Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2021-02-27 in all areas

 1. Vad skall man göra om man inte kan åka på skidresa pga pandemin? Jo man kan köpa Wing'ar för pengarna. Skall jag ranka olika akustikprodukter så hamnar nog "The Wing Family" i topp. Det är mitt favorit akustik-fix. Det absorberar en del och ffa diffuserar det i ett brett frekvensband. Visst kan man ha andra produkter som komplement och som gör bra saker också, men The Wing passar mitt behov just som det är nu. Jag/min duktiga snickare håller på att bygga ett "Wing-garage" i när anslutning till där de står när jag lyssnar för att kunna göra rummet mer som en vanligt vardagsrum om man behöver släppa in folk som inte bor i huset... någon gång i höst när pandemin är under kontroll. Kan konstatera att The Wing fått en designmässig uppgradering sedan jag köpte mina 5 st som jag har bakom lyssningspositionen. De har bättre "fotstöd" och de två yttersta/bakersta delarna har blivit förstärkta för att minska de ringningar som kan höras ibland om man sitter nära en vinge. Nu är det 7st vingar bakom lyssningspositionen som jag ställer i en konkav linje och över en meter bakom sweet spot Det ökar upplösningen och perspektivet i ljudbilden. Allt blir lugnare och mer fokuserat.
  8 points
 2. niclaspa

  Niclas vardagsrum

  Efter att min Corian-plint kommit på plats tog jag mig an nästa projekt - en strömförsörjning till skivspelaren. Den drivs av en Lenco växelströmsmotor direkt från vägguttaget. Istället för växelströmmen som levereras av Fortum kommer den nu härifrån: Apparaten skapar en ren och fin sinusvåg med tongenerator, förstärker den och transformerar upp den till 220 V. Dessutom kan hastigheten ändras elektroniskt genom att ändra frekvensen istället för att mekaniskt flytta drivhjulet mellan olika positioner. Effekten av den nya strömförsörjningen är mer subtil än plintbytet. Upplevelsen av rummet i inspelningen blev tydligt bättre. Jag lyssnade på en gammal mono-skiva igår - Bill Evans Waltz for Debby. Det var en fantastisk tredimensionalitet i ljudet, trots mono.
  7 points
 3. ... many hours later (ska uttalas med fransk brytning) För att stilla min nyfikenhet vad en dedikerad, högpresterande cd-transport kan tillföra ett system som mitt, lånade jag hem ett par för utvärdering. Målet var att se om jag kan få också cd-lyssning att gå från: mycket bra till magiskt. För egen del är det något som inträffar när jag sitter i soffan och upplever att jag inte längre lyssnar på en inspelning - utan ett framförande. Min referens i denna konstellation är Oppo 105 som jag haft som transport under många år. Den fungerar klanderfritt och som nämnts tidigare, har deras drivverk ingått i andra företags high end transporter. Men i det här sällskapet blir det tydligt att den inte riktigt räcker till. Det är framför allt i grenen "rum och rymd" som nykomlingarna excellerade. Och det gick också att spela högre utan att öronen "kisade" då de högsta tonerna (övre diskanten) blev mindre vassa. Detta var både välkomna, men också förväntade egenskaper av dessa internationella testvinnare som regelbundet höjs till skyarna (ingen nämnd, ingen glömd). Samtidigt var detta prestanda som jag endast uppfattade när jag satt i sweetspot och spelade 90-100 % (av vad öronen tycker är behagligt.) På lägre volymer eller från annan plats var det försumbart i mina öron. Men viktigast av allt: det förblev lyssning på underbara inspelningar - inte magiska framföranden. Vilket jag hade hoppats. Om det är min utrustning eller min hjärna som sätter käppar i hjulet för att denna illusion ska inträffa också vid CD-lyssning, har jag inget bra svar på. Men resultatet är i alla fall att transporterna har fått åka tillbaka till sina ägare och jag har blivit en erfarenhet rikare på vad olika delar kan tillföra min anläggning.
  6 points
 4. niclaspa

  Niclas vardagsrum

  Tack! Lite mer bilder från insidan:
  6 points
 5. Apexorca

  Dryckestråden

  För egen del tycker jag det är roligt att få tips och kul att hör om hur viner som tas upp här smakar. Gärna lite information också. Därför skriver jag lite om det jag dricker, vad jag vet och vad jag tycker. Jag vet att bla @byZan@Audionet @bigblue druckit Person och tyckte om det. Så kanske fler gör det? Skumpa är ofta gott utan pompa och ståt. Kanske godare så... Bara rätt upp och ner,. Något lätt att tugga på med sälta är bra. I dag en Person från byn Vertus i hjärtat Côte de Blancs med några svenska lökchips från Estrella innan maten. Daft Punkt Homework och sedan The Great Ray Charles till det. Perfekt. Detta är Person Millesime från toppen året i Champagne. År 2002. Den är kalas nu ca 20 år från att dessa Chardonnay-druvor mognat där och blivit must. Coolt. Härlig djupt gyllene gul ton. Smakar som den ser ut. Fortfarande rätt pigga bubblor. Luktar moget rött äpple. Stor smak, mängder av honung, knäckig och lite nogat, varm ananas, bokna röda äpplen, man kan känna smaken av röda äpplens skal också, torr. Visst bett i syran fortfarande, men inte så många år kvar på toppen tror jag. De kan gå fort utför så de jag har kvar får nog gå i år. Flaskvariationen i detta skeda kan variera men denna var riktigt bra. Så som man hoppas att de skall bli när man lagrar dem och de smakar på en nivå som vida överstiger det när den köptes som ung. Det är ju kul i sig och en rolig sak med vin. De lever och utvecklas. Person har funnits ibland som tillfälligt sortiment på Systembolaget. Annars är det fantastiskt trevligt att åka ner och hämta hem själv... Dominique Person är en mycket dedikerad, trevlig och gästvänlig man och man kan bo i hans fantastiska gård på Le Clos des Belvals. Skall man till Champagne kan det vara ett trevligt ställe att bo på. Drack denna årgång runt 2011 på rekommendation av Julie Valade som har en mycket bra Champagnebar/butik som heter Au36 nära Epernay och blev då förtjusta både i Julie och Person. Har varit där ett otal gånger sedan dess. Köpte dessa flaskor jag har nu på plats hos Person 2014. Har man mycket deg över kan man ju köpa hans Superskumpan Clos des Belvals som går loss på runt 7000kr och med höga betyg. Nivån på denna odlare är hög, men inte högst. Jag har aldrig druckit denna men det vore kul. Millesime 2002 kostade då, på plats i Champagne, som en vanlig "enkel" skumpa på systembolaget. På plats i Champagne, lite erfarenhet av skumpa och tips, så går det faktiskt att fynda ordentligt om man besöker odlare. Skulle jag köpa Millesime från Person nu skulle jag gå på 2008 eller 2012 (om de släppts) eftersom de åren troligen är lika bra årgångar i Champagne.
  4 points
 6. byZan

  Dryckestråden

  Jag minns Person som igår @Apexorca, verkligen en god champagne som tillsammans med god ost gjorde avtryck. Tyvärr fann jag inte rätt årgång när jag skulle köpa den själv. Jag längtar tills pandemin är över för då blir det en resa till Champagne med siktet inställt på att få med ett antal flaskor hem. Jag har faktiskt varit påväg ett antal ggr dit men det har alltid kommit något annat emellan. Med tanke på den touren vi gjorde till er i Gbg så är den också en resa jag skulle vilja göra om och även vilja bjuda tillbaka med god musik och dryck, hoppas att något blir av snart. Kommer heller aldrig glömma den ölen @bigblue bjöd på, så god! /byZan
  3 points
 7. niclaspa

  Niclas vardagsrum

  Under vintern har jag undersökt hur olika material i skivspelarplinten påverkar ljudet. Jag byggde tre olika plintar i spånplatta, spånplatta/massiv ek och Corian. Det är fascinerande hur mycket materialet påverkar ljudet. Den helt överlägset bästa plinten är den i Corian: För er som inte känner till Corian citerar jag tillverkarens beskrivning: "Corian® är ett avancerat kompositmaterial, som är baserat på naturliga mineraler, pigment och akryl." Det brukar användas till bänkskivor i kök och badrumsinredningar. Det känns hårt och stenlikt, men tacksamt nog kan man bearbeta det med samma verktyg som man använder till trä. Nackdelen är priset - materialet till skivspelaren landade på 3500 kr. Det är inte jag som kommit på idén att använda Corian till skivspelare. Jag har kopierat designen rakt av från en kommersiell spelare - Solid12 som görs av Peter Reinders på PTP Audio. Precis som min spelare är den gjord av en slaktad Lenco. Jag har köpt lagret och chassidelarna från Peter. Så min verk är en rätt exakt kopia av Solid12. Den fick en mycket positiv recension i Stereophile: https://www.stereophile.com/content/listening-126 och blev en klass A rekommenderad skivspelare: https://www.stereophile.com/content/recommended-components-fall-2020-edition-turntables-tonearms-cartridges-etc Jag håller med - det låter riktigt bra!
  3 points
 8. 2 points
 9. MÄTA LJUDTRYCK! Vad gör man inte uder pandemin för att sysselsätta sig? Det är ganska ofta jag använder olika appar som mäter ljudtryck på telefonen. När man provar saker i systemet är det bra om det är samma ljudtryck när man byter något så att inte olika ljudtryck grumlar upplevelsen för mycket. Jag har ett antal olika appar och de visar alla olika db värden vis samma ljudtryck. Det är ju inget problem när man testar med samma app. Det blir ju samma värde i ljudtryck och det spelar ingen roll vad det är egentligen. Inte för jämförelsens skull. Men det gör att jag får en något vilsen uppfattning hur högt något egentligen är när jag hör något utan att mäta. Köpte därför ett för ändamålet anpassat mätinstrument. Kikade runt lite på nätet först och inser att här kan man grotta ner sig och köpa utrustning för tusentals kronor med kalibreringsutrustning och annat. Inte aktuellt!! Tänkte att det säkert borde funka med en från Claes Olsson (vi nätet) som inte är billigast för "99.90" utan än som verkar vara lite mer seriös utan att balla ut helt. OM den fungerar som den skall så visar det sig alltså att vissa av apparna på mobilen visar lägre och andra högre. Lite svårt med att mäta ljudtryck på musik är att det ändrar sig hela tiden och det fladdrar siffror över skärmen i rasande fart. Det finns inställningar för det som lugnar ner det lite dock. Här skiljer det ca 10db!!! 85 mot ca 95db Decibel X var den app som stämde bäst med min nya ljudmätare. Men det kan säkert skilja sig beroende på mobiltelofon också. Generellt kan jag säga att min "riktiga" ljudmätare visar lägre än apparna förutom med appen Decibel X på min mobil. OBS att detta är vid db A som är en kurva som tar hänsyn till vår hörsels egenskaper i olika frekvensområden. Det är den mest använda kurvan.
  2 points
 10. Som den HiFi du har... minst.
  2 points
 11. För att hålla värmen i tråden kommer en ganska risig bild
  2 points
 12. Mestadels musik lyssnande nuförtiden och mindre meck och funderande över prylarna (nåja lite funderingar finns det nog ). Idag fick det dock bli lite dammtorkning och dammsugning i skåp och rack, värmen och ventilationen vill gärna dra in lite damm Den där obligatoriska hyllan med överblivet har på nått mystiskt sätt växt till sig igen Brukar endast använda dammvippa på mina högtalare men idag såg de lite väl tråkiga ut så de fick bli polering. Med en riktigt mjuk polerduk påför jag ett nanovax utan polermedel och de medföljande dukarna ifrån TAD polerar upp ytan till riktigt bra finish (provade detta förfarande på en hörna undertill och resultatet blev mycket bra), vaxet ger en yta som är väldigt lätt att hålla ren lång tid framöver
  2 points
 13. niclaspa

  Niclas vardagsrum

  Som nybliven medlem har jag roats av att läsa om medlemmarnas system. Jag tänkte dela med mig av mitt. Jag har hållit på med hifi och musiklyssning sedan tidiga tonåren. Under ett antal år tog familj och arbete upp en stor del av tiden och hifi-pulandet gick på sparlåga, men när min yngsta dotter hade fyllt tre kände jag att jag fick lite mer tid över till mig själv. Jag fick då idén att jag skulle bygga hela anläggningen själv. Efter sju års knåpande och ett antal högtalare och förstärkare senare så ser det ut i så här i vardagsrummet: Här är källan: Ett bygge med Lenco-delar som grund. Det som är kvar original från Lenco-donatorn är motorn, skivtallriken och mellanhjulsarmen. Tonarmen är en tolv tums Thomas Schick som bär antingen en Denon DL-103 eller en SPU GM. Det finns plats för ytterligare en tonarm, men det har jag ännu inte utnyttjat. Jag är väldigt nöjd med ljudet som skivspelaren levererar. Jag var Linn LP12-ägare under 20 år, men saknar det inte. En skivspelare med mellanhjul istället för remdrift har en annorlunda presentation av musiken – högre dynamik och större driv. Missförstå mig inte – en LP12:a också låter förnämligt på sitt sätt. Från vänster till höger: strömförsörjning, linjesteg som också fungerar som hörlursförstärkare och phonosteg: Phonosteget är en konstruktion av Shishido som beskrevs i DIY-magasinet Sound Practices nr 11. RIAA-korrektionen sker med induktorer, kondensatorer och motstånd med LCR-kretsar. Rören är 8416 – samma som 6922, fast med 12.6 V glödspänning. Linjesteget/hörlursförstärkaren är en enkel konstruktion med ett par trioder 6J5G kopplade till en utgångstransformator. Volymkontrollen är en spartransformatorer från David Slagle. Jag är väldigt nöjd med ljudet från förförstärkeriet. Här hittade jag rätt på en gång. Effektförstärkarna ser ut så här i närbild: De är 7 W single-end förstärkare med sovjetiska 6S41S-trioder kopplade som katodföljare. Det senare gör att utgångsimpedansen blir mycket låg för att vara en single-end förstärkare. Dessa kan driva knepiga högtalarlaster. Drivrören är 6E5P-I. Efter ett par försök med andra effektförstärkare känns det som jag hittat rätt med dessa. Allt förstärkeri innehåller transformatorer och induktorer från vår nationalstolthet Lundahls transformatorfabrik. Högtalarna ser ut så här: Konstruktionen heter 4Pi och är hämtad från http://www.pispeakers.com/contents.html Wayne som står bakom 4Pi säljer byggsatser för högtalarna, men är mycket generös och skickar ritningar om man ber honom. Det är tur eftersom frakten från USA skulle bli brutalt dyr. Baselementet JBL 2226 tar allt upp till 1000 Hz och hornet B&C DE250 tar resten. Högtalarna är lättdrivna: 1 W in ger 99dB ut. Ljudet är väldigt dynamiskt och kristallklart. Hela anläggningen ger mig mycket glädje och används flitigt.
  2 points
 14. Vad gör man när det inte blir någon mässa i Stockholm i år och än mindre någon mässmiddag med audiobuddies? Man får väl försöka själv så gott det går. Man får naturligtvis servera vinkokta musslor alá Belgobar. Serveras här med baquette med lite färskost med tomat och basilika samt en väl kyld chardonnay. Sedan serveras naturligtvis musik till, i form av en dämpad triojazz av bästa slag. Calm
  2 points
 15. En av de fem första plattor jag köpte för egen veckopeng, på vinyl då såklart: Den här låter galet bra fortfarande och bara älskar den! Stewart Copeland, vicken hjälte!
  2 points
 16. Jag har ingen mack med automatkaffe i närheten så jag köpte den nya Jura E8 Hämta den igår kväll så inte hunnit göra mer än lite tester med den.
  2 points
 17. LPL

  Vad lyssnar du på just nu?

  The Brian Jonestown Massacre - Revelation
  1 point
 18. 1 point
 19. 1 point
 20. Två saker slår en ganska omgående, den otroliga tystnaden innan musiken startar. Som om den uppstår från ett svart hål. Den andra är basen, spelar nu Maximum-Minimum med Kraftwerk och den gräver djuupt. Allt är dock inte guld och gröna skogar, något man blir varse om när ömtåliga saker skickas med fraktbolag.
  1 point
 21. Jadå @byZan det smakade bra, min sambo brukar inte dricka kaffe direkt på morgonen men då jag råka göra ett dubbeltryck så fick hon en kopp och hon är nöjd. Jag dricker mitt kaffe med mjölk men har inte testat nått av det som maskinen gör med mjölk så där finns mer att prova
  1 point
 22. Se bara till att frugan är glad.
  1 point
 23. I skrivande stund har jag faktiskt ett speciellt mål. Ett mål som jag inte kan påverka ankomsten till själv dessvärre. Jag beställde för runt tre veckor sedan ett par nya högtalarkablar som fortfarande inte har anlänt. Målet med själva kablarna som sådana är dock mest en rätt kostbar chansning. En chansning på att jag med dessa kablar kan avsluta kabeldelen av mitt hårdvaru-uppgraderande. Detta på samma sätt som jag med Magneplanar MG3.7 uppenbarligen avslutade högtalardelen av anläggningen för nu kanske sex år sedan. Och på samma sätt har jag förhoppningsvis har avslutat både digital- strömförsörjnings- och slutstegsdelarna av "riggen" i och med inköpet av diverse Chord- och Accuphase-apparater. Förut, under årtionden av byten, har det aldrig blivit bra. Högtalare och elektronik har passerat revy utan att det slutat att "gnaga". Bra, kul och spännande precis efter inkoppling av den nya prylen, men ganska omgående har distraktionen över tillkortakommanden av olika slag gjort att jag åter fått svårt att fokusera på musiken. Jag vill bli klar! Jag bryr mig egentligen inte om ifall det finns något som är bättre än det jag har. Det enda som är viktigt för mig är att det är såpass bra att jag inte tänker på något annat än på den musik jag lyssnar på.
  1 point
 24. Jag lyssnar väl och intensivt, med samtidigt uppgraderingstankar som pockar på uppmärksamhet. Ej passande musikljud distraherar mig att bli till en mycket bristande musikkoncentration. Detta känns igen mycket väl.
  1 point
 25. 1 point
 26. Snyggt jobbat. Men jag tror jag också skulle behöva ta del av den nya "ekvationen" som styr resten av formeln då det gäller W.A....faktorn. Magi eller manlig list skiter jag i...fram med receptet nu...
  1 point
 27. Ribbed plates från Telefunken med ”diamond” i botten är normalt äldre rör än smooth plates. Såvitt jag förstått tillverkade inte Ulm så många ecc83. De flesta kom från Berlin med smooth plates. De anses av många vara de bästa. Men det tillverkades Telefunken långt innan från 50-talet. Många av dessa är oerhört dyra men då är det oftast en annan version som kallas ecc803S. De betingar priser från $600-1500 per styck. Smooth plates brukar kosta 10-15 % mer än ribbed plates. Å andra sidan har OEM-tillverkade Telefunken ribbes plates från Mullard har högt anseende. Jag spelar med sådana nu och de låter fantastiskt bra. Det går inte säga att den ena eller den andre är bättre utan att också titta på vem som tillverkat dem och när. Sedan måste det också vara bra sorteringar (individer) och matchas mot andra rör i kedjan. Det är som pickuper. För att bedömma en pickups potential måste man också fundera kring tonarm, kablar och SUT/riaa. Det är en kedja av anpassningar som måste till och den tycker jag är spännande. Att få till helheten. Vad hjälper det med fina Telefunkenrör på ingångssteg om det sitter ”skitrör” på utgångssteget, i nästa steg eller steget innan.
  1 point
 28. Bebop

  Ampalangs snigelresa...

  Då skulle det ju kunna vara Tyskland... Närmare bestämt en Thöress (bild: calle_jr)
  1 point
 29. Vad gör man inte för @AlfaGTV som guidade mig så att jag fick liv i både NAS'en och streamingen via bredband. Betydligt krångligare att leka med rör... Jag har typbestämt de Telefunkenrör ECC83 jag fick med i köpet. Där var totalt 20 stycken och i 3 olika varianter. (De som saknas på bilden provkör jag nu). Nästa steg är att mäta upp dem. Det får bli imorgon. Jag använder dem för att exemplifiera detaljer som man bör vara vaksam på. Observera att det är skillnad på förfalskningar och oäkta Telefunken. En förfalskning är om man tar ett helt annat rör/konstruktion av ett rör och sätter ett annat namn på dem. Det är ren lurendrejeri. Oäkta i detta sammanhang är lite mildare, t ex att Siemens tillverkar en Philipskonstruktion i Siemens fabrik och stämplar dem som Philips. Eller att Mullard på uppdrag av Telefunken tillverkar deras konstruktion. Däremot är det missvisande när det inte klart framgår på rören. Det här behöver inte betyda att en kund behöver lida av sämre ljud. Det kan t o m vara bättre. Däremot har kunden förmodligen betalat fel pris. Framförallt gäller det s k NOS-rör. Telefunken intar första plats när det gäller prisutvecklingen på deras rör tillverkade i Berlin- eller Ulmfabriken. För spekulanter av Telefunken skall man dock vara klar över att de flesta Telefunkenrör som säljs idag kommer inte från dessa fabriker eller i vart fall inte med säkerhet. Telefunken tillverkade även rör hos RTF i dåvarande DDR. Man la också ut produktion till Jugoslavien hos Ei som senare köpte inkromet hos Telefunken när de la ner tillverkningen. De la också ut tillverkning till Mullard-fabriken i England. Samtliga dessa märktes med Telefunken och är bra och eftersökta rör, framför allt från Ei. De använde säkert fler som tillverkade åt dem. De viktiga var ändå att det var Telefunkens konstruktioner och/eller att de följde Telefunkens kvalitetskrav. Jag är inte bang för att köpa vare sig Siemens, Philips, Telefunken eller Mazda men jag vill veta varifrån de kommer för att ge rätt pris. Det är inte så svårt men det kräver lite detektivarbete; ungefär som att gå till botten vilka pressningar man har av en LP. Här följer tre slides med exempel och förklaringar för de tre olika Telefunken ECC83 jag köpt. Det finns betydligt fler varianter än så. De viktigaste kännetecknen för ett "äkta" Telefunkenrör finns med i den första bilden.
  1 point
 30. Några kommer väl ihåg Moody Blues?
  1 point
 31. Kabelfrågan är intuitivt provocerande. En kabel är en kabel. Hur svårt kan det vara? DE kan kosta en förmögenhet och känslan är att de är enkla produkter. Även de som är dyra. Tillverkare jobbar på ganska bra för att ge dem en exklusiv känsla. Det sker med estetik och den typ av blingbling som passar marknaden. Är prissättningen av kablar relevant i förhållande till vad det kostar att ta fram och tillverka en kabel + marknadsbitar i övrigt. Jag har ingen aning om det... men det känns som det borde bli lite mer över på en såld kabel än tex på ett slutsteg. Men det kanske någon vet här? Prissättning på kablar är nog det som är svårast att förstå inom vår hobby. Jag kan fortfarande tycka att jämfört med andra produkter är kablar förhållandevis enkla produkter. Jag vet att det gör skillnad med bra och dåliga kablar. Kan det värderas i priset av dem? Svårt att veta. Kan det värderas av kostnader i utveckling och tillverkning mm?. Vissa kablar är dyra att tillverka och att det ligger en del utvecklingskostnader i detta också. Dock känns det ändå som att kablar är förhållandevis dyrt jämfört med andra produkter i vår hobby. Men nu är det så. Var och en får välja vilken väg man vill gå. Jag köper gärna begagnade kablar när jag kan. Det blir mycket billigare och samma prestanda som nya. Kablar har ju dessutom en mycket lång livslängd och behöver sällan service.
  1 point
 32. Lite DIY på förmiddagen. Skall göra om lite bland nätkablarna i samband med att jag installerat min streamingdel. Behöver använda några kablar för andra kopplingar bl.a. min Furutech som ligger som första ingång från vägguttaget på den dedikerade linan till min PS Audio Powerplant P10. Går från 2 kvmm till en ny 3,6 kvmm. Känns motiverat att ha en kraftigare kabel på ingången. Valde därför en Furutech FP-S35N (FP-S032N) från Svalander som levererades på mindre än två dygn via DHL. Det kallar jag snabb service. Väntar fortfarande på mitt paket från England som häckat hos PostNord sedan den 10/2 i någon sorts utdragen tullprocess som var avklarad med inbetalning då. Ringde PN som inte riktigt visste vad som hände med paketet. Plötsligt hade spårningsnummret försvunnit i transformeringen till Sverige. Man slutar aldrig att förvånas. Så här såg utgångsläget ut för min DIY-nätkabel en Mis en place med lite verktyg och material som kan behövas i sammanhanget. Förutom kabeln som är ny lite rhodium-kontakter från Furutech som jag haft liggande. Här avskalad och försedd med krimphylsor och nätstrumpa. "Dress for success" skulle man kunna säga för att travestera en känd låt. Kabeln blev ordentligt tjock så jag fick anpassa kabelavlastaren genom att ta bort ena bygeln, men det är lätt på Furutechs kontakter. Värre var gummibussningen på stickproppssidan. Det blev lite vridande och smörjning för att få in kabeln. Passade också att dra på en krympslag över strumpändan så ser det lite snyggare ut. Såhär ser den ut klar. Drygt 3 kkr i material, arbetskraften senior-billig. Skulle kunna lägga den i en aluminiumportfölj med skumgummifyllning eller varför inte i ett glödritat träshatull och lägga på en 0:a på priset. Lite adjektiv och tjusiga bilder, sedan låter den mycket bättre. Nu återstår lite inbränning så att elektronerna ordnar sig i rätt riktning (obs! lite skämtsamt menat) Den blir säkert bra oavsett. Har inte kopplat in den än så det skall bli spännande att jämföra den med den befintliga. Calm
  1 point
 33. P-pan

  P-Pans Musikhörna

  Månggiftet slipper jag gärna för jag klarar ju knappt att hantera den enda Waf-källan jag redan är utsatt för... någon måtta får det ändå vara. Att välja ut ett riaa-steg med goda egenskaper duckar jag däremot inte för. Brinkmann Edison får för övrigt full pott sett till hustru-acceptansen för designutförandet... ljudet var mindre viktigt tyckte hon Dessutom fick diabas-plattformen henne på helt andra tankar... byta ut köksbänkskivan... skit också. En sådan kostar ju som en hyffsad signalkabel. Varför känns det som att goda råd precis blev svindyra ?
  1 point
 34. calm

  P-Pans Musikhörna

  Det brukar bli så ibland att man önskar sig en fjärde produkt med lite av de olika gottaste egenskaperna i en och samma. Men sådant är tyvärr inte livet, man måste välja. Ett skäl till att vi inte tillåter månggifte i det här landet heller. Calm
  1 point
 35. Den enkla förklaringen till att det utvecklas och lanseras nya CD och SACD-transporter är att det ännu finns en efterfrågan. Många sitter med stora samlingar av skivor som man antingen inte kan eller vill rippa, samtidigt som man kanske inte alltid heller hittar allting hos Tidal, Qobuz etc. Vissa marknader i Asien och Tyskland inte minst är inte heller lika mogna som oss här Skandinavien, där vi som så ofta ligger i framkant med att anamma nya lösningar och teknologier - däribland streaming med stöd av den omfattande bredbandstäckningen. Vad som sedan ger högst ljudkvalitet är omdiskuterat och ett rörligt mål som bekant. Uppspelning av CD/SACD är mogen teknologi idag där man också får en lösning som är mer isolerad ifrån omvärlden i jämförelse med en streamer ansluten till ett hemmanätverk. Med en bättre transport så kan man vara ganska säker på att uppnå ett fint resultat. En streamer har fler och mer osäkra beroenden i kedjan. I dagsläget så upplever jag i allmänhet bäst resultat rent ljudmässigt vid uppspelning av lokalt lagrad musik ifrån intern disk hos en servar optimerad för ändamålet både hård- och mjukvarumässigt. En av de tillverkare som har allra mest kontroll över helheten är Aurender vilka envist håller fast vid att utveckla hård- och mjukvara parallellt och isolerat ifrån omvärldens tjänster såsom Roon m.m. Innuos har valt en mellanväg men kommer även de att lansera en egen applikation för styrning och uppspelning i närtid då man vill bryta sig loss ifrån beroendet av Roon, samtidigt som man anser att man kan erbjuda någonting bättre helt enkelt. / Marcus, www.perfect-sense.se
  1 point
 36. När man oavsiktligt svalt ett par Wilson Maxx eller Focal Grande:
  1 point
 37. En vardagslunch i all enkelhet på Gustav Adolfsdagen, tillsammans med Lunchekot i SR P1 och valdramatik i presidentvalet i USA. Blodpudding med stekt bacon och rårörd lingonsylt. Rårivna gotlänska morötter med lite balsamicovinäger och olivolja, toppad med italiensk salladskrydda, flingsalt och mald svartpeppar. Till detta ett glas utsökt kranvatten från Lovö Vattenverk, med kunglig smak. Calm
  1 point
 38. niclaspa

  Niclas vardagsrum

  Tack för era vänliga kommentarer! Symaskinen är helt riktigt en sångare, men har en passiv roll i sammanhanget. Jag är helt nernördad i den klassiska musiken och har samlat på LP-skivor sedan späd ålder. Jag försöker hålla storleken på samlingen under viss kontroll, men detta till trots ligger den för närvarande på runt 2000 skivor. Det händer också att jag spelar lite jazz. Vänner som har hälsat på har tagit med sig pop och rock och jag kan konstatera att min anläggning även kan rocka riktigt fett! Jag tycker att rörförstärkare kan låta mycket bra och det är mysigt när alla rören lyser upp vardagsrummet i vintermörkret. Sedan tror jag också att det är lättare för en hempulare utan elektronikingenörsexamen att konstruera rörkretsar jämfört med halvledardito. En rörkrets är ganska enkel. Man måste dock akta sig så att man inte tar livet av sig med de höga spänningarna som behövs. Jag har faktiskt en halvledarkomponent i systemet - min MC-stepup: Jag har dock designat kretsen själv. Det är en variant av Markof. https://leachlegacy.ece.gatech.edu/headamp/ Jag började förstås först med att köpa Lundahls värstingtransformatorer som stepupper och tyckte att det lät bra. En bekant till mig berättade att han hade ratat sina steuptransformatorer och körde transistoriserat. Jag tänkte att han nog var ute och cyklade, men jag byggde ett par olika stepupförstärkare för att testa och till min förvåning håller jag med honom.
  1 point
 39. Något har hänt med motorstyrningen. Allt funkade såklart fint innan den skeppades till mig. Men den kommer nu behöva tittas över.
  0 points
×
×
 • Create New...