Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2018-09-30 in all areas

 1. 5 points
  Hans-Tommy

  Kristaller bland bubblorna

  Här kommer ännu en bild på taket tommy
 2. 5 points
  Hemma hos Eitan med hans läckra Nagra produkter. Men hans Black Box får stå i centrum ser jag Eitans system låter verkligen så underbart musikaliskt!
 3. 3 points
  calle_jr

  Åsikter om Nobelpristagaren i litteratur

  I Sverige undrar en del hur det ska gå för kulturprofilen. I USA är Kavanaugh på tapeten. Detta är inte ett montage, och det verkar inte som att han är speciellt populär hos damerna:
 4. 3 points
  octavia rs

  Hemma hos Octavia rs

  Jag har kopplat in klockan idag och låtit systemet spela hela dagen så senare ikväll ska jag se om jag kan få till lite tester där jag växlar mellan den interna klockan och den externa. Tidigare under dagen testade jag Rossini via nätverket och via USB ifrån mina SOtM produkter och skillnaderna var så små i mina öron att jag hade svårt att skilja dem åt. Eftersom både Rossini och SOtM sMS-200ultra kommer upp som två zoner i Roon är det enkelt att byta mellan dem och ha samma låt spelandes. Ljudkaraktären är alltså väldigt lika varandra oavsett om man kör direkt till Rossinin via nätverket eller via USB och extern endpoint. Mer intressant kommer kanske bli när jag ställer tillbaka min TAD D1000 och ser om där är skillnader.
 5. 2 points
  Hans-Tommy

  Kristaller bland bubblorna

  Jag har sedan tidigare ett bubbeltak från Svanå, 16 stycken, 60x60 cm , 4 x 4 stycken. De var omgärdade av den gamla plana golden horn varianten i ett U där öppningen på U:et är mot lyssningspositionen. Även de är 60x60 cm, totalt 14 stycken. Svanå har kommit med en ny modul, tidigare nämnt här på forumet, Chrystal. Därför tänkte jag att man skulle prova att byta ut golden horn mot Chrystal. Sagt och gjort, jag skaffade 14 stycken, de är i plast med en tunn frigolitskiva på baksidan. Tanken med frigolitskivan är att man ska limma upp den på en skiva eller alternativt direkt på taket. Själv har jag sedan tidigare ett ramverk som brukar användas till innertak så jag kunde bara byta ut modulerna direkt eftersom modulerna hänger i ramverket. Jag kan säga att mina förväntningar på bytet av moduler inte var så stort, trodde på en marginell förbättring, men ändå en förbättring. Men som vanligt hade jag totalt fel , ljudet blir mera luftigt, fokuserat, nu kan man särskilja röster och placering i rummet på ett helt annat sätt. T.ex a capella låten på Sofia Karlsson ,visor från vindenskivan, Resan till österlandet med Sara Isaksson och Lena Willemark kanon! Magic Matts har gjort det igen. Man bugar tommy
 6. 2 points
  A/Wing.

  Tar resan slut.....

  Låter bra då är det inget jag behöver oroa mig för men jag behöver byta hjulen på vagnen för det är ett jäkla hoppande
 7. 1 point
  KAPITEL 1 | Alla goda ting är 3... Under gårdagen så spenderade vi en heldag hos den danska trion bakom tre av de starkast lysande stjärnorna på den Skandinaviska hifi-himlen just nu - Ansuz, Aavik och Börresen. Den nyligen lanserade serien av högtalare ifrån Börresen (01, 02 och 03 kort och gott) var givetvis i fokus. Ambitionen och innovationshöjden hos männen bakom dessa konstruktioner lämnar de flesta andra i skuggan, där de verkliga konkurrenterna faktiskt är få idag. Fortsättning följer...
 8. 1 point
  ... och mer därtill. Vad skådar mitt norra öga? Är det inte QKORE? Nog dags för ett besök. Har ett super system blivit superduper?
 9. 1 point
  LasseJ

  Hemma hos Octavia rs

  Jag är inte helt säker på att jag är med här. Frågar för säkerhets skull. Det du egentligen testar här är Rossini vs SOtM som endpoints och Rossini som DAC i båda fallen? Och när du ställer tillbaka din TAD D1000 så agerar den DAC?
 10. 1 point
  Taxmannen

  Tar resan slut.....

  När jag började mäta utnivåerna på mina avspelningskort visade det sig att det var en del nivåskillnader mellan vänster och höger kanal - inte jättemycket, men ändå så att det var fullt mätbart och värt att justera. På samma sätt justerade jag VU-mätarna, peak-indikatorerna o s v så mycket enligt servicemanualen jag kände mig komfortabel med. Jag kan inte påstå att bandaren låter våldsamt mycket bättre efter denna justering, men det känns ändå rätt bra att ha gjort det.
 11. 1 point
  calle_jr

  Tar resan slut.....

  Ja. Kalibrera är ju ett ganska brett begrepp för en rullbandspelare. Motor, drivmekanik och bandsträckning ska vara kalibrerad för att ge banden rätt hastighet och minimalt svaj. Oscillatorkortet som styr magnetiseringen måste arbeta med rätt frekvens. Tonhuvudet måste kalibreras rent mekaniskt så att det sitter rätt i förhållande till bandet, och magnetiskt så att magnetisering och avläsning av bandet blir jämn över frekvensregistret. Och slutligen ska audiokorten vara kalibrerade för att ge rätt utsignal. Trimpottar ändras ju knappast för att man flyttar en bandare, och det ska mycket till för att tonhuvud ska förskjutas. Såvida det inte rör sig om kraftiga temperaturskillnader eller total vårdslöshet så bör det vara liten risk att en kalibrerad maskin ändrar sig vid en flytt. De mekaniska delarna tåler ju vanlig drift som är ganska påfrestande.
 12. 1 point
  Jag personligen föredrar en vanlig Cat 6 UTP om vi håller oss till vanliga standard kablar.
 13. 1 point
  Det gröna lackerade kretskortet har inte med SE-uppgraderingen att göra. Mitt steg (ej SE-modell) från juni -14 har det gröna kortet. Däremot har SE-modellen betydligt grövre Shunyata-kablage än den vanlig modellen som en av alla ändringar. Jag tror det skulle vara runt 30 ändringar/förbättringar i SE gentemot den vanliga, men exakt vad ville ARC inte berätta när jag frågade.
 14. 1 point
  calle_jr

  Från LoFi till något slags HiFi...

  Exemplariska avbildningar före/efter
 15. 1 point
  figge

  Rumstorlek vs. högtalare

  Tanken var att få en uppfattning om vilka högtalare som spelade i förhållande till storleken på rum. Tyckte att många hade stora högtalare i ganska små rum och hade problem med basen.
 16. 1 point
  Richard

  Rumstorlek vs. högtalare

  Snacka om att väcka en gammal tråd till liv... 11 och ett halvt år.. . Får se om nån hakar på. 7,9 x 4,4. x 2,2 8 X 4,2 X 2,2 meter är mitt rums dimensioner. I detta spelar jag på Focal Scala V2. 2 subbar (diy) 15-tums bak frontarna och 2 mindre Elac-subbar baktill i rummet.
 17. 1 point
  AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Pricksäkert @Bebop, det är däråt det lutar! Man får mera inlevelse och behållning, än frekvensomfång och brusnivåer. Det är, för mig, lättare att visualisera musiken, den får tydligare kontraster, starkare färger och berör mera. Men, kan man mäta detta? Jag tror det är väldigt svårt, och kanske också flyktiga värden man eftersträvar. Tack @sprudel och @Taxmannen, jag kör på! Nästa DAC för bedömning är min rumänska outsider, Audiobyte Black Dragon! Audiobyte är varumärket för den enklare linjen av produkter från Nicolae Jitariu, mannen som arbetat för MSB och även är designern bakom Rockna-produkterna Wavedream och andra väl ansedda produkter. Till skillnad från Wavedreams Resistor Ladder DAC (Kallas ibland R2R, förväxla ej med rullband och annan förhistorisk teknologi ) så anlitas här ett par Asahi Kasei AK4396 för den slutgiltiga omvandlingen. Priset tillåter inga resistor ladder-lösningar så det gäller att kompromissa på rätt ställen. Som framgår av formatet är denna DAC inte anpassad för rörlighet, snarare bör den placeras på ett skrivbord eller i en sterobänk. Den har ett flertal ingångar utöver USB och utgångarna är både fullt balanserade XLR och även RCA. På framsidan har den ett uttag för hörlurar i form av ett 6.35mm-jack. Volymjustering sker via två knappar på fronten eller via fjärrkontrollen. Volymjusteringen är lite egen, möjligen är den inte helt logaritmisk såsom man är van vid för jag upplever den svårreglerad. Jag använder den i första hand som DAC med fast utnivå, dvs max volym. Varför valde jag denna då? Jo, jag tycker konstruktionen verkade sund, stor fokus på välkonstruerade nätdelar och de analoga utgångarna. Bilden på innandömet visar separata toroider för analoga och digitala delar. Dessutom delar Black Dragon ett FPGA baserat filter och femto-klassade klockkretsar med Rockna-produkterna. För denna rejält välbyggda DAC får man hosta upp 27 Biggor, en avsevärd ökning jämfört med både Dragonfly och Mojo. Jag kan inte annat säga än att det här låter rätt! Den har ett kraftfullt fundament och dynamik som övertygar. För mig uppfyller denna alla kriterier för att betraktas prisvärd och musikalisk. Jag vet att @P-pan också provsmakat denna och rapporterat! Ljudbild och tonalitet övertygar och engagerar mig. Kort sagt, jag gillar Black Dragon! Det är en mycket bra DAC som inte skäms för sig i något sammanhang jag har utsatt den för. Jag skulle inte köpa den som hörlursförstärkare eller försteg i första hand. Med lurar som är "snabba" och lättdrivna fungerar det bra, men volymkontrollen känns lite knepig, oavsett via lurar eller direkt mot försteg. Och, en volymkontroll ska ha en ratt!
 18. 1 point
  Taxmannen

  Från LoFi till något slags HiFi...

  Vi börjar med slutsteget... Eftersom jag bytte slutsteg ett par månader innan Vivaldin dök upp så är det självklart lite lurigt att isolera ut vilka förändringar som beror på vad. Att det dessutom är relativt lång “inbränningstid” på båda enheterna gör det självklart än lite knepigare. Dessutom, eftersom ingen av de enheter de ersätter längre finns kvar i min ägo är det omöjligt att gå tillbaka och verifiera det man tycker sig höra och detta i kombination med mitt ljudminne som tyvärr lämnar en del övrigt att önska så får jag självklart fokusera på känslor och subjektiva åsikter. Mina kommentarer runt slutsteget när det gäller jämförelser stegen emellan är i första hand baserade på vinylavspelning som i övrigt är helt identisk före och efter bytet. Uppgraderingen från Ref 75 till Ref 75 SE föranleddes som jag redogjort för tidigare i tråden dels av det brum den gamla slutsteget hade när det blivit ordentligt varmt - en defekt som senare visade sig bero på en “trasig” nättransformator (den andra gången för detta slutsteg…) - och dels av de förbättringar i ljudkvalitet och konstruktion det rapporterats om från recensenter och tillverkare, och då framför allt övergången från KT120 till KT150. Förändringarna på utsidan inskränker sig till ett enkelt metallemblem på toppen, gissningsvis för att enkelt kunna erbjuda uppgraderingar till befintliga kunder, medan insidan skiljer sig en del utöver de nya “bulligare” rören - bland annat ett nytt lackerat/isolerat kretskort. Jag har inte jämfört i detalj, men layout på kretskort och komponenter ser väldigt lika ut. Visst kan det skilja på specifika värden på komponenter, men det är inget som sticker ut. Ref 75 med 4 st KT 120: Ref 75 SE med 4 KT 150: Direkt efter inkoppling noterade jag som nämnts tidigare i tråden en betydligt kraftfullare men klart mindre kontrollerad eller snarare “bumligare” bas, men jag valde att ha lite is i magen och ge det lite tid innan jag tog till mera drastiska åtgärder och det visade sig vara ett smart drag. Efterhand när tiden gått, och inte minst den senaste månaden när tid till mera intensiv och fokuserad lyssning har getts, har parameter efter parameter fallit på plats. Jag upplever inte alls basen som något problem längre utan snarare tvärt om - steget har kontinuerligt utvecklats och befinner sig nu helt klart på en eller ett par nivåer över vad det gamla steget presterade. Från att basen har varit överdriven och oprecis, upplever jag den nu som kraftfull, men ändå fast och klart mer kontrollerad mot det gamla steget. Mellanregistret och diskanten har hittat tillbaka till det som jag älskade med det gamla steget. Möjligen kan de övre registren ha funnits där hela tiden men maskerade av en mindre än optimal bas men gissningsvis har hela registret mått väl av inbränningen. Med andra ord, det spelar bättre än det någonsin har gjort och så där magiskt och musikaliskt som (jag tycker) bara ARC kan prestera Så till frågan om det är värt uppgraderingen och om man ska byta KT120 till KT150 i ett existerande steg. Frågan är inte enkel - helt klart! Jag testade ju själv aldrig att byta i existerande steg. Kollar man på nätet runt just Ref 75 så verkar de flesta överens om att man når en viss förbättring, även om man inte riktigt når upp till kvaliteterna hos SE-modellen. En kompis jag träffar regelbundet som också har ett Ref 75 och som har bytt till KT 150 gjorde nyligen ett högtalarbyte från JBL till Sonus Faber. Efter lite laborerande fram och tillbaka valde han att peta i sina ursprungliga KT 120 och upplevelsen var enligt honom som natt och dag till KT 120:s fördel. Om det beror på att KT 150 inte fungerade ihop med Sonus Faber eller möjligen att hans steg inte riktigt lirade ihop med andra rör än det var designat för låter jag vara osagt, men oavsett tycker jag nog att det är värt att prova ett byte för att se vad det ger! För egen del var uppgraderingen helt klart ett bra beslut. Att både få ett tyst steg som samtidigt nu efter ett halvår presterar klart bättre än det gamla är värt varenda krona Fortsättning följer...
 19. 1 point
  Taxmannen

  Vad lyssnar du på just nu?

  Hela nya plattan Wasteland med Riverside släpps i morgon
 20. 1 point
  Under en dags rundvandring med Lars & co så blir det snabbt tydligt att man inte är beredd att sänka ambitionsnivån, eller att tumma på kvaliteten hos någon enda detalj hos de produkter som man utvecklar. Därmed så är självklart högtalarterminalerna egenutvecklade när ingenting annat duger... ...liksom (självklart) internkablaget. Det tar en person två dagar att producera detta till den större golvhögtalaren 03 i den nya serien ifrån Börresen.
 21. 1 point
  Många har använt mina tips för att spara pengar på mat. Min "fasta och buffé" idé var bra, men nu funkar det inte längre: http://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/man-åt-för-mycket-sushi-–-portades-från-restaurang/ar-BBNyoOt?li=BBqxCu3&ocid=iehp Kanske måste man ha på sig olika förklädnader när man går på buffé så de inte ser att samma person är där! Förresten, denna veckan har jag beställt 80 kg gammal mat från Matsmart för 500 kr, nästan allt är pumpasoppa. Det kommer räcka hela vintern och jag kommer ha sköna stunder framför min uppgraderade Hi-Fi.
 22. 0 points
  byZan

  Kim Larsen död

  Läste precis nyheter i tidningen att Kim lämnat oss, så sorgsamt, R.I.P /byZan