt vägguttag med ett par olika kablar från mätarskåpet. Jag skulle nog främst beskriva den förändringen som mer lugn och ro, bättre ordning i ljudbilden med mer luft mellan instrumenten. Jag tycker det är ungefär samma med en bra strömrenare och även om jag inte gjort några jämförande lyssningstester så är det samma syfte att minska störningarna på hifi-fasen.
  1 point
 8. figge

  Figges ljudlåda

  Ingen lyssning idag, ännu. Varit på SM i cykelkross.
  1 point
 9. Lite mer akustikfix och lite strul.. Om vi börjar med strulet så verkar jag ha ett glapp/dålig kontakt i en av signalkablarna mellan för-och slutsteg. Med transistorslutsteget yttrade det sig med att det blev tyst ibland i vänster kanal. Ruckade jag lite på kabeln kom ljudet tillbaks. Med rörblocken blev det istället en massa sprak och knaster. Tydligen tillräckligt kraftiga för att klippa av bandet i ena diskanten I väntan på lagning spelas det nu på de små Scanspeak stativarna. De är trögare att driva men jag får dra på lite mer på försteget :-) Jag har pluggat basporten i dem och lagt delningen vid 70hz. Efter att ha fått kontroll på djupbasen har jag jagat resonanser längre upp i registret. Runt 95hz har jag en envis rackare. Hittills har jag tämjt den med en hålabsorbent stående i hörnet bakom höger högtalare. Den är tyvärr inte optimerad för den frekvensen så jag har skissat på en alternativ lösning. 2 mindre HH-lådor avstämda till 95hz . En på varje sida för symmetrins skull. I början på veckan blev de klara och jag kunde hämta dem hos Niclas på TQ-Audio Mölndal. De var finurligt gjorda med en port som var lite skjutbar några cm. Jag började med att mäta för att hitta rätt läge på portarna. Tyvärr visade det sig att avstämningen hamnat lite för långt upp. För att provisoriskt fixa problemet minskade jag portarean genom att lägga lite "lösöre" i öppningarna till rätt frekvens uppstod. Jag placerade dem i hörnen och började lyssna på kända låtar. Det lät bättre än innan men fortfarande fanns en liten resonans där. Fram med mätmikrofonen igen i sweetspot och då visade det sig att området runt 92-96hz hade minskat lite men istället stack 88-90hz upp, kraftigare än innan :-o Det verkar som tillkomsten av 2 lådor i hörnen har förändrat rummets akustiska egenskaper! Nu har jag sänkt dem till 88-90hz och då ser och låter det betydligt bättre ut :-) Akustik är inte helt lätt och förutsägbart! För att ersätta min provisoriska lösning får vi nu antingen förlänga portarna lite eller minska portöppningsarean.
  1 point
 10. calle_jr

  USB-kabeltips

  Jag tycker att både Thomann och Audiophonics är bra butiker. Man märker vilka butiker som är bra först när det blir problem. Hur de agerar när något går snett. Båda dessa har en mycket bra supportfunktion, och ärenden hanteras på ett juste och sakligt sätt.
  1 point
 11. Det har ju skrivits en del även här om Abbas nya skiva och att den t ex inte fått lyssnarna att börja dansa. Mig får den i första hand att uppskatta den delvis (alla låtar är inte 10/10) fantastiska musiken och, som i ovanstående låt, så griper det tag och jag känner hur ögonen tåras. Banalt? Kanske men samtidigt så är det lite det som musik, till syvende och sist, är till för. Att hela gänget sedan dessutom är 70+ och det med marginal och att ”tjejernas” röster fortfarande låter så bra och att de kan sjunga med sådan inlevelse och fraseringar tycker jag är fantastiskt. Det märks verkligen att de inte ser detta som något de skulle klämma in som en liten sidogrej utan de är 100% seriösa. Underbart.
  1 point
 12. LPL

  Det kan alltid bli bättre…

  I ditt fall som har Powerplants både hemma och i stugan hålls de harmoniska övertonerna (upp till ~2 kHz) i schack med regenerering, sedan har jag det på att det även är en filterdel som undertrycker störningar vid högre frekvenser (det jag mätt ovan). Har du dessutom rensat bort de värsta förbrukarna från hifi-fasen är det nog ganska gott ställt. Kök, tvättstuga och badrum är där jag hittat flest/störst problem. Tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, mikrovågsugn, lysrör o.s.v. Dammsugare, brödrost, hårtork är nog bland de värsta förbrukarna här hemma och en dimmer på halvfart vill man inte ha😊
  1 point
 13. Är gräsänkling, yngsta barnet (18år) är hemma och det står pizza på menyn. Första gången med 00-mjöl och det gav helt klart mersmak. De där tomaterna var riktigt goda 🤩 Mums 😋
  1 point
 14. Sammy

  Hemma hos Sammy

  Det börjar närma sig färdigt prototyp! Bara lite små ändringar för att sedan testa med ett lite finare filament i mattsvart för bättre resultat ytmässigt!
  1 point
 15. figge

  Figges ljudlåda

  Innehållet i kartongen blinkar blå.
  1 point
 16. Mitt sommarprojekt är nu klart😊. Mycket har kommit emellan, men det har även tagit tid att försöka förstå lite mer vad som händer med störningarna över tid. Som det ser ut just nu med stereon i gång. Detta säger kanske inte så mycket och det är ett rörligt mål som även förändrar sig över tid, men jag är mycket nöjd med resultatet jämfört med utgångsläget. Påverkan från huset är mindre redan från början då jag plockar matningen direkt från mätarskåpet i stället för att koppla via gruppcentralen. Efter en storstädning i gruppcentralen är kvarvarande störningar små och inget jag kan göra så mycket åt. Det är även som om störningarna har blivit mindre på alla faser, att de balanserar ut sig bättre. Det viktigaste tycker jag är att jag inte behöver fundera vad som händer när någon apparat i huset drar i gång då det numera är betydligt stabilare på hifi-fasen, inte minst efter min Adept aR6.
  1 point
 17. Audionet

  Audionet...

  Mätning från idag. Det var länge sedan jag mätte och det var en massa uppdateringar av REW. Lite osäker på om jag fick med alla inställningar. Använde pink noise för mätning. Öronen säger att det låter rätt ok. Puckeln runt 100Hz hörs samt lite lång efterklang. Skall försök få in ett par gardiner så får jag nog lite hjälp av dem med efterklangen. 100Hz skall nog bli ganska enkel att få bukt med via en Convolution file. Överlag är jag nöjd med rummet så här långt. Mycket mindre problem än vad jag förväntade mig av det nya rummet. Jag är riktigt glad! 😃
  1 point
 18. Apexorca

  Hemma hos Perfect Sense

  En Stockholms resa för musik och hifi fick denna gång även innehålla ett besök hos @Perfect sense. Jag har varit där tidigare. Det finns jättemycket intressant hos Perfect Sense. Ansuz fötter med en mkt hög prislapp... Jag fick för ca ett år sedan höra på en Stenheim Alumine Five med Krell FPB och Krell KCT och det var ett system som bet sig fast i mig mer än vanligt. Därför var det kul att få höra på på en Stenheim Alumine Three hos Perfect Sense nu. Det var längesedan jag fick en sådan ögonöppnare med en ny högtalare. Fink Team WM-4 var senast jag blev starkt tagen av en högtalare som är ny för mig. Stenheim Alumine Three gav mig en återgivning som jag inte kommer glömma. Det var precis i min smak. De rullade av neråt vid 32Hz och i detta stora rum blev det mkt tomt under dessa frekvenser, men annars var det faktisk grymt bra. Det gick rätt in i mitt musikhjärta. Rätt typ av varm, klar, luftig återgivning som berör mig. Kraft och dynamik, ordning och reda i stökiga partier. Vad jag än lät de tampas med var det en härlig återgivning. Man kunde trycka på när det behövdes och spela smått, skirt och mjuk nät det var gles och snäll musik. Jag var kort sagt mycket imponerad. Detta märke kommer jag följa upp. Högtalarlådan är i Aluminium. Basreflex framåt längs golvet som på mina egna högtalare. Så klart är det mer än en högtalare i ett system. Allt ingår i upplevelsen, Ström, rum, kablar, fötter förstärkeri och signalkälla. Förstärkeriet är en liten nätt integrerad förstärkare från Grekiska Pilium. De värdesätter mycket ström. Dubbla strömkablar och 2 strömbrytare. Pilium går inte av för hackor heller. Total kontroll på högtalaren i stökig musik på stark volym. Mycket bra gjort. Kombinationen med Stenheim måste varit mycket bra faktiskt. Signalkälla var streaming via DAC från APL. Det är visst @Perfect sense's favorit. Fattar. Sedan bar vi/ @Perfect sense fram Rockport Atria. De hade en lite kallare presentation i hela registret och i jämförelse med Stenheim en mer betonad diskant. Perspektivet var mycket bra. Några timmar var vi där och det var en mycket trevlig och välljudande stund. Dessa Stenheims musikpresentation kommer tillhöra en av mina stora viktiga musikminnen från Hifi. Jag kan nog knö in dem bland mina 5 i topp märken på högtalare.
  1 point
 19. Daniel

  Vinnie Rossi Brama

  Håller med om att det finns en efterfrågan för bra integrerade. Men hos oss börjar pendeln slå över mot för- och slutsteg igen. Det finns helt enkelt fortfarande tekniska och ljudmässiga fördelar med att ha funktionerna i olika lådor. Även om man kommer oerhört långt med en integrerad. Frågan är hur mycket mindre plats de tar i realiteten? Gryphon Diablo 300 är en stark kandidat som är rimligt prissatt, med ett starkt etablerat varumärke som håller över tid. Hifi&Musik valde Diablo 300 som sin referensförstärkare nyligen. Och valde också dac-modulen, som inte bara är modulär och kan bytas över tid, utan också coolt byggd som en låda i lådan. Med en Diablo lever man lycklig i alla sina dagar, om inte rummet och högtalarna kräver ännu mer. Eller om man helt enkelt inte vill kompromissa med det allra sista i ljudåtergivning. Sen kan man ju gilla hifi-prylar också, men det är mer ovanligt har jag hört.
  1 point
 20. calle_jr

  Tape Head Preamp

  Allting tar sin lilla tid, men det går åtminstone framåt; Ett simpelt trick med 2.54mm skruvplintar är att välja med en pol extra så att man kan fixera plinten genom att löda fast mittpinnen, och därefter löda dit ledarna på de fria stiften. Den lilla hörlursförstärkaren gick kvickt att löda; Den är bestyckad med en NE5532 opamp, TLE2426 spänningsdelare, 470µF Panasonic FM filterkondensatorer, 100nF Wima ingångs- och avkopplingskondingar, Vishay 1% motstånd och 10k ALPS log stereopotentiometer. Kan drivas med 4-20 VDC. Jag köpte detta kit för $30 ex frakt, tull o moms, och det är ungefär vad jag skulle få betala för komponenterna om jag köpte dem löst. Ska försöka göra en kanal helt klar för huvudkortet så att jag kan börja testa. Det är garanterat några fel och några saker jag glömt. Har avsiktligt inte lödat överallt eftersom det blir enklare att felsöka/ändra. Och så kan jag tipsa om Borgeby Kryddgård Fantastiskt sortiment, och inte för stora påsar som är mer anpassade för en familj än ett restaurangkök. 100g anchochili (poblano) räcker ju nästan en månad.
  1 point
 21. calle_jr

  Tape Head Preamp

  Nu har jag kommit en bit på väg med ena kanalen för kalibreringskretsen. Huvudkretsen är alltså inte direkt beroende av detta kort. Det används bara för kalibrering. Jag har även skaffat potentiometrar och vu-mätare. Potentiometrarna är ALPS RK27 logaritmisk stereo 10kohm med pcb, och ska användas som mono. De graderade rattarna är 38mm alu för 6mm stång från Derone. VU-mätarna är 34mm för 12V spänningsmatning med buffertkrets -50/+3dB från TEKRAM, för att inte riskera påverka audiokretsen. Nu är det bara att kämpa på...
  1 point
 22. hultin

  Bygga nytt hus - hifirum?

  Och alldeles nyss skickade jag in bygglovshandlingarna...nu är det att vänta på kommunens kvarnar som ska mala... Under tiden ska jag och hustrun försöka komma överens om färger i köket och på väggarna i olika rum....kan bli en utmaning för oss. Vi har en aning olika smak...
  1 point
 23. calle_jr

  Tape Head Preamp

  Arbetet fortskrider och det kommer lite fler bilder till helgen. En del undrar vad jag håller på med och varför Alla delar av en bandspelare är viktiga, och den blir inte bättre än sin svagaste del. Men om jag skulle rangordna de vitala delarna av en rullbandspelare, så skulle jag göra det såhär; Bandföring/transport/mekanik Bandtyp, bandbredd, magnetisering, hastighet Tonhuvud Elektronik, eq Min spelare, Studer B62, är långt ifrån cutting edge för vad man höll på med för de bästa inspelningsmaskinerna inom mastering på 80-talet, tex A820 o liknande. Men pga av att just transporten i B62 är så avskalad och "mekanikdriven" tycker jag den är bättre än de prosumerversioner som förekom. Speciellt om de är 40+ år gamla och inte komplett nedmonterade och genomgångna i detalj. Vad det ser ut som har Studer inte grottat ner sig så djupt i elektroniken före digitaleran, prio för dem var att bygga den bästa möjliga mekaniken. Den största delen av kretsen är byggd för att man ska kunna spela allt möjligt med olika tonhuvuden, antal kanaler, hastigheter, bandtyper och eq-standardarder. Så, för elektroniken handlade det mest om flexibilitet, modularitet, mångsidighet, användarvänlighet etc, hellre än den highend elektronikutveckling som förekom inom annan hifi. Detta är anledningen att jag fick upp intresse för att testa göra en egen krets, där all flexibilitet och mångsidighet är bortskalad, och anpassad för mina band och mitt tonhuvud.
  1 point
 24. Sedan jag skaffade mitt M22.2-slutsteg har jag ibland funderat på om jag inte ska försöka få tag på en beg Nad M12 då jag inte använder slutstegsdelen i M32an (många M-produkter…). Jag har inte letat så aktivt men när jag tidigare i veckan såg en beg hos @Perfect sense så gjorde jag slag i saken och idag var jag förbi och hämtade den. Anledningen till att jag fortsätter med Nad är att jag har blivit förtjust i BluOS och att både M32 och M12 har all den funktionalitet jag behöver för att även kunna använda (läs: koppla förbi det) när jag tittar på tv och film. Vidare har det ett inbyggt delningsfilter för subwoofers och det är något jag eventuellt kommer att titta närmare på igen i framtiden. Efter lite pyssel med att plocka in och ut prylarna ur bänken, koppla upp nya lådan mot nätverket, lägga till som spelare i Roon och BluOS etc så var det dags för att börja spela musik. Jag försöker hålla en nykter inställning till vår hobby och inte använda överord när jag beskriver skillnader, eller brist på skillnader, efter att jag gjort ändringar i min anläggning. Den här gången var det dock haksläpp när jag spelade igenom min spellista med favoritmusik som jag brukar lyssna på för att utvärdera nya prylar. När jag t ex kopplade in mitt M22.2 för ett antal månader sedan så visste lät det lite bättre och framförallt kunde jag spela högre utan att det började låta illa men nu, med M12an, så var det detaljer som kom fram på inspelningar jag lyssnat på hundratals gånger genom åren, det tillkom djup i inspelningen och framförallt i presentationen av röster och samtidigt så flyter musiken fram. Jag njöt av musiken tidigare men jag vill tro att jag njuter ännu lite mer nu och jag ser fram emot återupptäcka all musik jag lyssnat på och samtidigt lyssna på all ny musik. Jag vill inte gå och lägga mig.
  1 point
 25. LPL

  Det kan alltid bli bättre…

  Det var riktigt trevligt det här, kopplade in allting på en gång och vilken svärta… det lät ingenting. Jag fick börja med att felsöka, det visade sig att det var glapp i QX4, en kallödning på nätbrunnen. Nåja, det var betydligt trevligare att se vad dessa produkter kan prestera. Det kändes lite för jobbigt idag att byta strömlister fram och tillbaka så jag nöjde mig med att testa QX4 och QV2. QX4 kopplad direkt mellan matningen och QB8 och QV2 kopplad i QB8. Jag får erkänna att jag både är lite förvånad och positivt överraskad. Hur bra eller dåligt dessa presterar beror nog en del på förutsättningarna, men i mitt fall blev det en klar förbättring trots att jag anser mig ha en bra elmatning. Dessa får stanna i mitt system för vidare utvärdering och tillsvidare som referens. Det första intrycket var att jag tyckte det var ganska stor skillnad i ljudåtergivningen med och utan QX4 och QV2 och rätt enkelt att höra om de var inkopplade eller ej. När jag testat fram och tillbaka ett tag var det något som inte stämde med ljudet, det visade sig att QX4 inte var påslagen som jag trodde😊. Det jag tyckte var mest påtagligt med QV2, på de låtar som jag lyssnade på, var cymbalerna som började låta mer som cymbaler gör och inte så sprittiga och odistinkta som de gjorde utan QV2. QX4 gjorde verkligen något med anslagen på trummorna och bas, tightade till ljudet och konturerna, det blev mer musikaliskt och mer sväng. Går säkert att borra djupare i hur dessa produkter påverkar ljudet, men för mig räcker det nu med att det blev roligare att lyssna helt enkelt.
  1 point
 26. LPL

  Det kan alltid bli bättre…

  Hmmm, kan detta va nått att ha? Vissa säger det, medans andra är skeptiska. Ska bli intressant att låta dem gå i långtidstest och se hur de fungerar hos mig
  1 point
×
×
 • Create New...