Jump to content

Recommended Posts

Otroligt kul att följa detta.

Jag trodde också det skulle bli SF Futura, länge. Men för varje samtal (det har väl blivit några stycken... :) ) noterade jag hur kosan började styra bort från Italien och mot Det Stora Landet I Väster.

Sophia 3 är en grym högtalare. Som fungerar med "normal" (ehum) elektronik.

Ska bli grymt kul att lyssna till Sophiorna hemma hos n.o!

(Besök är inplanerat)

Muffin: grymt imponerad av din detektivkompetens! Hatten av :app:

Jag måste tacka dig i egenskap av bollplank.Det har blivit en hel del funderingar som du säger ;)

Jo,Muffin visar sig var ytterligare en av alla kompetenta detektiver på Euphonia.Det behövs inte mycket!

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att en viktig aspekt när det gäller valet av högtalare är just förmågan att integreras med olika elektronik. Förstår jag rätt så är Wilson relativt lättdrivna, vilket är en fördel då man skall locka fram den fulla potentialen i en högtalare med rör eller trissor, vilket man nu föredrar.

SF har en del modeller som blommar fullt ut vid ganska höga effektintag, men man blir rikligt belönad därefter. Hur det är med Futuran vet jag inte men om man följde Apexorcas tråd så fick jag en känsla att de var ungefär som mina Amati Hommage Anniversio och Mementon. Sedan är frågan på vilka volymer man lyssnar. Själv kör jag nog ganska högt eller på konsertnivå.

Att ompröva ett beslut som i förstående kändes som förstahandsvalet understryker att man inte skall ha för bråttom när det gäller så viktiga avgörande som högtalarval.

Nu återstår bara glädjen att spela in och placera de nya kamraterna. Skall bli kul att följa processen.

Calm

Link to comment
Share on other sites

@Calm

Så började det kännas.Mer och mer.Jag läste mätningarna på Stereophile.Om och om igen.Ljudmässigt kändes det som om det var ganska likt egentligen mellan de tre jag lyssnade på i Stockholm/Uppsala.Det var mer äpplen och päron över det hela.Grymma högtalare allihop.

När vi lyssnade på Futura på Esoterisk blev skillnaden mellan den integrerade Moonen,som är rätt lik min egen,och det stora Krell steget stort.Det var imponerande!Men det var också lite skrämmande,ärligt talat.

Det kanske hade varit likadant med Sophiorna om jag testat dom på liknande vilkor,det vet jag inte.

Jag är förtjust i mina Månar.De är förträffliga.De bör även vara i liknande klass med ARC DSI-200 som det spelade med Sophia under mässhelgen 2010 i Götet.Min I-7 är kanske inte ett monster,men den mäter bra och framför allt låter bra!

Sen funkar dom klockrent i vardagligt bruk.Inget krångel.Bara att mata på med musik.Som det ska vara.Jag vet inte vad det är med mig och integrerat,men enkelheten i det hela är bara så skönt.

Nu har jag även möjlighet att testa en bra rörförstärkare om jag känner för det.En integrerad isf... ;)

Det kanske låter som att Sophia 3 är en gyllene kompromiss.Det kanske dom är på ett sätt.Men de växte fram och blev mitt förstaval efterhand.

I fjol somras var jag på en live konsert med Avishai Cohen Trio på Akustikum i Piteå.Inte så lång tid efter min hifi resa.Efter den konserten började Sophiorna segla upp som mitt förstaval.

Artisten var för mig okänd.Musiken likaså.Men livemusiken av kompetenta musiker i en bra lokal fick mig att otänkt att tänka på att det lät likt hur just Sophiorna presenterade musiken!

Närheten.Det direkta.Dynamiken.

Det låter kanske långsökt,men då och där och dagarna efter funderade jag över det hela.Det började då svänga över till Sophiornas fördel,trots S.F delen i mig protesterade!! :)

På den vägen är det.

mvh

/n.o

Link to comment
Share on other sites

Sedan är frågan på vilka volymer man lyssnar. Själv kör jag nog ganska högt eller på konsertnivå.

Samma här Calm, Vill man att instrument skall låta trovärdiga krävs hög volym. Det blev mycket tydligt på ett test jag var med om med 2 st violiner som spelade samma stycke som vi sedan hörde på kompetent hifi. Då insåg jag att kraften och ljudvolymen i en i en violin kräver mer vridande åt höger på volymratten än de flesta lyssnar till. Tänk då en trumpet.

Jag slår ett slag för hög/högre volym för att få realism i ljudet.

Mvh

Link to comment
Share on other sites

@Calm

Jag är förtjust i mina Månar.De är förträffliga.De bör även vara i liknande klass med ARC DSI-200 som det spelade med Sophia under mässhelgen 2010 i Götet.Min I-7 är kanske inte ett monster,men den mäter bra och framför allt låter bra!

Förstår att du gillar Moon. Jag har hört dem en del och de låter bra. Särskilt när man kommer upp en bit från de enklaste i hierarkin.

Det här med mätningar.

Jag bryr mig lite om hur det mäter. Jag bryr mig mycket om hur det låter. Just ARC DSI-200 mäter tydligen extremt dåligt. Så dåligt att man blir fundersam även som anti mätfreak, men de låter å andra sidan extremt bra.

new order! Jag blev nyfiken. Beskriv gärna din erfarenhet lite mer mellan enkel moon och tung krell när du testade SF. Vadå skrämmande skillnad?

Link to comment
Share on other sites

new order! Jag blev nyfiken. Beskriv gärna din erfarenhet lite mer mellan enkel moon och tung krell när du testade SF. Vadå skrämmande skillnad?

Det blev i mitt tycke så fantastiskt mycket bättre bara!Skillnaden var enorm.Det märktes att Futurorna verkligen gillade kraften.Och på sätt och vis skrämde det då mig

när jag insåg vad de ville ha för att verkligen skina.Du har ju denna superba kombo och vet vad jag menar.

Håller med om vad du säger.Egentligen struntar jag i hur något mäter.DSI-200 t.ex låter fantastiskt ändå.På högtalare bryr jag mig inte heller så mycket om hur de mäter.

Det är däremot intressant att se hur tungdrivna de är.Futura är en tyngre last än vad t.ex Sophia är.Det innebär att min i sammanhanget mer modesta förstärkare

klarar att driva de senare på ett bättre sätt.

Detta var ändå inte en avgörande faktor.Futurorna föll på målsnöret för mig.Underrubriken ambivalensens mästare passar mig bra,för valet var svårt.

Det är därför det tog en sådan tid för mig att komma fram till mitt beslut.

Jag tror att min Moon hade klarat att driva Futurorna bra,fast tanken på ett Krell Evo hade nog poppat upp ändå. :)

Hav förtröstan Perra.Mer bilder kommer.

Edited by new order
Link to comment
Share on other sites

Att gå från Amatin till Ktêman var ungefär samma resa som du gjort i dina funderingar dvs möjligheten att kunna driva med olika typer av elektronik. Med Amatin kom högtalaren till sin fulla rätt först när jag kopplade in MF Superchargen 750 efter ASR:n.

Hitills har jag bara kört med bara ASR:n till Ktêman men testade faktiskt igår att köra med Superchargen igen och jag kan konstatera att den stora skillnaden som jag upplevde med Amatin fanns inte här. Mera lättdriva är definitivt dessa högtalare, så jag ser ingen anledning att köra dubbla slutsteg. Får en bättre klarhet utan MF som jag upplevde det.

Jag läste Michael Fremers test av MF Titan som är en megawattsstärkare och han är mycket för kraft förstår jag. Han menar att en kombo som inte ligger på gränsen till ansträngdhet är det bästa. Själv kör han Wilson Maxx med MF föregångaren till Titan dvs KW som ligger på kilovatten i effekt. Så här finns uppenbarligen olika skolor och smaker.

Moon har jag alltid gillat ända sedan Kent på HifiArt hade argenturen och demade dem. Har också gillat dem när jag hört dem senare. En släkting ljudmässigt med ARC som också är en favorit.

Så jag tror att det blir en mycket bra combo som du satt ihop. Jag är också av uppfattningen att lyssning är avgörande och inte mätning.

Calm

Link to comment
Share on other sites

Gudskelov för hjul!Hade varit jobbigt utan.Ledsen för skärpan.

130.JPG

Lika dramatiskt som att flytta runt ett kundvagn. :) Man kan verkligen mixtra med högtalarplaceringen när de är så lätt att flytta runt.

133.JPG

Gör man den klassiska knacktesten på ovansidan är kabinetten i stort sett totalt stum.Det är som att knacka på något massivt.

En sten kanske.Här syns det ungefär vilken nyans färgen är.Längtar till spikar är på och skyddsfilmen är av.

Men nu blir det skynda långsamt.Timbres klassiska citat är numer mitt mantra och något jag följer!

Stress är HiFins värsta fiende.

Link to comment
Share on other sites

Wilson väcker alltid ha-begär även om det finns delade åsiker om deras utseende. Jag gillar deras lite star-wars-inspirerade formgivning. Grundligt utvecklade och byggda högtalare från ett företag ger intrycket av att man har koll på varenda mikrodetalj! Kolla gärna in Wilsons filmer på youtube!

Kul att det blev Wilson istället för Sonus Faber, som annars känns som det rådande märket här på Euphonia.

Stort grattis till en drömhögtalare!

das Boot

Link to comment
Share on other sites

@ das Boot,Bebop,hexen

Tackar ödmjukast.

Det är intressant att höra Dave Wilson förklara hur hans filosofi är.På deras kanal på Youtube finns en massa intressanta klipp.

Har tidigare inte varit så imponerad av Wilson utseendemässigt.De större modellerna Maxx och Alexandria är mäktiga pjäser dock.Men Jag gillar Sophia och Sasha utseendemässigt.

De vita Sopiorna på Elite Plaza var snygga!Lutade lite åt att skaffa vita,till jag såg en bild på en test i HiFi Critic av Sophiorna i Desert Silver med ljusgrå grillar.Det avgjorde det hela.

Precis i min smak!

Link to comment
Share on other sites

Som Wilsonägare själv så sällar jag mig naturligtvis till mängden och gratulerar till ett bra val. Sophiamodellerna har ju även utvecklats en del över åren.

Lycka till

/PärR

Men tack,och välkommen till Euphonia!Såg att du inte hade så många poster här.Vilken modell har du?Jag blev allt nyfiken där! ;)

Ditt system i övrigt?Lay it out! :)

Edit.Såg att du varit med rätt länge.Men det vore skoj om du ville säga några ord om din uppfattning om dina högtalare.

Edited by new order
Link to comment
Share on other sites

Kan bara gratulera!

Wilson har presterat alla gånger jag hört dem.

Ett no nonsense val!

Tackar,tackar.

Jo,de känns lite no nonsense över det hela.Skoj att så många gillar dom!

@pärr

Jösses!Imponerande anläggning.Ett grattis till dig är också lämpligt!

Lamms slutsteg har jag hört förut,ett likadant som det du har.Grymma grejor.

Maxx III på Arken var otroligt imponerande.

Har jag vägarna förbi Stockholmstrakten kan du vara säker på ett Pm från mig!

Grym anläggning! :app:

Link to comment
Share on other sites

Ok, inte ofta jag visar set-upen men här är en bild:

PärR - :o

Vad är en bild mot att sitta och njuta där? det har jag gjort :app:

Fast då var det ML33H och ML försteg, men det lät bra det oxå ;)

Grym anläggning!

Det är nog en sanning med modifikation ;) - ett av det bästa jag hört - om inte det bästa :app:

PärR- Jag kommer snart och utvärderar Lamm'en i din anläggning, tillsammans med Sasha så lät det ju hyfsat så jag har stora förväntningar på att det låter minst lika hyfsat ;)

Link to comment
Share on other sites

133.jpg

Grattis till ett par riktigt fina högtalare new order. Som har gott från klarhet till klarhet föll mig dock inte i smaken för ett

antal år sen men som spelar riktigt bra nu. Lyssnade på maxx 3 hos radiohandlarn som satte i gång angenäma känslor hos mig :app:

Rummet har du ju också fått till riktigt snyggt kan tänka mig att du har många härliga timmar framför dig nu.

Link to comment
Share on other sites

 

Tack.

Din resa har liknat min.Jag var inte så fascinerad av Wilsons karaktär tidigare.När Skönt Ljud i Umeå hade sin invigning för flera år sen

åkte jag,stargazer,Hazard och oljud ner.Då spelades Amati Anniversario och Sophia 2.Var inte så imponerad på Sophiorna,då gillade

jag A.A mer.Kan inte påstå att Sophia lät dåligt,men det var inte riktigt för mig.

Det kan vara som Apexorca säger.Kanske har inte Wilson ändrat sitt ljudideal utan att det är jag själv som gjort det?

Jag vet inte.Gissar att jag skulle gilla Sophia2 mer nu,men jag misstänker att Wilson också förfinat sitt ideal.

Det får vara hur det vill med den saken.De första lyssningsintrycken av mina Sophior kommer så småningom,men hade tänkt

att låta Steffo och Stargazer få säga sitt efter de varit och lyssnat.Så snart får jag domen.... :)

_DSC0669.JPG

foto Mangenord

En översiktsbild.

Edit.bildtillägg

Link to comment
Share on other sites

Hej n.o

Jag antar att du kommer att ta bort hjulen på dina högtalare när du har mätt in placeringen av dom i rummet? Det bör du absolut göra..

Testa även att vinkla in dom ytterligare något i det rummet

mvh

/PärR

Hej

Jo,visst ska dom på spikar så småningom.Skyndar långsamt bara.De är uppställda ganska provisoriskt nu.Kommer att mixtra med inställningen mer

när jag lärt känna dom mer.Ska testa vinkla in dom mer sen för att testa lite.

Ludwig rekommenderade dock att när man sitter i sweetspot ska man skönja insidan på högtalaren och det gör jag nu.

Innan jag ställde upp dom så försökte jag att hitta "zone of neutrality" som David Wilson pratar om,och som ni sett på tidigare bilder så "x marks the spot".

Det är där rösten börjar att släppa och låta neutralt.Det funkar faktiskt även om man känner sig rätt löjlig att gå omkring och prata för sig själv för att hitta den! :blush

Men teorin verkar funka och mina gamla högtalare stod faktiskt rätt nära visade det sig.

mvh

n.o

Link to comment
Share on other sites

Ska absolut inte förekomma dina spännande tester framöver. Jag har inte ens hört ditt rum, men skulle inte bli förvånad om du får en bättre holografi och separation om du vinklar in dem lite och t.o.m (!) flyttar in dem i rummet ytterligare något (dvs från bakvägg) under förutsättning att din 3-sitsfåtölj står kvar. Ludde är förvisso en klok man också. Vi vill säkert alla hjälpa till i all välmening ;) Ser ut som vänster Sophia står längre från sidovägg dessutom, och med kraftigare draperier på den sidan..

Lycka till tills vi får läsa om dina insikter

/PärR

Jag är öppet för allt och ska testa lite olika placeringar.Men som sagt jag ska bekanta mig med hur de låter samt låta dom spela in sig först lite.Det tog länge innan jag hittade bra placering med Cremonorna.

Små,små steg åt gången är det som gäller! :)

De står på samma avstånd från sidoväggar och bakvägg.Det är ca 2,2m mellan högtalarna och ca 2,4m från framkant högtalare till öronen.Inom rekommendationen som säger 1,1-1,25 x avståndet mellan högtalarna.

Tror det är en optisk illusion från kameran!

@Mangenord

Sophiorna har en ganska bred sweetspot.En riktig allemanshögtalare!Betydligt bättre än Cremonorna på den punkten.Men visst låter det bäst mitt i sweetspot ändå.

/n.o

Link to comment
Share on other sites

Det ser snyggt ut med de ny Wilson.

Ang. ljudideal.

Om man ser det som att Wilson och Sonus Faber historiskt haft egna ljudideal med visst avstånd till varandra så tycker jag att med deras senaste högtalare närmat sig varandra.

Ang att vänta med utlåtande tills polarna kommer och har lyssnat.

Det gör du så klart som du vill med.

För mig är det så att jag vill lyssna och tänka till först gärna själv. Jag formulerar mitt omdöme i huvudet. När jag får medlyssnares omdöme sedan är det lätt att bli påverkad på gott och ont.

Ibland har jag upplevt att när vi är två eller flera som lyssnar och pladdrar på om vad man tycker, kan jag låsa mig vid något som sagts och hör då inte helheten.

Det går ju inte att spekulera i hur Futura hade låtit jämfört med Sofia.

1- Vad jag bla. skulle vara intresserad av är vad som förbättrats och hur gentemot dina Cremona.

2- Det hade varit roligt att veta vad du har för elektronik och kablar i övrigt.

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte hur det är med Wilson och inspelningstider men sannolikt minst ett par hundra timmar. Att ge sig på lyssningsintryck så här tidigt hade jag inte gett mig på.

Alla högtalarelement jag har träffat på är styva i början, ungefär som ett par nya skor som behöver mjukas upp innan de får gångkomfort. Jag kan mest relatera till Dynaudio, men även de har ju element som är uppbyggda på klassiskt manér. När jag började spela på mina nuvarande Temptation så var det nästan så jag börja skräna. Ingen lyster i diskant. Presensområdet lät oerhört pressat och i lägre registren grumlades ljudet ihop till en gegga som inte alls lät bra.

Under arbetstid lät jag radion spela på rätt hög volym och under natten lite lägre på nivåer som inte nådde in till sovrummet. Följande helg var det helt andra högtalare som presenterade sig. Nu kunde den riktiga lyssningen starta, experimentera med placering osv. Jag inbillar mig att New Order också behöver en initialperiod för att gå in skorna ordentligt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...