Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 2020-01-25 in all areas

 1. 15 points
  Rolfen

  Rolfens ljudprylar

  Har hängt här ett litet tag men inte skrivit så mycket men jag har läst desto mer. Har tagit mig långt bak i bildforumet på jakt efter bilder på folks anläggningar, tycker det är barnsligt kul att se olika prylar och uppställningar. Så nu tänkte jag bjuda igen genom att visa min anspråkslösa anläggning och lite prylar som passerat förbi genom åren. Köpte min första blygsamma anläggning på 80-talet och efter det har det gått upp och ner vad det gäller kvalité och kostnader, har för många intressen och för lite pengar för att kunna satsa helhjärtat på allt. Nuvarande setup är som sagt rätt anspråkslös men den fyller sin funktion, gillar att hälla upp en singel malt och sätta på en LP efter en tung dag på jobbet. För mig handlar helt klart hi-fi om njutning mer än analysering. Musiken får gärna svänga och göra mig glad, extra svag är jag för tradjazz och rockabilly men det mesta funkar bara det svänger.
 2. 8 points
  AlfaGTV

  HEM 2020

  Jag hoppas några fotat mera än vad gjort idag! Och kan tänka sig post några bilder? @P-pan kanske? Idag har jag skummat några rum, både på Sheraton och på Kapitel 8 eller vad det kallas. Har inte hört nåt som låtit direkt illa, men kanske inga "himlastormande" upplevelser heller? PL Audio: Focal Sopra, Pass och dCS (Vivaldi+Network Bridge) Trevligt och högupplöst, lite materialkänsligt kanske men London Grammar med Wicked Game funkade kanon! (Hannah Reid funkar för mig i de flesta fall 😁)
 3. 8 points
  Daniel

  En hifinörds bekännelse

  Jo, men det finns. Nordost har bubblat om det sedan de startade bolaget. De har fört en massa diskussioner om det genom åren. Vi ska kanska hyra en buss och åka land och rike runt och ställa oss på torg och gator och förklara varför både världen och människor skulle må så mycket bättre av bra kablar i sina musikanläggningar. Det skulle givetvis följas av stora demonstrationer från båda lägren samt mängder med klotter "Leve Monofilament" "Silver på koppar är bäst!" "Rätt längd är A & O" "PVC på ledaren är som sex med kondom" Det kommer att bli stökigt!
 4. 8 points
  rikard

  En hifinörds bekännelse

  I skuggan av HEM så fick jag faktiskt äntligen min nya DAC idag!! Jag spelar den just nu, kall direkt ur kartongen, tillsammans med en helt ny och ospelad Lumin U1 Mini med standard strömkabel, ny USB kabel, standard fötter på båda osv. Jag har som sagt varit väldigt nöjd med den integrerade lösning jag hade med Lumin T2, vilket fortfarande är en grymt minimalistiskt, enkel och välljudande lösning som jag tror många kan sitta väldigt nöjd med, väldigt länge. Men... Även om jag hade mina funderingar och var osäker på hur stor skillnad det egentligen skulle göra, så är det klart att jag ju ändå hoppades på att hela det här bytet skulle bli en uppgradering totalt sett. Det blir en lite dyrare lösning, det blir fler burkar, fler kablar, inte lika slimmat som tidigare. Men visst var det en uppgradering! Inte så liten heller. Jag är nästan lite chockad om jag ska vara ärlig. Min nya DAC är en ingångsmodell i 30k+ segmentet, men den imponerar stort! Hur kunde jag då göra det här bytet helt olyssnat, lite som en chansning kan man undra? Jo, för min nya DAC är lite av en tillbakagång till var jag kom ifrån, den står för det som jag efter lite funderande saknade, den är ett kärt återseende, den är en LampizatOr Amber III.
 5. 7 points
  Amatören

  Hemma hos Bebop

  Idag, äntligen, så fick jag tummarna ur ändalykten och gav mig ut på en lång, farofylld och äventyrlig resa tvärs över det vilda Listerlandet, förbi minkgårdar och aulawabel, till ett ensligt beläget fiskeläge nedanför en ås. Syftet med denna långa resa, 11km, i regn och rusk, var att svara på en inbjudan från en inbiten HiFi-entusiast med en fantastisk anläggning att avnjuta i vederbörandes hem. Således så anlände jag på eftermiddagen, efter en ansträngande resa beskrivet ovan, till denna avkrok och letade mig fram till ett lyxigt och smakfullt hem beläget ett stenkast från fiskehamnen, med en hänförande utsikt över det stormiga och vilda havet benämnt Hanöbukten. Det var herr och fru Bebop som tog emot och bjöd på, förutom musik, välsmakande kaffe och speciellt utvalda croissanter med hallonsylt som fyllning om man så önskade. Ok, till anläggningen! Denna är placerad i ett smakfullt akustikbehandlat lyssningsrum, fullt av vinyl och CD-plattor! Även en hel del band till den så vackra Studer bandspelaren kunde anas. Det märks att det är en riktig musikentusiast som härbärgerar i detta hem! Idel ädel adel! Resliga DynAudio Evidence Master Reference, kompletterade med ett par DynAudio subbar, drivna av VTL, VTL och mer VTL! Rörbestyckade givetvis! Försteg TL6.5, slutsteg MB-450 med över 400W uteffekt. Röreffekt! Bebop, hjälp mig med CD, DAC och mediaströmmare, please! Det blev lite mycket för en stackars Amatören att ta in på ett besök… Om jag vågar mig på en liten recension om ljudet så blir det: Fullvuxet, dynamiskt, detaljerat, oansträngt, luftigt...ja, här är alla HighEnd-parametrar på plats! Alla olika musikgenrer återgavs med samma pondus och självklarhet. Tänk om jag kunde driva mina Fjorgyn med VTL...suck! Ett stort tack till herr och fru Bebop för gästfrihet, kunnande och trevligt bemötande. Ett tack även till Nisse som också besökte Bebop och kontrade med en inbjudan att avnjuta även hans anläggning vid tillfälle. Jag smutsar inte ner denna tråd med mina Amatören-mässiga foton då Bebop är en mycket duktigare fotograf med riktiga doningar.
 6. 7 points
  AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Hemkommen från mässan har jag nu hunnit fotografera lite! Ett köp gjordes under mässhelgen, men det var egentligen redan klart för några veckor sedan! Så där såg den ut iaf och säljaren verkar ha varit ärlig i sin uppskattning om brukstimmar. Den är nu monterad och hyfsat inställd och låter riktigt trevligt! Som ni säker ser är det en Ortofon Cadenza Bronze, min första Ortofon MC! Tycker den verkar trivas utmärkt på Viellans tonarm så här initialt!
 7. 6 points
  rikard

  En hifinörds bekännelse

  Ja men verkligen. Jag brukade säga att LampizatOr är inte för alla, och så är det kanske fortfarande i viss mån, men visst har kvalitén höjts avsevärt under åren. Det är fortfarande ganska rå och enkel industridesign, och medans de större modellerna kommer i ett rejält flight case så är det en enkel kartong med frigolitbitar som trasas sönder till de billigare modellerna, långt ifrån den premium känsla och vita handskar som möter en när man öppnar t.ex en Lumin kartong. Anledningen till att den blev så försenad var att de satte en TosLink ingång istället för AES på den, vilket upptäcktes av min vän som bestämde sig för att dubbelkolla allt i sista sekund innan de packade ihop den. Sen hamnade den av misstag sist i kön när de skulle göra om den. Sen fick jag en svart front istället för silver. Jag får självklart byta den om jag vill, men jag gillar den. Det här visar ändå på att det är lite skön amatörmässig "kaos" inblandad fortfarande... Det sägs att Lukasz pimpade min dac lite extra för att jag fick vänta så länge, men det är oklart vad det innebär då han inte ville säga något om vad han gjort. Tro mig, jag gör mitt bästa för att inte framstå som en tokig fanboy här, det är trots allt min 4:e Lampi och man borde kanske ha någon slags värdighet. Men jag är nästan lite tagen över hur bra den är! Nu är ju min anläggning HELT annorlunda mot senast jag hade en Lampi, men jag kan inte riktigt minnas att det var så här bra, och då hade jag ändå mycket större modeller. Jag har faktisk en single ended Golden Atlantic tillfälligt hos mig också nu så ska testa den i veckan. Min fru påpekade när jag sa att hon måste lyssna på det här att de senaste veckorna så har jag ju mest suttit och lyssnat på dåligt producerad black metal i datorns inbyggda högtalare. Hon har säkert en poäng med det, men fullt så dåligt är inte mitt ljudminne. Sen kom det dock ord som att det här låter riktigt bra, och hon snurrade till och med upp i en liten spontandans när hon gick förbi! Känslan när man bara måste lyssna på ALLA sina skivor igen är underbar!
 8. 6 points
  Tack för igår! Trevlig middag i trevligt sällskap, god mat och dryck, vad kan man mer begära? Inget skulle jag säga! Denna mässmiddag är nu inne på sin tredje omgång och är nu faststlagen som en tradition tycker jag. Några nya ansikten kring bordet med inalles 13 personer med representanter från Luleå i Norr till Malmö och Sölvesborg i Syd. Kul tycker jag. Tack @byZan för att du trots kollision med sonens 40 årskalas ändå ordnade detta så trevligt! Hasta La Vista! Calm O ölen smakade bra!?
 9. 6 points
  Bebop

  En hifinörds bekännelse

  Jag har all tid i värden numer. Hellre lite pill med databaser och digitala nyckfullheter än att sitta på macken och spela V75 eller gnäll i sällskap med unket kaffe i pappmugg och torra mazariner på shoppingcentrat. Det har också betalat sig. Idag tycker jag min digitala rigg har kört om den analoga i välljud (även om den också låter utmärkt). Det satt inte i dacen utan i allt runtikring. Sporten idag tycker jag är att få ut max av det jag har. Det finns mer att göra. Frälsningen ligger inte alltid i en ny burk men denna gång krävdes även det.
 10. 5 points
  Daniel

  En hifinörds bekännelse

  Vill man ha en kvinna måste man först ha fina kablar. Inga kvinnor gillar killar som har slarvat med det viktigaste. 🤪
 11. 5 points
  figge

  Figges ljudlåda

  Försök till att beskriva förändringen. Som ni vet har jag väntat nu i två år på att installera en separat lina för ström, det skedde nu i fredags tack vare JWE här på forumet. Började entusiastisk att lyssna redan sent fredagkväll efter besöket hos byZan. Blev lätt snart 2 timmar. Sen upp tidigt på lördagsmorgonen innan avfärd till mässan några timmar till. Sen sent på lördagskvällen, sen lyssning skall vi inte ta på så stort allvar med tanke på besöket på Belgobaren och intaget under dagen. Vad har jag gjort? Jo först en Klangmodul med tillhörande säkring. Klangmodul Säkring Sen en strömkabel från Gigawatt. Köpt från Marten. Strömkabel Sist men inte minst. Vägguttag från Furutech. Vägguttag Vad blev då resultatet? Det som jag först reagerade på var en tystare bakgrund och ett lugn i ljudbilden. Stämmer fortfarande kanske ännu mer nu i veckan då det logiskt är mer skit på nätet. Helvete nu kokade gräddsåsen till kålpuddingen över när sitter i mina tankar. Givetvis hemlagad. Sen tycker jag att vissa spår som låtit vasst och lite påträngande blivit behagligt att lyssna på, utan att tappa lyster. Mer stompa i basen utan att bli blöt. Sammantaget lyssnandet har blivit ännu behagligare till en ringa kostnad i vår värld. Lyssnat något mellan 30-40 timmar så säker på min upplevelse.
 12. 5 points
  JWE

  HEM 2020

  Håller helt med, bland de bättre av riggarna på hela mässan. Svenska Moonriver stod för förstärkeriet. De övriga som jag gillade: Perfect sense-riggen med Verity och Boulder. Audio concept med MBL och Valvet. Som vanligt lät allt mycket bättre på söndagen men tyckte i stort att mässan var lite av en besvikelse. Det som vägde upp det var att få lyssna till figge och byZan’s anläggningar, och middagen på Lördagen förstås. Alltid trevligt att tjöta (Säger jag som norrlänning) med likasinnade och det är väl lite anledningen till att man åker ner.
 13. 5 points
  P-pan

  HEM 2020

  Jag får kanske ihop till några bilder jag med men den gångna dagen har jag nog mest bidragit till den allmänna "distorsionsnivån". Satt m.a.o mestadels och försökte vara social. Det var ett lite gråare väder över Stockholm denna lördag så det kändes inte helt fel att få ta sig inomhus för att försöka fånga lite varm och go musikåtergivning.
 14. 5 points
  Terminator

  HEM 2020

  Hej, Jag tog inga kort men upplevde en trevlig mässa med brasklappen att jag bara hann med Sheraton och dessutom inte PL Audios rum på markplan under mina fyra timmar kl 14-18 idag. Dagens musikspaning var att jag aldrig lyssnat så mycket på Leonard Cohen som idag. Jag hann lyssna en stund på Abyss Diana drivna av en Hugo2 och tyckte det lät väldigt trevligt även om 55k för ett par hörlurar är utanför min budget. Bland de rum som lämnade bestående intryck på mig så är det främst Old School Hifi och, de ofta på mässor bespottade, Hifi-klubben som spelade på Hegel H390/590 på B&W 802 och 800. Old School Hifi bjöd på en oöverträffad mysfaktor, klyschigt uttryck men jag hittar inget bättre, på sin rör- och bandrigg. Jag har lyssnat väldigt lite på rör tidigare och i princip aldrig på rullband men det här lät så naturligt och behagligt, musiken bara flödade i rummet med en fantastisk värme. Jag ska inte säga att Hegel och B&W var det motsatta men som mångårig B&W-ägare (N804) så var det lite som att komma hem då jag fick en neutral och balanserad återgivning där jag inte tyckte att något stack ut på ett negativt sätt. Jag lyssnade även på Dynaudio som hade den kanske proffsigaste demon med avseende på upplägg och genomförande (projektor, två presentatörer etc). Jag hade även stora förhoppningar på högtalarna, som drevs av en integrerad förstärkare från Mark Levinson och separat streamer (?) från samma tillverkare, allt till ett pris norr om 400k om jag inte missminner mig. Jag såg framemot att lyssna på Confidence 20-stativarna men får erkänna att det inte riktigt lyfte för mig den här gången. Dock kul att höra och se om hur Dynaudio jobbar med att utveckla högtalare (30 ingenjörer, "ljudrummet" med mikronriggen med 31 st mikrofoner) och att de producerar 35-40 000 högtalarelement/vecka - låter otroligt mycket. Nu blir det en naturlig övergång till Ingemar Sladd Carlsson och Hifi Consult där han berättade om QLN och utvecklingsprocessen för en ny högtalare där. Där var det one man-show med en konstruktör som verkar göra allt själv och under lång tid (1-2 år). Elementen byggs av Scanspeak, men enligt QLNs specifikation, och serierna lär gissningsvis vara mycket blygsamma vid en jämförelse med Dynaudio. Jag tyckte det lät bra inne hos Sladd och på nya QLN-modellen för 169k men jag tyckte faktiskt det lät ännu bättre när det byttes till Vienna Beethooven Reference som drevs av referenselektronik från Audio Analogue. Sladd själv körde med MSB-dac med separat strömförsörjning och, tror jag, för och slusteg från Burmester. Alltid kul att lyssna på Sladd och hans anekdoter från hifi-försäljarens vardag. Pinsamt för mig men ett av de roligaste rummen har jag faktiskt helt glömt bort vilka de roliga stativarna var som drevs av ny elektronik från Arcam. Jag tyckte dessa små tjugotusenkronorsburkar lät roligare än de efterföljande golvarna från Revel med 3*8” i basen á 200k. De sistnämnda drevs av Mark Levinsons senaste integrerade som har en förmåga att väcka habegäret i mig... Kunde inte heller låta bli att köpa tre signerade ex av boken Brumfällan till egna barn och deras kusiner... :-)
 15. 5 points
  figge

  Figges ljudlåda

  Imorgon kommer det att ske det som jag väntat på i två år nu, med hjälp av en person här på Euphonia. Kanske en till tung uppgradering kommer lite senare under månaden.🏋️‍
 16. 5 points
  KSM

  Hemma hos Alfons kompis.

  vad jag vet så är det endast Gefle Dagblad som funkar
 17. 5 points
  calle_jr

  Har du hört detta?

  Länk? Inget litet ämne En musiker tränas ju att lyssna professionellt på musik. Ofta behöver de inte ens ljud, det räcker med noter. En akustiker lyssnar också på ett tränat vis. För dem räcker det ofta med svep och spotfrekvenser. Och många här på Euphonia har ju lärt sig lyssna på högtalare (i brist på musik).
 18. 4 points
  Hans-Tommy

  HEM 2020

  Jag har några bilder, har förut skrivit om Bayz högtalararna, tyckte de gjorde bra ifrån sig tillsammans med Spectral förstärkare, devore högtalarna var en ny bekantskap för mej, lät instängda i ljudet på lördagen men var betydligt bättre på söndagen, de var tydligen helt nya och var i behov av inspelning. Mässans snyggaste högtalare enligt min åsikt/. Tommy
 19. 4 points
  Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  Lana Del Ray med rätt nya kritikerrosade albumet Norman Fucking Rockwell har snurrat en del hemma på vinylsvaren både i lurar ch i stora stereon. Jag har försökt mig på Lana i flera tidigare album, men det är något som gör att jag bara tycker det är neutralt bra, men blir uttråkad. Hennes ytterst begränsade röstresurser kan vara en orsak, men den positivt karaktärsfulla, gulliga och lite sorgsna stämma hon har har ändå något unikt. Hennes låter betyder ofta något, men jag får åndå inte gåshud... bra, visst, men jag blir nöjd och vill sätta på något annat istället. Det är lite samma melankoli, tempo och karaktär som Leonard Cohens musik, men ändå milsvida avstånd. Detta nya album är kanske ändå det jag gillar bäst. Här finns något som jag tänder lite mer på. Men det är ändå lite för gulligt, snällt och tralligt. Jag vill förstå detta och att det tränger in i mig. Från början känns det som, ja nu kanske, men nääääh. Jag försöker och försöker men det blir bara intellektuellt bra, hon startar inte mitt hjärtat tillräckligt. När musik ska få högsta betyg av mig måste det krypa in i märg och ben och ffa hjärtat. Att jag förstår att det är bra med skallen räcker inte. Skall man jämföra så så händer det helt andra saker när jag hör Billie Eilish. Jag skall fortsätta försöka gå igång på Lana... vi får se hur det går. Frågan är varför jag vill tycka att det är jätte bra??? Kan det vara att hon är på sjön och sträcker ut handen mot mig på på omslaget? ... Vad skulle hända om Eminem fick sätta tänderna i hennes produktioner?
 20. 4 points
  Med den lösning jag har får du både bild och text. Jag vill inte sitta med telefonen öppen hela tiden och oftast kör Roon på i radio läget då gillar jag att se vad som spelas utan att öppna appen. Barn och sambo kan lätt pausa musiken via skärmen eller fjärr utan att behöva in i appen och trycka vilket jag tycker är bra.
 21. 4 points
  Apexorca

  Eitans delikata system.

  Detta är ett vältrimmat system med ett ett tydligt mål och konsekvent tänk där Nagra och Verity står i fokus. Allt är trimmat. Från ström, naturligt gynnsam akustik och andra tweaks. Kan inte se något som behöver en översyn. Det enda som kliar lite i fingrarna att testa är vinyl och rullband i så fall. Kan det höja nivån ytterligare? Inte för att det behövs. Bara för nyfikenhets skull. Jag får väl göra en @lindome och bära med mig en bandare till Eitan någon gång, som överraskning. Det är ju lätt att ta med under ena armen.
 22. 4 points
  byZan

  byZan - Nytt i stugan #7

  Igår hade jag @lindome på besök här hemma för första gången, lika roligt att träffas varje gång tycker jag. Jag hämtade honom på em vid hans hotell för vidare transport genom Stockholmstrafiken som var glesare än vanligt. Väl hemma så blev det lite snack innan Studer’n blev laddad med ett band. Hade inte haft chansen att värma upp elektroniken men det lät bättre efter en knapp halvtimma och middag med en nespresso som avslutning. Fortsatt lyssning via det digitala och sedan några vinyl på det och avslutningsvis ett band igen. Vet inte hur han tyckte det lät men tror att det blev godkänt?! En trevlig kväll som avslutades med en återresa till hotellet, ville absolut inte att ”småstadskillen” (läs; Gbg'aren) skulle bege sig ut i Stockholmsnatten alldeles ensam. Väl hemma igen så blev det lite mer lyssning via R2R vilket gjorde gott och jag somnade ganska så omgående. Nästa möte blir i München i maj och då blir det förmodligen inte bubbelvatten till maten?! /byZan
 23. 4 points
  Ampalang

  Ampalangs snigelresa...

  Nu har jag internet igen och det digitala musikförmedlandet är stabilt, oerhört tacksam för hjälpen AlfaGTV. Kopplade in den turnerande rislådan idag och jäklars vad det spelar. #pris/prestanda Högtalarna är vääääääääldigt avslöjande, minsta lilla förändring i signalkedjan gör väldigt stor skillnad i ljudet.
 24. 4 points
  octavia rs

  Hemma hos Octavia rs

  Det blev en skapligt enkel lösning på problemet med att kablarnas tyngd påverka speciellt IEC kontakterna. En annan fördel är att de går att styra strömkablar och signalkablar så de håller avstånd ifrån varandra.
 25. 4 points
  P-pan

  P-Pans Musikhörna

  Arya audio labs Konstruktionen och det tekniska tänket bakom dessa vibrationsfötter verkar inte vara allt för olik den i Iso Acoustics motsvarighet. Helt säker kan jag inte vara då Iso Acoustics verkar vara lite mer hemliga med hur deras fot rent teknikskt är uppbyggd. Revopoden ser ut som nedan ,vilket jag redan länkat till i Calm's tråd Klackarna i taket....