Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2018-12-07 in all areas

  1. 20-30 sekunder för en Espresso och 2-3minuter för en brygg är en god tumregel. Innehåller espressobönorna Robusta så är 20-25 sekunder lagom. Med 100% Arabica kan den tåla 30 sekunder utan att bli bitter/besk. Ett tips för bryggkaffe; Börja med att skölja ur tratten med filtret i med hett vatten (bli av med "papperssmaken"), fyll på med önskad mängd bryggmalet kaffe, häll försiktigt på ungefär dubbelt så mycket vatten som kaffe så att hela kaffet blir blött, låt stå o dra 30-40 sekunder, häll långsamt på resten av vattnet. Använder man en elektrisk bryggare (T.ex. Moccamaster) så kan man stänga av den 30-40 sekunder efter lagom dos vatten och sedan sätta på den och köra igenom resten av vattnet. En god tumregel är 6gr. kaffe per dl.vatten.
    4 points
  2. Du...eeeh... håller kurser på området va ? Var anmäler man sig ?
    3 points
  3. Har varit i fundering länge på just vilken kaffeväg man ska ta framöver. Och blir också förbryllad över att en gång varit hängiven entusiast av espressoklunkande samtidigt avlyssnande på tung hifi hemma. En tid därefter så blev det enklaste kaffeklunkande med en Melitta filter och glaskanna (strilade varmt vatten i filtret med en kastrull. Då lät en väldigt anspråkslös musikförmedlare i hemmet. Nu är man på väg igen (tack och lov) och ja nu vill man ha ädlare former av kaffe. Inte klokt. Riktigt bra vanligt kaffe kan vara gudomlig. Nästan som man vill hälla i sig på tvären. Händer inte ofta men det har hänt. Vore kul att kunna göra det varje gång. Espresso kan ju vara likaså men är det över extraherat, tror jag det heter så blir den en väl sur touch som släcker suget länge. Vill ha både och, snabbt och suveränt enkel kaffe. Espresso på fin stunderna. Usch man är förmodligen störd.
    3 points
  4. Jag fattar inte riktigt varför det skrivs om Moccamaster och annat bryggkaffe då trådskaparen vill ha hjälp när det gäller ESPRESSO..... Bryggkaffe kan vara jättebra - men det är inte i närheten av espresso imho. Inte samma sport eller hantverk öht
    3 points
  5. Den här kan jag inte se mig mätt på <3 O den här i Slo-mo.
    2 points
  6. Trådskaparen tillåter alla att säga sin mening så länge det är kaffe och maskiner vi pratar om och att det sker med god ton. Tråden kanske hjälper andra att hitta sin grej som iofs inte måste vara en espressomaskin. Själv inser jag att denna sport kan ta oanade vägar ju mer man lär sig och om intresset eller nyfikenheten gör så att man vill upptäcka mer. Då är det väl kul om det finns en tråd där man kan berätta om sina upptäckter och erfarenheter för andra? Så tänker jag! Jag tror som många redan skrivit (fortfarande utan att ha känt och klämt) att det behövs träning och åter träning för att försöka få ett skott att bli lika varje gång (om det nu ens går?). Jag tror också att en som jag inte kommer att bli arg/sur/förbannad för att espresson inte smakar lika varje gång, men såklart ska jag försöka att göra det. Det finns så många variabler att ta hänsyn till och jag undrar verkligen om ens baristan gör det inför varje skott, tror inte det, kanske i VM i espresso eller vad det nu heter? Så valet av maskin/kvarn/koppar e t c blir nog mer på tycke och smak samt en trevlig försäljare som man tror på och märken som förhoppningsvis finns kvar under hela garantitiden. Så går mina tankar just nu iaf. /byZan
    2 points
  7. Taxmannen

    Discogs

    Och det går lika enkelt i webbgränssnittet. Klicka bara på Year så sorteras albumen efter utgivningsår.
    2 points
  8. AlfaGTV

    Qobuz HighRez Streaming

    Tänkte tipsa om att det gick faktiskt utmärkt att registrera sig för Qobuz streaming-tjänst, trots att den larmar på första-sidan om att tjänsten inte är tillgänglig i ditt land. Jag provar just nu och jag gillar utbudet via deras app och hemsida. Har inte provat ladda ned via deras Sublime+-tjänst ännu då jag inte haft någon dator igång, men tänkte se vad som erbjuds senare. De är snäppet dyrare än Tidal, men erbjuder å andra sidan 2månader gratis om man tecknar ett år, £199.99 för CD-kvalitet eller £249.99 för High rez, upp till 24/192Khz FLAC. Slutligen erbjuds Sublime+, en dyrare tjänst där man får duktig rabatt på downloads också, kostar £299 för ett år. Jag skall laborera vidare med detta och utforska litet, tycker att deras app erbjuder ett intressant utbud där man faktiskt erbjuds både jazz och klassiskt på första sidan, inte bara Jay-Z och Beyoncé..
    1 point
  9. För att ge lite balans till debatten om Svenska Akademin kan man titta lite på en annan akademi som mer kanske omfattar det vi alla gillar nämligen MUSIK! http://www.musikaliskaakademien.se/verksamhet.verksamheten.html Har själv bevistat några av deras evenemang och mycket trevliga och lärorika. Tittar på deras ledamöter och styrelse så hittar man många namnkunniga musiker och musikpedagoger som är verksamma bl.a. på Kgl. Musikaliska Högskolan. Dessutom är det verksamma musiker som tex. prof. Joakim Milder en gudabenådad saxofonist eller Nisse Landgren trombonist. Intressant hemsida som jag tycker belyser deras verksamhet öppet och klart. Calm
    1 point
  10. Näh, det där var droppen. Nu ska jag ha mig en kaffe... Även om den kommer att vara låååångt från en espresso-variant. Det blir nog svårt att somna vad det lider... Men man lever ju för stunden har jag hört
    1 point
  11. Jo det är säkert så! Min point var just om vi jämför en bulkprodukt med en hantverksmässigt framställd dito. Det finns samma skillnad mellan espresso och espresso. En "trycka på knappen" automatvariant och en med omsorg tillagad dito. Ibland kan det vara ljusår emellan. Calm
    1 point
  12. Nja, där är jag oenig :-) Båda är i sin bästa form genuina hantverk! Som Cognac vs Vin kanske. Den ena mer koncentrerad än den andre.
    1 point
  13. 1 point
  14. new order

    letar ny förstäkare

    Ok. För att citera Monty Python. "You are lucky.." du har många fina butiker ett stenkast bort. Ett norrländskt stenkast vill säga. Lycka till.
    1 point
  15. Kanske som skillnaden mellan en "stor stark" och en IPA eller någon annan specialöl? Calm
    1 point
  16. David_33rpm

    Discogs

    Då måste Microsoft helt plötsligt lärt sig göra webläsare efter så många år i branschen. Det är bara att gratulera.
    1 point
  17. David_33rpm

    Discogs

    Det är därför du ska använda en riktig webläsare och inte Microsoft hemska virusläsare! :-D
    1 point
  18. Den kan nog gå i flera riktningar, men först får ju skiten serveras så man kan välja riktning. Det är som du skriver inte fel med akademier i sig. Vetenskapsakademin har ju den goda seden att de ser över sina stadgar vart 5:e år och om jag minns rätt gör även Nobelstiftelsen något motsvarande. De har också en större öppenhet. Då blir det inga drev. Men att använda statuter från 1700-talet som en förevändning att inte göra något är inte ok, tycker jag. Man skall vårda sin historia och sitt ursprung men det finns en gräns när denna hör hemma i historieböcker och på muséum.
    1 point
  19. AVID SKIVSPELAR-DEMO FREDAG 7:E OCH LÖRDAG 8:E DECEMBER! 2018-12-04 På Fredag 7:e December och Lördag 8:e December kommer Conrad Mas från engelska skivspelartillverkaren Avid till butiken och demar vinyl. Det blir en intressant demo där det först spelas på och jämförs mellan 3 olika skivspelare från Avid (Diva SP, Volvere samt Acutus) med identiska armar samt pickuper och sedan avslutas med en uppgradering till betydligt bättre arm och pickup. Vi kör totalt 4st sittningar: Fredag: Kl 15:00 Kl 17:30 Lördag: Kl 11:00 Kl 13:30 Varmt välkomna!
    1 point
  20. Affären ligger på Rörsjögatan 8 @calle_jr samma lokal som där var en annan hifibutik för nått år sedan kommer dock inte ihåg namnet.
    1 point
  21. calm

    UNIK INSPELNING

    I min värld handlar det om hur man hanterar oönskade reflexer eller ekon. Absorption med efterkommande "elektroniskt" pålagda ekon eller ett mer naturligt sätt att kontrollera dessa genom diffusion. I en annan tråd som handlar om Studio Blue diskuterades en inspelning som gjorts med allt för kort eller obefintlig efterklang och för stor dämpning. Det låter trist och dödar en del transienter och därmed en del av kärnan i musiken och även dynamiken går förlorad. Motsatsen som ibland uppstår i kyrkor och stora konserthallar med rullande ekon är heller inte njutbart. Eller för många reflexioner som skapar "oreda" i inspelningen. Multimikrofontekniken och nu också med mer upplösning i monitorerna är egentligen i samma riktning att fånga varje mikrodetalj för att sedan mixa ihop till något lyssningsbart med artificiella pålägg. Så på något sätt tycker jag att det vore positivt att skapa en mer naturlig akustisk miljö även i inspelningssammanhang, det skulle musiken tjäna på. Calm
    1 point
  22. MatsT

    UNIK INSPELNING

    Tolkningen är fri som jag ser det och jag tycker att det är intressant att lyssna på effekterna. Att SMT skapade tråden har jag förstås sett och det ligger i branschforum så det är fri tolkning av det också. För min del är inte världen så indelad att det är antingen madrasserat eller diffuserat som gäller utan jag väljer det som passar bäst i en given position och då är erfarenhet användbar vilket den här tråden bidrar med att skapa.
    1 point
  23. En egen erfarenhet som handlar om vanligt kaffe kontra espresso så är säkert så att den allmänna uppfattningen är att espresso är så starkt och att den därför skulle ha en negativ inverkan på magen. Konstig nog så är det för mig precis tvärt om. Efter att på kontoret druckit säkert mellan 5- 10 koppar vanligt kaffe per dag så fördärvade jag min mage totalt. Skapade en rejäl magkatarr och en bestående "allergi" mot vanligt kaffe oavsett hur bra det är framställt. Vi har självklart en Moccamaster hemma men det hjälper tyvärr inte. Har inte druckit vanligt kaffe på flera år, men alltid ett antal espresson hemmagjorda eller på stan. Något i processen att framställa kaffet under stort tryck och under kort tid, dvs de antal sekunder det tar att espresson fyller en kopp, enkel eller dubbel, så försvinner eller hinner inte de skadliga garvsyrorna utvecklas. Motsatsen är det klassiska snutkaffet som står i en glaskanna i en kaffebryggare under lång tid där vattnet ångar bort och kaffet blir svartare och beskare ju längre tiden går. En annan variant som däremot fungerar är frystorkat kaffe där garvsyrorna extraherats, men det kaffet blir ganska tråkigt och intetsägande. Nej tacka vet jag espresson som blir lite som kaffets höjdpunkt kvalitetsmässigt. Den nya trenden att göra bryggkaffe till konst med diverse kannor, glaskolvar och Melittafilter med hållare som skruvar ned kaffet genom filtret ser jag inte som någon direkt nyhet. Så gjordes kaffet i min barndom innan den första kaffebryggaren kom. Hemma hade vi en kaffebryggare som användes i finsammanhang och som kallades kaffepumpa, inte Don Pedron som också var vanlig. Anordningen var en glaskolv, en glaspropp och glastratt. Allt satt i en ställning som eldades under med en spritbrännare. Kaffet lades i glastratten, vatten fylldes i glaskolven under. När vattnet kokade gick det upp i glastratten och rann sedan åter ned i glaskolven efter att brännaren tagits bort. Annars var nog kokkaffet vanligast på den tiden. Tider förändras, men presskaffet har likheter med hur man gjorde förr. Calm
    1 point
  24. Jag kan nu meddela att Bandcamp gärna strömmar till ett flertal av dina enheter. Eftersom jag följer Vestbo Trio, My Brightest Diamond och Trentemøller bl.a. så har jag köpt en del alster av dem via Bandcamp. Jag kompletterade nu med några album i download-form och det är enkelt att strömma de album du köpt, och även provsmaka andra artister och album om man vill. Rimliga priser på nedladdningar också, vill jag hävda. Vestbo Trio släpper ny platta, Gentlemen... i Januari, som för min del är beställd på vinyl. (Då ingår download och streaming) Och givetvis, tack för presentationen av Bryston! Lärorikt!
    1 point
  25. Här är en av dem... Skit i formaten och njut av albumen...
    1 point
  26. Nu har JCA, alias Katarina Frostenmannen, alias Den 19:e Ledamoten, fått en hovrättsdom. Horace Engdahl har farit iväg ganska långt ut i världsrymden. Han är nu på en helt annan planet. Anders Olsson menade att "vi har inte varit tillräckligt vaksamma" I själva verket har de varit det diametralt motsatta, de har inte sett ens det alla andra har sett fastän de har varit intimt inblandade under flera decennier. När akademien bjuder in kungahus, toppolitiker, biskopar, kulturelit och andra högdjur till någon sammankomst så har Frostenmannen stått där och hälsat dem välkomna, som en slags 19:e ledamot... Wiman kan forsätta vältra sig i smaskigheter, detta spektakel lär inte avstanna i närtid. Lena Andersson formulerade sig träffsäkert; "Det gör inte så mycket om Nobelpriset försvinner, det är ändå inte sunt med VM i litteratur. Jag tror däremot det är bra att Akademin finns kvar så att det finns någonstans att ta vägen för udda figurer". Bild: DN
    1 point
  27. AlfaGTV

    Mickes Musikrum

    Jag har investerat tungt! Det här skulle kunna vara en Synergistic Research ionizator, i kallsmidd aluminium med vibrationsdämpare i högdensitets australiensisk naturgummi. Pris i kategorin 8.495:- Det skulle också kunna vara en "dörrstopp" från ClasOhlson i rostfritt, med blästersand inuti, för en hundralapp, med växel tillbaka! Jag valde den senare, och tyckte den var så prisvärd att jag kunde prova en kort o bred, och en lite smalare och högre! (Den på bilden är den senare) Egentligen är de tänkta till Raspberry Pi's och likande som i princip åker av hyllplanet pga vikten av anslutningskablarna! Men faen tro' et! Jag tycker faktiskt den påverkar ljudet! (Det kanske beror på att Chord Mojo står på en Nagra? )
    1 point
  28. Konklusioner Eller man kanske hellre skulle kalla det minneslapp, för dessa två apparater är större än vad jag kan konkludera med ett par rader. Det som klangmässigt låter bäst är dsd64 och dsd128 från usb-minne respektive originalskivor via hdmi från Oppo. Jag är positivt överraskad och ser med ny tillförsikt fram emot högupplösta musikinköp som verkar bli bättre och bättre. Eftersom digital uppspelning innefattar ganska många olika format för min del (cd, sacd, bluray, dvd, flac, dsd, mpeg4 tv, mkv, avi mm) så är mångsidighet och enkelhet jätteviktiga. Det är nog en svår kombination om man är kräsen. Jag tycker att Bryston har lanserat ett par oerhört genomtänkta produkter med BDP-3 och BDA-3. De står på egna ben var och en för sig, men blir än kraftfullare tillsammans. För min del är det minsann inte enkelt att hitta någon konkurrent i rimlig prisklass om man ska beakta de format som jag vill kunna använda. Denna testövning har fått mig att grubbla över varför vi har valt en så stark restriktion mellan begreppen digitalt och analogt? Det finns idag inte någon större skiljelinje inom hifi än dessa två begrepp - det är det första som kommer upp, möjligen efter högtalare. För mig ligger dsd-avkodning mycket närmare metodiken för avkodning av analoga format. Signalen skapas utifrån en relativ storhet per tidsenhet, precis som med LP eller rullband. Det kan vara detta som tilltalar mig med dsd, men jag är medveten om att många skulle kalla det påhitt. Motsvarigheten till pcm skulle kunna vara att man kontinuerligt ändrade varvtalet på skivtallriken, och man kan ju bara frukta hur det skulle fungera ....................
    1 point
  29. I Malmö då förmodar jag! Hoppas på lyssningsrapport och bild!
    1 point
  30. Lite märkligt experiment i den där tråden. Det är väl väldigt väntat att ett helmadrasserat rum utan några sekundära reflexer inte låter så bra? Hoppas det inte var ett försök att jämföra med vad Studio Blue gör. Jag gillar inte alla utgåvor från Blue, flera är musikaliskt stendöda för mig, men många av dem visar på ett fantastiskt hanterande av dynamiska förlopp. Det är det verkligen få andra som gör och det tycker jag ska lyftas fram och premieras.
    1 point
  31. Apexorca

    Det ständiga sökandet

    Visst, men det finns inte bara ett kaffemecca där man kan få mocca och Espresso på La Marcocco så fall. Da Matteo's kaffeställe vid Magasinsgatan som du visar här är riktigt coolt. Samma känsla och stil som i Chelsea, Meatpacking District och områden däromkring i New York. Käkar lunch där rätt ofta. Det har öppnat ett nytt kaffeställe av hög klass (glömt namnet) strax bredvid om man går ut bakvägen. Gå till vänster i din bild vid blondinen uppför trappan och ut vi en mysig innergård. Man kommer ut vid MUG (Musik Utan Gränser, musikaffär med anor) och nästan precis nedanför HiFi-Stället. Gå längs huset rakt höger så ligger det där. Det tycker jag är en nivå till på kaffe. Mer klassisk Espressobar. Annars så bör man besöka Bar Centro bredvid NK. Espresso i toppklass sedan många år. Bar Italia på Prinsgatan i Linnéstaden besöker jag också gärna. Det finns fler...
    1 point
×
×
  • Create New...