Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2021-07-18 in all areas

 1. bigblue

  Dryckestråden

  För några veckor sedan var vi i södra Spanien och passade då på att åka upp i bergen, till den vackra staden Ronda som ligger knappt en timma från kusten. Även om staden i sig är värd ett besök var det inte den huvudsakliga orsaken till utflykten utan ett besök på någon av traktens vingårdar. Valet föll på Finca Descalzos Viejos som är inhyst i ett kloster från 1500-talet och namnet på gården syftar på de barfota munkar som levde där. Här på ca 1000 meters höjd odlar man Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot, Graciano och Tempranillo. Men även en mindre mängd Chardonnay. Min favorit under provningen blev "dv+" som jag tyckte hade potential som ett ypperligt grillvin. Väl hemma beställdes några flaskor från Systembolagets BS. Som tur var smakade det lika gott på hemmaplan (något som inte alltid är fallet då man på plats ovetandes kan ha drabbats av "korven-i-skogen-fenomentet" som innebär att allt smakar ypperligt pga den exotiska miljön). En klar rekommendation för dig som gillar mulliga grillviner, t ex Malbec, men tycker att de kan vara lite "kontrastlösa".
  7 points
 2. calle_jr

  Is calle_jr going mono?

  Spelaren är en Thorens TD124 med TP14 tonarm. Drivverket är renoverat och uppgraderat av Schopper, men kvarstår i original med remdrift och mellanhjul, 4 hastigheter och 12" aluminiumtallrik. Jag vet inte exakt vad som är bytt förutom tonarmsplatta och undertallriken som är nytillverkad i aluminium, samt rem och gummidetaljer.
  4 points
 3. calle_jr

  Is calle_jr going mono?

  Eftersom pickupen är renoverad av Raymond Bernard så är nålen utbytt till en diamantnål sannolikt med sfärisk slipning r=25µm, upphängningen är utbytt och spole och magneter utbytta till starkare. Man talar om variabel reluktans, jag vet inte exakt vad det innebär men antar att det är positioneringen av spole och magneter. Jag har mätt lite på setupen; Här är sammanställning; Thorens TD-124 med Pierre Clement E25B Microsillon No30 diamant Broadcast Pu vikt: 21.5g exkl adapter Adapter för SME VTF: 6.5g Output: 22mVrms 1kHz (vid vilken hastighet?) Dual mono coil L=R Princip: Variabel Reluktans (nålarm i järn magnetiseras, fixa spolar och magneter) Nåltyp: Diamant med r=25µm (?) VTA: ? Komplians: 2µm/mN (?) Internimpedans: ? Rekommenderad belastningimpedans: ? Mätdata från mätning med Adjust+ test-LP, mätning med PassXP20 Gain=53dB, 47kohm och 530pF; 1. Hastighet: 33.0 rpm 2. Frekvensrespons; 3. Resonans för PU-tonarm ligger vid 16Hz med 10dB förhöjning. 4. THD vid 1kHz = 0.7% 5. Tonarmsresonanser kan jag inte riktigt utvärdera under 150Hz, men över 150Hz ser det jättebra ut. 6. Övrigt a) Nålen är synbart sned, se nedan. Det finns modeller med snedmonterad nål, och vad jag lyckats se på andra bilder ska det nog vara så. b) Det är väldigt hög output! c) TP14 har en effektiv massa om 14.6g, jag väger pickupen inkl adapter till 35g, så kompliansen ligger i häradet 2µm/mN. d) Den karakteristiska dubbelpuckeln från ca 8kHz är starkt beroende av belastningsimpedans.
  3 points
 4. Nuså, efter en heldags hårt slit är de stora sakerna inne i huset med hjälp av goda vänner och hyrd lastbil. "bara" småsakerna kvar som ligger i lådor o skåp.. Jag har 9 dagar på mig att tömma resten men på måndag börjar jobbet igen. Har ställt in alla akustikprylar i ett litet rum intill vardagsrummet. Tänkte börja lyssna o mäta utan några fix. Sedan försiktigt lägga till det som behövs. Först Helmholzare för att döda baspucklarna, sedan någon bredbandsabsorbent för att ta ner efterklandstiderna i de övre registren. Avslutningsvis diffusorer(SMT Wings) för ljudbilden.
  3 points
 5. Terminator

  Hemma hos Terminator

  Lite klädsamt skryt på kartongen och vad passar bättre än att surfa lite på Euphonia samtidigt som jag packar upp den första kartongen? Rejäla kartonger med välgjort innehåll, om än inte perfekt då finishen hade kunnat varit lite högre på något mellanlägg, men för de här pengarna så tycker jag att man ska ha ganska höga krav.
  2 points
 6. Josaa

  Is calle_jr going mono?

  Glömde säga att jag älskar td124! Har 2 mk2:er och den ena har varit hos Schopper.
  2 points
 7. octavia rs

  Fototråden

  2 points
 8. triomio

  Dryckestråden

  En väl kyld De Venoge Princes gör sig fint till avkoppling en fredag kväll efter en varm vecka.
  2 points
 9. Josaa

  Josaa’s äventyr i Hifi

  Reuben utskriven efter 2 dagar på intensiven efter ormbett! Skönt!
  2 points
 10. Redemption song är en favorit!
  1 point
 11. Josaa

  Is calle_jr going mono?

  Jag har installerat Hanze hifi’s fjäder upphängning av motorn och på den ena har jag deras HAT strömförsörjning där man kan justera ner spänningen för att minimera ”eddy current” bromsen. har även noterat att Td124:s strobe light visar fel hastighet hos mig. Man behöver justera med tex dr Feickerts
  1 point
 12. Josaa

  Is calle_jr going mono?

  Är det Schopper så torde undertallriken vara i omagnetiskt järn so inte attraherar magneterna i PU.
  1 point
 13. Neve

  Neve…uppbyggnad pågår

  Vega 2.1 som försteg: Det säger väldigt lite då jag inte lyssnat på alltför många DAC’ar som försteg, och de har alla låtit rätt illa, Men definitivt bästa jag hört i den kategorin. Det är rent, snyggt, bättre svärta och nästan våldsamt dynamiskt emellanåt. Ibland för dynamiskt. Den som säger att det aldrig kan bli för dynamiskt har aldrig stått på en scen utan hörselskydd med en alltför entusiastisk trummis. Men det blir lite väl analytiskt. I ”Once” av Zelmani kan man nästan höra att de inte sjunger tillsammans samtidigt, utan i olika mickar och mixade olika. Skimret, eller magin har lite försvunnit. I efterhand läste jag om en som spelade högeffektiva horn med BAT vk75 och upplevde framförallt röster som alltför analytiska(aldrig hört annars. Om detta spelar in ska jag låta vara osagt. Spelade ca4 dagar i sträck. Både direktlyssning och medan jag gick runt och gjorde annat. Imponeras av hur snyggt det låter. Men tråkigt, en del av spelglädjen är borta och jag får inte sug efter lyssna mer och mer. Har nu satt tillbaka försteget och glädjen och magin är tillbaka. Jag får helt enkelt leva utan fjärr ett tag till.
  1 point
 14. LPL

  En hifinörds bekännelse

  Det är kanske läge att köra CD-skivorna i vinyltvätten
  1 point
 15. Jag har köpt några få begagnade skivor och hade även ett par nya som behövde en tvätt. Tänkte att då räcker det med en billig och enkel Knosti för min del, för det blir förmodligen inte så mycket tvättande. Men nu åker alla skivorna genom tvätten. Det är kanske bara jag som upplever det så, men jag tycker att de flesta skivorna låter behagligare och inte lika hårda efter en tvätt. Skulle vilja påstå att de låter mer analoga.
  1 point
 16. Bebop

  Nytt hos Plind. Inflyttad!

  Ungefär som jag tänker. Jag ställer också frågan om varför. Mitt rum är uppmätt och åtgärdat. Tekniken och mätningarna görs på samma sätt idag som när mitt rum gicks igenom och prylarna för åtgärder är de samma. En del nytt har kommit så något kanske jag byter, t ex Golden Horn i taket. Där har det kommit lite nyheter. Jag har beställt en ”uppföljningsmätning” nu i sommar för att se om några justeringar kan göras. När jag fick mina åtgärder gjorda hade jag inga subbar. De kan ju ha viss påverkan och kan leda till några justeringar. Men att börja om helt i samma rum känns för mig överilat.
  1 point
 17. Det tycker jag är en berättigad fråga. Mitt tips är att köpa en skivtvätt om man i huvudsak köper begagnad vinyl. Numer köper jag näst intill enbart ny vinyl där jag har några luckor. Min vinylsamling består nästan uteslutande av jazz inspelad under ”vinyltiden” och den samlingen är ganska komplett numer. Begnad vinyl tvättar jag alltid innan de avspelas oavsett hur rena de ser ut. Men det mesta jag har köpt genom åren är nyinköp med ”allvarlig” start i början av 70-talet och de tvättar jag bara om jag hör lite sprak vilket är rätt sällan, men det händer. För egen del ser jag inga större behov av en sofistikerad tvätt. Men visst tusan gör det skillnad om skivorna är nerbekade. Även tillsynes rena skivor brukar låta bättre men inte så mycket bättre att det påverkar min upplevelse dramatisk. Däremot är jag känslig för knaster och sprak. Då åker de ut i tvättstugan. Det händer kanske 10 gånger per år. Till det duger Okki Nokki i min värld.
  1 point
 18. byZan

  Nytt hos Plind. Inflyttad!

  Jag blir själv lite sugen på att ”börja om” när jag läser vad du har framför dig. Tankarna far omkring likt varelserna i en bikupa men med den skillnaden att de vet vad som ska göras för att blidka drottningen i huset. Själv vete tusan om hon går med på mer roddande i rummen i hus, stuga, vete tusan om jag ens skulle orka börja från ett tomt rum, men lite sugen och ett rolig tanke trots allt. /byZan
  1 point
 19. conan

  Gissa musikern

  Pekka Pohjola
  1 point
 20. byZan

  Nytt hos Plind. Inflyttad!

  Spännande och roligt att få ”börja om”, tycker att dina tankar är bra tankar. Ska bli roligt att få följa utvecklingen😎 /byZan
  1 point
 21. Ok, men du måste prova med att tvätta någon av dina "rena" skivor, om inte annat för att avgöra om du upplever någon ljudmässig skillnad. Vem vet vad det kan få för följder?
  1 point
 22. Låter klokt. Vettigt! Man kan se detta som tråkigt jobb... eller som en kul och intressant utmaning. Jag skulle se det som kul och intressant utmaning. Kan man säga grattis till det?
  1 point
 23. Apexorca

  Dryckestråden

  Provar 2 fina Rose Champagner till ost och kex i solnedgången. Gott , men tycker dock de är för dyra för hur de smakar.
  1 point
 24. Det blir ännu tydligare när man ser hur det såg ut innan @Engelholm Audio rörde om i grytan. Det var inte njutningsbart kan jag lova. Toner adderadez på varandra utan att klinga ut. Fullständigt kaos. Ingen förstärkare , källa eller kabel i världen hade fixat detta. Jag lägger in grafen efter åtgärd en gång till...
  1 point
 25. AlfaGTV

  Fototråden

  Dagens tur, Lostigen. Inte enkel cykling, men bedårande vackert emellanåt, med vyer i toppklass och ibland i det lilla: Trevlig sommar!
  1 point
 26. Som Engelholm säger, det finns en viss psykoakustisk grund till varför den blir användbar. Jag skulle förklara det genom både hur rummet agerar i modalområdet, övergångsområde samt strålområde. I olika domäner blir olika vägningar mer talande än andra. Periodbaserade jämförelse har mest relevans i modalområdet. För övriga området blir det svårläst när en isobar i grafen inte representerar samma moment relativt skalan. Samt att ju högre frekvens kommer att innehålla mindre och mindre information om rumsinteraktionen. Impulssvaret är det som blir det centrala, visningen som vattenfall, spektrogram, ETC är bara fönstringar av samma upptagna data. Det "viktiga" är ju således att man har sitt syfte med mätningen och att mätningen tillåter att dras slutsatser från
  1 point
 27. conan

  Is calle_jr going mono?

  Finmekanik är en utdöende konst, men behöver inte vara så egentligen. Skulle gärna ha en svarv, fräs mm i garaget. Kolla här: https://www.archeophone.org/Clement/indexwith.php
  1 point
 28. calle_jr

  Is calle_jr going mono?

  Pickupen är en Pierre Clement E25B Microsillon
  1 point
 29. Kvinnlig outlawcountry/countryrock (var gift med Waylon Jennings)
  1 point
 30. calle_jr

  Is calle_jr going mono?

  Här har vi skönheten;
  1 point
 31. tek

  Tape Head Preamp

  Här har du två alternativ som du kan börja lajja med. Vi får se om vi behöver göra det mer komplicerat. Det är dock +20dB/dec. Notera att första alternativet är fasinverterat. Hoppas du kan läsa min handstil. Nollstället i alternativ 2 är fel i grafen, men bör vara rätt i överföringsfunktionen. gränsfrekvensen är alltså: \(f_1=\frac{1}{2\pi C(R_2+R_1||R_3)}\) 20210716_080655.pdf
  1 point
 32. Apexorca

  Eitans delikata system.

  Jag har skrivit om detta tidigare i tråden tror jag. Men det är så att om man bara tittar på bilderna på Eitans rum så ser det ut som att det skall bli mycket hårda reflexer, klapperljud och ekande från rummet. Men detta är ett rum som inte ser ut som det låter. Akustiken fungerar mycket bra faktiskt. Jag tror det beror på den öppna planlösningen bakom lyssningsplatsen. Bakväggen är "inte i spel" ,det går ut i en hall och ut i köket och det är flera öppningar som lättar på trycket. Eitan har ju dessutom jobbat mycket med högtalarplaceringen som så klart spelar in.
  1 point
 33. SMT

  UNIK INSPELNING

  Närfälts inspelning som får Wingarna att bekänna färg Initiativtagare: Petter Berndalen, banbrytande slagverkare (berndalen.se/petter-berndalen/) Samuel Looptok, maestro på liveloopar (www.looptok.com/Undersidor/OmSamuel.htm) Tillsammans har de tagit svensk folkmusik till helt nya nivåer . Till sin studio www.playingwithmusic.se utvecklar Petter för tillfället nya mikrofoner samt sfäriska monitorer utan bafflar tillsammans med mikrofongurun Jörgen Thuresson. "Prototyperna till de nya monitorerna låter bättre än någon annat jag testat förut, jag måste bara få mix bubblan att jobba ihop med monitorerna nu, och testet jag och Samuel gjort visar på att Wingarnas unika närfält diffusion .har alla förutsättningar att passa monitorerna perfekt ” berättar Petter . Det är i Looptoks egna SMT studio i Järna som testet är utfört ”Detta är det första testet av Wingarna vi gjort i min nya studio , berättar Samuel. Nästa test blir med sång ,gärna en hel produktion , med en liknande Wing bubbla ” Mikrofon fakta : Jörgen Thuressons flaggskepp: Thuresson CM402 http://recordinghacks.com/microphones/Thuresson/CM402 https://studio.idg.se/2.1078/1.591148/sa-bygger-svensken-mikrofoner-av-hogsta-klass https://www.idg.se/2.1085/1.569220/kondensatormikrofoner---ljudknap-i-de-hogre-sfarerna De andra två mikrofonerna i videon är en del av ett samarbete mellan Petter Berndalen, Playing With Music Recording Studio & Jörgen Thuresson. Klon på Neumann U47, byggd kring K47-kapseln. Tillverkas i en mycket liten upplaga under arbetsnamnet 47M. Youtube länkar till inspelningarna : Klockan (placerad lite till vänster i ljud bilden ) Cymbaler Petter och Samuels video sammanfattning : It is said that the wing diffusors are designed for broadband diffusion in the near field and take benefit of the early reflections. Described in this pdf: www.hakode.se/wing/Wing-concept.pdf As normally, microphone and listening distance for various broadband Schröder diffusors is 2-3 meters to avoid lobing and combfilter effects. We wanted to try how small "wing diffuser bubble" we could create without experience those negative proximity effects. We managed to place the microphones as close to the wing panels as 15-20cm with retained absence of the negative effects. A surprising and cool thing that got stuck on tape was that the placement of the soundsource in the room, the soundstage, was much more precise with the Wing diffusors compared to the more unclear soundstage that the dry room revealed. As mentioned in the SMT pdf, it seems that lack of early reflections make a sound much more difficult to perceive, as they say, in a landscape covered in snow, rather then how everything becomes much more clear and easy to hear and understand, with the dense early reflections present. In summary, the wing diffusers seem to be an alternative to obtain a high resolution ,seperation and clarity in very small spaces. Testerna publiceras på Petter Berndalens nya youtubekanal, Audio Berndalen.
  1 point
 34. ishoot

  Innuos släpper sitt OS2.0

  InnuOS version 2.0.2 som är den som är släppt till Statement nu så fungerar bara USB ut från streamern. Den skall fungera med stort sett alla USB-dacar. Support för Ethernet kommer vid senare uppdatering. Måste säga att jag är mycket imponerad utav mjukvaran Innuos har tagit fram. Så otroligt snabbt, logiskt och lättjobbat gränssnitt med mycket otroligt smarta programmeringstekniska saker under huven. Kommer bli kul att följa med på denna resan. Hatten av för Nuno & Co!
  1 point
×
×
 • Create New...