Jump to content

Recommended Posts

Det som fick mig komma på rätt köl igen och verkligen tycka att hifi var skoj igen var de högtalare jag bytte bort TDL mot. De var visserligen rätt hypade men för min del så tyckte jag efter att ha lyssnat själv att denna hype var befogad!

P1020557.JPG

NHT 2.5 införskaffades. Detta var de första högtalare jag riktigt blev förtjust i. Den förtjustningen sitter i form av nostalgi kvar även idag. Jag ska bara äga ett par NHT 2.5 igen när jag får plats att ha dom någonstans!

De var rätt enkla att ställa in. De var rätt okänslig till vad för elektronik de kopplades till. De lät stort och mäktigt (i rätt rum) med en diskantåtergivning som var välavvägd. Jag tyckte de var musikförmedlare av hög rang.

Det hade även hänt en del på elektronik sidan. Hemmabio boomen hade satt igång och jag var intresserad av det också. Skulle just slå till på lite hemmabioprylar när jag tog mig en funderare över vad jag prioriterade.

Jag valde att prioritera Tvåkanal och musik istället för hemmabio och film. Något jag inte ångrar.

Hade vid den här tiden kommit i kontakt med begreppet "Klyde Built" och började att vandra in på den vägen..

323621-linn_majiki_integrated_amplifier.jpg

Luxmannen byttes ut mot en Linn Majik-I på 33W per kanal.

skc3a4rmavbild-2012-04-15-kl-20-06-56.png

Marantz cd-spelaren byttes ut mot en Arcam Alpha 7.

Tillsammans med NHt så lirade detta system riktigt jäkla bra, och man kunde spela högt med den lilla 33 wattaren!

Varför behöll jag då inte dessa i mitt tycke grymma högtalare kan vän av ordning fråga sig. Om de nu var så bra?

Det enkla svaret var att jag flyttade till lägenhet och rummet de fick stå i var betydligt mindre. Och hur långt jag än flyttade de från bakvägg så blev det

en riktigt boomig bas som inte gick att få bukt med. Om det kan ha göra med den sidomonterade basen låter jag vara osagt. Det funkade bara inte.

Nht såldes till min kusin som hade kvar dessa i flera år. Vid varje besök när jag lyssnade på dom så kunde jag verkligen uppskatta deras förtjänster trots att jag vandrat vidare.

Edited by new order
Link to comment
Share on other sites

Det förefaller som om du, liksom jag, har gjort en rätt lång resa som i alla fall nått ett delmål, där man kan ha en lååång hifiuppgraderingsemester.

Kul att höra om dina tidigare eskapader. :)

Så är det nog. Att jag Aldrig ska byta något igen törs jag ju inte lova. Aldrig är en alldeles för lång tid ;) . Min intention är dock att njuta av det jag har

under en lååång tid :thumbsup: .

Link to comment
Share on other sites

Som jag nämnt tidigare så blev jag nyfiken på Linn. På den vägen fortsatte det.

5140_front_and_rear.jpg

När NHT 2.5 var sålda så införskaffades ett par Linn AV 5140. I körsbär. Dessa fungerade väsentlig mycket bättre i min lägenhet än NHT.

Nackdelen var att de var troligen mer tungdrivna än NHT så den lilla Majik-I fick det tufft. Och på tal om Hornslet Møbelfabrik som nämnts i

en annan tråd så var även dessa kabinetter gjorda där. Jag var faktiskt inte så nöjd med finishen på dessa!!

Studerade man kabinetterna noga (vilket jag så småningom gjorde) kunde jag se spår av oscillerande slipmaskiner på vissa ställen och dåliga faneerskarvar på andra.

Dålig kvalitetskontroll från skottarna, och hade det hänt mig idag hade jag aldrig accepterat det.

Av5140 hade jag rätt länge. 4 år kanske. De lät rätt bra och blev bättre när jag kompletterade med ett Lk 100 slutsteg så jag kunde köra bi-ampat.

Sedan blev det Linnifieringen komplett när jag skaffat deras minsta cd-spelare Mimik och feta jävla triwire kablar som fortfarande går att köpa. K600 heter de bestarna.

Jag åkte även dit på en uppgradering till. Linn Mimik cd-spelaren inskaffades på hösten om jag minns rätt. Ett halvår senare alltså följande vår presenterade Linn deras nya

cd-spelare Genki och Ikemi... :black: Min timing sög.

Det tog väl ungefär ett år innan jag bytte bort min Linn Mimik cd-spelare mot en Genki. Högtalarna fick sig också en genomgång i form av elementbyte av samtliga element till

de nya elementen som satt i AV5140s efterträdare Espek.

Jag var just på väg att börja fundera på att skaffa aktiva filter och några slutsteg när jag gjorde misstaget att åka till en annan ny handlare i stan som hade ett spännande märke

som hette Sonus Faber hemma. En kompis hade lyssnat på dom tidigare och hade gillat vad han hört, och nyfiken som jag var blev jag tvungen att stilla min nyfikenhet. Det skulle visa sig vara

dyrt... Fast återigen en nyttig erfarenhet. Ska ärligen säga att jag blivit lite hjärntvättad av Linn filosofin och att det endast var deras grejor som dög. Fast riktigt hardore var jag nog inte för de som

är de trognaste lärjungarna håller source first som sin ledstjärna. Även under min Linn period var jag en högtalarförspråkare även om jag aldrig gick in i polimik om detta.

_DSC0753_resize.JPG

Sedan när Cremonorna drabbade mig var det lite som ett uppvaknande. När jag lyssnade på dom hos Bossanova kom lusten att lyssna på musik tillbaka liksom. Cremonorna spelade ut på ett

sätt mina Linn högtalare inte alls mäktade med. När jag kom hem från min första upplevelse med Cremonorna och satte mig ner för att lyssna på min egen anläggning så var det ett antiklimax som

jag aldrig upplevt varken förr eller senare. Det lät Platt, dött, tvådimensionellt och bara grått och tråkigt. Jag klarade inte ens av att lyssna längre än några minuter.

Den natten blev det inte mycket sömn. Trots att jag tänkte lugna ner mig och avvakta så hade jag inte alls lust att fortsätta att bygga ut min Linn rigg. Varför skulle jag det?

Det tog väl en två veckor innan jag satte ut Linn riggen på blocket. Och ytterligare kanske ett halvår innan jag kunde bära hem ett par egna Cremona kartonger. Historien efter det vet ni ju redan.

/n.o

Link to comment
Share on other sites

Jag hade också en svängom med den Arcam Alpha-serien i början av 90-talet. De var mycket bra prylar för priset. Musikaliska!

Det var dom faktiskt. När jag bytte bort min Arcam till Linn Mimik blev jag faktiskt lite besviken. Arcam var inte alls så mycket sämre! Snarare

var det lite mer drag under galosherna med den.

Link to comment
Share on other sites

Det har varit drag under galoscherna genom hela tråden.

Kul att se historiken. Ska fundera om jag kommer ihåg mina egna grejer genom åren. Minnena från tonåren är vaga :Thinking:

Vi är sista generationen som inte påbörjar musikintresse med datorhögtalare och telefon.

Link to comment
Share on other sites

Tusan den är snyggare en min :dry: Men grattis till den nya cd'n jag var nog lite sent ute

med det upptäckte det nu.

Hehe. Tack för det, jo den är riktigt stilig. Håller f.t på att testa lite olika filter och uppsamplingar. Är lite av en djungel för mig som aldrig mixtrat med sånt!

Link to comment
Share on other sites

Trevligt med en liten "look back". Det som man egentligen säkert har hört 100-tals gånger i verkstan, utan att egentligen förstå det... ;)

Klotter på väggar, pelare osv..... Det finns fortfarande kvar, euforiska minnen!

Snygg bild på Cremonan.....

Link to comment
Share on other sites

Trevligt med en liten "look back". Det som man egentligen säkert har hört 100-tals gånger i verkstan, utan att egentligen förstå det... ;)

Klotter på väggar, pelare osv..... Det finns fortfarande kvar, euforiska minnen!

Snygg bild på Cremonan.....

Hej Du!

Jo den bilden är snygg. Den DU tog! :) Jag hoppas att du fortsätter att fotografera! För er övriga kan jag nämna att Mangenord är en f.d kollega från mitt förra jobb.

Det har blivit en del hifisnack genom åren.... :icon_smile_cool:

Link to comment
Share on other sites

Ni får ursäkta att jag inte kommit till någon slutkläm ännu. Jag väntar på ett utlåtande från mina hifi bröder innan jag ska finalisera det hela. En har redan gett det medans jag väntar på den andra.

Jag tycker definitivt att du ska ta en tur i minnenas korridorer Calle_jr. Det är roligt att veta hur allas krokiga vägar har gått till det man står med nu.

Kanske blir det vinyl så småningom. Dels nostalgin och även tillgången till skivor lockar. Ljudmässigt vet jag att det är väl i klass med digitalt, men så som jag nu har det får jag inte plats!

Men problem är till för att lösas och vi får se hur jag gör.

Link to comment
Share on other sites

Jag förstår precis vad du menar med knapert med utrymme. Jag har min vinylspelare ståendes uppe på centerhögtalaren, och begränsning i höjd

så att inte spelaren täcker för mycket av nederkant av tv. Centern är ju aldrig på vid vinylspelande och har ett bra mått i bredd/ djup. Skulle vilja ha det

annorlunda, men det blir knepigt. Inga betongväggar i närheten heller för att hänga upp skivspelarhylla. Tillhör ju intresset också med hur saker och

ting kan placeras, och blir så klart en liten extra utmaning när jag nu är på gång att börja sökandet av en ny spelare. Vi får se hur framtida placering ser ut.

Vinyl är absolut värt att trixa och fixa för... :)

Edited by YYZ
Link to comment
Share on other sites

Jag har min vinylspelare ståendes uppe på centerhögtalaren, och begränsning i höjd

så att inte spelaren täcker för mycket av nederkant av tv. Centern är ju aldrig på vid vinylspelande och har ett bra mått i bredd/ djup. Skulle vilja ha det

annorlunda, men det blir knepigt. Inga betongväggar i närheten heller för att hänga upp skivspelarhylla.

Ett problem med att använda centerhögtalare som skivspelarbänk är möjligen kraftiga magnetfält från själva elementen som kan påverka magnetfältet från pick-upen och leta sig in i förstärkaren och påverka ljudet. Om och hur mycket får man testa. Vägghylla kan sättas upp på alla typer av väggar, inte bara betong. Antingen skruvas den in i reglarna eller expanderskruv.

Link to comment
Share on other sites

Vägghylla kan sättas upp på alla typer av väggar, inte bara betong. Antingen skruvas den in i reglarna eller expanderskruv.

Ibland är det bara 70mm plåtreglar med ett lag gips - inte mycket att hänga en spelare i, och det är stor risk att väggen vibrerar.

Ett tips är i så fall att skruva en 15mm plywood som man sedan fäster vägghyllan i. Det kan räcka med en skiva som är 600x1.200, men om man väljer 1.200x2.400 så kommer man styva upp väggen också.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Ett problem med att använda centerhögtalare som skivspelarbänk är möjligen kraftiga magnetfält från själva elementen som kan påverka magnetfältet från pick-upen och leta sig in i förstärkaren och påverka ljudet. Om och hur mycket får man testa. Vägghylla kan sättas upp på alla typer av väggar, inte bara betong. Antingen skruvas den in i reglarna eller expanderskruv.

Har tagit en del fasta på det du nämner Bebop, och har då skapat viss distans att ställa spelaren på.

Hittade en i stugan passandes träskiva i bra material som sågades till, putsades upp och har placerats på ett

gäng Tema Isolator (Vibra Absorbent). Har också checkat att spelaren står rakt och fint. Det får duga för en stund.

DSC01121_zps894cc2a5.jpg

Link to comment
Share on other sites

WP_20140629_006_zpsb2a3d350.JPG

Har sysselsatt mig med att tillverka egna takdiffusorer. Kopierade helt sonika av en befintlig konstruktion genom att skalmäta och tillverka mallar och skära ut frigoliten, som sedan målades med vattenbaserad färg. De är väldigt lätta och med lacken får de en lite hårdare yta. Allt är fastsatt med dubbelhäftande tejp.

Link to comment
Share on other sites

Idag har det varit en spelfri dag och dessutom en regnig sådan. Perfekt för att plugga in stereon och lyssna på musik.

Mina egentillverkade takdiffusorer ja. New order pirate design. De sitter kvar i taket och tur är väl det. Var en del bök att tillverka och måla men framförallt mäta in och få det rätt placerat. Den dubbehäftande tejpen är urstark och utrymme för omtag finns inte. Det ska vara rätt från början.

De längst ut på kanterna är ganska precis för mellanregister och diskant om man tar en spegel i taket och kollar från lyssningsposition.

Efter några timmars lyssnande så kan jag slå fast att det blev då inte sämre i alla fall. Rummet är inte överdämpat och diskanten och de högre registren är lika upplöst som tidigare uppfattar jag det som. Men jag kan svära på att det är mer kontrollerat och.. välavvägt kanske är ordet. Det är både mer rymd och bättre kontroll på något märkligt sätt. Eller så är det nått jag bara fått för mig.

Jag blev då nöjd. Summan för dessa fyra diffusorer blev en hunka per st. Då är merparten av priset den vattenbaserade färgen och penseln.

Link to comment
Share on other sites

Idag har det varit en spelfri dag och dessutom en regnig sådan. Perfekt för att plugga in stereon och lyssna på musik.

Mina egentillverkade takdiffusorer ja. New order pirate design. De sitter kvar i taket och tur är väl det. Var en del bök att tillverka och måla men framförallt mäta in och få det rätt placerat. Den dubbehäftande tejpen är urstark och utrymme för omtag finns inte. Det ska vara rätt från början.

De längst ut på kanterna är ganska precis för mellanregister och diskant om man tar en spegel i taket och kollar från lyssningsposition.

Efter några timmars lyssnande så kan jag slå fast att det blev då inte sämre i alla fall. Rummet är inte överdämpat och diskanten och de högre registren är lika upplöst som tidigare uppfattar jag det som. Men jag kan svära på att det är mer kontrollerat och.. välavvägt kanske är ordet. Det är både mer rymd och bättre kontroll på något märkligt sätt. Eller så är det nått jag bara fått för mig.

Jag blev då nöjd. Summan för dessa fyra diffusorer blev en hunka per st. Då är merparten av priset den vattenbaserade färgen och penseln.

Alla bäckar små leder till en stor å.......!

Kul att det blev bra/bättre :)

Hur gjorde du med frigoliten, de ser så fint skurna ut?

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Frigolit har väl också absorberande egenskaper?

Betongväggar (om det nu är det du har) kan ge lite för mycket studsande ljud. Innan jag kände till diffusering i tidigare år i lägenhet med betongväggar märktes stora förbättringar i takt med jag intresserade mig mer och mer för inramade grafiska blad. I takt med att väggarna pryddes med ramar förbättrades ljudet. En bekant utvecklade det än mer och satte frigolit bakom tavlorna och under bordsskivan.

Jag tror mer på diffusion av ljudstrålarna, men att plocka bort ekon från hårda betongväggar med hjälp av tavlor ger också förbättringar.

Link to comment
Share on other sites

Men jag kan svära på att det är mer kontrollerat och.. välavvägt kanske är ordet. Det är både mer rymd och bättre kontroll på något märkligt sätt. Eller så är det nått jag bara fått för mig.

Diffusorernas djup ser ut att påverka mellanregister och kanske en bit upp till, eller? Jag vet inte vad dessa diffusorer har för effektivitet men de funkar säkert bra. Du får säkert bättre fokus och rumsuppfattning i dessa register. Det är säkert det som du menar med rymd och kontroll skulle jag tro.

Har frigolit en viss dämpfaktor också?

Det jag upplever med förbättrad akustik är det du beskriver. Systemets kontroll är ju samma men med förbättrad akustik kan hjärnan bättre sortera fram direktljudet och då låter det bättre. Du kan också få högtalaren att försvinna mer med rätt placering och invinkling, ökad upplösning, mer luft mellan instrument och röster, tydligare stereo och 3d. Ja det är mycket man kan vinna. Keep up the god work. :)

Link to comment
Share on other sites

Frigoliten är skuren med motståndstråd. Ett knep jag lärt mig från modellflyg där man skär ut vingprofiler på samma sätt. En mall på vardera kant. En person på vardera kant med en mall som man har numrerat så man skär ungefär lika snabbt.

Sen är frigoliten målad med vattenbaserad färg för att se lite trevligare ut, samt få en hårdare och förhoppningsvis mindre dämpande och mer diffuserande yta.

Jag tror egentligen att en markisoleringsskiva eller xps cellplast vore ännu bättre som material. Hårdare, tåligare och med en slätare yta. Hade jag bara lite mått hade jag försökt mig på att tillverka en kopia av svanåvingarna i det materialet!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Jag hade storfrämmande från norr för någon dag sedan. Stargazer visade livstecken och kom förbi på ett besök. Mr Stargazer är inte så aktiv här f.t, han har en hifidipp i livet, men däremot så har han blivit en jävel på att kuta. Halvmaror, helmaror... han har varit så flitig att även jag fick dåligt samvete och började att jogga för drygt ett år sedan. Har försökt att locka honom att börja skriva lite här igen, kan tycka att jag saknar lite den typ av berättande som han har. Lite humorperspektiv med glimten i ögat och inte så jävla högtravande. Inget ont ment. Vissa kan bara berätta på ett down to earth och rakt sätt som jag uppskattar.

Det blev en långsittning med en massa musik. Och eftersom jag respekterar hans åsikter i hifi och musik så var det extra glädjande att min senaste (ska jag våga skriva sista?? :Thinking: ) uppgradering med

försteg/monoblock och ny cdspelare fick godkänt. Jag har bett honom att skriva några rader här och berätta vad hans intryck var. Sen hoppas jag verkligen att han studsar tillbaka från sin hifidipp. Bara att hålla tummarna att fru fortuna fixar en vinstlott så att äntligen en Mac med rör hamnar där den hör hemma. Och kanske även en svarv med!

Lite ideer föddes eftersom mr Stargazer är lite av en datorwizard. Nu har jag ju en jävligt duktig dac i min sacd-spelare och det vore lite synd att inte nyttja det.

intel-nuc.png

En sådan här ska införskaffas är det tänkt. En otroligt liten dator som ska kopplas in i nätverket och styras via ett trådlöst tangentbord och/ eller smartphone/platta. Även en NAS är tänkt att inhandlas.

Nu jäklar ska jag in i datans värld. Till hösten borde bli en lämplig tid att starta detta. Kan bli riktigt intressant.

Slutligen så hoppas jag att Stargazer tar sig lite tid och skriver här i tråden lite (ja, gärna mer överlag men någonstans ska man starta.. :icon_smile_cool: ). Ska oxå beklaga att jag inte hann åka förbi A/wing som jag hade tänkt under min göteborgsvistelse för en vecka sedan. Skulle gärna lyssna på hans grymma prylar men ursäkten var en fantastisk göteborgsk skärgård som jag blev helt betagen av. Ni göteborgare har det förjävla bra ska ni veta. Grymma hifibutiker, ett sprudlande nätverk av hifigalningar som är tokigare än mig själv. Sen då eran skärgård. Nästan äckligt... ;)

Link to comment
Share on other sites

Så har även undertecknad fått avnjuta new orders system i senaste inkarnation.

En god dags hifi inleddes med en löptur i sommarvackert Piteå. Kanonstart på en kanondag :) Liten tur med Alfan + käk så var det sedan dags att inta lyssningsposition.

"Systemet" inkluderar i min värld även rummet, och det har fått en mild uppgradering sen senast jag var på besök. några akustikpaneler av för mig okänt märke har tillkommit liksom egentillverkade takdiffusorer. I mitt tycke är alltihop väl fungerande såväl estetiskt som funktionellt.

Hjärtat av systemet är väl sammansatt även estetiskt, och Pass-blocken är klart snyggare i verkligheten än på bild. Esoteric-spelaren är ruskigt läcker och verkar nästan överjordiskt välbyggd. Ett smycke.

Att sammanfatta lyssningsintrycken är inte helt okomplicerat. Eller så är det just det.

Om man med stort nöje lyssnar på musik i 5 timmar utan att ens fundera över prylar, anläggningar, kablar och annat världsligt utan bara njuter av god musik - och lätt skulle kunna göra det 5 timmar till - ja då vet man att det är ett kanonsystem. Vidlyftig användning av hifi-adjektiv känns meningslöst. Mängden spelade skivor, breda leenden och antalet goda musikupplevelser talar ett tydligare språk.

Att lyssna på detta system är som att skicka själen på ett spa. Musiken bara flyter på. Välbefinnandet infinner sig omedelbart. Lätt, avspänt och avslappnat presenteras musikupplevelse efter musikupplevelse. Ambient musik som t.ex. Brian Eno låter helt hypnotiskt, Bonnie Raitt svänger hejdlöst och såväl manliga som kvinnliga röster låter bara så naturligt och rätt. Man tänker aldrig på bredd, djup eller rum utan systemet transformerar återgivningen efter vald musiktyp, artist och produktion. Som det ska vara. Det låter nästan irriterande bra :icon_smile_cool: Listan över "skivor jag måste köpa" är nu rekordlång och nästa besök på ginza.se eller amazon kommer att bli rekorddyrt :)

Dock så avslöjar systemet inspelningar där inspelning och/eller produktion är undermålig - och gör det tydligt. Inget konstigt egentligen, men ibland hajar man till "sh*t, inte kom jag ihåg att den här skivan lät så här mycket 80-tal...". Kort sagt får man stundtals en musikalisk naken-chock :D Men ja, "high fidelity" FTW :)

Finns det då något att kritisera?

I bilen på väg hem satt jag och funderade. Nej, jag kommer inte på något uppenbart. Tänker på Jeremy Clarkson när han ondgjorde sig över alla "...annoyingly good german cars" :D

Kanske kunde det varit mera PRaT? Fast nej, var det sväng på skivan så svängde det. Men inte annars. Inget "hittepå-sväng" där inte. Mer botten? Nej, fanns informationen i källmaterialet så grävde Sophiorna med Pass-motorn djupt. Annars inte. Totalt sett fick man lite vibbar av Mercedes S-klass, faktiskt. Inget att klaga på. Facit. Alla rätt. Kanske är just det min enda invändning, if You get my drift.

Visst kanske det går att klämma ut någon procent till med ännu mera exotiska kablar, eller en extreme make-over från Magic Matts, Michael Green eller någon annan akustik-guru men totalt sett är systemet i mål - with flying colors.

Nästa level är förmodligen nytt boende, bättre och större rum och mer "breathing space" för Sophiorna och hennes kompisar. Det tror jag skulle kunna lyfta det hela en del.

Bara att komplettera då med Dator-Fi och.... trumvirvel.... Vinyl! :icon_smile_cool::D:app:

En lång, målmedveten hifi-resa är nu slutförd och du ska vara nöjd och stolt, new order. Grattis till det överlägset bästa system jag har hört i hemmiljö.

Link to comment
Share on other sites

Det var fina ord men föga förvånande.Tror verkligen att new order har fått till ett kanonsystem efter hans väl valda inköp.

GRATTIS n/o :icon_smile_cool:

Kul att du är med och skriver i forumet igen stargazer :thumbsup:

/byZan

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...