Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2021-08-25 in Posts

 1. Gud, vad du är lat. Att du inte ens kan skriva ut namnet på plattan så att man åtminstonde kan copypasta den. Nu måste jag själv skriva in det manuellt i sökfältet och hur ska jag orka med det efter att ha skrivit allt det här.
  3 points
 2. persve

  Besök hos persve

  Stämmer bra det AlfaGTV! Köpte den i Norge men fick inte med nån spec så jag kontaktade Excel i Japan. De hade inga data. Den är bara tillverkad i 7-8 ex för en specialkund. Då satte jag in en fråga på Audiogon och fick detta svar: Denna info gjorde mig riktigt glad!
  3 points
 3. Fick nyss hem Prince - Musicology. På vinyl har den bara funnits i ganska precis 1 år nu. Hörd den hos @Daniel på vinyl och det vara ju bara att beställa en själv på Bengans. Det är musik som behöver bra dynamik och upplösning för att komma till sin fulla rätt. Det tycker jag denna vinyl har. Riktigt bra. Jag har dock tröttnat på alla kreativa färger på vinylen. Jag vill ha svart. Jag tyckte det var mycket bra, men det visade sig bara bli en munsbit mot vad som komma skulle... Efter Prince snurrade jag upp detta album... Stravinsky - Rite Of Spring med Boston SO, Deutsche Grammophon -1972 och med Michael Tilson Thomas dirigerade orkestern. Det är på Tape från en master. MTT var lite polare med Stravinsky när han bodde i USA och kan tänkas haft lite extra bra inputs för hur det är tänkt från källan själv. Denna version och inspelning är mycket bra. Det är ett mycket dynamiskt stycke i grunden och med ett extremt fokus på tempo och takt. Dynamiken är enorm på Tape och det skiljer så mycket mellan svaga partier och starka att jag fick spela igenom albumet en gång innan jag vågade ställa in rätt volym. Man vill ju inte fånga membranen som frisbee-discar i sweetspot. Mycket bra rumsinformation och djup i inspelningen också. Helt klart min bästa upplevelse av Rite Of Spring förutom live. Den är säkert bra på vinyl eller CD också, men jag kan inte tänka mig att det kan bli den fysiskt stora upplevelsen som på Tape. Detta var nog årets bästa musikupplevelse för mig i min soffa tror jag. Jag kan riva parmesan på gåshuden.
  3 points
 4. Nu är jag less på sök-begränsningen... Jag letar efter en tråd och konstaterar att den inte finns på första sidan i aktivitetslistan, klickar på "nästa sida"-knappen: När man letar efter något så är det väl kanske inte tidslimiten som är problemet, det är att man tappar alla sina mödosamt inskrivna sökbegrepp... Kan vi släppa den här märkliga begränsningen? Jag tror inte den skyddar mot angrepp eller kommer sänka någon server faktiskt. Och det var den här tråden jag försökte hitta för jag har fått ett "fenomen" på sistone, som jag inte vet var jag ska börja nysta i? Det är nämlige. som så att sidor på Euphonia där bilder förekommer har en tendens att bara ladda delar av dessa? Och det hjälper inte att försöka ladda sidan på nytt heller? Exempel från alldeles nyss och ett antal dagar sedan i Gissa musiken-tråden:
  2 points
 5. Jag är SÅ nöjd med att mina högtalare inte har terminaler för biwire! Det var alltid jobbiga pengar att behöva slanta upp för de där jäklars jumper kablarna, för man var ju tvungen att göra det när möjligheten fanns, och sen hörde man ändå ingen skillnad.
  2 points
 6. Haha, håller med om att det är en skum liknelse, man förstår i vart fall att han inte är nått fan av strömrenare och "bättre" kablar. Man får ta denna text med en nypa salt som med allt annat och det bästa är att själv bilda sig en uppfattning om hur det förhåller sig med de förutsättningar man har. Det är svårt att säga något generellt inom denna hobby som passar alla anläggningar, förutsättningar och preferenser, vilket gör texten lite underhållande. Min tolkning utan franskt hifi-lexikon. + Han klagar på metallblecken som återfinns på många högtalarterminaler för biwire. + Han menar att enda fördelen med biwire är att man slipper de sedvanliga metallblecken. + Han menar att man istället för metallblecken ska ska använda skalade, tvinnad mångtrådiga kabelbitar. Inga nyheter under solen, jumpers av olika typer är det många som använder istället för medföljande metallbleck.
  2 points
 7. Jag håller med du, det finns såklart fördelar och nackdelar med bägge - som det mesta här i livet. Har vi någon som är bra på fransk-hifiengelska här? Som kan hjälpa mig att reda ut några saker i texten ovan. I stycket om strömfördelare så utrycks det att "Ingen köper en Ferrari för att den ska kunna dra ett släp" den analogin förstår jag inte riktigt. Som jag uppfattar det så tycker Lavardin att det är bättre att koppla deras enheter direkt i strömuttaget. Men att jämföra strömrenare/fördelare med släp? Bensinen är väl i såfall en bättre metafor. Och vem vill dra i sämre bensa i sin kärra... Som jag uppfattar detta så tycker de att kontaktdonen på många högtalarkablar är dåliga - och att köra utan spade/ banan är bäst? Men slutfrasen "One can think the only justification for multi cabling is the simple fact that poor straps are removed..." Vad syftas då till? En ledare med flera trådar vs en enkelledare? Jag fick Ikea och Clas Ohlson uppgraderat i helgen:
  2 points
 8. 😊 Tack det var glädjande att höra. Det är ju också min mening att kunna inspirera liksom jag själv blir inspirerad på detta forum.
  2 points
 9. persve

  Besök hos persve

  Jag håller med MatsT om att modellfloran från ZYX är en djungel! Den vi spelade på heter Universe och kom redan för över 10 år sedan! Det var den första i R 1000 serien som bl a är kryobehandlad! Jag har haft flera andra modeller senare, Premium 4D och Premium Omega och de har låtit bra, men jag tycker att Universe fortfarande låter bäst hos mig ( har dock inte testat Universe II och de nyare exklusiva varianterna ). Välkommen tillbaks MatsT så spelar vi mer på den med din favoritmusik! Kanske kan du övertyga mig!? Å oljedämpning har jag aldrig gett mig på! Det blir spännande!
  2 points
 10. AlfaGTV

  Besök hos persve

  Förstår jag rätt om det här är den japanska pickup-tillverkaren Excel? (Att det inte är kalkylprogrammet fattar jag dock... )
  2 points
 11. Jag har verkligen jättedålig koll på Stravinsky, men det är såna här inlägg som gör mig nyfiken att prova, upptäcka och ta reda på mer... Tyvärr så kunde jag inte hitta just det här albumet på mina streamingtjänster och i brist på R2R tapes så jag fick söka mig fram lite och landade i en något modernare inspelning med Simon Rattle och Berliner Philharmoniker som jag tycker låter riktigt dynamiskt och lovande. Jag läste nånstans att det var nån som använde "Rite of Spring" för att testa högtalare vilket jag kan förstå. Jag tycker själv det kan vara lite kul att testa mig fram till olika inspelningar/utgåvor av klassisk musik, även i kombination med mycket googlande och försöka bilda mig nån slags uppfattning om vad jag kanske kan uppskatta bäst. Jag inser att jag är i "fel tråd" för att prata om Roon nu, men det här är nånting som jag tycker Roon gör väldigt bra med just klassisk musik. Är man inne på ett identifierat verk så kan man enkelt klicka sig vidare till en lista med andra inspelningar, i det här fallet 143st andra. Dels att bara ha möjligheten att se (inte alla, men många) utgåvor i en lång lista med lite information om varje kan vara enormt hjälpsamt om man inte vet var man ska börja, och som i det här fallet tyckte jag det var en intressant övning att snabbt hoppa mellan de olika och spela en bit av "The Augurs of Spring" stycket från varje skiva, det var väldigt tydligt hur de skiljde sig åt vad gäller inspelning och ljudkvalitet och hur musikerna angriper ett specifikt stycke, även om man såklart inte får hela bilden. Nåväl, det var lite av ett sidospår, och efter att ha fått en liten insikt av R2R i en hemmamiljö nyligen så kan jag bara tänka mig att det lät helt fantastiskt!
  2 points
 12. Jag har börjat… Jag var 14 år när Aftermath släpptes. Den håller fortfarande med sitt bluesigare gung som skilde Stones från t ex Beatles.
  2 points
 13. En tragisk nyhet, som tyvärr är en följd av att man själv blir äldre. Här dör ens ungdomshjältar en efter en och man får falla tillbaka på minnesvärda konserter under åren. Allt i från den första på Kgl. Tennishallen till den sista jag såg på Ullevi och inte minst en fantastisk konsert på Sthlms Stadion, där jag stod vid scenkanten, så nära att jag nästan kunde ta på på Micks ben. Denna trummis som levererade utan åthävor som en gentleman i ett i övrigt ganska röjigt gäng. Uppskattade honom genom åren inte minst för hans jazzproduktioner, när jag blivit lite mätt på Stones. Vila i frid ! När jag återkommer till stan blir det minneskonsert i vardagsrummet. Calm
  2 points
 14. Rolling Stones trummis Charlie Watts är död. Rolling Stones trummis, Charlie Watts, är död. Han blev 80 år gammal. För bara några veckor sedan kom beskedet att han inte skulle vara med på bandets turné eftersom han återhämtade sig från ett medicinskt ingrepp. Det var hans läkare som avrådde honom från att delta i turné. – Jag jobbar hårt på att återhämta mig helt, men har i dag accepterat råden jag fått från experterna om att detta kommer att ta tid, sa han då. Tillsammans med resten av bandmedlemmarna, Mick Jagger, Keith Richards och Ronnie Wood, har bandet haft över 40 turnéer och anses vara bland de mest framgångsrika rockbanden någonsin. Mick Jagger gick igenom en hjärtoperation 2019 och var tillbaka på scen två månader senare.
  1 point
 15. På förekommen anledning gör jag en "liten" operation angående sökningen. Man kan bygga om hela sökindexet. Detta kommer att ta en ansenlig tid att genomföra och under tiden kommer inte alla sökträffar att visas eftersom allt tas bort och byggs upp igen. Men värt ett försök. Kör igång strax, ska bara ta en kopia på db först. Det är för övrigt sparsamt med valbara inställningar rörande sökfunktionen i admindelen. Åtminstone vid första anblick.. Edit: Kommer att göra forumet segt under tiden...
  1 point
 16. AlfaGTV

  Uppdatering av forummjukvara

  Jorå, jag vet att jag kan nyttja Google, men jag topplockspackningen gick när jag inte kunde visa nästa sida med resultat på en sökning (för forumet tycker att jag söker på nytt)
  1 point
 17. JWE

  Uppdatering av forummjukvara

  Du av alla här vet säkert om detta, men jag brukar allt som oftast använda Google för att söka på sidor. Fungerar ju dock bara på öppna sidor/forum (Sånt man kan läsa utan inlogg). "Site:euphonia-audioforum.se <söksträng>" i googlesök.
  1 point
 18. Fler kontakter och kabelstumpar i serie mellan förstärkare och högtalare borde rent logiskt ge upphov till mera förluster, kan man tycka. Vid bi-wiring och bi-ampning däremot kopplas allt parallellt med separata högtalarkablar ända från förstärkaren eller förstärkarna som vid bi-ampning, till varsitt par högtalarterminaler och då behövs ju ingen jumper och man slipper då den extra serieförlusten.
  1 point
 19. Underbar platta! Det här är jazz jag uppskattar!
  1 point
 20. Det kan jag dementera att det inte är skillnad på jumpers Det är det säkert - jag vet inte om vi pratar om samma här dock, de jumpers du syftar på är väl i ditt fall de som knyter samman den övre delen på Verity-högtalaren med den undre? Det kanske är mer hörbart där? Jag får helt enkelt se om jag kan märka någon skillnad.
  1 point
 21. Haha! Här haglar det av onliners! Riva parmesan på gåshuden!👍👍
  1 point
 22. Jag gillar verkligen texten. De är oerhört kaxiga och det är som redan nämnt, från hjärtat istället för tokspecat. Jag tolkar dem som att de anser att inspelningsperiod är humbug, och snarare så att man vänjer sig ”missljuden” Förstår det som att den ska nå 80% av sin kapacitet efter 10 min, men att de använder ”stå på dygnet runt” som referens i det påståendet. Vilket kan betyda att man inte behöver ha den på 24/7. Åtminstone inte ur ljudsynpunkt. Sen fick vi lära oss på högskolan att många elektriska komponenter slits hårdare av att slå på och av varje dag än att låta dem stå på. Men det beror säkert på många faktorer huruvida det stämmer. Edit: Sen står det iofs att resten av systemet kan komma att låta bättre om den står på jämnt..
  1 point
 23. MatsT

  Besök hos persve

  Jag misstänkte att jag hade fel, därav frågetecknet men nu är det uträtat.
  1 point
 24. Spännande att följa, ska bli kul att se hur du får till frekvensgången under 300 Hz.
  1 point
 25. Lite nya mätningar med åskådligare smoothing, skulle behöva lyfta 100-300Hz. Topparna vid 40 och 59Hz ska attackeras med peq, när den blir klar. Överst R högtalare, därefter L+R, och sedan vattenfall, därefter L
  1 point
 26. MatsT

  Besök hos persve

  Vi har ett par skivspelare till att beskriva och nu tar vi den här: Det är en Kuzma Reference (?) och tonarmen är en Kuzma 4Point. Monterad PU var en ZYX och de har så många modeller så den har jag inte koll på men den lät bra och det brukar ZYX göra i mina öron. Jag tror att vi körde med Simply Black RIAA via extern Step-up från Excel och det ska enligt uppgift vara en fin transformator. Per får kanske rätta mig om jag kommer ihåg fel men jag gillade den här spelaren också! Vi hann inte spela så mycket på den men det var inget som störde utan den gjorde bara sitt jobb utan att glänsa med imponatoreffekter och just den här neutrala (inget negativt) återgivningen känner jag igen från tidigare lyssningar med ZYX. Skivspelaren drar åt samma håll ljudmässigt, den gör det den ska utan att förhäva sig. Jag gillar den här typen av uppspelning som i regel vinner i längden jämfört med det som låter mer spektakulärt till en början. Kuzman är konstruerad på ett sätt som jag gillar och det är en genomarbetad design som har lösningar på de problem som uppstår vid skivspelande. Jag gillade alltså både Kuzma och ZYX och även ZYX står också med på listan över kandidater för ny PU framöver men det finns så många modeller att det kan bli svårt att hitta rätt? Jag ska nog komma tillbaka och lyssna mer på Kuzman och se om vi kan göra lite prov med oljedämpningen på armen?
  1 point
 27. byZan

  Gissa musikern

  Toots Thielemans
  1 point
 28. Jag ser, tacknämligt nog, inte baguetten, men det kanske vore för ekivokt för Euphonia?
  1 point
 29. 😂 jag har beställt nya kläder med:
  1 point
 30. Lite ny fransk musik...
  1 point
 31. En Lavardin ISx, 50W 8ohm
  1 point
 32. Sedan jag bytt högtalare så har det kommit in en del tips om bra matchningar med förstärkare till dessa. Det är som vanligt två läger: I ena hörnan är det rörgänget och i andra är det transistorgänget; "De är lättdrivna på pappret högtalarna men skjut till en minst 300-400W per kanal så ska du se att det händer grejjer" Jag hade inte tänkt göra något alls på förstärkarsidan då jag känt att jag funnit en livskamrat i min Pass Labs men.... Rörsuget har funnits i mig ett tag och jag har ju aldrig haft en rörförstärkare hemma, det hade ju varit mysigt med lite glöd härhemma, speciellt nu när hösten är annalkande. Så jag började kika runt så smått på några integrerade enheter: Line magnetic, Leben, Jadis, de nya hajpade Willsenton
  1 point
 33. Nytagen bild 📸. Hålabsorbenten syns till höger. Har provisoriskt täppt över några hål för att sänka resonansfrekvensen. Vet inte om det hjälper dock. Frekvenser runt 90-100 kanske lätt går igenom silvertejpen..? Får skaffa rundstav och plugga in i hålen. Framför elektroniken syns en Entreq Cleanus passiv strömrenare. Allt går säkert att trimma in ännu bättre men nu låter det överraskande bra 😀
  1 point
 34. mabron

  Gissa musikern

  Clash - Elvis Chrissie Hynde - Time Out Marvin Gaye Here my dear Joe Jackson - Sonny Rollins The Faith Tones - Katastrofala omslag - hedersomnämnade!
  1 point
 35. Bebop

  Gissa musikern

  Mats Ronander
  1 point
 36. Ranefjord

  Gissa musikern

  M&M: Morrissey och Marr, två musikikoner från... Kavaj: ...Manchester Peter Singer: Animal liberation / Djurrättskämpe. Morrissey tycker att "meat is murder" Matrix: Smiths (Flera Smith)
  1 point
 37. mabron

  Gissa musikern

  Morrisey??
  1 point
 38. mabron

  Gissa musikern

  Yes Sam Brown En ny musiker/låtskrivare/sångare från en musikalisk familj : She is the daughter of musician Joe Brown and session singer Vicki Brown. Förra kan faktiskt ge en ledtråd på sätt och vis (Med verkat på David Gilmours album och vice versa) Man kan säga : spelat i himlen (great gig in the sky på Pink Ployd Pulse, samt hållit låda Ett av hennes album heter Box Artistens album-titlar leder till namnet Jobbat med många namnkunniga musiker Gary Moore, George Harrison, Small Faces, Spandau Ballet, Adam Ant, Jon Lord (of Deep Purple), Pink Floyd ( David Gilmour), The Firm, Dodgy and Nick Cave. Från England men "Holland är också en hemvist" Sångerska i Jools Hollands band Rösten försvann och det blev mer Ukelele Album titles[edit] The titles of Brown's six solo studio albums and her live album partly spell out her name: Stop! April Moon (43) Minutes... Box ReBoot Of the Moment Wednesday the Something of April
  1 point
 39. Ranefjord

  Gissa musikern

  Sam Brown
  1 point
 40. Josaa

  Josaa’s äventyr i Hifi

  Hej! fick idag mina vattenpass från Wyler-gedigna grejer. Den ena har en noggranhet på 0,05mm/m! Det torde räcka!
  1 point
 41. Så är det helt klart! Veritys skapelser föll helt i min smak, tycker att det är en väldigt elegant högtalare som tar lite utrymme trotts sin kapacitet. En annan högtalare som fått upp mitt intresse är Franska tillverkaren Totaldacs D100: Den är inte alls särskilt vacker i mina ögon och ser inte särskilt exklusiv ut men specarna får igång mig lite: -98dB @ 1m @ 2.83V even in bass thanks to two 12inch drivers -2.5way: both 12inch drivers are producing bass but only the top driver is producing midrange as well -bass cut-off: 25Hz at -6dB in room -8ohm average impedance with smooth variations -easy matching with any amplifier, including low power triodes -constant directivity horn used only above 3.5KHz -equally resolving from top to bot -most of the sound is coming from the top of the speaker, giving it a bookshelf speaker coherency -drivers and crossover components from Western Europe manufacturers -Neodymium bass driver with very high force -custom made ultra fast bass/mid driver -very extended treble 1 inch compression driver with organic dome -crossover made of air coils and selected film capacitors only -point to point wiring crossover, no PCB trace is used, only the component legs are used -inductor for the bass made of 5mm2 copper wire -crossover isolated in its own wooden enclosure -Mundorf binding posts for any kind of banana and spade cables -cabinet made of Baltic Birch Plywood (grey other color on requestà), or 100% massive wood (chestnut) in option -made in France -width: 320mm -depth: 470mm -height: 1180mm -weight: 45kg http://www.totaldac.com/d150-speaker-eng.htm Runt 13000Euros vill de ha för dessa - verkar mycket i mina öron men någon mer insatt i högtalartillverkning får svara på rimligheten i det. För egen del tänker jag att lådan ser billig ut att tillverka men där slutar mina kunskaper i princip. De har även lagt ut några videos på sin youtubekanal där de spelar upp några klipp - bland annat på den här: En man som till synes verkar spela gitarr för första gången och sedan får en höra inspelningen via högtalarna: Osäker på vad det visar egentligen.
  1 point
 42. AlfaGTV

  Perrras Klocktråd

  Den här tror jag inte jag visat tidigare?: Det är en Seiko GPS Solar Astron. Rätt high tech faktiskt, synkar dagligen mot GPS-satelliterna när den utsätts för dagsljus. Och dagsljuset laddar också batteriet. Den hittar rätt tidszon och anpassar efter sommartid automatiskt och eftersom GPS-systemets tidshållning är helt makabert exakt är även denna klocka mer eller mindre lika säkert som ett atomur.
  1 point
 43. och här står de alltså idag, ett par Snell E3 med fötter från Bauhaus anläggningsavdelning: Högtalarna är inget för den som lyssnar mestadels på hårdrock och symfoniorkester på hög volym(95dB+) men det gör inte jag. De är otroligt tacksamma vid sämre inspelningar och jag är såklart lite nykär...
  1 point
×
×
 • Create New...