Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2021-02-25 in all areas

 1. Jag har nu fått hem lådan med rör och håller mig mest i min lilla verkstad på tomten och spelar jazzkonserter, som jag spelade in på kassettband från livekonserter på radion från 70-talet fram till 2002, i min vintageanläggning som jag har därute. Men det handlar också om lite "rörpill". Sortering är gjord och jag är redo för att mäta upp alla rören. Jag har redan mätt upp ett par ECC83 och ett par ECC88 och fått ny liv i min Aesthetix dac. Det lät bra innan också men det här är något annat. Vilka av rören som gjorde mest nytta eller om det är kombinationen står skrivet i stjärnorna.
  10 points
 2. Det började med en kabel dom inte passade hos mig och nu verkar det sluta med att det kom en kartong. En stor
  6 points
 3. Denna tråd har inte helt oväntat tagit lite olika vändningar fram och tillbaka vilket är intressant Syftet var egentligen vilka strömkablar man använder, varför man valde just de kablarna, om det går att beskriva hur de påverkar ljudkaraktären, hur viktiga är strömkablarna, var gör de mest nytta och som sista punkt om man tagit hänsyn till några specifika egenskaper på kabeln. Kanske lite egoistiskt av mig då jag håller på att testa ut vilka kablar som jag gillar och är nyfiken på vilka erfarenheter andra har så jag inte som vanligt enbart går på mina egna erfarenheter. Jag har så här långt testat ett antal olika strömkablar främst mellan vägguttag och grenuttag och lite till försteget där jag och som andra även skrivit i tråden upplever störst skillnad. Jag tycker mig relativt enkelt kunna rangordna eller sålla bland dessa kablar efter hur de levererar i mitt system och i mina öron. Att jag även som en del andra gillar att förstå hur saker hänger ihop och vad som påverkar ljudåtergivningen betyder det inte att jag tror att mätningar, kapacitans och/eller induktansen styr exakt hur en kabel kommer att upplevas, på samma sätt som jag inte tror att vägegenskaperna på en bil enbart beror på lufttrycket i däcken. Likväl är det inte så dumt att förhålla sig till det och anpassa lufttrycket då det påverkar. Jag är övertygad om att det finnas andra parametrar som är minst lika viktiga i en kabel t.ex. isoleringen och uppbyggnaden o.s.v. Huruvida det finns parametrar som vi inte känner till och inte kan mäta kan vi nog bara spekulera i. Jag tycker det är värt att nämna igen att det är skillnad på mätningar och mätningar. Jag håller helt klart med om att allt som mäter korrekt och bra inte alltid låter bättre eller ens bra. Jag känner mig dock ganska övertygad om att störningar sällan har någon positiv effekt på ljudet medans viss distorsion inte är helt fel alla gånger. Elektriska parametrar som kapasitans, induktans, resistans, impedans är naturliga beståndsdelar i all elektronik men det är inte lika lätt att säga exakt hur de påverkar i olika typer av kablar men jag tycker att det är en relevant del i ekvationen. Sedan om man tycker att strömkablar inte har någon betydelse, man prioriterar andra saker, man tycker att man bara ska använda öronen, det är naivt och meningslöst att mäta, man tycker att det finns ett mervärde i att försöka förstå vad som kan påverka ljudåtergivningen är upp till var och en, det ena behöver inte heller utesluta det andra. Jag tycker dock att det är konstruktivt med ett öppet sinne och intresse och inte bara gå på den linjen att jag har min egen uppfattning om hur allting förhåller sig
  6 points
 4. Hopplöst att vara hemlighetsfull här när man är omgiven av detektiver
  4 points
 5. För den som är intresserad av kretsar så gjorde jag en enkel modell utifrån mätningar av en 1 meter 1mm^2 en-fas kabel (jordad dock oskärmad) jag hade liggande på jobbet. Märket är Jintao, där jag klippt donen för att kunna mäta. Detta är resultatet:
  3 points
 6. Ampalang

  Ampalangs snigelresa...

  Fick precis besked om att en låda på 18kg är inlämnad till speditör i Tyskland för vidare transport norröver.
  3 points
 7. Detta är väl det viktigaste. Men samma sak gäller ju oavsett vilka medel och metoder man använder för utvärdering. Och det är väl vanligare att man tillskriver kablar egenskaper utifrån lyssning som om de vore absoluta, inneboende och oberoende av källa, last och miljö. De absoluta egenskaperna för en kabel blir ju inte fler eller tydligare genom lyssning. Jag tycker att som vanligt behöver man lägga ett pussel. Ett försiktigt förslag är att grova specar som RCL, konstruktion och skärmning kan användas som startvärden för huvudmatning, källor, för- och slutsteg respektive. Då slipper man ju lyssna igenom 50.000 kablar, kombinationer av dessa och sedan rangordna. För att sedan göra om alltihop när man byter strömrenare.
  3 points
 8. Tack. Jag har spelat ett par skivor nu och det känns lovande.
  2 points
 9. Nu har jag spelat mer musik och en klar skillnad jag hör är att det är mer ”tjong i baljongen” med denna kombination. Kraftfullare, mer body som jag tror i huvudsak kan tillskrivas en djupare och rakare basgång. Dock inte på bekostnad av detaljer.
  2 points
 10. Jag tycker mig kunna läsa Spiral Groove...
  2 points
 11. Jag hoppas ju såklart att det ska bli en förbättring jämfört med vad jag hade tidigare. Och att jag i slutändan tycker att det är värt det, även i mer monetära termer.
  2 points
 12. Nej, det har nog inte undgått någon vid det här lagret... Man kan väcka vilken Euphonian som helst mitt i natten och leka en associationslek, om ditt namn kommer upp så skulle alla skrika "klarhet" på ren reflex.
  2 points
 13. Grattis! Såg märket för första gången på HEM på Sheraton för många år sedan. Vet att den väckte mitt intresse för sin enkelhet, men ändå sådan finish som andades kvalitet. Kommer dessvärre inte ihåg modellen, men minns att Peter McGrath var med och demade. Hans musikexempel var alltid intressanta. Och misstänker att han hade med sig några egna inspelningar på sin lilla digitala "bandare". Wilson-högtalare förstås och möjligen VTL förstärkeri. Det lät riktigt bra är min minnesbild. Måste varit något av de första Stylus-åren. 2012? Lokalen var ett lite större hotellrum en våning över Mezzaninplanet. Bandare med band från Tape-Projekt. Calm
  1 point
 14. Det verkar sluta bra det där kabelköpet ändå, grattis.
  1 point
 15. Hehe. Det kan jag tänka mig. Det är ju en spelare som är uppe i absoluta toppskiktet både som den låter och hur den är byggd enligt mitt tycke och smak.
  1 point
 16. Tack! Ska lyssna och testa lite mer imorgon, kanske är alltihop bara inbillning. För tillfället så kör jag ju min NUC/ROCK på A sidan också, det var därför jag fick för mig att testa.
  1 point
 17. Grattis till vad jag tror är en riktigt trevlig spelare!
  1 point
 18. Det är en SG2. Jag kan dock inte kommentera något om tekniken, jag har nämligen ingen aning om hur det funkar. Kände inte ens till begreppet unipivot innan detta...
  1 point
 19. Puuuh.... det var tur ! / Yrkesskadad f d konsumentrådgivare)
  1 point
 20. Står som SÅLD på Stylus hemsida.😂
  1 point
 21. Du får nog berätta för oss ovetande....
  1 point
 22. Jo tack, det känns bekant, det är mer regel än undantag att en sak gärna leder till en annan tycker jag...
  1 point
 23. Innuos vill också vara med och leka på switch sidan... Spontant tycker jag den nya Innuos PhoenixNET switchen ser väldigt trevlig ut, sjyst klocka och nätdel, samt antivibration. En saftig prislapp, men börjar man titta på nätdel och klocka av samma klass till t.ex en etherRegen så springer det snabbt iväg och spagettin växer. https://innuos.com/phoenixnet/
  1 point
 24. Intuitivt känns det ju ofta helt knepigt att kablar som Odin2, Transparent Opus m fl, kostar lika mycket som en ny, finare bil. Å andra sidan kanske det är få människor som köper dessa kablar som behöver välja mellan det ena eller andra?
  1 point
 25. Ampalang

  Ampalangs snigelresa...

  Tidlös humor 🤡
  1 point
 26. triomio

  Ampalangs snigelresa...

  Jag tror det är en gube i en lådda med sina söner bådda https://youtu.be/vs5MoMSmD28
  1 point
 27. Natten var god och det enda jag funderade på när jag la mig igår var att det har ju aldrig låtit så bra här hemma som det gör nu, så "varför väcka den björn som sover”? - Jag har kanske tidigare trott att jag kan detta och att det går nog inte att få det så mycket bättre? - Jag orkar inte hålla på att söka och testa, jag har ju satt ner foten! - Min nyfikenhet om att försöka få till det lite bättre är stor - Har jag inte testat eller hört det med egna öron så har jag ingen egen sanning att jämföra med och inte heller kunna delge till andra om det nu finns någon som skulle vilja ha lite referenser information om hur jag upplevde det ena eller andra - Tar inte denna hobby alltför mycket tid i anspråk, gör något nytt istället - visst kan jag tycka så ibland, men jag behöver daglig dos av musik för att fungera och när jag tänker efter så har det nog alltid varit så men visst har det funnits undantag på någon dag eller två - Det blir nog till att väcka björnen för allt är inte oändligt och jag kan ha haft fel eller så har tekniken gjort det så att det låter så mycket bättre att jag tycker att det är värt det eller så är det både ock Allt ovan stämmer nog in på mig, mer eller mindre i vart fall och ju mer jag lärt mig under alla år ju mer inser jag hur lite jag vet/kan. Men åren har givit mig mer kunskap/insikt/erfarenhet och kommande år förmodligen än mer, vilket känns spännande, vari ska detta sluta kan man ju fråga sig? Jag gnuggar på så får vi se!? /byZan
  1 point
 28. Kabelfrågan är intuitivt provocerande. En kabel är en kabel. Hur svårt kan det vara? DE kan kosta en förmögenhet och känslan är att de är enkla produkter. Även de som är dyra. Tillverkare jobbar på ganska bra för att ge dem en exklusiv känsla. Det sker med estetik och den typ av blingbling som passar marknaden. Är prissättningen av kablar relevant i förhållande till vad det kostar att ta fram och tillverka en kabel + marknadsbitar i övrigt. Jag har ingen aning om det... men det känns som det borde bli lite mer över på en såld kabel än tex på ett slutsteg. Men det kanske någon vet här? Prissättning på kablar är nog det som är svårast att förstå inom vår hobby. Jag kan fortfarande tycka att jämfört med andra produkter är kablar förhållandevis enkla produkter. Jag vet att det gör skillnad med bra och dåliga kablar. Kan det värderas i priset av dem? Svårt att veta. Kan det värderas av kostnader i utveckling och tillverkning mm?. Vissa kablar är dyra att tillverka och att det ligger en del utvecklingskostnader i detta också. Dock känns det ändå som att kablar är förhållandevis dyrt jämfört med andra produkter i vår hobby. Men nu är det så. Var och en får välja vilken väg man vill gå. Jag köper gärna begagnade kablar när jag kan. Det blir mycket billigare och samma prestanda som nya. Kablar har ju dessutom en mycket lång livslängd och behöver sällan service.
  1 point
 29. Det är något jag håller med om och som jag också försöker belysa och trycka på ideligen. Detta är något som är generellt för alla delar i ett HiFi-system. Det vi kan mäta är troligen en mycket liten del i allt som händer och olika parametrar som vi känner till kanske bara är en bråkdel av vad som egentligen påverkar resultatet i ett system för musikåtergivning. Därför blir ÖRONEN den viktiga mätutrustningen. Dan d'Agostino sa relativt nyligen att hans senare konstruktioner hos Krell mätte mycket bättre än hans tidigare men de lät sämre. Hans nya firmas slutsteg låter bättre men mäter sämre. Det var ffa något mätvärde som hade med distorsion att göra som man kunde få ner till låga värden och review'ers älskad detta, men det lät sämre. Han menar med bestämdhet att "bra" mätvärden inte alltid har med bra musikåtergivning att göra, ibland tvärt om. Man skall inte generalisera om detta men det är mycket tänkvärt.
  1 point
 30. Åfan! 😄 Har ni så bra koll på varandra. Själv har jag jättesvårt att ens komma ihåg avatarer och signaturer... 😐
  1 point
 31. Detta var lite intressant "Simpler 100mbps network switch chip results in lower operating noise floor compared to Gigabit" annars kan man alltid gå den andra vägen till 100gbps
  0 points
×
×
 • Create New...