Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 2020-06-15 in all areas

 1. 19 points
  Simon76

  D'Agostino Progression Integrated

 2. 13 points
  Nu blir det tyvärr bara bilder tagna med mobilen innan det kommer någon fotograf hit😉
 3. 12 points
  bigblue

  Mästarmöte har en vinnare!

  För egen del så delar uppfattningen att kablar drar ifrån/filtrerar. Men jag är tveksam till om en DSP/tonkontroll kan återskapa allt det som ett mindre lyckat kabel-val åstadkommit. Bas och diskat - säkert. Men vilken knapp vrider man på när man, efter byte från kabel A till kabel B, upplever försämrad 3D-bild av den musikaliska presentationen? Eller saknar de nästan ohörbara nyanserna som gör att man uppfattar rummet där musikerna befinner sig? Själv har jag ingen som helst teknisk kompetens att uttala mig om vad i en kabels konstruktion som leder till X eller Y. Så jag har valt en annan väg :-). Jag lånar hem ett antal olika kablar och lyssnar. Byter och lyssnar lite mer. De som blir kvar när övningen är avslutad är kablarna som på bästa sätt fyller min skivsamling med ytterligare ett uns med välljud och därmed mig själv med välmående. Är resultatet en helt neutral återgivning? Nä, troligtvis inte. Spelar det någon roll? Inte för mig då jag inte prioriterar neutralitet framför en presentation där jag upplever att musiken känns äkta. För mig är det viktigare att jag fullt ut "tror" på den musikaliska presentationen som jag bjuds på. Det är säkert inte ett tankesätt som alla håller med om - men det funkar för mig.
 4. 12 points
  toobs

  Mitt musikrum - återbesök

  Det var nu några år sedan. Det som hänt är främst att mina Totem fått ge plats för Blumenhofer fun 13, som ger ett i alla delar bättre ljud i mitt rum. Mycket nöjd. CDn från Marantz dog och fick ersättas av ny likadan i 6000-serien. Kanske inte någon gigantisk förbättring, men den gör det den ska. Största och senaste ”tilltaget” är väl att jag blivit med Lenco. Fantastiskt kul detta med en skivspelare som man mekar med två skruvmejslar, en skiftnyckel och en gummiklubba. 😁 att renovera och bygga ny plint till denna är nog det roligaste jag gjort! Sedan låter det bra också. Har nu två spelare för lite olika känslostämningar. Skaffade mig ett extra pu-skal också, så nu har jag en AT och en Shure att växla mellan.
 5. 12 points
  Det blev...
 6. 11 points
  Kilgore

  Dan D'Agostino...

  En tråd med bilder o tankar och intryck när det gäller Dan D'Agostino. Denna syn möttes jag av när jag besökte Ljudupplevelser i Malmö i fredags. Trots de inte var till mig kände jag mig ändå som ett barn på julafton Ni får ursäkta bildernas kvalitet, då alla är skjutna från höften med mobiltelefon... Fortsättning följer...
 7. 10 points
  ishoot

  Hemma hos Ishoot

  Har nu levt med Innuos Phoenix ett tag och även lyssnat på den i ett annat system hos @Sammy så nu skall jag försöka ge mig på att beskriva vad jag upplever. Phoenix är alltså en USB Reclocker som klockar om USB-signalen med hjälp av en 3ppb OCXO klocka på 24MHz. Utöver detta så detta förser den USB-signalen och klockan renad ström från 2st olika mycket högkvalitativa nätdelar. Phoenix förvanskar inte USB-signalen på något sätt, du kan tom. Koppla in den till en datorn och koppla på en USB hårddisk och den fungerar fullt ut. Så USB signalen är helt intakt. Så vad är det då som händer när man kopplar in Phoenixen i en Hifi-anläggning? Jag har nog aldrig upplevt att någon Hifi-komponent någonsin har gjort så stor skillnad första sekunderna man lyssnar på en låt som med Phoenixen inkopplad. Det är inte några små skillnader vi pratar om här. Ljudbilden får ett enormt djup och bredd, det framkommer lager på lager med rumsinformtion som tidigare varit dolt. Det är nästan lite kusligt. Just 3D-känslan är nog den mest påtagliga, alla instrument hamnar på rätt plats, djup och får luft omkring sig. Men även basen går djupare och får bättre definition. En liten bonus jag också har märkt är att hårt komprimerad musik blir mera njutbar. Totalen av dessa förbättringar gör att man ser in i musiken på ett helt annat sätt. Beroendeframkallande och njutbart! Jag förstår faktiskt inte hur Phoenixen kan påverka såpass mycket som den gör. Jag har ingen monster DAC men Moon 380D DSD är ingen dålig DAC och Phoenixen lyfter den rejält. Samma sak hos @Sammy med hans Devialet 1000 Pro inkopplad till en Mac Mini. Och vad jag har läst mig till så lyfter Phoenixen allt man kopplar in i den oavsett prislapp. Så ännu en gång har man blivit påmind om att man aldrig skall ha förutfattade meningar om hur saker och ting är eller hur dessa överhuvudtaget fungerar eller inte. Jag kan verkligen helhjärtat rekommendera alla som är nyfikna att testa Phoenixen själva. Jag tror att ni kommer bli förvånade.
 8. 10 points
  Visst är det Kroma Audio Thais i specialbeställt helvitt utförande. Hemlånet av Mimi förra sommaren gav ju minst sagt mersmak och jag har inte kunnat släppa dem ur tankarna riktigt. Tyvärr har jag haft fullt upp hela dagen och fick möjlighet att koppla in dem först nu på kvällen så har bara hunnit lyssna lite snabbt och tänker inte ge några omdömen riktigt ännu. Riktigt tunga rackare är det också mot mina tidigare högtalares mått mätt, 30 kg styck i 30 graders värme. Tur man har en sjö i närheten så man kunde svalka sig lite efter att ha packat upp och burit dem hela vägen uppför trappan. Mm, klockan börjar närma sig min favorittid på sommardygnet för musiklyssning, men kan inte riktigt dra på som jag skulle önska.... jag sitter här och njuter ett tag till iaf, så får det bli mer drag under galoscherna imorgon!
 9. 10 points
  Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Jag har äntligen fått ändan ur vagnen med något jag tänkt på att prova länge. Det var faktiskt då en kompis blev intresserad av en Lyrec Frida som han slog till på och den fick ligga på hans rack som jag såg hur bra jag tyckte att det fungerade. Så nu har jag fått min Frida ur vagnen och landat den på racket. Den är ju rätt liten och nätt den lilla saken. Jag är nöjd med placeringen och den är praktisk. Att ha den på vagnen och dra den fram och tbax är lite bökigt. Diskret va? 3 signalkällor på rad. Vy från sweet spot nedan.
 10. 9 points
  Att göra: Ladda upp de gamla bilderna istället för länkar till photobucket. --> (KLART) Nya bilder på rummet. ...men jag arbetar långsamt.
 11. 9 points
  Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Angående vad High-End är för mig. Det är ju personligt och jag gör ett försök att förklara. För det första handlar det om en hög nivå på återgivningen av musik. Jag lägger personligen inga värderingar i prislappen. Jag är uppriktigt inte intresserad av vad saker kostar. Bara hur de låter. Eller njae, kanske inte 100% sant... kanske att en visst estetisk nivå behövs eftersom jag gillar om de designmässigt kittlar mig lite också när jag väljer prylar hem till mig. Men alltså, High-End i stort kommer att handla om den nivå jag upplever återgivningen av musik. Den högsta nivån. Jag skall ta ett exempel som jag upplevde hos en kompis. Han har jobbat mycket seriöst i några år nu och byggt upp en toppenbra anläggning. Verity Sarastro II, Massa fina Nordost kablar, en Brinkmann Oasis med mycket bra arm och puppa samt nätdelen RöNt, Mark Levinsons förstärkeri. Kort sagt, produkter med potential att spela musik i nivå med så bra det går att få till över huvud taget. Men det är inte att bara ställa in prylarna. Visst låter det bra, men lika visst finns en nivå till för detta system som är såååå mycket bättre. Det spelar inte i High-End nivå. Jag blir inte fullt berörd av musiken och saker sticker ut och annat finns inte med. Man kan inte fullt ut ta sig in i musiken. Ändå hör man vad som vilar djupt inne detta system, men det kommer ut. Att föreslå min kompis att byta prylar är helt fel. Men att trimma utifrån vad som finns kan nå till toppen. Så, akustiken fixades, nytt rack och ställa prylarna rätt, ffa skivspelaren. Noggrann högtalarplacering efter att han krypit omkring i månader och flyttat några cm hit och dit. EN NY TONARMSKABEL Nordost Valhalla 2. Jösses vilken bra kabel detta är. Jag kommer åter dit. Haksläpp ner till golvet. Det är samma system men ändå inte. Allt sitter på plats. från djupaste bas, fysiken i attacken i mellanbasen får en att tappa andan, mellanregistret fångar röster och instrument magiskt, diskanten är mjuk skir och lämnar inte mycket kvar att önska. Musiken är naturligt frisk, medryckande, trovärdig och man glömmer tid och rum. Det är bara musiken själv som kommer fram och jag tänker inte en sekund på att det är en anläggning mellan musiken och min hjärna. Innan var det bara en jäkla bra stereo men nu spelar det musik. Detta är High-End för mig. På riktigt. Jag har ingen aning om prislappen på systemet och det bryr jag mig heller inte om. Musiken bryr jag mig om.
 12. 9 points
  calle_jr

  Mästarmöte har en vinnare!

  Sonus faber är en världsledande tillverkare som under 40 års tid specialiserat sig på högtalare inom highend-segmentet. Och The Sf är deras statement. Även om nu Apexorca skulle få världens snilleblixt och springa om all forskning och utveckling worldwide som en gepard, så är det ändå hål i huvet att ge sig på en högtalare som the Sf. Varför skulle han då köpa dem till att börja med? Att skaffa dem till att börja med kan man ha invändningar mot, och att man har andra konstruktionsfilosofier säger jag inget om. Mångfald är av godo. Men att rekommendera ombyggnad av en konstruktion som denna tycker jag är helt fel. Nejdå. Men jag har varit i deras fabrik och i deras labb, och jag har läst en del av Umberto Nicolaos artiklar. Så jag vet vad de gör med tex drivers för specifika ändamål, kabinett och filter. Det är inte standardelement. Paolo Tesson har direktnummer till Scan-Speaks fabrik och får ett par prototyper efter egna specar inom 48 h. Det kan man tycka vad man vill om, men då ska man ju inte skaffa högtalarna till att börja med.
 13. 9 points
  1automan

  NY Maskin

  Lite bättre bilder. Ser bra ut i svart.
 14. 9 points
  Elektroniken finns nu i Sverige Så nu avvaktar jag på att få ett samtal om en snabb leveransdag/tid /byZan
 15. 8 points
  dlundh

  Myshörnan

  Jag är ny på forumet och hittade hit när @AlfaGTV postade om Raspberry Pi på Roons forum och länkade hit. HiFi är trots min höga ålder (jag är snart 50) ganska nytt för mig. Jag har kommit hit genom intresse för främst datorer och film. För det mesta tycker jag att en ljudanläggning är helt okej om den ger ljud ifrån sig. Jag har ännu inte haft en riktig "aha-upplevelse" med bara musik. Att filmljud blivit bättre i hemmiljö har däremot bjudit på såna ögonblick. Jag har samlat på film i många år och har en respektabel samling VHS, LaserDisc, VCD, DVD, HD DVD, Blu-Ray och UHD Blu-Ray. Jag kör Roon via deras ROCK-dist på en NUC5i7RYH som inte är certifierad för ROCK men fungerar utmärkt. Roons media ligger på en Synology DS1812+ med 24TB utrymme. Det oroar mig inte att jag har musiken på en NAS, jag har streamat film via Plex i många år och aldrig haft problem med liknande uppsättning där och film är ju som bekant en betydligt större bandbreddsätare. Jag är musikalisk allätare med en viss förkärlek för svåra saker. Min hörlursrigg: Uppifrån och ner: SMSL M100, RPi4 med RopieeeXL, Dell Windows 10-tablet (Roonfjärr, topp), Zenco hörlursförstärkare (mitt), dvd-spelare som cd-transport (underst) och en Pro-Ject Head Box S2. Stenen på RPin är för att hålla den på plats och har (mig veterligen) inga magiska soniska kvaliteter. Det är här jag lyssnar för det mesta, finlir via Roon och kvantitet via Spotify. Jag har ännu inte hittat den soniska signatur (får man väl kalla det) som jag gillar bäst eftersom jag fortfarande har begränsad erfarenhet av HiFi. Jag letar hörlurar som är "perfekta" för just mig.
 16. 8 points
  AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Jag har spelat med Gold Note ytterligare idag, och jämfört den ljudmässigt med Oppo BDP-103 och efter ett par timmar kopplade jag in min Auralic Aries Mini som ju är betydligt mer lik DS-10 ur ett funktionsperspektiv. Den app som GoldNote tycker man ska styra DS-10 med heter som sagt GN Control och är en version av mConnect Control som låser betraktningsperspektivet till porträtt-läge och slösar enormt med utrymme på en iPad Pro 12.9": Det lite tråkiga med appen är att den inte är så anpassad till just DS-10. Vissa funktioner som hade varit enklare att styra med en app, än med den rotera/tryck-knapp som fronten utrustats med, fungerar helt enkelt inte tillfredsställande. Jag säger så här, kör den som nätverks-DAC till ett Roon-system och det kommer fungera alldeles utmärkt, och stabilt. Vill du ge dig in i mConnect/UPnP-djungeln rekommenderar jag både myggmedel, machete och ett rejält tålamod. Jag har inte provat DS-10 som ren DAC (alltså med SPDIF-ingångarna) eller USB-DAC men i det läget kan den hantera de allra flesta ljudformat, av okänd anledning fungerar t.ex- inte DSD med Roon? Och från USB-ansluten disk kan den bara läsa DSD64, trots att den kan hantera DSD512 via USB med rätt drivrutiner. Hursom, den låter finemang i olika sammanhang och har en riktigt funktionell hörlursförstärkare som kan hantera även lite besvärligare lurar. Dock inte strömsugande planarmagnetostater, men t.ex. Focal Utopia och Sennheiser HD-800S låter fint. Den är helt stabil som Roon endpoint, med smolket att DSD inte kan hanteras, men i övrigt finemang. Airplay låter också finemang, men jag upplever en något större fördröjning i ljudet än vad jag är van vid. Tråkigt om man t.ex. kikar på någon musik-video på YouTube och vill peta ut ljudet i stereon. Jag hade trassel med den trådlösa uppkopplingen först, då den tydligen inte kunde komma ihåg uppgifterna till mitt trådlösa nätverk, men efter "gör om, gör rätt, igen" så har det funkat. Förvånande att den inte klarar 5Ghz-bandet dock? Här är det nog läge att rekommendera trådad anslutning i de flesta fall. Jag tycker det är en vettig och mångsidig produkt, men det finns en del mjukvaruskavanker som behöver putsas på. Kan man undvika de fallgropar detta innebär, eller leva med dem, så tycker jag ändå att det är en vettig apparat. I rätt sammanhang är den dock helt optimal! Jag glömde jämförelseobjekten, och hur de låter i förhållande till denna. Oppo BDP-103 hänger inte riktigt med i svängarna ljudmässigt, men dess app är betydligt mera mogen och funktionell. Ljudskillnaden är dock så liten att jag utan Roon skulle välja Oppo, för sinnesfridens skull När det gäller Auralic Aries Mini så kör den över de båda andra nämnda i perspektivet mjukvara, appstyrning och mognadsgrad. Lightning DS är en riktigt bra mjukvara. Ljudmässigt, med en linjär strömförsörjning, gillar jag Aries bäst. Här vill jag poängtera att Gold Note enligt uppgift skall fungera utmärkt som digitalt försteg, direkt anslutet till aktiva högtalare eller slutsteg. Jag provade inte detta tyvärr. Men som nätverks-DAC gillar jag Aries Mini bäst, med dess filter på Balanced blir den lite mjukare och passar min smak bättre. Men, det är enbart Gold Note som driver ett par hörlurar med gott resultat!
 17. 8 points
  MatsT

  Hemma hos Ishoot

  Jaha, det var den som var lite Zen.
 18. 8 points
  Bebop

  Mästarmöte har en vinnare!

  Ett sätt att få bättre ljud är att göra rätt, vilket jag erfarit idag... Under någon månad har jag inte varit fullt nöjd men inte grottat ner mig för mycket då jag hänsköt det hela till dagsform. Men idag började jag rota i det hela och tänkte mäta mina smårör (som normalt påverkar ljud betydligt mer än effektrören). Jag hann inte så långt förrän jag upptäckte att jag satt högtalarkablarna fel - rött på svart och tvärtom. Det måste hänt för ett par månader sedan när jag hade storstädning och allt ute från hyllorna. Sicken skillnad. Nu är allt som förr igen, rym, bredd, djup och dynamiken är tillbaka igen och jag sitter åter nöjd. Mina senaste album spelas på nytt och de låter kanon...
 19. 8 points
  Det kom en leverans... Hastigt och lustigt, efter en massa velande fram och tillbaka, lite missförstånd, sjukt många siestor, och sedan låååååååång väntetid, COVID-19 och lockdown på fabriken, ännu mera väntetid så dök de faktiskt till slut upp. Det är knappt så man ens behöver @AlfaGTV's skarpa korpgluggar för att se vad det står på kartongen, så det blir inte så mycket till hemlighet.
 20. 8 points
  1automan

  NY Maskin

 21. 8 points
  Ampalang

  Ampalangs snigelresa...

  Det är en RSA-M99 som hittat hit. https://spec-corp.co.jp/e/audio/RSA-M99/index.html
 22. 7 points
  ...och jo, jag vet. Placeringen är direkt olämplig. Stativ beställda. Sen är det väl inte precis den här typen av prylar som är mainstream på Euphonia man man får väl retas lite ;-)
 23. 7 points
  byZan

  byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275

  Nu har det hänt! Efter en justering av en kabel (180gr) och några fler timmars lyssning (kanske 20 timmar nu) så är leendet stort, mycket stort. Jag har redan glömt fadäsen med kabeln och sitter nu och njuter för fullt och hoppas på att det inte ska bli alltför stora bakslag i återgivningen under resterande inspelningstid, blir det bättre än det är nu så har jag dragit högsta vinsten. All lyssning via det digitala än så länge men det övriga ska testas, är så nyfiken själv…... /byZan
 24. 7 points
  Kilgore

  Dan D'Agostino...

  För tillfället testas det ett par Magico A1 i systemet, men det ska testas högtalare av en helt annan dimension snart, jag kanske återkommer till det när de dyker upp... Hur låter det då? Som ni förstår är högtalarna den begränsande faktorn här, men jag har aldrig hört A1:orna spela så bra. A1 har sluten låda och gillar därför mkt effekt för att blomma ut. En otrolig upplösning i röster och instrument men utan att bli hårt. Tystheten mellan tonerna,verkligen ett tyst RIAA, och tillsammans med den skivspelaren blir det ngt i hästväg. Basen är så klart inte så lätt att betygsätta med dessa små stativare, men den bas som de kan producera blir kontrollerad. Får återkomma med lyssningsuttryck när det kommer lite mer potenta högtalare i systemet. Elektroniken hade bara några timmars speltid från låda, och jag hade inte tid att lyssna på mer än ett par låtar, men det gav verkligen mersmak. Skulle verkligen kunna tänka mig att byta mitt försteg och mina monoblock o alla kablar därtill mot denna pjäs. Det vara alla bilder jag hade för denna gången. Kanske dyker upp fler i denna tråden framöver
 25. 7 points
  Bebop

  Mästarmöte har en vinnare!

  Jaså... var och när då? Jag skrev så här: Jag är tämligen ointresserad av att jämföra fler förstärkare och jag bedåras inte av hifi på grund av utseende, teknik, eller finesser Min byteskarussell är över. Sådana övningar har jag gjort i massor. Innan jag slog till med VTL jämförde jag mot framför allt Audio Researh, McIntosh, Lamm, Pathos, Moon, Mark Levinson, Conrad Johnson, Bow Technologies och lite med Shindo i sluttampen. Jag velade säkert ett par år och besökte mässor både i Sverige och utomlands. Till slut stod det mellan Lamm och VTL och det är fortfarande mina favoriter. Dessutom en massa kabeltester. Rummet är också intrimmat. Jag har landat och fokuserar på musik och den anläggning jag har underhåller jag med uppgraderingar när sådana erbjuds och jag känner mig hågad. Både mina prylar från VTL och Aesthetix tillverkas fortfarande efter ca 10 år och de är delvis uppgraderingsbara och servas fullt ut ännu. Snart klassas de väl som vintage men det är jag också. Om det är något som jag imponerats av de sista 10-20 åren så är det av dacar, högtalare, pickuper, RIAA och skivspelare och det är inom de områdena som jag satsat mest sedan 7-8 år.
 26. 7 points
  Kilgore

  Dan D'Agostino...

  Så här glad kan man bli när man packar upp ett RIAA-steg
 27. 7 points
  MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Jag har noterat förekomsten av apparater med märkning "Special Edition" och eftersom jag har varit inne och ändrat ganska rejält i ett par av mina apparater känner jag att det bör markeras på utsidan i någon form också. Jag ville inte använda SE utan valde att göra en ännu mer exklusiv märkning. Bilderna är tagna på fri hand och ljusförhållandena är utmanande, dessutom förekommer det lite damm så bilderna är inga konstverk precis utan bara avsedda som dokumentation. Audio Note Kits L2 Pre Amplifier har jag nyligen beskrivit tillkomsten av och den avviker ganska mycket från originalet så den förtjänar att få tillnamnet "MT Edition". Även min DAC som vid en snabb anblick ser ut att vara en Audio Note Kits DAC 1.1x förtjänar samma tillnamn eftersom den är rejält förändrad jämfört med original. Någon kvalitetsstämpel är det inte utan det indikerar bara att någon stolle varit och petat i konstruktionen.
 28. 7 points
  zood

  Hos mig

  Är man inte så mycket för sötsaker så kanske ryska småkakor kan vara ett alternativ
 29. 7 points
  zood

  Hos mig

  Det löser vi, god var den med
 30. 6 points
  ishoot

  Hemma hos Ishoot

  På begäran så kommer här en frontbild.
 31. 6 points
  Kilgore

  Dan D'Agostino...

  När vi ändå var här passade vi på att lyssna på Magnepan 20.7 som min kompis är intresserad av. Och vad passar bättre att testa dem med än en integrerad förstärkare...nämligen lillebror Danne Progression. Panelhögtalare är inte det lättaste att få att sjunga, men detta var nog en otroligt bra kombination med. Det blev otroligt bra och snärtig bas, bra driv o dynamik i musiken, inget register som stack ut. Då är varken förstärkaren inspelad (precis uppackad) och högtalarna är bara lite snabbt uppställda. Kan nog vara bland det bästa jag hört när det gäller Maggisar, har hört 20.7 och även 20.1 vid flera olika tillfällen rum och elektronik. För de som har plats är det svårt att hitta mkt bättre högtalare för pengarna. Sedan är det tycke o smak, alla gillar inte panelhögtalare, precis som inte alla gillar hornhögtalare...
 32. 6 points
  Kilgore

  Dan D'Agostino...

  Vi börjar med att öppna den "lilla kabinväskan". I den hittar vi Momentum Phonostage i silver. 2 par MM 2 par MC via RCA och XLR och en balanserad utgång
 33. 6 points
  ishoot

  Hemma hos Ishoot

  Idag så anlände äntligen den sista lådan i denna utbyteskarusell
 34. 6 points
  Simon76

  D'Agostino Progression Integrated

  Tack alla! Det är en komplett streamer med DAC. Jag använder i princip enbart Tidal idag, även om jag har en hel del rippade skivor i min nas. Den lät sjukt bra direkt ur kartongen men var i början lite dämpad i övre midd/diskant. Igår em öppnade ljudet upp sig och blev luftigare och mer detaljerat. Det låter hel magiskt nu, känns nästan som att jag även bytte högtalarna. Ja jag fick lite bråttom där, stod dumt parkerad, hade en uttråkad 5-åring med mig och ville såklart hem och koppla in direkt! Jag fick med mig A2-kablar till Naimen, lutar nog åt att jag behåller den så länge och avvaktar lite recensioner. Ska försöka lägga upp några bilder, men ni får lova att inte såga mitt rum totalt. Jag har inget dedikerat lyssningsrum utan grejerna står i familjens gemensamma vardagsrum.
 35. 6 points
  Bebop

  Mästarmöte har en vinnare!

  Just akustiken kan jag ibland bli lite konfunderad över att så pass få ändå intresserar sig för att få ordning på. Många av oss har prylar för 6-siffriga belopp och köper till tweeks, typ fötter för tusentals kronor, ofta betydligt mer än vad en förbättring av rumsakustiken kostar. Jag kan förstå att det kan finnas motstånd mot att klä in väggar och tak med diffusorer, dämpmaterial och basfällor. Men samtidigt är det en myt att man måste göra så för att få till det utom i de värsta fallen. Om man besöker t ex @calm så har han gjort en hel del och det märks knappt när man tittar sig omkring i rummet. Han har också en del prylar på hjul som han drar fram vid extra kritisk lyssning och kör undan vid andra tillfälle. @Apexorca har också löst det elegant med en taklösning som inte syns. Det finns också grader i "helvetet". Man behöver inte gå hela vägen till ett level 3-rum. Det går ju stanna vid level 1 eller 2. @calle_jr har gjort en elegant lösning med att bygga en basfälla som en bakre del av skivhyllan. Det syns inte alls. Sedan har han också gjort en smakfull installation av diffusorer på väl valda ställen som smälter in fint i rummet. Inget är gjort slumpmässigt utan baseras på uppmätning av känsliga parametrar. Så har även jag gjort. Jag har tagit åtgärdsprogrammet lite längre men det beror också på de stora problem jag hade initialt. Jag påstår att ingen annan pryl jag gjort eller köpt har haft så stor inverkan som just akustikfixen hos mig. Ett första steg är ändå att få till en mätning och se om och vilka problem som finns och därefter reda ut vad man kan göra och vilka steg som finns att välja på utan påverka rummets utseende utifrån sina estetiska mål. Det kostar ca ett par, tre tusenlappar och kan ge betydligt mer än både elektronik- eller högtalarbyte eller kablar och fötter. Själva åtgärderna kostar dessutom betydligt mindre än det vi normalt köper på oss till våra anläggningar.
 36. 6 points
  Double A

  Mästarmöte har en vinnare!

  Jag tvivlar inte en sekund att The SF är det yttersta av konstruktioner, jag har ju även haft förmånen att få uppleva dessa skönheter hemma hos Apex Men jag tycker vi springer om varan lite här Om jag ställer en fråga. Hur många hör skillnad på olika högtalarkablar? Upp med en hand! Jag tänkte väll de... När vi kan höra olikheter i ljudet med olika typer av kablar, som i många fall är gjorda av samma ledande material tycker jag det är lite naivt att tro att inte alla komponenter i ett passivt delningsfilter degraderar ljudet mer eller mindre. Att SF använder sig av specialbeställda element förstår jag, men dom kan inte trolla bort elementens T/S parametrar hur dom än gör. Vad jag vill förmedla är, (OBS! Min personliga uppfattning) hur duktig konstruktören än är, hur specialbeställda elementen än är, hur "fina" dom passiva filtren än är så har vi ett antal steg vår musiksingnal ska igenom. Sedan ska vi lägga till diverse fas/tids problem mm. Som jag sagt inna, jag har inte hunnit löpa linan ut, men enligt många som provat aktiv drivning så vill dom inte gå till baka till passiv drift. Och då har jag inte deklarerat vilken typ av slutsteg som är "rätt". För det är ju som allt annat upp till användaren att välja. Sammanfattningsvis, oavsett märke och modell har vi i en passiv konstruktion vissa (ska vi kalla det) kompromisser beroende på just att det är en passiv konstruktion. I en helt aktiv driven och faskorigerad högtalare kan vi eliminera mycket av problematiken från den passiva konstruktionen men givetvis adderar vi ett antal andra steg på linje-signal sidan. Frågan är vilken typ av konstruktion som har minst degraderande ljudegenskaper
 37. 6 points
  musicus

  Musicus stereo...

  And the winner is! SD dämpekuddar 12-28 kg! Första gången jag profiterer på ren mjuk avkoppling, nu falt alt på plats her mvh
 38. 6 points
  zood

  Hemma hos Ishoot

  Svarven är ju då en Rega Planar 10 och den gör verkligen jobbet med att leverera välljud! Första skivan som spelades på denna spelare var Harry Belafonte - Belafonte sings the blues. Där hans röst var helt perfekt torr, köttig och med en närvaro som verkligen visar vilken nivå av anläggning vi talar om. Riktigt riktigt härligt! Sedan finns här (som bilden ger en hint av) ett gott utbud av skivor att välja på och nästa platta var Bruce Springsteen & the E street band - Hammersmith Odeon, London '75. Magiskt bra album.
 39. 5 points
  lindome

  Tar resan slut.....

  @byZan Tankarna har snurrat om att byta elektronik helt och hållet... Men det är inte helt enkelt tycker jag iaf Denna landade i racket förra veckan Ett helt fantastiskt försteg och föregångare till Ref 10 Audio Research Ref 40 Anniversary Edition med separat power supply.
 40. 5 points
  Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Leasingbolaget skall ju ha betalt så jag tror inte leasing blir billigare än att köpa bil /stereo privat. Om man tycker det är smidigt och lätt så är det en annan sak. Men leasing är bara ett förklätt sätt att låna pengar där man betalar ränta och avgifter för att de som administrerar leasingen skall kunna leva på det. Tycker man att tjänsten är bra och det är värt det så betalar man. Jag undviker leasing.
 41. 5 points
  ishoot

  Hemma hos Ishoot

  Vi kikar väl in i lådan...
 42. 5 points
  Bebop

  Mästarmöte har en vinnare!

  Du tar det på fel sätt @Double A, tycker jag. HiFi har många olika infallsvinklar och det finns massor av olika erfarenheter och tillvägagångssätt ”därute”. Det gäller mycket annat som t ex hur man bäst tillagar torskrygg, kamera- och fototeknik, bilar och motorer. Var och en bidrar med sina tankar och funderingar. Det handlar inte så mycket om rätt eller fel. Jag har ju hört dina högtalare flera gånger och de principer du tillämpar ger mycket fina resultat men det är ju inte den enda vägen. Sedan är tillverkning och konstruktion en liten annan vinkel än att utgå från befintliga modeller och börja modda i dessa. Jag skulle aldrig släppa in någon att börja ”klippa och klistra” i mina högtalare. Andra är inte främmande för att göra stora ingrepp. Jag utgår från de jag har och försöker få ihop det så bra jag kan med elektronik och rumsakustik. Det är min väg till nirvana. DSP känner jag inte för att plocka in i kedjan. Det är kanske jättebra men jag känner inte för artificiella korrektionsåtgärder. Jag går mer på klanger, tonalitet, rumskänsla och dynamik med klassiska verktyg. Men jag läser gärna om andra tillvägagångssätt. Det är en resa med ett ständigt lärande.
 43. 5 points
  Eftersom de kan bli för mycket för oss i den södra delen av Sverige att se dina prylar @byZan så landa detta i Malmö hos Ljudupplevelser idag. Här kan de avlyssnas med tex. TAD R1-tx. Mer bilder kommer i annan tråd
 44. 5 points
  Ampalang

  Ampalangs snigelresa...

  Detta är ytterligare en bubblare för mig, hade precis som med SPEC inte haft en tanke på att prova den här typen av förstärkare till hornen. Det vita är ett A4-ark för perspektiv.
 45. 5 points
  Vem bryr sig om vädret när man har viktigare saker för sig /byZan
 46. 5 points
  Perfect sense

  En hifinörds bekännelse

  Äntligen höst! / Marcus, www.perfect-sense.se
 47. 5 points
  Nu i Frankfurt påväg att lastas eller är lastad för vidare transport närmare sin slutdestination? Så nästa vecka bör jag ha elektroniken här vilket iofs är kul, men då har jag också massor att göra på jobbet innan jag kan titulera mig pensionär, fd knegare, har gjort mitt på arbetsmarknaden eller vad man nu säger? Titlar har aldrig imponerat på mig så jag fortsätter att presentera mig vid namn och sedan ser de väl att jag är pensionär antar jag? Visst ja, frugan fyller år också, fast vi firar inte våra födelsedagar längre så då kan jag sitta och lyssna bäst jag vill! Allt gott i sommarvärmen, tog ett dopp kl 05.00 i morse, 24gr i vattnet soluppgången rakt in i ögonen i 25m och i nacken 25m, nybryggt kaffe med tre smörgåsar stod klart på altanen när jag kommer upp från havet, är det såhär jag ska få det som pensionär så kommer jag trivas i den den rollen? Men frugan sa att nu när du slutar jobba så får du gå upp och sköta dig själv! Jag svarade blixtsnabbt med att jag kommer att konsulta framöver så jag kommer fortsättningsvis uppskatta att du skämmer bort mig med fina frukostar på tidiga mornar och blinkade med ögonen, hon skrattade och sa att vad gör man inte för sin älskade och blinkade tillbaka. Nä det var nog detta lite av ett önsketänkande från min sida, Jag fortsätter gärna att göra frukost till oss tidiga mornar bara jag får gå och lägga mig och sova till kl 9 utan att bli störd, så sa hon och så bortskämd är jag! /byZan
 48. 4 points
  ishoot

  Hemma hos Ishoot

  Dags för dagens övning. Min första tube rolling
 49. 4 points
  MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  För att försöka visa vad som sker vid strömdrivning respektive spänningsdrivning kommer här 2 simuleringar. Först spänningsdrivning och det jag visar är ström genom R1, spänning genom R1 och impedans. Det som kännetecknar en spänningsdrivare är att den "fokuserar på" att hålla spänningen konstant oavsett strömförbrukning och det som händer i en högtalare är att strömmen genom spolen i det här fallet representerad av I(R1 ) minskar när impedansen stiger på grund av de inneboende reaktiva komponenterna (med dämpning) som representeras av L2, L3, C2 och R6. Att både ström och spänning minskar i en resistans är givet och det syns i graferna. Att jag visar strömmen genom B1 är för att det är den som skapar kraften i en högtalare och övriga komponenter påverkar hur kraften får högtalaren att röra sig och är i det simulerade fallet den mekaniska grundresonansen och spolens induktans. Det jag visar är normalt inte något som högtalarkonstruktörer bryr sig om eftersom högtalarelementet är avstämt med dämpning så att det beter sig på ett visst sätt vid grundresonansen (Q-värde) och spolen induktans är ofta dimensionerad för att ge en sänkning mot högre frekvens som motsvarar ungefär den ökning i nivå rakt fram som fås på grund av ökad riktverkan. Jag låter dem som konstruerar högtalare göra så som de själva vill men det skadar inte att förstå vad som egentligen händer och det är att det normala är att de är gjorda för rak frekvensgång med spänningsdrivning (låg utimpedans - simulerad som 0.1 ohm). Med stigande utimpedans kommer frekvensgången att påverkas av impedanskurvan och vid extremfallet strömdrivning (nedan simulerad med utimpedans 10 kohm) fås ström genom R1 enligt detta. Eftersom högtalaren i regel är gjord för spänningsdrivning kommer frekvensgången att ändras enligt skillnaden i ström genom R1 enligt ovan. Det ger en rejäl puckel vid resonansen och ibland en del ojämnhet vid delningsfrekvenserna. Med bara en liten höjning av utimpedansen som i t.ex rörförstärkare (typiskt 0.5-2 ohm) fås samma påverkan men i betydligt lägre utsträckning och det ger inga större problem vid praktiskt bruk. Fördelen med strömdrivning är att man driver med den storheten som direkt påverkar rörelsen. Det ger i regel lägre distorsion och minskade problem med sekundäreffekter som ger "egenljud" i högtalarna. Vad som är lämplig utimpedans för en given högtalare ges nog oftast av vad som använts av konstruktören vid "voicing".
 50. 4 points
  Inte helt ovanligt verkar det som. Du får ändra strategi. Locka med en god Taittinger och en egenhändigt komponerad skaldjursgryta eller en lättrimmad torskrygg ugnsbakad till 54 grader (max) med snabbfräst spetskål i olja med fänkålsfrö och tryffelsalt och spetsa med en väl reducerad och smaksatt vitvinsås tillagad med omsorg på rätt sätt i en sauteuse. Till detta några skivor baguette med dillsmör. Hon kommer dra dig ner i båten... (om du har tur...)