Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2021-10-16 in all areas

 1. Efter ca en timme av intensivlyssning kan jag validera min hypotes: jag föredrar Frey 2 framför Heimdall 2. Skillnaden var inte särskilt stor men viktig då det gällde värme, lugn och organisation/kontroll. I min testrigg vad skillnaden i bas inte så stor. Heimdall hade något mer bas men Frey var mer kontrollerad. Linns switchade nätdel är nog mindre känslig för strömkablar än normala apparater men de spelar roll. Heimdall hade Furutech NCF slimline och Frey 2 hade guld. Kände att Heimdall med NCF var lite mer ”hifi” och Frey 2 mer avslappnat musikalisk. Testade bara lite med att växla signalkablar och Valhalla gav en ofantlig ljudbild med öppet klart ljud men jag tror att Linnen föredrar obalanserat (apparaterna är inte balanserade) som lät mer flytande och musikaliskt. Mer som Linn skall låta. Min dotter föredrog faktiskt Heimdall denna gång men hon gissade att Frey var dyrare då den lät mer ”precist” men hon gillade det lite ”luddigare” ljudet från Heimdall. Man kan tycka vad man vill om Linn men jag tycker att deras Klimaxgrejer är bland de snyggaste och mest välbyggda jag känner till.
  4 points
 2. Strömkabel test - final (?) Dags för final. Är Nordost Heimdall tillräckligt bra? Eller är Frey 2 den som vinner? Testrigg riggad: Vallhalla 2 till qb8, 1 set Heimdall 2 med slimline, 1 set Frey 2 med Slimline, Heimdall 2 till Linn Klimax Kontrol och en Frey 2 till Linn CD12. Slutsteg är som tidigare Linn Klimax Solo. Signalkabel blir också lite av en test med Linn Silver xlr, Nordost Frey 2 rca, Tyr 2 rca samt en lånad Vallhalla 2 XLR! Är kanske lite förprogrammerad att gilla Frey 2 då jag igår bytte de interna strömkablarna i mina Linn Komri till Just dessa. Dumt att investera i dyra strömkablar till Komri om de direkt efter nätbrunnen blir vanlig lakritsrem! Dessutom med ferritkärna. Mycket tillfredställande projekt men om mina Frey 2 donatorer varit 2 cm kortare hade det inte gått. Ljudet blev tydligare, större och mer svängigt!
  4 points
 3. Alternativet är att konvertera till vattenburen golvvärme Det går väl under kategorin större projekt men kan verkligen rekommendera det, otroligt skönt med varma golv och att slippa elementen.
  4 points
 4. Bild på Wood on wall som jag nämnde tidigare.
  4 points
 5. bigblue

  Hemma hos Daniel

  Jaha, antar att du lyssnade på fullt blås i går......
  3 points
 6. Elementskydd är ganska vanliga så det ska inte vara något problem med vattenburna element även om du inte kan trycka in dämpmaterial.
  3 points
 7. figge

  Dryckestråden

  Fick 4+ på både vin och maten.🙏
  2 points
 8. Det var precis så jag tänkte. Jag har gjort så själv. Man måste kunna komma åt hyfsat enkelt bara fölr att kunna trimma reglaget vart 5:e år. Jag hade främst området 30-70Hz i åtanke om du tänkte göra något mer åt det. Det blir inte helt enkelt med spaltpanel för så låga frekvenser, men det bör gå. Det är ju perforeringsgraden som styr, och du kanske t.o.m kan ha fronten tät och perforering/spalter uppåt (varm luft stiger), så blir det mindre risk för kondens på fönstret. Edit: här är en snabbskiss för planering av mått;
  2 points
 9. figge

  Dryckestråden

  Champagnensdag idag. Så varför inte.
  2 points
 10. Bengans fyller på med jazz. Jag nyper dem gärna. Fina nypressar, tillfixade från mastertapen. Nisse Landgren Live är kul. Det är med tidig Funk Unit. Detta är drygt en genaration nyare musik än jazzen från USA på övrig album. The Gill Evans Orchestra - Out of the Cool är faktiskt riktigt cool jazz, störtskön och riktigt bra ljud. Det är 15 personer i orkestern och de spelar på ett delikat sätt. Där ju stort som ett storbandsjazz-band men på ett coolt, lugnare och mer nyanserat vis.
  1 point
 11. Josaa

  Josaa’s äventyr i Hifi

  Det är ganska mycket slit med kabeltester! Transport fram och tillbaka.
  1 point
 12. conan

  Tape Head Preamp

  Kanske har nåt i mitt förråd om det skulle vara svårfåtaget ... dock är det mesta gammalt vid det här laget, ända tillbaka till 60-talet för det jag fått från brodern.
  1 point
 13. Josaa

  Josaa’s äventyr i Hifi

  Sorry, korrekt det är fyra system: det som jag testat i är att jag ”lånade” linn klimax solo ur Linnsystemet och tog dem till stugan, använde en Linn Klimax Kontrol jag normalt inte använder och plockade ur CD12 ur Naim systemet för att skapa mitt ”testsystem”. System 4: är Linn Lp12/radikal/aro/dvxv1t/urika, aurelic, Linn CD12, nac52, supercap, nap135s, Harbeth 30.2 på tonträgerstativ. Mest Chordkablar i det systemet fast med AQ Niagara3000 och Tornado strömkabel.
  1 point
 14. Ampalang

  Dryckestråden

  Här blev det ett nytt distrikt för mig även det på tips från @bigblue, silkeslent och balanserat är ord som kommer till mig.
  1 point
 15. bigblue

  Dryckestråden

  På Västkusten serveras ikväll pastaknytten med päronkompott, valnötter och ricotta. Till den en ost- och tryffelcréme. För att få allt att lyfta en nivå till släpper vi loss en Brunello di Montalcino från Uccelliera (2012).
  1 point
 16. figge

  Dryckestråden

  Kalvfilé med rostade rotsaker, rödvinssås och tryffelkräm
  1 point
 17. figge

  Dryckestråden

  Ikväll blir test av vin som enligt folk på västkusten skall smaka gott.🍷
  1 point
 18. Fasen , du kan väl börja knoppa över hos mig med dina småbarns tider så kan pappa få sova ut någon gång 😉! Och bra dynamik verkar du också ha i systemet 🤗💪😉!
  1 point
 19. Va populär du kommer att bli hos hustrun om du startar med headbanging och dans 03.00.🤔😂🕺
  1 point
 20. Det ser jättebra ut @plind! Du har kämpat här. Gustafs har en produkt som kallas GLS. Det är en fanerad gipskärna, och den finns med olika djup. Enkel att montera på en sån här vägg. Angående frontväggen ser det ut som det skulle fungera bra med en 30cm djup spaltpanel längs hela väggen, med höjd upp till fönsterbänken. Då kan du ställa s-wing på den.
  1 point
 21. Undrar om jag inte ska börja ställan klockan på 03.30 hädanefter, 1-1,5 timme innan jag normalt slår upp mina ljusblå? Anledningen är att jag tycker det låter fantastiskt bra tidiga mornar och att jag då nästan alltid hamnar i ett ”mood” där musiken berör och gör mest för kropp och själ. Är så avslappnad, öronen är fräscha och säkert annat som gör att jag tycker att de timmarna och är de bästa för mitt lyssnande. Så varför inte 1-1,5 timma extra av välmående? Elektroniken är till 90% alltid påslagen så ingen uppvärmning behövs och mina system spelar väl så gott på lägre volym även om det är en annan känsla som infinner sig när man får dra på lite ibland. Då är det typ; stampa-takten-mood, headbanging eller de dansanta bena som måste få sitt. /byZan
  1 point
 22. Azur

  Vad lyssnar du på just nu?

  En klassiker så här på fredagskvällen
  1 point
 23. Lite funky Abba? Nisse krossar med dessa tolkningar. Kung.
  1 point
 24. Jag spanade just in HiFi-leksrapporten inför nästa vecka och jag måste säga att det ser väldigt spännande ut! Veckan ser ut att erbjuda väldigt omväxlande men ack så trevliga stunder. Inkommande från väst under måndagen kan det bli lite rörigt, för att sedan lugna ner sig med lite plaskande i varmare vatten tisdag-onsdag, mot mitten av veckan så ser det ut att bjudas på lite starkare strömmar från öst med mycket runtomkring att göra på egen hand och som avslutning så ser det ju faktiskt kungligt värre ut, som på slott nästan.
  1 point
 25. j_bloom

  Mickes Musikrum

  Efter lite google så verkar det inte vara för mig ”tunt och detaljerat ljud” säger många användare recensioner. Dessutom verkar dacen lida av många bebissjukdommar. Ge mig ett varmt fullblod! Med topp av silke!
  1 point
 26. Daniel

  Mickes Musikrum

  Jag beställde 1000 stycken. Kommer att sälja dem för vad de är värda.
  1 point
 27. Finns ett till företag som gör liknande produkter. Gustafs
  1 point
 28. Daniel

  Hemma hos Daniel

  Ja, det är det faktiskt. Tack! Ja, så är det. Man måste kanske bara mäta förstärkare i kilogram. För jag har mindre effekt nu än med Aesthetix Atlas. Men mer än med Essence. Och jag kan inte dra några slutsatser. Mephisto låter störst, men de andra 2 är ju sjukt bra förstärkare också. Essence är nog den som imponerat mest i förhållande till priset. Här är en snubbe som testar det mesta. Han drygar ut sin hifi-budget med att locka till sig en stor följargrupp på Youtube och måste precis som hifi-journalister ha en rätt hög omsättning på prylarna för att folk ska titta på hans filmer. Men han har ägt alla Gryphon slutsteg mer eller mindre. Här listar hen dem utifrån sina förutsättningar:
  1 point
 29. Gårdagen började med start av schakt för Attefallshus…… … och slutade hos grannen som bjöd på fransk löksoppa och vin, en bra början och ett gott slut😀 /byZan
  1 point
 30. Nu börjar det mäta snyggt även med dessa högtalare. Funderar på hur det skulle bli med lite bredbandsabsorption på väggen bakom högtalarna. Jag har ju diffusorer nu i mitten och på sidorna om högtalarna så det kanske räcker med diffusion. Sätta upp lite Wood on wall på båda sidor om fönstret känns spännande, om inte annat tycker jag det är ganska snyggt! För att få dem bredbandiga bör de nog sättas på reglar med isolering emellan.
  1 point
 31. Dax att trimma in de andra topparna. Blev lite lägre delning än jag hade i lägenheten och inte heller fasvänd som förut. Delar basarna vid 140 men får ändå en trist puckel vid 180-190 🤥 Provade med att fylla spisutrymmet med mer ved plus en fotpall. Hjälpte inte vid 180-190 men gav positiva resultat på andra ställen! Blir nog bra när jag fyller upp den med en braskassett.
  1 point
 32. Josaa

  Josaa’s äventyr i Hifi

  Nätverkskabeltest-avslutning(?) Det dök upp 2 kablar till: Blue Jeans Cable och Esprit Aura. Blue Jeans kommer med en imponerande individuell mätning av varje kabel och är de kablar som rekommenderas på Linn/Naim forum (i UK). De är styva, plastiga och billiga (några hundringar). Esprit är extremt välbyggda, ganska smidiga och tunga. Aura har en prisklass ca 12’ vilket är i nivå med Wireworld, Luna och Aq Diamond men billigare än Vertere. Blue Jeans lät helt OK och bättre än Supra i mitt system. Tight, svängigt och tydligt. Dock lite tunt och vasst på vissa stycken. Tänker prova de mer som del i Linn Exakt Link (sammankoppling av olika Linn apparater). Esprit Aura var något helt annat! Redan första kvällen under inspelning förstod jag att de hade något särskilt. De lät vackert, sammanhållet, utsträckt och musikaliskt. Faktiskt klart bättre än Vertere i mitt system. Detta bekräftades direkt av min dotter (som inte delar min passion men har goda öron). Vertere var tidigare min no 2 efter Valhalla. Hur stod sig då Aura mot Valhalla? Enligt mig är de i samma klass. Valhalla låter större, tightare har högre upplösning och renare men Aura är mer sammanhållna, drivande och har en viss klädsam värme. Särskilt röster fick en naturlig ton. Mycket bra upplösning också och djup bas (fast inte riktigt lika tight som Valhalla). Jag kan tänka mig att i ett superduper system så blir skillnaden kanske större men hos mig var det enklare att fokusera på musiken med Aura. Den kostar också ca 1/3! Esprit Aura stannar!
  1 point
 33. figge

  Dryckestråden

  Kvällens vita inför lyssning på P2 kl.19, tips från Thomas Nordegren P1.Vouvray
  1 point
 34. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Medan vi klurar på varifrån detta kommer och orsakar hörbara artefakter, vill jag presentera en ny spelare i DAC-ligan! Jag har ju ett par stycken som jag roterar i stora anläggningen, Nagra och Audiobyte. De har lite olika användningsområden men jag gillar dem båda för deras respektive egenskaper och jag njuter av musik med båda. Nagra är en ren DSD-DAC där allt den matas med omvandlas till DSD128 internt innan analogomvandlingen. Audiobyte har ett anpassat FIR-filter som kopplar bort filter och processning i de dubbla DACarna, från japanska AK. Utöver dessa båda trivs jag med den inbyggda DAC 3 i Moon 430HAD, det är en ganska standard implementation av en ESS Sabre av lite enklare/äldre snitt. Vad jag inte provat hittills är R2R! Men, inte nog med det, jag ska även prova "ofiltrerat", alltså NOS. No OverSampling betyder det och innebär egentligen att man betraktar varje sampel opåverkad, och låter den representera en amplitud. Inga gissningslekar, inga filter som orsakar fasförändringar eller bandbreddskorrigeringar. Det finns ju en skara entusiaster som hävdar att det här är den rätta, upplysta vägen! Jag hittade mig en Denafrips Ares II och den står just nu i mitt rack och värmer sig till jämn temperatur för att kunna prestera så bra som möjligt. Jodå, den fungerar givetvis vid inkoppling också, och visst har den en annorlunda återgivning, om det råder ingen tvekan. Den här apparaten skall kunna ta emot PCM i upp till 1536Khz sample rate och DSD1024 över USB-ingången. De båda SPDIF RCA samt två SPDIF Toslink tar alla 24/192 samt DSD64. Den kan ställas i ett OS-läge där den översamplar inkommande PCM signal också, till 1411.2 resp 1536Khz medan DSD lämnas orörd. I OS-läget kan man välja mellan två filter, sharp och slow. Kommer behöva läsa på mycket mera men det påstås att den hårdvaruomvandlar signalen helt utan transformering, oavsett PCM eller DSD. Dessutom förstår jag det som att utgångssteget helt enkelt strukits för renast och enklast möjliga signalväg. Man tar den balanserade signalen direkt från resistor laddern vilket medför en ganska hög utgångsimpedans. Inget för er gubbar med passiva försteg möjligen? Innandömet ser strukturerat och välorganiserat ut, med fyra par resistorstegar, för fullt balanserad operation i två kanaler. Det här ska bli roligt att forska lite runt under mörka höstkvällar!
  1 point
 35. Arbetet fortgår :-) Lite mer wings har kommit in i rummet och V-4:an har trimmats in på drygt 60hz . Nu ser det riktigt skapligt ut, och det viktigaste av allt, det låter bra oxå!
  1 point
 36. Här syns det att 35.40hz gått ner. Nu är det området runt 60 som är högst(men inte högre än innan)
  1 point
 37. Bilder efterfrågades. Hur det ser ut framåt mot anläggningen har ni redan sett så nu får ni se hur det ser ut bakom sweetspot :-) Jag har ändrat lite till där. V-4 har fått lämna plats till min andra stora DIY Helmholz. Den är avstämd till drygt 40hz men nu ville jag ju dämpa runt 35-40hz. Nöden är uppfinningarnas moder så jag provade med att minska på portöppningen genom att knö in några pocketböcker av lämplig tjocklek så att det slöt tätt. Porten blev då dryga decimetern kortare och därmed sjönk resonansfrekvensen precis lagom! Fick ner det önskade området med ca 3db. Som synes har jag en öppning ut mot hallen och resten av huset. Rakt bakom sweetspot är den sista Wingen innan dörröppningen. Jag sitter en dryg meter framför den.
  1 point
×
×
 • Create New...