Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2021-05-03 in Posts

 1. Ramarna behöver nylonslipas, och bafflarna får en första oljning med hårdvax; Bafflarna är limmade av 2 lager 21mm 3-skikts ek och 7mm mellanliggande ply, så totaltjocklek ca 50mm.
  7 points
 2. Idag har jag haft finbesök av Pär @Engelholm Audio och @Kilgore Nya högtalare är under utveckling hos Engelholm Audio, dessa skulle nu testas med olika filterinställningar och vi provade även att köra den aktiva basenheten ihop med TAD. Det gäller att ha tungan rätt i mun när det ska kopplas filter.
  4 points
 3. Håller med om huvudstäderna i "Gamla Europa" har gjort det även om någon stad fortfarande är obesökt, hmm, vilken/vilka måste kollas mot det ”Nya Europa”? Det som varit roligast är nog vägen till dessa när jag har kört bil/mc själv, så många trevliga mindre byar på landsbygden som genererat i roliga och spännande möten. Har t o m fått kontakt med personer som gynnat mitt hifi-intresse men dessvärre så finns inte så många av dessa kvar på jorden vilket är riktigt ledsamt. Saknar att prata med gester och kroppsspråk, svengelska med inslag av något ord på det landets språk. Men med kroppsspråk och gester kommer man långt och tillsammans får man ibland skratta så tårarna rinner. /byZan
  3 points
 4. JWE

  Vad lyssnar du på just nu?

  Lite pcp-rock i afton, det är genren om ni frågar min skivhandlare..
  3 points
 5. Det är så jag menar. För större städer får man läsa på lite. Ett bra exempel är när vi var i Lepzig på temaresa (tillsammans med @calle_jr). Jag visste inte att det fanns Bach-, Schumann och Wagnermuseum innan jag läste på. Samma sak med Gustav II Adolfs betydelse för stans utveckling, vilka kyrkor Bach spelade i och så vidare. En läsplatta är bra att ha med sig och läsa på medan man är där. Att åka till t ex Wien eller Rom utan att läsa på kan inte vara en hit. Där handlar det snare om vad man skall hoppa över till nästa gång.
  2 points
 6. ishoot

  Mickes Musikrum

  Nej det var längesedan jag sålde den vidare. Men den gjorde nytta hos mig. Efter den blev det en English Electric Switch och numera en Innuos Phoenix NET. Eskalerade rätt snabbt där...
  2 points
 7. Ja, och lärorik. Den nya högtalaren från EA är överraskande bra och det är nog svårt att hitta en mer prisvärd ht från de mer etablerade(eller större) tillverkarna.
  2 points
 8. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Idag fick Denon DL-304 snällt traska iväg till avbytarbänken ett tag. Den har tjänstgjort med den äran på AMG Viella i några månader och fungerat mycket väl. Jag har inte reagerat negativt på något speciellt och den har spelat klart och engagerande, med en hyfsad ljudbild i både bredd o djup. Kort sagt, mycket pickup för den relativt modesta kostnaden. Möjligen har den haft lite mindre klara klangfärger och kanske saknat en del "substans", men inte så att det varit tydligt eller negativt. Alldeles nyss fick dock Viella en ny "spårhund" monterad, Flera av mina musikintresserade vänner kör Transfig i olika tappningar och när jag erbjöds denna var min nyfikna sida inte sen att tacka ja till den möjligheten. Den är inte mycket använd, bara som reservpuppa när ordinarie behövt service egentligen. Med andra ord, väldigt måttligt brukad. Efter att ha ställt in de vanliga parametrarna så lades en trevlig vinyl på tallriken och Viella snurrade igång: Och givetvis är det här en mycket mera "precis" pickup än den tidigare Denon. Bill Callahan kliver definitivt fram ett steg och scenen växte markant. Transfiguration Axia S har bara 4Ohm internimpedans och här kanske man skulle kunna prova lasta ned lite under 100Ohm på phono-steget, men inget av mina alternativ erbjuder detta. Jag tycker att Viella's egenskaper framträder genom båda dessa pickuper och erbjuder en fantastisk elegans och finess. Om det låter som att den är slank och klen är det helt fel. Den har brutala muskler men också full kontroll på när och hur dessa ska framträda och användas. Så här en knapp LP in tycker jag Axia har egenskaper som förstärker Viellas, utan att det blir för mycket. Om man vill att vinyl skall låta som en "analog CD-spelare" är det här ett toppenrecept! Vill man däremot ha mys-vinyl med rejält sväng kanske det här blir lite sakligt? "Horses for courses"
  2 points
 9. Tack! Dipolerna kommer väga ca 40kg styck, med sandfyllda ramar. Jag är trots det lite bekymrad att tyngdpunkten gör dem lättvälta, eller om det heter vältlätta Kanske får komplettera med några pundare. Det bästa jag känner till för att putsa/slipa svetsat rostfritt är nylonark. Ser ut lite som nålfilt, bruna ark. Ps. växterna var oavsiktligt. Jag fotar helst i uterummet eftersom det är sååå mycket lättare där pga ljus. Och jag hade en 50mm-glugg på, så då kom det med lite plantor. Tobaken och chilin börjar ta sig...
  1 point
 10. Mycket fina bilder! Fina träskivor och växter är en svårslagen kombo för mina ögon Vad är Nylonslipa? Det har jag inte hört förut.
  1 point
 11. Jösses, de kommer bli tunga gissar jag! Har du ngn uppskattning om vikten på dem? Och snygga såklart, kommer bli toppen!
  1 point
 12. Tack! Att få testa mina högtalare i din anläggning va ju en bonus och prio ett för dagen va ju att komplettera med aktiva basar till dina TAD! Tackar! Tackar! Tror det va Engelholm Audio Eos vid det tillfället och det är en del delade komponenter och kvaliteter mellan dessa två modeller. Vi investerade ett par timmar vilket väl nästan få klassas som "snabbtest". Mängden alternativ att testa blir snabbt svindlande, när man har möjligheterna i DSP'n plus alla vanliga knep med placering, fötter, kablage (för de som är lagda så), med mera. Men med lite metodik så finns en rätt väl snitslad bana framåt. Mino är en klassiker och här kan man läsa om Mino-premiären. 15 år sedan... Tack för det och jag tar det som en utmaning och hoppas på revansch när mina högtalare "sitter ihop" (toppen är fn lös/frikopplad från basdelen idag vilket ger lite "skrammel") och när filtret är slutgiltigt!
  1 point
 13. ...har jag fixat lite med bafflarna;
  1 point
 14. Jag kom inte riktigt vidare med kretsen i helgen eftersom Postnord sitter och håller på grejerna, men nu är båda de små korten klara; Komponenter från Modulus i UK skickades till Sverige över dagen, men sedan tog det tvärstopp och har stått blickstilla i över en månad. Jag fick ett hotbrev från Postnord för en vecka sedan att om jag inte betalar in före den 5 maj så skickas varorna tillbaka till UK. Jag betalade samma dag jag fick försändelse-ID från Tullenheten den 21 april, och försändelsen står som betald på moms.postnord.se sedan dess. Jag tror generellt att Postnord måste senarelägga "return to sender" eftersom de inte själv hinner med hanteringen inom den tiden. Nätdelen kvarstår, men jag tänkte avvakta med den tills jag fått lådan. @Peo tipsade om att först funktionstesta med 9V batteri, så det har jag fixat. Där är även några kompletteringar som @tek håller på med till nätdelen, som jag ska komplettera med. Återkommer om det. In the mean time...
  1 point
 15. Ibland kan de bästa tonkontrollerna vara en översikt av rumsakustiken, om du inte redan har gjort något åt den. Ha koll på förstareflexen. En bra, tjock matta på golvet osv. Men det kanske du redan har gjort?
  1 point
 16. Inte jag heller men jag gör det via mobilen under färd. När vi var nere och hämtade bandspelaren låg universitetsstaden Göttingen på lämpligt avstånd som visade vara mycket intressant. 10 minuter senare hade vi hotellrum bokat i city och 6-7 timmar senare var vi där. Oss passar det utmärkt. Tidigare har det lett till upptäckter av Orange (med en romersk konsertarena) och Avignon mitt i en kulturfestival med massor av musik och galna upptåg som är lätt att bara susa förbi annars. När vi kuskade runt med barnen innan den digitala revolutionen krävdes mer planering. Min fru var tokig med att allt skulle vara förplanerat. Samtidigt passerade vi då ställen som vi gärna skulle stannat i därför att vi redan hade bokat upp oss. Frankrike är ett paradis i det avseendet. Jag tror det är Europas hotelltätaste land och dessutom till väldigt bra priser. Med åren blev det så att vi avvek allt mer från planerna och sedan skippade vi dem. Vi bestämde bara att vi skulle ner till sydöstra Franrike, när vi skulle vara hemma och att hemvägen alltid skulle gå via Belgien (för matens skull). ”Se stunden, fånga ögonblicket; det kanske inte kommer tillbaka...”
  1 point
 17. Vi glider lite från Discogs kanske, men det är kul att läsa andras funderingar om sina skivsamlingar etc. Intressant att höra om min jazzfrände Bebops tankar här, med hans barns ointresse etc. Mina två äldre barn har noll eller lågt intresse för vinyl som medium. En av dem kan lyssna på jazz - den andra inte. Däremot min 12-åring (tjej) börjar älska vinyl! Vem såg den komma? Plattorna är såklart inte jazz, men typ Harry Styles och 80-tals klassiker (som jag har ganska mycket av sedan jag var grabb). Så nu vill hon ha egen skivspelare etc Kul tycker jag såklart. Men med jazz samling på CD och vinyl sp vet jag inte vart det hamnar. Är 53 idag så fortfarande i "ackumuleringsfasen" för mig med fina jazzplattor i original eller tidig press. Skulle jag trilla av pinn imorgon så bör det säljas så nya samlare får möjlighet att ta över och njuta. Om det är en butik eller privat försäljning så blir det nog butik/handlare då ingen har kunskaperna om pressar etc. här hemma. Det står visserligen på plattorna vad jag betalat, men dels har det ändrats men det tar nog för mycket energi att lära sig och sälja. Själv har jag inte lagt upp CD o Vinyl på discogs - känns lite övermäktigt.
  1 point
 18. byZan

  Vad lyssnar du på just nu?

  Du menar byta skiten Kul/fin bild och bra att lära sig i tid så pappa kan sitta i fåtöljen och få alla typer av byten gjorda utan att behöva göra något själv /byZan
  1 point
 19. Ja det var en mkt intressant och lärorik dag, tack för att jag blev inbjuden Alltid kul att prata högtalarelement, filter o lådor med Pär. Som sagt mkt bra högtalare Pär har fått ihop. Vilket inte förvånar mig, alla HT jag hört från honom har spelat långt över sitt pris, och alltid varit spelglada detaljrika och homogena. Jag har ett par gamla Mino som kontorshögtalare för tillfället, mycket nöjd. Nog de näst bästa högtalare du haft i din anläggning @Simon76 jag håller fortfarande TAD CE-1 högre, men de kostar ju också mer än dubbelt så mycket.
  1 point
 20. Ett klipp från Paul McGowan på PSAudio om den klassiska frågan om mätning kontra lyssning som urvalsinstrument. https://www.psaudio.com/askpaulvideo/measurements-vs-listening/ Delar hans uppfattning till 100%. Kan tycka att goda mätresultat är en hygienfaktor som alltid skall beaktas, men kan i slutändan aldrig helt ensamt avgöra för hur väl en produkt kommer att låta. Det kan bara avgöras med hjälp av öronen. När det gäller matchning gäller samma sak, dvs mätningar kan förutse hur väl saker kommer att fungera ihop, men aldrig ensamt bestämma hur väl det låter tillsammans. Om någon händelsevis skulle inbilla sig att jag med många andra "lyssningsinriktade" bara skulle gå på lyssningsintrycket så är det dessvärre fel. Men i ett långt hifi-liv så har jag lärt mig att goda mätresultat inte enbart kan konstituera goda lyssningsresultat. Av den anledningen skulle jag aldrig köpa produkter utan att först ha testat dem ordentligt i den egna anläggningen. Å andra sidan är producenter mera medvetna idag om att testa produkter i noga genomförda lyssningstester precis som Paul säger i videon. Risken är då betydligt mindre att det släpps produkter som på pappret mäter bra, men som i verkligheten låter sämre. Men matchningsproblematiken måste alltid beaktas, den kan ställa till med oväntade och oönskade resultat. Calm
  1 point
 21. Det är ju ett fantastiskt roligt projekt! Fast jag tror inte man nödvändigtvis hittar ett lands själ i dess huvudstad? Menar, är Stockholm eller Gbg representativa för Sverige? Det tycker iaf inte jag. Vi har haft husbil i 10år och kuskat runt i både Sverige och Europa. De möten som verkligen gjort intryck på oss har nog aldrig varit i de större städerna, utan i de mindre orter där man mött människor och upplevt "vardagen" som jag sällan upplever i större städer. Men huvudstäderna är ett spännande kapitel i sig!
  1 point
 22. Fick ni till det eller var det bara en snabbtest?
  1 point
 23. Jag är inte överraskad. EA var hemma hos mig också för något år sedan och visade upp ett par nya alster som också lät mycket bra. Dessutom ytterst prisvärda.
  1 point
 24. Lite tråkigt att läsa men kan tänka mig att en samling av din kaliber kan kännas övermäktigt om en verkligen inte har intresset. Jag tycker det var väldigt fint och passande beskrivet av @Peo med hur en delar sin historia och kanske tom dna med sina skivor. Jag känner själv att jag kommer närmre min pappas historia när jag bläddrar i hans samling, tyvärr för mig så är allt väldigt välanvänt och i ganska så dåligt skick - det har aldrig funnits en tanke på att det ska passas vidare en generation utan det har spelats och levts med i nuet.
  1 point
 25. 1 point
 26. Själva har vi efter stor vånda beslutat att lämna båtlivet efter 30 år till sjöss. Vi får se hur det går. Istället tänker vi fokusera på att resa runt i Euuropa (utan husbil eller husvagn). Det finns mycket vi inte upplevt ännu och många intressanta platser. Nu har vi ju tiden så varför bara stanna inomskärs. Ungefär så tänker vi. Havet lämnar vi ju inte. Vi bor 73 meter från stranden, året runt. Såhär kan vår morgonvy se ut... ett skepp kommer lastat till Karlshamn.
  1 point
 27. Ja visst är det en befrielse att bara kunna lämna stan för landet och inte behöva bekymra sig för att träffa smittbärare. Själv njuter jag stillheten i skärgården och tystnaden innan båtsäsongen börjar på allvar. Tidiga morgnar och tidiga kvällar. Som denna vid fyrabläcket just när solen håller på att kämpa sig över horisonten. Dagtid är det visserligen fortfarande kallt då nordosten ligger på, men några dagar har vi haft sjöbris som vänder till sydlig på eftermiddagen. Nere på berget ligger virket och väntar under presenningen på att bli något nytt byggprojekt. Kanske ett renoverat lusthus som är behov av rejäl upprustning? På landet finns ingen hets! Calm
  1 point
 28. Och nu lite HIFI historik
  1 point
 29. Min första bil. En Saab 96 -62 med 38 hk tvåtaktare. Då 8 år gammal. Den kostade 2,800:-. Egentligen ville jag ha en Volvo PV B16 från 1961 men den kunde jag inte lösa. Den gick lös på 3,600:-.
  1 point
 30. Jag håller med. Jag har hört massvis med dåliga analoga inspelningar.
  1 point
 31. Tack för tipset. Jag har enbart hört mycket gott om TAD. Härligt att höra att det finns DAC med bra försteg. Beklämmande att de ligger på den prisnivån😆. Det är tyvärr över min nuvarande budget. En streamer på det så är jag långt över. Då skulle jag också kunna fördela budgeten annorlunda. Jag kommer att hamna därikring till slut men vill inte stå naken tills jag fått ihop budgeten.
  1 point
 32. Enkelt förklarat de var ju det du ville ha de är inte som att grena 230V i en grendosa. Där är filter, galvaniskavskiljning i portarna, en processor som fördelar inkommande paket till rätt utgång osv. osv. Hur vida den "kan" påverka ljudet som kommer ur dina högtalare är troligtvis högst beroende av vad du har för prylar på nätverket, hur du kopplat ihop det och hur känslig din ljudbrygga är som omvandlar den paketbaserade informationen ifrån ethernet till nåt som matas in i din DAC.
  1 point
 33. Sammy

  Hemma hos Sammy

  Det färdiga resultatet med alla 5 paneler uppe i taket, nu har jag bara kvar att dra elsladd och montera vardagsbords lampan på plats!
  1 point
 34. 10års- jubileum för denna tråd och 1.000.000 views Tänkte väl inte det skulle bli en sådan långkörare då jag drog igång tråden 2011-06-26 precis då jag fick hem mina Sonus faber Amati Futura. Jag bestämde mig då för att gå mer systematisk tillväga för att matcha ihop mitt system. Inte bara blanda produkter utan att testa. Jag märkte att det var bra för mig själv att tänka till om vad jag håller på med i systemet och formulera mina tankar och åsikter. Jag kan gå tillbaka och se hur jag tänkt eller tyckt. Utan all kunskap som alla forumvänner bidrager med hade detta inte blivit någon tråd av intresse. Jag hoppas min resa med bilder och text kan bidraga med något till andra. Man kan läsa det som bra eller dåliga exempel på hur man kan gå tillväga så man hittar sin personliga väg i denna hobby. Jag beskriver ju bara min högst personliga väg och intresse för musik och HiFi. Det är inte slut med detta. Jag fortsätter som vanligt att skriva av mig tankar och funderingar och redovisar vad jag gör ihop med bilder. Så häng med ett tag till ni som vill.
  1 point
 35. Daniel

  Mästarmöte har en vinnare!

  Håller med. Det var lite så jag också tolkade hans funderingar. Kommer aldrig att glömma en intervju med Ivor Tiefenbrun (Linn) då han fick fråga hur nära han kunde komma levande musik om han fick obegränsade resurser att utveckla ett system. Han tvekade länge innan han svarade. - Helt obegränsade resurser? -Ja! - hmm. Ok. Ca 4% 😃
  1 point
 36. Jo, så är det. Det går inte använda CD-R avsedda för PC. Om jag minns rätt har CD-R Audio någon form av skatt som går till någon fond för upphovsmän. Det skall vara den här typen. Dessbättre är det inga problem att få tag på dem. När tekniken var min tanke att föra över mina jazzkonserter som jag spelat från radio till kassettband. Jag har flera hundra sådana unika konserter. Jag förde över ca 10 stycken, sedan tröt orken. Det kräver en del, t ex att dela tracknummer på rätt ställe, mata in låtar, omslag och liknande. Det är rätt så tidskrävande. Nedan ett exempel.
  1 point
 37. Jo, i traditionell bemärkelse är de oftast mest lämpliga i hembioanläggningar och därför har jag svårt att kalla mina baslådor just för sub-basar. Jag spelar på ett par stativhögtalare och jag tänker så här: jag vill sträcka ut mina högtalare till ett tre-vägs-system där jag har frihet att placera stativarna där jag tycker de ger bäst resultat och sedan hänger jag på mina två passiva baslådor med två 9" element i vardera. Basarna körs med och styrs av lab-gruppens IPD-1200. Jag tycker jag har fått till det riktigt bra men det finns fortfarande en hel del att fila på, och att lära. Steg ett var att få till rätt delning till basarna. Den spontana känslan är att dela så lågt som möjligt men då upptäckte jag att jag tappade dynamik. Det känns rätt vid 80Hz och Lab-Gruppen inställd på 24 dB branthet och BUT (Butterworth). Jag kommer också att testa 100dB. Sedan gäller det att hitta rätt placering av basarna. Jag är begränsad av mitt lilla utrymme så basarna står ca 50 cm framför och lite ut till höger från statativarna. Det fungerar, och, även baslådornas placering påverkar ljudbilden. Det går att skräddarsy hur mycket som helst. Det blir en blandning av vad man gillar och vad som fungerar...... Jag har varit nyfiken på dipoler sedan slutet 80-talet, men eftersom jag hela tiden haft två uppsättningar baslådor, ett par med dubbla 9" och ett par med dubbla 12" så har det fått stanna där. Jag är övertygad om att dipoler ger en mer definierad bas som du skriver. Jag följer med intresse både vad du och Calle Jr skriver, ser fram emot fortsättningen. En fråga under tiden, var/hur delar du till dipol-subbarna. En fråga till då, Lab-Gruppen?? (Hoppas du inte redan skrivit om detta och jag missat det) mvh/Kenneth
  1 point
 38. Den senaste tiden har jag testat lite med dipol-sub, och jag måste erkänna att jag aldrig hört den nyanseringen i djupbasen tidigare.
  1 point
 39. Jag är också lite skeptiskt till sub, i alla fall i traditionellt format, men jag tänker att en sub som är byggd för att passa i mitt rum och ihop med mina CE-1 och som har en dsp som gör att man kan göra alla nödvändiga justeringar, kanske ändå kan bli bra. Kanske..
  1 point
 40. Engelholm Audio erbjuder produkter och tjänster inom 3 kategorier. Akustik är en av kategorierna och spänner från studio till hemhifi, brukar börja med ett oskyldigt mätbesök och sluta med "den bästa investeringen i hifilivet".
  1 point
×
×
 • Create New...