Jump to content

Införsel frän annat EU-land


bigblue

Recommended Posts

Jag funderar på att köpa högtalare från Tyskland. Som privatperson så antar jag att man betalar den tyska momsen och sedan är det frid och fröjd också när det passerar den svenska gränsen.

Men i mitt fall kommer jag köpa det genom mitt aktiebolag och jag har fått ett "exportpris" som är momsfritt. Dvs man lägger inte på den tyska momsen (19%). Min fråga är vad som händer när dessa kommer in till Sverige. Lägger Tullen på 25 % på priset? Min första tanke var att så inte var fallet då handel inom EU ses som inrikeshandel så länge som produkten en gång tullats och momsats in till EU. Men jag blev plötsligt osäker. Någon som vet?

Link to comment
Share on other sites

Jag har gjort det med all min utrustning. Du betalar ingen moms (varken svensk eller tysk) om du är registrerad för momsredovisning . Kruxet är att dina högtalare hamnar i din balansräkning och stannar där tills de säljs vidare, och då betalar du moms för försäljningsvärdet. Om du köper dem för att behålla dem i bolaget, måste det finnas en orsak för detta. Tex om du har en butik och kanske vill spela musik för dina kunder. Det är inte tillåtet att sätta dem i ditt eget vardagsrum (hur nu man ska kunna kolla det).

Jag har lite fler tips som inte lämpar sig här, skickar ett memo.

Link to comment
Share on other sites

Om du tittar på din skattedeklaration så ser du att du har speciella rader för denna typ av inköp. Eftersom vi är med i samma "momsområde" som Tyskland så använder du dig av så kallad GemenskapsInternt Förvärv (GIT). Det innebär att du deklarerar både ingående och utgående moms (vilket möjliggör att säljaren kan sälja det momsfritt till dig). Syftet med detta är att underlätta momshanteringen och att man ska slippa återhämta moms från andra länders skattekontor. Så du lägger själv på 25% som du deklarerar på rad 20 och sedan 25% på rad 30. Nettoeffekten blir därmed noll. Det kan tyckas onödigt men det förekommer fall där man inte har full avdragsrätt och då blir nettoeffekten inte noll. Denna typ av moms ska helst bokföras separat men om det bara handlar om ett enstaka inköp så är det lite väl omständigt kanske.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...