Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2021-01-25 in all areas

 1. ...fyllo? Typ så här då eller?
  4 points
 2. calm

  Hemma hos Sammy

  Jag lyssnade men hoppade en del. Onekligen lite segt! Är dessa "gurus" kända i hifi-världen? Jag föredrar egna lyssningar och test som ganska enkelt kan utföras som A/B i det egna systemet. Möjligen kan den här typen av test leda till nyfikenheten att vilja testa själv, men aldrig som någon absolut sanning, som inte existerar i min värld. Det gäller i princip alla recensioner, man måste testa kritiskt själv, utifrån ens egen smak och referenser. Det är ändå jag själv som skall leva med mitt system. Calm
  4 points
 3. Ampalang

  Ampalangs snigelresa...

  Snart dags för en roadtrip (har ju en skivspelare att hämta), dags att få ordning på musiken även i bilen. Här tillverkas första blandandet sedan tonåren.
  4 points
 4. octavia rs

  Hemma hos Sammy

  Jag förväxla den där Revive grunkan med någon av deras andra produkter, den du har @Sammy är ju in/ut så att säga, enkelt sagt är det ju enbart en passiv galvanisk avskiljning med spolar för common mode störningar galvanisk avskiljning. Vad gäller kabeln alltså den jag byggt vs. din nya så är det ju bra att du blev nöjd med den nya. Jag är precis som @shifts väldigt skeptisk till mycket runt vår hobby och det tycker jag man kan/ska vara för de finns i min mening mycket "hitte på" produkter med ytterst tveksamma grunder (min högst personliga mening). I slutändan är det ju du/jag som sitter där och lyssnar på sin anläggning som ska vara nöjd och blir man nöjdare med kablar/switchar/PSU osv. så är det väl det som är viktigast, vad andra tycker är mer sekundärt i min värld.
  3 points
 5. Hifi_Perrra

  Stolstudie

  Karin finns även med träben och heter då "Ingrid". Ingrid är dessutom billigare än Karin modellerna. JWE:s ser ut som en Yngve Ekström fåtölj.
  3 points
 6. Ja @AlfaGTV du har rätt i att jag använde Soundiiz när jag bytte ifrån Tidal till Qobuz. Det är väldigt enkelt @ulfsan att använda Soundiiz och konverterar man bara ett par filer så funkar det bra att använda det kostnadsfritt vilket jag till att börja med gjorde för att testa. När jag väl bestämde mig för att byta helt och hållet till Qobuz så betala jag $4 tror jag de var för att kunna konvertera ett par tusen låtar och alla spellistor m.m. alltså låta Soundiiz göra allt i ett svep. I Soundiiz loggar man in båda konton ifrån Tidal och Qobuz sen väljer man vad man vill göra och vad man vill konvertera var. Om jag inte minns fel får man även reda på vilka filer som inte finns på det nya stället (ja en del fanns inte på Qobuz men de var ett tiotal av flera tusen låtar jag flyttade.
  2 points
 7. @octavia rs använder Soundiz, vilket fungerarbra och är kostnadsfritt om jag fattat rätt? (för engångs-konverteringar)
  2 points
 8. Hade inte riktigt förstått hur mkt jag saknat ”riktig” potatis, @MatsT’s tips om Potatisbilarna har varit guld värt. Tack!
  2 points
 9. AlfaGTV

  Hemma hos Sammy

  Förlåt Sammy, men "torkande färg" är rätt kul att titt på ändå...
  2 points
 10. Strmbrg

  Vilken DAC har du?

  Chord Hugo TT2 med Chord Hugo M Scaler. Sedan ett antal år tillbaka är jag enbart ute efter ökad klarhet. Hur DAC:ar "låter" i övrigt klarar jag inte av att bedöma. Ljudskillnader mellan olika filter klarar jag inte av att uppfatta. Men just graden av klarhet tycker jag att det kan vara stor skillnad på mellan olika DAC:ar. De flesta DAC:ar jag hört är dock ganska lika vad gäller klarhet, dvs de jag hört ger en såpass låg grad av klarhet att jag tappar fokus. Olika filter har tydligen ingenting att göra med det jag kallar klarhet, dvs en minimal hissning i högsta diskanten, exempelvis, kan jag varken höra eller ens förnimma som ökad klarhet. Klarheten påverkar hela frekvensområdet och verkar inte ha någonting alls med frekvenskurva att göra. Den ger emellanåt ett "enormt" djup i inspelningarna (men bara när det finns något att hämta ur inspelningen såklart) och den ger en upplevelse av "atmosfär" vilket leder till en mycket god illusion av realism i den klassiska musik jag till 99% lyssnar på. PS Jag lyssnade till Jacksons platta "Thriller" häromdan, och klarheten infinner sig nog även på denna - förvisso häftiga - men ganska platta, stumma, torra och på mikrodetaljer jämförelsevis ganska fattiga musik. Klarheten verkar alltså ge viss effekt även här, men det finns tydligen inte särskilt mycket att lyfta fram ur sådan musik att det blir så stor mening med klarhetskapaciteten.
  2 points
 11. DrKlang

  Vilken DAC har du?

  Totaldac d1-direct. Den är skapad av en fransk nörd som bara säljer direkt. Udda DAC i princip saknar analogdel och därmed blir väldigt transparent.
  2 points
 12. Hifi_Perrra

  Stolstudie

  Här är några bilder på mina möbler
  2 points
 13. j_bloom

  Stolstudie

  Let me see your chair! here! Papa, Designer: Jonas Lindvall "Dansk guldålder tillsammans med Hemingways storvulenhet var bakgrunden till denna fåtölj." https://www.skandiform.se/produkter/fatoljer-soffor/papa-f-275/ Fyll på i tråden med bilder på era egna lyssningssittplatser! Edit: Såg nu i efterhand att @Hifi_Perrra startat en liknande tråd i Offtopic, och att han också har en Dux Karin?! Den verkar vara ett vinnande koncept
  1 point
 14. @AlfaGTVSpännande! Det är nog bäst att avvakta någon vecka innan större jobb görs med biblioteket.... Tack för tipset!
  1 point
 15. Nu har jag provspelat dom raka bafflarna lite, och kan konstatera att dessa elementen (AE TD15H) inte funkar alls i denna typ av dipol. Den akustiska kortslutningen inträffar för högt upp i frekvens för att jag ska kunna EQa fram en bra basgång, precis som min (felaktiga) mätning innan visade. Så ska man hålla ner baffelbredden är det troligen ”dipol” element som gäller för en sådan här tillämpning.
  1 point
 16. Självklart... På Discogs finns 6 ex av den maxisingeln för mellan 700 - 2,600:-
  1 point
 17. Känns lite fuskigt att göra en spellista, man måste ju trycka på paus precis efter att låten är slut och sedan sätta igång det hela i rätt ögonblick igen precis som man spelar nästa låt. Men annars så... kul!
  1 point
 18. shifts

  Hemma hos Sammy

  Sammy: Håller helt med dig om acceptansnivån, det är en av de fina sakerna här. Tycker inte du skrev något klumpigt heller, jag bara tog chansen att få skriva något på ämnet där jag annars håller mig undan.
  1 point
 19. Tack för att du tog din tid att göra detta, uppskattas av mig Hade inte hört talas om Qobuz förut men av att läsa din sammanfattning av MQA och vilken ersättning artisterna får från de olika streamingtjänsterna så känns det som ett självklart val för mig när tjänsten väl lanseras. 2018: DIGITAL SERVICE PROVIDER $ PER STREAM Qobuz $0.04390 Peloton $0.04036 iHeartRadio $0.01426 Amazon Unlimited $0.01175 Napster/Rhapsody $0.01110 24/7 Entertainment GmbH $0.01050 YouTube Red $0.00948 Tidal $0.00927 Deezer $0.00567 Google Play $0.00543 Apple $0.00495 KKBox $0.00435 Amazon Digital Services Inc. $0.00395 Spotify $0.00331 Loen $0.00205 Pandora $0.00155 Vevo $0.00109 Yandex LLC $0.00051 YouTube Content ID $0.00028 UMA $0.00013
  1 point
 20. Sammy

  Hemma hos Sammy

  Det är bra att vara tveksam! Det fina är att de båda hade en ifrågasättande utgångspunkt, dom nämner själv i klippet att det finns så mycket marknadsföringssnack i hifi branschen som man får vara lite ifrågasättande till! Det fina här på forumet är ju acceptans nivån, att alla får har sin åsikt utan att de flesta verkar ifrågasätta vad man själv tycker till absurdum! För hör man eller inte någon skillnad, så är det ju en bra utgångspunkt för sin hobby och gör detta för sin egen skull och inte för att andra ska vara nöjda med ens ståndpunkt :-) Jag skrev nog lite klumpigt det var mer menat för dom som står i vägskälen att testa! Därför skrev jag (lite tveksamma) om det kan göra skillnad och denna video genomgång kan vara en liten vägledning inför sitt test.
  1 point
 21. Jag tänkte att jag får väl göra någon form av jämförelse. Om inte annat för att utesluta om det är någon variant som sticker ut på något sätt och hur baserat på samma master. Såvitt jag vet utgår nyinspelade ECM från samma grundmaster inspelad 24/96 men jag kan inte ta gift på det. Sitta och jämföra utgåvor är ibland det tråkigaste man kan göra tycker jag. Om det låter bra och det bara handlar om små nyanser är det inget att bry sig om. Så var det här. Alla tre låter utmärkt med små nyanser som man får anstränga sig för att höra. Jag tog Wolgang Muthspiels fantastiska album Angular Blues på ECM (rekommenderas!) som jag kan spela från 16/44,1, MQA 24/96 och från download 24/96. 16/44,1 upsamplas till 24/176,4 av Lumin U1 Mini och 24/96 upsamplas till 24/192. Jag använder AES/EBU mellan U1 Mini och dac. Jag började MQA 24/96. Egentligen är ursprungsfilen 24/48 om jag förstått rätt som MQA skrämmer upp via Lumin till 24/96. Hade jag haft en MQA-dac hade den möjligen spelats av i MQA 24/192. Det låter alldeles utmärkt i en fin mix, hög upplösning med stor fin ljudbild. Hade jag bara haft denna så hade jag inte funderat på några konstigheter. Bra musik, bra ljud. Näste man till rakning blev den vanliga 16/44,1 som jag upsamplar till 24/176,4. Här låter det annorlunda. Ljubilden krymper något men samtidigt mer kontroll samtidigt som klangerna ligger kvar intakta. Ambiensen (rumskänslan) är något mindre. Till slut då min nerladdade (köpta) fil i 24/96 som jag upsamplar till 24/192. Denna låter mer som den upsamplade 16/44,1-filen, dvs något mindre panorama än MQA 24/96 och mer kontroll. Men i förhållande till 16/44,1-filen har den ”äkta” 24/96-filen mer luft mellan instrumenten, en något renare klang med mer skimmer. Jag kan leva med alla tre men om jag nu ändå måste välja så föredrar jag den nerladdade 24/96-filen. Den har en högre kvalitet i mina öron men vi pratar ändå om små nyanser. Samtidigt stärker det mitt beslut att jag vill ha Quboz istället för Tidal. Istället för att fippla med ”dumheter” som MQA så erbjuder Quboz riktiga högupplösta filer om skivbolaget tillhandahåller sådana. Frågan är bara om och när de kommer till de Nordiska länderna. Så här svarade de på frågan förra sommaren: Scandinavia was not in Qobuz's historical choices when it was created. Recently we launched Qobuz in the USA. We will expand our global coverage and rest assured, we are currently studying the implementation of Qobuz in Scandinavia.I am not able to give you a date because it is not so easy to cover a country, but we can estimate to be present in your country in 2021.
  1 point
 22. shifts

  Hemma hos Sammy

  Jag har inte tittat i 2.5 timmar, men försökte se hur de dragit sin slutsats med hjälp av snabbt scrollande. Det ser ut som de suttit och lyssnat medan de bytt och sedan haft åsikter? Jag är fortsatt väldigt tveksam, om jag nu inte missat något i deras förfarande. Om de kunde bygga upp det med någon mer hållbar argumentation, med mätningar och lite statistik från lyssningsrundor där de lyckades identifiera dessa utan att veta vilken som spelades, ja då vore jag klart mer nyfiken. Eftersom jag bara scrollade kanske de snackade om hur de inte visste vilken kombo som användes? Vet att många här är av annan åsikt och till skillnad från mig har de/ni i alla fall lyssnat efter ett byte. Det har inte jag. Försöker vara öppen, men det är svårt när jag är så skeptisk av mig som jag är. Brukar istället undvika att kommentera diskussionerna om routers och switchar och nätkablar, eftersom jag umgås så bra med er på andra håll i forumet. Gjorde ett undantag denna gång, då det var lite riktat till oss-ännu-inte-övertygade. Allt gott!
  1 point
 23. ThinMan

  Vilken DAC har du?

  Metrum Adagio. Strmberg skrev om klarhet här ovan, och det levererar verkligen denna maskin med inbyggt passivt försteg. Har gått från förvisso utmärkt rördac - Aqua Acoustic - och tung SET men nu nog lämnat den mjuka, lätt färgade och för mig något salongsberusade ljudfilosofin till ett högupplöst, upplyst och väldefinierat ideal. Ihopkopplad med klass A från Esoteric och magin från Magico så är jag är otroligt nöjd.
  1 point
 24. Tack @Sammyför länken! Intressant, men ganska lång inspelning på mer än två timmar så man kan lätt hoppa i den om man vill minska ner tiden. Här en länk till utrustning och testmusik. https://alpha-audio.net/videocast/sample-test-five-audiophile-switches/ Sammanfattningsvis är slutsatsen att switchar verkligen gör skillnad i fråga om att minska noise-nivån, men inte i dataströmmen, men att det också kräver ett bra nätaggregat om man vill få ut max. Sedan får man själv avgöra om det är värt kostnaden, vilket jag definitivt tycker att det är. Fler switchar i linjen mellan router och streamer är också att föredra och uppgradering av kabel i slutet av linan. Calm
  1 point
 25. LampizatOr Baltic 3 Äkta kärlek. Dessutom är den väldigt rolig då den har 3st olika rörtyper som man kan rulla: - 2 x 5963 JAN, ECC802 - 2 x 6N8PA, CV181-T, 6H8C, 6SN7GT - 1 x likriktare: 5U4G, 274B, 5C3S, 5Y3, GZ37, 5R4WGB Som någon så fint sa, jag har fått en ny hobby, istället för att byta DAC:ar så byter jag rör...
  1 point
 26. Strmbrg

  Ditt senaste Hifi köp!

  Ett par BNC-sladdar mellan M Scaler och TT2. Atlas Elements-nånting... Lite smålöjligt kanske, men jag ville helt enkelt bli av med de medlevererade sladdarna.
  1 point
 27. Lumin X1. Jag ville ha en smidig lösning med streamer och DAC i samma låda som tar lite plats i bänken, tyckte denna lät bäst av de jag testade, mjuk och behaglig i karaktären. Dessutom gillar jag appen.
  1 point
 28. Hifi_Perrra

  Stolstudie

  Drömmen lite är en Arne Norell Ari. Har varit med på Auktion o budat samt att jag tänkte köpa den som ny exkl fotpall när den låg lågt i pris. Priset för 12 år sedan var runt 36k. Idag får man ge nästan dubbla pengen för en ny utan fotpall. Samma sak med en del Dux fåtöljer som för ca 7 år sedan åkte upp med runt 50 % över en natt... Men Dux möbler kan man handla två gånger per år till kampanj pris. En gång på våren och en på hösten. Då sänker man priserna till ungefär halva nypriset på vissa modeller.
  1 point
 29. Hifi_Perrra

  Stolstudie

  Här skymtar min Karin bakom mitt soffbord.. Tidigare hade jag också en Dux Jetson från 2007 i Svart Classic Soft läder. Men den sålde jag till kusinen för en låg peng.. Ångrade mig som tusan att jag gjorde mig av med den.. Men det får eventuellt bli en ny senare. Severins har prisvärda sådana vet jag... Och butiken Nordisk Möbelkonst
  1 point
 30. Sammy

  Hemma hos Sammy

  Jag fick den här väldigt intressanta YouTube länken från ishoot där de testar olika switchar, som kan även vara intressant för dom som är lite tveksamma om att en switch kan göra skillnad och hur viktigt en bra strömförsörjning är!
  1 point
 31. tek

  Rör med hög transkonduktans

  Jag ska införskaffa Hifi News testskiva, analogue productions ser också intressant ut. Jag har dock inte enbart pysslat med att mäta och hunnit lyssna en hel del sen jag köpte pickupen. Jag upplever att ART9XI är väldigt lik min tidigare OC9. Men det är inga fundamentala skillnader i signatur, på ingen av dem har jag märkt att det dra åt något håll i klangen, möjligen var OC9 liiite ljusare i klangen. Det är ju rätt många månader sen min gamla gick sönder så det är såklart möjligt att minnet sviker en del. De stora vinsterna ljudmässigt är att komplexa passager och sibilanter upplevs betydligt renare. Att dessa två upplevda förbättringarna var så pass stora hade jag nog inte förväntat mig, OC9 är erkänt bra på att spåra. Å andra sidan är är 9XI betydligt enklare att ställa in samt att jag nu har bättre verktyg för ändamålen. Jag har även testat lite att lyssna lite mellan att ha rumble-filtret på eller av. På många inspelningar märker jag inget, jag knappast på bastung musik. Men på vissa inspelningar är det skillnader, rumsinformation eller nåt som man går miste av när rumblefiltret är på. Jag kommer fortsätta med att köra rumblefiltret avstängt. Ett axplock av vad jag lyssnat senast
  1 point
 32. Jag fick den här väldigt intressanta YouTube länken från @ishoot där de testar olika switchar, som även kan vara intressant för dom som är lite tveksamma om att en switch kan göra skillnad!
  1 point
 33. ...... eller också är jag inte ute efter bättre ordning 🤔🤔....
  1 point
 34. Om man vill veta hur en dipol uppträder är det enklast att göra en impedansmätning och komplettera med beräkning av utsläckningsgrad och då kan man få ut samma resultat som vid simulering. Ska man mäta med mikrofon är det enklast med närfältsmätning och komplettering enligt tidigare exempel. Det är inte lätt att mäta en dipol med utstrålningsmönster i ett rum, det vore nog lämpligare att mäta utomhus men det är väl inte riktigt rätt årstid? Svårt att mäta alltså men å andra sidan lätt att förstå eftersom yttre påverkan av högtalarelementet begränsar sig till en förhöjd luftmassa efter montering i någon typ av baffel. Jag har byggt några bafflar och de är väldigt förutsägbara. Trots allt, det är roligt att ni försöker mäta och kanske kommer ni på någon variant som kan ge lite input.
  1 point
 35. Den stora fördelen med att mäta i närfält är att alla reflektioner kommer vara mycket svagare än direktljudet. Man mäter ofta närmare än 1 m. 0,25 m är ganska vanligt. Det är dock inte helt enkelt att mäta öppna bafflar eftersom ljudtrycket 0,25 m framför elementet är ganska ointressant att kolla på (eftersom man inte får med utsläckningen). Jag tyckte att det funkade hyfsat (i mitt rum, ca 15 kvm) att mäta på ca 2 m, dvs en blandning mellan direktljud och power respons. Men just detta avstånd var något jag lyssnade mig fram till, det var ett avstånd där jag tyckte att det jag mätte stämde med det jag hörde och är väldigt rumsberoende.
  1 point
 36. Om du mäter i närfält eller inte har inte jättestor betydelse för vilket tidsfönster du ska använda. Lite förenklat kan man säga att hela vågen för den aktuella frekvensen behöver få plats inom tidsfönstret. För 20 Hz blir det 1s/ 20Hz = ca 50 ms. Sen kan det vara bra att ha lite marginal till detta, tex för att vågen ska hinna från högtalaren till mikrofonen.
  1 point
 37. Ja det är riktigt. Ok. Tack för input. Jag brukar inte mäta bas i ”närfält” så jag har säkert enhet del att lära mig. Min tanke med mätningen var att få Calles teorier bekräftade ang dipolens utstrålningsmönster och skippa en massa (onödigt) skräp. Men jag ska testa igen😊 hur långt tidsfönster tycker ni jag ska mäta med ? Micken 1 meter från baffel.
  1 point
 38. Mätningarna vid lägre frekvens ser inte ut att stämma med vad man kan förvänta sig. 6ms fönster räcker inte.
  1 point
 39. j_bloom

  Stolstudie

  Smart med hålet i pallen så slipper du gå till Toa mitt i föreställningen!
  1 point
 40. Mäktigt mycket spännande musik man kan hitta med hjälp av Roon! Här ska ni höra: För er som kan er Rush-katalog ( @YYZ t.ex.) är det här både bra och rätt skumt! Alltså en Jazzig version av Subdivisions!
  1 point
 41. figge

  Stolstudie

  Du verkar vara tvåa i fåtöljen.😂
  1 point
 42. JWE

  Stolstudie

  Dansk(?) teakfåtölj från 50-60. Försökt ta reda på tillverkare men inga märken som avslöjar. Med gungfunktion, som tyvärr är väldigt dåligt för mig då det är lätt att somna när jag lyssnar..
  1 point
 43. plind

  Stolstudie

  Eames Replica 😎
  1 point
 44. LISTEN TO MUSIC

  Stolstudie

  Sitter idag i en Jetson i mitt musikrum. Har använd Bruno Mathssons Eva som är något bättre med sin lägre rygg. Har även haft testat min Fritz Hansen Svanen som blir lite mer som en köksstol, men är perfekt i höjd och för bästa ljud men hård och stel, men man sitter rak ryggen. Ägget var för hög i rygg. Detta gäller även Lamino som är lite stelare och mer låst än Jetson i sin sittposition. Skulle gärna ha Karin, Eames, eller Oxchair i mitt musik rum men dessa är lite för låga i sin sitthöjd för mina Magnepan 20.7 eller om jag kanske är en lite för kort i rocken - beror på hur man vill se på detta 🤔 För mig är Karin den absolut skönaste stolen att sitta av dessa jag tagit upp. Karin är mjuk och generös och påminner om att sitta i en mjuk skön soffa.
  1 point
 45. calle_jr

  Stolstudie

  Jag sitter i en Sirocco av Arne Norell;
  1 point
 46. Tack för alla fina råd @octavia rs, @AlfaGTV, @LPL och @Hans-Tommy! Man kan enkelt konstatera att den digitala sidan har onekligen förutsättningar att utvecklas och redan nu tycker jag att jag kommit en bra bit på väg. Men det finns alltid saker att fila på för att förbättra, men de störande digitala artefakterna tycker jag känns avlägsna och lite av historia. Den praktiska sidan av streaming är helt klart en fördel och blir lätt en lättjans breda väg. Men jag skall ändå försöka att upprätthålla en sund och frekvent kontakt med den analoga delen av systemet. Det blir annars lätt att halka in i det digitala spåret av ren lättja och då "glömma" att det finns så mycket fin och känsloframkallande musik i mina hyllor. Oavsett om det gäller LP, band eller CD. Det viktiga är musiken och inte mediet som sådant. Men sedan är det såå roligt och se hur långt man kan utveckla ljudet utan det sker på bekostnad av den musikaliska känslan. Här ligger ju hobbyns både utmaningar och möjligheter. Det finns några ytterligare detaljer att fila på innan jag lägger det tekniska åt sidan och bara njuter av musiken. Jag återkommer säkert till detta. Men nu skall jag spela musik tills öronen blöder. Som denna platta! Calm
  1 point
 47. Nytt hus nya möjligheter ! Haft en rejäl hifi svacka, sålt det mesta och startat om. Fortfarande Rör men kör horn istället för wilson. Köpte en ny förstärkare så Inspelning är i fullgång ! Som jag skrev i hifi diskussions tråden är att jag testar olika kablar. Frugan är bromsen som vanlig, kör med det gamla heliga smygar tricket. Försökte smyga upp nya integrerade förra veckan, tyvärr så har den 8 st kt150 rör vilket väckte hennes misstänksamhet. Min Octave har jag lagt en handduk över, tror ni inte att det var hennes jäkla bullhandduk och det är klart att det var dags att baka bullar !
  1 point
 48. Idag gulaschsoppa inför resan till Vemdalen. Med musik av Anton Bruckner.
  1 point
×
×
 • Create New...