Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2019-02-11 in all areas

 1. 6 points
  Taxmannen

  A clock to rule them all

  Av någon anledning är det uppenbarligen så mycket mera utmanade och känsligt att diskutera priser inom vår hobby, men är det alla gånger relevant? Att ifrågasätta pris/prestanda kan man göra på så otroligt många områden: Den första färskpotatisen som plockas upp på Bjärehalvön kostar 100 gånger mer än ett kilo till midsommar men smakar knappast bättre. Prisvärt? En flaska Château Pétrus är marginellt godare än en valfri pava för 150 kr från systemet, men kostar 100 ggr mer. Prisvärt? En diamantring kostar 100 gånger mer än en ring med en cubic zirkonia men glittrar bara marginellt mer. Prisvärt? De första humrarna som dras upp i september kostar 100 gånger mer än motsvarande en vecka senare men är knappast godare. Prisvärt? Ett hekto Beluga-kaviar kostar 100 gånger mer än stenbitsrom, men smakar bara marginellt bättre. Prisvärt? En Rolexklocka kostar 100 gånger mer än en Swatch i plast men mäter knappast tiden bättre. Prisvärt? En Blaser R8-studsare med mycket gravyr och en högklassig stock i valnöt kostar mångdubbelt mer än en billig i komposit, men du blir absolut inte en bättre jägare. Prisvärt? En handväska från Louis Vuitton kostar 100 gånger mer än en no-name från Åhlens, men rymmer inte mera läppstift och puder. Prisvärt? Det går lika bra att laga mat i ett kök från IKEA som ett från Kvänum som kostar 10 gånger mer. Prisvärt? En pikétröja från Ullared skyddar lika bra mot solen som en från Lacoste som kostar 10 gånger mer. Prisvärt? osv osv... Man måste acceptera att vi alla är olika och prioriterar på olika sätt. Jag är den första att erkänna att mina val i livet inte enbart beror på "bäst" funktion utan jag kan också värdera andra egenskaper som byggkvalitet, design, känsla, tillverkarens renommé osv utan att skämmas. Kalla mig gärna fåfäng - det bjuder jag på
 2. 3 points
  Jag hade gärna följt med och fått ett par ansikten på personerna som hänger här men är tyvärr upptagen på kvällen, så det får bli vid senare tillfälle. Jag ska besöka mässan på lördagen och kommer nog efter mässan ta en öl i baren på Sheraton innan hemfärd, så om man vill komma fram och hälsa titta efter en ~40åring med sidbena och bruna glasögon.
 3. 3 points
  Bebop

  A clock to rule them all

  Det är vi nog lite till mans. Det är en högst naturlig egenskap som drar iväg med mig själv ibland och som gör de exempel du nämner möjliga. Men av någon anledning är det mindre vanligt att man "erkänner" sin fåfänga. Vi kan diskutera design, ljud, bra och bättre, ljudspridning, tweets, frekvensomfång, dB, dynamik, DR-code, effekt ... you name it. Jag tycker att man kan också diskutera priser. Det kan t o m vara uppfriskande och tankeväckande precis som alla andra specifikationer, framför allt för den som tror att det finns en automatisk koppling till pris/prestanda. Inom marknadsföring arbetar man bl a med att försöka skapa en Veblen-effekt, som man försöker etablera på framför allt lyxartiklar eller artiklar som man vill lyfta till lyxstatus, vilket innebär att det finns en koppling till ökad efterfrågan med ökat pris utan koppling till t ex prestanda och objektiv kvalitet vilket är tvärtom mot den normala efterfrågekurvan. Detta studerades och beskrevs redan på slutet av 1800-talet av en ekonom som hette Veblen. Det finns andra närbesläktade verktyg som t ex snobbeffekt och boaormsteorin (eller bandwagon) som inbegriper mycket sofistikerade metoder att få oss att handla det vi i andra fall skulle betrakta som irrationellt. Det är så vi fungerar och därför utnyttjas det ofta. Inom just medicin och mat har begränsat företagens möjligheter att använda dessa metoder (som väl är) men det är fritt fram inom t ex hårvård och ansiktskrämer och även inom hifi/highend. Och om man uttrycker kritisk röster om det så går ofta de "troende" i försvar vilket noteras tacksamt av branschen. Jag tycker det är intressanta fenomen och varför kan man inte diskutera det? Visst är det upp till var och en. Det är det också om man väljer digitalt eller analogt, 200 eller 100 watt, rör eller transistorsteg...
 4. 2 points
  Jag tycker det är lite farligt att på ren reflex tro/tycka att "de där kan inte låta bra med så mycket dsp inblandad". Ni brukar ha ett öppet sinne killar! Jag har väll funderingar på att testa ett Deqx försteg framöver, lovar att återkomma med intryck eller en träff om det blir av.
 5. 2 points
  JWE

  Vad lyssnar du på just nu?

  Killgissning på Rymden - Reflections & Odysses med tanke på att Dan Berglund och Magnus Öström (2/3 av gamla EST) står där.
 6. 2 points
  MatsT

  Svart kubism skakar om.

  Jag är sedan lång tid anhängare av dipol-bas och speciellt när huvudsystemet har samma princip är det en vettig princip. Det är väldigt enkelt att bygga dipol-basar och de veckade varianterna går att få väldigt små också. Den svåra biten är att få till filtret och det finns inte så mycket färdigt att köpa men det finns en del rapporter om lyckade lösningar med DSP så det är nog den enklaste vägen att gå, förstärkaren behöver inte vara så märkvärdig så priset för en totallösning är rimlig. Om du bara behöver lite stöttning längst ned så kan man nog få till en passiv lösning (för dipol-kompenseringen) också men aktiva filter behövs ändå eftersom delningsfrekvensen lär hamna i närheten av resonansfrekvensen och därtill hörande impedanstopp. Ett aktivt delningsfilter är inte så svårt att hitta och en fas-justering ovanpå det är inte så svår att göra men för en passiv variant med enkelt filter kan man nog klara sig utan.
 7. 2 points
  byZan

  Queen

  Jag var och såg filmen i går och tyckte att den bara var ganska bra. Eftersom jag har följt Queen från början och läst om med- och motgång, deras artistvänner etc etc så tyckte jag att filmen inte återspeglade allt som jag vet, men å andra sidan så tror jag att de som inte visste alltför mycket om dem tyckte att filmen var riktigt bra. Gestaltningen av Freddie, Brian tycker jag de gjorde bra medans Roger och John kanske inte var lika bra. Men efter filmens slut hörde jag av yngre personer att de skulle lyssna på mer av Queen. Men helt oberörd var jag inte, när scenerna från Live Aid dök upp så kom minnena tillbaka och jag fick gåshud och tårar i ögonen. Om alla visste eller förstår hur jävla bra och denna spelning var och om hur alla världens artister stannade upp i katakomberna på Wembley och JFK i Washington för att bara se och lyssna på det i mina ögon absolut världsbästa live framträdandet (det senaste min uppfattning). Ja det finns mycket mer att berätta om Queen och det skulle inte förvåna mig om det kommer en tvåa som visar från efter Live Aid och fram till Freddies död? För visst är han en legend i musikvärlden? iaf för mig /byZan
 8. 1 point
  Ibland får jag intrycket av att kablar används som en typ av fasta tonkontroller. I studio är det ett naturligt verktyg men bland audiofiler är det en styggelse.
 9. 1 point
 10. 1 point
  Govinda

  Vad lyssnar du på just nu?

  Nybakad Gitarr-Rock The Amazons låten Mother
 11. 1 point
  Bebop

  A clock to rule them all

  Det är alltid en risk men det är det också inom flera områden. Att vi inte handlar rationellt eller att vi styrs av andra parametrar än just det funktionella är knappast någon rock science. Några av oss mer eller mindre på olika områden. Än mer intressant är hur en del företag resonerat för en del produkter. T ex Transparent och deras högtalarkablar Transparent Opus Magnum för SEK 840,000 Hur har de tänkt? Vad är syftet? Min bild är ganska klar men jag drar det inte vidare här. Jag är långt från klockorna nu.
 12. 1 point
  AlfaGTV

  byZan - Nytt i stugan #7

  Ingen orsak, vi är väl kanske medskyldiga till din situation? Lura in dig i digitalträsket så-där-ba.. Är dessa anslutningar nåt som ser bekant ut? (annars vill vi nog veta exakta modellbeteckningar) Se mina röd/gröna skisser på Airport-grunkan... OBS! Inser att det blir redan komplext här eftersom Airport Express av den generationen kan användas som "router", men också som nätverksförlängare etc. Men, om JAG skulle ansluta en Airport Express som trådlös accesspunkt skulle jag ansluta den röd-markerade kontakten på bilden till en av de uttag på Exterme som har samma symbol som den grön-markerade. Edit: På din padda, starta Airport-verktyget (det är en app som du borde ha installerad, om inte, ta hem den). Den kan säkert ge dig en ledtråd om vad som är knepigt??
 13. 1 point
  Märkligt att reportern inte tog upp försämrad ljudkvalitet när hon räknade upp exempel på hur vi kan drabbas
 14. 1 point
  Double A

  Svart kubism skakar om.

  Slaktat har han väll inte gjort? Men han har kompletterat sina Maggisar med Tympani bas paneler och driver dom med ett Lab steg med Dsp, låter sjukt bra! En lyssning i hanns fina rum får en att börja fundera (och tvivla på) det här med bas i lådor... Bara ett tips i alla välmening. Jag har även njutit hos Amatören och hanns fantastiska system, dipolbasen är något speciellt! Ta en tur, vidga dina sinnen, eller skit i det och kör ditt eget race Det är upp till dig.
 15. 1 point
  Amatören

  Svart kubism skakar om.

  Adigo, har du funderat på dipolbas? Själv så körde jag mina 4x18" utan låda och panel under inspelningen och det saknades ingen bas! I min bio-anläggning (också 4x18") så går mina paneler "utan hjälp" ner till 30Hz innan de faller av. Sen har jag ett par 21" subhorn som fyller ut explosioner och de allra djupaste basgångarna . Ett par U-paneler slänger man lätt ihop själv och, som Harryup skriver, ett PA-filter där man kan justera delay. Enligt min ringa erfarenhet så är problemet med att integrera subbar inte volym eller delning utan just delay (tidsskillnad) samt STORA element med mycket effekt bakom. Ett litet tips: Om du kan låna hem lite olika element eller subbar så spela ex. en ståbas och/eller cello genom endast ett element och avgör om du gillar vad du hör. Det är större skillnad på hur olika element återger det som spelas. Själv kom jag fram till att mina 12"-or spelade just ståbas och cello mer "naturligt" än 18"-arna vilket avgjorde delningsfrekvens och kompensation. Fysisk bas är "gött" !
 16. 1 point
  Harryup

  Svart kubism skakar om.

  Nu finns det ju t.ex. Beveridge som haft separata basar och även de senare har haft inbyggda basar. De senare tycker jag har haft en bättre integration men då har också placering mellan paneler och basar varit känd av Beveridge. 35Hz är 35Hz och det finns inga snabba 35Hz. Men däremot så finns det ju olika snabba basar i den bemärkelsen hur de startar. Med den tidsskillnaden går lätt att upphäva genom att placera basarna lämpligt. Och delar man så lågt som runt 35-40Hz så får man en Group delay som är större än när man delar runt 80-100Hz. Hur väl en bas integrerar med sidosystem beror ju väldigt mycket på hur väl man justerat in filter och delayer och vilka möjligheter man har med sina filter. Många HiFi-filter är tyvärr inte så flexibla som PA-filter då det gäller anpassningar. Personligen så anser jag att hur man tycker en bas låter eller inte är till stor del beroende på rumsförhållanden och den aktuella anpassningen. Och inte på hur basen faktiskt kan låta under helt optimala förhållande vilket är väldigt svårt att uppnå i hemförhållanden. /Harryup
 17. 1 point
  Bebop

  A clock to rule them all

  Jag är beredd att hålla med. Jag tycker dessutom att det är märkligt att det är så känsligt att diskutera priser, kostnader, prisvärdhet och liknande inom hifi. Är det möjligen något som drivs av branschen eller kommer det från våra dåliga samveten... ? Är det en medveten strategi för att bygga upp en aura av exklusivitet? Jag vet inte. Ingen blinkar om jag tycker det är märkligt att ett nerladdad album i DSD kostar 50-100 % mer än samma album på en fysisk SACD. Däremot kan det bli irritation när jag beklagar mig över när musikkonsumenter inte är beredda att betala för sin musik så att musiker och upphovsmän kan få en dräglig ersättning. Men att iftågasätta prissättning på hifi-prylar kan väcka ilska. Att var och en får avgöra vad som är prisvärt och inte samt hur man prioriterar är självklar, tycker jag. Men samtidigt är det väl sunt att diskutera prissättning. Jag tycker det finns en blåögdhet inom många områden kring prissättning vilket sysselsätter både organisationer och journalister inom andra områden för att "avslöja". Jag är helt säker på att även highend- branschen hade mått bra av en sådan granskning. Jag vet inte om det har med ålder att göra men idag tycker jag att min egen anläggning sprider ett löjets skimmer över sig vad det gäller pris och skulle jag börja om idag hade jag inte kommit i närheten det jag har spenderat trots att jag har bättre ekonomi än någonsin. Jag anser att jag har varit en del av någon form av "masspsykos" och dragits med ett tåg där en inte obetydlig del har koppling till fåfänga och att tillhöra "rätt" grupp. Det låter bra här hemma och jag har inget att klaga på ljudmässigt, men jag är övertygad om att detta hade jag fixat idag till en femtedel av kostnaden om jag skulle börja om.
 18. 1 point
  Double A

  Svart kubism skakar om.

  Adagio Du borde besöka Lisen to Music på värstkusten, Han spelar ju också på Maggisar och deras baspaneler. Låter sagolikt bra !
 19. 1 point
  Perfect sense

  letar ny förstäkare

  Nu är allt tillbaka till det normala med nya starka ägare bakom Audionet! / Marcus, Perfect sense