Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2018-07-17 in all areas

 1. 4 points
  klanghorn 1

  Lite bilder mina hifi grejer

  ja vist är det kul med gamla hifi grejer allt funkar inte just nu men det är ju kul att ha hifi projekt jag gillar att lyssna på jazz och klassisk musik rock lite pop visor fransk -dragspelsmusik och gamla 78 varvs skivor
 2. 2 points
  peber

  Ditt senaste Hifi köp!

  Jag fyller ”äldre man” i år... så jag ville göra ngt för mitt musiköra. Jag min idiot sålde alla LP till Bengans när cd slog genom vilket jag ångrat bittert, även skivspelaren såldes då. När brorsan skaffade skivspelare igen förra året så växte suget efter att börja om igen med en skivsamling trots insikten om kostnaden. Så senaste köpet är en Pro-Ject the Classic samt en enkel RIAA som en start. Nu blir det till att jaga media för hela slanten (bokstavligt talat)... fick mina första skivor idag och oj vilken nostalgitripp! Varför, o varför sålde jag mina LP???
 3. 1 point
  klanghorn 1

  Lite bilder mina hifi grejer

  hej jag är ny här på det här forumet tack till admin för insläpp bifogar en bild på min modadade /diy kajsavargs 16 tums tonarm som jag har tänkt använda för 78 varvs skivor
 4. 1 point
  Bebop

  Lite bilder mina hifi grejer

  Välkommen med ett stort leende. Jättekul att vi har fantaster som sätter värde på vintage hifi och säkerställer att det bevaras. Allt har inte blivit bättre än förr men annorlunda. Hajar till lite extra när jag såg Empire Trobadour. En sådan har jag ägt men sålde den till någon i Uppsala, mitt nöt.
 5. 1 point
  Du behöver inte göra skärmdumpar i Roon de har redan en funktion där du kan dela det du lyssnar på precis just nu. Under bilden på låten du spelar finns tre prickar. Välj dela och när du valt om du vill dela låt, album mm. så går man vidare och väljer dela då skapas en länk du kan kopiera och använd på forum om du vill.
 6. 1 point
  calle_jr

  Profilen

  Om man kämpar sig genom kapitel 7 så lär man klara hela pärmen. Vilken best seller!
 7. 1 point
  Gigas

  Profilen

  En rejäl handbok fick också följa med hem. Inte för att jag förstår så mycket vad som står i den men kan vara bra att ha i framtiden!
 8. 1 point
  Gigas

  Profilen

  Ordning och reda med protokoll efter en renovering av min bandare! Så ska det naturligtvis vara när allt är kollat med nya komponenter och diverse justeringar. Tack Mats Larsson.
 9. 1 point
  MatsT

  Är du trög eller?

  Det går alldeles säkert att räkna ut varför om man har tillräckligt bra kunskaper om objektet. Nedanstående bild är en LL1933 kopplad 1:8 och med 47k på sekundären och visar impedanskurvan för primärsidan. Förmodligen är kurvan för LL1931 ganska lik den här. Mätuppställningen var inte perfekt så det kan vara en del fel i de absoluta mätvärdena men kurvan visar ändå upp transformatorns beteende på ett intressant sätt. Det man kan se i en kurva för impedansen är dels hurdan belastningen av PU'en blir men det ger också en bild av förlusterna i transformatorn. Teoretiskt borde 47k på sekundären och omsättning 1:8 ge 734 ohm på primären. Här kan vi se att vi kommer ganska nära vid 1-5kHz men vid lägre och högre frekvens sjunker impedansen medan förlusterna i transformatorn ökar. Jag har sett en kurva någonstans på verkningsgrad för en transformator och utseendet är snarlikt ovanstående. Ju lägre impedans desto högre förlust i transformatorn och mindre ideal spänningsförstärkning. Med omsättning 1:16 sjunker impedansen med en faktor 4 och det går åt mer ström för att driva primärlindningen, dvs mindre ideal spänningsförstärkning. Det är alltså ingen större fördel att öka omsättningstalet förrän man får problem med brus eller ringningar i trafon. Jag har inte mätt med särskilt låga generatorimpedanser och vet inte tillräckligt bra vad som händer med ringningar och låg drivimpedans. Jag behöver löda ihop en liten buffertförstärkare med låg utgångsimpedans och med volymkontroll på ingången för att komma vidare på den fronten. Jag har förstås någon förförstärkare jag kan prova med så länge men jag har varit för lat. Kanske en Pass B1 kan vara något? Jag är osäker på vad den har för utgångsimpedans och har inte hittat någon uppgift på detta men en trevlig liten krets är det.
 10. 1 point
  Ampalang

  Vad lyssnar du på just nu?

 11. 1 point
  Nu har det gått ytterligare tid och jag börjar gilla Roon mer och mer. Hur genrer fungerar tjurade jag länge över, men har insett nu att det var mest för att jag inte förstod hur jag skulle bete mig för att få Roon att göra ungefär som jag vill. I går klickade det plötsligt. Det är fortfarande rätt bökigt att få till, men nu begriper jag åtminstone vad som gick fel tidigare. Använd så långt som möjligt Roons egna genrebenämningar och indelningar – även om det känns motigt. Roon blir betydligt kraftfullare när det kommer till bygga upp bibliotekets metadata. Försök få en klar bild av egna genreindelningar och var de hör hemma under de "större" genrebenämningarna. Excelark hjälper! Gör en genres underkategori till huvudkategori för att slippa stångas Fullkomligen älskar att jag kan låta Roon skanna av hela biblioteket och normalisera efter EBU 128 R-standarden där -23 LUFS är targetnivå. Det har verkligen haft en positiv effekt på lyssnandet!
 12. 1 point
 13. 1 point
  MatsT

  Är du trög eller?

  Jag lånade en bild från artikeln om vinyl och inställningar. Den visar frekvensgången som fås pga "resulterande Q-värde" i basen för PU/tonarm. En liknande kurva fås för en SUT också och det är den som åsyftas och förutom den finns även en resulteranda kurva som består av de båda tidigare resulterande. Det är bra att isolera faktorerna eftersom en slutlig lyssningsabedömning som innefattar alla ingående komponenter inte ger direkt svar på hur en enskild enhet påverkar. Att det inte är lätt att göra en SUT som passar alla PU'er är förstås sant och det är väl också grunden till att vi diskuterar saken för att förstå och sprida kunskap om hur det fungerar i olika fall. Jag känner mig själv lite tjatig när det gäller just den påverkan som inte behandlats tillräckligt bra av tillverkarna och gett lite missvisande rapporter om framförallt högohmiga PU'er med SUT. Att göra primärinduktansen större är delvis en kostnadsfråga eftersom ett sätt att göra det är att öka storleken på järnkärnan. Lite större kärna är sällan något större problem men för många PU'er behövs det inte och då är det säkert enklare att få ihop en bra trafo med en mindre kärna. Man ska heller inte glömma att många som sitter med lite "bumliga" system nog kan föredra lite fallande respons i basen för att få den mer tight.
 14. 1 point
  AlfaGTV

  Roon på svenska, idéer?

  Eftersom jag deltar i översättningsarbetet av Roon skulle jag vilja ha lite input från er. Det är ändå ett antal av oss här som nyttjar Roon och säkert har goda idéer om språkbruket. Och, det är också en uppmaning att ni kan hjälpa till genom att gå in och rösta på fraser, eller bidra, via; http://translations.roonlabs.net Logga in med de uppgifter ni skaffat er på Roons Community/Forum. Varför frågar jag inte på det forumet? Jo, flödet där är så pass stort att det är svårt att fånga blicken hos de som pratar svenska! Vad är galet, obegripligt eller bara förvirrande? Och om ni inte nyttjar den svenska översättningen får ni gärna berätta det också, har all förståelse för det. Det är ganska nära nu, typ 97% översatt eller så, men nu börjar finslipningen med konsistens och tydlighet. Det är inte helt enkelt att se vad som fungerar bäst som översättning när man bara ser ett ord eller en fras, och inget sammanhang.
 15. 1 point
  tek

  Är du trög eller?

  Det där får du gärna utveckla, vilket Q värde menar du? Och på vilket/vilka sätt är de "resulterande"? Angående storleken på magnetiseringsinduktansen håller jag med dig. Å andra sidan är det inte helt lätt för en designer att hantera alla pickuper. Eftersom drivimpedansen påverkar undre gränsfrekvensen avsevärt.
 16. 1 point
  new order

  Begagnade hifiprylar

  Jag saknar hifimagasinet. Det är inte samma sak med de andra alternativen. Man får hoppas på en omstart.
 17. 1 point
  Hifi_Perrra

  Tips tråden Hifi-annonser!

  Annons hos Rehifi.se Cabasse! Högtalarna med det Coolaste namnet! Något lägre pris än Focal högtalarna jag rekommenderade innan men väl så spelglada. Snygga är dom ju med! Ett klipp! Köp dessa innan turen går till någon annan... Modell: Cabasse Iroise 500 SCS. Bilden är lånad. Pris nu: 12900:- / paret. Länk till annons: https://www.rehifi.se/hogtalare/golvhogtalare/cabasse-iroise-500-scs Edit: Ändrad text.
 18. 1 point
  Bebop

  Mästarmöte har en vinnare!

  En liten anekdot från lumpen där jag tjänstgjorde på mobila radarenheter. Där hade vi jordspett och strömförsörjning från elverk. Men när vi servade i maskinhallarna tog vi kraften från "väggen" och då fick inte använda jordspetten. Jag förstår nu varför I fält ingick i "manualen" att vi pinkade vid jordspetten.
 19. 1 point
  CommonMode

  Mästarmöte har en vinnare!

  Korrekt Med funktionsjord kan man bygga upp ett jordplan (potentialutjämning) som minskar störproblematiken Driver vi det ett steg till så kan man dra signalkabeln mellan apparaterna i en skärmstrumpa som ansluts till respektive apparats hölje. Mitten på kabelflätan ansluts sedan till plåten. Vid ett tillfälle (för drygt 30 år sedan) skulle jag använda två 8-kanaliga oscilloskop i master-slav koppling genom att koppla ihop oscilloskopen med en kabel. Men oscilloskopen klarade inte av de stör-tester jag gjorde för att förbereda för störnivån på mätplatsen. Så jag kopplade signalkabeln mellan apparaterna i en skärmstrumpa som ansluts till respektive apparats hölje. då klarades störprovet utan problem.
 20. 1 point
  octavia rs

  Mästarmöte har en vinnare!

  Jag utgår mest ifrån Elsäkerhetsreglerna vad som är tillåtet/rekommenderat, man kan ju givetvis koppla en funktionsjord i ett stjärnnät om man vill det.
 21. 1 point
  octavia rs

  Mästarmöte har en vinnare!

  Man kan fråga sig varför väldigt mycket strömprodukter kommer ifrån USA och det är rätt enkelt de har ett elsystem som dels är rätt annorlunda vårt och efter att byggt utrustning som är installerat i USA säga att de har väldigt mycket problem med elkvaliten. Bilden ovan är ifrån ett normalt villa område. Små transformatorer till ett eller flera hus som ofta är hårt belastade och tveksamma kabeldimensioneringar. Hos dem är det kanske tillåtet att installera jordspett lite var man vill men (jag kan inte deras regler så jag går inte in på det) här i Sverige med vårt typ av elsystem där jorden kommer via kabeln till huset så måste man ha klart för sig vad man sysslar med så man inte skapar potentialskillnader mellan olika jordar för då kan man skapa mycket problem för sig själv. Lokala jordtag gör vi när åskskydd kräver det eller man kör reservkraft då kan man inte förlita sig på elleverantörens jordtag. Jordtaget kopplas in där inkommande kraft kommer till huset. Man kan göra olika typer av jordtag (yt eller djup) men oftast är det kopparspett man driver ner eller kopparplåtar som grävs ner. Allt mäts sedan så man ligger under kraven på hur många ohm jordtaget får ha. De här är inget som är enkelt och att man på rekommendationer av någon som troligen inte är insatt i våra Svenska elsäkerhets föreskrifter installerar ett jordspett i trädgården skulle jag avråda ifrån. Nyligen kom det ut nya föreskrifter, just jordning är ett kapitel som kräver mycket kunskap om man ska göra helt rätt men som tur är så behöver det sällan bli så invecklat i vanliga bostadshus.
 22. 1 point
  Timbre™

  Handbok

  Här kan medlemmar köpa, byta och sälja hifiprylar. Prisdiskussioner och affärsuppgörelser sker lämpligen per telefon, via PM eller email.Obs! Glöm inte att meddela i rubriken om annonsen upphör att gälla.Välkomna att annonsera!Adm/Timbre