Jump to content

Recommended Posts

Härligt att det verkar lösa sig efter så mycket strul du haft medförra lösningen. Följer intresserat fortsättningen! :)

Tack mr dataguru! Det värsta är väl att jag var inne på en sådan här lösning innan jag blev övertalad att gå på nuc... :smash: Men det bevisar bara att man ska stå på sig och följa sina egna intentioner.

Skönt att ha en htpc igen. Har verkligen saknat det. Ljudmässigt vet jag inte om jag märker någon större skillnad mot den gamla, Det borde inte heller vara fallet eftersom dacen tar hand om all

omvandling i bägge fallen. Men kanske är det en mer konsekvent och avslappnad ljudbild, nu när kontakten mellan nas och htpc är via lina. En konsekvens är att när man bläddrar bland skivor och filmer i kodi

så går det blixtrande snabbt.

Snabb som attan på att boota. Snabbare än den stationära tror jag. Tyvärr så gick jag på det vanliga när W10 ville att man skulle logga in på microsoft kontot. Vilket såklart innebar att

man måste logga in varje gång man startar burken. Vilket jag avskyr. Fort som attan tog jag bort den funktionen. Kommer aldrig att ha det otyget på en stationär dator.

Link to comment
Share on other sites

setup_zps9uewvft9.JPG

Nu i sin rätta miljö. Klippte och polerade till en aluminiumplåt som får vara plattform/värmesköld mellan dator och S.R lådan. Tror det kommer att fungera bra. Värmen rör ju sig inte neråt och tur är det

i det här fallet. Men man kan inte vara för försiktig, Inbillar mig också att det blir en slags sköld mot eventuella störningar som datorn avger. Inga missljud har jag noterat iaf.

Lite mer praktiska och ljudlmässiga intryck kommer. Förkylningstider hos mig så jag är rätt dålig lyssnare atm.

/ n.o

Link to comment
Share on other sites

Snyggt bygge och kul att du äntligen har något som fungerar. Har ju själv kört med en hembyggd HTPC i flera utan några som helst problem. Kör även med en mac mini som också funkar bra. Bra att du även har slopat trådlöst och har gått över till att köra trådat. Enligt min mening det man ska göra. Koppla nu av och njut av musiken.

Link to comment
Share on other sites

Snyggt bygge och kul att du äntligen har något som fungerar. Har ju själv kört med en hembyggd HTPC i flera utan några som helst problem. Kör även med en mac mini som också funkar bra. Bra att du även har slopat trådlöst och har gått över till att köra trådat. Enligt min mening det man ska göra. Koppla nu av och njut av musiken.

Tack för det LasseJ. Jo det ska jag göra. Trådat är stabilt. Jag visste det och trots att Richard och Stargazer och fler med dom påtalade det hela så ville jag att wifi skulle fungera. Mest för att det var besvärligt med att dra cat-kabeln. Men nu när det är gjort så har kan man skaka på skallen och säga varför gjorde man inte detta tidigare! Får skylla på min egen mänsklighet. Man är lat och genar på fel ställen.... :redface2:

Link to comment
Share on other sites

En traditionell CPU bör tåla 80C utan problem långa perioder utan att chipet tar skada. Problemet med dagens processorer som i5 är att temperaturen inte bara varierar mellan chipet och kylaren utan att med många kärnor så kan en kärna blir MYCKET varmare än resterande kärnor och när dom alla sitter i ett och samma kisel så expanderar den delen mer vilket skapar spänningar i chipet och dess förpackning. Men dom flesta moderna multicore processorer har termiska skydd inbyggt för att förhindra sådant.

EDIT: På den tid jag körde PC hade jag som oftast satt CPU-fläkten att gå igång vid 60C, aldrig några problem och då pratar vi från år 2k tillbaka till stenåldern...

Edited by Ampalang
Link to comment
Share on other sites

Jag har bestämt mig. Jag hatar Windows. Förklaring följer.

Gillar att skruva i datorer. Älskar att bygga stora som små datorer. Det är roligt att få igång dessa och installera operativet. Att se att allt fungerar. Efter det är det nedförsbacke...

Min nya burk gillar jag. Den är superfin. Tyst. Snabb. Och åtminstone till en början pålitlig. Till skillnad från många hifigrunkor är priset även överkomligt. Bara att jämföra vad man får

betala för en sådan här dator och sedan jämföra vad man får för något för samma pengar i hifi branschen. Inte mycket.

Men Microsoft tror jag medvetet gör allt för att ställa till det för en. Vi i Sverige som liksom USA är fantastiskt duktiga att sätta varningsetiketter har såvitt jag vet inte satt sådana på

produktförpackningarna till MS Windows. Vilket är förbluffande om man tänker på det hela. " Viss användning kan skapa högt blodtryck hos användaren" hade varit på sin plats.

Jag drog igång htpcn igår för att se en film. Jag stöter på patrull det första som händer. Fel användarnamn och lösenord står det på skärmen när datorn bootar upp. Men va fan?

Det visar sig att man tydligen inte på ett enkelt sätt använda samma microsoft konto på två datorer. Så dumt av mig. Jag trodde i min enfald att jag kunde göra det. Skapar man ett användarkonto

under samma microsoft konto gillar Windows inte heller. Då vill den nämligen inte ta hem uppdateringar....

Det var bara att göra ett microsoft konto till. Det borde lösa det hela. Nej,inte det.

Anledningen till att jag loggade in på mitt första ms konto på htpcn var för att få tillgång till deras "store" och det kan man bara om man loggar in. Ågrenen över ett så dumt beslut slog mig.

Onedrive, deras molntjänst, låg kvar inloggat på det gamla kontot. Loggade in på det nya. Omstart. Samma problem. Jag lyckades till sist att plocka bort det första microsoft kontot från datorn för

att endast ha kvar det nya. Omstart. Samma problem. Jag körde netplwiz och ändrade där ett antal ggr och till slut så fick jag det att fungera. Efter 1,5 timme.

Jag har inte så stora krav på mina datorer. De ska fungera. När jag startar så ska den starta och boota upp direkt. Inga jävla inloggningar med lösenord. Varför kan det vara så svårt att fatta?

Fick till det till sist men det är 1,5 timme som microsoft stal från mitt liv mest pga deras usla programhantering. Det är lager på lager och man kan inte lita på om man ändrar en specifik parameter att den tar.

Detta är obegripligt att det förekommer nådens är 2016. Det ska bara vara att konfigurera EN gång sedan glömma bort. Med MS lösningar är vi fortfarande lååångt borta från det.

Detta är så markant efter att man sparkat igång en ny android telefon. Google har förstått och kommit en bit längre när det gäller användarvänlighet. Bill Gates får lägga några miljoner på spionage hos både Google och Apple och sedan sparka de efterblivna som varit med och utvecklat deras egna.

Nu Hoppas, HOPPAS jag att jag kan glömma bort detta en stund.

För egentligen skulle jag prata om lite mer intryck jag fått från den nya datorn.

setup2_zpsbpwm80iu.JPG

Den smider på. Jag tror banne mig att det låter bättre genom denna än Nuccen med. Och detta förbryllar mig. Kan det vara möjligt? Eller är det inbillning?

Man blir osäker.

Men jag tycker att det blivit både ett lugn och en detaljeringsgrad som jag inte minns från när nuccen var spindeln i nätet.

Kan orsaken vara att den nya har ett stabilare nätverk via kabel? Att den får en stabilare ström av data från nasen av den anledningen. Eller att det inte finns någon fläktmotor som kan ligga och generera störningar?

Att så fort man sedan startar usb dacen i esotericen och den genast känns igen är bara så skönt. Det krånglet är ett minne blott. Ta i trä.

Blev en session med Mogwai-rave tapes och Thom Yorkes nya. Bra musik. Som jag tyckte lät bättre nu.

Bara att tacka och ta emot.

/n.o

Link to comment
Share on other sites

Lyssnade förresten på klassisk förmiddag på p2 igår. Clair de lune av Debussy är fantastisk musik. Visst har man hört stycket förr,men aldrig vetat vad det hette.

Ja, Microsofts ständigt nya ideer är ett gissel för oss användare....

P2 Klassisk förmiddag är super. Lyssnar alltför sällan programmet men blir lika glad varje gång. Hör alltid nåt nytt och inser vad lite man vet. Blir dock mest när man råkar åka bil. Som väl är finns det spelade nedskriven lista på nätet så att man slipper stanna och skriva upp.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Måste tipsa om Enyas senaste. Den är orsaken till att bägaren för den förra datorn rann över. Eftersom det var den skivan jag skulle spela när det djävlades.

Enya-DarkSkyIsland.jpg

Dark Sky island är en tillbakagång till de tidigare albumen. Hon måste verkligen haft en riktig inspirationslös period före denna skiva.

Men när hon gör en sån här bra comeback är allt liksom förlåtet. Bra inspelning dessutom. Sophiorna kommer till sin rätt med detta material.

Så en solkar rekommendation både från hifi och musik hjärtat.

Link to comment
Share on other sites

Från min synvinkel har Enya varit ... grå ... i många år.

Jag nickade till när jag såg detta album och tänkte att man kanske skulle ge det en chans.

Nu har du pushat mig till handling N.O!

Finns ju dessutom på vinyl.

Jag gillar det iaf! Hoppas att du gör det med! Du kanske kan prövlyssna på spotify eller fulladda för att bilda dig en egen uppfattning?

Link to comment
Share on other sites

Har följt med Enya sedan den första skivan och kan bara hålla med. Bättre än på länge.

Med vänlig hälsning,

Lasse

Skönt att även avsomnande artister kan hitta en nytändning. Eller hur?

Vette tusan vad som hänt med mig. Har allt oftare rattat in P2 klassisk förmiddag och låtit mig inspireras av all mäktig och vacker klassisk musik som finns. Jag tjatar om Clair De Lune av Debussy, men det är något enkelt, sprött och vackert med det stycket som får mig at lyssna på det om och om igen.

Jag har inte speciellt mycket klassiskt i min nas eller cd samling.men jag har ju spotify premium. Lyssnade på Sibelius efter inspiration från Bebop och det var bra. Gillar Johan Sebastian Bach också. Ave Maria, Air och mycket mer. Hugo Alvens Midsommarvaka är en favorit.

Det finns så himla mycket att utforska. Får nog ta ett sabbatsår och plöja genom lite klassiskt... Mellan hojturerna då. Förhoppningsvist. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte vad du länkar till, men hans kända Adagio är mäktigt på kontrabas med Gary Karr.

Det visar sig att man tydligen inte på ett enkelt sätt använda samma microsoft konto på två datorer.

Så urbota dumt!

Det är inte acceptabelt med all den tid man måste lägga på inloggning.

Speciellt som det knappast ger något reellt skydd uatn bara krånglar till det för alla.

Kan du sammanfatta specarna nu till Akasa?

Ser att de har en modell som heter Euler :tongue:

En snyggare lösning än min nuvarande hade varit en sån här htpc med trådlöst nätverkskort.

Varför inte externt nätagg?

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte vad du länkar till, men hans kända Adagio är mäktigt på kontrabas med Gary Karr.

Så urbota dumt!

Det är inte acceptabelt med all den tid man måste lägga på inloggning.

Speciellt som det knappast ger något reellt skydd uatn bara krånglar till det för alla.

Kan du sammanfatta specarna nu till Akasa?

Ser att de har en modell som heter Euler :tongue:

En snyggare lösning än min nuvarande hade varit en sån här htpc med trådlöst nätverkskort.

Varför inte externt nätagg?

Det är adiago for strings and organ i g minor.

Det chassiet jag har heter bara Euler. Det har ett externt nätagg, och jag tror att det är att föredra. Mest för att de flesta interna (förutom att de gör själva chassiet större) har någon form av elfläkt. Ju mindre chassie, desto mer högljudd fläkt. El-agget som medföljer är av samma typ som följer med en bärbar pc.

Här har du en direktsökning på chassiet i fråga på prisjakt .

För att hitta passande moderkort till Akasas chassie är det bara att klicka på den andra fliken på sidan jag länkade till.

Under "Specifications" finns vad du kan välja för kompatibla moderkort. Jag valde ett Asus H81T därför att jag har (ta i trä) goda erfarenheter av deras produkter. Sedan var det i övrigt enkelt utan en massa gizmos som inte behövdes. Det har ingen inbyggd wifi men väl usb utgångar som fungerar... :thumbsup::redface2: Här finns det en massa att välja mellan. Men någon av dessa usb wifikort kanske?

Eftersom detta chassie är så kompakt så har det en processor av strömsnål modell och liggande minnen av sodimm typ. Väljer du (men kanske framförallt hittar) ett moderkort med inbyggd wifi funktion så är chassiet förberett för wifi-antenner. Det blir lite mer bökigt att montera ihop, men det är ingen dealbreaker.

Det största problemet med just mitt chassie är att de flesta komponenter det ska innehålla är på väg att ersättas mot nyare lösningar. Men Akasa har en massa olika Euler varianter, dock inte lika lätta att få tag på i dagsläget. Euler M har exempelvis stöd för moderkort från Asrock med inbyggd wifi.

/ n.o

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Jag har funderat på diverse vägar. Men nu har jag byggt mig en dator. Av hopplockade delar. En gammal låda. Begagnade, men bra komponenter. Har funderat på att köra med Linux. Men jag vill ha mitt förnuft kvar. Har för lite kunskap. Åt helvete för lite. Såg en video på Youtube om Hur man ska konfigurera datorn med Linux och raid... Nej. Aldrig. Orkar inte. Så det blir en Windows 10 burk som ska agera server. Med hyfsade grejor i. Intel I-7 4770. 16 gb ram. Ssd hd som OS disk. Plus 2 st 3 tb diskar som ska köras i raid 1. Det bästa av allt är att det kommer att bli billigt. Under 2 k!

Link to comment
Share on other sites

Just now, new order said:

Det här kommer att bli bra. Roon server och endpoint. För pengarna jag sparar blir det att skaffa en Ipad och lite tweaks. Bilder kommer. Men hur upphetsande är det med en gammal datorlåda, ärligt talat? ??

 

Göm undan den! Och fixa en nättare endpoint till racket. Dvs sära på dem om core är på en klumpig dator.....:thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, ulfsan said:

 

Göm undan den! Och fixa en nättare endpoint till racket. Dvs sära på dem om core är på en klumpig dator.....:thumbsup:

Jo. Det är tanken! Jag har en htpc som agerar roon förmedlare nu. En passiv låda. Fungerar bra. Den får bli min endpoint. Denna nygamla serverlåda kommer att bli min Roon server som kommer att krossa min gamla nas i prestanda. Sen ska jag skaffa en audioquest USB grej som ska förbättra lite. Grejen är att Jag redan nu tycker det låter svinbra. Vill ha kvar det. Lite bättre prestanda på min lagrade musik vore pluspoäng, men det låter riktigt bra redan nu. Windows 10 pro på det. Och lite svordomar...?

Link to comment
Share on other sites

Framsteg! På sätt och vis. Har tagit nasen ur bruk idag. Flyttat över diskarna från den till mediadatorn. Har installerat Windows efter mindre bekymmer. F.t så formateras diskarna till raid under Windows. När det är gjort så ska musiken överföras, och de första trevande stegen att dela ut flac-filerna till htpc'n ska tas. Vi får se. Ett steg i taget.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Metal said:

Jag byter en av diskarna varje år för att förhoppningsvis vara ett steg före en krasch...

Jäkligt seriöst! Jag ba kör tills nåt rasar! (vilket det inte har gjort ännu) Däremot har jag ju bytt diskar och sådant baserat på andra förändringar och har givetvis mer än en backup.

 

Den hårdvara ni valt kommer funka kanon, för mig personligen är den för strömkrävande, men jag har lite OCD när det gäller sånt.... Tyst och strömsnålt ska det va! ;)

 

Jag lutar mera åt NUC-varianter eller ännu hellre olika s.k. BareBone-lösningar såsom den jag jobbar med nu. 

 

Vet du hur de nya NUC-datorerna är?

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag lutar mera åt NUC-varianter eller ännu hellre olika s.k. BareBone-lösningar såsom den jag jobbar med nu. 

Ja, jag har aldrig haft någon, men de framstår lite som "Intel bygger en Apple".

Men jag vet att @new order har spytt galla över tidiga versioner. Hans utvärderingar var ohyggligt avskräckande :D

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...