Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 2017-09-19 in all areas

 1. 4 points
  Morello

  Peter Aczel ur tiden

  Det håller jag med om - tex hans raljerande om Fremer tillför ingenting i sak. Man kan och det är dessutom mycket lätt att ifrågasätta Fremers testmetodik eller snarast avsaknad av densamma utan att beröra hans person. Jag tycker det är viktigt att skilja på person- respektive sakfrågor.
 2. 3 points
  Daniel

  Peter Aczel ur tiden

  Nej då. Ursäkta om jag låter provokativ. Det är inte min mening. Konst är en vetenskap. Picasso är bra konst, om man inte förstår det är man inte tillräckligt kunnig om konst. :-) Shaktistenen kan man gilla utan förstå att den inte kan göra någon nytta rent vetenskapligt. I båda fall kan man bedöma subjektivt eller objektivt, beroende på hur kunnig man anser sig vara på området. Problemet uppstår väl när man anser att man anser att man kan höra en djävligt stor skillnad på shaktistenen. Eller om man anser att Picasso bara är skit, när alla konstprofessorer anser att han är en av de viktigaste i konsthistorien. Alltså objektivt bra konst. Vetenskapligt bevisat. Gillar du Shaktistenen? Förstår du varför? Gillar du Picasso? Förstår du varför? Är det ok att svara ja, eller nej på ovanstående? Jag tycker det är roligare att diskutera med ett öppet sinne, när båda parter accepterar olika betraktningsvinklar. Att minimera en människa pga dennes kunskap, åsikt och preferens är helt enkelt taskigt. Att diskutera ödmjukt är däremot viktigt! De flesta människor går omkring med villfarelsen att just de har rätt. Så jag reciterar @calm "Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag vet"
 3. 3 points
  AlfaGTV

  Peter Aczel ur tiden

  Personligen kan jag tycka det är rätt intressant att vi (jag) kan bli så pass provocerade av varandras tankar? Jag går ju i fällan själv samtidigt som jag är rätt övertygad om att jag skulle ha stor behållning av att lyssna till musik tillsammans med t.ex. Rydberg eller dig Morello. Jag tror inte våra mål är så långt ifrån varandras, men vägen dit är olik. Det hjälps inte, men Peter Aczel har en stil som inte ger några pluspoäng från mitt håll iaf, även om det finns någon form av substans i vissa av hans resonemang. Oavsett är det inte okej att gå till rena personangrepp. Från någon part...
 4. 3 points
  Daniel

  Peter Aczel ur tiden

  Är vi inne i en kabeldiskussion nu igen? :-) Ja, det ärt klart det finns en hel hög clowner och lycksökare i branschen. Precis som i alla andra branscher, från politik till spannmålsproduktion. Som konsument har man ju alltid valet att välja vad man attraheras av och vad man slutligen lägger sina pengar på. Man kan ifrågasätta om brodyr på kablar, lyxiga gulddetaljer, delar i kolfiber och hemliga boxar verkligen gör någon nytta, eller bara är trams. Är en klocka för 600 000 värt pengarna i termer av att vara ett överlägset tidsmätningsinstrument, eller inte. Är den navigatorn i en bil värld 40 000:-, eller funkar en tom tom för 1500:- lika bra, eller bättre. Jag har under åren träffat audiofiler som lyssnar, provar, testar och utvärderar i all oändlighet innan de slutligen bestämmer var de ska lägga sina pengar, och jag har träffat de som olyssnat hoppar på det senaste bling-blinget så fort det läst en härlig review av någon korrupt journalist i väst. För de göra så, utan att behöva drabbas av en skitstorm av personangrepp från höger och vänster? Jag tycker det. Jag skulle varken sälja, eller köpa produkter som jag inte tycker är bra. Och många av de produkter jag gillar mest, skulle aldrig passera obemärkt genom ett anonymt hififorum någonstans i världen. Frågan är alltså inte vad som är bluff, eller bra för varje given individ. Frågan är om vi får tycka vad vi vill och uttrycka det utan att bli förolämpade? Så Peter bidrog säkert till en massa nyktra och förnuftiga åsikter, som branschen säkert behövde. Men han verkade vara en riktigt osympatisk och självförhärligande individ.
 5. 2 points
  Rydberg

  Bassystembygge - Rydbergs system

  Såhär blev slutresultatet
 6. 2 points
  Bebop

  Peter Aczel ur tiden

  Du får läsa hela artikeln för att förstå det. Jag ser det lite så här. Hifi-pressen är lite förblindad tycker jag med att sjunga nyheters välsignelse utan någon som helst kritisk granskning. Jag tycker det är mer regel än undantag att pressen skriver om tillverkarens lovord. Då kan man ju invända att det är upp till mig att ta reda på fakta men det är ju inte så enkelt för en amatör. Där kunde hifipressen göra betydligt mer. Bilpressen, Råd&Rön, Testfakta är betydligt vassare på detta även om deras metoder också kan ifrågasättas ibland. Jag tycker det känns befriande att någon har "guts" att ifrågasätta vad branschen håller på med, men det kan göras på olika sätt. I min värld är det ett dåligt ingenjörsarbete om man på allvar hävdar att det krävs en högtalarkabel för 650,000 kronor för att få ut bästa ljudet. Det väcker bara löje omkring sig på samma sätt som överdrifter i andra branscher gör. Ja, men det är väl upp till var och en att bedömma vad hen vill spendera sin pengar på? Jovisst är det, men alla behöver ju inte underblåsa företelsen och springa åt samma håll i beundran för att något ännu dyrare har sett dagens ljus. Jag tror inte ens det gagnar vårt intresse. Hur hade ni reagerat på en ny ekparkett med unika egenskaper för 20-30,000 kronor per m2. Det är ungefär samma uppsving som MIT hänger sig åt. Så tycker jag.
 7. 1 point
  Rydberg

  Bassystembygge - Rydbergs system

  Här är en artikel från konstruktören angående placering http://www.sonicdesign.se/subplace.html Stora fördelen är att man får många akustiska centrum och på sätt får man i många fall en jämnare frekvensgång. Jag har provat mig lite fram, man får lyssna, mäta och sedan flytta runt. När modulerna stod på varandra lät det inte bra och när mätte förstod man varför.
 8. 1 point
  Taxmannen

  Peter Aczel ur tiden

  Förlåt Apex - det var tramsigt. Jag blir bara så trött på den här diskussionen som blommar upp då och då, och att en del som du själv är inne på inte kan respektera att vi kan se på detta på olika sätt. Jag borde ha lärt mig vi det här laget att inte ge mig in i den typen diskussioner och att försök att skämta bort det sällan fungerar.
 9. 1 point
  Morello

  Peter Aczel ur tiden

  Det är tämligen tröttsamt när du och en del andra gång på gång söker insinuera att tekniskt kompetenta människor inte lyssnar på musik - varför upprepas detta dravvel gång på gång samtidigt som det ropas efter ödmjukhet? Det saknar inte bara relevans och förankring i verkligheten, utan är dessutom ganska provokativt!
 10. 1 point
  calm

  Peter Aczel ur tiden

  Människor med den attityden att kunna och veta allt bäst gör mig genuint misstänksam. Ofta är det kopplat till ett behov av att få egen uppmärksamhet. Fräckhet och en skrämmande utstrålning får i vart fall mig att ifrågasätta full kompetens. Ser alltid med behållning det program där årets Nobelpristagare diskuterar olika spörsmål på en hög nivå. Har aldrig mött den attityden där, utan tvärt om är den gemensamma nämnaren är ofta ödmjukhet inför olika problemställningar. Lite i stil med mitt favorituttryck: "Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag vet" Calm
 11. 1 point
  YYZ

  Peter Aczel ur tiden

  Ja här fick han i alla fall inte mycket sagt av värde.
 12. 1 point
  Daniel

  Peter Aczel ur tiden

  Jag har inga som helst synpunkter på hans åsikter och tankar. Men man måste ju kunna argumentera utan att gå till låga personangrepp.
 13. 1 point
  AlfaGTV

  Peter Aczel ur tiden

  Om vi alla hade samma tillit till "de seriösa" skulle vår lilla värld vara bra trist, va? Och vem avgör vilka parter som verkligen är "seriösa"? För den delen, vad avses med "seriöst" i detta fall? Någon som vill leva på sin hobby "lite grann" eller den som tydligt markerar att man endera "Lyssnar och Mäter" eller "Mäter och Lyssnar". Kanske du, @Rydberg? För det är ju bara du som innehar SANNINGEN, precis som det bara är jag som sitter inne med min SANNING... Tänk när SQM kommer, Sound Quality Meter när vi utan personliga preferenser kan bara konstatera om det låter bra eller dåligt och hur mycket i så all:
 14. 1 point
  Richard

  Bassystembygge - Rydbergs system

  Shit, satan va långt ner de går
 15. 1 point
  P-pan

  Musiktråden

  En tidig söndag med vetskapen om att kommande måndag är en helgdag bådar för både dryckjom och musikaliskt rus... Patricia Barber / Nightclub & Café Blue Och på tur står mer "mys-jazz" i form av... Holly Cole Trio / Don't Smoke In Bed Från det lilla till det stora formatet helt enkelt... Ha en skön söndag så länge.